Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• c41r0^

őstag

válasz fboldog #5143 üzenetére

Plusz egy dolog, ami eszembe jutott még és a próbálgatások után lett gyanús:
    Minden tesztben írják, hogy nincs gamma állítási lehetőség.

Szerintem valami van, ez a Gaming / Night Vision menüben elérhető (OFF, Normal, Strong, Strongest, A.I.). Minden tesztben OFF-on van hagyva és úgy lett kalibrálva, de meg is jegyzik, hogy ugyan rendkívül színhelyes a monitor, de a sötét részletek sötétebbek egy kicsit. A Normal viszont biztosan nem 2.2 gamma, hanem nagyobb, kb. 2.3 lehet és csak feljebb lehet ugye állítani, az OFF meg túl alacsony, az A.I. meg dinamikus háttérvilágítással machinál, ez hanyagolandó.

Viszont! Az is lehet, hogy ez a funkció olyan, mint a TV-knél a HDMI feketeszint állítási lehetőség, azaz a 16-235 / 0-255 dinamikatartomány állítási lehetőség a monitor bemeneten, és utána gamma emelés. Lehet, hogy a monitor a DP bemenetén az sRGB módban nem 0-255-öt vár, mert most átállítottam a VGA-t "Korlátozott" kimeneti dinamikatartományra (2560x1440@165 Hz, RGB 32bit, 8 bpc) és láss csodát, ez a fátyolosság eltűnt a képről! De még ellenőriznem kell, hogy akkor ez most így a jó (amin meg lennék lepődve), vagy mi van...

Vagy lehet, hogy ez mégis csak gamma, de az OFF az mondjuk 2.0, de a következő szint , a Normal az meg már 2.3, így az meg már túl "világos". Nem tudom, de tök jó, hogy ezeket így kell kitotózni...

• c41r0^

őstag

válasz fboldog #5143 üzenetére

Szia!

Köszi az infókat!
    Ha van kalibrált ICM profilod, azt elkérhetném? Egy próbát megérne nálam is.

RTings-es profil: én semmi különbséget nem látok betöltve és nélküle, a LUT RGB görbe is egyenes azt színprofilként betöltve, gondolom ez csak a grafikai progiknál lenne látványos, de Win asztalon nincs semmi különbség, ahogy janos666 írta az RTings-es profilról:
    janos666: "Az az ICM kalibrálás nélkül, csak profilozással készült. Tehát csak a color management-es szoftverek tudják haszosítani."

"Közben olvasom a többi kommentet, nekem még nem tunt fel a rgb beállítási gond" - szerintem azért nem tűnt fel, mert nem OSD sRGB-ben vagy, hanem OSD ARGB-ben, ott az wide gamutos színtér, így ha azt beállítod a "professional / pro mode / Adobe RGB" alatt és utána mész rá az image customization menübe a fehéregyensúlyra és állítod, akkor nem fog feltűnni, hogy elállítodott az Adobe RGB preset mód, mert wide gamutban maradtál. Illetve a menüben is az marad aktív amúgy (OSD sRGB-nél is), de a kép változik - szerintem - tehát ekkor is kilép a preset módból, ha nem a "Default" fehéregyensúly-t választod. Az sRGB preseten biztosan így van, azért tűnt nekem ez fel egyből, mert ott a wide gamut is megszűnik, szóval amint kiválasztod az OSD-s sRGB-t és elkezded állítani a custom fehéregyensúlyt, az első módosításra wide gamutos túlszaturált lesz a kép (asztalon Firefox ikonon egyből kiszúrtam...).

Tapasztalatok a "novideo_sRGB" programmal kapcsolatban: működik, azaz szemre én nem láttam különbséget a monitor OSD-n beállított sRGB mód és a programban a clamp beállítása között. Viszont a sw-es clamppel így a monitor minden menüje aktív tud lenni és User üzemmódban tudok garázdálkodni, tegnap szemre a kalibrált Dell-hez be is lőttem a jó értékeket, és ezek alapján az MSI driverhez mellékelt ICM színprofil (ami fehéregyensúly görbét is módosít, LUT Managerrel látni) sRGB módhoz lehet, mert eléggé közel tudtam hozni a képet a kalibrált 2518D-hez, szín-egyezőség szempontjából olyan 95%-osnak mondanám, persze azért van enyhe színárnyalat eltérés. Az MSI-n most nem olyan telítettek a színek, pedig az R/G/B értékek magasan vannak, de pl. az R-et nem lehet 100-ra kitolni, mert akkor a vöröses árnyalat ráül a képre. A gyári színprofil nélkül is jók a színek, de bántó kicsit a szemnek, betöltve azt, "megnyugszik" a monitor képe, nem tudom jobban fogalmazni, kellemesebb lesz ránézni.

Kicsit megijesztett a novideo_sRGB progi, mert az sRGB clamp-et bekapcsolva a monitorra, restart után a kép villódzott és csíkos volt, de még éppen lehetett látni rajta valamit, így kikapcsoltam a clampet, reboot, megjavult, újra bekapcsoltam, reboot, és azóta jó. A registrybe írhjat valamit amúgy, mert nem kell minden restart után bekapcsolni, megjegyzi az sRGB clamp-et. Nem értem, nV driverben miért nem rakják ki a GUI-ta ezt a lehetőséget amúgy...

jelenleg így néz ki a szemre kalibrált állapot:

driverrel jött MAG274QRF-QD.icm színprofillal
    preset mode: user
    professional / pro mode / User
    brightness 22 (kb. 120 nit)
    contrast 70 (gyári, kalibrálós tesztekben is mindenhol ennyi)
    R 93 / G 87 / B 98

Viszont, a zöld, kék és úgy az egész kép eléggé fakó a Dell-hez képest, mintha a kontrasztarány is kisebb lenne (feljebb csatoltam, a Dell-en majdnem 1000:1 van kalibrálva, de ennek meg kb. 1100:1 - 1200:1-et kéne hoznia). Persze a pixelsűrűség is nagyobb azon, de ettől eltekintve átütőbb a Dell képe, egyelőre nem vagyok megelégedve az MSI-vel... ez egy fokkal már jobb az OSD-s sRGB módnál, de vannak gondjai. Pl. a panel szín-homogentitás, gondolom a kicsit egyenletlen megvilágítás miatt a szélek felé sötétednek a színárnyalatok, főleg a jobb felső sarok felé. De blacklight bleeding az nincs.

Hát most "röviden" ennyi, még szórakozok majd vele.

• c41r0^

őstag

válasz fboldog #5110 üzenetére

Te esetleg jutottál valamire a fentiekkel? Most látom, hogy ugyanolyan monitorról kérdeztél, mint ami nekem is van. Szerintem a "User" színtér móddal indulj el a RTINGS teszt alapján, ha SDR / sRGB a cél.

Új hozzászólás Aktív témák