- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Szemrevaló trió frissíti a Motorola portfólióját
- Fotók, videók mobillal
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
Új hozzászólás Aktív témák
-
St3ven
addikt
Köszönöm, tényleg írta, hogy nincs minden telepítve!
Egyelőre maradok a LO-nál, ha már feltettem, de jó tudni, hogy van ide OO is. Eddig azt hittem, a LO a linuxos változata az OO-nak.
Az elsőre megoldás lehet talán, ha superuser módban állítgatom át. Hogyan is lehetne a fájkezelőt su módban indítani?
-
St3ven
addikt
Egy próbát megért.
A megoldás megvan itt, csak éppen nem tudtam még egy terminált sem elindítani, annyira hibrid állapotban volt a rendszer.
Most jön Live alól a telepítés. Kérdés: formázzam a "fő" partíciót előtte? Van egy külön partícióm a rendszernek, meg rajta kívül az extended.
-
Köszi az infót, eddig annyit tudtam megoldani, hogy az openjdk-t töröltem, de a szoftverközpontban nem találtam a Sun Java-t. Viszont így is megoldódott az a probléma, hogy az nVidia oldal driverkeresője "keresésen maradt", így nem tudtam letölteni semmit.
Külön örömmel tölt el viszont, hogy a VGA drivert sikerült felraknom, igaz, hogy 3/4 óra szenvedés után, de nincs annál rosszabb, mikor elmegy az idő és még nem is sikerül a dolog.
Sz'al így néz ki egy nVidia driver telepítés Linux-ra, egy Linux-ból elfeledkezett emberkének (szerencsére az nVidia oldalán elég jól le van írva minden):
1. driver letölt, sh-val indít, kiderül, hogy X server fut, nem jó -> neten kikeresni, hogyan lehet lelőni (CTRL+ALT+F1 dolgok + service lightdm stop -ot megtalálni valami fórumon)
2. tty1, x kilő, sh-val driver indít, kiderül, hogy Nouveau driver használatban van -> a driver felajánlja, hogy csinál blacklist file-t, amit már előtte megcsináltam manuálisan is, de hátha a driver jobban tudja
3. tty1, x kilő, sh-val driver indít, kiderül, hogy Nouveau driver használatban van még mindig, mert a ramdisk-ben is benne van -> kideríteni, hogyan lehet újraépíteni a ramdisk-et (sudo update-initramfs), restart
4. tty1, x kilő, sh-val driver indít, kiderül, hogy root módban kéne
5. 5-8 percig próbálkozni a grafikus felületen root-ként belépni és rájönni, hogy nem fog menni, keresni egy terminálos megoldást
6. rájönni, hogy nincs root jelszó, kideríteni, hogyan lehet csinálni (sudo passwd root)
7. tty1, x kilő, root-ra vált, sh-val driver indít, valami script nem fut le, de lesz*rni és rohadtul odafigyelni, amikor kérdezi, hogy módosítsa-e az X konfigot, hogy alapból az nVidia drivert használja; még kérdez valami olyasmit, hogy kernel módosításkor is újra rendezze magát és inkább igent nyomni
8. restart után végre örülni a villámgyors asztali effekteknekTök egyszerű. Ennek tényleg csak egy megszállott fog neki, mezei felhasználó mondjuk valszeg észre sem veszi, ha döcögnek az ablakok.
Bizonyára egyébként ezt a rakás dolgot a driver a különböző disztribúciók miatt nem tudja elvégezni magától, de akkor is ez még fényévekre van a Windows féle "böngészőből futtatom a drivert, next, next, next és restart nélkül élvezem az új drivert" megoldástól.
tomtyi: a hangkártya driver telepítésének a leírása ennél legalább 5x akkora volt, ugyanúgy futottam volna zsákutcákba és közel sem vagyok biztos benne, hogy sikerült volna. Ezért írtam, hogy a live esetében szórakozzon vele, akinek 6 anyja van és döntöttem úgy, ha felrakom a rendszert és úgy sincs hang, akkor nem kínlódom vele.
-
törölt tag
Alapból nem szoktam. De ez „Ahhha... hát ezzel szórakozzon, akinek 6 anyja van” azért beindította a reakciót. Tipikusan olyan vagyok, hogy a lehető legegyszerűbb gondolkodású, legkezdőbb emberrel is igen türelmesen bánok, sőt, sokszor én szoktam leoltani a RTFM-ező, meg ezen is túl magas lovon ülő haladóbbakat.
-
Köszi, alsamixer volt a megoldás, ott volt 40%-on.
VGA-ra valami tényleg egyszerű megoldás? Mert így eléggé nyögve nyelősek az ablak effektjei. Ehhez legalább van gyári driver, de hogy lehet telepíteni? Mert oké, hogy letöltöttem és kaptam egy .run file-t, de semmit nem tudok vele kezdeni.
Ugyanez a gondom a Sun Java telepítésével is, hiába követtem a leírást. Kicsomagoltam mindent a leírás szerint a /usr/java könyvtárba. Itt aztán fogalmi zavaraim keletkeztek, mert a leírás szerint ez ugyanaz, mint telepíteni. Done-t nem láttam, s természetesen a Firefox továbbra is a nyílt java-t használja.
Illetve arra mi a megoldás Linux-on, ami Windowsnál a "listák simított görgetése" kikapcsolása? A ph görgetése is úgy néz ki, mintha egy ősi S3 VGA lenne a gépemben.
Viszonylag gyakorlott PC felhasználóként is sírva könyörgök, mikor lesz már az megoldva Linux-on, hogy a letöltendő drivert ott helyben futtatom, next, next, next és kész?!
-
Windóznál meg azt nem tudják eldönteni, hogy XP helyett mit lehet feltenni
7 vagy nyóc? Már amelyik hallott ezekről az elmúlt pár évben, vagy feltűnt neki, hogy a munkahelyén Win7 előtt ül.
Kis gyűjtés a tegnapi+mai eseményekből a melóhelyen (ha már volt, akkor sry) :
"-Kijött egy ablak, hogy adatokat kér
- Mi van a fejlécében?
- Akkor csak a felső két sor kell, oda "izé", és "bigyó"
- Ezt most írjam bele?""- Hol van itt 220-as aljzat?
- Az asztalon, aminél ülsz, van egy elosztó "
Hónapok óta nálunk dolgozik, ugyanannál az asztalnál ül. Az elosztó a szeme előtt van."-Nem nyílnak meg a linkek az e-mailben amit el kéne küldenem"
Az Outlook szerkesztő nézetben nem nyitja meg a linkeket kattintásra, ellenben kiírja, hogy Ctrl+kattra megnyitja, ha föléviszed az egeret.Ezek mindegyike diplomás átlagember volt, 25 évestől 40-ig.
A munkám kb. felét jelenti az, hogy elolvasom a user helyett azt, amit kiír a gép
-
gtasystem
őstag
na de itt még addig se jutunk el hogy települjön, ki se tudja próbálni a júzer hogy akar-e belőle fizetőset..
kispx: valószínűleg az a nyomi parancssor nem volt akkora probléma mint amekkorát neked jelentett..
a vista amúgy sem volt túl sikeres..
lásd az új winnél már visszahozzák a startmenüt mert valószínűleg annyian igényelték ami már elérte azt a szintet hogy visszahozzák..
a parancssornál valószínűleg nem volt ekkora felháborodás.. -
gtasystem
őstag
a ms csinálja jól, win8-nál már előírnak hardvert és van ellenőrző szoftver..
ugyanezt meg lehetne csinálni linuxnál is és eleve nem lennének ilyen problémák..átlagjúzer meg mi a f@szt kezdjen a hash-el meg uefivel vagy legacy-val?..
meg mbr-el és gpt-vel?..
ezt te sem gondolhatod komolyan..DS39: a fenti neked is..és nagyságrendi különbség is van ám, tehát ebből a szempontból a windows sokkal jobb..
ja és ha jól emlékszem pont a zorinnak van fizetős verziója is.. -
gtasystem
őstag
nekem spec. ugyanez volt valamelyik zorin verzóval és a suséval is meg még valamelyikkel már nem emlékszem, és ha a júzer ezután azt mondja hogy a linux sz@r akkor igaza van..
ez egyszerűen nem megengedhető hiba, ez ugyanolyan mint egy autó amit nem lehet beindítani, lehet hogy egy autószerelő szerint nem sz@r az autó, de a vevő szerint az..
pont emiatt nem terjed szerintem a linux, pedig tényleg nem lenne rossz.. -
Jaja, Ubit akármennyire is szidják, nálam rendesen mennek, az a pár ember, akire rá tudtam tukmálni is hiba nélkül használja.
(Barátnőmnél ott van a kis 1.7GHz-es Pentium M Fujitsu lapos, amit az kap, hallod... nyócvenezer FF tab nyitva, törrent, anyámkínja, hónapokig újra sincs indítva...) -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest