- Bemutatta az Apple az iPhone 16e-t
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Az éj sötét és tele van Xiaomi 14T-vel
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Végre bemutatkozott a Google Pixel 4a
- iPhone topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Magisk
-
Mobilarena
ZyXEL NSA325 v2 - Téma összefoglaló és FAQ
Kérlek olvasd el az összefoglalót, mielőtt írnál!
Új hozzászólás Aktív témák
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Már a vége fele járok, jogosultság kérdésem lenne, melyet valamiért nem tudok megoldani, igaz már a régi jogok is keveredtek szerintem , de az alábbit szeretném.
Új usert létrehoztam szabi felhasználónéven, és az alábbiakat akarom megtenni:
- Win10-en felvesszük hálózati meghajtónak az alábbi könyvtárakat, ahol ne kelljen az egyik mappához(Torrent) semmit sem megadni. többi photo,video,music-hoz keljen
- az alap mappákhoz (video,photo,music) admin+szabi joggal lehessen mappát,fájlokat létrehozni.
Eddig úgy néz ki, hogy picit keveredtek már a dolgok, mert pár régi mappába nem tudok menteni
Menjünk sorban:
Torrent mappa(/i-data/md0/Torrent), akinél azt akarom a hálózati meghajtónál bárki írhasson, olvashasson, esetleg futtashasson is, habár kérlem az lenne:
Zyxel jogosultságok: [kép] [kép]
SSH-án belépve itt már látjátok a Torrent/Filmeknél már valami nem stimmel.
[kép]
Ezeket a parancsokat lenne célszerű futtatni?chown szabi:szabi /i-data/md0/Torrent
chmod 777 /i-data/md0/Torrent
Tudtom ha valaki torrentezik annak nem kell 777-es jog pl: Filmek,Sorozatokhoz felesleges ilyen mértékű jogosultság, de én már többet nem akarok szívni a NAS-al
Ha bármit is csinálna futtatna bárhonann a Torrent mappából akkor menjen, ne kelljen mindig telefonálgatni, hogy mi miért van
Így, ha ezt a jogot megadom a felhasználónak, akkor majd tesztelem, mert ide össze-vissza fog töltögetni szerintem a srác, mert az első NAS amit használni fog, ezért is adnám meg a több jogot mint kevesebbet (pl.: chmod 750)Ezenkívül a többi mappát így állítottam be:
photo,video,music:
csak admin és szabi fér hozzá : [kép] [kép]
Ide majd elmondom neki, a mappákba külön-külön szórja bele ami odavaló :pl zene a music-ba, videok a videoba.
Minidlna-ban ezt a mappát is definiáltam, így ha beleszor bármit az ember akkor tudja scannelni.Itt amúgy a Torrent alá a Tranmission-el majd tsztelem, hogy tudok e mindne mappába mentnei vagy sem.
Transmission 3.00+ (32add75f0e) van fenn, letöltéskor kábelen kb 5mBit/sec amivel tudok tölteni. Letöltési korlát nincs beállítva. Ez normális?
-
stigma
addikt
Hi, bocs, ismét mindig mindig figyelmetlen voltam, 404 esetében valami gond van a webgui-val vagy nincs index.html fáklod, vagy jogosultság gond.
Én mikor a fetelepítetetm offline módban a Tranmission-t (érts ez alatt egy mappába leszedtem a fájlokat és egyesével lefuttatam) azután a már leírt sort lefuttattam:
transmission-daemon -f -g /ffp/tm/.transmission-daemon -w /i-data/md0/video/download/ -t -u user -v password -a *.*.*.
Ez ugye annyit csinált (tranmission levolt állítva), hogy létrehozott egy /ffp/tm/.transmission-daemon mappát melyben a betöltött torrentek és a beállításokhoz szükséges fájlok, többek között a settings.json is van. Lásd itt: [kép]
Nálad ami nem tuti, az az hogy a GUi alapjájlát az index.html-t nem találja, igaz van egy dupla perjeled, amit javíthat lehet megtalálja a dolgokat.
/usr/local/zy-pkgs/gui/Transmission/transmission/web//index.htmlLehet az, hogy te a TM-et sima csomaglistából tetted fel?
Itt inkább várd meg az okosabbakat mint én, mert én csak most 1 hétre ültem ide telepítgetni, nálam nincsenek fontos adatok a nas-on ha kell akkor resetelek egyet, te azért nem így vagy
-
stigma
addikt
Aprobó, egy kis help kellene még, minden megvan amit aakrtam, viszont valami nem kóser.
admin és egy új user definiálva van a NAS-on
Admin + uj user + everyone hozzá van adva egy új Torrent mappához, ami az i-data/md0/Torrent alatt található.
Tranmission-el tudok letölteni, ha jól nézem, de Windows-al bajaoim vannak.Hálózati meghajtónak felvettem , új usernek a felhasználónév + jelszó párosát adtam meg a Torrent mappához.
Új mappát tudok létrehozni, törölni de régit nem enged törölni.
Ahogy nézem csak root és új useremnek vannak jogai.Hogy tudom a legkönnyeben megoldani azt hogy a Torrent mappába mindenki tudjon írni olvasni? Windows-os hálózati meghajtóként ha fel is veszem?
Atombiztosra nem kell megcsinálni, netre nem lesz engedve semmi app sem. -
stigma
addikt
Hi, true/false vagy 0/1-t érti a Tm ez biztos.
Én is mikor feltettem akkor "403-as forbidden" üzenetet kaptam, ami után ezt a sort futtattam le és jó lett:
transmission-daemon -f -g /ffp/tm/.transmission-daemon -w /i-data/md0/video/download/ -t -u user -v password -a *.*.*.*
Most már csak max szerkeszd, ne lödd el a sok torrentet, de ezzel a sorral lövöd be:
- download di-r amit megadsz
- felahsználónév és jelszó párost amivel a webgui-ba lépsz
- belső vagy külső hálózatról az elérést. -
Ano
senior tag
a TM maga jól működik ... van benne vagy 1500 torrent amit Remote TM GUI-val raktam be, csak ez a webes elérés vacakol (régen működött mielőtt újratelepítettem a NAS-t úgy 2-3 éve) ... beállítottam megfeleően ahogy írtad, de így se megy!
Az egészben az a furcsa, hogy a config összes beállításaban true vagy false van ti meg "1"-est írtok hogy engedélyezzem, habár lehet hogy mindkettőt érti a TM
-
stigma
addikt
A false-ról true való átállítás nem oldja még meg.
1.lépés: tranmission srop
2. lépés: szerkeszd a fájlt: mc-vel vagy bármi szerkesztővel :
/ffp/tm/.transmission-daemon/settings.json
3. lépés:
"rpc-whitelist": "*.*.*.*",
"rpc-whitelist-enabled": 1,
vagy
"rpc-whitelist": "192.168.1.*",
"rpc-whitelist-enabled": 1,Ha a routered 192.16.0.valami vagy 192.168.50.valami (új asus esetén) akkor a rpc-whitelistbe ezt írd be.
download-dir-t nézd meg, annak kell jónak lenni, oda töltesz le.
[ Szerkesztve ]
-
Ano
senior tag
-
stigma
addikt
Hi, bocs csak közben szerkeszteni akartam, csak épp el kellett jüönnöm a gééptől.
7-es pontot nézd a transmission-be : Link
Ha tudod hol van a settings.json fájl ha jól emlékszem akkor ezt kell átírni:
"rpc-whitelist": "*.*.*.*",
"rpc-whitelist-enabled": 1,A sokcsillag akkor kell ha kintről is el akarod érni, ha csak helyi hálóról akkor 192.168.1.* vagy épp a routered első 3 karaktere és utána .*
-
Ano
senior tag
-
stigma
addikt
sftp-vel tökéletesen átmásoltam mindent, verzióban a 3.00-s verzió jelenik meg de furcsán sajnos.
- NASIP:9091-re ha egy torrentet bedobok duplán jelzi webes felületen
- max 5-6 mb/sec amit tud letölteni (200Mbit/15Mbit)? ez így rendben van, nincs semmi korlátozva.
- Webes felületen ha az About(névjegy) vagy a beállíátoksra megyek 1 mp után a felugró ablak eltűnik.Ennek gondolom nem így kellene mennie.
-
Tonyk
veterán
Én csak azt nem értem miért a 2.94+ erőlteted?
Ha már csinálja akkor a legújabbat. (Ami már így is régi.)
-
stigma
addikt
csak nem bírtam ki
A listában felajánlott FFP-t feltettem, amit néztem nem is olyan régi 2018-as fátumot láttam valahol.
uwsiteloader.sh-t elfuttattam az első kivételével midnent befrissített.TM 2.92-t feltettem + a hozzá tartozó csomagkoat is.
3.00-ra nem tudtam frissíteni (leállítás+ fájlok másolgatása) mert utána a felület nem jött be. Gyári skin volt, semmi móker nem volt.Minidlna 1.2.1 feltettem + a rohadtsok csomagot is melyet ajánlottál.
Egyenlőre pöccre megy úgy néz ki 1-2 fájlt átmásoltam és le is tudtam játszani.Köszi mindkettötknek a segítséget és a sok fontos parancsot és hogy gyorsan rendelkezésemre álltatok => arty,Tonyk
-
stigma
addikt
Hi, köszi már csak egyszer kérdezek igérem:
Megosztás, és 2.Mijzelf repo fennvan ugye, mert kiegészült a csomaglista.
Az általad ajánlott google drive-os linkről minedt leszedtem (2108 és a neved mappájából)
[link] - függőségek a google drive-ról összeszedhetőekFFP:
Gyári csomaglistában lévő 0.7zypkg006-t telepítsem egy kattintással, vagy inkább ezzel szórakozzak?
wget http://wolf-u.li/u/441 -O /ffp/bin/uwsiteloader.sh
chmod a+x /ffp/bin/uwsiteloader.sh
uwsiteloader.shUgye ez már nem tudom mennyire friss, mert 2019-ből még láttam valaki próbálta frissíteni de már nem sikerült.
Ha nem a gyárit telepítem hanem én manuálisan akkor kell a PATH módosítás, hogy az /ffp/sbin -be telepítse ? link
FFP telepítés után a csomaglistódból kézzel még az MC (Midnight Commander) is fel tudom tenni köszi szépen.
Illetve a többi package-t egyesével.
Ahogy nézem TM-ből a 2.92-t felteszem, majd frissítem 3.00-ra, ahogy Tonyk is írta.
-
stigma
addikt
Hi, köszi szépen.
FFP-ből mit érdemes feltenni?
Csomaglistába valót, vagy inkább az itteni-t tegyem fel?Már ezer éve telepítettem, pénteken vagy vasárnap fogok vele szívni szerintem, de köszi a segítséget.
Tranmisson-blő akkor az újat felteszem, de akkor az általam linkelt zip-et tegyem a szokásos helyre, hogy a mostani Mijzelf csomaglistába megjelenjen és fel tudjam telepíteni?Bocs, ha alap dolgokat kérdezek vissza, tegnapi reset + utánaolvasgatással mit is csináljak elment eddig 2 órám, és még nem vagyok sehol sem.
Segítséget köszi előre is.
-
solti
senior tag
pár hónapja sikerült egy 2 gigás pi4 szetthez hozzájutnom kb egy 20-asért, és azóta a NAS kb minden FFP funkcióját hanyagolom, egyszerűen nem kell. Pi4-gyel hibátlan a VPN (és könnyű konfigolni), qbittorrent fut, és így néha 50 MB/sec-ig is felugrik a letöltés, de stabilan is 30 felett van. DLNA server-t nem tettem rá, mert mindent SMB-n ajánlok ki itthon, de nyilván lazán elbírja. Érdemes megfontolni, hogy nem-e jobb kiszervezni róla dolgokat extra teljesítményért (és kevesebb baszódásért...)
-
arty
veterán
régi transmissiont NE tegyél fel! egyből mehet az új.
szerintem kezdő usernek trans+minidlna perfekt.neked esetleg hdsentinel:
[link][link] - függőségek a google drive-ról összeszedhetőek
az én parancs kisokosom:
futtatási jog scriptre:
chmod a+x /ffp/bin/uwsiteloader.shminidlna service:
/ffp/start/minidlna.sh stop
/ffp/start/minidlna.sh start
/ffp/start/minidlna.sh restart
/ffp/start/minidlna.sh statusminidlna rescan:
/ffp/bin/minidlna -Rminidlna cfg (csak leallitott minidlna service mellett!):
/ffp/etc/minidlna.conftransmission daemon (jelenleg 2.94+ van fent):
/ffp/start/transmission.sh start
/ffp/start/transmission.sh stop
/ffp/start/transmission.sh status
transmission cfg (csak leallitott transmission daemon mellett!)
/ffp/tm/.transmission-daemon/settings.json
(.transmission-daemon rejtett konyvtar!)hdd fejparkolas kikapcsolasa:
idle3ctl -d /dev/sdakik vannak belepve root-al?
netstat -tnpa | grep "sshd: root"[ Szerkesztve ]
-
stigma
addikt
Sziasztok.
A várva várt boldogság megérkezett
(Zyxel NSa325V2) melyet 6-7 éve én vettem, haveromnál 4-5 évig volt, most ismerösömnek adta, és boldog vagyok hogy újrakonfigurálhatom
Akinek csinálom nem igazán IT guru - de hagyjuk - szóval az alábbiakkal fogok szívni, melyben a segítségeteket kérem:
- "Belakott" rendszert töröltem 16mp-es resettel. Ggyári V4.81 FW van fenn, gyári csomagok. (annó én még Mijzelf féle valamit tettem emlékszem mert 2.92 vagy 2.93-as TM volt fenn)
- Teljes reset megvolt, aminek örülök
- minidlna kell neki
- Transmisison kell nekiMenjünk sorban, miket is sikerült megcsinálnom:
1. Annó isten tudja mikor FFP-t telepítettem aminek 5-6 éve volt hála istennek ahogy rákeresek törlődött a 16sec resettel:
Mappamegosztás:
Win10 20H2-m van SMB1.0 kikapcsolva. Enegdélyeztem mindent, restart majd nem találtom a hálózaton. Ez mitől lehet?
Se NAS néven amit megadtam, se ip-vel rákeresve hálózaton.
NAS esetében TCP/IP esetén fixáltam a nas ip címét, alhálózat stimmel (255.255.255.0) és átjáróhoz a router címét megadtam.
routerben Dhcp-ben fixáltam a címet, webes felületet elértem
Új usert lértehoztam HDD/video,photo,music esetében az admin+ új usert hozzáadtam, viszont bármire rákeresek, vagy hálózati emghajtónak akarom hozzáadni hibaüzenet fogad, hogy nem találja.
2.Mijzelf repo: Link
Ezt ha minden igaz megoldottam:
1HDD-m van, az itt írt 2...md0\admin\zy-pkgs\ " helyre leszedtem a Metarepo-t, majd Apply és megjelent elég sok app a gyári csomaglistában amiket 1 kattintásra tudok telepíteni.
Meta repoból a 20181001zypkg0015 vagy mi volt, most viszont tömérdeknyi alkalmazás :)
3. FFP:
A csomaglistában ez az utolsó verzió ami elérhető : 0.7zypkg006
Tegyem fel ezt vagy asszem valaki írt egy google drive-os frissebb verziót...már ami frissebb
Ha igen akkor max kérlek azt az 1-2 parancsot amifel elfuttatom dobjátok nekem hozzá kérlek.4. Transmission:
Van már 3.00- verzió nektek köszönhetően: Link
A 3-as verziót kézzel telepítsem fel, vagy tegyem fel a csomagtelepítőből a 2.82-t és ráfrissítsek?
Esetleg 1-2 parancsot leírtok hogy kell, mert már annyira nem emlékszem rá.
Beállításokat itt találok : Link
Itt mág pár elérési utat vagy felhasználónév jelszót természetesen átírok.5.Minidlna:
Letölteni gondolom ezt szedjem le és ahogy az 1 soros parancs is mutatja tegyem így fel ugye? => Megoldás6. Egyéb alkalmazások: Ezeket még feltenném a csomagtelepítőből, szerintem nem lesz gond ugye? Mármint eza pár app, annyira nem fogja terhelni a CPU-t?
- Midnight Commander (4.6.1zypkg003)
- SMART ( 6.2zypkg007)
Persze itt nem arra gondolok ha 1 szálas transmission-el töltök akkor is királyül fog menni mindent, hanem egy alapfelhasználónak ezek elegek ugye?Segítségeteket előre is köszönöm.
-
-
Ano
senior tag
Jó rég nem írtam ide ...
Habár már megvettem az új vinyót, de kérdezném, hogy próbált-e már valaki 6TB-nál nagyobb vinyót megetetni a kicsikével (NSA325V2)?
Én eredetileg 1db 3TB-ossal kezdtem (több mint 5 éve), majd lecseréltem 6TB-ra 2,5 éve és most kapott + 1db 6TB-osat, amit belefűztem az egyik mappába (symlink), így van olyan megosztás ahol ezt "egy kötetnek" látom
és a backup process-el a fontos dolgokról immáron készül biztonsági mentés, de azért érdekelne, hogy elbína-e nagyobb vinyót is?
-
arty
veterán
akkor a 9091-es port átirányításd tiltsd, töröld a routeren!
#8665 morfondőr
1. NFS van még, de valószínűleg az is régi változat, így a biztonsága szintén kérdéses
2. szerintem felesleges tiltani az internetet a nasról, egyébként se nagyon kommunikál ez mamár sehova
3. egyértelmű a cpu limit, semmit nem nyersz a raid1-el sebességszempontból. a másik hdd-re inkább készíts gyakran biztonsági, offline mentéstnekem annyi itthon a "biztonság" (ha erről smb v1 mellett van értelme beszélni....), hogy a kliensek CSAK olvasásra férnek hozzá alapból minden megosztáshoz, ha írnom is kell a NAS-ra, akkor újra authentikálok az írásra is képes userrel. így ha mondjuk a gyerek benyalna egy enkriptáló-zsarolóvírust, TALÁN nem tudná kinyírni minden fájlomat (ha amugy nem használja ki az smb v1 sérülékenységeit)
emellé van egy public folder, ahova mindenki felrakhat bármit (a ready only user is), mert néha csak átmenetileg kell ide-oda tenni adatot
-
morfondőr
addikt
Üdvözlet!
Van itthon egy a címben szereplő NAS-om és eddig csak néha volt bekapcsolva, biztonsági mentésekre használtam, viszont most szeretném többé-kevésbé állandóra bevetni, és úgy használni, ahogy szokás, itthoni hálózati tárhelyként. Viszont így már érdekelne a biztonság is, ugye sok helyen olvastam, hogy az SMB1 nem szerepel túl jól! Ezért lenne pár kérdésem:
1. Mindenképp úgy szeretném használni, hogy hálózati meghajtóként fel legyen csatolva, vagyis ide-oda tudjak másolni, megnyitni fájlokat! SMB helyett van-e erre valami más, biztonságosabb megoldás?
2. Kintről nem akarom elérni a NAS-t, ha nagyon kell, akkor a router-en futó VPN kliensbe lépek be és úgy látom a tartalmakat. Le is van tiltva minden internettel kapcsolatos dolog a NAS-on. Esetleg a router-en érdemes lenne letiltani róla az internet hozzáférést is vagy az már felesleges?
3. RAID 1-ben gyorsabb lesz a másolás, vagy inkább a cpu limitál, mert azt sokszor 100% körül látom?
Adminnak és usereknek is erős, generált jelszót adtam, nincs public megosztás, mindenhez hozzá van rendelve, hogy ki láthatja. A routerem elvileg egész jó tűzfallal rendelkezik: [ASUS Blue Cave]
A válaszokat, tanácsokat előre is köszönöm! -
arty
veterán
-
Cibo
csendes tag
Sajnos egyre jobban körvonalazódik, hogy csak úgy tudom megoldani az áttelepítést ahogy vlevi fórumtárs leírta. Szerettem volna megúszni mert 3 éve rendszeresen megy a nas és nem volt vele gond, csak betelt a HDD. De úgy látszik ezt az MBR - GPT konvertálást nem tudom megoldani.
Köszönöm a segítséget!
Ubuntu alá hogy tudom fel mountolni a kötetet? -
stigma
addikt
Sziasztok.
Hát már ezer+1 éve jártam ebben a topicban
, kb 5 éve, amikor még ilyen NAS-om volt, viszont most fel kéne eleveníteni a dolgokat, mert annó ismerösömnek eladtam, ő most továbbadta egy ismerösének a NAS-t aki nem egy számítógép guru ezért nekem kell mindent az elejétől konfigurálni és beállítani.
Én úgy állok majd neki, hogy FW-t frissítek ha van + törölnék mindent, mert annó FFP meg MetaRepository-t tettem fel ( és abból TM-et , minidlna meg mégvalamit) meg passzolom még miket, keresgetni egyesével nem akarok, inkább tiszta lappal indulnékneki.Namár most elvileg most a hétenvégén vagy jövő hétvégén érkezik meg a cucc, ezért kédésem az lenne, hogy:
- Ha Zyxelen belül minden törlésére megyek akkor a régi MetaRepository-t is törli, vagy azt nekem kell kézzel?
- friss MetaRepo innen szdejem le és telepítsem fel? LinkÁtlag felhasználó, ezért 3 dolgot csinálnék meg neki:
- Mappamegosztások
- Tranmission-t feltenni és konfigurálni : TM 3.0 + beállítás
- miniDlna-t ha esetleg képeket vagy videokat akar hálózatról elindítani : Ez a frissebb ugye ami működik? => Link
- Ezenkívül van bármi más ajánlott amit érdemes feltenni?Természetesen TM-ben és MiniDLNA esetén megadott elérési utak mások lesznek, TM esetén más felhasználónév és jelszó lesz illetve elérési út.
Másvalamit kihagytam volna?
-
vlevi
nagyúr
Én, amikor HDD-t cseréltem a NAS-ban, akkor kivettem a régit, bele raktam az újat, inicializaltam a NAS-al. Rendbe raktam a megosztásokat. Ezután betettem a régi HDD-t a PC-be, és Linux alól fel mountoltam a JBOD kötetet, és vissza masoltam a NAS-ra.
Marha sokáig tartott, de kivartam.... -
arty
veterán
esha 1:1 klonozod a hddt, a letrejovo 2tb particiot a nasban nemnlehet atmeretezni?
masik otlet: nasbol 2tb hdd ki, 4tb hdd alapsetuppal leformaztatod nasban, 4tb ki, pecen atklonozod CSAK az 500 megas system particiot a nagyobb hddre.. hatha akkor a 4tb reszhez nem nyul es maradhat
es aztan atmasolod a 2tb hdd adatait a 4tb adatreszere pl nason beluli masolassal....[ Szerkesztve ]
-
arty
veterán
hol nem jön be az admin felület?! a twonky teljesen más porton működik, kizárt hogy a nas ip-re az jönne be (port megadása nélkül) a böngésződben! (mutass képernyőmentést, esetleg!)
"közben visszaolvastam még..h az external és internal portok a virtual servrs részben legyen ugyanaz ..beállítottam" - itt remélem a peer portra gondolsz, amin a torrentezés maga megy, hogy ezt a portot állítottad be azonosra a virtual servers részen....
mert ha az admin portra érted, az óriási hiba: pont azt írtuk mindenhol, hogy MÁS legyen a két port, a külső ne a szokásos 9091 legyen, mert nagyobb eséllyel törik fel a géped!
de honnan akarod managelni a torrentjeid?! internetről? vagy otthon, a wifin lógva? mert utóbbihoz nem kell a 9091-es portot átirányítani a "virtual servers" részen!
-
lorcsi
veterán
ja, én sem értem
és a régi kék, admin felület sem jön be ..csak a twonkyközben visszaolvastam még..h az external és internal portok a virtual servrs részben legyen ugyanaz ..beállítottam
a TM-ben a WAN rész bejövő port szintén ugyan az lett mint az internal port => port proba OKok, végül is tiszta, mert a 9091-et..más port mögé tettem..gondolom ez már ad egy biztonságot
Az a célom, h a TM GUI-ból tudjam menedzselni a letöltéseket
valamint, h ne legyen feltörhető..és állítható másol által a NAS tartalma[ Szerkesztve ]
-
arty
veterán
fura, hogy a \\nas_ip nem adja ki a megosztásokat....... tipp: windowsodban nincs engedélyezve az SMBv1 kliens mód (nas megosztásai ebben a módban léteznek)
ezt egy ideje az MS kikapcsolja, mert "biztonsági kockázat", viszont a zyxel nas SMBv1 szervert tud csak(visszakeresel, sokszor le volt írva, hogyan lehet visszakapcsolni, keress az SMB szóra)
"Ez a gép\NSA325-v2\Videos\By Date\2020" - ez gondolom a twonky által dlna-n kínált könyvtárszerkezet, DLNA-n (tehát NEM a megosztáson!)
ha a torrentel az volt a cél, hogy az internetről is vezérelhesd a letöltést, akkor a lehetőségekhez képest biztonságos így a beállítás - ha nem szeretnéd az internetről elérni a torrenteket, akkor ezt a nat\virtual services részt TÖRÖLD !
-
lorcsi
veterán
az itteniek szerint beállítottam a nat\virtual services részt
így: [kép]
ezen az oldalon tesztelve, a 19191 portot nyitva látja, ez így ok ?TM GUI letöltése után a korábbi cuccaim mind betöltődtek automatikusan
Ez a gép\NSA325-v2\Videos\By Date\2020 => részben mindent tök gyorsan bead
(korábban elég lassan és nem volt \Date)..csak ömlesztve mindenmit kell még beállítanom a biztonságos kapcsolat érdekében ?
[ Szerkesztve ]
-
Cibo
csendes tag
Köszönöm a válaszokat.
Holnap lesz annyi időm hogy megpróbáljam, majd jelentkezek.[ Szerkesztve ]
-
Cibo
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget kérek!
A NAS-ban ki szeretném cserélni a 2TB-os HDD-t 4TB-ra, adat és beállításvesztés nélkül.
Olvastam itt a topikban hogy ez a macrium-al könnyen kivitelezhető. Figyelmetlen voltam és leklónoztam anélkül hogy az új HDD-t előtte be tettem volna a nasba hogy formázza meg. Gondolom ezért nem sikerült és a macrium GPT-re formázta a HDD-t hogy ki tudjam használni az egész lemezt.
Ezután:
- töröltem a particiókat az új HDD-ről
- betettem a NAS-ba és létrehoztam rajta az új kötetet. Meg is csinálta, kiírta a HDD méretét és hogy rendben, de nincs SMART menüpontom a webes kezelőfelületen.
- most így néz ki a HDD klónozás előtt.
- partíció méretezéskor
- ha meg akarom növelni a partíciót a HDD teljes méretére ezt az üzenetet kapom
- klónozás végrehajtása előtt- kérdés, így fog-e sikerülni működőképesre a klónozás? Nem indítottam el mert az első próbálkozásnál 5 óra alatt végzett és nem lett jó.
- Vagy mit kell még tennem hogy jó legyen? -
solti
senior tag
Mert namármost ez nem 99, hanem 100%, de privát tartomány (nem NAT-olt. Mert attól még, hogy 192.168.x.y, nem NAT-olt (a lehetősége adott)
magadnak mondasz ellent. 99% számomra a címből és az otthoni tplinkes router scrshotból jött. Nem feltétlen az - mert maga a cím valójában csak privát hálózatot jelent - de 100-ból legalább 99 ember NATol is otthon a belső hálón. De Te is ezt írod, csak velem kötözködszEzt akármivel megcsinálhatod, hogy egy adott portot egy másik portra továbbítasz, belső eszközre.
persze, csak a jelenlegi transmission beállításaival nem működneMíg az admin port szarik arra, hogy kívülről min éred el. Szóval van ahol ugyanaz a port kell mind2 oldalra valahol meg változtathatod.
Na mind1, hagyjuk a networking 101et, nem hiszem hogy bárkit érdekel...
[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
"nem teljesen értem miért kellett bele kötnöd a hozzászólásomba... "
Ha bele akartam volna kötni, akkor, akkor ebbe kötöttem volna bele:""Namármost ez 99% NATolt hálózatot jelent." ... "natot meg a belső hálózatra írtam..."
Mert namármost ez nem 99, hanem 100%, de privát tartomány (nem NAT-olt. Mert attól még, hogy 192.168.x.y, nem NAT-olt (a lehetősége adott). (mert ugye NAT-olást egy címfordító eszköz végzi, és nem szükséges, hogy egy hálózaton ilyen legyen).
Továbbá, ha kötekedni akartam volna:
"de ott van annyi szabadságod, hogy az external port bármi lehet. "Mintha máshol ez nem lenne szabadság. Ezt akármivel megcsinálhatod, hogy egy adott portot egy másik portra továbbítasz, belső eszközre.
Szóval, ha kötekedni támadt volna kedvem, valami ilyesmit írtam volna.
De, igazad van, nyertél. Csak kötekedni akartam. Bocsánat.
-
norb7
tag
Sziasztok,
Szeretnék segitséget kérni.
Milyen lehetőségem van megnézni, hogy egy adott process miként került a NAS-ra?A problémám:
NAS proci 100% egy ideig, egy furcsa hosszú számokból és betűkből álló process pörgeti. Router oldalról azt látom, hogy feltöltés teljes sávszélességgel használva, és ezért valamiért a router eldobja az interntet Wifi oldalról (legalábbis a wifivel csatlakozó gépeken egy pár másodpercre megszűnik az internetelérés.) Amúgy torrent feltöltés nem ment.Home office miatt ez sokszor elég bosszantó. Amióta a NAS internethozzáférését letiltottam a routerben, nem történt ilyen, most csak belső hálozaton használom.Olyan mintha valaki távolrol feltett volna valami programot ami adatokat küld neki, de hogy mit, azt jó volna tudni.
Változtattam jelszót és portokat is, de nem oldotta meg, mert a process mindig elindul és olyan mintha valami adatot küldene.
Ha más nem marad csinálok egy adatmentést, és ujratelepítés, bár ahogy olvastam és láttam elég sok minden változott a telepítésnél ahhoz képes mikor megcsináltam.
-
solti
senior tag
Ha elolvastad amit írtam, akkor láthattad, hogy én is azt írtam, hogy bárhová lehet irányítani, csak belül a transmission portja 9091... (tudom, az is átállítható...)
nem teljesen értem miért kellett bele kötnöd a hozzászólásomba... (natot meg a belső hálózatra írtam...)
Ezért segít egyre kevesebb ember, valamibe mindig beleköt valakipadi68:
-
Tonyk
veterán
"Namármost ez 99% NATolt hálózatot jelent."
Ez a belső hálózata nem pedig a WAN oldal.
"Ha pedig távolról el akarod érni a transmissiont, akkor pedig a nas (192.168.1.226) 9091es portját engedélyezd a routeren"
Pont ezt nem kéne, így direktbe. Ezen a porton csesztetik alapból. Másik portról kéne megszólítani. Routeren pont másik portot kellene forwardolni a belső hálózatra, a nas 9091-ére.
padi68:
[ Szerkesztve ]
-
solti
senior tag
Szóval van az otthoni hálózatod, ahol tippre a 192.168.1.226 címen van a NAS. Namármost ez 99% NATolt hálózatot jelent.
2 dolgot kell megkülönböztetni: torrent hálózati kapcsolatot és a transmission adminisztratív elérését.
Ahhoz, hogy tőled tudjon bárki letölteni, el kell érnie a routered mögött a NASt. Erre van a transmissionben beállítva az 58695ös port. Tehát a routeren állítsd be, hogy a router 58695 portja legyen továbbítva a NAS (192.168.1.226) 58695 portja felé (internal =external). Alternatív kevésbé biztonságos lehetőségként engedélyezd a routeren az upnp-t. Ami fontos , hogy a mostani port továbbítós beállítás 100% hogy rossz, nyugodtan módosítsd vagy töröld.Ha pedig távolról el akarod érni a transmissiont, akkor pedig a nas (192.168.1.226) 9091es portját engedélyezd a routeren, de ott van annyi szabadságod, hogy az external port bármi lehet. (csak később amikor távolról csatlakozol ott is ugyanaz legyen beállítva. A 9091 csak az alapértelmezett).
-
padi68
senior tag
válasz
gyulazsolti #8630 üzenetére
nat szerintem nincs
-
solti
senior tag
A gond, hogy Te is kevered a GUI portját a bittorrenthez használt porttal. Olvasgass kicsit vissza!
(hint: 9091 van a transmissionhoz és az 58695-t állítottad be a torrenthez. Ha kintről is el akarod érni, akkor a 9091 menjen oda ahová szeretnéd, de az 58695 legyen mind2 oldalt ugyanaz a routeren ...) -
padi68
senior tag
Sziasztok, wifit routert cseréltem és nem sikerül a beállítás( transmission)
Letölés megy, de a visszatöltés nem
TV-n szintén lejátssza a dolgokat, de jön 1 hiba kód....
Mi lehet a gond?
Előre is köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
mcwizard
tag
Igazából örültem volna, ha van valami olyasmi program, amit mondjuk a webes felületen, a package listába valami úton módon behúzok, ott telepítem mindkettő NAS-ra, amit aztán csak beállítgatni kell, hogy IP alapján, vagy ha nem egy helyen vannak, akkor mondjuk ddns cím alapján megtalálják egymást és a beállított mappát, vagy az egész meghajtót szinkronizájkák automatikusan.
(Tudom, hogy olcsó NAS-ok esetében ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, de egy kérdést azért megért)
Annó a 310-es NAS-t előszeretettel piszkálgattam terinálon keresztül, különböző leírások alapján, úgyhogy nem idegen a dolog, csak már rég volt. Utánanézek, hogy ebből az rsync-ből mit tudnék kihozni.
Köszönöm a tippet! -
Zaji
őstag
Nem tudom megmondani mitől lett jó. Mcwizard fórumtárs hozzászólásában leírtak alapján bekapcsoltam az UPnP-t és mindent úgy állítottam be ahogy nála szerepel. Tudtam, hogy ez biztonság szempontjából nem megfelelő, ahogy itt sok hozzászólásban ez szerepel is. Ezért újra végigmentem minden beállításon és kikapcsoltam az UPnP-t, beállítottam a NAS-t statikus IP címre és nyitottam egy portot amit beállítottam a TM-ben. És jó lett.
Ahogy Te is írtad az a lényeg, működik.
Mindenkinek köszönöm aki segített!! -
Tonyk
veterán
válasz
mcwizard #8624 üzenetére
RAID 1 arról szól , hogy ha kiesik az egyik hdd, a többiről elérhető u.a az adat. A te esetedben kiesik az egyik, a másikról mindenféle hókusz-pókusz nélkül elérhető az adat. Rossz hdd ki, egy új be, raid1 újra felépül, megy minden tovább, mint az egyszeri pap esetében: "Mintha mise történt volna."
"Létezik olyan program, amit mindkét NAS-ra lehet telepíteni és megoldja ezeket?"
Olyan windows-os next-next-finishre gondolsz? Ilyen itt nem lesz. Van viszont terminalból kezelhető rsync. Tökéletes erre.
[ Szerkesztve ]
-
mcwizard
tag
Szia!
Köszönöm a tippet a portforwardhoz. Megcsináltam.
Viszont én most adatvesztés elkerülése témában kérnék segítséget vagy egy kis iránymutatást. Jelenleg a 325-ös NAS-omban 2 egyforma merevlemez van RAID1-ben. Valamelyik hozzászólásban olvastam, ha beadja a kucsot a NAS, akkor picit macerás az adatok visszaállítása.
Arra gondoltam, hogy bontom a raid tömböt és a 325-ösben a 2 vinyó két külön kötet lenne. Van egy 310-es NAS-om is. Ebbe kerülne egy ugyanakkora kapacitású merevlemez, mint amik a 325-ösben vannak.
Úgy képzelném el, hogy a 325-ös egyik merevlemezén és a 310-es NAS merevlemezén az adatok automatikusan szinkronizálódnak. Az állományokhoz bármelyik NAS-ról hozzá lehetne férni, és az sem okozna gondot a szinkronizációnak, hogy ha a későbbiekben olyan terveim leszenk, hogy nem ugyan arra az alhálózatra kapcsolódnak a NAS-ok, vagyis interneten kell, hogy történjen a szinkronizálás.
Létezik olyan program, amit mindkét NAS-ra lehet telepíteni és megoldja ezeket?
Köszönöm előre is a segítséget!Üdv,
Zoli[ Szerkesztve ]
-
Tonyk
veterán
válasz
gyulazsolti #8620 üzenetére
Ja, értem. Beszúrt egy képet és nem annak tartalmáról beszél, hanem a képről, hogy honnét való.... Néma gyereknek az anyja sem érzi a szagát....
[ Szerkesztve ]
-
Zaji
őstag
válasz
gyulazsolti #8620 üzenetére
Igen és igen!
-
Tonyk
veterán
válasz
gyulazsolti #8618 üzenetére
Ezt a portot neki nem kell elérni, teljesen felesleges. + még a remote guival sem tudja. A 9091-nek már több értelme van
, de ahhoz sem kell feltétlen a remote gui, oda elég lehet a böngésző is.
-
Tonyk
veterán
válasz
mcwizard #8614 üzenetére
"Ne legyen egyszerre megnyitva a webes felület és a kliens, mert a port átállítása nem minden esetben működött. Nem egyértelmű, hogy melyik az erősebb kutya. Ha csak a webes felület, vagy csak a kliens volt használatban, akkor működik a port váltás."
Ez nem így működik. Nincs kizárólagosság. Az adott felület beolvassa a konfigurációs állományt, majd amikor OK-t nyomsz visszaírja, és újraindítja a szolgáltatást.
Azt tudom elképzelni, hogy az mindkettő nyitva volt nálad. Az egyiken ok-t nyomtál , az beíródott, majd a másikon is OK-ra nyomtál, az meg visszaírta az előző kiolvasás eredményét.
Letöltés menni fog. A feltöltéssel lesznek gondok, mert a kivülről nem tudnak csatlakozni a kliensek.Még egy pici tipp a portforwardhoz. 9091-et célszerű kívülről valami más portról elérni. Így nem ezen basztatják rögtön. Pl.: service port 19191 , internal port 9091, IP: nas lan címe, Protocol: TCP.
Így kívülről a ddns cím vagy ip mögé kell tenni a fenti pléda alapján az:19191
. Pl. mcwizard.no-ip.org:19191NAT-ot egyszerűen tudja ellenőrizni. Meg kell nézni a routerben, nem-e lokális ip-tartományban van a WAN (192.168.x.y, 10.x.y.z, 172.16.x.0-172.31.x.254) cím. Vagy összehasonlítani a routerben a WAN címet az itt kijelzettel. Ha egyezik, akkor public ip van, ha nem akkor natolt cím van.
[ Szerkesztve ]
-
mcwizard
tag
Szia!
Köszönöm a fejtágítást, minden nap tanul valami újat az ember.
Szóval, kikapcsoltam az UPnP-t a routerben a TM-ben pedig a véletlenszerű portnyitást és a port forwardingot, valamint kinyitottam pár portot próbaként:
Úgy fest, hogy minden rendeltetésszerűen működik. Ha nyitva van a port, akkor a TM kliens és webes felület is nyitottnak írja, ha zárva van akkor zártnak. Minden más port, ami nem szerepel a listában, szintén zártként látja:Pár észrevétel:
- Ha átállítottam a portot, akkor be kellett zárnom a beállításokat (kliensben OK-ot nyomni), majd újra megnyitni a beállításokat, és az ellenőrzés akkor mutatja a valós státuszt.
- Ne legyen egyszerre megnyitva a webes felület és a kliens, mert a port átállítása nem minden esetben működött. Nem egyértelmű, hogy melyik az erősebb kutya. Ha csak a webes felület, vagy csak a kliens volt használatban, akkor működik a port váltás.
- Viszont nyitott vagy zárt porttól függetlenül nekem működik a le és feltöltés egyaránt.Még egy gondolat. Nem lehet, hogy esetleg az a gond, hogy a Telekom berakott egy NAT szerver mögé? Velem megcsinálták és fel kellett hívnom az ügyfélszolgálatot, hogy vegyék le rólam a NAT-olást.
Üdv,
Zoli -
Tonyk
veterán
válasz
mcwizard #8611 üzenetére
Mivel static dhcp-re van rakva a nas, teljesen felesleges (és nem is túl biztosnságos a hálózatod számára) , UPNP-t használni. Én szélsebesen kikapcsolnám. És beállítanám tisztességesen a portforwardot.
TM-ben a "use port forwarding from my router" a TM részére a UPNP használatát jeleni. Mivel te ezt(UPNP) használod persze hogy működik, mivel a routerben is be van kapcsolva.
Ez egyben azt is eredményezi, hogy BÁRMI a hálózatodon(bármely gépen futó program, akár valami genya is) portot tud nyitni magának befelé, és erről még csak nem is tudsz.Zaji:
ARP Binding: A statikus címkiosztás miatt kellene. Keresheted még pl. static dhcp vagy DHCP static IP allocation néven. Nagyon meg lennék lepődve, ha nem lenne ilyen egy routerben.
A random port meg minden induláskor más port kinyitását kéri a routertől.
-
mcwizard
tag
Szia!
Hátha esetleg segít:
- Nekem is ez a Telekomos, 5670-es ONT-m van, passthrough módban. Mögötte egy TP-Link WR1043ND router (1.8 és 3.0 verziójú routerem is van, mindegyikkel jó).
- Transmission verziója 2.82.
- A NAS dinamikus IP-re van állítva, a TP-link router osztja ki a fix IP-t a NAS-nak.
- A TP-link routerben az ARP Binding engedélyezve van a NAS-nak a MAC cím, IP cím párosára:
- Transmission-ban nekem így van beállítva:- TP-link routerben az UPnP engedélyezve van:
Bármilyen portot beírok a Transmisson-be, a TP-link felületén egyből látom a változást, amint lefrissítem azt.
Üdv,
-
Zaji
őstag
-
Zaji
őstag
Szolgáltató a Telekom, ONT F@st 5670 (Sagemcom).
Az ONT bridge módban van és így csatlakozik hozzá egy Xiaomi AC2350."vagy neked csak annyi van ott, hogy
"Your ISP is not blocking port 52011" ?"Nekem is kiírja a teljes szöveget, de csak ezt a részét másoltam ki.
Igen, megvolt a reset is, mert volt egy kis keveredés amikor az új IP címet adtam a NAS -nak.
-
arty
veterán
egyébként a második link ( https://canyouseeme.org/ ) ezt írja?
"Success: I can see your service on 79.122.79.81 on port (52011)
Your ISP is not blocking port 52011"vagy neked csak annyi van ott, hogy
"Your ISP is not blocking port 52011" ?mert akkor szerintem nincs jól belőve a 2(?) portforward... de ha megírod a konfigod, talán többet tudunk meg
[ Szerkesztve ]
-
Zaji
őstag
válasz
gyulazsolti #8603 üzenetére
Köszönöm az eddigi segítséget.
A hálózati topikban hiába írok, a port működik. -
Zaji
őstag
válasz
gyulazsolti #8601 üzenetére
Igen.
Új hozzászólás Aktív témák
lo Egy ZyXEL NSA325v2 "felsőkategóriás" NAS első napjai a szolgálatban, ismerkedése és házassága a Transmissionnel.
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- És akkor bevillant a nagy ötlet: miért ne lehetne hűteni egy tápcsatlakozót?
- EA Sports WRC '23
- Bemutatta az Apple az iPhone 16e-t
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- Projektor topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kingdom Come: Deliverance I-II.
- További aktív témák...