- iOS alkalmazások
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milliókkal olcsóbb a Model Y Standard Magyarországon
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Szuperül szerelhető a Pixel Watch 4
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
HalfDemon
csendes tag
Igazából arra gondoltam, hogy lehetne csinálni egy „nem szakmai” kiadást, alapfunkciókra, ami aztán hozzáértő kezekben tetszőlegesen bővíthető.
(video/mp3/képnézés/im/web/webrádió/óra/e-book reader meg ami a halandóknak fontos.)
Mert még Zdanee amúgy teljesen csúcs kiadásából is alapból a ssh parancs az, amit komolyan tudok használni, pedig én relativ kocka vagyok.
Viszont, ha áttérnénk a blob ra, akkor lehetőség lenne tényleg 0-rol felépíteni egy „zipit for humans” rendszert, ami lehet, nem lenne teljesen egyszerű, de attól még sok sikerélményt adna. És egy olyan rendszert, amit „akár az asszonynak is oda lehetne adni”.
// Az, hogy elfelejti a idő-t, az üzemszerű működés amúgy? // -
The DJ
addikt
Nem tervezek csoportos rendelést, de azért elkeseredni sem kell, azért kérdeztem, mert váltottunk pár levelet egy külföldi Zipit fannal és neki van néhány felesleges darab. Ha valakit érdekel, akkor meg tudom adni az e-mail címét és kapcsolatba léphet vele ez ügyben. Elvileg olcsóbban jön ki így, mintha a linkelt oldalról rendelnéd meg.
Én is rendelnék, de nincsenek olyan hardveres skilljeim, amik ahhoz kellenének, hogy legyen is belőle valami hasznos
Más: Azt tudja valaki, hogy a Puppysok hogy haladnak a saját kis disztrójukkal? Csak elkapott a kíváncsiság, gondoltam rákérdezek.
Érdekesség: Szétkapott Zipit
-
zdanee
őstag
Igy van, csak az elso particiot raktam bele (ugyanis ez csak backupnak keszult, de halistennek legalabb ez megvan). A merete kb ugyan akkora mint a Sidetrack particioja, tehat elvileg nincs gond.
Changelog es feature-list:
- Új powermanagement scriptek a Sidetrackből portolva, kezelik a kijelző lecsukását, a fejhallgató kihúzását és bedugását (hangszóró elhallgat fejhallgató mellett), a hangerő gombok állítják a hangerőt, a fényerőket is és a terminál betüméretét.
- A konzolból száműztem a félkövér betűket az olvashatóság érdekében
- Startmenü-szkript: Home gomb
- Wifi script: Alt+Home gomb
- Újracsatlakozás WiFin: Shift+Home gomb
- Indításkor automatikusan csatlakozik az utolsó wifihez.
- csatlakozáskor automatikusan szinkronizálja a dátumot és időt.
- playmp3list bekerült (a GMU portolásáig ez az alapértelmezett zenelejátszó)
- Magyar kiosztás, a cikkben leírtaknak megfelelően.
- stable csomagokra átállás, minden csomag frissítve van.
- FBReader ebook olvasó, bekonfigurálva, stílszerűen betöltve Cory Doctorow Little Brother című regénye
- xzgv képnézegető, bekonfigurálva kis kijelzőre
- dillo 0.8.6 bekonfigurálva kis kijelzőre
- FreeDoom telepítve, Deathmatch mód hálózatban játszáshoz.
- lxpanel és matchbox telepítve, új gyorsbillentyűk: Ctrl+T = Terminál, Ctrl+M = Menü, Ctrl+L=Bezár, Ctrl+Z=ablakváltás, Ctrl+P=előző ablak, Ctrl+N=következő ablak, Ctrl+Q=képernyő kikapcsolása, Ctrl+W=fényerő maximumra -
HalfDemon
csendes tag
Nem tudom, nálam nem látszanak a „offline” emberek, de lehet, nem is kell. Hát értek én a msn-hez?
Persze, lehet, usermanuált kellene olvasnom, de igazából nem fontos, mert nem akarom alaprendszeren hagyni. (btw, csak gondoltam, követem a nyafogó divatot ^_^)
Viszont, az alaprendszerben nincs () (zárójel)? Defura. Vagy csak még én nem találtam meg. :/ -
zdanee
őstag
A z2SidX-re alapozok, pont a gcc megléte miatt, és sebességben is ráver a sidetrackre. Programkínálatban viszont el van maradva. Momentán a blob-os verziót fejlesztem, mert szerintem még senki nem csinált innen u-boot-ot magának, de később erre tervezek áttérni. Jelenleg a sidetrackban elvégzett módosításaimat és javításaimat vezetem át és írom át a z2SidX-hez és próbálok egy egyszerűen kezelhető grafikus felületet is összehozni, ami minimális egérrel való ökörködést jelent (home- gombos start menü, autómata wifi-felderítés és újracsatlakozás, sok gyorsbillentyű, ilyenek). A Void féle Small linux nekem nagyon fapad, még az iz2s-nek is aláígér, ráadásul mivel teljesen egyedi, az összes scriptet át kell írni, hogy menjen rajta, kezdve az energiagazdálkodástól a wifin át a gyorsgombokig. Ezt meghagyom valaki másnak
Ami viszont az előnye az összes u-bootos rendszerrel egyetemben, hogy támogatja a hibernálást és alvást, azaz több napos készenlét is összejöhet 2-3mp-es boot-idővel. A hátránya csupán az u-boot rizikós telepítése, ami nem igazi hártány, csak itt mégannyira sem szabad kapkodni, mint az OpenZipitnél és az u-boot telepítése után nem tudod megállapítani, hogy sikerült-e a mod, vagy hazavágtad a gépet ameddig nem raksz fel rá egy userlandet, mert az u-boot semmi életjelet nem ad bootolás alatt, azaz se LED, se egy villanás se semmi, mintha lelenne merülve. A hibajavítás is ennek megfelelően csak serial-moddal történhet.
-
_Orbi_
aktív tag
Rendesen kiforgattad a szavaimat, de nem fogok rájuk reagálni, pedig tudnák jó pár sort írni.
Az első és legfontosabb, hogy sz@r-oztam le a linuxot. A Linux biztosan nagyon jó, annak aki ért hozzá, de mivel én azzal kezdtem hozzá a Zipithez, hogy azt se tudtam, hogy mi az a terminál, így nekem elég nehéz dolgom van.
De ha minden úgy menne, ahogyan annak menni kell, akkor ezzel sem kellene annyit szívni.
Elég szomorú, hogy a ma legelterjedtebb titkosítást nem tartalmazza a wifi konnektáló program. Ez még mondjuk nem is lenne baj, ha legalább annyi infót kiírna, hogy helló, hát nem tudom mi az a WPA2. Erre nem volt képes, még csak annyit sem írt ki, hogy No IP, pedig abból már lehetett volna tudni, hogy mi a gáz. Mindössze egy sor elég lett volna.
mindegy, hanyagoljuk az off-ot -
zdanee
őstag
Első körben fejezzük be a kialakulóban lévő OS flamewart, mindenki joggal szereti a kedvencét, legyen az linux, windows, osX vagy CP/M. A Zipiten linux fut, és más nem, tehát egyenlőre ezzel foglalkozzunk (bár tuti megoldható lenne rá valamilyen BSD is, ha valaki érzi a kihívást...). A linuxot tanulni kell, senkinek nem megy máról holnapra, akik tudják, azok is éveken át tanulták, amit most tudnak. Nyilván nem várjuk el senkitől, hogy máról holnapra értsen a linuxhoz, ahogy azt sem, hogy tanuljon meg ó latinul. Aki viszont tanulja, legyen türelmes, és legyen önálló, rengeteg szakirodalom, jobbnál jobb könyvek foglalkoznak a linux azon "mély" részével, amit mi használunk a zipiten. A linux nem azonos a rajta futó grafikus felülettel, akik idáig Ubuntu előtt ültek, de nem kényszerültek parancssor használatára, most ugyanabban a cipőben járnak, mint a teljesen kezdők.
És akkor hogy tartalma is legyen a postomnak, íme a disztró összefoglaló:
A gyári kernelt használó disztrók: iz2s, iz2se és ez2s
ezeknek rkdavis a karbantartója, ahogy Doc megjegyezte, "live" disztrók, azaz nem nyúlnak az alapszoftverhez, de cserébe nem kaptak grafikus felületet és nem rendelkeznek csomagkezelővel, tehát körülményes bővíteni tudásukat. Ideális választás annak, aki nem akar lemondani az alapszoftver "kényelméről", de meg akarja tanulni a linux alapjait.blob bootloadett használó rendszerek: z2buntu, z2sid/x, rootnexus, sidetrack, debian
A közös ezekben a rendszerekben az OpenZipit csomag azaz a blob bootloader és alosia27 kernelének használata. Lehetnek szövegesek és grafikusak is, többnyire debian embedded alapúak, és tartalmaznak csomagkezelőt is. Egy régi dependency-hell probléma miatt gcc csak a z2sid/X és a z2buntu alatt elérhető. Alosia27 kernele nem támogatja a deepsleep módot, azaz nem lehet altatni és hibernálni a gépet és nem tartalmaz USB-host fukciókat sem. A serial-modot viszont támogatja.
RootNexus: 1 GB-s image-ben terjesztett rendszer. Régi és nem fejlesztett project, így kezdetleges a wifi és energiagazdálkodás scriptje. Debian alapú. Azoknak javaslom, akik elsősorban böngészni és játszani akarnak a Z2-n, amolyan multimédiás rendszer a maga fapados módján. Ajánlott az azóta közzétett frissebb scripteket telepíteni rá a könyebb felhasználás érdekében.
SideTrack: Erről volt az elő leírás, így legtöbbeknek ez az első telepített rendszere. 2GB-s image és a rootnexus továbbfejlesztése. A játékok kikerültek a rendszerből és elsősorban hálózati és biztonsági csomagok kerültek bele. Rendszergazdák, email-junkiek rendszere. Természetesen a rootnexus funkcionalitása visszacsempészhető bele. Egyedi benne, hogy csak root felhasználó van, így ritkán találkozunk jogosultság hibákkal. A scriptjei sokkal fejlettebbek a rootnexusénál.
z2buntu: parancssoros, meglehetősen fapados, de gyors rendszer. Ideális alap egy saját disztróhoz.
z2sid5: nagyjából megegyezik a z2buntuval, de a programindítást megkönnyítendő rendeteg hasznos billentyűkombináció van benne alapból. Az egyik legfrissebb disztró. Szintén ideális alap saját rendszerhez.
z2sidX: azonos a z2sid-el, de van benne X és dillo böngésző. Pontosan ennyi a különbség.u-boot-os rendszerek: Ez a legfrissebb de a legrizikósabb fejlesztés is. A gyári bootloadert lecseréli az u-boot-ra, és újabb kerneleket támogat. Az u-boot mod viszont nehezebb, mint az OpenZipit telepítése és több a buktató is benne. Ilyen rendszer a z2buntu, a z2sid6 és még pár egyedi rendszer pl Void smallLinux-a. Ezek a rendszerek támogatják az USB-host funkciót, a hibernálást és alltatást, és tetszőleges egyedi kernel fordítható hozzájuk. Mivel ez a legfrissebb fejlesztés, a felhasználói élményben még elmaradnak a blob-os rendszerektől, de akik hardver szinten érdeklődnek a Zipit iránt (azaz be akarják építeni valamilyen projectjükbe), azoknak ez a megfelelő út. Csak a kemény magnak ajánlom.
-
_Orbi_
aktív tag
Ha leveszem a titkosítást, úgy megy szépen. Automatikusan megkapja a 192.168.1.100-at, de ha beállítom neki az Adress Reservationt, akkor is szépen megkapja azt amit én akarok neki adni és működik a dolog. (érdekesség, hogy a kis gépnek nem az a MAC-ja, mint ami a hátoldalára van írva!!!)
Sorrendet felcserélve sem működik titkosítással...
-
_Orbi_
aktív tag
Az első három lépés amit leírtál működik is, annyi különbséggel, hogy nem wlan0 az eszköz, hanem eth1!
Viszont az utolsó lépésnél vannak gondok.
Ezeket írja ki:
egy csomó szöveg, amit nem tudok begépelni, mert nem tudom visszapörgetni a terminálban a szöveget...
Internet Systems Consortium DHCP Clien V3.1.1
Copyright blablabla...
Listening on LPF/eth1/00:50:43:02:fe:01
Sending on LPF/eth1/00:50:43:02:fe:01
Sending on Socket /fallback
DHCPREQUEST on eth1 to 255.255.255.255 port 67
DHCPREQUEST on eth1 to 255.255.255.255 port 67
DHCPDISCOVER on eth1 to 255.255.255.255 port 67 interval 3
DHCPDISCOVER on eth1 to 255.255.255.255 port 67 interval 3
DHCPDISCOVER on eth1 to 255.255.255.255 port 67 interval 8
DHCPDISCOVER on eth1 to 255.255.255.255 port 67 interval 7
DHCPDISCOVER on eth1 to 255.255.255.255 port 67 interval 14
DHCPDISCOVER on eth1 to 255.255.255.255 port 67 interval 17
DHCPDISCOVER on eth1 to 255.255.255.255 port 67 interval 9
No DHCPOFFERS received.
Trying recorded lease 192.168.1.100
PING 192.168.1.1 (192.168.1.1) 56(84) bytes of data.--- 192.168.1.1 ping Statistics ---
1 packets transmitted, 0 received, +1 errors, 100% packet loss, time 0msNo working leases in persistent database - sleeping.
ezután visszaadja a root ot (vagyis ahova gépelek azt)
Szerinted mi lehet a baja? -
_Orbi_
aktív tag
Nagyszerű, köszi!
Már csak két igazán fontos kérdésem lenne:
Hogyan lehet wifi-hez csatlakozni vele?
WPA-PSK/WPA2-PSK módszert használok, de bármilyen kulcsot adok be neki csatlakozáskor, egyszerűen nem bír csatlakozni (sima WEP-nél sem, csak a nyílt hálózattal működik
Másik:
Feltettem a Transmissiont de amikor belépek a Prefences-be, akkor az előjövő menü alja nem látszódik, csak a teteje amíg el nem fogy a kijelző (több programnál is ez a helyzet)
Ezzel mit lehet csinálni?Előre is köszi
-
tuser
aktív tag
Ok, én se vagyok komplett hülye
, tudom hogy az usákoknál 11 a max ( Linksys -nél már anno koppantam emiatt ), a kérdés arra irányult, hogy ez most "csak" szofveres korlát ( mivel usákiából jött, evidens lehet ), vagy hw -es korlát.
El tudott már valaki érni 11 feletti csatikat bármilyen módon a Zipittel, vagy inkább álljak át 1 és 11 között másra ?
-
zdanee
őstag
Igen, de még egyszerűbb ablakkezelő, matchbox és ablakkeret és dekor nélkül. Ehhez jön lxpanel és opcionális a conky, lehet, hogy végül kihagyom, bár alig 0.5% körül eszik a CPU-ból. Jelenleg plussz benne a magyar kiosztás, a fényerőket állító scriptem, a "start menü" gyorsgomb, hangerő a hangerőgombhoz scriptek, új gyorsgombok ablakváltáshoz és terminál nyitáshoz, új terminál betütípusok szebb mc és alpine-hez, ftpd-ről vsftpd-re átállás, lxpanel, lxlauncher, működő make és gcc, magyar repositoryk és még sok apróság.
Ha az időm engedi, dillo 2.2.1 amiben van css és https támogatás is.
-
gholoda
csendes tag
Nem löktem át. És nem ad hibaüzenetet, azt mondja a phydiskwrite, hogy ,,beendet"
Közben meg nincs a kártyán semmi. Aztán megpróbáltam másik .img fájllal is. Szintén hasonló végeredmény. A Win32 Diskimager pedig szimplán annyit dob, hogy nincs elég hely a kártyán... Amikor az 1GB fájl akarom feltenni a 2GB-os kártyára
Esetleg ha VirtualBox-szal Linux alól megpróbálom? -
Dhampir
félisten
-
zdanee
őstag
Nem egészen. Létezik egy EZ2S (és IZ2S) shell nevű megoldás, valójában ez a Zipit inc. által támogatott linux, ilyenkor a zipit eredeti kernelét használod (benne a gyári alkalmazással és a mára kicsit túlhaladott wifidriverrel), és a memóriakártyára csak a root filerendszer egy része kerül, annyi, amennyivel egy bash futtatható. Ha ezzel a memóriakártyával indítod el a Z2-t, flashelés nélkül kapsz egy működő linuxot. Az évek során sok mindent megoldottak erre a rendszerre is, és mivel nem nyúlsz bele a gyári programba, megmarad a garanciád is, és nem tudod vele hazavágni a Z2-t, de erős kötöttségei vannak, ügye a kernel és a bootloader fix ilyenkor. Valójában ezt a funkciót használjuk amikor flasheljük a Z2-t, ugyanis ez a shell indul el és hajtja végre a flashelést elvégző scriptet. Ugyanez az oka annak, hogy a legtöbb disztrót csak gyári Zipitre lehet flashelni az alap scripttel, utána saját megoldás kell, ha rendszert akarsz váltani.
-
Szabaka
tag
A lábkiosztást a Zdanee által is említett linuxos oldalon találtam, csak be kell regelni, hogy minden tartalom elérhető legyen....
Szintén a cikk szerzője által említett Mozzwald honlapján láttam először az usb-s modhoz kapcsolódó videót, leírást. Ő mondta, hogy lehet húzni a procit is... Mondtam neki,hogy alakulóban van egy Puppy Linuxos társulás is, és nagyon érdekli a dolog"Very cool! Keep me posted on the Puppy Distro."
A végén még valami nemzetközi Zipit társulás fog kialakulni itt
-
zdanee
őstag
Mikrofon nincs, de bal oldalt a Jack csatin van neki láb és a rendszercsatin is tud elméletileg fogadni. Aktív hűtés természetesen nincs, de a gép nem melegszik, maximális terhelés mellett is szobameleg marad, hosszú idő után is. A kijelző 180 fokig nyílik. Nekem last.fm ébresztőórának van befogva, a dclock megy előtérben, este egy script lecsavarja a fényerőt, hogy éppen lássam a sötétben, reggel ezt visszaállítja, az ébresztést a cron alapján a lastBASH végzi (last.fm kliens), az inboxomat pedig negyed óránként átnézi egy másik script és ha a whitelist-ben szereplő feladótól jön valami, mpeg123-al lejátszik egy jelzőhangot.
-
Szabaka
tag
Kicsit lehet, hogy össze-vissza lesz, de az első láb a csatlakozón MIC bemenet. Szóval sztem gyárilag nincs benne, de megoldható bütyköléssel (akár fixre beforrasztani egyet).
Aktív hűtés tuti nincs. Kép
A töltő szerintem szabványos. a képen a fehér kábel.
Remélem segítettem
(leendő tulaj
)
Pin Number Pin Name Description
1 MIC_IN Microphone input
2 ANALOG GROUND Ground pin connected to Audio chip analog ground plane
3 LOUT_FILT Left Output 1(Line or Headphone)
4 ROUT_FILT Right Output 1(Line or Headphone)
5 HPDET_CON Headphone Plug-In Detection
6 HP_ANALOG Headphone Remote Control Signal
7 DOC_INT# Docking Station Detect
9 DC_DOCK Docking Station Power Input (5V 1A (5W))
10 DC_DOCK Docking Station Power Input (5V 1A (5W))
12 VBUS USB Charge Input Voltage
13 USB_C_D- USB Bus Data -
14 USB_C_D+ USB Bus Data +
16 V1_8_MEM 1.8V Power
17 V3_3_IO 3.3V Power
18 V3_3_IO 3.3V Power
20 CIF_PIXCLK Camera Interface Pixel Clock used by the quick capture interface to clock pixel data into the input FIFO. Cannot exceed ¼ of CIF_
21 CIF_CLKIN Camera Interface Programmable Clock Output used by the imaging sensor
23-30 CIF_DO-D7 Camera Interface Data Bus
31 CIF_STANDBY Camera Interface Power Management
32 CIF_RST Camera Interface Reset
33 PXA270_SDA I2C Data – Serial Data/Address bus
34 PXA270_SCL I2C Clock – Serial Clock
35 CIF_VSYNC Camera Interface Frame start or alternate synchronization signal used by the sensor to signal frame readout or for external Vertical Sync
36 CIF_HSYNC Camera Interface Line start or alternate synchronization signal used by the sensor to signal frame readout or for external Horizontal Sync
8,11,15,19,22, 37-40 DIGITAL GROUND System Ground
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Odyssey OLED G93SC (49", QD-OLED, 5120x1440, 240Hz, HDR10+ Gaming, 1800R, FreeSync)
- Witcher 1 Collector's Edition
- Star Wars The Old Republic Collector's Edition
- Lenovo ThinkPad X390, 13,3" FHD IPS, I5-8365U CPU, 16GB DDR4, 256GB NVMe SSD, 4G/LTE, W11, Számla, 1
- Lenovo ThinkPad X390, 13,3" FHD IPS, I5-8365U CPU, 16GB DDR4, 256GB NVMe SSD, 4G/LTE, W11, Számla, 1
- Honor Magic5 Pro 5G LTPO 120 Hz kijelző, 50 MP triplakamera, 66W gyorstöltés 512 GB
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3060, 94% Akkumulátor
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 8400F / RX 6800 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest