- One mobilszolgáltatások
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Íme az új Android Auto!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Telekom mobilszolgáltatások
- Fotók, videók mobillal
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Ár-érték bajnokot avatott a Poco?
Új hozzászólás Aktív témák
-
sellerbuyer
őstag
Igen, az oktatások során (legyen az egyszemélyes magán, vagy csoportos) mindíg nagy hangsúlyt fektetek arra, amit írtál. Nem azt kell megjegyezni, hogy hová kell kattintani és hányszor, hanem az elvet, a logikát kell felismerni. Azt szoktam példaképp felhozni, mikor valaki új helyre költözik és úgy jegyzi meg, hol lakik, hogy milyen színű autó áll a ház előtt... soha nem fog hazatalálni.
A magam részéről egy Windows install után első dolgom az újszerű, csilli-villi felületet azonnal átváltani klasszikus nézetre. Nem csak azért, mert ezt szoktam meg, számomra ebben sokkal jobban kézre állnak a funkciók, míg az új felület a totális laikusoknak lehet jó alternatíva (lsd.: előző hozzászólásom), mivel minden számukra lényeges dolgot oda pakoltak nekik kéz alá, egy kupacba.
Rendkívül nagy problémát jelent az oktatás során az, hogy mindent kétféle módon kell elmagyarázni, mert már a gépteremben is (hát még otthon, náluk) kétféle képpen vannak beállítva a kezelő felületek... Ugyanakkor talán ez segíthet is a logika felismerésében...
-
sellerbuyer
őstag
Érdekes, amiket írtál, teljesen egyet tudok vele érteni, annyit még hozzá is tennék, hogy egyszerűen ilyen az ember. Genetikailag kódolva van bennünk (nem csak bennünk) a felfedezés ösztöne, ezért vagyunk kíváncsiak mindíg az újra (legyen az új programverzió, vagy CRT TV helyett LCD TV)...
Igen, nagyon sokaknak gondot okoz még az, hogy egyáltalán hol találnak meg egy-egy funkciót, vagy a dupla kattintás. Én számtech oktatást tartok időseknek, ezért állandóan szembesülök ezzel a problémával.
Ha megfigyeled mind a szoftverek, mind pedig a technikai eszközök terén a gyártók egyre inkább az ""idióta biztosság"" (szándékosan tettem két idézőjel közé a sértődések elkerülése végett) célját tűzik ki szemük elé. Tehát elsődlegesen arra figyelnek, hogy az eszköz, vagy szoftver funkcióit a lehető legegyszerűbben lehessen elérni, szinte kibökje az ember szemét. Ugyanakkor a bonyolultabb funkciókat és beállításokat a szakember alig találja meg a huszonnyolcadik almenüben, ott is nyakatekert formában létezik....
Konklúzió: az ""idiótákat"" jutalmazzák, a hozzáértőket bűntetik. Más szóval ezzel az egésszel támogatják a sutaságot, az elbutulás és nem arra ösztönzik az embereket, hogy egyre többet tanuljanak, tudjanak. A fiatalok számára nem érték lesz a tanulás, hanem felesleges nyűg.
Ha a világot fogjuk lebutítani az emberekhez és nem az embereket fogjuk fekészíteni a világhoz, akkor az üzleti érdekeink remekül fognak érvényesülni, de az emberiség nagyon sz....rul fog járni...
-
Morden24
nagyúr
Chrome-al nekem alapvető problémáim voltak/vannak. Alapban nincsen autocomplete, a history-kezelés egy kalap szar, a password-elmentő yes/no sáv gyakran későn érkezik le, addigra meg már továbbnyomok. Jobbklikkes menüben nincsen refresh page, a refresh gomb meg bal oldalon van, gondolom csak azért, mert minden más browserben jobb oldalon figyel.
Szóval igazából szerintem sokmindenre nem jó, semmi olyat nem tudott nyújtani, amit nem tud akár egyik, akár bármelyik jelenlegi böngésző.
-
Morden24
nagyúr
Ez így van... viszont éppen ezért is lehet, hogy valami konkurens termékekben jelenik meg először, majd kénytelen azt MS is beletenni... ld. fülek
Ezért is kételkedem kicsit ezekben az igényfelmérés dolgokban...Hát a helyzet az, hogy a nagy corporation-ök, főleg a tradicionális, mondhatni orthodox amerikai cégek (eddig) inkább a megvalósításban voltak jók, nem az innovációban. Gyakori (értsd: napi rendszerességű) dolog, hogy sok-sok külső projekt figyelése után felvásárolják, beolvasztják vagy simán lemásolják azokat, amik pozitív érdeklődéssel számolhatnak. Az sem ritka, hogy megvárják a termék vagy szolgáltatás debütjét, meg vannak még egyéb ügyeskedések is. Ennek sok logikus oka van, pl. az is, hogy nem "égetik" magukat sikertelen innovációkkal (természetesen így is van elég, csak ha mindenki azt csinálná, amihez éppen kedve meg jó ötlete van, akkor sokkal-sokkal több lenne).
Ilyen téren egyébként az MS még egy elég kreatív cégnek is nevezhető, bár azért rájuk is sokszor igaz, hogy minél nagyobb valami, annál nehezebben mozdul... -
Morden24
nagyúr
Az, hogy minél több felesleges tulajdonságot zsúfolnak bele a termékükbe.
Kinek mi a felesleges, Nyilvánvalóan többen használnak 5.XX verziós Winamp-ot is, mint 2.9-est. Ez azt mutatja, hogy a többségnek mire van igénye.
Valójában így van, viszont MS-nél sem csinálják ingyen, hanem a "csomag része".
Mivel a csomag része, ezért akár lehet 1 dollár, 10 dollár, 50 dollár, de lehet grátisz is. Ilyen téren nekem egy darab infóm nincsen.
a Vista gépigényével, ami már erősen túlzás kategóriába ment át...
Szerintem semmi gond nem volt vele, de ez nem is afféle megvitatandó téma, kinek mi...
ha kevés ember kéri azt kifejezetten, azt jelenti, hogy nem kerül bele a rendszerbe?
Az, hogy valami bekerüljön, az pénzbe kerül. Ha ez a pénz nem forgatható vissza, akkor nem költik el (értsd: nem nyernének és nem veszítenének elég vevőt).
biztosan van olyan dolog, amiben az MS is valamilyen szinten önfejű és nem feltétlenül az emberek véleményére alapozva valósítja meg...
Nem tudom, nem dolgoztam soha az MS-nek, de ott is emberek csinálják a munkát nem robotok, szóval biztos vannak ilyen dolgok is.
-
FTeR
addikt
-
Morden24
nagyúr
Ezért írtam Winamp-ot, ahol az 5-ös verziót eleinte nagyon elszúrták, mert ők is követik az MS-féle irányvonalat, ahogy pl. a Nero is.
Milyen MS-es irányvonalat?
A saját véleményem szerint a Nero meg a Winamp már legalább 2 főverziószám óta egy kalap sz_r, de sokan ezzel nem értenek egyet. Én pölö akkor is inkább imgburn-t használok, ha itt van mellettem a bundle Nero. És igen, warezolni meg nem fogok.
arra egy "outdated" böngésző is megfelelhet, hogy célirányosan letöltsem a legújabb verzióját... - elvégre Win telepítésekor is jobbára "outdated" benne az IE, ha gyári lemezről felpakolod)
Általában a letöltések leszedése az első dolog, legalábbis nálam.
No, ez egy tényleg jó kérdés!
Hát nem is fog ilyen hülyeséget csinálni az MS. Amúgy a kérdés nem jó, mert senki. Ha a jelenlegi piacon az egyik desktop böngi fizetőssé válna (lehetetlennek tartom), akkor annak roló le.
Egyéként a fekete macska mellőzésére régen volt lehetőség win installkor, és mindezt teljes komolysággal írom.
Tudom. Csak már kicsit többen használnak Win-t, mint a '95 és a '98 idejében, meg a piaci igény is változott. Arról nem is beszélve, hogy manapság akinek számít 1 ikon és mondjuk 20 mega, az hm... "kukacoskodó", hogy diplomatikus legyek. Amúgy pont a játékokat Vistában is lazán el lehet távolítani telepítés után.
Akikkel én találkoztam, legtöbb esetben automatikusan használták ezt a lehetőséget, sőt, nagyon is jól.
Az átlagembernek igenis meg kell "szoknia" ezt a dolgot, én mai napig sok embert látok, aki egyszerre egy honlapot néz, még ha valami infófelhajtó-körútra megy, akkor is. Aki meg csak azért netezik, hogy egy-egy oldalt megnézzen, annak meg tökmindegy. Ez tipikusan az a feature, ami "egy résznek mindegy, a másik résznek kényelmes, egy apró pici lényegtelen brigádnak meg nem tetszik".
Ez azért érdekes, mert haverom gépére telepítettem egy Linuxot az ingyenes alternatíva miatt, és elkezdte használni (magam sem nagyon hittem a "szememnek"), tökéletesen elboldogul vele.
Nekem is van/volt Linux a régebbi notimon (Ubi és Fedora - eddig terjedt a gyermeki felfedezési rohamom). Egyikkel sincsen/sem volt sok bajom, csak speckó nekem a Windows-al sincs, mivel elégedett vagyok vele.
Ugyanakkor az embereket nagyon fel lehet csigázni a különféle effektusokkal. Forgó kocka, egyebek. Beállítottam ezeket haverom gépén és volt, aki ezek után ugyanezt a rendszert szerette volna a saját gépére is, mert látta a másikon!
Erre anno Millennium-nál, utóbb meg szerintem a Vistánál jött rá az MS. Mármint hogy kell a sok eye candy/felhasználósimogatóvakargató/szerethető csicsa. Ez az a tipikus kategória, amikor egy érzelmeket nem kiváltó munkaeszköz "divatcikké" válik/válhat. Pölö Jobs az egész cégét ezen az úton járatja.
A Vista és újabb rendszerek változásai (kezelőfelület) sem igényfelmérés alapján történnek
De. Azért vannak fókuszcsoportos felmérések, kérdőivek, zárt és nyílt tesztek, külső szakértők és azért van a "Help us to make Windows better" pipácska.
-
Morden24
nagyúr
sokszor meg is történik pl. Winamp és egyéb programok esetében.
Casual userek esetében effektíve soha. Mellesleg nincs is jobb módja a malware-ek és outdated ócska appok felrakásának, mint ez
Egy rendszer, amiből létezik bővítményekkel teletűzdelt változat, vagy egy teletömött rendszer, amiből kipakoltak x programot és kelletlenül a "nép" elé dobták, mert muszáj volt nekik. Nem mindegy.
Aha, az lenne az igazán szép, hogy az MS csökkenti a Win árát, de közben egy IE letöltésért meg pénzt kér... ki használna IE-t onnantól fogva, ha van (mindegy milyen) ingyenes alternatíva? Ez meg a jelenlegi felhasználói szokások ismeretében nem egy járható út.
No, én erre mondtam azt, hogy lehessen a termékeket komponensenként választani.
Erre írtam, hogy ha lenne erre valós igény, már lenne egyéni telepítő (igazából van is, csak nem úgy, ahogy sokan szeretnék). Oké, neked van rá igényed. Egye kutya, én sem telepíteném fel a fekete macskát, mert azt pont nem szeretem. De valóságban ez egy olyan kicsi réteg, hogy nem éri meg az MS-nek ebbe pénzt ölni.
nincs pl. két böngészűjük
Nekik legalább van x64-es.
Erre azt tudom mondani, hogy nagyon utáltam az RTL klub Forma-1 közvetítései alatt megjelenő pár másodperces reklámot (osztott kép, hang a reklámé, futam közben).
Kupac szakmabelivel röhögtünk azon, hogy a PIP reklámmal csak és kizárólag közútálatot lehet elérni. Meg is lett az eredménye, a piac döntött (nélküled is). A probléma pont ebben rejlik: azért nincsen még egyedi telepítő (a részvételed nélkül is), mert nincsen rá valós piaci igény, ami elérte volna a kritikus tömeget.
-
Morden24
nagyúr
beleteheti mindig azt az újabb és újabb programot, amivel a potenciális ellenfelek térnyerésének gátat szabhat, így ellehetetlenítve azokat.
Bár a legtöbb dologgal egyetértek, ezzel még mindig nem. Az internet már nem az X számú (nagyjából) hozzáértő játszótere, hanem boldog-boldogtalan használja, napi szinten. Ezen emberek többsége, ha nem lenne IE alapban a Windows-ban, akkor kétségbe lenne esve. Vagy az OEM-nek lenne "kötelessége", hogy telepítsen valamit, vagy maga a kuncsaft kérné, hogy a vásárlás helyén ez már legyen megoldva.
Akármilyen hihetetlen egyeseknek, egy alap józer a beépített dolgokat használja, és nincsen másra igénye, mert tökéletesen megfelelnek neki.Na most ha az IE nem lenne a Win-ben, az anyám (aki egy tipikus casual user) akkor sem tudna sem firefoxról, sem Operáról, sem Chrome-ról, mert honnan a tökömből tudna? Nem reklámozzák a tévében őket. Szóval maradjunk annyiban, hogy a versenytásaknak elég klassz állapot az is, hogy egy kis IE-bashing közben soksok ingyenreklámhoz jutnak, és nem kell saját kampányba fogni (teszem hozzá, a firefox kampány nagyrésze is a "let's hate IE and love firefox" koncepció köré épül... miért? Mert az IE-t mindenki ismeri... ez a tipikus "Ismeri az X terméket? Igen? Na a miénk is pont olyan, csak jobb!" reklámfelhasználás).
-
Morden24
nagyúr
Ebben részint igazad van, csak éppen a helyzet az, hogy aki keres alternatívát, az most is megteszi, aki meg nem, az sosem teszi.
Belekényszeríteni embereket abba, hogy márpedig nézzé' szét a neten, köcsög, keress magadnak valamilyen böngészőt, az szerintem tré dolog. Ha a konkurensek nem tudnak megélni, akkor váltsanak stratégiát. Furcsamód a firefoxnak nagyon bejött az, hogy ráeszméltek a reklámozás és termékpropagáció fontosságára; meg is látszik a részesedésükön. A Safari-t, Google-t sem féltem, ha akarnak, költsenek rá pénzt, népszerűsítsék a terméküket, akkor majd használni fogják az emberek. Opera meg, hm. Őt sem féltem, használja, aki akarja, pont.
Szóval én minden ilyen okot megértek, az igazságot is fellelem benne, de azt nem ismerem el, hogy az MS-nek piggyback-elni kéne akármilyen konkurens böngit a sajátja rovására. Szép is lenne, ha az olasz pizzázóban kötelező lenne felajánlani a szomszéd kínai étterem menüjét is, csak azért mert ki tudja, lehet valakinek az jobban tetszik, csak nem tájékozódott eléggé.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- One mobilszolgáltatások
- PLC programozás
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újrakezdés
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Íme az új Android Auto!
- További aktív témák...
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest