- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Magisk
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Sony Xperia Z2 - esszencia
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
kokopo
aktív tag
Annyi kerdesem lenne, hogy melyik ablakkezelot hasznalja?
Azt latom, hogy a Lite az XFCE-t, de a Pro? az a Gnome-t?
A Gnome van atalakitva? (macOS, Windows Classic, Windows 11, ChromeOS, GNOME 2, Ubuntu) -
Sajnálom, hogy nincs ennek a rendszernek saját topikja, mert hihetetlenül jól kinőtte magát. A jelenlegi Ubuntunál sokkal jobbnak találom, főleg, mert nem erőltetik rá a userekre ezt a snap sz*rságot. Mindenkinek melegen ajánlom az új, 17.2-es Core verziót!
-
Focke-Wulf
csendes tag
Sziasztok!
Feltelepítettem a Zorin OS 9-et. Szeretném partícionálni a vinyót, egy kisebbet a rendszernek, a maradékot meg adatnak. Telepítésnél fel tudom osztani a vinyót, de amikor feltelepül már nem látom a nagyobbik partíciót, elérhetetlen.
Olvasgattam, írtak több helyen csatolási pontokról. A rendszer partíciójának / -t adtam. A másik résznek mit adjak? Vagy nem a csatolás a gond?Köszönöm a választ!
-
-
St3ven
addikt
Egy nagy gond van csak ezzel a Zorinnal: rendszeresen eldobálja a wifit.
Más eszköz nem dobálja ugyanezt a wifit. Sőt, másik gép (Zorinnal) másik wifit szintén dobálja.
-
törölt tag
válasz
Attila2003 #420 üzenetére
Nem.
-
Attila2003
tag
Silverlight 5 -őt lehet rátelepiteni? És ha igen hogy?
-
pengwin
addikt
válasz
Attila2003 #417 üzenetére
felteszed a playonlinuxot, és azon belül telepítheted. automatikusan beállítja a wine-t hozzá.
én league of legends-et játszottam így régebben linuxon, kielégítõen mûködött egy belépõszintû laptopon, pedig akkor még voltak driver-problémák rendesen... -
törölt tag
válasz
Attila2003 #417 üzenetére
Ehhez használj Windowst!
-
Attila2003
tag
Office 2013 - at fel lehetne telepiteni a Zorin lite-ra? És ha igen hogy?
-
Zorin 9 Core (teljesen lefrissítve) + FF33 és ha telepíteném a roboform kiegészítőt, akkor ilyen "postafiók beállítással" indít, meg üzenetküldéssel és nem települ...
Más disztrók alatt ( (LXK)Ubuntu, Mint) simán települ, ahogy kell(nem kell semmi postafiók beállítás stb), de Zorin alatt gebasz van.Valaki próbálja már ki, hogy csak nálam van ez a jelenség avagy sem, thx!
-
St3ven
addikt
Köszi srácok, alakul.
Az alábbiak közül úgy általánosságban melyike(ke)t érdemes bekapcsolva hagyni?
-
pengwin
addikt
ezek szerint alapból nem szerepel a tároló a repositroy-k között, ahonnan letöltené a skype-ot.
ha nem mőködne a linkelt letöltöm-fájlból telepítem metódus, akkor ez segíthet:1. hozzáadod a skype repository-t a listához
sudo add-apt-repository "deb http://archive.canonical.com/ $(lsb_release -sc) partner"
2. frissítés (just in case)
sudo apt-get update
3. skype telepítés
sudo apt-get install skype
3+1. Csak akkor, ha a 3. miatt hisztizne: ezzel mindenféleképpen végig kéne csinálja:
sudo apt-get install skype && sudo apt-get -f install -
St3ven
addikt
Sajnos terminálból nem ment, megpróbálom majd a linkelt módszerrel. Egyébként ezt az üzenetet kaptam:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
E: Ez a csomag nem található: skypeNem lehet, hogy engedélyezni kell pluszban valamilyen tárolót?
-
válasz
#40553216 #404 üzenetére
Sorry, akkor félreérthető voltam!
lingvisztikailag vizsgálva legalábbis, logikailag nem annyira
Éppen azt szerettem volna érzékeltetni, hogy van ugyan sajátja, mégis mást használtam, bár a MINT sajátjának nagy előnye, hogy tényleg roppant egyszerűen kezelhető, még az abszolút kezdőknek is egyértelmű az egész. -
Nagyon az elején a GRUB és az fsatb- ról csináltam mentést, mert azokkal kellett vacakolni a Win partíciók használata miatt, de hamar felfedeztem a Systemback és az Aptik nevű programokat. A Systemback teljes rendszerről (is) csinál mentést, az Aptik tiszta telepítés utáni beállításoknál jön jól!
Mindkettő PPA, így fel kell venned a tárolók közé.
Mondjuk a MINT- nek van saját mentőprogramja is. -
Gyanítottam, de meg kellett kérdeznem, mert nemrég, mikor még kezdőbb voltam, simán lehordtak azért, mert írtam valakinek arról, hogy a gnome-disks módosítja az fstab- ot!
A zember ugye abszolút kezdőként meg mindent elhisz a guruknak.Mostanában már minden ötletet/javaslatot fenntartásokkal kezelek.
-
St3ven
addikt
A Lemezek nevű alkalmazásban véletlenül kikapcsoltam a swap partíció automatikus csatlakoztatását minden induláskor. A többi partícióét akartam kikapcsolni, mert ilyen módon csatolva nem tudtak együttműködni a Kukával, de a swap is belekerült a szórásba.
Viszont nem tudom visszakapcsolni, csak mindig manuálisan becsatolni a lejátszás gombbal, ugyanis a fogaskerékre bökve - csak ennél a meghajtónál, csak a szerencsétlen eset óta - inaktív a Csatolási beállítások szerkesztése... menüpont.
Hogyan tudnám a swap-ot újra automatikusan csatoltatni az eredeti módon/helyére/beállításokkal?
-
lev258
veterán
-
Panthera
őstag
Na, sikerült, elég lett az "update-grub" is, csak ugye root-ként kellet volna futtani a terminalt.
Köszi a segítséget!
-
Panthera
őstag
-
Panthera
őstag
Sziasztok!
Feltettem egy windows 7 mellé (után), de nem kapok OS választó menüt. Mit ronthattam el (egy hdd-re tettem őket, nem tudom ez gond lehet-e)?
A windows partíciók megvannak, a zorin alól látszik a tartalmuk is. -
pengwin
addikt
válasz
Dark Archon #384 üzenetére
(#383) Vladi
Ha normális játékélményt akartok linuxon, akkor SteamOS, annak igencsak megpiszkálták a grafikus részét.Csak félve megjegyezném, hogy Linux Mint 17 alatt az új Nvidia driverrel sokkal gördülékenyebben fut két kedvenc játékom, mint korábban Win7 vagy Ubuntu 14.04 alatt. És a laptop ugyanaz maradt, a két játék meg ugyanúgy a Steamről lett letöltve.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Dark Archon #384 üzenetére
A free driver egy szar, a gyári driver meg egy nagy rakás szar.
-
Én meg úgy vagyok vele, ha egy hardverhez a gyártó ír egy drivert, akkor csak az 100%-ig kompatibilis vele és csak az képes 100%-ig kihasználni, tehát azt fogom használni. A VGA példáján is látszik, hogy a free driver egy sz*r.
A driver kérdezett valamit, hogy kernel módosításkor is kövesse-e magát, amire igent nyomtam. De kötve hiszem, hogy a rendszer használatának ideje megélné a kernelfrissítést, noha jó móka Left for Dead 2-zni, de ugyanezt megtehetem Win alól is és ott még az Ideazon Fang billentyűzetemet is tudom rendesen használni. De tapasztalatnak jó volt.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Dark Archon #353 üzenetére
amd, nvidia meg általában a driverekkel az a helyzet, hogy a letölthető változat nem feltétlenül a felhasználónak szól. Normális disztró csinál belőle csomagot és tárolóban terjeszti. Persze előfordul, hogy ilyen nincs, akkor kell magadnak küzdeni vele.
egyébként mind nvidia, mind amd vonalon én a free drivert preferálom, mert az biztos, hogy beilleszkedik a dizstróba és mellékelik is. kvázi az x-el kapod.
Egyébként ha így teszed fel, akkor kernel frissítéskor lehet vele gondod.
-
St3ven
addikt
Köszönöm, tényleg írta, hogy nincs minden telepítve!
Egyelőre maradok a LO-nál, ha már feltettem, de jó tudni, hogy van ide OO is. Eddig azt hittem, a LO a linuxos változata az OO-nak.
Az elsőre megoldás lehet talán, ha superuser módban állítgatom át. Hogyan is lehetne a fájkezelőt su módban indítani?
-
ViZion
félisten
1. passz...
2. LO-val (csak Calc) nekem gondjaim voltak, ajánlom az Open Office-t. Zorinban ha bemész a nyelvi beállításoknál kiírja, hogy nincs minden telepítve, itt kérd a telepítést. Magyar első hely, utána angol legyen. Angolt ne töröld, mert az elég furákat csinál, ahol nincs magyar nyelv esetleg. -
St3ven
addikt
Két apróbb megoldandó problémám lenne.
1. A beépített fájlkezelőben (PCManFM 1.2.0) hiába veszem ki a pipát az alábbi helyekről, a következő indításkor mégis mutatja a rejtett könyvtárakat, fájlokat.
Show Hidden
Preserve This Folder's SettingsA fenti beállításokat minden lehetséges sorrendben megpróbáltam ki/be pipálgatni, de semmi hatása, illetve talán a következő indításig megjegyzi, de utána megint elfelejti, és mindkettő be lesz pipálva.
2. A LibreOffice-t (4.2.6.3) a Zorin OS Lite Extra Software-ből telepítve az angol nyelvű, és a Tools - Options - Language Settings - Languages menüpontban nem is választható más. Hogyan lehetne ezt magyarítani? A korábbi Zorinban magyar volt alapból.
-
törölt tag
Hát, őszintén szólva ilyenhez nem értek, nekem ilyen bajom sosem volt. De sanszos a partíciós tábla rossz volta.
Ubuntu DataRecovery
De lehet, jobb volna az egész lemezről másolatot csinálni, és azon kísérletezni. De majd okosok megmondják. -
St3ven
addikt
válasz
#40553216 #366 üzenetére
Most viszont en voltam a bena, mert a telepitesnel az elso opciot valasztottam (telepitse az Ubuntu 14.04.1 helyett, ami ugye tegnap fel sem ment rendesen), es csatolva hagytam az ext particiokat, mondvan sosem volt meg ebbol gond.
Most persze elszallt a telepites (szinte azonnal kidobott), es azota egy darabban latja az egesz merevlemezt.
Gparted szinten, egy osregi Peppermint Live CD szinten, eredeti rendszer nem indul...
Megmenthetok valahogy meg az adataim? Nem lehet, hogy csak a particios tabla szallt el? Kb. egy percet futott a telepito, az alatt biztosan nem formazta le a teljes merevlemezt.
A Gparted helyreallitoja (gpart) nem talalt semmit.
-
törölt tag
Nagyon béna (nem te
). Szerencsére sosem futottam ilyenbe.
Ami szomorú, hogy két és fél éve jelzett hiba, és sehol semmi. Legalább kilőnék a .csába (mármint hogy rendszerfüggőségként kötelezően települjön bizonyos esetben) az xscreensavert. Nekem is Lubuntu fut, és nem kell hozzá. -
St3ven
addikt
Egy próbát megért.
A megoldás megvan itt, csak éppen nem tudtam még egy terminált sem elindítani, annyira hibrid állapotban volt a rendszer.
Most jön Live alól a telepítés. Kérdés: formázzam a "fő" partíciót előtte? Van egy külön partícióm a rendszernek, meg rajta kívül az extended.
-
törölt tag
Mivel a Zorin OS-ed jelenleg is az Ubuntu tárolóit használja, mégis Zorin OS a rendszer neve, így nyugodtan elhiheted, hogy ezután is ez marad. Ha a launchpad-es tárolókat nem te vetted fel, akkor hagyd bepipálva, mert azt akkor a zorinosok tették fel, azokban vannak a csomagok, amik miatt Zorin a Zorin. Különösen a belinkelt képen a két alsó sorban a zorinos ppa-k, de sanszos, hogy a többi is. Múltkor nem néztem meg jól, csak a sorok elejét, hogy launchpad. Szóval még egyszer utoljára: ha ezek közül semmit nem te tettél fel, akkor egy pipát se vegyél ki! Nagy gáz akkor sem lenne, ha kivennél, legfeljebb utólag kellene visszapöckölgetni, de ha nem veszed ki a pipákat, valószínűleg könnyebb dolgod lesz.
-
törölt tag
Nem, csak a launchpad-esek elől. Onnan sem fontos, én sosem szoktam. A tárolók neveiben a disztribúciót így is, úgy is át kell írni.
(#355) Dark Archon
"böngészőből futtatom a drivert, next, next, next és restart nélkül élvezem az új drivert" miatt nyugodtam reklamálj a driver készítőjénél. Még mindig nem bizonyítottad, hogy a Linuxoknak általában közük van a problémához.„Nem lepődnék meg, ha az Ubuntu-ra is jönne hasonló skin”
Nincs ilyen, hogy „jön”. Nagy eséllyel hasonlót kisebb-nagyobb erőfeszítéssel lehet összehozni. A Canonical nem fog. Hogy te a Unity-t rosszank tartod, egyéni szoc probléma. Annak idején már a mobilkütyükre való tervezés miatt kezdték el ezt a vonalat.
A felső menünek meg pont semmi köze az Ubuntuhoz. Gnome sajátosság 15 éve. Ahogy az XFCE-nél is alap. Az a rugalmasság mindenképp része még így is, hogy 1. bárhová teheted bármelyik panelt, 2. le is törölheted, 3. akármit is rakhatsz helyettük (dock), 4. semmit sem raksz: alt-F4-gyel vagy terminálból indítasz mindent. -
válasz
Ja, igen, a teljesség és tomtyi kedvéért: mindez csak a Zorin miatt ilyen nyögve nyelős, mert az additional drivers-ből az istennek sem akart átkapcsolni az nVidia - ugyan eggyel régebbi - driverjére, az Ubuntu-val ilyen gondom nem volt. De bizonyára ennél is én voltam a f*sz, tehát elnézést.
szerk:
ViZion: ezért is egészítettem ki a fenti írással, hogy miért volt kínlódás. Normál esetben itt is csak pár kattintás. Viszont a Zorin messze a legszebb distro egy Windows-on felnőtt egyénnekNem lepődnék meg, ha az Ubuntu-ra is jönne hasonló skin vagy talán létezik is, mert amit mostanában műveltek vele (Unity), az tragédia. De úgy alapból is 90-es évek fíling volt a felső menü.
-
ViZion
félisten
válasz
ööm, bódottá!
Linuxon azért kevesebb restart kell, mint win-en, az biztos...
Nem tudom miért ilyen körülményes, ennél még AMD driver is egyszerűbb... -
Köszi az infót, eddig annyit tudtam megoldani, hogy az openjdk-t töröltem, de a szoftverközpontban nem találtam a Sun Java-t. Viszont így is megoldódott az a probléma, hogy az nVidia oldal driverkeresője "keresésen maradt", így nem tudtam letölteni semmit.
Külön örömmel tölt el viszont, hogy a VGA drivert sikerült felraknom, igaz, hogy 3/4 óra szenvedés után, de nincs annál rosszabb, mikor elmegy az idő és még nem is sikerül a dolog.
Sz'al így néz ki egy nVidia driver telepítés Linux-ra, egy Linux-ból elfeledkezett emberkének (szerencsére az nVidia oldalán elég jól le van írva minden):
1. driver letölt, sh-val indít, kiderül, hogy X server fut, nem jó -> neten kikeresni, hogyan lehet lelőni (CTRL+ALT+F1 dolgok + service lightdm stop -ot megtalálni valami fórumon)
2. tty1, x kilő, sh-val driver indít, kiderül, hogy Nouveau driver használatban van -> a driver felajánlja, hogy csinál blacklist file-t, amit már előtte megcsináltam manuálisan is, de hátha a driver jobban tudja
3. tty1, x kilő, sh-val driver indít, kiderül, hogy Nouveau driver használatban van még mindig, mert a ramdisk-ben is benne van -> kideríteni, hogyan lehet újraépíteni a ramdisk-et (sudo update-initramfs), restart
4. tty1, x kilő, sh-val driver indít, kiderül, hogy root módban kéne
5. 5-8 percig próbálkozni a grafikus felületen root-ként belépni és rájönni, hogy nem fog menni, keresni egy terminálos megoldást
6. rájönni, hogy nincs root jelszó, kideríteni, hogyan lehet csinálni (sudo passwd root)
7. tty1, x kilő, root-ra vált, sh-val driver indít, valami script nem fut le, de lesz*rni és rohadtul odafigyelni, amikor kérdezi, hogy módosítsa-e az X konfigot, hogy alapból az nVidia drivert használja; még kérdez valami olyasmit, hogy kernel módosításkor is újra rendezze magát és inkább igent nyomni
8. restart után végre örülni a villámgyors asztali effekteknekTök egyszerű. Ennek tényleg csak egy megszállott fog neki, mezei felhasználó mondjuk valszeg észre sem veszi, ha döcögnek az ablakok.
Bizonyára egyébként ezt a rakás dolgot a driver a különböző disztribúciók miatt nem tudja elvégezni magától, de akkor is ez még fényévekre van a Windows féle "böngészőből futtatom a drivert, next, next, next és restart nélkül élvezem az új drivert" megoldástól.
tomtyi: a hangkártya driver telepítésének a leírása ennél legalább 5x akkora volt, ugyanúgy futottam volna zsákutcákba és közel sem vagyok biztos benne, hogy sikerült volna. Ezért írtam, hogy a live esetében szórakozzon vele, akinek 6 anyja van és döntöttem úgy, ha felrakom a rendszert és úgy sincs hang, akkor nem kínlódom vele.
-
-
törölt tag
Alapból nem szoktam. De ez „Ahhha... hát ezzel szórakozzon, akinek 6 anyja van” azért beindította a reakciót. Tipikusan olyan vagyok, hogy a lehető legegyszerűbb gondolkodású, legkezdőbb emberrel is igen türelmesen bánok, sőt, sokszor én szoktam leoltani a RTFM-ező, meg ezen is túl magas lovon ülő haladóbbakat.
-
törölt tag
válasz
Dark Archon #348 üzenetére
Alsamixer. Csak egyszer kellene valamelyik csomagkezelőben, szoftverközpontban rákeresni, és lesz találatod grafikus kezelőre. Nálam három van. De pufogj tovább nyugodtan!
Szerintem amúgy megnézhetnéd a pulseaudio beállítási lehetőségeit is, pl. a pavucontrol telepítésével, indítása után. -
válasz
#40553216 #347 üzenetére
Nem is használok, de attól még időről időre kíváncsi lehetek, hogy mennyit fejlődött, nem?
Nincs miért bocsánatot kérnem, a live verzió továbbra sem használja a hangkártyámat (halkan se), a telepítős bizonyára talált valami friss cuccot, ami miatt megy. Ezt az alsamixer-t is terminálba kellett bepötyögnöm, mert máshogy nem elérhető, amúgy meg a franc se gondolná, hogy két helyen is maxra kell állítani a hangerőt.
Mindenesetre a hang egy dolog, nyilván azon kevesek közé tartozom, aki akkora állat, hogy nem elég neki az alaplapi prüntyögő. Ezen kívül azért volna még mit fejleszteni, de ez még mindig jobb iránynak tűnik, mint az Ubuntu. Meglepő módon például működött a Win+P kombináció a két képernyős megjelenítési módok váltogatására.
-
törölt tag
válasz
Dark Archon #345 üzenetére
Akkor ne használj Linuxot, de addig is ne a Linux disztribúciók, hanem a driver (tehát a hw-elem) vagy akármilyen sw gyártójánál könyörögj sírva! Mi a lóf.sz köze van a Linux-világnak általában ahhoz, ha egy hw-elemhez nem ad a gyártó drivert?
Javara:
webupd8 telepítéssel is próbálkozhatsz.Ha az Oracle Java-t akarod használni, szedd le a többit! Bár ezt nem biztos, hogy kell.
Amúgy ezután „Ahhha... hát ezzel szórakozzon, akinek 6 anyja van
Quick installation... ami egyébként a 4. parancsnál (cp /downloads/alsa-* .)elvérzik. Nem csoda, hogy a 2%-ot sem éri el a Linux a tortából” kimaradt a „ja, bocs, én voltam a fasz” jellegű bocsánatkérés.
Lehet, én vagyok a vak, de az ASUS Xonar DGX oldalán sem látok Linux-driver letölthetőségi lehetőséget.
-
ViZion
félisten
válasz
Dark Archon #345 üzenetére
nV -t nem ismerem, arra nem mondok semmit, de Linux kezdőknek topikba nézz be, ott segítenek. A Java telepítést (meg amit csak lehet) a szoftverközpontból, vagy apt-get -el oldanék meg, ott mindent intéz a rendszer. Szal. töröld amiket odaraktál és
sudo apt-get install default-jre
sudo apt-get install default-jdk
java -versionA telepítők minősége természetesen nem a linux miatt olyan amilyen... ahogy win-re sem a Microsoft írja a drivereket, programokat. Linux alatt is van ilyen next-next, sőt van még egyszerűbb is, ahol ennyi sincs, csak jelszót kér.
-
Köszi, alsamixer volt a megoldás, ott volt 40%-on.
VGA-ra valami tényleg egyszerű megoldás? Mert így eléggé nyögve nyelősek az ablak effektjei. Ehhez legalább van gyári driver, de hogy lehet telepíteni? Mert oké, hogy letöltöttem és kaptam egy .run file-t, de semmit nem tudok vele kezdeni.
Ugyanez a gondom a Sun Java telepítésével is, hiába követtem a leírást. Kicsomagoltam mindent a leírás szerint a /usr/java könyvtárba. Itt aztán fogalmi zavaraim keletkeztek, mert a leírás szerint ez ugyanaz, mint telepíteni. Done-t nem láttam, s természetesen a Firefox továbbra is a nyílt java-t használja.
Illetve arra mi a megoldás Linux-on, ami Windowsnál a "listák simított görgetése" kikapcsolása? A ph görgetése is úgy néz ki, mintha egy ősi S3 VGA lenne a gépemben.
Viszonylag gyakorlott PC felhasználóként is sírva könyörgök, mikor lesz már az megoldva Linux-on, hogy a letöltendő drivert ott helyben futtatom, next, next, next és kész?!
-
ViZion
félisten
válasz
Dark Archon #342 üzenetére
Hááát, vagy repo hiányzik vagy valami jogosultság esetleg. Sajnos ennyiből nem derül ki. Lehet, h SW-n belül van lehúzva a hangerő...
-
válasz
Fire/SOUL/CD #341 üzenetére
Mondjuk ennél nagyobb bajom, hogy nem hagyja, hogy az nVidia driverét használjam, hiába nyomok apply changes-t, visszaugrik a X.Org X Server-re.
-
válasz
Fire/SOUL/CD #341 üzenetére
Ahhha... hát ezzel szórakozzon, akinek 6 anyja van
Quick installation... ami egyébként a 4. parancsnál (cp /downloads/alsa-* .)elvérzik. Nem csoda, hogy a 2%-ot sem éri el a Linux a tortából.
Egyébként installáltam az OS-t és update-eltem mindent, így már van hang, csak valami iszonyat halk. Míg Windows-ban már megsüketülök a poti 1/4-énél, itt a 3/4-énél is fülelnem kell, hogy halljam.
-
válasz
Dark Archon #340 üzenetére
Itt olvasd el, mi szükséges a "megszólaltatásához" és azzal próbálkozz(ha eddig esetleg nem tetted volna meg) [link] (details-ben bővebben az ALSA-ról, és a Kernel is 3.14-es kell neki)
-
Azt kell mondjam, egész jó ez a Zorin, de még jobb lenne, ha használná a hangkártyámat.
live@zorin-os:~$ sudo lspci -v | grep -A7 -i "audio"
01:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation GK104 HDMI Audio Controller (rev a1)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 8472
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 17
Memory at fb080000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16K]
Capabilities: [60] Power Management version 3
Capabilities: [68] MSI: Enable- Count=1/1 Maskable- 64bit+
Capabilities: [78] Express Endpoint, MSI 00
Kernel driver in use: snd_hda_intel
--
04:00.0 Multimedia audio controller: C-Media Electronics Inc CMI8788 [Oxygen HD Audio]
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 8522
Flags: bus master, medium devsel, latency 32, IRQ 18
I/O ports at d000 [size=256]
Capabilities: [c0] Power Management version 2
Kernel driver in use: snd_virtuoso
05:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 06)
live@zorin-os:~$ sudo lshw -C sound
*-multimedia
description: Audio device
product: GK104 HDMI Audio Controller
vendor: NVIDIA Corporation
physical id: 0.1
bus info: pci@0000:01:00.1
version: a1
width: 32 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm msi pciexpress bus_master cap_list
configuration: driver=snd_hda_intel latency=0
resources: irq:17 memory:fb080000-fb083fff
*-multimedia
description: Multimedia audio controller
product: CMI8788 [Oxygen HD Audio]
vendor: C-Media Electronics Inc
physical id: 0
bus info: pci@0000:04:00.0
version: 00
width: 32 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm bus_master cap_list
configuration: driver=snd_virtuoso latency=32 maxlatency=24 mingnt=2
resources: irq:18 ioport:d000(size=256)Elvileg felismerte, ott van a hardverek közt, azonban egy nyikkanás nem jön belőle. A hangkártya polgári neve Asus Xonar DGX. Természetesen gyári driver nincs hozzá. Ötlet?
Előre is köszi!
-
St3ven
addikt
Végül éjjel leállítottam a másolást.
Utána nézem a könyvtár tulajdonságait, és csak számol, számol... 1,9 GB-nyi átmásolt adatnál léptem ki a panelből, akkor még mindig számolta, hogy az 1 GB-os home könyvtárból mennyit rakott át, amíg az éjjel le nem állítottam.
Ez egyáltalán hogy lehetséges? Nem láttam még ilyet.
-
ViZion
félisten
A legjobb, ha van adat partíciód, akkor oda raksz mindent, live alól a teljes home könyvtáradat. Utána live alól upgrade, ilyenkor nem törli a partíciókat, elvileg adataid is megmaradnak, ha esetleg valami balul ütne ki, akkor a home-ban megvan minden progi beállítás, etc.
-
törölt tag
Dehogy! Ha vettél fel külső szoftvertárolókat olyan programokhoz, amik vagy nincsenek a rendszer alaptárolóiban, vagy nem elég frissek, vagy egyéb ok miatt, azokat kell kikapcsolni. Igazából lehet, nem kell, de ártani nem árt.
Ezeket a Synapticban, annak menüjében a Beállítások>Tárolók>Egyéb szoftverek alatt találod. A Canonical partner és a Független tárolókat hagyd!
Ha nem vettél fel ilyen külső tárolót, akkor nincs dolgod.A beállításaid elvileg megmaradnak, ha a felületre gondolsz. Persze ha a felület marad ugyanaz.
Nehogy töröld a partíciókat!
Ezt a sort nézd meg! 2005. októbere óta csak verzióról verzióra upgrade-el, újratelepítés nélkül. -
St3ven
addikt
válasz
King Unique #326 üzenetére
Abban a leírásban azt nem értettem, hogy miért kell törölnöm az ext4 partíciókat. Azokon van minden adatom...
-
törölt tag
A 9 Lite alapja az Ubuntu 14.04, nyugodtan rányomhatsz a frissítésre. Arra figyelj, hogy ha vannak külső tárolóid, kapcsold ki őket! Utána visszakapcsolhatod, miután azokat is belőtted a legújabb Zorinhoz.
(#326) King Unique
Terminálban a sudo apt-get update és az sudo apt-get upgrade csak az adott rendszer csomagjait frissíti, még a sudo apt-get dist-upgrade sem vált verziót. Ezt a sudo do-release-upgrade csinálja meg.
Abban most nem vagyok biztos, hogy alt-F4 esetében is működik-e a (sudo nélküli) do-release-upgrade, de mintha igen. -
King Unique
titán
Hát, ugye alap esetben, ott lenne terminálból a sudo apt-get update , majd sudo apt-get upgrade parancsok lehetősége a rendszerfrissítésre. Én már ugrottam 1 verziót így más disztróknál, de olyanról is olvastam, akinél néha elcsesződött ez+az....
A hivatalos oldalán ezt a megoldást ajánlják [link], tehát friss telepítő médiáról bebootolva, de, h ezzel frissítő, v tiszta telepítést csinál-e, azt hirtelen nem tudom...? Majd szakik megmondják.na látom megint takarítás volt...lehet nem is ártott, mert az ovis pitbull brigád, ahogy más topikokban, úgy itt sem bírt magával, igaz nekem se kellett volna belemennem...
Még, jó hogy lementettem a hsz-eket külön... -
St3ven
addikt
Végre egy átfogó cikk és egy külön topik ennek a remek disztrónak!
És végre kitakarítva az a rengeteg OFF, amin két napja próbálom átverekedni magam.
Zorin OS 6.4 (?) Lite-ot szeretném Zorin OS 9 Lite-ra frissíteni.
Mi lenne ennek a legjobb és egyben legegyszerűbb módja? Csak toljam Live USB-ről az előző nyakára? Nem nagyon szeretnék a partíciókkal szórakozni, mert nem értek hozzá, és féltem az adataimat.
A rendszeresen felugró Szoftverfrissítés ablakban eddig mindig elvégeztem a frissítéseket, bár egy pár hónapja kínálgatja az Ubuntu 14.04 (?) LTS-t, csak arra nem mertem rányomni, mondván nekem nem az kell, hanem továbbra is a Zorin. Vagy pont, hogy ezzel frissülne a 9-re?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- A OnePlus ellen biztonsági aggályok miatt indítanának vizsgálatot az USA-ban
- Opel topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Házimozi haladó szinten
- PlayStation 4
- Linux kezdőknek
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Robotporszívók
- Magisk
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 5 9600X Processzor!
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged