- Nem minden Nothing Phone (3) születik egyenlőnek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Mobil flották
- Megérkezett a Poco M6 Pro 4G
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Hát, B450 Mini-ITX-ben nincs túl nagy választék. Az MSI cumója még jöhetne, de ahol venném a komplett cókmókot, ott már nincs, így marad ez a Fatal1ty, az AORUS PRO WIFI meg a ROG lap, de az egy 10-essel többet kóstál és nem vagyok benne biztos, hogy megérné a többletkiadást (all core 4-4,1 GHz fixen nekem megteszi).
Olcsó 590 is van még, bár az már kissé karcsú lenne szerintem. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
Közben eladtam a vasam és lassan épülne az új. Most itt tartok:
lap: ASRock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac
CPU: AMD Ryzen 7 2700
cooler: Scythe Mugen 5 PCGH Edition
RAM: 2 x 8 GB G.Skill Ripjaws V DDR4-3600 CL19
VGA: Sapphire Pulse Radeon RX 5700 8 GB GDDR5 @ XT BIOS
SSD1: 500 GB Crucial MX500
SSD2: 250 GB Intel S510
ház: Phanteks Enthoo Evolv ITX Red
táp: Corsair RM650x
fan: 3 x Noctua P14s redux-1200 PWMGondoltam, egy kis Mini-ITX-es méregzsákot is kipróbálnék mán egyszer. VGA-nak talán még egy RX590 / GTX 1660 Ti is szóba jöhet, próbálnám magam meggyőzni, de azért a teljesítményt illetően a Navi mégiscsak Navi. Esetleg R5 3600 + RTX 2060 Phoenix, az ugyanannyiba lenne, mint az R7 2700 + Pulse RX 5700. Ugye 98,5%-ban csak játszódni akarok ezzel a vassal.
Vélemény/meglátás/miegyéb (másoktól is jöhet nyugodtan az input, nem csak Chasertől)?
-
<Lacy85>
addikt
"jók ezek a szutykok' na ( :"
Ha pár éve valaki azt mondja, hogy rakjak össze AMD konfigot, kiröhögöm.
Most meg Ryzen + RX van a gépben.Teljesítmény, fogyasztás, hőfok tökéletes.
Több óra játék után sem éri el a 60 fokot a proci alap órajelen.
Olyan csendesek a ventik, hogy nem is hallom őket. -
bajnokpityu
félisten
Amikor ezt vettem 110 volt proci, haver meg 100ert vette a 2700xet.alaplap hűtő kB egal volt. Az amdk ára vésett, Intel meg rahuzott.
Nem tutkos, de nézz utána mennyire optimalizált a delphi v egyéb felületek. A legtöbb meló program valami hasonló cuccal készült. Ahol meg gyakran ad át infót egyik mag a másiknak.
Ami intelnel nem gond, amd esetén meg cache e kimasol majd onnan másik mag bemasol. Utána nézve ez okozza az AMD hátrányát. Intel meg ring. De mondom, nem akarok hitterito lenni, én úgy látom h mindegyik platform jó, használható, de nézzen mindenki utána mire használja, és ott hogy muzsikál a cucc.Ismerős pl erre a proggi rá vette dupla xeon gépet. Ott meg ramon keresztül fog adatot adni egyik mag a másiknak.
nem nézett utána..
-
Chaser
legenda
és azt még tegyük hozzá, ennyit megold az amd gyári hűtője, igaz h hangos lesz, de megoldja
nálad még legalább 15e a hűtő is pluszban, de gyanítom a lap sem csak 40eszerk:
aki melózik, és van valami sw-e ami jobban profitál intellel , nyilván azt veszi, _ha_ keres vele annyit, ami vissza is termeli azt a csekély 100+e ft-os felárat, amit %-osan ne is feszegessünk, mert vicc mennyivel kerül többe az intel kombód azért a 40% pluszért -
bajnokpityu
félisten
és a 3. fajta ember, aki kicsit utánanéz, h mire akarja használni a gépét, és nem meglepő módon kijön, h intelen jobban fut. in the real world. ha nem spéci tesztprogramot nézel, hanem fosul megirt program, ezeréves fejlesztőkörnyezetben, mint a programok döntő része, akkor kijön, h sajnos még melóra nem jött el az AMD királysága. pedig mennyivel olcsóbban megúsznánk. de perpillanat nekem laza 30-40% előnyöm van a saját melómban intellel, mint hasonló AMDvel.
pl nagyjából fele idő alatt végez a 9700K@4.8Ghzn, mint a 2700X bármennyire húzva. teljesen hasonló szoftveres, és hardveres környezetben.
sajnos úgy láttom, felszines a tudása az emberek egy részének.
-
Kansas
addikt
"azt például hova rakod, ha ugyanolyan órajelen csökkentem a ram feszt, sp-ben több lesz a pont? és nem mérési hiba, 5x lefuttattam, több"
Ha GPU-ról lenne szó, csuklóból azt mondanám, hogy a kisebb fesz miatt csökken a fogyasztás/fűtés, így feljebb tud a GPU turbózni.
Viszont a VRAM tudtommal nem alkalmaz dinamikus turbót, hanem van egy idle és egy load értéke, azok közt váltogat... egyébként hány %-kal lett több?<spekulációs agymenés: on>
Esetleg a hűtés lehet az oka: ha annyival hidegebb lesz így a RAM chip, hogy a hűtés több hőt tud elvonni a GPU-ról, mert a RAM-ról nem kell. De ez apró pici jelentéktelen különbséget indokolhatna csak, és lövésem sincs, milyen kártyád van, milyen hűtővel, lehet hogy elvben kizárt az egész...
<spekulációs agymenés: off> -
Gyuri27
félisten
Ezt mondom. Bár a tp ugye a pcie-n mérte a fogyit.
De ahol egybe mérik a konfigot és 300 watt körül jön ki a teljes fogyasztás ott a vga a büdös életbe nem fog 225 wattot enni.
A másik az oc órajelek kérdése. Ez ugye oc mértékétől és ram mennyiségétől függően még 40-60 watt is lehet pluszban (erről is láttam tesztet mérést). Az and boost nem véletlen 1244. -
Aprósólyom
addikt
De a 27" fulhd-t sosem fogod tudni 32"-on qhd-ban nézni.... fordítva viszont működik a dolog... De mint mondtam, ez csak egy ötlet. Én néha a 24" fullhd monitorom játszom kisebb felbontáson, ablakban.
Pl. PUBG menuben 199-203fps (1768*992, ablakban) és 177-178fps fulhd teljes képernyőn. -
hajbel
addikt
Szerintem a másik is freesync volt, csak nvidia kártyával le lett tesztelve. Újabban a freesyncet nevezik gsyncnek, az eredeti g-syncet pedig valami g-sync ultimate (???). Sajnos nem tudom a pontos nevét, de a régi g-syncnél szabvány, hogy az alsó határ 25 fps (freesync monditort 30 fps alatt nem láttam). Ezekbe a monitorokba külön modul van beültetve, ezért drágábbak 30-50K-val. Drágán méri a chipet az nvidia. Az általad említett valószínűleg az RGB miatt volt drágább, esetleg a tesztelés árát is rámérték.
-
Aprósólyom
addikt
fullHD ablakra tettem javaslatot. Tehát, ha a játékon belül a megjelenítést beállítod ablakosra és fullHD-ra a 32" QHD monitoron, akkor az ablakod fizikális mérete kb. megegyezik majd azzal, mintha egy 27" fullHD monitort néznél teljes képernyőn, mivel két monitornak a PPI-je között nincsen nagy különbség. Most így már érthető?
Egyedül ott fogsz hátrányt szenvedni, hogy ablakos módban várható pár százalék teljesítményvesztés a teljes képernyős módhoz képest. Legalább is így emlékszem az én játékaim esetében. De teljesítményben még mindig jobban jársz a fullhd-vel ablakban, mint qHD teljes képernyőn.
Amúgy lehet furcsa javaslat az ablakos mód kisebb felbontás esetén, de legalább natív pixelekre van igazítva a játék kisebb felbontáson. A háttérben látszódó desktopot pedig meg lehet szokni hamar. De hát ez csak egy javaslat arra, hogy miért a nagyobb monitort nagyobb felbontással válaszd... -
kolopele
nagyúr
NV - ben egy dolog az ami igazából drágább mint AMD esetében, ez pedig a g-sync. Relatíve kisebb kártya is elég ha a monitor tudja. Igen, tudom, már az nv kártyák is mennek freesync - kel, de amiket eddig láttam azért nem az igazi, max. azok a monitorok a jók amelyek hitelesítve lettek erre.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Nyugodtan leírhatod, hogy "SZOPSZ".
Hát, eddig nagyon a Pulse felé dől itt a mérleg (nem csak a jó ár + XT BIOS-ozás miatt, de Ryzen mellé szívesebben raknék Radeont, ráadásul még a leendő vas szürke-fekete-piros színsémájába is hibátlanul illeszkedne - 1st world strikes again).
A Colorful iGame GeForce RTX 2060 Super Ultra-V-t néztem még; nettó 110k, nagy, böszme, háromventis hűtés, csak a dB(A)-ról nem tudok semmit - az RTX topikban meg senki nem reagált a kérdésre, és a neten sem találtam egyetlen tesztet sem...
-
Gyuri27
félisten
Na most melyik cég: asus, giga, msi, asrock, cisco, tplink stb-stb teszteli hogy x-y-z programmal (avalakitől, valahonnan) akad-e, müködik-e az ő programjuk, termékük?
Az elvárható, hogy a saját müködjön. Az is elvárható, ha nincs benne bizonyos funkció az előbb-utóbb bele kerüljön (igazából ez se).
Ennyi.
Persze szivesen olvasom az nv, intel hireket, cikkeket hogy bizony ők akár az afterhez akár máshoz neki supportolni. Meg reszelni a meghajtót, hogy jól müködjön. -
kolopele
nagyúr
Hétfőn elküldi két napra megint a srác, le fogom tesztelni úgy hogy felrakok egy szűz windowst, és csak az amd szoftverei lesznek fenn, az overlay fog monitorozni, freesync bekapcs. Utána megmondom mi a helyzet. Várom ma vagy holnap haverom reakcióját is az XT - ről, ő már eleve így fogja csinálni. Abban igazad van hogy a gyártónak ilyeneket valóban le kellene írnia, hiszen az afterburner talán a legáltalánosabb program amit egy user használ.
-
proci985
MODERÁTOR
csak az egyik kartyat hasznalja, tehat egyaltalan nem megy a gyakorlatban.
lista nincs, ra kell keresni. 2017 ota eleg rossz a helyzet.
kolopele: topikban nagyon sokan szivtak ezzel. vega se szerette afterburnert, a navival meg vegkepp keresztbeall. wattman es afterburner egyszerre meg halal.
remelem megoldja.
-
proci985
MODERÁTOR
doom biztosan nem tamogatja a multigput.
kolopele: 5700xt ref (asus matrica) tulaj itt, teljesen jo. huvos, rendben van a hangja, a teljesitmenye is jo. hangjat ugy ertsd, hogy utobbi negy es fel evben vegig teljes epitett vizem volt es utobbi 10 evben ez az elso ref karim amin nem csereltem azonnal a hutest. Far Cry 5 alatt ravert kb 10-15%ot a regi 290X OC CF (vizesblokkolva), de minden mashol egyertelmuen jobb az 5700xt.
annyi baja van, hogy neha nehezen talalja meg a kijelzot alvas utan, de az az atalakito miatt van.
ja igen: 5700XT mellett tilos barmilyen kulso monitorozot hasznalni. afterburner es a tobbi cucc keresztbeallhat a driverekkel.
-
kolopele
nagyúr
Újabb fejlemény: Haverom nagy csereberélős, jó ha két hétig van nála egy kártya, volt már AMD - je, egy 480 - as, azzal nem volt gondja. Most úgy döntött kipróbálja az 5700 XT Nitro+ verziót, és sehogy nem boldogul vele, pedig nem kezdő. Droppol, kifagy, akár a nálam járt 5700, a wattmant meg fel sem szabad rakni mellé. Szóval én azt tanácsolom neked, egyelőre legalábbis felejtsd el ezt a szériát. Mondjuk én a két kártyás megoldást sem javaslom igazán, az nekem sem jött be nVidia fronton.
-
-
proci985
MODERÁTOR
hat figy ha eleve megvan a cucc es tudsz olcson lapot keriteni...
ahol megy es pl Far Cry 5 alatt tippre 2080ti kornyeken lennel, de mostanaban ez a ritkabb eset. Metro 2033-34 alatt szinten megy, Mankind Divided tamogatja, Witcher3 tamogatja... kerdes tenyleg, hogy mit tolsz.
EclipseGT: jatekfuggo. ahol megy ott GPUlimites helyzetben adott esetben ilyen 95+%al lehet szamolni.
-
proci985
MODERÁTOR
2015 legelejetol epult, akkoriban a 290X CF a legjobb (es kb az egyetlen) jo megoldas volt 5760 / 4K@60ra. akkor meg ugy nezett ki VRre is ez lesz az idealis megoldas, de ez kesobb sajnos valtozott.
ahol ment a CF ott nagyon ment, Far Cry New Dawnban minimalis kompromisszumokkal 60fpsem volt. 5760x1080rol beszelunk egy 4+ eves setuppal.
ugy 2016 korultol egyre rosszabb lett a multigpu tamogatasa, jelenleg mar en se ajanlanam senkinek, par spec helyzettol eltekintve (pl kizarolag project cars 2 / dirt rally harom kijelzon szimulatorozni). 2013tol multiGPUztam vegig 5760x1080on, szoval egy idoben tenyleg volt ertelme. jelenleg nagyon nincs, egyebkent ket vega56om lenne az 5700xt araban
, de sajnos benchmarkolason kivul sok ertelme mar nem lenne.
-
kolopele
nagyúr
Furmark alatt 260 W - ot mutatott a mérő, na de minek kell alá még a Blend is?
Prime small fft - t néztem, ott 87 W volt a proci 100% - on járatva ( némi alulfeszt elbírt stabilan a 8700), ha ezt hozzáadom a Furmarkhoz sem lesz több mint 350W, na de ki járatja ezt a kettőt így együtt a normál felhasználás során? Ilyenkor egy 550W - os táp ventije persze már elindul, na de ez természetes, és nem is feltétlenül hallható, kivéve ha zörgős -
kolopele
nagyúr
Játékok alatt a Giga Aorus 2060S meg a 8700 a fogyi mérő szerint 250W - ot kért, és én úgy gondolom ez ilyen teljesítmény mellett remek. Kicsit keménynek érzem azt a 250 - et egy 590 alatt. A pulse 5700 mellett viszont 200W alatt maradt a mérő, csak az én türelmem lett véges
Remek kártya lehetne az 5700, 2060 szint meg minden, hőfokok, hang is nagyszerűek, de amíg nincs normális driver hozzá csak kínlódás. Az nVidia driverekről meg annyit hogy egy részük csak mítosz, legalábbis a Pascalok esetében biztosan nincsenek ilyen gyengítések, de szerintem a régebbiek sem a driverek miatt teljesítenek rosszabbul, hiszen eleve gyengébbek is már azok a kártyák, ill. vannak játékok amelyek jobban fekszenek az AMD - nek, lásd DOOM.
-
kolopele
nagyúr
Ugyanez volt a Skylake Z - s lapoknál is, túl voltak gyárilag feszelve, amikor még 6700 - asok dolgoztak a fiúk masináiban 1.25 v volt a gyári, ezt le lehetett vinni minden gond nélkül 1.1 - ig. Nem kis különbség. A jelenlegi szériánál viszont már nem igazán lehet, ott elég jól belőtték.
-
kolopele
nagyúr
Ma lényegében mást sem csináltam, de úgy fel...tt az ideg hogy gondoltam inkább nem írok semmit. Lehet, hogy az RTX a 2080-2080 Ti alatti kártyákon nem sokat ér, de jelen formájában az új vörös ördög sem. Lefagyások, asztalra ledobás játék közben, freesync melletti akadozások, videók közben széteső képek........ Életemben először végre kipróbálhattam legalább egy ilyen kártyát, de ennyi elég is volt. Az AMD - nél mindig azt mondják most majd megmutatják.....Na ja, megmutatták megint mennyire is tudnak drivereket írni. Amiben viszont fejlődtek az a fogyasztás, maga a Pulse is nagyon csendes, kevesebbet kér mint egy 2060S, de kérdem én, mi éri meg jobban? 40W vagy egy nyugodtabb gépezés? Feszelgesse meg állítgassa mindenki akinek van hozzá ambíciója, türelme ( és még akkor sem biztos a siker, hiszen a driverekbe nem lehet beleírni), felőlem napokon át, a magam részéről egy kártya nem erről kell szóljon. Tudom, az RTX széria csúcsa sem indult hibátlanul, csak ott hardveres problémák voltak, amelyek elég hamar javítva is lettek.
-
Vesa
veterán
Igen, az RX 590 az kvázi 980 Ti szint (még a fogyasztásuk is kb. azonos). Annyiból jobb vétel, hogy új. Sajnos az AMD amilyen jó most CPU fronton, annyira maradtak le VGA-ban. Volt AMD VGA-m, de nagyon nehéz volt eladni! 3 hónapig árultam, mire elment. A 1060, 1070-et ezzel szemben 1 hét (a 1070-et 2 nap alatt vitték is). Ez is számít szerintem. Természetesen ez csak egy szubjektív vélemény. Ár/érték aránya nem rossz az 590-nek.
-
kolopele
nagyúr
Állítólag az új driver rendbe kapta az 5700 - at, és lényegében ez egyfajta csere lesz a 2060 - ra. Olyan a monitorja amin nincs csak freesync, és ezért akarja nagyon kipróbálni, az nVidia meg nem megy rajta mert b...k rátenni displayportot (mármint a monitorra amit vett).
-
-
<Lacy85>
addikt
Az tényleg nem rossz. Nekem a visszafogott 580 nem csinál ennyit.
Órajel -10%, power limit meg -20%. Amikkel most játszok, azokhoz így is bőven elég, viszont így hűvösebb, és megáll max 110W-nál a fogyasztás.Alap órajeleken viszont már eszik 150W körül, ha megrángatom, akkor meg felmegy 180-ig is.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Á, nem kő NVIDIA. Amennyiért egy low-endebb 2060s van, annyiért megy a Pulse RX 5700 XT - az úgy nem olyan jó biznisz, az RT meg kb. fabatkát sem ér ezen a szinten. Meg különben is Rályzen mellé Radejont illik venni, me úgy cép.
"nekem nincs kalitkában a gépem..1st world problems solved"
Nem, azzal itt csak újabb 1st world problemek jönnek;
1) üvölt ez a fos az arcomba : D
2) megy bele a por, de töméntelenül - itt meg pláne
3) a hűtés hatásfoka nem ideális (jobb egy olyan ház, aminek fasza airflowja van)
4) remélhetőleg nem esik/ömlik/csurran/cseppen/zuhan/hánykolódik bele semmi, miközben megy ---> körülményes, hatványozottan kell rá figyelni -
Synthwave
HÁZIGAZDA
Jobban örülnék, ha az RX 5700-et forszíroznád. : D
Most éppen azon gondolkodom, hogy milyen lenne, ha a Phanteks Eclipse P400S ablakos verziója helyett a teli oldallaposat választanám (itt minden panel kapott hangszigetelő borítást belülről, míg a tempered glassos verzió értelemszerűen az ablakos oldalán nem - nem tudom, mennyivel lenne így csöndesebb a vas), és úgy a Pulse helyett Sapphire ref. RX 5700-et tuszkolnék bele (XT BIOS-szal).1st world problems.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Ezeket a vackokat tesztelem nagyüzemben másfél éve + olvasok is hozzá, he.
Tudom, hogy amire nekem kell, az égvilágon semmit nem nyerek az NVMe-ből, csak + °C-okat meg mínusz párezer forintot - azt az 1-2 másodperccel hosszabb loading time-ot meg benyelem. A tyúkbél meg az alaplapi tálca mögött megy és a táp is moduláris - de még magát az SSD-t is tudom az alaplapi tálca hátoldalához rögzíteni.
Nem, pont fordítva. A 2,5 hüvelykes MX500 sokkal előbb volt, mint az M.2-es verzió. Dettó ugyanazt tudja a kettő, csak az M.2-es jobban melegszik.
Hűtőt nem kell vennem, már van. Ezt a ~20-25k-s Scythe csodát 10-ért szereztem be tavasszal úgy, hogy én szedtem le róla a fóliát. Na az is egy jó biznic vót, ilyet szeretnék még.
A lapodon 32 MB-os ROM van? Mert ha nem, akkor bőven korlátozva van a dolog Ryzen 3000-esekkel, és némely új feature-ért egy régit távolítanak el az új BIOS megírása során.
Gears 5? Számomra az irreleváns. Egy évben megjelenik kb. 2 játék PC-n, ami érdekel, és azokat jellemzően olyanok fejlesztik, akik hallottak már az optimalizációról. Viszont, ha 16 GB alatt nyiknyiköl és nem mellett, akkor miről beszélünk? Nem fogok 16 GB-nál kevesebbet venni. Van pár cím, ahol ér (szó szerint) pár fps-t a 32 GB, de az nem legitimizálja a dupla költséget - RAM disket meg nem használok, ahogy videót sem vágok, nem renderelek és übernagy felbontású képekkel sem szöszölök reggeltől estig. Ja, tényleg; Chrome-ot sem használok.
Egy 32 GB-os kit alsóhangon +22-23 ezer pénz (több, mint a duplája a 16-os kitnek) és az még csak 3200 MHz - a Zen 2 meg igencsak szeresse a 3600 (/3733) MHz-et, hiszen akkor lesz a RAM sebessége szinkronban az Infinity Fabric órajelével -> jönnek azok a plusz fps-ek.
A netes gépembe viszont jöhetne az a 32 GB, mert egyszerre két (néha három) böngésző szokott menni, többszáz füllel.
Kicsit szerintem túlbecsülöd azt az Aegist (most ugyanilyenem van, csak 2 x 8 GB) - és az alaplapodat. : >
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
"winben _9 másodpec_ alatt benn vagyok hideg indítással"
Ezt uszkve tudja a lassan 5 éves, SATA-s Intel 730-am is.
Mire bejön a monitoron a kép, már Windows bejelentkező képernyő van.
"az mx500-ban 99% h a sata m2 verzió van"
??? Van belőle M.2-es, SATA-s, de én a szimpla, 2,5 hüvelykes verzióról beszélek.Papíron jobb a 860 EVO, drágább is, de valós felhasználásban effektíve tökmindegy, ez is és az MX500 is egy nagyon jó, ajánlott drive. Játékban kb. 1-2 másodperccel lassabbak, mint egy 3 GB/s-os NVMe meghajtó.
"most fogsz rehegni, a 19,5e-ért vásárolt gb b450m s2h lapom is zen3000 ready volt..."
A B350 Tomahawk Arcticom is az, csak új BIOS kellett hozzá. Sőt, sok A320-asban is mennek az új Zenek, meg 2-2,5k-ért lehet kérni bármihez BIOS frissítést átvétel előtt - de az már más kérdés, hogy a lapodnak mennyire van butítva a BIOS-a (mivel nincs elég ROM-kapacitás) és hogy a VRM + BIOS miatt a PBO frekik meddig mennek fel és mennyire stabilak (ugyanez a kérdés áll a RAM-okra is).
Mi az a játék, ami nyiknyiköl, ha 16 GB RAM-od van? Mert ott valamit nagyon elqrtak a fejlesztők..
-
Hobbbyt
őstag
Legbelül kicsit irigyellek amiért nem érintett meg téged ez a szenvedély.
Engem már gyerekkoromban elbűvölt, elrabolt és kiköpött ez a fura hobby. Ő választott engem, nem én őt. Már rég beismertem, hogy ez hobby.. így nem kell magyarázkodnom, hogy miért költök rá tök értelmetlenül ennyi pénzt.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
"nyilván nem kötelező ufóéktól venni, de ott 43-44e ft-ra jön ki a 2700, többször nem mondom"
Igen, nekem meg 51-be a fóliás R5 3600.
Legfeljebb akkor lehetne jobb (a alacsonyabb frame rate ellenére) a 2700, ha streamelnék is - de nem streamelek.
"az tény és való, h nincs ég és föld külnbség köztük hétköznapi használatban, de van különbség, ha pedig bármi meló beesik aminek kell a gyors alap, akkor agyonveri az sx8200 pro mindkettőt"
De ehhez a géphez nem fog beesni semmi meló. Csakis KIZÁRLÓAG játék lesz vele (meg esetenkénti böngészés, amikor kis szünetet iktatunk be LAN-on), más SEMMI. Van külön melós gép, meg külön netes-filmezős vas, mert nem szeressem keverni a szezont a fazonnal. : > Meg külön Win98/DOSBox (jó kis P200MMX, csak a egy Diamond V1 kéne még bele) cucc, meg a pár évvel későbbi, autentikus rekreációhoz Tualatinos Voodoo box, AGP-s V3 3000-rel, meg...
"annyit még elárulok, mx500 jobban melegszik mint az sx8200 pro"
Az MX500 max. 40-45 fok egy jól szellőző házban tartós írás alatt, az SX8200 Pro (külön megvásárolható, normálisabb rézborda nélkül) meg 75-80.
"kinézett lapodat annyira nem ismerem, az lehet h jó választás"
A Tomahawk az egyik legjobb B450-es lap. A MAX annyiban különbözik a simától, hogy
1) dupla akkora (256 Mb / 32 MB) BIOS ROM van rajta, szóval van hely bőven a Matisse számára kibővített BIOS-nak, nem kell nyírbálni dolgokat
2) out-of-the-box Ryzen 3xxx kompatibilis, szóval a BIOS frissítés erejéig nem kell kölcsönkérni korábbi genes CPU-t (ez csak egyszeri dolog, de akkor is kényelmes)
3) memóriákat out-of-the-box 4133 MHz-es OC-ig támogatja a 3466 MHz helyett
4) a VRM bordázat sötétebb szürke/feketeÚjfent; CSAK játszani fölösleges pénzkidobás a 16 GB-nál több RAM. Amikor már több kell, akkor 2 x 16 GB-ra cserélem, de még valószínűbb, hogy már BŐVEN benne leszünk a DDR5-ben, szóval inkább komplett platformváltás lesz, mintsem szimpla memória duplázás - úgy 4-5 év múlva.
Abban egyetértünk, hogy Radeonból csak Sapphire (Tri-X/Vapor-X/Pulse/Nitro(+)).
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Nem az, hogy hova nem lesz elég, hanem az R5 3600 ~10 pénzzel kerül többe, modernebb és minimum +10-15 fps + magasabb órajeleken lehet hajtani a RAM-okat, és játéktól függően abból is jön +5-10 fps. A kis dolgok összeadódnak; ennyi pénzt beleölve már biztos nem vennék előző generációs cuccot, főleg, hogy árban sincs túl nagy különbség. Eléggé nagy világszerte a konszenzus arról, hogy játszódni az R5 3600 a best buy.
Ahogy írtam, NVMe és SATA között a mindennapokban és játékokban szinte nincs különbség. Leülsz a gép elé és nem tudod megmondani, hogy mi van benne. Cserében az utóbbi olcsóbb (mert nem valami dzsunkát vennék, ahogy más alkatrészből sem) és feleannyi °C.
Tomahawknak jobb a VRM-je, ami a PBO-nál számít; hosszútávon nem mindegy, hogy hány fokosak nagy terhelésen a tápellátó áramkörök. -
kolopele
nagyúr
Olyan gyári oc van benne hogy hozza egy ref. 2070 teljesítményét, igaz olyankor 220W a fogyasztása kimaxolva
130 - ért került hozzám újonnan, kíváncsi voltam rá milyen. Meg nem tartom persze, de legalább láttam mit tud. Ennyiért még annak is megéri egy ilyen kártya akinek elég egy sima 2060 teljesítménye, power limitet le kell venni 70 - re, és máris ott van, a fogyi meg csökken 30% - kal, 60 fps - re lockolva meg még többel. Később meg ha több erő kell power limit vissza 100 - ra vagy feljebb
Táp terén meg nagyon szívesen, és vedd akkor a 650 -est, hátha később még fejlesztesz, ellenkező esetben az 550 - es is bőven elég, de ha már egy árban mennek inkább legyen a nagyobb.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
-
kolopele
nagyúr
Erről beszéltem
Másik téma: Csak egy teszt erejéig megnéztem a 3.7 és a 4.3 gzh közötti fps eltérést a Division 2 benchmark alatt FHD - n high beállítások mellett a még nálam lévő 2060 superrel (ezért jó egy jó Z - s lap, azt állítasz be amit akarsz), és 4 fps volt az átlag eltérés ( 127-123). Na most ha valakinek gyári hűtője van teszem fel, ott nagyon érdemes akár ennyivel is csökkenteni az órajelet, főleg aki FHD - n tolja 60-75 fps mellett (mindig mondom, inkább a kártya legyen az erős, többet számít).
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Á, csak játszani teljesen felesleges a 32 GB, a 2 x 8-as, 3600-as Ripjaws kit meg megvan nettó 20-ból.
"minek 3600 drágábban?"Mert játszani jobb, mást meg nem fogok azzal a géppel csinálni. Játékok normálisan uszkve 6 magig skálázódnak, és itt az a 3,6 GHz @ all core az 4,2-4,3 GHz @ all core, ami nem kevés diffi. Gémekben minimum +10-20 fps az új R5 a 2700/2700X-hez viszonyítva, és a magasabb memória órajelekből is jobban profitál (3600-on 1:1 szinkron az Infinity Fabrickel).
Az SX8200 Pro (amúgy tudom, milyen, teszteltem
) kb. egy ötvössel több, mint az ugyanakkora, 2,5 hüvelykes Crucial MX500, de
a) játékokban - és a mindennapi felhasználás során - elhanyagolható a sebességkülönbség
b) cserébe a 2,5 hüvelykes MX500 régebben a piacon van, többet bizonyított (+a PS4-emben is egy ilyen figyel), és 30-40 fokkal hűvösebb, ami számomra fontos tényező (tempered glass mögött meg még jól is mutat) -
kolopele
nagyúr
Az komoly, 19% - os venti fordulat mellett...........Kár, hogy az nVidia kártyákat nem lehet úgy szabályozni mint az AMD - ket ( vagy legalábbis én nem értek hozzá, Afterburnerrel lehet tán, de nekem nem sikerült). Igazság szerint annyira nem is kell bántani őket, ez a fesz csökkentés kicsit lutri. Na igen, hc multi gamerek....Múltkor olvastam valahol hogy egy még kezdő CSGO - s panaszkodott, hogy azért veszít folyton mert neki csak 144 fps - sel megy másnak meg biztosan 240 - el vagy még többel, és nem azért mert most kezdte
Van egy barátom aki szintén komolyan tolja, mindössze 75HZ - en és lealáz egy halom játékost akik a 240 fps - től várták a csodát -
kolopele
nagyúr
Nem is kell egy mai modern CPU - nak magasabb all core mint 3,6-3,8 GHZ, ha azon nem visz el valamit 4,3-4,6 - on sem fog. Oké, lehet 3-4 fps eltérés, de aki nem e-sport gamer 240 fps - sel az ebből semmit nem fog érzékelni, max. annyit hogy alig melegszik majd a proci.
Tápból nekem is RMx van, nagyon ajánlom. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
Hát, a szilícium lottó, meg egy-egy gyárilag hibás példány mindig benne van a pakliban - de ez minden mással is így van.
Én is meg akarom magam győzni, hogy elég lenne egy RX 590 Nitro+, de a V64 Nitro+-ról azért az nagy visszalépés lenne - még úgy is, hogy igencsak keveset játszom -, a jövőre érkező Cyberpunk 2077-et meg eléggé ki akarom majd maxolni vizuálisan (R5 3600 @ PBO + 16 GB DDR4-3600 lenne mellette)..
Így hirtelen két variáción gondolkodtam el, mert kb. ugyanannyi lenne:
1)
MSI B450 Tomahawk MAX
AMD Ryzen 5 3600
2 x 8 GB Ripjaws V DDR4-3600 CL19
Sapphire Pulse Radeon RX 5700 (@ XT BIOS)
500 GB Crucial MX5002)
MSI B450 Tomahawk MAX
AMD Ryzen 7 3700X - igaz, ez CSAK játékos gép lenne, oda meg igazából elég egy R5 3600
2 x 8 GB Ripjaws V DDR4-3600 CL19
Sapphire Radeon RX 590 Nitro+ SE / Pulse RX 590
1 TB Crucial MX500 -
aginor
veterán
Nekem is cicereg bizonyos fordulaton, de hamar túl van rajta így annyira nem zavar (nem is biztos hogy minőségi, hanem inkább konstrukciós hiba lehet). Majd figyelni fogom, hogy van-e változás a jellegében, mértékében vagy előfordulásában. Ha a 3év gari alatt letérdel, akkor legfeljebb visszaviszem.
A gigát azért nem küldtem vissza, mivel apróról volt és a 470-et cseréltük értékegyeztetéssel. A srác garcserébe kapta, de ki sem bontotta, viszont az elállás már leketyegett róla.. A baj sosem jár egyedül.
A Seasonic elvileg jó márka, nekem két tápom is volt/van tőlük, de én elégedett vagyok, viszont azok régebbiek így az újabb darabok lehetnek gyengébb minőségűek. A tendenciát látva most cseréld egy 40k-sra hátha ez már egyáltalán nem fog zörögni.Én amúgy egy ilyen táppal nem szaroznék, cseréltetném azonnal, ha van rá lehetőségem, aztán dugják, ahova akarják..
-
Dilikutya
félisten
-
kolopele
nagyúr
Akkor el sem hinnéd, hogy az én MSI - m induláskor hirtelen pörög fel, majd bizonyos fordulat mellett pulzál, manuális beállítást alkalmaztam ezek elkerülésére. Az újabb fajta, "továbbfejlesztett" ventik alulmúlják mint amilyen a Pascal esetében voltak. Járt nálam sokféle kártya, de eddig az RTX esetében messze az Aorus és a Strix hűtése volt a legkellemesebb számomra gyári beállítások mellett ( ja, igen, valóban kissé rezonál a Giga is, amennyiben 100% - on járnak a ventik, csak éppen 50-60% fölé nem akartak menni legvadabb tesztjeim során sem)
Mint MSI fan viszont inkább beállítom manuálisan, de ugyanezt tenném az Aorussal is vagy bármelyikkel, mert az indulásnál hallható felpörgést nem tudom elviselni, főleg amikor játékon belül ez többször is előfordul. Játéknál egy katt és manuális, befejezve egy katt és gyári
-
kolopele
nagyúr
Jól kifogtad, a srácaimnak is két Seasonic van már egy éve, ráadásul az SII - es széria, nem is a focus, még sincs semmi hangjuk. Giga esetében sokkal nagyobb az esély a kerregő ventikre, kivéve az új Aorus szériát, mert az már nem ugyanaz mint volt a sima windforce, van nálam egy 2060 Super, még a ventik sem úgy néznek ki rajta.
-
Gibo
senior tag
-
aginor
veterán
A GW valóban nem a minőség csúcsa, ahogy a Giga sem az. Ez utóbbi nálam tiltó listán van korábbi hűtő problémák miatt, de idén volt egy elég jó ajánlat a három ventis 1660-jukra így beleugrottam. Erre nem "hibás" volt ez is?! Nálam nem működött a ventiszabályozás, minden más gépben igen, no comment..
buktam is 10k-t a cseréjével, mivel az inkompatibilitás nem garanciális hiba.
Sapphire-nál konkrétan hibás darabbal még nem találkoztam, de gyenge konstrukcióval már annál inkább, abban ők is jók.
Szerintem az 570-ed alulfeszelve is többet eszik, mint egy 1660, legalábbis a gyári specifikációk alapján, de az egzakt infóhoz ki kellene mérni őket. A 470/570 fogyasztása amúgy még nem is vészes, szódával még talán a 480/580 is elmegy, de az 590 azért már elég kemény. Ha jól emlékszem, akkor pont a Sapphire valami <235W-ot adott meg rá fogyasztásnak. A fanstop nem rossz szolgáltatás, én is szerettem, amíg volt, de mivel a Pegasus 2d-ben teljesen hangtalan, így annyira nem érdekel, elfogadtam, hogy ezen nincsen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Futás, futópályák
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nem minden Nothing Phone (3) születik egyenlőnek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- X1 Carbon 11th 14" FHD+ IPS i5-1345U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Dell Latitude 5290, 12,5" HD, I5-8350U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11
- LOQ 15AHP9 15.6" FHD IPS Ryzen 5 8645HS RTX 4050 16GB 1TB NVMe magyar vbill gar
- Gigabyte B850 AI top ATX+R9900X+Kingston 128gb 5600 kit "4x32gb"
- Latitude 5420 14" FHD IPS i5-1145G7 16GB 256GB NVMe magyar vbill új akku gar
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- AKCIÓ! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged