- Google Pixel topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Ulefone Amor 34 Pro - a nagy vetítőgép
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
Új hozzászólás Aktív témák
-
HaZsolt
őstag
Nana. Azért ebből is van amit érdemes megvenni. Aki akar CoD6ot és 5830-ast is venni az vegyen egy 5830 cod6 Editiont. Nem mellékesen én kellemeset csalódtam az 5830-ban, bár nem nagy lelkesedéssel vettem meg. De a világ egyik legtuningosabbja lett.
-
mody
tag
Hát nem tom nekem most így egész elfogadhatónak tűnik a 80e Ft-os 5850 mellett
-
Daczy
aktív tag
válasz
Warhead100 #233 üzenetére
pofátlan és nevetséges
-
Mika1227
őstag
Vajon mikor lesz teszt itt a Prohardveren?
-
alibaba78
őstag
válasz
cowboy_bebop #229 üzenetére
Elegge uj kartya ez a 4770 is, ha meg mindig kulon keszitenek drivert hozza, es kulon a 4700-as szeriahoz, nem? Vagy vmit itt is beneztem?
-
Scholes9
nagyúr
Jó lenne, ha 50k alatt lenne akkor azért nem lenne rossz vétel, felhúzni 5850 szintre és kb 2011 végéig elég is lesz
-
CptMisi
őstag
ennyiért vettem az 5850em
[link] például itt nem teljesít olyan rosszul, nagyjából az 5770 és az 5850 között van, húzva néha jobb is az alap 5850nél, + ezekkel a jobbfajta gyári hűtőkkel nem melegszik annyiranem rossz vétel, csak miután ennyiért lehetett kapni az 5850et + eléggé egy szinten van a 4890el...majd kiderül mennyibe fog kerülni, ha már nem lesz ennyire új, talán 55ért lehet majd kapni az olcsóbbakat
Zso2: azért talán, ha még nincs hozzá "igazi" driver akkor jó, hogy gyorsulhat....+nem teljesen ugyanaz a drivere
-
siriq
őstag
A masik, hogy emlitettek a driver. Annyit vartunk a csoda driverekre meg hogy beleepitenek majd ilyen, meg olyan tamogatast. Spec. en mar lemondtam az egeszrol. Valamennyit persze fog gyorsulni de lenyegi elteres egy ido utan ugy sem lesz.
szerk: en mar annak is orulnek ha a 3D tamogatas mukodne a 4000-s szerian. Mas kivansagom nincs is. Valszeg a 4850-s mar nem fer bele, lehet.
-
siriq
őstag
-
DRB
senior tag
"Ez az 5830 egy 4890 DX11-el megspékelve, és csak kissé gyorsabb az 5770-nél."
Akad olyan is ahol a 4870-el van pariban, sőt még néha gyorsabb is nála az "öreg".
Én tökre vártam ezt a kártyát, hogy lecseréljem a "mérgező" 4850-emet, erre nesze neked a nagy semmi, úgyhogy még egy darabig mérgezi itt nekem a levegőt a régi.
-
Robi BALBOA
őstag
válasz
robyeger #198 üzenetére
pl úgy hogy a 4890-ben is és a 5830-ban is 16ROP van és tudni illik a ROPok órajele a gpu órajelével megegyező azaz a 4890 16rop egysége minimum 850mhz-en megy, de oc kariknál lehet 1ghz is ezzel ellentétben a 5830 16rop egysége csak 800mhz-en megy így csórinak lehet nagyobb elméleti memória sávszélessége meg lehet 320sp pluszba ha egy adott gaméban pont a rop egységek teljesítménye a szűk keresztmeccet.
Amúgy arra kíváncsi lennék, hogy amelyik 5830-as kari 5870 nyákra épül, hogy abban szoftveresen vagy harveresen van-e letiltogatva az sp egységek és a ROPok, és a két kari felépítése ugyan az e vagy azért spóroltak le valamit a nyákról?
-
fanti
addikt
Hát gyerekek, én nagyon sajnálom azt, aki erre a nagy reményű 5830-ra fente a fogát mint amolyan népkártyára, és most csalódni kényszerült.
Én szerintem a ROP egységek felezése az igazán tulzás ebben a kategóriában, mert így a sok-sok shader proci nem tudja kifutni magát.
Nekem egy 5850-es Sapphire kártyám van, még karácsony előtt pár héttel tudtam lecserélni a 4890-es karimat rá, de most ezt az 5830-ast látva örülök, hogy anno váltottam.
Ez az 5830 egy 4890 DX11-el megspékelve, és csak kissé gyorsabb az 5770-nél.Minden az árazástól fog függeni, ha egy 5770-nél 5-8 ezressel lesz drágább, akkor talán meg fogja érni, talán.....
Látjátok, ez van ha nincsen meg az egészséges konkurencia. Nincsen még nVidia fermis kari, ezért az ATI egyeduralma érvényesül, aminek ez ékes példája, hogy mit tettek az 5830-al.
A régi 4850 vs. 4830 mennyivel másabb volt ha belegondolok. És most ugyanezt vártuk az 5850 vs. 5830 vonatkozásában, de sajnos hiába.
Szerintem nincsen létjogosultsága az 5770 mellett az 5830-nak. -
Janika!2
aktív tag
Hát reméljük "népkártya" lesz...
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Drága, de nem pofátlanul.
Pont annyival drágább, hogy pár NV-s elgondolkozzon rajta. Ez elég is a megmaradt készlet eladására. Nem a piac leigázására készülnek.
Az ár/teljesítményen kívül vannak ilyen praktikák. Tökéletes példa erre a cikkünk témája. A HD 5830-at drágának tartjátok, és alapvetően az is. De a stratégia az, hogy vegyél HD 5850-et.
Apróbb gyártói észjárás. Ha nem elég a teljesítmény van egy fokkal jobb is.
Akinek nincs több pénze 250 dollárnál, az meg úgyis megveszi ezt. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Már rég eladták mindet. Az NV CEO-ja novemberben mondta az újságírók kérdésére, hogy nekik nincs több. Nyilván új árat nem szabnak meg, mert nincs mit eladni. Innentől a kereskedő annyiért szabadul meg tőlük, amennyiért jónak látja.
Annyira nem vészes a helyzet. Nem sok GTX 285 van a boltokban. Pár helyen beragadt, de ez senkit sem érdekel (max a kereskedőt
- de ezt meg mindenki leszarja). A GTX 260 és 275 ára nincs elszállva, szóval azzal nincs gond.
Felesleges az árazásban bűnöst keresni. Nem igazán van verseny, így az AMD annyit kér a termékekért jelenleg, amennyiért a heti készlet elmegy. Ha csökken az érdeklődés a HD 5000 iránt, akkor lehet számítani árcsökkenésre.
-
Daczy
aktív tag
válasz
Scholes9 #151 üzenetére
hát azért nem egészen, ugyanis az nV tudtommal befejezte a GT200 gyártását, így a felhalmozódott készleteket próbálják a kereskedők elpasszolni. De ugye abból az árból nem tudnak már engedni, mivel már ki lettek fizetve azok a megoldások, amik jelenleg raktáron vannak, ezért lehet az, hogy drágák.
ha pl GTS 250-et nézzük, akkor jelenleg talán 30ezer alatt ő a legjobb választás (mivel HD 4770 ritka, mint a fehér holló), szóval az árakkal talán nincsenek jelen pillanatban elszállva...
de amint megjelenik a fermi, ez változni fog....
-
Zso2
őstag
nem rosz-nem rosz, ha lemenne az ára mondjuk 10k-val pár héten belül akkor le is cserálném a vadiúj 4890-m
mondjuk ez meg OC jó hűtővel úgyhogy nem sok nyereségem lenne..a dx11-et kivéve.
-
robyeger
addikt
Igen a pixel fill rate diffi nekem is feltünt, meg a 4890-nél ugye egyben van a 800 egység, itt meg kettes osztásban. Abu szavával élve ez a kettes felosztás kedvezhet a DX11-nek, de szerintem a DX9 / 10 /10.1-nek kevésbé. Nagyobb élsimitásoknál is az öreg 4890 jön fel teljesítményben. Mikor elsőként megláttam a specifikációit, azt hittem hogy a 5830 jobban feljön a 5850 nyakára a magóarjel többlet miatt, de így utólag már érthető miért maradt el azon a téren is...
-
Nite
őstag
PH!-s teszt mikkora varhato? a tobbi szamomra nem mervado...
-
TR3
tag
Olyan tesztet esetleg nem tud valaki, ami ezzel a tegnap megjelent driverrel készült ([link])? Mert állítólag ez az első, amit optimalizáltak ehhez a kártyához.
-
joi29
őstag
válasz
robyeger #198 üzenetére
Valószínűleg a 4890 és az 5830-as textúrázó és shader számolási kapacitása
bőségesen elegendő a játékok nagy részéhez ezért nincs ebből fakadóan
előnye az 5830-nak.
Ugyanakkor mivel mind két kártya hozza a szintet így a szűk keresztmetszet
közöttük a pixel fill rate amiben pár százalékkal a 4890 erősebb, így a játékok
többségében ez a kis eltérés okozza a 4890 győzelmét.
Megjegyzem legtöbbször pont annyival kap több fps-t a 4890 mint amennyivel
nagyobb ezen képessége, vagyis azonos órajelen az 5830 volna a jobb. -
Vitus
őstag
Na akkor megvárjuk a 6830-ast hátha majd az, vagy fermi. Addig 3850 low detail.
-
robyeger
addikt
Én ezt nem értem hogy tudja az ATI 4890 eltángálni az új 5830-ast?(persze a DX11 kivételével) Az a 50Mhz-es magórajel többlet ennyit jelentene?, pedig a 5830-asban jóval több shader egység van
-
F e Z o
veterán
Mire vidékre leér, simán lesz 55k, a legolcsóbb kiskerbe egy 5770-es 44k. Mindenki jóljár, csak maga a vásárló nem.
-
alibaba78
őstag
Sajnos egy feltetelezesre(angol forumok) alapoztam a kijelentesemet, ezert elnezest kerek! Viszont megkerdeznelek, hogy te hany hardvert vettel eddig a megjelenese napjan, mert en egyet sem?!
Feltetelezes: 2 honapot nem adok, es a scan-en a today only-ban bent lesz £170-180 korul.
-
Oliverda
titán
"ez a legolcsobb DX11-es VGA DP tamogatassal"
DP támogatás?
Pepe_K:
Nem, mivel itthon nem az USD a hivatalos pénznem.
Amúgy a feljebb linkelt XFX kialakítású rövid nyákos verziók szerintem jóval olcsóbban lehetnek majd. Én $200 környékére tippelem az ilyeneket. Az 5870 nyákjával nem csoda hogy ennyiért mérik őket.
-
Joachim21
őstag
-
Pepe_K
csendes tag
Itthon nem ennyi lesz
-
rocket
nagyúr
válasz
ALONSO11 #171 üzenetére
Megjott mar a hivatalos valasz az AMD-tol, hogy miert ennyi a kartya ara, es a DX11 meg a tobbi pluszt leszamitva amit nyujt a kartya az elozo generaciokhoz, szerintuk az egyik nagy elony, hogy ez a legolcsobb DX11-es VGA DP tamogatassal, tehat aki szeret foldingolni is jatekok mellett, annak best buy lesz
Szerintem hamar csokkeni fog az ara ~200$-ig, ugy hogy az alatta es felette levoke nem valtozik, magyarul a kereslet csokkenese miatt fogjak az arat csokkenteni.
#178: Memoria savszelesseggel nincs gondja a kartyanak, ugyanannyi van mint a HD5850-nel, a 16ROP ami beadta a kaput, a plusz shaderekbol meg valoszinuleg azert nem profital a HD4890-hez kepest, mert az interpolacio shader alapu lett a Evergreen szerianal.
-
emmm
őstag
Ez most csalódás lett nekem. Én is erre a kártyára vártam, mert az 5850 túl drága. Hát akkor, ez a széria most kimarad, ilyen árak mellett biztosan.
-
-
Ricco_hun
senior tag
Igaza van Alonso11-nek, ezt nagyon elszabta az AMD. Már kártyát sem tudnak úgy csonkolni, hogy az jó legyen. Persze nekik jó, mert eladják a felhalmozott selejtet HD5850 közeli áron. Amúgy ebből a HD5830-ból is jól látszik, hogy sz@rt sem ér az AMD-féle stream processzor. A 800sp-s HD4890 úgy otthagyja, mint a fenét. Ebben meg 1120 van. De az AMD évről évre csak gyömöszöli bele a gpu-ba az istentelen mennyiségű stream processzort, amikor tisztán látszik, hogy inkább a ROP-okat meg a memósávszélességet kéne növelni. De milyen jól is hangzik az az 1600 meg 3200 sp.
-
Tomcat
őstag
-
Speed®
titán
válasz
Oliverda #165 üzenetére
Na egy ilyen cuccra lecserélném szívesen a 4850et. Ha 40 alatt lesz az ára..
Egyébként csalódtam, 1280SPt vártam. A ROP felezés eléggé kicseszés
Arra lennék csak kíváncsi mennyire van a kimenetek felé eltolva a GPU ezen.
Csúnya meglepi lenne ha nem tudnám ráépíteni a HR-03 GTt..nekem ez kell. -
Gaboman
nagyúr
Senki nem fogja észrevenni annyi biztos,meg az árnyékok közti különbséget sem,alapból a tess/on és off között is minimális a különbség,és az árnyékoknál is ez a helyzet.
Ezért majdnem fele teljesítménycsökkenés kész vicc.
Mutatja hogy 4xMSAA/Tesson meg árnyékolás 1680x1050ben egy 5870 30FPS,az derék és látványban keresni kell a különbséget nagyítóval.
Nálam meg DX10 8xAA minden fullon 1600x1200 átlag 80FPS,nagy ötlet lenne váltani a jó kis 4000 szériáról ezért a DX11 teljesítményre. -
Scholes9
nagyúr
Sztem, ha 50 alatt lesz a kezdő ára(amire kicsi az esély), akkor elgondolkodtató lehet, afölött meg kb. nem éri meg.
-
Oliverda
titán
Úgy látszik hogy az AMD teljesen szabad kezet adott a gyártóknak az 5830 esetében. Az XFX megoldása már lassan az 5770-nél is rövidebb. Valszeg ezt jóval olcsóbb lesz előállítani így.
-
leviske
veterán
Mihez mérten drága? A 165-190 dolláros HD5770-hez, a 200-220 dolláros HD4890-hez vagy a 290-340 dolláros HD5850-hez képest?
Tény, hogy a HD4850 és HD4870 kifutóáraihoz mérten mindenképp el van szállva az egész HD5-ös sorozat, de legalább annak lehet örülni, hogy van választási lehetőség. Nincs akkora teljesítménybeli szakadék, mint mondjuk 8800/HD2900 korszakban.
-
azoli09
tag
Helló
nincs itt semmi túl árazva , én a 5850 100000 ft nyomnám hogy miért?
azért mert a gtx285 is anyiért megy ez látom senkit nem zavar ?
a másik a gtx240 meg mitudomén miket adtak vagy adnak 30000 ft nem ér 5 ft se egy nagy kalap ....... kíváncsi leszek hogy ha ki jön a nv akkor is majd megy a sírás hogy hú de drága a nv kártya ,nem akkor majd jön a duma hogy phyx meg cuda az kel mindenkinek minek hogy akadjon minden játék a fantasztikus phyx tol ? vagy vegyek melé még egyet számolni ?
persze mindjárt ötöt ,nekem 4850 van és elméletileg a 5850 a a tesója és nem picivel gyorsabb igaz? akkor miről beszélünk -
csongi
veterán
Jó kártya lesz ez
Az ára meg majd igazodik.
-
Tomcat
őstag
Az igazat megvallva túl nagy lett a nyírbálás így maga a teljesítmény nagy árat fizet ezért az 50-es és a 70-es kártyákhoz képest. Nem teljesít úgy mint ahogy vártam. Ráadásul nem kicsit van túlárazva. Remélem hogy egy árcsökkentéssel orvosolják ezt az apró bakit.
-
leviske
veterán
De szeretem, mikor emberek 1-1 mondatot ragadnak ki. Ugye pont írtam azt is, hogy az árra sajnos lehet panaszkodni. Ugye? Jól emlékszem?
Az meg, hogy nem kért érte horribilis összeget. Ecsém, gondolkozol te? Kezdjük ott, hogy a HD4890 átlag ára 200-220 dollár körül van még mindig, erre érkezik meg a HD5830 $250 köré. Ez hol másfélszeres ár? Arról nem is beszélve, hogy itt azonos teljesítmény mellett DX11-et is kapsz.
Az NVIDIA meg olyanokat lépett meg, hogy amint lement a 8800GTS512 ára 45k köré, a 9800GTX kijött 60k-ért, ami még órajelben is alig tért el a GTS-től, utána kivezették a GTX-et és kijött a GTX+ úgy 65k környékén...
-
Alister71
nagyúr
Pedig én is egy lehetséges cserét láttam benne, de bőven megvárok egy rendes PH-s tesztet, amibe remélem 5650-től benne lesz minden kari, meg az nV-k egyenlőre ami kint van GTS250-től GTX 295-ig, bár lehet PH-s srácok is megvárják a Fermit, és akkor jön majd egy szép nagy átfogó teszt.
-
Arkar
aktív tag
Hát nem ezt vártam az 5830-tól, "best by" -hoz elég messze van, tehát maradt a régi "best by" 4890
, nehogy rosszul állapítsák meg a stratégiát mint annak idején "6600GT-7600GT" akkor sem volt igazi közép kategóriás ATi versenyző csak később amikor megjelent az 1650XT- de akkor már késő volt!
Nekem hasonlónak tűnik a helyzet NV kivár, és valószínüleg meghagya a felső kategóriát ATi-éknak, a középsőn meg termeli a hasznot, de majd meglátjuk!(átnevezett GTX 275 ocsón)
-
Daczy
aktív tag
Befedtek egy teljesítménybeli rést, amit eddig csak az előző generációval tudtak
igen, és kb másfélszer akkora az ára , mint az előző generáció képviselőjének....
ezt az elmúlt 1-2 évben az NVIDIA ezerszer megjátszotta, mindenféle plusz feature nélkül.
megjátszotta, de nem kért érte horribilis összeget... pl GTS 250 a megjelenésekor még olcsóbb is volt, mint a 9800 GTX+ ...
-
rocket
nagyúr
válasz
Alister71 #147 üzenetére
Teljesen kinyirtak a kartyat a 16 ROP-al, beesik 200$ ala az ara (ami szinte biztosan hamar lesz, mert ilyen aron nem sok sokaig fognak madarakat talalni), akkor lehet siker kartya belole.
Kicsit elszalltak ezzel a kartyaval, az rendben, hogy mivel nincs konkurencia az arak is magasabbak (marmint ugy ertem rendben, hogy ertheto ez a dolog, megha mint felhasznalo termesztesen nem ezt akarnam), de hazon belul se talalta meg az AMD a kartya helyet ar/ertek aranyban, pluszban meg egy paper launch is becsuszott.
-
Peter13
senior tag
Lyaly.
Az első tesztet még éjfélkor láttam egy kínai dzsunka oldalon, és reménykedtem hogy hátha rosszul értelemezem a kis házacskákat...igazából a 16 ropi meg a vártnál is kevesebb shader proci nagyon rosszul esett, a képre meg azt gondoltam összekeverték valami mással.
Ez a kártya sajnos nagyon nem olyan mint amilyennek reméltem. Meg is rendeltem ennek "örömére" az 5770-et Vapor-X hűtéssel (de csak mert hirtelenjében nem találtam 4890-est normális áron - egyébként azt vettem volna), legalább kipróbálom mit tud (a 4850 után lesz egy kis növekmény, de inkább az alacsonyabb fogyira meg a tuningra gyúrok).
Szerintem kár volt ezt a kártyát kidobni: nagyon kiegyensúlyozatlan lett ez az arhitektúra (véleményem szerint ez áll a szélsőséges eredmények hátterében), és drága is (ahogy fentebb írták, nálunk is 200 font felett himbálják - hát szerintem sokáig kell lóbálni míg elkel annyiért). Meg abszolút feleslegesen böszme nagy -
Alister71
nagyúr
Várom a teszteket, amit eddig olvastam nem túl meggyőző. A 16 ropi nagyon legyengíti.
-
antikomcsi
veterán
Ez így nem pontos, és azért voltak is változások, persze olyan is volt, hogy nem nagyon.
Esetenként újításokat is hoztak, az "új" kártyák, az más kérdés, hogy tömegesen nem terjedtek el ezek, illetve, hogy némelyik "fejlesztésnek" szerintem már semmi értelme.(#127) Ribi
Ez a szekvencia sem helytálló.
Bár igaz, hogy ez nem befolyásolja az eddig történteket.
-
JanR
addikt
Akkor inkabb tovabb sporolok egy 5850-re, de szamomra, meg ahogy par tesztet neztem (ki tudja mennyire hiteles) nagyon nem eri meg az arat
-
hfrankee
senior tag
Mikorra várhatjuk a PH!-s tesztet?!kb?!
-
gordonfreemN
addikt
Csalódás ez a kártya számomra, pedig nagyon vártam, de ugyanolyan dilemmában maradtam, hogy 4890 vagy 5850 vagy 5770
-
Nem lett valami jó a kártya, gyengébb, mint vártam
megema:azért került közelebb az 5770-hez mert 16 ROP blokkot letiltottak
-
-
Cane
őstag
Ár/teljesítmény arányában nem nagy durranás. Kissé magas induló árat határoztak meg.
Na majd a FER(m)I jól szájba veri az ATIt. -
Puma K
nagyúr
Elég gáz. Jobbat vártam...
-
Scholes9
nagyúr
Teljesen egyértelmű a helyzet. Most, hogy jönnek az új 5000-res kártyák a régebbiek ára lejjebb megy, most a legjobb ár/teljesítményű kártya egyértelműen a 4870X2, max 60-ért megvan kb 1 év garival együtt, ha ügyesen szétnézel és kiüti még az 5870-et is ami 40k-val több nála az Nvidiákról meg ne is beszéljünk, mert az kész vicc...Hogy on is legyen: nagy csalódás ez a kártya így a pár teszt alapján.
-
fagy53
nagyúr
Tényleg az 5770 és az 5850 közé csöppent be, de az 5770-hez van közelebb! Magyar ár még nincs. de feltehetőleg ott meg az 5850-hez lesz közelebb. Ergo ezt a kártyát nem éri meg senkinek sem megvenni, akinek kevés a pénze az nem jár rosszul az 5770-nel 1920x1200-as felbontásig, aki többet szán rá és nagyobb felbontás kell az ne álljon meg az 5830-nál.
A kártya teljesítményén már nem lehet változtatni csak az árán, ha ez pontosan a teljesítménye szerint skálázódik, akkor 10-15%-kal többért megéri megvenni az 5770 helyett, de ha több, akkor felejtve. -
nkmedve
őstag
Fermitől eltekintve nekünk felhasználóknak már most nagy a kaki, és nem is lesz kissebb egyelőre.
Fermi akár milyen is legyen, szerintem nem fogja lennebb nyomni az árakat (főleg 5850 és az alatt), AMD pedig magától nem fog csökkenteni (csak ha nagyon nem fogynak a kártyák). Akkor javulhat a helyzet ha kijönnek a középkategóriás Fermik és jók lesznek, ami még több mint fél év. -
jozsi
tag
Hát elnézve a teszteket min. elvárás lett volna hogy hozza a 4890, vagy a 275 szintjét, ha meg nem is előzi őket, de sajnos a legtöbb esetben a két kártya szintje alatt marad. Na sebaj, akkor irány 5850-ér a boltba
-
Spr1nG
tag
Az NV meglépte az egyetlen lépést amit megtehetett új architektúra nélkül. Mivel erőforrásaik nagy része a Fermire van csoportosítva ezért nem, vagy csak minimális fejlesztések zajlottak a G92-őn.
Ez csak egy kisebb gond, de ha Fermi bukik akkor már nagy lesz a kaki -
Plebi
senior tag
Ez a népkártyázás tetszik nagyon. Amikor a 9600gt megjelent és megvettem nagyker áron 40k-ért, nah az népkártya volt és használom még mindig, de ez ha euróval számolunk akkor min 60k röhej...
-
Ribi
nagyúr
válasz
antikomcsi #121 üzenetére
Azért a 8800GT-9800GT-250GT- 340 GT mégis kicsit viccesebb. 4 Generáción át adják ugyanazt.
Na de no off. -
C1trom
tag
Már régóta vártam ezt a kártyát, de nagyon kiábrándító lett..
Helytállóbb lenne az 5790, vagy inkább 5780-as név. Nem ezt a teljesítményszintet vártam egy 5800-as szériába sorolt kártyától, az ára pont jó helyen lett volna, de szerintem egyszerűen nem ér annyit (nem csak a teljesítmény kevés, de ehhez képest sok a fogyasztás is).
Inkább veszek egy 5770-et, aztán egy lehelletnyi tuningal (ilyen szemfényvesztő gyári tuning szintű tuninggal) ugyanott vagyok teljesítményben és sokkal olcsóbban, ráadásul még a fogyasztás is sokkal jobb.
Attól félek ezzel a kártyával csak azt értük el hogy fel fog menni az 5770 ára (legalábbis magyarországon), mert szerintem sokan várták ezt a kártyát, de most már világos hogy egy 5770-hez képest nem éri meg, és könnyen lehet hogy nőni fog rá a kereslet.
-
leviske
veterán
válasz
Pont azok fujtatnak a leghangosabban az NV-ra, akik anno az ATi-t szidták ezerrel. Az elvakultak nagyrészt megvannak vele elégedve, hogy a libringjük most jobb helyzetben van és esetleg néha felröhögnek egy-egy butább zöld húzáson.
Egyébként számoljunk, hogy hány átnevezés is volt mostanság az NVIDIA háza táján:
2007 végén megjelent a G92 a 8800-as családban, egy negyedéven belül már a 9800-as családot gazdagította, utána fél év elteltével a 100-as család része lett, majd egy negyedév elteltével a 200-as család része lett. 2009 végére már a G92 a 300-as család része volt. Ez így, 2 éven belül nekem kicsit sűrűnek tűnik.
Az meg, hogy mennyire hasonlít a Juniper és az RV770, annak köszönhető, hogy az AMD nem váltott architektúrát. Ha visszanézel kicsit, akkor ugyan erre a helyzetre ott a példa a HD2900>HD3800>HD4600 képében. Senki nem szidná az NVIDIA-t, ha így "nevezgetett volna át".
-
jozsi
tag
Jó kis kártya lesz ez, de azért az elég durva, hogy többet eszik mint egy 5850
és lasabb 15, de inkább 20%-kal, akkor maradok az 5850-nél...
-
antikomcsi
veterán
-
MPowerPH
félisten
válasz
5870 esetében megdupláztak mindent. Nem bűn az, azért az egybe kellett suvasztani.
És annyit eszik duplázva, mint 1db rv770.
-
antikomcsi
veterán
Azért nem mindenki fúj az nv-re csak az elvakult mániákusok. És közel sem neveztek át annyiszor, mint hisszük, csupán kilencvenötezer hír jelent meg ugyan arról, több esetben is.
Egyébként van abban ráció amit mondanak az "átnevezésről" mégha nem is lehet ezt teljes mértékben csupán ennek nevezni.
Gyakorlatilag a gyártástechnologiának hála, levitéék a 4870-et 40 nanora és lett 5770, ha megnézed újra a gpu felépítését, mert már biztos láttad párszor és összeveted az rv770/790-el, láthatod, hogy szinte ugyan azt kapod. És a 40 nanonak hála két rv770-et bele lehet zsúfolni egy magba is, és máris lesz egy 5870-ed.
Ha így nézed, teljesen logikus, és érthető, ha egyesek átnevezésről beszélnek. És ezért is van, hogy a teljesítmények is kisértetiesen ugyan azok.
Másrészt meg vagyok róla győződve, ha ezt az nv csinálná, akkor mindenki fel lenne háborogva, és a bitóra kivánná a szemét csalókat.
-
antikomcsi
veterán
Ez helytálló, én csak azért írtam idézőjelbe, mert végűlis nem selejt, csak másra lesz jó.
(#99) Gyuri27
Persze, emelkedett a 240-es, de az az árfolyamoknak "köszönhető", legalábbis én nem halottam arról, hogy maga a gyártó vitte volna fel az árát.
Ez így igazságos, ha már itt szívunk ebben a kúva országban, legalább mi vásárolhassunk a legdrágábban mindent.
(Remélem az irónia oktatásakor senki nem hiányzott.)
-
leviske
veterán
(#94) spirit007: Idézet a #82.-ből: ,,Itt viszont fejezzük is be.''
Tök felesleges a téma. Egy tavaly novemberi hírt amúgy sem fed le a ,,2 hónapja'' időintervallum.
(#97) sakal83: Ezt ugye nem gondoltad komolyan.
Ha így nevezgetett volna át az NVIDIA, akkor nem fújtatna rájuk mindenki...
(#106) Daczy: Szokásos fikaszöveg... Befedtek egy teljesítménybeli rést, amit eddig csak az előző generációval tudtak. Az árra lehet panaszkodni, de érdemes mellé figyelembe venni, hogy ezt az elmúlt 1-2 évben az NVIDIA ezerszer megjátszotta, mindenféle plusz feature nélkül.
-
sakal83
addikt
válasz
dangerzone #110 üzenetére
Igen, kiemelkedőbb volt. Le kellett nyomni a 8800gt-t.
Ezért kár, hogy nincs ütőképes NVidia.
MOD: Érdekes az NVidia a 9-es széria átnevezése után kezdett el bukni (a gtx 260/280 még jó volt), ha jön egy jó Fermi, nehogy az ATI is így járjon. Mert mókuskerék effektus lesz.
-
MPowerPH
félisten
Általában úgy van ez új generációnál, hogy az új generációs középkatos felhasználóbarát vga -k pont a leváltott generáció csúcs vga szintjeit hozzák, csak sokkal barátibb működéssel. Egyszerű stratégia ez, nem véletlenül csinálják így. Bár ugye van ellen példa, a pont általad említett 8 -as 9 -es GF széria, ami egy óriási blama volt.
dangerzone: Az az akkori HD4000 -es széria miatt volt, mivel single összetételben nagyon el voltak maradva az NV vga -któl, még a 4890 is. Azért most van nagyágyú is, bár a Fermi -ig kár bármit is elkiabálni. Biztos jó lesz, ha ennyit halogatják...
(R600 rulz
)
-
Robi BALBOA
őstag
Jó kari ez főleg ha majd becsúszik 50k alá, az ereje a 5770-es karikhoz képest majd újabb gamékban fog kijönni jobban, elég sok az ellentmondás a tesztek eredményeit illetően, akkor lehetünk biztosak a dologban ha vagy megveszük és leteszteljük vagy valakinél leteszteljük esetleg egy jó kis PH-s teszt.
-
sakal83
addikt
válasz
MPowerPH #108 üzenetére
Igen, ez így van, ahogy írod. A felső kategóriában történik előbbre lépés teljesítményben, a leváltott csúcs kártya helyére lépő pedig olcsóbb lett. (lenyomva az x2-es árait)
Még emlékszem a 4850-et 35k-ért vettem, az 5750 pedig 35k-ba került most is megjelenéskor.
MOD:: Igen a 4870x2 megéri most, de akinek eleve jobb féle CF-es lapja van, annak megérheti, ha jó áron hozzájut, az 5750Cf. (Húzva egy kicsit kb 5870.)
-
MPowerPH
félisten
Igen. De most fele annyiért megkapod ezeket, mint anno a HD4000 -es csúcsait. A 4890 akkor a legerősebb single vga volt az AMD -től. Most már csak középkatos. A 4890 és 4870 leváltója az 5870, az X2 -esé meg az 5970. A 4850 leváltója az 5850 és így tovább.
Szóval inkább így fogalmaznék, hogy brutális gyorsulás történt.
Keldor papa: Jah, megéri váltani, csak 55% -al drágább, annyi plusz ráfizut szerintem nem ér meg. Inkább még egy 4890, még úgy is jobban jössz ki pénzügyileg, és ott van power. 4890 -ről 5830 -ra váltani max. akkor érdemes, ha van kis plusz pénzed, és zavar a melegedés és fogyasztás. DX11 még felejtős egy darabig. Szerintem...
sakal83: Igen, van akinek fontosak. Dx11 miatt még nem éri meg váltani, mostanában nem lesz kihasználva. Addig meg csökken az 5000 -esek ára. De egy 4870X2 árárból nem tudsz venni 1db 5850 -t se, pedig ugye nem egy kategória. Én 5870 -ről mondtam le az X2 javára, mert ugyan annyi FPS -ért nem volt szívem kiadni +40k-t.
-
Daczy
aktív tag
nincs is április 1.-je, nem értem ennek a kártyának a megjelenését
-
sakal83
addikt
Teljesítményben ugyanazok. Kb.!! 2 éves. Jó, akkor 18 hónaposak
Ha megnézed az adatlapom, akkor látod, hogy nekem is ATI-m van (a 4-es széria óta), és azt mondom jó kártyák
, de akkor is emlékeztet az üzletpolitikájuk a 8-as és 9-es szériás NVidia-s hozzáállásra (mondjuk ott szó szerint szinte csak átnevezték a vga-kat).
MOD: Mondjuk a 4870x2-t a fogyasztás, a hőmérséklet, DX11 és a hang miatt cseréltem le 5-ös szériára. Véleményem szerint fontosak ezek a dolgok.
-
MPowerPH
félisten
Hát nem tudom miről beszélsz, de alapból más gyártástechnológiáról van szó, más csíkszélesség. Az, hogy ugyan az a teljesítmény, még nem jelent semmit. Mellette sokkal alacsonyabb a fogyasztás, kisebb a hőtermelés, és sokkal alacsonyabb a gyártási költség. És ugye a Dx11, meg még egy pár apró kis extra.
Persze nem éri meg váltani, úgy ahogy 4890 -ről és 4870 X2 -ről se éri meg váltani 5000 -es sorozatra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Építő/felújító topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen egeret válasszak?
- Villanyszerelés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Bomba ár! Dell Precision M4600 - i7-QM I 8GB I 500GB I Nvidia I HDMI I 15,6" FHD I W10 I Gari!
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest