- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Egy óra, két rendszer
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
Új hozzászólás Aktív témák
-
KG.
tag
Ez elég szívás, terveztem egy GTX460SLI\6770CF-t, de ha igazak az előrejelzések és enyire pofátlan árazással fognak jönni, akkor rohadjon rájuk a DX11, beszerzek még1 4850-et és azzal meg kihúzom valami emberi árú kártyáig!
-
Fix
tag
Bocsi de nem olvastam végig a fórumot.
De ha az AMDnek baja van ellátásból akkor miért nem csináltatja a "saját" gyártósorán a termékeit? -
Giot
addikt
válasz
northmahri #105 üzenetére
Ezt neked kell eldönteni elsősorban. Én még tavasszal beszereztem egyet azóta csak felfele mentek az árak.
Persze megvan a lehetősége, hogy a 6XXX széria megkavarja az állóvizet. Mert az nV ehhez most kevés. -
northmahri
tag
Szerintetek akkor most vegyek 5850-t? Mert lehet h drágítanak vagy mittoménmi és akkor szívok. Vagy várjam meg a 6xxx szériát hátha felsőkategóriás 6xxxx megfizethető áron lesznek?
-
menalcas
őstag
"Várhatóan az ősszel érkező, új generációs Radeonok"
Ez most mit is takar, mert én nagyon le vagyok maradva -
válasz
cowboy_bebop #98 üzenetére
Nagyrésze sajnos nem garanciás, de alapvetően igazad van.
-
04ahgy
nagyúr
Az milyen jól járt, aki anno vett egy 5830-at, de 5 nap alatt elromlott, kicserélték neki egy 5850-re, de az is csak két hónapot ment. És most meg 5870-t kapott cserébe.
Egy ismerősőm járt így, és nagyon virul a pofája.
HGyu
-
leviske
veterán
A GF átlépett a 40nm-en. Mikor még a TSMC a 40nm-es gyártást próbálta bevezetni, akkor a GF már nagyban a 32/28nm-en dolgozott.
Viszont ugye az, hogy régebb ideje csoportosítanak több erőforrást a 28/32nm-es gyártásra, még nem jelenti azt, hogy sokkal hamarabb elő is tudnak vele lépni. Nagyon sok pénz forog most kockán, nem indíthatnak úgy, mint a TSMC a 40nm-el
-
Giot
addikt
Nem lesz ez így jól, hol az árverseny? Igaz most 5850-em van, ez nekem lehet pozitív az eladáskor, de nem akkor ha másikat akarok vásárolni mondjuk a 68XX szériábol. Igaz lehet kihagyom mert nem lesz csíkszélesség csökkenés. Majd az eredményektől, meg a pénzügyi helyzettől függ.
"az új generációs GeForce kártyák startja után jelentősen megnőtt a Cypress GPU-s megoldásokra leadott rendelések száma, "
Ezen viszont kicsit felhúztam a szemöldököm, hogy is van ez? Kiderült hogy nem olyan jól sikerült az nVidia új szériája és azok is akik abban reménykedtek inkább az ATi-t választják?
Tudom hogy az nV inkább a professzionális piacot célozta meg ezzel a GPU-val de ez a gamer piacot nem vigasztalja. -
Gyuri27
félisten
válasz
WonderCSabo #83 üzenetére
Szerintem ott a gyártás már az új lapkákra készitik fel. Meg ott is gyártanak mást is ha jól tudom.
-
LW
őstag
A keresletet az ár és a mennyiség alakítja.
magasabb ár -> kevesebb a fizetőképes vásárló.
alacsonyabb ár -> több fizetőképes vásárló
Ha kevesebb a mennyiség mint a kereslet, akkor lehet emelni az áron,
ha nagyobb a mennyiség mint a kereslet, akkor kell csökkenteni az árat.
Ebben nincs semmi mázli. Kevés van, és elviszik ennyi pénzért is -> hiány -
de AMD-éknek ott a GlobalFoundries. miért nem ott gyártatják a GPU-ikat?
-
Mackósajt
senior tag
Ez úgy hangzik, mintha az AMD két szék között a földre esne. A GF még nem áll készen, hogy mindenestül átvegye a gyártást (vagy igen?), a TSMC pedig már nem hisz benne, hogy meg tudja tartani az AMD-t, így hátrébb sorolja őket a konkurens igényekhez képest.
-
leviske
veterán
(#71) BiP: Ha elbeszéltünk egymás mellett, akkor elnézést. Azt hittem, hogy amellett érvelsz, hogy az Atinak megéri a "műbalhé" a TSMC-vel.
(#72) Gyuri27: Részben egyetértek, de úgy gondolom, hogy a HD5000-esek árazása sokkal logikusabb, mint a HD4000-esek kavargó és átláthatatlan rendszere. Nem hiszem, hogy ahhoz visszatérne az AMD.
Csak azért húzzák sokan a szájukat a HD5-ösök kapcsán, mert nem hozta mindenhol, maradéktalanul a duplázást. Ezt a hibát az AMD valószínűleg javítani fogja a következő generációval.
-
BiP
nagyúr
Persze, ez is benne van. De jelen helyzetben, amikor nagyobb az igény, mint a gyártott mennyiség, terítik a piacot ahogy lehet, felesleges azon görcsölni, hogy csökkentsék az árat a részesedés miatt, így is viszik mint a cukrot.
Kihozzák a max-ot a helyzetből. Gyártanak amennyit bírnak, és olyan áron adják, amennyiért megveszik. Ha elfogy minden, miért adná olcsóbban? Ha belegebednek sem tudnak több kártyát gyártatni, mint most, így csak annyira tudnak a részesedés további növelésére gondolni, amennyit a kapacitás enged.Abban egyetérthetünk, hogy ez az Atinak ez a tsmc-s probléma nem jön jól.
-
Robi BALBOA
őstag
Ez olyankonak jó hír mint pl én, akiknek már van 5800-as karijuk, mert eladásnál nem fog(ok) bukni rajta rengeteget csak egy minimális összeget. Azoknak viszont rossz hír akik arra vártak, hogy majd idővel egyre olcsóbbak lesznek, hát hiába vártak.
-
Gyuri27
félisten
-
BiP
nagyúr
Pont ezt mondom én is.
Felesleges lenne arra törekedniük, hogy kisebb haszonnal adjanak el 2x annyi kártyát. Több a macera, és még így is gyártási problémákkal küszködnek, hát még úgy.
Ezért írtam, hogy ha kevesebb kártyából tudják ugyanazt az összprofitot beszedni, nekik csak annál jobb. (kevesebb gyártás, kevesebb csomagolás, szállítás, stb.) És így is viszik, mint a cukrot.
(Gyuri27-nek írtam, hogy ha a kívánalmai szerint kevesebb haszon lenne 1-1 kártyán, az egyedül a vásárlónak lenne csak jó, mert olcsóbb lenne egy kártya. Az Atinak több okból nem érné meg.) -
leviske
veterán
Nem, ez azt jelenti, hogy ha a HD6700-asok hamarabb érkeznek, mint a széria többi tagja, akkor a 40nm-es gyártás miatt nem tudják lejjebb vinni az árakat.
A HD6900/6800/6600/etc már 28nm-en fog készülni és ha jól gondolom, már a GF-nál, de pont a 28nm miatt később jönnek. Erre írta Abu a több hullámot.
(#69) BiP: Ez így, ebben a formában nem igaz. Ezen az áron is vennék a kártyákat, így csak buknak rajta, hogy mégsem tudnak eleget gyártatni.
Az, hogy a nagykerek és a kiskerek is ráteszik a "ez ritkaság" árat, nemigen érintheti az Ő pénztárcájukat.
-
Oliverda
titán
Lehet hogy most az egyszer nem bukni hanem nyerni fogok egy VGA-n?
-
RootRulez
félisten
Na még egy ok, hogy a most is pofátlanul drága ATI kártyák, még drágábbak lehessenek...
-
Abu85
HÁZIGAZDA
[link] - nem csak én írtam meg. Létező jelenség a hiány. A Computexen is mondták a gyártók, hogy egy hét alatt ürül a raktárkészlet, ami ezen a szinten már probléma.
A PH! nem ösztökél senkit, csak beszámolunk a dolgokról. Felőlünk annyi GeForce-ot veszel amennyit akarsz, de nekünk/nekem be kell számolni az IT világ híreiről. -
Megrögzött AMDs vagyok, ezért az üzleteléseim során hozzám került GTS250-től nagyon meg akartam szabadulni, a hangja sem tetszett. Akkor még volt olyan is, aki a 4850-re is rá akart kérni, pedig azzal pariban van, talán a GTS picivel gyorsabb is. Ezért inkább vettem rá egy hűtőt, amíg nem kapok épeszű áron 5850-et.
Zacsis, próbagaris cuccok nálam nem... -
bigdigit
addikt
akkor lettem volna legjobban meglepődve ha ezt a hírt nem abu teszi ki mint egy ösztökélve a népet vegye a radeonokat.
-
Ricco_hun
senior tag
Iponban 47,3k (+2,5k kiszállítás, szóval 50k) a legolcsóbb HD5770. Sírjak vagy nevessek?
Ilyen árak mellett nehezen tudom elhinni, hogy hiány van belőlük és elkapkodják se perc alatt. Úgy néz ki, hogy többen vannak azok (de nem itt vadkeleten), akik zsebből kirakják azt az 50, 100, 180k-t (vagyis az ennek megfelelő eurót, dollárt).
Ezúton szeretnék dobni egy fakkot az AMD-nek, az Nvidiának, a TSMC-nek és a magyar Forintnak. Köszönöm.
-
Ricco_hun
senior tag
Én is, mint sokan mások, árcsökkentésre várok majd egy éve. Hát azt várhatjuk. A mocskolódásba most inkább nem mennék bele, így is elég ideg vagyok. Új vga-m nekem kb a 'soha a büdös életben nem' vagy egy másik életemben lesz. Esetleg nagymamám nyer a lottón, de ennek sem látom nagy valószínűségét, csak 25 éve lottózik.
-
Angel1981
veterán
válasz
#72042496 #43 üzenetére
Bocsánat, valóban nem fogalmaztam jól.
A 4800 a teljesítményéhez képest nagyon olcsó volt. Az 5800-nak kíméletlenül megkérik az árát már lassan 1 éve, és félő, hogy a Southern Islands sem nyomja lejjebb az árakat, helyette inkább hozzá igazítják az Evergreen-hez, ergo 100 ezerről fognak indulni.
Tehát most kamatostul fizetjük vissza azt a "dőzsölést", amit a HD4800-nál átéltünk. -
Krisinto
őstag
Csak az a poén az egészben,hogy most vannak a legjobb árban a HD4***-es szériák....
Gondolom,ha kijön majd a HD6*** akkor majd normális áron lesz Hd5***.s széria -
Krisinto
őstag
válasz
partyphoto #49 üzenetére
Hd4670-em van!
14k-ért megtudok válni tőle,és örülök neki...
18k-ért meg veszek egy 4850-et
mivel nem játszok GTA4-el meg stb,csak cod4,meg madj később több játék...de arra meg elég a 4850-is -
partyphoto
tag
gyengék az idegeim
lassan körvonalazódik egy CF 48xx ...vagy egy GTX 260 216sp , oszt pá
hm milyen érdekesen alakul a középkategória árazása (pusztán játékban nyújtott teljesítmény alapján): GTX465 HD5830 lett a belépőszint.... árak meg az előző szériás csúcskártyákéval vetekszenek.... nagyon vicces -
bartucc
addikt
Most megint az Nvidia 7xxx és Ati x1xxx szériát éljük. Felső kategóriás kártyák ára az egekben. Mikor lesz megint egy 9600GT szintű kártya, és rá egy radeon 4xxx széria hogy megváltsa a világot? Szerintem még várhatunk rá akkor a 7xxx-es radeonokig minimum.
-
-
LW
őstag
TSMC biztosan kapacitásban szűkölködik, de a VGApiac állapotában szvsz van némi mesterséges beavatkozás.
Poén, hogy több mint fél év eltelt az 58xx-ek megjelenésétől és nem hogy emberi áron lenne, többe kerül mint akkor (itt azért meg kell hagyni Forint is gyenge, de ígyse,úgyse olcsó).Bár nekem semmi okom panaszra, belenyúltam a cikk által emlegetett márciusvégi buliba.
-
Ó hogyne. Amikor meg pang a piac, ott a felesleges kapacitás, állnak a sorok. Egy kis gondolkodással be lehetne látni, hogy nem a csúcsforgalomra kell a gyártóknak beállni, hanem egy olyan szintre, amivel egyensúlyozni lehet az átlagos igények körül.
Nevükben elnézést kérek tőled, hogy nem téged vesznek figyelembe, és nem dobnak ki súlyos milliókat gyártósorokra. -
Ren Hoek
veterán
Na bakker
Kiadáskor volt 62 rugó, még volt is rá pénzem... "de majd úgyis lemegy az ára, majd jönnek az envidiák, majd 50 körül megveszem" hát nagy ló**szt.
Azthiszem idény nyáron sem játszok új gammákkal... marad a jó öreg Settlers 2, meg Total Annihilation, meg San Andreas, meg X-com apocalypse, meg Red Alert 2
... A zs-t meg belerakom objektívbe (vagy félrerakjam?
fogytársadalomban? ...gyász
)
Global Forundries mostmár alakíthatna valami nagyot, mert nemlesz ez így jó. TSMC hallatán kiráz a hideg.
Maximum veszek egy 5750-et 25-30-ért azt szevasz, minden elfut rajta játszhatóan. Úgyis csak 1280x1024-es a monitorom, teljesen felesleges 5850, csak elhitette velem a fogyasztói rendszer... Tökömet nemérdekel ha nincs AA.
-
Devid_81
félisten
Oh szerintem emeljenek árat, nincs gond, mi bírjuk, főleg ha nem veszünk semmit
Vicc az egész ahogy van. -
hackeeeee
Jómunkásember
Te Abu. Nem úgy volt, hogy már az ATI a 28 nm-es chipjeit már a Global foundries-szel gyártatja majd?
Tehát ebből elvileg kimaradna a TSMC, és nem lesz "ekkora" gond az egészből.
Mondjuk az ok, hogy a jelenlegi 40nm-rel vannak gondok...
Vagy ez a cég nem tudna 40nm-es waffereket gyártani? Vagy Ők már eleve a 28nm-re vannak ráállva?
-
Quan-Chi
őstag
én azt nem értem hogy a TSMC miért nem szedi össze magát, ha átállnak egy kisebb gyártástechnológiára akkor egy fél évig káosz van , ha mind2 VGA fejlesztő onnan rendel szintén káosz van ... hihetetlen
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Pedig a pénz a fő akadály. Lényegében igen kevés ember engedheti meg magának, hogy zsebből előhúzott dollármilliárdokkal játsszon, főleg olyan kockázati tényezők mellett, mint amilyen a chipgyártásban jelen van.
Az arabok nemrég beugrottak a GlobalFounries-ba, de majd csak 2011-re lesz alkalmas a cég a TSMC-vel versenyezni, aztán ott van még a kapacitás problémája is, mert ebben előrébb áll a tajvani versenyző. Ezek az akciók, konkrétan Abu Dhabi milliárdjaiba kerültek, és ő még tapasztalatot is várárólt az AMD régi gyáraival és technológiáival. Nulláról ezt felépíteni gyakorlatilag képtelenség. -
BiP
nagyúr
Mondjuk ez is igaz. Ilyen körülmények mellett (gondolom azért szerződésben megegyeztek a kompenzálásban) árat emelni az új gyártósorra tényleg nagy arcra vallana. Visszavonom az előző hsz ezen részét.
Azt is el tudom képzelni, hogy a szerződésük (mivel hosszútávú kapcsolatokról van szó) azt is tartalmazza, hogy gyártókapacitás növelésénél milyen arányban biztosítanak a törzsmegrendelőknek, (főleg a futó megrendelések kiszolgálása miatt is), és csak utána jöhetnek az újak/kisebbek. -
hfrankee
senior tag
Nem hinném, hogy a pénz lenne az akadálya egy új gyártó színrelépésének,abból nincs hiány míg ilyen magas a Barell ára...
A megtérülés is garantálható, ekkora kereslet mellett,ami még jócskán bővülőben van....#26: Sztem se kizárt vmi hasonló szituáció,túl nagy a piac és kevés a szereplő.A kartell melegágya...
-
joi29
őstag
Lehet hogy valami huncutság van a dolog mögött (össze esküvés elmélet)
pl. Az arány (HD5800) árát mesterségen tartják egy bizonyos szinten
és ha valaki a közmegegyezést kikerülve nagy mennyiségű aranyat dob
a piacra akkor az arany ára csökken.
De mivel a bányában (TSMC) nehézségek adódtak így az előre
megalapítottnál kevesebb arany jut a piacra vagyis hiány van belőle így
az arany ára nől.
Ekkor látva hogy egyre kevesebben vesznek aranyat (HD5800)-at,
a platina előállító üzemben (Nvidia) megnövelik a termelést mert tudják hogy
a népnek nyóc hogy milyen színű a fém csak nehéz és értékes legyen.
És ekkor az amúgy kicsivel drágább platinából (GTX 4...)-ból több fogy.
Ergo lehet hogy a platina üzem és az aranybánya sutyiba meggyezett. -
Angel1981
veterán
Kamatostul "kapjuk vissza" a HD 5800-as szériával azt, amit a HD 4800 esetén átéltünk.
Nosztalgiával tekintek rá.... -
BiP
nagyúr
Ha olyan egyszerű lenne a dolog, már rég lenne. Csak átállítani a gyártósorokat, minőségellenőrzés, stb - ez sem 2 nap, felhúzni egy új üzemet meg évek. És sok-sok pénz, nem olcsó belépni erre a piacra.
"Sejtésem az,hogy valójában a megrendelőnek meg a gyártónak is megfelel ez a helyzet,így legalább jó magasan tudják tartani az árakat,hivatkozva a hiányra!"
Gondolom itt a tsmc is fog árat emelni, ha ilyen nagy a kereslet a gyártókapacitásra. Szóval ha az AMD vagy az Nvidia emeli a kártyák árát, az emelés egy nagy része el is megy a gyártásra, nem biztos, hogy sok extra profit lesz rajta. -
hfrankee
senior tag
Ezt már évek óta nem értem,ha állandóan kevés a gyártás kapacitás,miért nem lép be egy új gyártó.Vszínű az is tele lenne megrendelésekkel.
Sejtésem az,hogy valójában a megrendelőnek meg a gyártónak is megfelel ez a helyzet,így legalább jó magasan tudják tartani az árakat,hivatkozva a hiányra! -
Daczy
aktív tag
válasz
LackoMester #16 üzenetére
Én pedig tavaly ilyenkor vettem a mostani karimat, 41 magyar pénzért, és érdekes, hogy most se kapni nála jobbat ennyiért sajnos...
-
zazahoho
őstag
Ez csak áremelést fog hozni
,mindkét oldalon ill ,ilyen is ritkán fordult elő.Azért van egy olyan gyanúm,hogy ez nem véletlen gazdasági válság idején jól jön az extra profit
-
-
Komcsi
tag
Csak halkan jegyzem meg...
Én azt se bánom ha nem lesz több RadeonNe kövezzetek meg kérlek
-
ProEvoFan
nagyúr
új generációs Radeonok első hulláma sem fogja felkavarni az állóvizet, és a mostani paletta teljesítményéhez igazodik majd az árcédulájuk.
ez azt jelenti h a mostani HD5800 árak megmaradnak és a HD6800 még drágább lesz a mostaninál is
-
LackoMester
addikt
Egyenlőre akár mennyi internetes üz. néztem mindehol elérhetők a 58xx sorozatú karik. Gondolom a hiány 1-2 hónap múlva jelentkezik majd.
Na igen ősszel jönnek a köv. Radeonok, azthiszem ezt a szériát most kihagyom. -
Csaszykj
aktív tag
Hát aki teheti az meg is veszi az 5800as szériát, szerintem nem mindenkinek azon fő a feje hogy minél hamarabb bekebelezzen egyet az ütős kártyákból.
Én pl.: árcsökkenésre várok, de arra még várhatok is, kivárom míg számomra elérhető áron lehet majd 5770et vásárolni ( 25k ).
Kíváncsi leszek a végkifejletre, miként fognak emelkedni / csökkenni a radeonok ára, ha már kezd ürülni a raktár.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nyilván szeretnének többet rendelni, csak megy vissza a mail, hogy fullon megy a gyártás ... sorry.
Most őszig kell várni, akkor lesznek új gyártósorok, és azokra lehet pályázni. Igazából a tényleges kérdés, hogy emelkedik-e az árazás, mert lassan ott tartanak a Radeonos gyártók, hogy a raktárkészlet a HD 5800-ból azonnal ürül. Ilyen körülmények között áremelés szokott lenni. Természetesen ezt az NV azonnal leköveti, hogy a partnerek torka körül kevésbé szoruljon a hurok.
Ebből csak mi jövünk ki rosszul. Az járt a legjobban, aki még a múlt évben vásárolt valamit. -
joi29
őstag
Hurrá nem elég hogy eleve drága, ráadásul még hiánycikk is.
Nem csoda hogy nem mozdulnak az árak sehová, illetve felfele igen. -
Daczy
aktív tag
Irónikus...
-
04ahgy
nagyúr
Ez eléggé váratlan fordulat a korábbi hírek tükrében. Kíváncsi leszek a végkifejletre.
HGyu
-
lenox
veterán
Nem latom at, hogy ez hogy megy, de ha az nvidia frissen adott le rendelest, radeonbol mar hiany van jo ideje, akkor korabban nem lehetett volna tobb radeont rendelni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen,
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! ASRock H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB AeroCool Strike-X 500W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest