Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
A gyártástechnológiaváltás csikszélességváltással és optimalizációval is együtt jár. Több shader egység nagyobb magméret megemelt órajelekkel és sávszélességgel, kisebb feszültséggel és jó esetben fogyasztással. A többség a BIOS-ban beállitja az adott órajeleket és hozzá tartozó feszültségeket, időzitéseket. A Catalystban, Afterburner-ben az órajeleket, feszültségeket és a Power Limit értékét. Nem mindegy ki milyen példányt kap kézhez, mert az alacsonyabb feszültségű darabok teljesitménye tovább emelhető. A fentebb leirtak többségét fenttartom és ezzel nem vezettem félre senkit (magamat sem). Nem trolloztam le még senkit , mert kitartott a véleménye mellett és ilyen tapasztolatokat szerzett és ezt megosztotta másokkal is. Az ilyen esetekből szerzett tudást is megtartom és megprobálom azt felhasznositani magamnak.
-
törölt tag
Ha nem ezt tenné, hanem hasznosan felhasználná az egész 1.21V-ot, akkor ezek a GPU-k képviselnék az élvonalat, de nem ez történt. Nekem alapfeszültségen 950MHz (1GHz) az elért órajel. 1100-1150MHz-hez további feszültségemelés szükséges (akár 1.21V). Az 1200MHz vagy magasabb eredményt nem tudja mindenki teljesiteni hibázás, fagyás nélkül, föleg akinek gyengébb kártya jutott. OMG töled azért egy kimeritő válasz volt.
-
törölt tag
Az értékek nem teljesen pontosak, de szemléltetésnek jó. 1.21V-ból eldisszipál, elfűt 0.2V-ot a magas szivárgású GPU. Ez 1.138V-on majd 0.11V-ot jelent, ami azért emészthetőbb eredmény. A jól sikerült chipek mostanában kezdtek sűrűbben előfordulni, majd a termékciklus végére. 1.075V-on 0.5V vagy kevesebb disszipálódik el feleslegesen. A következő gyártástechnológiai váltásnál, alacsonyabb csikszélességen ezek az értékek redukálodni fognak lefelé, mert még tovább csökkenek a feszültségértékek és a szivárgási áram mértéke egyaránt. Ezzel remélhetőleg a tuningpotenciál is megmarad vagy növekedni fog.
-
törölt tag
A 169. hsz-ben kifejtettem az ASIC Quality-vel kapcsolatban a gondolataimat.
Kevésbé jól sikerült chipek minél magasabb feszültséget kérnek a müködéshez, azért mert magas a szivárgási áramuk és nem alacsony. Intel-nél alacsony szivárgású a CPU és alacsonyabb feszültséget kérnek. A hőtermelése és fogyasztása is alacsonyabb. Az AMD-nek majd mindenben rosszabb paraméterei vannak. Ez már tényleg kész... OFF
-
törölt tag
1.21V-os feszültséget a GPU gyenge teszteredménye miatt kapta meg az adott példány. Kevésbé tuningolható és magas órajelen jobban melegszik. 1.138V-on nagyobb órajelek elérhetőek kevesebb hőtermelés mellett. A következő gyártástechnológia váltás után 20nm-en 1V-os feszültség alatti példányokat is elképzelhetőnek tartok és az 1.075V is átlagos érték lehet.
-
törölt tag
Valamiért ellentmondásba ütköztél. A GPU-t letesztelve a gyártósoron kiválogatásra kerülnek az olyan darabok, amik szintén kevesebb fesszel, de hibátlanul müködtek. A GPU müködéséhez itt 1.075V is elegendő volt (HD7870 vagy magasabb kategória). A másik példány nem sikerült valamiért olyan jól, mert ehez a Check teszthez 1.21V-ot kért, ahol még zöld utat kapott (HD7850 OC vagy alacsonyabb kategória). A következő 1.42V-on még lefut a Check-en, de megy félre visszatesztelésre, hogy megvizsgálják mi volt az oka a kedvezőtlen tesztnek. A késztermék VGA-n talált kirivó hiba esetén letiltásra kerülnek részegységek, ahol elbirálják milyen számozást érdemel az adott VGA. Valahogy igy mennek a dolgok szerintem...
-
törölt tag
"A jó példánynak alacsony feszültségen és alapórajelen is hibátlanul kell müködnie. Magas órajelen kevesebb feszültséggel is jól teljesit, amit egy gyengébb minőségű kártya magasabb feszültséggel tud elérni." Ez az idézet eddig megegyezik az általad leirtakkal. A GPU és a GDDR RAM-ok közt is akad elég nagy minőségbeli szórás. A probléma akkor keletkezik, amikor feszemeléssel sem teljesit jól a VGA (clock to clock és a CPU limit nem állt fent). Az órajeleket emelni kell, hogy az adott eredményeket elérje. Halkan megjegyzem az alacsonyabb feszültséget azokra a példányokra engedélyezik, amelyeknek kevesebb szivárgásuk van, ezért 1.075V-os feszültséggel is hibák nélkül üzemelnek. Az átlag 1.138V-os értéke a HD7850-es videókártyámnak még az elmegy kategória, mert ennél rosszabbak 1.21V-ot kérnek a GPU és shaderek hibátlan üzemeléséhez. 1.21V-on több feszültséget disszipál el hő formájában a VGA. A legjobb negativ példám erre az Athlon 64 7750 BE kétmagos AMD processzorom volt.
-
törölt tag
A HD 7800-as szériánál is van elég minőségbeli szórás. A feszültségek gyári alapértéke 1.075V-tól akár 1.21V-ig is elmehet. A VGA-nak a behatározásához támpont lehet még az ASIC Quality %-os értéke. A jó példánynak alacsony feszültségen és alapórajelen is hibátlanul kell müködnie. Magas órajelen kevesebb feszültséggel is jól teljesit, amit egy gyengébb minőségű kártya magasabb feszültséggel tud elérni. A kevésbé szerencsésebbeknek még az órajeleket is sokkal magasabbra kell emelniük, ha ezt a teljesitményt el akarják érni. Ez a processzoroknál is igy müködik. A gyártás folyamán kiválogatásra kerültek a jobb példányok és Phenom II X(2-3-4) vagy Athlon lett a termék elnevezése. Én egy igen jó darabot fogtam ki, amivel tág keretek közt kitesztelhettem a tudását, tulajdonságát. 2GHz NB alap órajelen kisebb mértékü gyorsulásom volt a CPU feszültségemelésre, de a mérési határon igy is bőven túlment (9120 pont memória olvasás), amihez az NB-t is nővelve értem el egy elfogadható eredményt. Közben visszavettem az alapfeszültségre a CPU-t, mert a teljesitménye igy is elég mindenre és a fogyasztását is mérsékeltem. A hőmérsékletre kimutatható eltérést akkor nem tapasztaltam. Most egy Xigmatek Aegir hűtő tartja kordában a hőtermelését (idle 42fok, terhelve 55foknál többet nem mértem) ebben a nyári melegben.
-
törölt tag
Az L3 cache a memóriavezérlővel van szinkronban, ha az L3 cache-n gyorsítasz, a memóriamüveletek teljesitménye is növekedni fog. A mérések eredményei közt jelentéktelen eltérések lehetnek (mérési hibahatár). Ezen kivűl eső negativ eredmények viszont utalhatnak egy hardverelem hibájára. Teszt közben nem használhatsz semmit a háttérben (film, zene, internet), még az egeret és a billentyűzetet sem. Ez alapkövetelmény. Ha nem találsz a két mérés közt eltérést a késleltetési időben és a teszteredményekben, akkor neked nem is kell tudnod ezeket a dolgokat, mert nem veszed hasznát.
-
törölt tag
Látom nem figyelsz... Fentebb az AIDA64 mérési eredményeimnél a program kiirta az alaplap megnevezését is. A CPU magórajel mindig alap 3.5GHz-en marad....
A feszültséget vettem vissza alapértékre, amire kicsit vissza is esik az eredmény. Ez még normális és nem a hibázásra utaló tény, amit nagyon szeretnél ráerőltetni a témára. A CPU hibák esetén drasztikusan visszaesne az eredményem, mint az MSI lapon és az akkori Phenom II 955 BE processzoron. A gép is belassult nem kicsit. A gyári órajelek (CPU, NB) és a hozzá tartozó feszültségeken mért értékek alatti eredmények ezt igazolták is akkor. VGA és CPU, RAM órajelemelésre alapfeszen nagyobb valószinűséggel megnövekszik a hibázásra való lehetőség, de mint megemlitetted a herdver védelme közbeavatkozik. Én felfelé emeltem a feszültséget és órajelet (5-10%) ami a teljesitményét növeli a rendszernek és egységesen jó teljesitményt ad kilengések nélkül. Az alulfeszelés és energiagazdaságos felhasználás nem az én területem, de sokan alkalmazzák gond nélkül.
-
törölt tag
Nem kevés, gyakorlatilag alap NB feszültségen is müködne hibák nélkül, de biztonsági tartaléknak adtam az 0.1V-os emelést. RAM 1600MHz-en CL8-as időzitéssel lett megvéve. Ezt tudja, ezen használom. Az alaplap 140W-ig kezeli a CPU-kat és a legfrissebb F12-es BIOS van fent. Energiagazdálkodás kikapcsolva, nem veszi vissza az órajeleket, ezért az órajelek változása miatt sem történhet hiba. Volt egy MSI alaplapom, amivel sürün lefagyott a CPU, amit garanciálisan ki is cseréltek. Gigabyte lapom még rossz nem volt, és a teljesitménye is rendben van, mert a CPU eléri a 12GB/s maximális elméleti sebességét.
-
törölt tag
Feltehetném a NAGYBETÜS kérdést az elektronikai gyártócégekhez is... Miért az esztelen fejlesztés, ahol a müködési feszültségek csökkentése a fogyasztás mérséklésére van beállitva, hogy a megadott TDP keretet ne lépje túl. Az optimálisan jó teljesitményszintre kellene beállitani, hogy ne a felhasználónak kelljen megtalálni a helyes paramétereket. Mondhatnám az Intelt vagy az Nvidiát is példának, de nem az van a gépemben, nem azokkal van tapasztalatom, csak itt olvasgatok róla, hogy ott sincs minden rendben. A megfelelő teljesitményszint eléréséhez feszültségemelés és 4GHz-es CPU órajeles túlhajtás szükséges. A VGA-t emelheted alapfeszültségen 1GHz környékéig, majd minden további GPU órajelemelés egyre több feszültséget igényel. A megnövekedett hőtermelése igen jó hűtést is igényel. Jól megválogatott alkatrészekből előállított videókártya képes ezt elviselni, alacsony csikszélesség ide vagy oda.
-
törölt tag
Az NB alap szorzója 10x (2GHz) Az AM3 CPU-k elméletileg 12GB/s sebességre képesek. Ezt én elértem fagyások, hibák nélkül. A többire fentebb már leirtam a véleményem és nem ismételném magam. Az AMD és Intel, AMD és Nvidia is különböző architektúra, mégis ősszevetik időről-időre... AMD-t házon belül miért ne tenném? Phenom II X4 955 BE vs 970 BE, HD6850 vs HD7850. Ez volt az alapfelállás azonos csikszélességen milyen változások és miért. Erre meg... OFF
-
törölt tag
-
törölt tag
Ki lettek tesztelve az adott órajelek és feszültégek. Gyorsul-lassul, mit miért, hogyan... Ezen nincs mit gondolkodnom, mert ennél tovább ezzel a géppel nem jutok. Teljesitménye most még bőven elég nekem, ha meg elfogy a 45nm ereje, akkor fogok váltani alacsonyabb csikszélességre. VGA-k esetén a váltások gyakoribbak és szükségét is érzem, hogy kell nekem egy új videókártya.
-
törölt tag
A processzor teljesitménye a felhasznált hardverelemek teljesitményétől is függ. Rendesen kiszolgálva az igényeit tud olyan teljesitményt leadni amire az AMD mérnőkei tervezték. Az adatok feldolgozása során minden részelemnek hibátlanul kell teljesitenie még tuningbeállitások közben is. A rendszert gyorsitva (esetünkben a RAM, NB) a CPU is tőbb adatot képes fogadni. Az órajeleket és a hozzá tartozó feszültségeket megtalálva a CPU teljes kapacitása kihasználhatóvá tehető, amit a rendszer felől érkező adatfolyamok feldolgozását jelenti. Szerintem ebben nem a fizikai ismeretek bogarászása, hanem a gyakorlati tudás megszerzése segitett, hogy elsajátítottam és felhasználtam ezt a gépem teljesitményének optimális beállításában.
-
törölt tag
Az AMD nyilván tévedésből adta meg az alap 1.296V-os müködési feszültséget, amin a CPU hiba nélkül és hüvösen dolgozik. A magas órajel és az NB-n is végrehajtott tuning (itt most 2200 MHz és +0.1V feszültség, de lehetne akár több is, de az lényegesen megnövelné a fogyasztását és hőtermelését a lapnak) hatására a CPU összteljesitménye (magok, memóriavezérlő, Cache-ek) mind gyorsulnak alap feszültségen is. A CPU feszültség emelése 1.328V-ra a BIOS-ban megnőveli a tranzisztorok sebességét és teljesitményét, ami a rendszer megnövekedett teljesitménye következtében még feldolgozásra kerűl, tovább gyorsitva azt. A mostani AMD 32nm-es 4magos CPU-k az alacsony csikszélesség ellenére sem gyorsultak olyan szintre ami miatt késztetést éreznék a váltásra.
-
törölt tag
Alacsonyabb csikszéleségen a feszültség értékek csökkentek, de az órajelek és magok, számoló egységek nővekedése miatt a hőtermelés, fogyasztás nem. Tuningolás vagy magas órajelek közben a feszültséget emelve kapom meg azt a teljesitményt amit elvárok egy új terméktől (10% vagy még több). TDP értéke nem változik, de a hűtésére jobban oda kell figyelnem. Nvidia és Intel már kapott visszajelzést mostanában a saját termékeik által generált hibáikból. Az SSD bomba még gyüjti az erejét, de nagyot fog szólni!
-
törölt tag
Nincs alulfeszelve, az alap 1.296V (RB-C3 revision). Az 1.328V tuningnak számit. A hőmérséklet 1-2 fokos kimozdulásához 3700-3800MHz, 1.328V kell neki. Ilyenkor azért már érezhető gyorsulás programoknál és játéknál néhány FPS különbség. Autós hasonlatod kissé sarkított, mert a motor tuninghoz elég komoly mérő pad kell és szaktudás, ami nálad nem feltétlenűl van meg.
-
törölt tag
AMD Phenom II 970 BE alap 3500 MHz-en 1.328V-on használva gyorsabb eredményeket ért el mint az alap 1.296V-on. Érdemi sebességkülönbség azért nem érezhető igy sem, de alap feszültségen 3700MHz-en hozta azt az eredményt amit feszültségemeléssel. A hőmérsékletek eltérése közben alig ingadozott, majd visszaállt az elöző értékre. Ebben mi volt számodra ami nem érthető, vagy még ennél is szájbarágosabban mondjam el, hogy MINDENKI megértse a lényeget.
A technika ördöge a részletekben látszik és mivel legtöbbszőr jelentkezik mindenkinél valamilyen szinten, ezért fejlesztenek ilyen gőzerővel, ami még tőbb hibát is jelenthet. Ezen a gyártástechnologiai váltások sem segitenek számottevően, mert egy meglévő igen göröngyös útat egyengetnek, pedig váltani kell, mert ez a dolgok rendje.
-
törölt tag
Tuningolási gyakorlatban szerzett tapasztalataimat nem nevezném kevésnek.
Az olyan világban ahol a fentebb általatok leírt fizikai szabályok érvényesülnének minden megvett termék egyformán jól teljesitene. Mindenkinek az 5GHz-es CPU és az 1500/7000MHz-es GPU átlagos eredményei nem keltenének feltünést. Nem is kapkodnának az userek, az új termékek iránti kereslet és az árak lecsökkenének. A gyártók meg nem éreznének késztetést a fejlesztésre, mert anyagilag nem érné meg nekik. Nem olyan világot élünk.
-
törölt tag
HDD adatsűrűség tányéronként 1TB főlé nehezen vihető, de ha nővelik az író-olvasó fej teljesitményét és a tányérok forgási sebességét, ami nagyobb hőmérséklet termelést is jelent, akkor nővelhetővé válik az adatsűrűség. Megbizhatósága csökkent és a hibára való lehetőség megnövekedett. SSD csíkszélesség váltással alig növelhető tovább a sebessége, de az élettartalma egyre rosszabb minden új gyártástechnologiai váltásnál. Az ezt ellensúlyozandó eljárások megdrágitják a termék árát. Az SSD-vezérlő chip és a méret nővekedés üteme nehezen fejlődik. Az ára sem elfogadható egy normális méretű és fejletebb vezérővel felszerelt SSD-nek.
-
törölt tag
CPU és GPU vagy akár egy erősitő végfoknál a megfelelő üzemi hőmérsékleten, az adott feszültségek esetén kapom meg azt a teljesitményt amire az képes. Alacsonyan tartott hőmérsékletnél (viz vagy foly. Nitrogén hűtés) lehet magas feszültségértékek és órajeleken extra teljesitményt elérni. Magas órajeleken feszültségcsökkentéssel a számitási teljesitményem is vissza fog esni, de a maghőmérséklet nem. A feszültséget emelve egy határig elérhetek csekély gyorsulást melegedés nélkül, de egy szintet átlépve a hőfokok elszabadulnak, de még emelkedik a teljesitmény. A végső határt átlépve a még több feszültség csak a felesleges hőt termeli, amit elvezetve még üzemel a technika, de elérve a teljesítőképességének végét kifagyás és károsodás, meghibásodás lesz az eredmény. Üzemi tartományban használva az elektronikai termékeket az élettartalma is magasabb lehet, vagy okosan eltalálva egy értéket ami többlet teljesitményt adva még nem csökkenti annak használati idejét.
-
törölt tag
Látom fizika elméletből van néhánynak ismerete, de gyakorlatban inkább a saját megszerzett tapasztalatomban van ismereti tudásom, ami a számitás és szórakosztató elektronikai termékek ismereténél és használatánál többet jelent.
-
törölt tag
Részben igen, de mint te is megemlítetted elég változó az eldisszipált energia mértéke. Minden feszülséget amit hasznosan munkára tudnak fogni és ezek arányát optimalizálják. A gyártástechnológiai fejlesztői még a csikszélesség csőkkentésével tudják elérni a teljesitmény növelését. Azért bizonyos területeken már korlátokba ütköznek. HDD-n az egy tányérra elférő TB-ok száma. Az SSD élettartalma és területe. A CPU-k teljesitménye. A VGA-k sávszélessége még talán elég is lehetne napjainkban, ha a játékok jól lennének optimalizálva és az új gépigényes eljárások nem fognának le annyi erőforrást. A megnövekedett teljesítmény nagyobb hőtermelést is jelent. A CPU és a VGA nagy mértékű hűtésére és egy jó szellőző házra most nagyobb szükségünk van mint jónéhány éve gondoltam volna.
-
törölt tag
A fogyasztás nem egyenesen arányos a hőtermeléssel és nincs egyensúlyban a teljesitménnyel. Az a transistorok száma (szilícium mennyisége) az adott lapkán és ezek aránya. Mint fentebb leírtam a gyártástechnológiai váltásoknál nem mindig érvényesülnek az elönyök a legelején, hanem a következő generációval érnek el arra a teljesitményszintre amit az adott csikszélességen ki lehet hozni a VGA vagy CPU termékből. Az 55nm-es HD3850 és HD4850 teljesitménybeli különbsége jól kijött, ami a 40nm-es HD5850 és HD6850 videókártyáknál felemásra sikerült.
Vagy ott a Phenom II X4 970 BE a gépemben ami RB-C2 stepping-ről C3-ra váltott. Azt ítrák semmi változás (125W TDP). Szerintük... Phenom II X3 720 BE jó hőértékeket mutatott nagy terhelésen, de mégsem volt négymagos, ezért Phenom II X4 955 BE-re váltottam. Alap órajelen 1.360V-on ment, de 300MHz-es tuning közben megnővekedett a fogyasztása és a hőtermelése.
Na persze, mert 1.392V-ot kért a stabil müködés eléréséhez ezen az órajelen. Ezért cseréltem a Phenom II X4 970 BE-re, mert az alap 3500MHz-es órajelhez 1.296V-al is megelégedik, majd közel egy Phenom II X3 720 BE hőtermeléséhez. Fogyasztása sem 125W, csak ebbe a TDP osztályba sorolták.
-
törölt tag
Kezdem a Radeon X1950 PRO-val (RV 570) 80nm-en 575MHz GPU órajelen mentek. Nekem ez még kimaradt. Én az AGP-s HD3850 (RV670) videókártyával kezdtem, amit a HD3870 váltott 55nm-en (668MHz-823MHz). Ebben az időben majdnem elment a kedvem a PC-s felhasználástól. A Radeon HD4850 (RV770) szintén 55nm-en már használható volt, de elég alacsony órajelekkel ment és szintén GDDR3 VRAM-al még a megnövekedett shaderegységekkel is kevés volt. A HD6850 40nm-es kiúgrása hozta magával azt amivel én már elégedett voltam. Megduplázodott teljesítménye már elég volt FHD játékra. A fogyasztása a kártyáknak maradt 120-140W környékén amin a HD7850 csak kicsit tudott javitani és közben gyorsult, fejlődött is egyaránt. Persze mindezt 28nm-en. A fogyasztás alig változik (stagnál), de a hőtermelése a kártyáknak a gyártástechnológia fejlődésével csőkkenést okozott a videókártyáimnál.
-
törölt tag
Bolhacirkusz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- ÚJ Lenovo LOQ 15IRX9 - QHD 165Hz - i7-13650HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - Win11 - 3 év garancia
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- BESZÁMÍTÁS! Acer Predator Helios 300 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2060 6GB WIN10
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest