- Ne legyetek bátorak, ha ezt a rollert választjátok - OOTD T10
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Légies iPhone halvány színei
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Google Pixel topik
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
A HD 7800-as szériánál is van elég minőségbeli szórás. A feszültségek gyári alapértéke 1.075V-tól akár 1.21V-ig is elmehet. A VGA-nak a behatározásához támpont lehet még az ASIC Quality %-os értéke. A jó példánynak alacsony feszültségen és alapórajelen is hibátlanul kell müködnie. Magas órajelen kevesebb feszültséggel is jól teljesit, amit egy gyengébb minőségű kártya magasabb feszültséggel tud elérni. A kevésbé szerencsésebbeknek még az órajeleket is sokkal magasabbra kell emelniük, ha ezt a teljesitményt el akarják érni. Ez a processzoroknál is igy müködik. A gyártás folyamán kiválogatásra kerültek a jobb példányok és Phenom II X(2-3-4) vagy Athlon lett a termék elnevezése. Én egy igen jó darabot fogtam ki, amivel tág keretek közt kitesztelhettem a tudását, tulajdonságát. 2GHz NB alap órajelen kisebb mértékü gyorsulásom volt a CPU feszültségemelésre, de a mérési határon igy is bőven túlment (9120 pont memória olvasás), amihez az NB-t is nővelve értem el egy elfogadható eredményt. Közben visszavettem az alapfeszültségre a CPU-t, mert a teljesitménye igy is elég mindenre és a fogyasztását is mérsékeltem. A hőmérsékletre kimutatható eltérést akkor nem tapasztaltam. Most egy Xigmatek Aegir hűtő tartja kordában a hőtermelését (idle 42fok, terhelve 55foknál többet nem mértem) ebben a nyári melegben.
-
törölt tag
Látom nem figyelsz... Fentebb az AIDA64 mérési eredményeimnél a program kiirta az alaplap megnevezését is. A CPU magórajel mindig alap 3.5GHz-en marad....
A feszültséget vettem vissza alapértékre, amire kicsit vissza is esik az eredmény. Ez még normális és nem a hibázásra utaló tény, amit nagyon szeretnél ráerőltetni a témára. A CPU hibák esetén drasztikusan visszaesne az eredményem, mint az MSI lapon és az akkori Phenom II 955 BE processzoron. A gép is belassult nem kicsit. A gyári órajelek (CPU, NB) és a hozzá tartozó feszültségeken mért értékek alatti eredmények ezt igazolták is akkor. VGA és CPU, RAM órajelemelésre alapfeszen nagyobb valószinűséggel megnövekszik a hibázásra való lehetőség, de mint megemlitetted a herdver védelme közbeavatkozik. Én felfelé emeltem a feszültséget és órajelet (5-10%) ami a teljesitményét növeli a rendszernek és egységesen jó teljesitményt ad kilengések nélkül. Az alulfeszelés és energiagazdaságos felhasználás nem az én területem, de sokan alkalmazzák gond nélkül.
-
törölt tag
Nem kevés, gyakorlatilag alap NB feszültségen is müködne hibák nélkül, de biztonsági tartaléknak adtam az 0.1V-os emelést. RAM 1600MHz-en CL8-as időzitéssel lett megvéve. Ezt tudja, ezen használom. Az alaplap 140W-ig kezeli a CPU-kat és a legfrissebb F12-es BIOS van fent. Energiagazdálkodás kikapcsolva, nem veszi vissza az órajeleket, ezért az órajelek változása miatt sem történhet hiba. Volt egy MSI alaplapom, amivel sürün lefagyott a CPU, amit garanciálisan ki is cseréltek. Gigabyte lapom még rossz nem volt, és a teljesitménye is rendben van, mert a CPU eléri a 12GB/s maximális elméleti sebességét.
-
törölt tag
Feltehetném a NAGYBETÜS kérdést az elektronikai gyártócégekhez is... Miért az esztelen fejlesztés, ahol a müködési feszültségek csökkentése a fogyasztás mérséklésére van beállitva, hogy a megadott TDP keretet ne lépje túl. Az optimálisan jó teljesitményszintre kellene beállitani, hogy ne a felhasználónak kelljen megtalálni a helyes paramétereket. Mondhatnám az Intelt vagy az Nvidiát is példának, de nem az van a gépemben, nem azokkal van tapasztalatom, csak itt olvasgatok róla, hogy ott sincs minden rendben. A megfelelő teljesitményszint eléréséhez feszültségemelés és 4GHz-es CPU órajeles túlhajtás szükséges. A VGA-t emelheted alapfeszültségen 1GHz környékéig, majd minden további GPU órajelemelés egyre több feszültséget igényel. A megnövekedett hőtermelése igen jó hűtést is igényel. Jól megválogatott alkatrészekből előállított videókártya képes ezt elviselni, alacsony csikszélesség ide vagy oda.
-
törölt tag
Az NB alap szorzója 10x (2GHz) Az AM3 CPU-k elméletileg 12GB/s sebességre képesek. Ezt én elértem fagyások, hibák nélkül. A többire fentebb már leirtam a véleményem és nem ismételném magam. Az AMD és Intel, AMD és Nvidia is különböző architektúra, mégis ősszevetik időről-időre... AMD-t házon belül miért ne tenném? Phenom II X4 955 BE vs 970 BE, HD6850 vs HD7850. Ez volt az alapfelállás azonos csikszélességen milyen változások és miért. Erre meg... OFF
-
törölt tag
-
törölt tag
Ki lettek tesztelve az adott órajelek és feszültégek. Gyorsul-lassul, mit miért, hogyan... Ezen nincs mit gondolkodnom, mert ennél tovább ezzel a géppel nem jutok. Teljesitménye most még bőven elég nekem, ha meg elfogy a 45nm ereje, akkor fogok váltani alacsonyabb csikszélességre. VGA-k esetén a váltások gyakoribbak és szükségét is érzem, hogy kell nekem egy új videókártya.
-
törölt tag
Az AMD nyilván tévedésből adta meg az alap 1.296V-os müködési feszültséget, amin a CPU hiba nélkül és hüvösen dolgozik. A magas órajel és az NB-n is végrehajtott tuning (itt most 2200 MHz és +0.1V feszültség, de lehetne akár több is, de az lényegesen megnövelné a fogyasztását és hőtermelését a lapnak) hatására a CPU összteljesitménye (magok, memóriavezérlő, Cache-ek) mind gyorsulnak alap feszültségen is. A CPU feszültség emelése 1.328V-ra a BIOS-ban megnőveli a tranzisztorok sebességét és teljesitményét, ami a rendszer megnövekedett teljesitménye következtében még feldolgozásra kerűl, tovább gyorsitva azt. A mostani AMD 32nm-es 4magos CPU-k az alacsony csikszélesség ellenére sem gyorsultak olyan szintre ami miatt késztetést éreznék a váltásra.
-
törölt tag
AMD Phenom II 970 BE alap 3500 MHz-en 1.328V-on használva gyorsabb eredményeket ért el mint az alap 1.296V-on. Érdemi sebességkülönbség azért nem érezhető igy sem, de alap feszültségen 3700MHz-en hozta azt az eredményt amit feszültségemeléssel. A hőmérsékletek eltérése közben alig ingadozott, majd visszaállt az elöző értékre. Ebben mi volt számodra ami nem érthető, vagy még ennél is szájbarágosabban mondjam el, hogy MINDENKI megértse a lényeget.
A technika ördöge a részletekben látszik és mivel legtöbbszőr jelentkezik mindenkinél valamilyen szinten, ezért fejlesztenek ilyen gőzerővel, ami még tőbb hibát is jelenthet. Ezen a gyártástechnologiai váltások sem segitenek számottevően, mert egy meglévő igen göröngyös útat egyengetnek, pedig váltani kell, mert ez a dolgok rendje.
-
törölt tag
Tuningolási gyakorlatban szerzett tapasztalataimat nem nevezném kevésnek.
Az olyan világban ahol a fentebb általatok leírt fizikai szabályok érvényesülnének minden megvett termék egyformán jól teljesitene. Mindenkinek az 5GHz-es CPU és az 1500/7000MHz-es GPU átlagos eredményei nem keltenének feltünést. Nem is kapkodnának az userek, az új termékek iránti kereslet és az árak lecsökkenének. A gyártók meg nem éreznének késztetést a fejlesztésre, mert anyagilag nem érné meg nekik. Nem olyan világot élünk.
-
agressiv
addikt
Jézusom. Csökkentsd a processzorod magfeszültségét, minek hatására kevésbbé fog melegedni, de ugyanakkora órajel mellett, pontosan ugyanannyi pontot fog kapni (ha stabil marad persze). Fizika első osztály, szánalom amiket írkáltok. Megtanultátok a szabályt, de nem értitek.
-
agressiv
addikt
Igen, inkább értelmezni próbáld helyesen. Ha egy lapka csak fűtene, tényleg nem lenne több, mint a hajszárító fűtőszála, vagy egy teljesítményellenállás. Csak gondold végig, ha alulfeszeled, a számítási teljesítmény nem csökken, viszont kevsébbé fűt, kevesebb energia alakul át hővé, de megmarad a számítási teljesítmény, mert azzá is át tud alakulni..
-
törölt tag
Részben igen, de mint te is megemlítetted elég változó az eldisszipált energia mértéke. Minden feszülséget amit hasznosan munkára tudnak fogni és ezek arányát optimalizálják. A gyártástechnológiai fejlesztői még a csikszélesség csőkkentésével tudják elérni a teljesitmény növelését. Azért bizonyos területeken már korlátokba ütköznek. HDD-n az egy tányérra elférő TB-ok száma. Az SSD élettartalma és területe. A CPU-k teljesitménye. A VGA-k sávszélessége még talán elég is lehetne napjainkban, ha a játékok jól lennének optimalizálva és az új gépigényes eljárások nem fognának le annyi erőforrást. A megnövekedett teljesítmény nagyobb hőtermelést is jelent. A CPU és a VGA nagy mértékű hűtésére és egy jó szellőző házra most nagyobb szükségünk van mint jónéhány éve gondoltam volna.
-
HSM
félisten
Nekem anno az X58 rendszerem teljesen jól kijött 3 csatornával, és egy rakás PCI-E slotnak is maradt pin. 50K-ért voltak hozzá anno lapok.
A Kaverinél tartok tőle, hogy szűkös lehet a memória-sávszél, és a 2 steamroller is necces szvsz. APU-nak tökély, de mondjuk nekem egy 3570K után kevés.
Jó, a PS4 APU nekem is nagyon adja, de PC-nek nem lenne az igazi, mondjuk 16GB GDDR5 "kicsit" jobban megdrágítaná a dolgot, mint a sokrétegű NYÁK a sok csatornához.... -
HSM
félisten
Na igen, de ebben 8 magos bulldozer van, össze se számoltam, hány bit memóriával, meg kb. egy Tahiti GPU-val....
Ehhez 20nm is kevés lesz.
Pont a zárójeles megjegyzésed miatt tettem idétőjelbe a "fake" jelzőt.Amúgy nekem APU-nak marhára tetszene egy sima 5 modulos bulldozer (nem tudom, most melyik a legfrisebb modulok neve) mellétolva egy sima, 3 vagy 4-csatornás GDDR3 1600 memóriavezérlő, és mondjuk egy 500-700 GCN magos IGP-vel...
Ez még nem is lenne megvalósíthatatlan szvsz....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP Elitebook 8570W - i7-QM I 16GB I 750GB I 15,6" HD+/FHD I Nvidia I W10 I Garancia
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest