Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• VaZso

senior tag

válasz sellerbuyer #231 üzenetére

Ami azt illeti, a felületet én is mindig visszaváltom klasszikusra - legalábbis magamnál így szokott lenni...
    A vezérlőpult is pl. (szerencsére ez külön is állítható) teljes káosz számomra az új szisztémában... legalábbis amíg elérhető a régi, nem fogok belemélyedni, mit hol találok meg, de számomra olyan egyszerű a felület, hogy már túl bonyolult is... :) - néhány dolgot nehezen találok benne.

Az mindenképpen jó, ha nem csak egy dolgot lát az ember, így talán nem lepődik meg (illetve téved el) majd annyira a Win 2012-es új felületén pl...

...és nem lesz akkora probléma, hogy Firefox, Opera vagy Chrome van a gépen, mert mindegyikkel el lehet közlekedni. :)

• VaZso

senior tag

válasz sellerbuyer #229 üzenetére

Nekem is volt részem olyan embereket tanítani, akiknek azelőtt nem volt számítógépük. Senki sem születik úgy, hogy ezeket az ismereteket tudja, ezért az ő szemszögükből bonyolultságot figyelembe véve teljesen mindegy lehet akár az op. rendszer vagy böngésző típusa is. A duplakattintás pedig akár a legnagyobb kihívásnak is tűnhet ebben a környezetben...

Sokszor egy kifejezett programot tanítanak meg az embereknek (pl. MS Word), aztán az ember kétségbe esik, ha más programot kell használnia, pedig ugyanarra a módszerre épül mindegyik. (Igaz, a video- és TV-irányítókkal is lehet hasonló tapasztalat, nem a lényeg marad meg az emberekben... vagyis akkor úgy tűnik, hogy az a lényeg, mégis hosszútávon más logika kifizetődő...)

Egyébként szerintem sokszor a legegyszerűbb dolog a legbonyolultabb.
    Hiába van minden az ember orra előtt, ha logikát nem találunk benne... ld. fent

Egyébként pedig mindenütt tettenérhető, hogy túlontúl leegyszerűsítik a dolgokat, ami nem feltétlenül jó...

...szóval igazad van. :(

• VaZso

senior tag

válasz max-pain #220 üzenetére

Én is akkoriban a Netscape-et használtam... illetve egészen pontosan a Netscape Communicator programcsomagot, csak az Opera miatt váltottam le néhány éve.

Levelezőnek viszont még mindig azt használom, legalábbis ennek a sorozatnak az utódját: Seamonkey (amúgy tulajdonképpen Thunderbird, de nem számít...) :D
    - illetve az asztali gépemen olykor netezésre is azt nyitom meg.

Én nem láttam "rakásnak" az említett programot, legfeljebb néhány oldal követelte az IE-t, az viszont állandóan összeszedett mindenféle ökörséget egyes oldalakról, így nem szerettem elindítani.

Komoly problémám viszont nem volt Netscape-pel.

• VaZso

senior tag

válasz #40553216 #215 üzenetére

De, ezért is ilyedtem meg annyira... :) :(
    EuroSport is állandóan megszakítja magát reklámokkal, ráadásul teljes képernyőn.
    Meg is érdemlik azokat a leveleket, csak minél többet nekik.

• VaZso

senior tag

válasz Morden24 #212 üzenetére

"Gyakori (értsd: napi rendszerességű) dolog, hogy sok-sok külső projekt figyelése után felvásárolják, beolvasztják vagy simán lemásolják azokat, amik pozitív érdeklődéssel számolhatnak."

Igen, sajnos ez elég sokszor előfordul...
    MS is élt vele elég sokszor, hogy bizonyos termékeket felvásárolt ill. beolvasztott.

Az is igaz, hogy meg kell látni mindenben az üzletet. :))

A lemásolás egy érdekes kérdés, hogy mit szabad és mit nem...

Eléggé elkanyarodtunk az eredeti témától...
    szóval a Chrome legnagyobb baja, hogy fény derült az EULA-jában található kitételre és ezzel kicsit leszerepelt az emberek szemében... no meg senki sem szereti úgy érezni, hogy figyelik... mindenesetre nyögvenyelősen indul.

• VaZso

senior tag

válasz Morden24 #210 üzenetére

"Kinek mi a felesleges, Nyilvánvalóan többen használnak 5.XX verziós Winamp-ot is, mint 2.9-est. Ez azt mutatja, hogy a többségnek mire van igénye."

Kinek mi... nekem pl. azért volt felesleges az újabb verzió, mert a régebbi sokkal gördülékenyebben és korrektebben működött.
    Azt, hogy a többségnek mire van igénye, én nem tudom. Nyilván mindenki azt használja, ami neki szimpatikusabb és ez nem tudom, mennyire a Winamp és mennyire valami más (video lejátszáshoz).
    Sokszor az emberek az újdonságtól függetlenül letöltik az újabb verziót, mert szebb, jobb és javított... ennyi is elég lehet hozzá.

Egyébként a többség igényét mutatja az is, milyen nehezen heverte ki a váltást az új verzió, nem volt egy egyszerű menet... Amúgy nemrég néztem egy új változatot belőle és meglepetésemre elég szépen kapkodta magát, tehát már vélhetően nem olyan drasztikus a lassulás mint volt anno...

"Mivel a csomag része, ezért akár lehet 1 dollár, 10 dollár, 50 dollár, de lehet grátisz is. Ilyen téren nekem egy darab infóm nincsen."

Nekem sincs és szerintem senki másnak sem. Mivel egy profitorientált cégről van szó, nyilván meg kell fizetni ezt is... viszont nehezen lenne szétválasztható összegként, így hagyjuk is...

"Az, hogy valami bekerüljön, az pénzbe kerül. Ha ez a pénz nem forgatható vissza, akkor nem költik el (értsd: nem nyernének és nem veszítenének elég vevőt)."

Ez így van... viszont éppen ezért is lehet, hogy valami konkurens termékekben jelenik meg először, majd kénytelen azt MS is beletenni... ld. fülek
    Ezért is kételkedem kicsit ezekben az igényfelmérés dolgokban...

"Nem tudom, nem dolgoztam soha az MS-nek, de ott is emberek csinálják a munkát nem robotok, szóval biztos vannak ilyen dolgok is."

Meg biztosan vannak olyan emberek, akik kitalálják, hogy pl. ez lesz az egyik újdonság.
    Ha jól csinálták a dolgukat, mindenki örül, ha kevésbé, akkor kevéssé... :)

• VaZso

senior tag

válasz Morden24 #204 üzenetére

"Milyen MS-es irányvonalat? A saját véleményem szerint a Nero meg a Winamp már legalább 2 főverziószám óta egy kalap sz_r, de sokan ezzel nem értenek egyet."

Az, hogy minél több felesleges tulajdonságot zsúfolnak bele a termékükbe.
    Ilyen - szerintem - pl. a Winamp-féle videolejátszás vagy mindaz, ami miatt a Nero száz MB felett mozog.
    A fentiekben amúgy egyetértünk, számomra az utolsó használható Winamp verzió pl. a 2.9x

[I]"Általában a letöltések leszedése az első dolog, legalábbis nálam."[/]

Gondolom, a frissítésekre gondoltál, és ez így van rendjén. Optimális esetben akkor is ez történik, ha CD-ről telepíti az ember bármelyik böngészőt, erre akartam kilyukadni.
    Azt mégegyszer mondom, hogy ha a rendszerben benne van az IE, akkor benne van, nekem édesmindegy.

"Ha a jelenlegi piacon az egyik desktop böngi fizetőssé válna (lehetetlennek tartom), akkor annak roló le."

Valójában így van, viszont MS-nél sem csinálják ingyen, hanem a "csomag része".

"Csak már kicsit többen használnak Win-t, mint a '95 és a '98 idejében, meg a piaci igény is változott. (...) Amúgy pont a játékokat Vistában is lazán el lehet távolítani telepítés után."

Tudom, Programok telepítése/eltávolítása, vezérlőpult, legalábbis XP-n :D ...
    Azt viszont nem tudom, mennyire változtak az igények...

"Az átlagembernek igenis meg kell "szoknia" ezt a dolgot (...) Ez tipikusan az a feature, ami "egy résznek mindegy, a másik résznek kényelmes, egy apró pici lényegtelen brigádnak meg nem tetszik"."

Éppen ezért nem fáj senkinek... :)
    Egyébként az átlagembernek azt is meg kell szoknia, hogy duplakattintás, start menü, szövegszerkesztéshez pedig ide kell kattintani, elmenteni pedig így kell...

Neki teljesen mindegy, hogy azt tanulja meg, hogy az újonnan megnyitott weboldal a word melletti kattintással hozható elő, vagy pedig a tálcán lévő "internet" programon belül kell kiválasztani az új fület.

Minden csak megszokás kérdése, nem több.
    Úgy, ahogy az újabb MS-rendszerekben is sokmindent kicsit máshol kell keresni, vagy az új Office megoldása is másként néz ki...

"Nekem is van/volt Linux a régebbi notimon (...) Egyikkel sincsen/sem volt sok bajom, csak speckó nekem a Windows-al sincs, mivel elégedett vagyok vele."

Nekem sem volt problémám sem NT4, sem pedig XP-vel (persze megfelelő segédprogramokkal kiegészítve). Sokkal inkább a Microsoft módszereivel, illetve a Vista gépigényével, ami már erősen túlzás kategóriába ment át...
    /Sőt, sokkal szívesebben használnék a mai napig NT4-et, ha lenne USB támogatása, megfelelő driverek az új hardverekhez és természetesen az esetlegesen szükséges hibajavítások./

Sohasem szabad szemellenzősen védeni vagy utálni valamit, de nem árt bizonyos dolgokat látni és odafigyelni rájuk. Persze mindenkinek lehet egy adott dologról más véleménye...

"De. Azért vannak fókuszcsoportos felmérések, kérdőivek, zárt és nyílt tesztek, külső szakértők és azért van a "Help us to make Windows better" pipácska."

Rendben, akkor létezik bizonyos szintű igényfelmérés... de legyen akármilyen jó is egy megoldás, ha kevés ember kéri azt kifejezetten, azt jelenti, hogy nem kerül bele a rendszerbe?
    ...azért kétlem, hogy teljesen így működne a dolog.

Egyébként ezt tényleg nem tudom, bizonyára kialakították ennek a módját, de biztosan van olyan dolog, amiben az MS is valamilyen szinten önfejű és nem feltétlenül az emberek véleményére alapozva valósítja meg... (legalábbis így gondolom)

• VaZso

senior tag

válasz Morden24 #190 üzenetére

"Casual userek esetében effektíve soha. Mellesleg nincs is jobb módja a malware-ek és outdated ócska appok felrakásának, mint ez"

Ezért írtam Winamp-ot, ahol az 5-ös verziót eleinte nagyon elszúrták, mert ők is követik az MS-féle irányvonalat, ahogy pl. a Nero is.
    (Amúgy gondolkoztam rajta, hogy leírom ennek hátrányait is, de mindegy... egyébként arra egy "outdated" böngésző is megfelelhet, hogy célirányosan letöltsem a legújabb verzióját... :D - elvégre Win telepítésekor is jobbára "outdated" benne az IE, ha gyári lemezről felpakolod)

"Aha, az lenne az igazán szép, hogy az MS csökkenti a Win árát, de közben egy IE letöltésért meg pénzt kér... ki használna IE-t onnantól fogva, ha van (mindegy milyen) ingyenes alternatíva?"

No, ez egy tényleg jó kérdés!

"Erre írtam, hogy ha lenne erre valós igény, már lenne egyéni telepítő (igazából van is, csak nem úgy, ahogy sokan szeretnék). Oké, neked van rá igényed. Egye kutya, én sem telepíteném fel a fekete macskát, mert azt pont nem szeretem."

Erre írtam, hogy ha nincs információ, az nem azt jelenti, hogy nincs rá igény sem.
    Egyéként a fekete macska mellőzésére régen volt lehetőség win installkor, és mindezt teljes komolysággal írom. :K
    ...szóval ennek a "kicsi réteg"-nek a nagyságát elég nehéz lenne megsaccolni.

"Nekik legalább van x64-es."
    x64-es 64-bites rendszerekhez, 32-bites pedig a másikhoz. Ezek nem egymás alternatívái.
    Egyébként nekem x64-es Firefox és Opera van fent, nem értem a különbséget...

Kupac szakmabelivel röhögtünk azon, hogy a PIP reklámmal csak és kizárólag közútálatot lehet elérni.

Nálam nem a PIP reklám váltott ki útálatot, hanem maga a reklám egy olyan műsor közben, ahol bármelyik pillanatban bármi történhet, tehát nem előre kiszámítható.
    Ha nem PIP módon történt volna hanem elkapják a képet, azt hiszem, sokkal komolyabb reakcióval kellett volna számolniuk.

"Egyébként ilyen volt a füles böngészés az IE-ben - mai napig ismerek embert, akit a hideg ráz tőle, és egyébként nem egy nagymamáról van szó."

Biztos van ilyen ember, nekem sem tetszett az első megjelenéskor - kényelmi okokból kifolyólag. Sokáig úgy használtam az Operát, hogy nem használtam rajta füleket. Aztán megoldottam a kényelmes ablakbezárást a fülekre is és innentől rájöttem a fülek pozitívumaira is.
    Azóta viszont használom, és semmi gondom nincs vele.

Akikkel én találkoztam, legtöbb esetben automatikusan használták ezt a lehetőséget, sőt, nagyon is jól. Nem értem, miért gondolod, hogy ez egy amolyan túljátszott dolog lenne. Számomra úgy tűnik, igenis van rá igény.

"Na maradjunk annyiban, hogy a Windows átlagos felhasználója nem fog neked megnézni egy Linuxot csak azért, hogy utána visszatérjen Win-re, és benyújtsa a kérvényt a multidesktopra."

Ez azért érdekes, mert haverom gépére telepítettem egy Linuxot az ingyenes alternatíva miatt, és elkezdte használni (magam sem nagyon hittem a "szememnek"), tökéletesen elboldogul vele.
    A csúcs az, hogy folyamatosan használja a multidesktop-ot. Én a saját gépemen csak nagyon kevésszer használtam (bár akkor tényleg jó volt), szóval nem tőlem látta... és tetszik neki.

Ugyanakkor az embereket nagyon fel lehet csigázni a különféle effektusokkal. Forgó kocka, egyebek. Beállítottam ezeket haverom gépén és volt, aki ezek után ugyanezt a rendszert szerette volna a saját gépére is, mert látta a másikon!
    Nem kell ahhoz feltétlenül a saját gépén látnia, hogy észrevegyen egy jó megoldást és fejébe vegye, hogy ez kell neki...

Az igények elég szerteágazóak és folyamatosan változnak is.

A Vista és újabb rendszerek változásai (kezelőfelület) sem igényfelmérés alapján történnek, azokra is rá lehetne húzni mindent... aztán mégis előjön, hogy végül volt erre igényük az embereknek, csak eddig nem tudtak róla... a többiek pedig szívnak az új, lassú (lassabb) rendszereikkel... Persze ez már egy teljesen más téma és igyekszik az MS javítani a gyorsaságon valamelyest, de mégis, ezek nem ugyanazok az érvek, amik az előző hozzászólásokban MS mellett álltak?

• VaZso

senior tag

válasz Morden24 #172 üzenetére

Én nem írtam, hogy az IE-t bele kell tenni a rendszerbe vagy sem, csak azt, hogy kell találni egy határt az MS teljes egyeduralmát megelőzendően. Az pedig szerintem senkinek sem volna jó, legfeljebb MS-éknek.

Egyébként én nem gondolom, hogy a user nagyon kétségbeesne az IE hiányától, viszont - ahogy te is írtad - kérné pl. előtelepítve, vagy előkotorná mondjuk a saját lemezéről, ahogy az sokszor meg is történik pl. Winamp és egyéb programok esetében.

A "let's hate IE and love firefox" koncepció sem működött volna, ha nem lett volna neki némi-nemű alapja... ld. IE6

"Engem azért nem érint a jelenlegi helyzetben (mint végfelhasználó), mert én fizetek egy szoftverért (Windows), aminek az árába XYZ dolog van beépítve. Kiindulva a az 'N' Windows-ok normális verziókkal teljesen megegyező árával egy IE nélküli Windows pont ugyanannyiba kerülne, mint egy azzal együtt adott."

Tehát ki fizeti meg a plusz összetevő árát? Mindenki, aki Windows-t vesz. Ne feledjük, hogy az MS-t kényszerítették erre. Ő pedig pénzt költ az IE fejlesztésére is, hiába mondja, hogy ingyenes és nem kerül semmibe.
    A lényegi különbség szerintem, hogy mi képezi az alapot.
    Egy rendszer, amiből létezik bővítményekkel teletűzdelt változat, vagy egy teletömött rendszer, amiből kipakoltak x programot és kelletlenül a "nép" elé dobták, mert muszáj volt nekik. Nem mindegy.
    Egyibként szintén nem érdeke MS-nek, hogy kismillió rendszert kelljen kiadni egy felhasználótábornak, nagyban különböző árakon (és kevesebb bevétellel nagyobb költség mellett)...

"Ahogy észrevettem, a gond inkább az, hogy a pizzához mindenképpen jár egy pohár kóla is, és ez nem tetszik azoknak, akik inkább tonikkal vagy kumisszal szeretnék kapni, ezért jó lenne, ha a kólaautomata kikerülne az étterem elé, és a kuncsaftnak fel kellene állnia, ki kellene mennie, be kéne dobnia az aprót, aztán vissza kéne mennie."

No, én erre mondtam azt, hogy lehessen a termékeket komponensenként választani. Pl. kóla x ki, tonik x be és mindenki boldog... Ez amúgy a valódi világban működik is :DDD :D :DDD

Egyébként ez MS esetén azért lenne nehéz, mert nincs pl. két böngészűjük, de itt azzal is megelégednék, ha azt mondhatnám egy adott komponensre, hogy nem kell. - Míg az ún. casual usernek megvan a lehetősége a "szokásos" gombra kattintani.

"Az, hogy a mai napig nincsen egyedi telepítés a Windowsban (desktop vonalon), azt az egy dolgot igazolja, hogy az erre igénnyel rendelkező minimális kisebbség olyan pici, hogy nem érdemes az anyagi és humánerőforrást rápazarolni a kivitelezésére."

Erre azt tudom mondani, hogy nagyon utáltam az RTL klub Forma-1 közvetítései alatt megjelenő pár másodperces reklámot (osztott kép, hang a reklámé, futam közben).
    Meg tudtam volna őket fujtani emiatt és mindig elterveztem, hogy írok majd nekik egy szép levelet ezügyben, hátha számít valamit.
    Nos, végül egyszer sem írtam, nem azért, mert tetszett a megoldásuk. Szerencsére megtehették mások, mert mostanában már nem volt ilyen.

Tanulság: nem mindig jelent elégedettséget, ha hallgat az ember és nem tesz szóvá valamit.

• VaZso

senior tag

válasz Morden24 #170 üzenetére

Az előző hozzászólásomban csupán igyekeztem az elejétől fogva leírni a problémát - miért is lehet téma egyes programok megléte a rendszeren belül.

Az MS felfuttatott egy terméket, amit nevezzünk egyszerűen Windowsnak. E fölött a rendszer fölött gyakorlatilag teljhatalma van, így beleteheti mindig azt az újabb és újabb programot, amivel a potenciális ellenfelek térnyerésének gátat szabhat, így ellehetetlenítve azokat.
    Innentől pedig nehéz meghatározni, mikor léptünk át egy bizonyos határon - ez a probléma másik oldala.
    Persze mondhatnánk, hogy ez az üzlet, de mégis meg kell találni azt a pontot, ahol az ember azt mondja, hogy ácsi. Az ipart és egyéb szereplőket is szabályozzák.
    Azt pedig kétlem, hogy az lenne a felhasználók érdeke, hogy az egyik cég eltapos minden mást.

Ugyanakkor minden cégnek érdeke, hogy minél több lábon álljon. Legyen az Microsoft, vagy akár a Google...

Egy szóval sem mondtam, hogy az MS-nek fel kell ajánlani az összes böngészőt a sajátjával szemben. Én pl. - már máshol is kifejtettem és kicsit nekem is "ugrottak" miatta - sokkal inkább látnám szívesen, ha lehetőség volna az egyes rendszerkomponensek válogatására. Nem azért a néhány megáért, de ahhoz, hogy "jól érezzem magam" hozzátartozna, hogy - ha akarom - egy x kiiktatásával nem települ az IE vagy nem ugrik a képembe az MSN.
    Egyik gyártó sem lesz olyan hülye, hogy konkurens termékeket reklámozzon.

A Firefoxnak valószínű az is nagyon jól jött, hogy az MS nagyon elhanyagolta az IE6-ot és már gyakorlatilag mindenkinek elege volt belőle. MS itt későn lépett.

Az alternatívák kereséséről az előző hozzászólásomban leírtam, hogy - az MS is erre épít - a legtöbb felhasználó nem keres alternatívát, ha már elékészítettek valamit, ill. nem is érdekli az egész.
    Megjegyzem, ha az ember mutat neki néhány alternatívát és magára hagyja vele, jó eséllyel vált - tapasztalat.

Egyébként a Google is lassan kezd átlépni egy határt.

• VaZso

senior tag

válasz Morden24 #157 üzenetére

A "Miért van a Win-ben IE" témával kapcsolatban:

Anno, még a Win95 megjelenése előtt böngészőként a Netscape Navigator programot használtam. Amikor először láttam Internet Explorert, még nem volt egyetlen rendszer része sem, ellenben sokkal nagyobb és lassabb volt mint a Netscape és nekem nagyon nem tetszett (ezzel el is intéztem a dolgot).

Aztán fejlesztette kicsit MS a programot és elkezdte belepakolni a rendszereibe.
    Azzal, hogy a felhasználó előretelepített alternatívát kapott, a Netscape részesedése folyamatosan csökkent - és nem azért, mert az IE annyival jobb volt, hanem kényelmi szempontok alapján -, míg csak a konkurencia részesedése gyakorlatilag teljesen elfogyott (a kiindulási alaphoz viszonyítva mindenképpen).

Innen nézve talán érthető, miért lehet érdekes, hogy milyen komponenseket tartalmaz a rendszer.
    Természetesen "mindkét" felet meg lehet érteni. MS érdeke, hogy mindent "házon belül" meg lehessen oldani, ne függjön másoktól, minél több területen nyújtson alternetívákat (természetesen mindig a saját megoldását elsődleges "választásként").
    A magam részéről pedig mindig attól félek, hogy az esetleges alternatívák eltűnésével nem kerül-e az adott szolgáltatás pénzbe mindenkinek - idővel. (Persze így vagy úgy mindenképpen pénzbe kerül.)

Az átlag felhasználó pedig mindig a "feneke alá tolt" programokat fogja használni még akkor is, ha sokkal jobb alternatívák is vannak... és itt van az egész lényege, ezért lehet mindez vita tárgya.

Egyébként én fel szoktam telepíteni Operát és Firefoxot is alternatívaként, magam pedig Operát használok.
    Amikor a Chrome-ot próbáltam még annyira beta volt, hogy a stabilitásán is meglátszott, azóta nem próbáltam - akkor is a kíváncsiság vitt rá.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés