- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Milyen mobilnetet vegyek?
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Köszönöm!
Azért is vetemedtem írásra, mert a kommentek nagyon elmentek szakmai irányba. A linux kezdőt az itt tárgyalt dolgok (még) nem érdeklik, és fogalmuk sincs róla, hogy miről szól a disputa. Egyszer benéztem a kezdő linuxosok topikjába.....nem voltam ott negyed óránál többet.
Ennyi idő után persze már én sem vagyok teljesen láma. A fájlrendszer kiismerése igényelt némi időt, mert nem olvastam utána. Végül is aki keres az talál, így megtalálok mindent. Amit esetleg mégse sikerülne önerőből, arra találták ki a keresőt a fájlkezelőben. Egyébként akinek androidos telefonja van annak annyira azért nem szokatlan.
A csomagkezelés sem furcsa szintén androidos hasonlóság okán, hogy szoftverközpontban vannak a letölthető programok. Ha valami még sincs ott, akkor egy "sudo apt get" féle parancssort csak össze lehet puskázni a netről. De erre már nem vállalkozik mindenki. És ezt a részét már nem is tartom kezdő szintnek. -
> azt azért tudnia kell aki ide téved, hogy programot csomagkezelővel telepítünk
Azzal telepitunk, de a csomagkezeles jelenleg elterjedt formaja eleg problemas, elobb-utobb az lesz, mint a Windowson meg az OSX-en, hogy szepen egybecsomagoljak az osszes fuggoseget.
A Flatpak meg a Snap is erre vezet. -
törölt tag
Pont azt mondom, hogy ez rendkívül szubjektív, az hogy én mi alapján értékelem a különböző terjesztéseket, az jó eséllyel senkit nem érdekel, mert neki egészen más szempontok számítanak!
Az ilyesminek úgy van szerintem értelme, hogy csinál valaki egy online táblázatot, ahol mondjuk a Linux fórumok 20 legaktívabb lakója pontozza a terjesztéseket, és akkor a pontokból lehet valamit leszűrni, de abból, hogy én vagy Te hogyan pontozunk egy disztribúciót, abból semmi érdemi info nem jön le... -
petipetya
nagyúr
Linux Mint 17.3 Cinnamon
1. Letöltés, fellelhetőség, magyar/angol nyelvű support:
https://linuxmint.hu
Magyar nyelvű weblap, letöltés, blog és fórum egyben. A linuxmint.com pedig ugyanez angol nyelven. 5 pont.2. Telepítés:
Általában win mellé vagy ahelyett kerül telepítésre, melyekre van kiválasztható opció. Utána pár kattintás a wifire csatlakozás, időzóna és billentyűzet beállítása stb. 5 pont.3. Gép driveres támogatottsága:
Acer és HP laptopokon nem volt gond. Aces Aspire V5 esetén kellett egy fájlt módosítani a fényerő állítás miatt. A HP esetén nincs ilyen gond. 4 pont.
sudo gedit /etc/default/grub
change GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT to
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor"
sudo update-grub4. Csomagkezelés:
A frissítéskezelőben érdemes inaktiválni a 3-as szintű frissítéseket, mert azoktól nálam belassult a rendszer, míg azok nélkül villámgyors marad. 4 pont.5. Desktop ellátottság:
Választható felületek a letöltés során: Cinnamon, Mate, XFACE és KDE. A szoftverkezelőből 1 kattintással települnek az elérhető appok. 5 pont.6. Megjelenés, design:
Nem egy windows aero, de rendben van. 5 pont.7. Sebesség:
Géptől és hardvertől függ. Kétmagos CPU, integrált GPU és és 4 GB RAM birtokában a HDD ellenére is gyorsan fut. 5 pont.8. Rendszer konfigurálás:
Telepíteni kell a javat és flasht, ezenkívül kulcsrakész. 4 pont.9. Napi használat, stabilitás:
Betonstabil. Esténként altatni szoktam, és 1-2 hét után sem lassul be a rendszer. A szoftveres támogatottság évekre szól, nálam a 17.3 esetén még 2 évig jönnek rá a biztonsági és egyéb frissítések. A frissítések konfigurálhatóak (automatikus vagy manuális, napi, heti stb.), nem lassul be a net vagy a gép tőle, nem kell restartolni. 5 pont.10. Egyéni felhasználás (munka, otthoni tartalomfogyasztás stb.):
A telóhoz hasonlóan ébredéstől-elalvásig aktív a gép, még ha sokszor nem is veszem kézbe. Tartalomfogyasztásra használom:
- net
- torrent
- filmek, sorozatok
- youtube
- távoli asztali kapcsolattal gond nélkül kezelhető egy munkahelyi wines gép
- a billentyűparancsokkal kényelmes és egykezes használat is kialakítható (például a fényerő állítás nálam CTRL+jobbra/balra, hangerő állítás CTRL+le/fel.
5 pontMinden más már egyéni preferencia kérdése. A cimborámnak például a NAS-hoz VPN-t kellett konfigurálni, míg win alatt anélkül is tudott rá csatlakozni.
47/50, 94%: az egyszerűsége, stabilitása és a kulcsrakész állapota miatt különösen ajánlott Linux disztró.
-
Syl
nagyúr
Az az ajjaj, hogy a design és a megjelenés már így is fikaáradatot okoz.
> 6. megjelenés, design. ocsmány, valahonnan lopta, szép, ostoba, ronda stb.
Persze azt le lehet (kell) írni, hogy a használójának mi jót(?), hasznosat ad az adott felület, de olyat ne, hogy szép vagy ronda.
A többi pontjaiddal egyet értek. -
Dave™
nagyúr
Részemről nincs fikázás, csak elmondtam szerintem miért nem jó ez az irány. Ha mindenki a sajátját pontozza az nem lesz objektív. Az én bemutatóm sem az persze, de nem is akar az lenni, és valós használati példákat hoz, nem egy száraz tesztet ahol behasalok mondjuk egy 47/50-et a felhasználói élményre, mert én úgy érzem. Szerintem azzal lehetne az ügy érdekében a legtöbbet tenni, ha valós emberek valós rendszereiről, felhasználói szokásairól lennének írások, mert az sokkal konstruktívabb mint egy disztribúciós e-péniszméregetés (abból úgyis csak a vita lenne mi miért annyi pont amennyi). De aki akar csináljon nyugodtan ilyen pontozósat, a kivitelezésre meg a végeredményre kíváncsi vagyok.
-
Dave™
nagyúr
Ez végtelenül szubjektív, ami nekem 3 pont az lehet neked 5, vagy fordítva. Meg mi számít könnyen meg nehezen megtalálhatónak? Meg honnan tudod milyen hardveres támogatottsága? Az Ubuntu nálam 3-ból 3 gépen hibátlanul megy, akkor mondjam azt hogy mindenen tökéletesen fut? Szerintem ez zsákutca.
-
egységes szempontsor
Teljesen egyértelmű és az is, hogy egy ilyet nyilvánvalóan a
nagy öregek
fognak összedobni, bár ezt az értékelést nehezen tartom kivitelezhetőnek vagy félreértelek szokás szerint.Ha az írás szerzője értékel, az ugye.....végül is legyen, kezdem is az értékelést (írás majd később)
A Linux Mint a legnagyszerűbb disztró, amit használhatunk, a Cinnamon kezelő felülettel pedig egyszerűen a bitek kánaánjába csöppenünk!
így-e!
(#429) Dave™
Az írás felépítési vázának lefektetése viszont okos ötlet! Egy ilyen metodika alapján készült összehasonlítás az olvasónak is jó.
-
Dave™
nagyúr
Hogyan értékelsz ennyire különböző rendszereket, környezeteket? Meg ki értékeli? Szerintem jobb lenne ha maradna ilyen leíró/bemutató jellegű, ráadásul mindenki a saját, belakott, testre szabott rendszerére vonatkozóan írhatna, nem pedig általánosságban, a levegőbe, abból úgy is van már sok (máshol).
-
De jó is lenne, de az a gép hibamentes volt.
Amit nem tudtatok ti sem megcsinálni, az még mindig lefagy vagy újraindul, pedig már Debianos 32 bites Mint-et próbálok futtatni kifejezetten PAE-s kernellel az archwikiben javasolt opciókkal. Nem értem, hogy miért fagy le 2,5 óra alatt, ha addig működött. Máskor meg pár perc alatt rebootol.
linux /boot/vmlinuz-3.16.0-4-686-pae root=UUID=1bf9455c-3a6c-4f95-a8e4-e36f31b8c9c4 ro i915.semaphores=1 intel_idle.max_cstate=1 i915.enable_rc6=1 i915.enable_fbc=1
Szóval még mindig ugyanitt tart a dolog, csak annyi változott, hogy vagy 40 disztrót kipróbáltam már. Amúgy az összes iso-t
mintstick
-kel irtam pendrive-ra és nem volt gond egyikkel sem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- Samsung Galaxy S23 , 8/128GB, Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 24" Eizo FlexScan EV2146W, 1920X1200 és 22" Eizo FlexScan EV2216W monitorok szépek, talp nélkül
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest