Új hozzászólás Aktív témák
-
DS39
nagyúr
válasz
Outlander #226 üzenetére
tegnap feldobtam virtuálisban a lite-ot, autologin van, meg is lepődtem mert az volt az alapértelmezett hogy ne kérjen bejelentkezéskor jelszót (ez Linuxon szokatlan), kikapcsolás gombnál persze hogy van választási lehetőség, hiszen, újraindítani is lehet, kijelentkezni, altatni, stb, szóval ilyen választóképernyő van. ezt én nem veszem "kérdés"-nek, evidens opciós lehetőségek egy asztali OS-nél.
UAC-szerű van, hisz a biztonság az első, de alap dolgokhoz nem kér jelszót természetesen. -
DS39
nagyúr
válasz
gtasystem #172 üzenetére
hát válasszuk külön, lehet hogy a telepítésnél egy átlaguser hamarabb elakad egy Linuxnál, vmi hiba miatt, mint Windows esetében, de ha már feltette vki aki ért hozzá, utána ez a hibaarány fordított lesz szvsz. Felhasználást tekintve egy Linux stabilabb, megbízhatóbb. ("kékhalál"-t sem sűrűn látni pigvinéknél)
-
DS39
nagyúr
válasz
gtasystem #167 üzenetére
biztos azért van több 10 ezer hsz, minden Windows OS-sel foglalkozó topicban, mert annyira hibátlan és flottul megy mindig, mindenkinek, minden hw-en. hagyjuk már...
fogsz egy szakszerűen feltelepített Linuxot, és egy Windowst, megnézem melyik megy hibátlanul még 5 év múlva is, és melyik sír előbb tárhelyért, mert megette a saját rendszerpartícióját az évek alatt, ha nincs takarítva.
-
DS39
nagyúr
válasz
gtasystem #164 üzenetére
nem csak a Linuxra gondoltam, Windowsra is. olvass kicsit bele a Windowsos topicokba, hány olyan beírás van, hogy nem megy fel a telepítés. hiába fizetős szoftver, az sem tökéletes, hiába várod el azért a pénzért.
a Linux egy ingyenes lehetőség, amiért kicsit többet kell "dolgozni", de megéri. -
DS39
nagyúr
válasz
gtasystem #161 üzenetére
szerintem nem elvárható, hogy egy OS a világ összes hardverével kompatibilis legyen, dacára a szabványoknak, rengetegféle konfig van. akinek ilyen alkalmazkodási problémái vannak, az menjen és vásároljon laptopot, OS-sel előtelepítve, vagy ma már inkább tabletet. (az átlag usernek úgyis csak egy böngésző és egy szövegszerkesztő kell, meg chat program, és pár agyszívó játék, oszt viszontlátás)
-
DS39
nagyúr
valóban hasznos lenne, egy kiterjedtebb írás a rendszereket illetően, amely jobban szemlélteti az említett dolgokat.
amúgy van olyan, pl a Debian telepítésénél is ki lehet választani miket rakjon fel, olyan szinten hogy ha semmit nem választasz ki, a telepítés végén parancssorban végzed, mert csak az alap rendszer került fel, még grafikus felület sem.
de ez inkább hozzáértőbb felhasználóknak van, az átlagembert csak megkavarná, illetve nem tudja mi az, vagy kell-e az neki, a felsoroltakból. a Windows esetében sem választhatsz telepítéskor hogy kell-e az x+1-dik szolgáltatás, vagy program, vagy a Win95-re hajazó felület.
Linuxból is van ilyen zökkenőmentesen telepíthető verzió (pl. Ubuntu), és a legszebb hogy lehet felpakol olyat is, ami egy Windowsban nincs alapból, pl Office, Java, Flash, stb, és végeredményben mégsem foglal el annyi helyet, mint a MS oprendszere. szóval itt ezzel a "felesleges nem kell" dologgal kevésbé érdemes foglalkozni. (természetesen ezek később törölhetőek, illetve bővíthetőek. megint csak az Ubuntut említem, az a Szoftverközpont ami ebben a leírásban is látható igen hasznos, és nagyon sok könnyen elérhető dolog van, hasonló megoldást a MS csak a mostani 8-as szériával vezetett be, Windows Store) -
DS39
nagyúr
esély mindig van, én mégsem érzem azt hogy bukás lesz. miért? a 8-as mint rendszer jó, és stabil. a felületén történt gyökeres változás, és a visszaváltoztatás lehetőségének hiánya okozta a "bukását".
ha a 9-essel más nem is csinálnak a motorháztető alatti fejlesztéséken kívül, mint amit látni is lehetett már hogy visszakerül a klasszikushoz hasonló Start menü, + ki lehet kapcsolni a Start screen használatát (ez már most is elérhető ugye), akkor miért lenne újabb bukás? a Microsoft mellérakja a kellő marketinget, eléri a gyártóknál hogy a notebook-okon előtelepítve érkezzen. Nem kell több a sikerhez úgy tűnik.hcl: azért ahhoz igencsak átlag alatti embernek kell lenni. hiszen egy titkárnő, egy irodista is tudja hogy a gépen, amin nap mint nap dolgozik, Windows van. (max nem tudja hogy azt operációs rendszernek hívják)
a fiatalabb korosztálynak ezt már oktatták, hogy az egy oprendszer. mást lehet nem tud, de a start gombot, és az asztali ikonokat megtalálja. és onnan a célszoftvert elindítva az adott betanításnak megfelelően használja. -
DS39
nagyúr
camillus:
közben nézem, félreolvastam, szóval azt írod nem kell mindet kipróbálni, rendben, de párat csak ki kellene mert nem ismeri egyiket sem, és úgy senki nem fog belevágni az "éles" használatba. itt megint csak az oktatás hiányára térek ki, ahol olyan orbitális baromságokat tudnak terjeszteni az infó tanárok a Linuxról, közoktatás szintjén hogy az már fáj.
az átlag ember fejében az merül fel, ami itt is elhangzott hogy tud-e majd nézni netes flash videót, vagy dokumentumokat szerkeszteni stb.. olyan alap dolgok amit azért illene tudni mindenkinek egy alternatív oprendszerrel kapcsolatban, mert különben ördögtől valónak fogja tartani akárcsak 1 példány kipróbálását is.
és ebben lenne nagy szerepe egy tőkeerős cégnek és a marketingnek, ahol ezt elmondják az embernek, hogy mire is lehet használni, amíg ez nincs, mindig is megmarad a sufni rendszerek szintjén, ez a széttördelt platform.
-
DS39
nagyúr
nem érted mire akartam célozni.
szerinted kinek van ideje arra, hogy mindet kipróbálja, még arra sincs, hogy 10-et, főleg úgy, hogy gyakorlatilag nem is érti pontosan mi az a Linux, mivel mindenkinek a Windowst nyomatják általános és középiskolában. (a Linux szóba nem kerül a kötelező informatikai oktatáson, ha nem ilyen szakos vagy)+ a bőség zavara effektus: bemész egy boltba, van 3 féle csoki tudsz választani? valószínűleg, igen. ha van kirakva 112-féle csoki, tudsz választani hogy melyik kell neked legjobban? nem valószínű. vagy órákat rászánsz, hogy mindet kipróbáld, vagy nem, és veszel egy zacskó chipset vagy gumicukrot..
így működik ez is, ott van a sokféle Linux disztró, mind jó valamire, és lehet tökéletesen elég lenne X,Y,Z embernek, vagy még többet is nyújt, mint egy XP. de nem tud választani, kipróbálni nincs ideje mind, + vmi ismerős még benyögi hogy az szar, mert nem tudsz majd rajta játszani, és szépen megy vissza a támogatás nélküli, jól megszokott, tört XP a fiókból.
-
DS39
nagyúr
hát akkor esetleg, de a MS nem fog kétszer egymás után bakot lőni.
ettől függetlenül a Linux terjedésének ez lenne az egyetlen igazi esélye, mert egy átlag felhasználó szemében tényleg ez jelenti a legnagyobb problémát, hogy kipróbálná, de melyiket a sokból.
ha pusztán lenne egy Linux OS (tökmindegy melyik jelenlegi disztróra épülne), és kész, sokkal könnyebb lenne rávenni az embereket, hogy azt használják, illetve a fejlesztésék is erre koncentrálódnának, nem száz másikra. (kevésbé fordulna elő olyan, hogy nincs driver egy eszközhöz)jakos73: a flash player miatt nem kell aggódni, minden disztróra telepíthető vagy már alapból rajta van, igaz mivel az Adobe már nem fejleszti Linuxra, csak biztonsági frissítéssel látja el, így az leragadt a 11.2-es főverziónál. viszont ha Google Chrome-ot használsz, akkor az tartalmazza alapból a legfrissebbet, ugyanúgy integrálva van benne, mint Windowson.
-
DS39
nagyúr
What are the minimum system requirements that I need to install Zorin OS?
For the Zorin Desktop based versions (not Lite):
1 GHz x86 processor
5 GB of Hard Drive space
512 MB of system memory (RAM)
Graphics card capable of 640x480 resolutionFor the LXDE based versions (Lite):
266 MHz x86 processor
2GB of Hard Drive space
128 MB of system memory (RAM)
Graphics card capable of 640x480 resolution -
DS39
nagyúr
válasz
hibavissza #11 üzenetére
egy Debian-t, XFCE felülettel próbálj ki.
egyébként természetes, hogy a Linux is fejlődik, és kihasználják az újabb hardverek adta lehetőségeket, de azért van bőven "Lite" verzió, amivel a régi hardver is életképessé tehető.
-
DS39
nagyúr
egész jónak próbálkozásnak tűnik, és ahogy nézem a honlapjukat, szerencsére van dark theme is, mert ez a vakító fehérség nem bejövős.
igazából XP vagy bármely Windows leváltására a Linuxnak akkor lenne esélye, ha mögé állna egy komoly cég, és tolnák a marketinget. ameddig nincs így, mindig csak alternatív megoldás lesz, illetve informatikában jártas felhasználók játékszere.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- HP EliteDesk 800 G5 DM - i5-9500T, 16GB, 256GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman S4 Plus TT 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte G5 KC Gamer notebook - i5 10500H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN10
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest