- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
Új hozzászólás Aktív témák
-
AlyrArkhon
senior tag
válasz
energiezolee #680 üzenetére
pár hete még ment, én usb kulso hdd-re hasznaltam, aramszunetekre nem nagyon akart visszajonni jol se a megosztas, se a dlna. most egy olcso tvbox van helyette coreelec alatt, az adja fel a tobbi tvboxnak is.
-
AlyrArkhon
senior tag
naszóval immár a gép mellől:
1)
Felment a uboot, és mint a sok reset közben kiderült, jó is.
Rájött szintén tőled az openwrt-15.05-ramips-mt7620-wt3020-8M-squashfs-factory.bin
Erre jött suste-OpenWRT-BB-0.8.1-wt3020-squashfs-sysupgrade.binSzoftverezettség terén innen nem nyúltam hozzá. (kellene?)
3) igen, itt csináltam, nem tudom miért nem jött össze - lehet, hogy az általad említett frissítések miatt? Lásd1), nem frissítettem semmit a letöltötthöz képest.
+: a bridge ip-nél elég, ha nexx luciban adok egy helyi ip-t a STABRIDGE-nek? 9092-nél nincs külön IP állítás nálam (esetleg megintcsak a frissítés hiánya miatt?) csak az alhálóra a subnet, huszason hagytam.
-
AlyrArkhon
senior tag
1) nem eliras, a sok proba kozott volt olyan is, hogy alaphelyzet, es a wifi-extrabol a rep/relay. De nem panaszkodom, biztos en cseszem el, mondtam, hogy lelkes amator vagyok
Toled letoltott van fent, viszont frissitesek nem voltak (ezek szerint:még)
A pendrive mnt-t egyszer probaltam, nem lattam nyomat hogy oda ment volna fel, de igy most jo, hogy share-en van, egyelore azt a reszt nem akarom piszkalni, majd ha megkapja a hdd-t. Tobbit majd meglesem gép mellett, most csak telorol vagyok. -
AlyrArkhon
senior tag
Volt egy kis időm, matattam
De túl bőbeszédű vagyok, így bejegyzésbe raktam ismét.
-
AlyrArkhon
senior tag
A gomb biztos megy, mert párszor sima resetet, párszor full alapba hozást sikerült kiváltanom vele. Most egy kicsit feladom ezt a vonalat, a következő az lenne, hogy kitaláljam a megfelelő konfigot neki, ip beállítások, wifi, egyebek
A terv még mindig az, hogy mininas/torrent menjen róla, akár csak wifin keresztül, akár fizikailag fel van dugva a régi router és az asztali gép közé.
A kapcsolós hosszabbító jó trükk, eszembe nem jutott volna! -
AlyrArkhon
senior tag
-
AlyrArkhon
senior tag
válasz
energiezolee #252 üzenetére
Régen írogattam (nem itt) szösszeneteket, ha lesz időm hétvégén, összerakom pár sorban nulláról.
-
AlyrArkhon
senior tag
válasz
energiezolee #239 üzenetére
Ez nem biztos, hogy fw fuggo, nekem a gyari se allt vissza
lehet hogy lelke van
Tipp: probald meg, hogy lehuzod mindenrol, de tenyleg mindenrol, nyomod, es ugy adsz neki aramot ujra. Nehany eszkoznel nekem bejott, itt meg nem probaltam. -
AlyrArkhon
senior tag
nexx gyári állapotban!
stimm-v2.1: fix ip a gépnek amivel rácsatlakozol kábelen, bejelentkezel putty-val a 192.168.8.1-re a megadott névvel és jelszóval, belépsz a tmp mappába, majd wget -tel letöltöd a besaba szerverről a bin-t (parancsot másolhatod a readme-ből),
stimm
majd leellenőrzöd az md5-tel (parancs szintén másolható)na most nemstimm.
SZÓVAL EZEKET MIND A NEXX-EN CSINÁLOD, ÉS NEM A PC-N!
nyilván szóhasználati különbség, de:
A parancsokat a PC-n adom ki, más kérdés, hogy a nexx-en hajtódnak végre. De továbbra sincs md5sum, akár parancssor/telnet, akár a beépített windows bash, akár putty.
mivel belépés után ezekben busybox a promt (kettőskereszt), hol és hogyan kéne ellenőrizni a tmp-ben csücsülő file-t? ha benne vagyok akámelyikkel, "-sh: md5sum: not found"
-
AlyrArkhon
senior tag
mondtam, hogy kezdő vagyok
KB 15 éve nem ültem linuxra még csak távolról hasonlító előtt se.
odáig eljutottam, hogy elvileg ott a tmp-ben a file, a win10 buta ubuntuja alatt az md5sum nem megy, vagy nincs benne, vagy csak én nem tudom működésre bírni. Itt viszont megálltam, mert neccesnek érzem (*), hogy ha működne is az mtd (nyilván, miért ne működne), mi történne utána. Az általad is linkelt leírás szerint a 192.168.1.1 kerül a uboot webinterface. Gondolom ebbe lépve már http-ről mehetne a gépemre már korábban lehúzott 15.05 factory. Ha jól értelmezem. És akkor már lenne Lucy, és onnan sysupgrade-del a szintén tőled húzott BB-d. Aztán már csak a sok olvasnivaló meg a kismillió beállítás van
(Mondjuk mindjárt az elsőben fennakadtam, ami szerint 192.168.1.1-re kerül a Lucy. Akkor most a Lucy felülnyomja az uboot-ot? vagy hogyisvanez?)(*) már csak azért is, mert igy nincs ellenőrizve, hogy jól jött-e le
Elsőre az uboot főkönyvtári readme-t olvastam el, abban ennyivel volt elintézve:
"1: A routerünknek megfelelő mappából letöltjük a módosított fw-t. PC-nket kábellel összekötjük a router egyik LAN portjával és felflasheljük (gyári fw esetén "factory", openwrt esetén "sysupgrade")."Aztán persze egy szinttel beljebb megvan az is, amit linkeltél
Csak lassú vagyok és lehet túlzottan óvatos.
-
AlyrArkhon
senior tag
válasz
lócitrom #226 üzenetére
Kezdőként sajna semmi építőt nem tudok hozzászólni.
De más megközelítésből talán: milyen file-rendszer volt elvileg? Tudta kezelni a nexx? mit mutat gépre dugva, a partició megvan? mit lép rá vmi visszaállító progi?suste: átraktam a gépet fixen a 8-as alhálóba, így most stabilnak néz ki. A 'flasheljük a uboot-ot' azt takarja, hogy simán firmware upgrade-del ráteszem? Ez átállítja az IP címet, belépést/jelszót?
-
AlyrArkhon
senior tag
ugy néz ki, megvan a hunyó
a BD volt az, amikor hozzáadtam a kivételekhez a 192.168.0.13-at (a nexx wan oldali cime) akkor megjavultupdate: nem ez volt, csak pillanatokra ment
-
AlyrArkhon
senior tag
itt lesz a gond biztos, nyomozok
nexx statusban ezt mutatja: Lan IP address: 192.168.8.1
dhcp enabled 192.168.8.100 - 192.168.8.200a gépem: 192.168.0.15
átjáró, dhcp: 192.168.0.1
subnet 255.255.0.0a cisco a 192.168.0.1
úgy néz ki, a gép maradt a cisco által adott ip-n, nem a nexx-től kapott (ami mondjuk jó is lenne, mert ugye a nexx csak ideiglenesen van rádugva). Mondjuk akkor se értem, de ez lehet az én tudatlanságom.
az összekötés:
cisco->nexx wan
nexx lan->gép -
AlyrArkhon
senior tag
Kezdem nem érteni, ahogy egyre többet olvasok
Vázolnám a tervet:
1) uboot cseréje gyáriról.
2) openWRT felrakása
3) A következő sematikus konfig összemókolása:
---UPC (Cisco 192.168.0.1) ->vezetéken lóg rajta 2 gép DHCP-vel és megy a két wifi, egy belső meg egy UPCWiFREE
belsőn menne a nexx wifin, rajta egy vinyó torrenthez és annak a megosztásra a lakásban (miniNAS), és a wifi továbbszórása
Jó lenne, ha a család telefonjai az aktuálisan erősebb, stabilabb wifin csatlakoznánakNyilván ez itteni guruknak kisujjpattintás, de én már a legelején elvesztem
1) Letöltöttem az uboot-hoz a ..3020-7620 file-t és a read-eket, putty-ra rá se bagózik a 192.168.8.1 semelyik porton, se telnetre, se ssh-ra.
1a) a nexx maga is eléggé bizonytalanul érhető el a gépemről (win10, Butdefenderrel, ha ez számit), sokszor nem jön be - miközben a nexx dolgozik szépen, ha azon megyek netre telefonnal, semmi gond, ha a gépen kérek hálózati diagot, kiirja hogy van egy eszköz ott, de nem létesít kapcsolatot - közben persze a net tökéletesen megy a gépen a nexx-en keresztül.
Mit tegyek? Töltsek be vmi live linuxot? Váljak le a netről? Kapcsoljam ki a BD-t? vagy mi lehet a gond? (jelenleg cisco->nexx->gép az összedugás, a ciscon 255.255.0.0 a netmask) -
AlyrArkhon
senior tag
Sziasztok, beszereztem én is egy F-et, lenne pár kérdésem
A távlati terv házi 'occsoNAS', esetleg torrenttel. Ezzel kapcsolatban sok a kérdésem, megpróbálom összeszedni hátha tudtok segíteni rendet tenni a zavaros fejecskémben:
1) Sata3/USB3 külső vinyót el bír-e tápolni?
2) Van-e méretkorlát akár külső ház, akár a Nexx felöl, 1-2-több Tera? (láttam olyan házakat, amire 500 giga volt irva, brrrr). Az induló terv egy egy terás vinyó lenne.
3) Költséghatékonyabb, távlatilag célszerűbb-e külön venni házat és vinyót, vagy jó egyben?
3a) Esetleg gondolkozzak 3.5-ösben (pláne mert külső tápos), vagy csak a 2.5 a nyerő?
3b) Ha külön vinyó, van-e ajánlott típus, széria, fordulat stb árérzékeny alapon?
4) Ha nincs ethernet kéznél, wifin elérhető a kezelőfelület, akár a gyári, akár az openwrt?
4a) Esetleg mobilról is elérhető?
5) Majdan a NAS-nak a HDD-t formázva, formázatlanul, particionálva vagy anélkül adjam?
6) tudja-e kezelni ha több hdd lóg rajta, usb hub-on?Így hirtelen ennyi, aztán majd jön a többi ha meglesz a többi cumó hozzá
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- DUNE médialejátszók topicja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M2 Pro - M2 Pro 16GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest