- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Yettel topik
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Íme az új Android Auto!
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Morden24 #199 üzenetére
Ahogy Vladi is írta, az integrált IE ölte meg a Netscapet, meg az a döntése, hogy nemet mond az M$ piacfelosztásra való ajánlatára, aminek ugye az M$ elleni antimonopólium-lett. stb., stb.
#201) VaZso: nem néted még a motogp és superbike versenyeket az eurosporton. én küldtem nekik csúnyán beszélő ímélt. -
VaZso
senior tag
válasz
Morden24 #212 üzenetére
"Gyakori (értsd: napi rendszerességű) dolog, hogy sok-sok külső projekt figyelése után felvásárolják, beolvasztják vagy simán lemásolják azokat, amik pozitív érdeklődéssel számolhatnak."
Igen, sajnos ez elég sokszor előfordul...
MS is élt vele elég sokszor, hogy bizonyos termékeket felvásárolt ill. beolvasztott.Az is igaz, hogy meg kell látni mindenben az üzletet.
A lemásolás egy érdekes kérdés, hogy mit szabad és mit nem...
Eléggé elkanyarodtunk az eredeti témától...
szóval a Chrome legnagyobb baja, hogy fény derült az EULA-jában található kitételre és ezzel kicsit leszerepelt az emberek szemében... no meg senki sem szereti úgy érezni, hogy figyelik... mindenesetre nyögvenyelősen indul. -
VaZso
senior tag
válasz
Morden24 #210 üzenetére
"Kinek mi a felesleges, Nyilvánvalóan többen használnak 5.XX verziós Winamp-ot is, mint 2.9-est. Ez azt mutatja, hogy a többségnek mire van igénye."
Kinek mi... nekem pl. azért volt felesleges az újabb verzió, mert a régebbi sokkal gördülékenyebben és korrektebben működött.
Azt, hogy a többségnek mire van igénye, én nem tudom. Nyilván mindenki azt használja, ami neki szimpatikusabb és ez nem tudom, mennyire a Winamp és mennyire valami más (video lejátszáshoz).
Sokszor az emberek az újdonságtól függetlenül letöltik az újabb verziót, mert szebb, jobb és javított... ennyi is elég lehet hozzá.Egyébként a többség igényét mutatja az is, milyen nehezen heverte ki a váltást az új verzió, nem volt egy egyszerű menet... Amúgy nemrég néztem egy új változatot belőle és meglepetésemre elég szépen kapkodta magát, tehát már vélhetően nem olyan drasztikus a lassulás mint volt anno...
"Mivel a csomag része, ezért akár lehet 1 dollár, 10 dollár, 50 dollár, de lehet grátisz is. Ilyen téren nekem egy darab infóm nincsen."
Nekem sincs és szerintem senki másnak sem. Mivel egy profitorientált cégről van szó, nyilván meg kell fizetni ezt is... viszont nehezen lenne szétválasztható összegként, így hagyjuk is...
"Az, hogy valami bekerüljön, az pénzbe kerül. Ha ez a pénz nem forgatható vissza, akkor nem költik el (értsd: nem nyernének és nem veszítenének elég vevőt)."
Ez így van... viszont éppen ezért is lehet, hogy valami konkurens termékekben jelenik meg először, majd kénytelen azt MS is beletenni... ld. fülek
Ezért is kételkedem kicsit ezekben az igényfelmérés dolgokban..."Nem tudom, nem dolgoztam soha az MS-nek, de ott is emberek csinálják a munkát nem robotok, szóval biztos vannak ilyen dolgok is."
Meg biztosan vannak olyan emberek, akik kitalálják, hogy pl. ez lesz az egyik újdonság.
Ha jól csinálták a dolgukat, mindenki örül, ha kevésbé, akkor kevéssé... -
VaZso
senior tag
válasz
Morden24 #204 üzenetére
"Milyen MS-es irányvonalat? A saját véleményem szerint a Nero meg a Winamp már legalább 2 főverziószám óta egy kalap sz_r, de sokan ezzel nem értenek egyet."
Az, hogy minél több felesleges tulajdonságot zsúfolnak bele a termékükbe.
Ilyen - szerintem - pl. a Winamp-féle videolejátszás vagy mindaz, ami miatt a Nero száz MB felett mozog.
A fentiekben amúgy egyetértünk, számomra az utolsó használható Winamp verzió pl. a 2.9x[I]"Általában a letöltések leszedése az első dolog, legalábbis nálam."[/]
Gondolom, a frissítésekre gondoltál, és ez így van rendjén. Optimális esetben akkor is ez történik, ha CD-ről telepíti az ember bármelyik böngészőt, erre akartam kilyukadni.
Azt mégegyszer mondom, hogy ha a rendszerben benne van az IE, akkor benne van, nekem édesmindegy."Ha a jelenlegi piacon az egyik desktop böngi fizetőssé válna (lehetetlennek tartom), akkor annak roló le."
Valójában így van, viszont MS-nél sem csinálják ingyen, hanem a "csomag része".
"Csak már kicsit többen használnak Win-t, mint a '95 és a '98 idejében, meg a piaci igény is változott. (...) Amúgy pont a játékokat Vistában is lazán el lehet távolítani telepítés után."
Tudom, Programok telepítése/eltávolítása, vezérlőpult, legalábbis XP-n
...
Azt viszont nem tudom, mennyire változtak az igények..."Az átlagembernek igenis meg kell "szoknia" ezt a dolgot (...) Ez tipikusan az a feature, ami "egy résznek mindegy, a másik résznek kényelmes, egy apró pici lényegtelen brigádnak meg nem tetszik"."
Éppen ezért nem fáj senkinek...
Egyébként az átlagembernek azt is meg kell szoknia, hogy duplakattintás, start menü, szövegszerkesztéshez pedig ide kell kattintani, elmenteni pedig így kell...Neki teljesen mindegy, hogy azt tanulja meg, hogy az újonnan megnyitott weboldal a word melletti kattintással hozható elő, vagy pedig a tálcán lévő "internet" programon belül kell kiválasztani az új fület.
Minden csak megszokás kérdése, nem több.
Úgy, ahogy az újabb MS-rendszerekben is sokmindent kicsit máshol kell keresni, vagy az új Office megoldása is másként néz ki..."Nekem is van/volt Linux a régebbi notimon (...) Egyikkel sincsen/sem volt sok bajom, csak speckó nekem a Windows-al sincs, mivel elégedett vagyok vele."
Nekem sem volt problémám sem NT4, sem pedig XP-vel (persze megfelelő segédprogramokkal kiegészítve). Sokkal inkább a Microsoft módszereivel, illetve a Vista gépigényével, ami már erősen túlzás kategóriába ment át...
/Sőt, sokkal szívesebben használnék a mai napig NT4-et, ha lenne USB támogatása, megfelelő driverek az új hardverekhez és természetesen az esetlegesen szükséges hibajavítások./Sohasem szabad szemellenzősen védeni vagy utálni valamit, de nem árt bizonyos dolgokat látni és odafigyelni rájuk. Persze mindenkinek lehet egy adott dologról más véleménye...
"De. Azért vannak fókuszcsoportos felmérések, kérdőivek, zárt és nyílt tesztek, külső szakértők és azért van a "Help us to make Windows better" pipácska."
Rendben, akkor létezik bizonyos szintű igényfelmérés... de legyen akármilyen jó is egy megoldás, ha kevés ember kéri azt kifejezetten, azt jelenti, hogy nem kerül bele a rendszerbe?
...azért kétlem, hogy teljesen így működne a dolog.Egyébként ezt tényleg nem tudom, bizonyára kialakították ennek a módját, de biztosan van olyan dolog, amiben az MS is valamilyen szinten önfejű és nem feltétlenül az emberek véleményére alapozva valósítja meg... (legalábbis így gondolom)
-
dabadab
titán
-
VaZso
senior tag
válasz
Morden24 #190 üzenetére
"Casual userek esetében effektíve soha. Mellesleg nincs is jobb módja a malware-ek és outdated ócska appok felrakásának, mint ez"
Ezért írtam Winamp-ot, ahol az 5-ös verziót eleinte nagyon elszúrták, mert ők is követik az MS-féle irányvonalat, ahogy pl. a Nero is.
(Amúgy gondolkoztam rajta, hogy leírom ennek hátrányait is, de mindegy... egyébként arra egy "outdated" böngésző is megfelelhet, hogy célirányosan letöltsem a legújabb verzióját...- elvégre Win telepítésekor is jobbára "outdated" benne az IE, ha gyári lemezről felpakolod)
"Aha, az lenne az igazán szép, hogy az MS csökkenti a Win árát, de közben egy IE letöltésért meg pénzt kér... ki használna IE-t onnantól fogva, ha van (mindegy milyen) ingyenes alternatíva?"
No, ez egy tényleg jó kérdés!
"Erre írtam, hogy ha lenne erre valós igény, már lenne egyéni telepítő (igazából van is, csak nem úgy, ahogy sokan szeretnék). Oké, neked van rá igényed. Egye kutya, én sem telepíteném fel a fekete macskát, mert azt pont nem szeretem."
Erre írtam, hogy ha nincs információ, az nem azt jelenti, hogy nincs rá igény sem.
Egyéként a fekete macska mellőzésére régen volt lehetőség win installkor, és mindezt teljes komolysággal írom.
...szóval ennek a "kicsi réteg"-nek a nagyságát elég nehéz lenne megsaccolni."Nekik legalább van x64-es."
x64-es 64-bites rendszerekhez, 32-bites pedig a másikhoz. Ezek nem egymás alternatívái.
Egyébként nekem x64-es Firefox és Opera van fent, nem értem a különbséget...Kupac szakmabelivel röhögtünk azon, hogy a PIP reklámmal csak és kizárólag közútálatot lehet elérni.
Nálam nem a PIP reklám váltott ki útálatot, hanem maga a reklám egy olyan műsor közben, ahol bármelyik pillanatban bármi történhet, tehát nem előre kiszámítható.
Ha nem PIP módon történt volna hanem elkapják a képet, azt hiszem, sokkal komolyabb reakcióval kellett volna számolniuk."Egyébként ilyen volt a füles böngészés az IE-ben - mai napig ismerek embert, akit a hideg ráz tőle, és egyébként nem egy nagymamáról van szó."
Biztos van ilyen ember, nekem sem tetszett az első megjelenéskor - kényelmi okokból kifolyólag. Sokáig úgy használtam az Operát, hogy nem használtam rajta füleket. Aztán megoldottam a kényelmes ablakbezárást a fülekre is és innentől rájöttem a fülek pozitívumaira is.
Azóta viszont használom, és semmi gondom nincs vele.Akikkel én találkoztam, legtöbb esetben automatikusan használták ezt a lehetőséget, sőt, nagyon is jól. Nem értem, miért gondolod, hogy ez egy amolyan túljátszott dolog lenne. Számomra úgy tűnik, igenis van rá igény.
"Na maradjunk annyiban, hogy a Windows átlagos felhasználója nem fog neked megnézni egy Linuxot csak azért, hogy utána visszatérjen Win-re, és benyújtsa a kérvényt a multidesktopra."
Ez azért érdekes, mert haverom gépére telepítettem egy Linuxot az ingyenes alternatíva miatt, és elkezdte használni (magam sem nagyon hittem a "szememnek"), tökéletesen elboldogul vele.
A csúcs az, hogy folyamatosan használja a multidesktop-ot. Én a saját gépemen csak nagyon kevésszer használtam (bár akkor tényleg jó volt), szóval nem tőlem látta... és tetszik neki.Ugyanakkor az embereket nagyon fel lehet csigázni a különféle effektusokkal. Forgó kocka, egyebek. Beállítottam ezeket haverom gépén és volt, aki ezek után ugyanezt a rendszert szerette volna a saját gépére is, mert látta a másikon!
Nem kell ahhoz feltétlenül a saját gépén látnia, hogy észrevegyen egy jó megoldást és fejébe vegye, hogy ez kell neki...Az igények elég szerteágazóak és folyamatosan változnak is.
A Vista és újabb rendszerek változásai (kezelőfelület) sem igényfelmérés alapján történnek, azokra is rá lehetne húzni mindent... aztán mégis előjön, hogy végül volt erre igényük az embereknek, csak eddig nem tudtak róla... a többiek pedig szívnak az új, lassú (lassabb) rendszereikkel... Persze ez már egy teljesen más téma és igyekszik az MS javítani a gyorsaságon valamelyest, de mégis, ezek nem ugyanazok az érvek, amik az előző hozzászólásokban MS mellett álltak?
-
Vladi
nagyúr
válasz
Morden24 #199 üzenetére
Úgy értettem, hogy Netscape halála és Firefox felemelkedése közötti időben. Az elég sok év. Egyébként a Netscape-et is az integrált IE túrta le a piacról.
"teljesen mindegy volt az MS visszatartó ereje"
Szerintem meg nem volt mindegy, mert nagyban lelassította folyamatot. Ezzel viszont károkat okozott a felhasználónak. lsd: 191.". általában mindig több a választás, mint amennyit a piac el tud viselni, ezért van lemorzsolódás."
Kivéve monopoliumoknál. Mert ott meg nincs. Márpedig az os piac ilyen.
A lemorzsolódás egyébként szabad verseny esetén pontosan így van. Ezért a topikcím...Én a 191-ben leírtam az én igényeimet. Hogyha ehhez a részesedés járul hozzá, akkor az érdekel.
A te igényeid a te dolgod. -
Vladi
nagyúr
válasz
Morden24 #195 üzenetére
"ó nagy rásegítéssel akarjuk benyomni olyan helyekre, ahol a természetes fogyasztói ignorancia"
Ha itt az FF-re gondolsz, azt mondom, az FF előtt nem is volt - nem is lehetett - természetes fogyasztói magatartás, így ignorancia sem választási lehetőség híján.
A van/nincs nem választási lehetőség a piacgazdaságban. Az a, b, c az igen. Csak ezek után jöhet bármilyen marketing rizsa.A lapos böngészést meg az Opera és a Firefox ültette el az emberekben. Úgy látszik szükség volt rájuk, mert az IE is átvette.
Az más kérdés, hogy a felhasználó nem tudta megfogalmazni, hogy mi kell, de amikor látta akkor ráismert. -
Vladi
nagyúr
válasz
Morden24 #186 üzenetére
"Az, hogy a mai napig nincsen egyedi telepítés a Windowsban (desktop vonalon), azt az egy dolgot igazolja, hogy az erre igénnyel rendelkező minimális kisebbség olyan pici, hogy nem érdemes az anyagi és humánerőforrást rápazarolni a kivitelezésére."
Erre meg mondom én, hogy tyúk és tojás. Mivel gyakorlatilag nincs versenytárs és alternatíva, ami ezt nyomatná, semmi nem kényszeríti a gyártót, hogy egyedi telepítést biztosítson. Teszem azt olcsóbban.
Amíg nem volt áram, nem is hiányzott. Ha meg most nincs, akkor jön a pánik.
Saját példa: Amíg winen toltam, nem hiányzott a több desktop. Linux alatt rájöttem, hogy ez oltári jó dolog. Most már win alatt is marhára hiányzik. De ott csak negyedmegoldások vannak. Ha az emberek ismernék, és rájönnének, hogy ez jó jobban nyomást gyakorolhatnának, hogy legyen a winben is. -
Vladi
nagyúr
válasz
Morden24 #180 üzenetére
"Ha van igény alternatív böngészőkre,"
Pontosítok: Gyors, kényelmes, biztonságos és megbízható böngészésre van igény.Fentebbről:
"Amit mondok, az az, hogy végfelhasználói szempontból nem látom előnyét. "
Növekszik - vagy egyáltalán megjelenik - a verseny, ami alacsonyabb árakat és megbízhatóbb szoftvereket eredményezhet. Aminek következtében jobban teljesülnek a fenti kritériumok.Taxishoz: Azért viszont jogosan rinyálhatna, hogy a fél városban jobbra tartás a másik felében balra tartás van.
(Utalva a webes szabványok kérdésére.)
-
VaZso
senior tag
válasz
Morden24 #172 üzenetére
Én nem írtam, hogy az IE-t bele kell tenni a rendszerbe vagy sem, csak azt, hogy kell találni egy határt az MS teljes egyeduralmát megelőzendően. Az pedig szerintem senkinek sem volna jó, legfeljebb MS-éknek.
Egyébként én nem gondolom, hogy a user nagyon kétségbeesne az IE hiányától, viszont - ahogy te is írtad - kérné pl. előtelepítve, vagy előkotorná mondjuk a saját lemezéről, ahogy az sokszor meg is történik pl. Winamp és egyéb programok esetében.
A "let's hate IE and love firefox" koncepció sem működött volna, ha nem lett volna neki némi-nemű alapja... ld. IE6
"Engem azért nem érint a jelenlegi helyzetben (mint végfelhasználó), mert én fizetek egy szoftverért (Windows), aminek az árába XYZ dolog van beépítve. Kiindulva a az 'N' Windows-ok normális verziókkal teljesen megegyező árával egy IE nélküli Windows pont ugyanannyiba kerülne, mint egy azzal együtt adott."
Tehát ki fizeti meg a plusz összetevő árát? Mindenki, aki Windows-t vesz. Ne feledjük, hogy az MS-t kényszerítették erre. Ő pedig pénzt költ az IE fejlesztésére is, hiába mondja, hogy ingyenes és nem kerül semmibe.
A lényegi különbség szerintem, hogy mi képezi az alapot.
Egy rendszer, amiből létezik bővítményekkel teletűzdelt változat, vagy egy teletömött rendszer, amiből kipakoltak x programot és kelletlenül a "nép" elé dobták, mert muszáj volt nekik. Nem mindegy.
Egyibként szintén nem érdeke MS-nek, hogy kismillió rendszert kelljen kiadni egy felhasználótábornak, nagyban különböző árakon (és kevesebb bevétellel nagyobb költség mellett)..."Ahogy észrevettem, a gond inkább az, hogy a pizzához mindenképpen jár egy pohár kóla is, és ez nem tetszik azoknak, akik inkább tonikkal vagy kumisszal szeretnék kapni, ezért jó lenne, ha a kólaautomata kikerülne az étterem elé, és a kuncsaftnak fel kellene állnia, ki kellene mennie, be kéne dobnia az aprót, aztán vissza kéne mennie."
No, én erre mondtam azt, hogy lehessen a termékeket komponensenként választani. Pl. kóla x ki, tonik x be és mindenki boldog... Ez amúgy a valódi világban működik is
Egyébként ez MS esetén azért lenne nehéz, mert nincs pl. két böngészűjük, de itt azzal is megelégednék, ha azt mondhatnám egy adott komponensre, hogy nem kell. - Míg az ún. casual usernek megvan a lehetősége a "szokásos" gombra kattintani.
"Az, hogy a mai napig nincsen egyedi telepítés a Windowsban (desktop vonalon), azt az egy dolgot igazolja, hogy az erre igénnyel rendelkező minimális kisebbség olyan pici, hogy nem érdemes az anyagi és humánerőforrást rápazarolni a kivitelezésére."
Erre azt tudom mondani, hogy nagyon utáltam az RTL klub Forma-1 közvetítései alatt megjelenő pár másodperces reklámot (osztott kép, hang a reklámé, futam közben).
Meg tudtam volna őket fujtani emiatt és mindig elterveztem, hogy írok majd nekik egy szép levelet ezügyben, hátha számít valamit.
Nos, végül egyszer sem írtam, nem azért, mert tetszett a megoldásuk. Szerencsére megtehették mások, mert mostanában már nem volt ilyen.Tanulság: nem mindig jelent elégedettséget, ha hallgat az ember és nem tesz szóvá valamit.
-
törölt tag
válasz
Morden24 #167 üzenetére
"De szerinted erre mennyire kíváncsi az átlagember, akinek firefox, IE, Chrome egykutya? Sosem fog rá extension-öket tölteni, beírja hogy index.hu meg iwiw.hu, és üdvözletem. Ez az ember nem akarja, hogy súgóban kelljen keresgélnie, mert szarik rá, ahogyan a kocsijában lévő gyertya gyártója sem érdekli. Legyen "internetgomb", és csókolom.">a jelen helyzetben igazad van, de egy olyan előfeltételezéssel indult a dolog, hogy alapból NINCS webböngésző. ilyen helyzetre vonatkozott, amit írtam. és ha 15 éve nem lenne alapértelmezetten valamelyik a rendszerben, az emberek szokásai is úgy alakultak volna, hogy természetes lenne elsőre letölteni valamelyiket. változtatni nem akarok, szimplán akivel beszélek és meggyőzhető, azt meggyőzöm, bár ezt sem teszem túl nagy intenzitással.
"Ezen emberek többsége, ha nem lenne IE alapban a Windows-ban, akkor kétségbe lenne esve. Vagy az OEM-nek lenne "kötelessége", hogy telepítsen valamit, vagy maga a kuncsaft kérné, hogy a vásárlás helyén ez már legyen megoldva...Na most ha az IE nem lenne a Win-ben, az anyám (aki egy tipikus casual user) akkor sem tudna sem firefoxról, sem Operáról, sem Chrome-ról, mert honnan a tökömből tudna?">pl. az OEM feltelepítené az alternatív böngészőt, és az asztalra kirakna egy Internetböngésző feliratú ikont.
"Más kérdés, hogy a szabványok elterjedésének gátolása nálam sem számít az MS jó pontjai közé, szóval ezzel meg én értek egyet.">de mintha pont az lett, hogy a szabványok DIREKT, célzatos be nem tartása miatt az altarnatívákban rosszak voltak az oldalak, a mezei júzerek meg sírva szaladtak vissza az IE-hez.
-
bambano
titán
válasz
Morden24 #178 üzenetére
Na, akkor másszunk bele kicsit mélyebben:
Az, amit internet explorerként látunk, az egy relatíve apró exe, ami mindenféle dll-eket húzkod magába. Az egyik ilyen dll a html motor, ami html értelmezésért, renderelésért, stb. felel. Ha letörlöd az explorert, akkor az exe repül, de a hozzá tartozó dll-ek maradnak. Ha beleszakadsz, akkor is, mert az explorer "lelke" olyan mélyen van integrálva a windowsba, hogy azt onnan kivakarni nem lehet.Tehát hiába is akarnál explorer mentes windowst, nincs. Az rendben van, hogy a tömegeknek megfelel az ie, az nincs rendben, hogy azok, akiknek más kell, és szakmailag elég felkészültek ahhoz, hogy letöltsenek és telepítsenek valamit, azok sem tudják kivakarni az explorert.
Visszatérve a hasonlatodhoz, nem az a baj, hogy a pizzához jár egy kóla, mert legfeljebb kidobod vagy odaadod a szomszédnak. Az a baj, hogy a pizzásfiú odaáll a hátad mögé a shotgunnal és muszáj meginnod a kólát, ha kell, ha nem kell, hiába akarsz kóla helyett tonikot. A kólát akkor is meg kell innod, ha bele gebedsz. Utána meg hiába van tonikod, azt már nem iszod meg, mert a kapacitásod véges.
-
dabadab
titán
válasz
Morden24 #182 üzenetére
Azert van kulonbseg a plusz szivas meg a plusz, fizetett munka kozott. Az IE bugjainak a kerulgetese inkabb az elobbi kategoria. (A webfejlesztes kb ugy nez ki, hogy az ember a specifikaciok alapjan megirja a CSS-t, ami megy mindenen, kiveve IE-n, aztan akkor nekiall szopni az IE CSS bugjaival - nem egy felemelo elmeny.)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Morden24 #180 üzenetére
Azért tegyük hozzá, hogy jelenleg. Régen, az IE6 fénykorában ez jelentős probléma volt, mivel a weboldalak jó része IE6-on ment csak rendesen, más böngészőn nem. Erre mondta mindenki azt, hogy ez azért van, mert az IE a legelterjedtebb, mert ez jön az oprendszerrel, s megoldás, hogy vegyük ki az IE-t. Mondjuk azóta az FF bebizonyította, hogy el lehet érni részedesét nem beépített oprendszerként is, szóval innentől viszont egyetértek veled.
-
dabadab
titán
válasz
Morden24 #176 üzenetére
"végfelhasználói szempontból nem látom előnyét"
Tekintve, hogy a vegfelhasznalo nem maganyosan, az ur vegtelenjeben, hanem a mi kis globalis gazdasagunk kellos kozepen el, ezert ora is hatnak azok a gazdasagi folyamatok, amik a piac jo v rossz mukodese nyoman keletkeznek.
"mitől lesz jobb a kis hülye casual user-nek, ha nem lesz IE a Windows-ban? "
Nem attol lesz jobb neki, hogy nem lesz benne IE, hanem attol, hogy lehet benne mas is. Alapbol.
-
dabadab
titán
válasz
Morden24 #174 üzenetére
"Ha a piac változást követel (lásd Firefox térnyerése, ezáltal komolyabb fejlesztések MS-nél, stb.), akkor a változás be fog következni, nem szükséges mesterségesen gerjeszteni."
Ugyanakkor viszont hatarozottan tilos mestersegen hatraltatni.
Az, hogy a versenyugyi szempontokat marhasagnak/irrevelansak tartod, az a szived joga, ezen nem tudok segiteni.
-
dabadab
titán
válasz
Morden24 #160 üzenetére
"Szerintem egyeseknek (nem mondom, hogy neked is, bár ki tudja) szimplán az fáj, hogy mivel default böngésző, ezért jutott nagy-nagy részesedéshez."
Igen, ez a problema gyokere. Es ez nem csak engem zavar, hanem az EU, az USA es Del-Korea illetekes versenyugyi hivatalait is. A piaci verseny korlatozasa pedig (ha attetelesen is) de teged is erint.
-
VaZso
senior tag
válasz
Morden24 #170 üzenetére
Az előző hozzászólásomban csupán igyekeztem az elejétől fogva leírni a problémát - miért is lehet téma egyes programok megléte a rendszeren belül.
Az MS felfuttatott egy terméket, amit nevezzünk egyszerűen Windowsnak. E fölött a rendszer fölött gyakorlatilag teljhatalma van, így beleteheti mindig azt az újabb és újabb programot, amivel a potenciális ellenfelek térnyerésének gátat szabhat, így ellehetetlenítve azokat.
Innentől pedig nehéz meghatározni, mikor léptünk át egy bizonyos határon - ez a probléma másik oldala.
Persze mondhatnánk, hogy ez az üzlet, de mégis meg kell találni azt a pontot, ahol az ember azt mondja, hogy ácsi. Az ipart és egyéb szereplőket is szabályozzák.
Azt pedig kétlem, hogy az lenne a felhasználók érdeke, hogy az egyik cég eltapos minden mást.Ugyanakkor minden cégnek érdeke, hogy minél több lábon álljon. Legyen az Microsoft, vagy akár a Google...
Egy szóval sem mondtam, hogy az MS-nek fel kell ajánlani az összes böngészőt a sajátjával szemben. Én pl. - már máshol is kifejtettem és kicsit nekem is "ugrottak" miatta - sokkal inkább látnám szívesen, ha lehetőség volna az egyes rendszerkomponensek válogatására. Nem azért a néhány megáért, de ahhoz, hogy "jól érezzem magam" hozzátartozna, hogy - ha akarom - egy x kiiktatásával nem települ az IE vagy nem ugrik a képembe az MSN.
Egyik gyártó sem lesz olyan hülye, hogy konkurens termékeket reklámozzon.A Firefoxnak valószínű az is nagyon jól jött, hogy az MS nagyon elhanyagolta az IE6-ot és már gyakorlatilag mindenkinek elege volt belőle. MS itt későn lépett.
Az alternatívák kereséséről az előző hozzászólásomban leírtam, hogy - az MS is erre épít - a legtöbb felhasználó nem keres alternatívát, ha már elékészítettek valamit, ill. nem is érdekli az egész.
Megjegyzem, ha az ember mutat neki néhány alternatívát és magára hagyja vele, jó eséllyel vált - tapasztalat.Egyébként a Google is lassan kezd átlépni egy határt.
-
VaZso
senior tag
válasz
Morden24 #157 üzenetére
A "Miért van a Win-ben IE" témával kapcsolatban:
Anno, még a Win95 megjelenése előtt böngészőként a Netscape Navigator programot használtam. Amikor először láttam Internet Explorert, még nem volt egyetlen rendszer része sem, ellenben sokkal nagyobb és lassabb volt mint a Netscape és nekem nagyon nem tetszett (ezzel el is intéztem a dolgot).
Aztán fejlesztette kicsit MS a programot és elkezdte belepakolni a rendszereibe.
Azzal, hogy a felhasználó előretelepített alternatívát kapott, a Netscape részesedése folyamatosan csökkent - és nem azért, mert az IE annyival jobb volt, hanem kényelmi szempontok alapján -, míg csak a konkurencia részesedése gyakorlatilag teljesen elfogyott (a kiindulási alaphoz viszonyítva mindenképpen).Innen nézve talán érthető, miért lehet érdekes, hogy milyen komponenseket tartalmaz a rendszer.
Természetesen "mindkét" felet meg lehet érteni. MS érdeke, hogy mindent "házon belül" meg lehessen oldani, ne függjön másoktól, minél több területen nyújtson alternetívákat (természetesen mindig a saját megoldását elsődleges "választásként").
A magam részéről pedig mindig attól félek, hogy az esetleges alternatívák eltűnésével nem kerül-e az adott szolgáltatás pénzbe mindenkinek - idővel. (Persze így vagy úgy mindenképpen pénzbe kerül.)Az átlag felhasználó pedig mindig a "feneke alá tolt" programokat fogja használni még akkor is, ha sokkal jobb alternatívák is vannak... és itt van az egész lényege, ezért lehet mindez vita tárgya.
Egyébként én fel szoktam telepíteni Operát és Firefoxot is alternatívaként, magam pedig Operát használok.
Amikor a Chrome-ot próbáltam még annyira beta volt, hogy a stabilitásán is meglátszott, azóta nem próbáltam - akkor is a kíváncsiság vitt rá. -
törölt tag
válasz
Morden24 #157 üzenetére
Mondjuk, egy ilyen igen bonyolult segédeszköz: Help vagy Súgó: hogyan telepítsünk webböngészőt a rendszerünkre? És nem figyeltél! még egy lehetőség: grafikus frontend a csomagkezelőhöz>az egyszerűbb fajta neve Hozzáadás/eltávolítás. Ez igazán nem nevezhető túl bonyolultnak. vagy igen? a terminál meg csak végső esetben vagy élvezkedni.
engem nem zavar az IE, mert nincs.
(#158) dabadab: vicces az M$ frissítési oldalát FF-el meglátogatni: kiírja, hogy nem jó a böngésződ. a User Agent Switcher-rel átváltasz IE-re, egyből keresi a frissíteni valókat, Linuxon is.
-
dabadab
titán
válasz
Morden24 #157 üzenetére
1.Modern Linuxokon nagysagrendekkel egyszerubb uj programok telepitese, mint Windowson, ezt ne kelljen mar megint megvitatni.
2. Azert nem erted, mert tenyleg nem erted, nagyon diohejben: az volt a baj, hogy egyreszt csak az lehetett a default, mert kulonben az MS cseszegette az OEM-eket, raadasul nem is lehetett teljesen lecserelni, mert egy csomo mas komponens hasznalja az IE dll-ek dokumentalatlan hivasait.
-
attila9988
őstag
válasz
Morden24 #151 üzenetére
Általában magam tájékozódom, és próbálok minél kevesebb dologban függeni mások véleményétől.
Tehát te annak idején odaültél a gép elé, és azonnal tudtál egyedül tájékozódni.. Értem.
IE-s és Vistás dolgokat a Vista topikban, erre kérdeztél rá, ne játszd meg magad.
Vistás dolgok.. aham. És te arra építed az érvrendszeredet, hogy én egyszer valamikor mondtam valamit, ám azt nem tudjuk meg sajnos hogy mit, és mikor, csak azt hogy hol, vagyis azt sem, mert ugye "valahol a vistás topicban"..
mert nem fogok 30 percig régi kommenteket olvasni ezért
Hát akkor ne is hivatkozz rájuk, mert ennek így semmi értelme.
Na most elég lesz, öreg. Kicsit el vagy tévedve. Én itt nem népszerűségi versenyt tartok, nem mások előtt akarom bebizonyítani, hogy hülye vagy, mert kb. teszek erre. Ha te a saját múltbéli kommentjeidet nem ismered vagy nem emlékszel, akkor az a te sarad.
Az utóbbi években több ezer kommentet írtam, számos helyre. Nyilván nem tudom szóról szóra idézni őket, ezért kellene neked ha már hivatkozol valamelyikre, ám erre nyilvánvalóan nem vagy hajlandó (képes??)
Szóval hagyjuk ezt a bizonyítós szar dumát, nem kell nekem semmit senki előtt bizonyítanom.
Te állítottál valamit rólam, így nem nekem kellene megkeresnem azokat a kommenteket amire hivatkozol. A te állításaid nem az enyémek amik alátámasztásához szükség lenne erre.
Érdekes módon eddig folyamatosan a kommentjeim azon részeire válaszoltál hatalmas elánnal, amikre nem kellett semmi tényt írni.
Megint csak légbőlkapott duma, semmi idézet. Fejezd már be ezt a "mondtál valamit valahol ami marhaság volt" dolgot. Mutasd ahogy mindenki teszi egy forumban
hogy a hiányos tudásod miatti leszúrást
Miről is beszélünk pontosan? Már megint ez a ködösítés.
-
attila9988
őstag
válasz
Morden24 #149 üzenetére
Nem, nem mondom azt, hogy ezt kell csinálni, igen nevetséges lenne
Így van.. Én adtam nekik valamit, amiben bízom, és amit ők éppen ezért elfogadtak. Majd később annyira megszerették, hogy nem akarnak mást használni. Nem megszokták, megszerették.
Kifejez ez bármit?
Azt hiszem ebben a dologban úgysem tudunk dűlőre jutni, ezt a részt hanyagoljuk. Anyukád az IE -t szereti, mi pedig elvagyunk az Opera -val és kész.
Egyszerű. Én (mint vevő), azt használom, ami nekem a legjobban megfelel, és leszarom, hogy egyébként mások szerint mi a jobb.
Hát és azt te honnan tudod hogy miből is kell választani? Csak nem másoktól tanultad akik már tudták előtted? Iskolába miért jár az ember? Talán mert nem születünk szakmai tudással a kobakunkban?
Tudod nagyon jól, hol írtad ezeket.
Nem, nem tudom hogy hol, és egyenlőre azt sem hogy miket.. Az "ezeket" számomra nem elég pontos meghatározás.
Nem véletlenül írtam, hogy "előáshatod", mert hogy én nem fogom, az biztos.
ÓÓÓÓ hát ha nem tudsz felmutatni semmit, akkor ne is próbálj meg érvelni vele. A "tudod hol ezt meg azt mondtad" meglehetősen gyenge megoldás.
Amikor a Vista-topikban kifejtettem neked a Vista-nemszeretős dumákra, hogy jópofa, a kövi Windows-nál ugyanez a lemez lesz (a la mint eddig mindig), akkor nagyban állítottad, hogy ez nem így működik. De jó látni, hogy te magad válsz az én állításomnak az elsőszámú igazolójává.
Még mindíg itt trartasz? Nem állítottam hogy nem lesz jó a windows 7. Egyáltalán nem erről beszéltem, mégis fojamatosan hajtogatod a magadét a témával kapcsolatban. Idézz ha válaszolni akarsz valamire
Nem tartom ellenségesnek magamat, csak nem szeretem, ha valaki a saját véleményét tényszerű infónak állítja be, és amikor páran azt mondják, hogy ácsi, akkor továbbra is köti az ebet a karóhoz.
Akkor ne is tedd, hganem idézz. Hiszen csak légbőlkapott múltidézés amit itt műveltél most, mindenfajta bizonyíték nélkül. Még azt sem mondtad meg pontosan mely személyes állításaimat véled "tényként" kezeltnek.
nem írtál semmit arra, hogy miért nem próbáltad ki a W7-et...
Folyamatban van a dolog.
Eddig sem azt írtam hogy rossz lesz, de már megint erre próbáltál utalni a teljes hozzászólásodban. Miért? -
attila9988
őstag
válasz
Morden24 #143 üzenetére
Ó, nem kell messzire mennem:
határozott ellenérzéseket váltott ki belőlük hogy egyes ismerősöknél internet explorer -t kell használniuk, és elkezdtek rá olyan színonima szavakat használni mint "vacak"; "ócskaság"..
Kíváncsi vagyok, mivel eteted a családodat ilyen téren.Olvasd már el kérlek azt a mondatot amit beidézel légyszíves. Nem én, hanem ŐK tapasztalták meg hogy az Opera többet nyújt nekik mint az IE. Én a kezdetekkor beállítottam nekik, aztán maguk használhatták úgy, ahogy tetszik, majd mikor az IE -t kényszerültek használni másoknál, hiányolták a kényelmi funkciókat. "Ez nem "divatos hülyeség" hanem tény. Nem divatból mondja az ember hogy az IE nem tudja azt amit a versenytársak igen. Úgyhogy nem kell "etenem a családomat" semmivel, csupán a kezdő lökést adtam meg nekik.
Tehát most nagyon mellényúltál ezzel az idézettel, mert nem is arról szól amit ki akartál fejezni vele. Nem azért mondják ők hogy vacak az IE mert én azt mondtam, hanem mert nem tetszik nekik. Ettől te még használhatod, és szeretheted azt a böngészőt, senki nem tiltja meg neked igaz? Akkor miért kell ennyire védened?Erre mindig a butaparaszt számtekboltos eladó jut eszembe
Miről is? (ráadásul honnan tudod hogy nem te vagy a butaparaszt vevő aki istennek képzeli magát?)
De ha gondolod, te magad előáshatod a Vista-topikban tett látogatásod alkalmával született kommentjeidet, amikor firtattad a védett mód szarságát, és voltak ott cifrább dolgok is, főleg biztonsági szempontból, de egyekutya, ezt ejtsük, mert azt mondod, hogy ilyen téren már megvezetted magad.
Ezt bővebben kérlek...
Amúgy nem egy kommentedből árad a szokásos windows-bashing, szóval plíííz ne kérj tőlem olyat, hogy linkeljek erre példákat,
Ez most olyan "mondtam valamit de mégsem". Nem tudsz mit linkelni? Nincs semmilyen "windows-bashing". Én is használok windows -t, és jó okom is van rá, mert bizonyos feladatokra igenis jó. Sosem állítottam az ellenkezőjét, de te úgy látszik túl ellenséges vagy (????) ahhoz hogy megpróbáld olvasni is azt amire válaszolsz.
-
attila9988
őstag
válasz
Morden24 #139 üzenetére
Én nem látom a nagy lopást, de megjegyzem, ha egy ilyen implementáció növeli az én felhasználói élményemet, akkor lesz*arom, kitõl "lopták".
Persze hogy kényelmes megoldás lesz, ami valószínűleg számomra is hasznos lesz. Ettől a tény még tény marad.
Az IE meg nem 'legjobb böngészõ' (ez mindenkinek szubjektív), csak éppen nem igazak a húdedivatos ezdeszar indokok.
Na mondj egy ilyen hű de divatosat, pl azok közül amiket tőlem olvastál. Kíváncsi vagyok. Írj valamit, ami nem igaz de rendkívül divatos állítás az IE -vel kapcsolatban (a biztonsági kérdéseket leszámítva, mert az mára sokat változott, és én nem is ezzel szoktam érvelni)
-
attila9988
őstag
válasz
Morden24 #135 üzenetére
Ahogyan haladsz előre, finomítod, szépíted a dolgokat
Nem finomítottam semmit. Az idézett mondatok egyáltalán nem zárják ki egymást, és nem is egymás "szépített" változatai ahogy azt te állítod.. De legyen igazad, erről felesleges vitatkozni.
moonman ilyen-olyan MS emberke ésatöbbi.
Azt szoktam írni, hogy moonman -nek minden tetszik ami ms berkeiből való. Ami igaz is. Ez vajon sértés? Ha az, akkor bocsánatot kérek érte.
Te kedzted el a párhuzamot. Én meg reagáltam rá
Nem, én a windows 7 felületével kezdtem el a párhuzamot. A vista esetében egyedül a start menü gtyorskeresőjével kapcsolatban volt számomra egyértelmű hogy honnan is való, ám ez még kevés volt nekem is ahoz hogy pofátlan lopásnak tartsam. A windows 7 esetében viszont sokkal többről van szó.
Ott is előadtad az IE-vel kapcsolatos okosságokat, aztán jónéhány ember letorkolására
Rendben leszállok az IE -ről. Bizonyára ez a legjobb böngésző, használd egészséggel.
-
attila9988
őstag
válasz
Morden24 #127 üzenetére
Némi kernel szintű fejlesztésekről is szó volt, de ez nem hinném hogy olyan mértékű változásokat hozna hogy azt a felhasználó is észrevegye.
VS.
furcsáltam, hogy ilyen hatalmas felhajtást csapnak az apró változásoknak is mint ahogy az a konferencián is látszik..
Illetve:
A mac os skin -el felvértezett vista -ra gondolsz?..
VS.
feltűnő hasonlóságokat mutat a software a mac os x -el.Ez a "VS" dolog elég furcsa.. A fenti mondatok ugyanis nem zárják ki egymást, és nem is mondanak ellent egymásnak... Az utolsó egy vicces(nek szánt) cinikus megjegyzés volt utalva arra, hogy a windows 7 kampány úgy épül fel, mintha a legfontosabb változások az a pár apróság lenne, ami a mac -hez hasonlóvá teszi a windows -t..
majd amikor 20-an rádugranak
Egyetlen emberrel vitatkoztam, a többivel csak beszélgettem.
A Vista eredeti Aero-felületének meg sosem értettem, mi köze is volt igazából a MAC szálcsiszolt alumíniumhoz hasonló szirszarjához
Ezt most miért nekem írod?
mert a tényeket összekevered a te saját, akárhonnan hallott információk alapján kialakult véleményeddel?
Na akkor haljuk a tényeket...
-
moonman
titán
válasz
Morden24 #127 üzenetére
az haggyán, de a widget-ek a sidebar első publikus bemutatása után kezdtek megjelenni, a felső menu bar is Vista után lett áttetsző, ott a time machine, ami világrengető újdonság, közben ugyanaz, mint a sok éve működő shadow copy csak bohócruhában, a spotlight is windows desktop search-csel furcsán egyszerre mutatkozott be... és még lehetne sorolni.
az OS X desktopnak kb annyi köze van a Windows-hoz, hogy színes meg ablakok vannak, teljesen más a koncepció, más a kinézet, más a működés.
nem tudom, miért esik nehezére egy MS-hater/Apple-hívőnek beismerni, hogy mindenki igények szerint fejleszt, az igények pedig meglepően hasonlóak bármilyen rendszerről legyen szó. mi miért nem köpködünk, hogy az Apple titokban mindent a Windows-ból lopott? (persze, hogy nem, de mondhatnánk)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Autós topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Xbox tulajok OFF topicja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Steam Deck
- Videós, mozgóképes topik
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest