- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- OnePlus 8 Pro - a túlgondolt
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Kijelző került a kamerasávra a Xiaomi 17 Pro és 17 Pro Max hátulján
- iOS alkalmazások
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Megérkeztek a Xiaomi 15T sorozatának telefonjai Magyarországra
Új hozzászólás Aktív témák
-
frankie!
őstag
Valaki nem próbálta ki véletlenül a Gigabyte lapon az audio célú USB aljzatot, hogy egy jobb hangcuccon van-e hatása?
Egy HTPC-t akarok összeállítani, és nálam ez is egy fontos szempont lenne.
A másik kérdésem: milyen specifikációjú Display Port lett a lapokra építve? 1.2a lenne a jó, mivel az már támogatja ezt, így jövőbiztos megoldásnak tűnik.
-
BlueAthlon
senior tag
FM2A85X Extreme 4-M & 6800K esetén anno belebotlottam én is , hogy a Kingston 2400 ( legyen az predator, beast v. anniversary edition = egy kutya mind ) használata esetén auto XMP-vel nem volt 100%-ig stabil ( főként az újabb BIOS release-kkel csinálta ezt).
Manuálisan beállítgatva az XMP profil által felajánlott főbb időzítéseket ( subtimingek maradtak auto-n & fesz is ) egyből megjavult. Pedig pont ugyanazokat lőtte be elvileg magának is, mint amiket én is kézzel.. Elvileg..
Fesz végig 1,65V volt. Hagyd is azon, inkább a fenti trükköt próbáld ki a Killerben is.
-
gabi123
senior tag
Lehet, hogy az XMP 2400 MHz-cel még sincs gond, mert eddig a 3DMark FireStrike-on kívül semmiben nem találkoztam hibával (Heaven, Valley, 1080p playback, Prime, Memtest), abban meg volt/van valami Mantle bug, ami hibát okozhat.
Elvileg holnap jön a FIFA 15 demo, kíváncsi leszek, hogy fog futni, mivel tavaly még az volt, hogy az Ignite csak Kaverin tudna normálisan futni. Most már annak is örülnék, ha egyáltalán lenne bármi előnye a többi APU-val/CPU-val szemben...
-
gabi123
senior tag
válasz
BlueAthlon #148 üzenetére
Szia!
Rendben, megnézem korábbi BIOS-szal, de az meg vicc, ha nem előre, hanem visszafelé "fejlődnünk"...
Azt sem nagyon értem, hogy BIOS-ból miért csak 900 MHz-ig növelhető az GFX (IGP) órajel, mikor 1027 MHz simán elérhető Overdrive-ból. Egyébként az APU full alapon elsőre stabilnak tűnt a 2400 MHz-es HyperX Predatorokkal, de például 3DMark FireStrike alatt 5 futásból egyszer szétesik, bekockásodik a teljes képernyő, jobb esetben csak a 3DMark fagy le, rosszabb esetben az OS is. Szóval úgy néz ki nem elég neki az XMP által beállított 1,65 fesz, vagy még majd a késleltetéseken is kell majd állítani. Más hibát egyelőre nem tapasztaltam 2400-on, erről viszont nem nagyon akarok lemondani, ha már ilyen RAM-okat vettem, illetve az IGP-nek sem mindegy játékoknál, hogy milyen sávszélességgel dolgozik.
-
gabi123
senior tag
Közben megnéztem, 4200 MHz-en, 1,35 V-tal is folyamatosan 4200 és 3500 MHz között ugrál Prime95 In-Place alatt, APU és NB Load Line Calibration 0%-ra állítva, AMD APM kikapcsolva...
Master PowerMode-ot továbbra sem találtam a BIOS-ban...
-
gabi123
senior tag
Sziasztok!
Beszereztem egy ASRock Fatal1ty FM2A88X+ Killer lapot + egy A10-7850K-t, rajta Asetek LCLC vízhűtés két darab 12 cm-es ventilátorral a radiátoron.
Az első észrevételem a BIOS-szal kapcsolatos. Gyárilag 1.10-es, tehát meglehetősen régi verzió volt rajta, de az a benyomásom, hogy 2.10-re flashelve kikerültek funkciók. Az OC Tweakerből hiányzik az EZ OC mode by LN2, OCPL EN, OVP EN, Master PowerMode-ot sem találok (AMD APM van).
Nyilván ezekből átlag usernek nem sok minden kell, de akkor sem értem, mire a butítás? Pláne, hogy a Master PowerMode igencsak kellene. A Master PowerMode egyébként az OC Tweaker lapon volt elérhető?
A másik fele inkább csak észrevétel. Tudom, hogy az Asetek LCLC egy kis kompakt, nem túl komoly vízhűtés, de azért valahogy több tartalékra számítottam. BIOS-ban manuálisan beállítva a szorzó 45-re (Turbo off), vcore 1,443, Prime95 In-Place-szel fél perc után ~ 70 fok, úgy, hogy közben a hűtés maxra kapcsol. Ennek következtében a szorzó 45 és 35 között ugrál (ez gondolom nem az említett dadogás, hanem a thermal margin közelsége/elérése miatt órajel- és feszcsökkentéssel próbálja magát hűteni. Nyilván a Prime95 (pláne az in-place) a mindennapok során valószínűleg soha elő nem forduló terhelést erőltet az APU-ra, ettől függetlenül nem tudom, merjem-e így hagyni 24/7-re, emellett meg ha mégis más alkalmazás alatt is visszaveszi magát, akkor meg lényegében fölöslegesen van beállítva a 4500 MHz.
Érdekelne, hogy használ-e valaki hasonló órajelen 7850K-t, és ha igen, azt milyen körülmények között teszi?!
Köszi előre is!
-
Lewzke
őstag
A Gigabyte-nál néha túlöntik a festéket, de most elnézem, mert kárpótolja a hangkeltő rész ...
-
Vartanus
őstag
igen.
Nálam Asrocknál pl lehet olyat hogy CPU internal Offset vagy external offset. Aztán ugye ott a Power MAsterr Mode,meg még pár apróság.
e MSI A85XA-G65-nél az UEFI DigitAll Power alatt is sok funkció volt állítható. Ilyenek hogy ferekvenciaváltás a PWM-nek x kHZ-től y kHz-ig és hasonlók. Na már most ez az új MSI cuccban abszolút nincs benne,nyílván a gyengébb PWM vezérlő IC okán. -
dezz
nagyúr
válasz
Vartanus #142 üzenetére
Hmm, ezen új lapok bármelyikén lehet befolyásolni a VRM működését? (Az ASRock lapon van egyébként egy jumper a vezérlő IC mellett, PWM CFG1 felirattal, de a manualban egy szó sincs róla.
)
Egyébként IR, mint International Rectifier, középen csak egy tranyó szimbólum van (ez a logójuk).
Amúgy itt is hasonlóról beszéltünk, mint amit írsz, csak a két másik lappal kapcsolatban. Akkor úgy látszik, az MSI sem vitte túlzásba a csúcstámadást.
-
Vartanus
őstag
Megnéztem az MSI-t, de a G45 Gaming nem lehet méltó utódja régi FM2-es A85XA-G65-ös alaplapomnak. A G65-ösön található 6+2-es IOR vezérlésű digitális VRM-hez képes a G45-Gaming egy igen szerényke 4+2-es ISL vezérlésű VRM-et kapott. A biosban a G65-nél volt egy olyan opció,hogy DigitALL,amiben VRM beállításait teljesen saját igényre lehet szabni,ahogy láttam ez is hiányzik a G45-ből (nyilván azért mert az az ISL 6377-as IC jócskán elmarad az IOR IR3567A IC tudásban, de még az Asrockon lévő IR3565A is simán veri). A feszültség mérő pontok is sokkal jobbak az A885X G65-ön.
Ezeknek okán én hiányolok az MSI-től egy G65-ös lapot. Mert ez így kb a G1 Sniper szintjén van(igaz MSI-n van még plusz egy PCI-E 3.0-ás X8-as slot,meg istnat gombok de ennyi) és még is a legdrágább, sőt az Asrock Killer is ott van még mind kettő kb 10K-val olcsóbb mint az MSI,de a csúcs Asus is olcsóbb pedig az jócskán ráver. Asrock Ext6+ meg nem is beszélve.
-
Vartanus
őstag
Ez főleg ram runingnál jönne jól. Ha mondjuk 2133nál stabil,de 2400on nem,akkor a ref.órajelet felhúzni és úgy belőni monjuk 2250-re. Én 115-ig próbáltam az MSI-n utána föladtam. Asrockot kivéve a többieknél mindenkinél van a csúcs lapon Asus Pro-n,Giga UP4-esen,MSI Gaming-en is. Az FM1-es érában még az Asrockokon is volt,aztán FM2-es lapokon máár nem,okát nem is sejtem.
-
dezz
nagyúr
válasz
Vartanus #130 üzenetére
105? Az elég karcsú. Én olyasmit hallottam, hogy egyes lapokon 125 körül volt a váltás, akörül instabil volt, aztán fölötte megint jó, mert ott váltott a másikra. Csak azt nem tudom, melyikről melyikre. Bár úgy lenne logikus, hogy a belső megy alapból és a külsőre vált, viszont mintha a belső újabban tudna valamit, amit a külsők nem, vagy valami ilyesmi. Talán idetéved valaki, ami otthon van ebben.
Bár végülis már nem létszükséglet, simán lehet venni egy K-s procit és fontos fícsőrökről sem kell lemondani, mint Intelnél.
-
Vartanus
őstag
Ja az az External Clock.gen. helye, ami az Asuson és MSI-n van. Elvileg így jobban lehet húzni a ref.órajelet. Nekem az előző MSI lapomon volt,de 105Mhz fölött(külső órajel generátor ide vagy oda) összeomlott mindig. Az Ext.6+ lapom is ennyit bír(amiről ugye hiányzik-lehet pont ezért mert rájöttek Asrocknál hogy azzal sem lehet jobban húzni??) szvsz én nem tudom hogy akkor mire jó...
-
dezz
nagyúr
Pontosabban nem az IR3565A-ból van kettő, hanem négy PWM kimenetén IR3598-as fázisduplázó van az alaplap hátoldalán.
Arra lennék még kíváncsi, hogy vajon itt milyen IC hiányzik? Ha nem tévedek, egy afféle külső rendszerórajel chip, mint pl. az ASUS-on. (Az MSI-n is van valami hasonló, de erről nem találtam semmi adatot.) Az ilyen chipeknek a rendszerórajeles tuningra lehet befolyása.
-
Oliverda
félisten
Maradjunk inkább az eredeti témánál, ha lehet!
-
válasz
Mercutio_ #119 üzenetére
Az nem jó hír a nagyobb fogyasztású R7-nek. Pedig Powercolor-ból 25k-környékére vártam az egy slot-os, LP típust...
DDR5-ös XFX-ből is csak két slot-os van, lehet nem véletlenül...(#120) Vartanus
Igaz, akkor rosszul emlékeztem. -
Mercutio_
félisten
-
Vartanus
őstag
A zenék vegyesek de tényleg,van lossless(ilyenből csak 1-2 albumnyi) van MP3 320Kbps (kb 80%) és van MP3 128Kbps is a felhozatalban.
A mintavétel is változó a legtöbb 44.1-es igen,de van 96 is.
Az nyílván való hogy a 20K fölöttiektől elmarad,de szerintem egy Xonar DG(X) vagy DS(X)-teljesítményét hozhatja.
Mondjuk tény a legnagyobb változást a Winamp>Foobar2000 váltás hozta meg a zene minőségében. -
dezz
nagyúr
válasz
Vartanus #109 üzenetére
Ja, akkor biztos csúcsszuper.
"24bit/96kHz-en"
A 44.1kHz-es zenét? Más szóval, sample-rate konverziót kellett végezni a kártyának (jó, de nem csúcsminőségben)? Vagy a player végezte a konverziót (hasonló minőségben)? Mindezt nyilván a Windows mixeren keresztül...
MP3 v. lossless?
Egy 10k alatti hangkarinak persze megfelelhet.
Ja, nem zavar be, ha közben pl. teló lóg rajta USB-n?
-
Vartanus
őstag
válasz
Mercutio_ #104 üzenetére
van egy pioneer HI-Fi fejesem,ami elég jó úgy gondolom én azzal teszteltem, igaz nem Xonart,hanem Creative SB X-Fi Platinum hangkarit és nem sok különbséget
éreztemhallottam. Ha még jobb is szerintem nem akkora a különbség,amiért megérné a XonarDG(X),de ez az én véleményem. Az Asrock LGA 1150-es alaplapok topikjában is volt aki eladta a Xonart mert bőven jónak talált azt ami a lapon van,szóval nem én vagyok az egyedüli. Azt én sem vitatom hogy egy DX,DIIX,vagy netán STX(II) simán ráver,de azoknak az áruk is 20K körül nyit. -
AM1 teszt mikorra várható?
-
evo86
csendes tag
Köszönöm a részletes összehasonlitást! Igy az ASRock jobbvételnek tűnik, de még megálmodom.
Robi BALBOA:
A gigát nem eröltetném elég volt 2* szivnom vele soha többet az a márka szégyen(minőségileg) amit mostanában csinál, ja és azon nincs lan killer ami nem elhanyagolható.leviske:
Igen én is akörül láttam a 4.5ghz-t tudják lehet hogy 270x v 280 majd elválik. Dehát a maximumot kell kihozni persze ha van értleme. -
Whysperer
addikt
De ezt irtam,hogy mondod Te is,hogy nem ferne be. Akkor nagyobbra csonalom a foglalatot meg a cpu feluletet. Meg akkor is kisebb helyet foglalna mint egy teljes VGA. Igen meg cpu volt ott akkor ertelmes szabvany volt,hogy x meretu foglalat helyezkedik el az alaplap felo kozep teruleten. Viszont miota ilyen dolgokba gondolkodnak el lehetne terni a szabvanytol sz.tem.
-
leviske
veterán
válasz
Robi BALBOA #100 üzenetére
A Killernek elvileg átgondoltabb
BIOSUEFI jutott és aktuálisan talán csak a két "drágább" AsRock lapban tudod megakadályozni, hogy az APU dadogjon.(#98) evo86: Az aktuális revíziókon relatíve sokba kerül a 4,5GHz és annyi pluszt szvsz nem hoz. 4GHz-et alulfeszelve is hoznak a lapkák, de 4,5GHz-hez mindenhol 1,45-1,5V körüli értékeket láttam belőve, az meg rengeteg plusz fogyasztás. A 270X mellé úgyis elég alapon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! 64GB (2x32) G.Skill Trident Z NEO RGB 4000MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Crosshair VIII Extreme alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) Patriot Viper Steel 4400MHz DDR4 garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) Kingston HyperX Fury 1333MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) ADATA XPG Lancer RGB 7200MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3205
- ÚJ AKKU!!! Ár/ÉRTÉK BAJNOK! Dell Latitude 5330 i3-1215U 6mag! 16GB 512GB 13.3" FHD 1 év gar
- BESZÁMÍTÁS! "ÚJ" Cooler Master Masterliquid 360L CORE vízhűtés garanciával hibátlan működéssel
- Apple Watch Ultra 2 GPS, LTE, 49mm // Számla+Garancia //
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest