- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vakegérke #193 üzenetére
Mi volt a kiválasztott csomag forrás a netinstallnál? Akkor volt gondom, mikor az egyik magyar repót használtam, valamiért hiányoztak csomagok.
Btw, szerezz egy routert, bármelyik használt is megteszi, az betárcsázna a géped helyett, így a gépbe bedugnád az UTP-t és rögtön lenne net, minden gond nélkül, minden oprendszerben.
Magyar Firefox dolog engem is érdekel, 1x ubin megcsináltam, valahonnan letöltöttem hozzá egy nyelvi fájlt vagy plugint, onnan magyar volt. Sajnos azóta nem sikerült megcsinálnom újra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vakegérke #175 üzenetére
1,
A vinyóból annyit eszik, amennyit engedsz neki. Valószínűleg benézted a beállításokat és hagytad neki, hogy mindent felhasználjon.
Legjobb mindig a kézi particionálást választani, ott létrehozni egy partíciót a "/" csatolási ponttal a root filerendszernek EXT-4 -el, aztán ha van rá igény, akkor egyet külön a "/home" -nak, valamint kell egy "cserehely" partíció, ez a swap.
Nem tudom ez miért nem jött össze, minden Linuxnál ez a particionálás menete.Ha nem ezt csinálod, pont ugyanoda fogsz jutni az Ubuntuval is.
2,
Azért puritán, hogy azt tedd fel, amire szükséged van, felesleges vackok nélkül. Am. mit választottál felületnek? Annak minden eleme felkerült? Ezt azért kérdezem, mert lehetőség van különböző progi mennyiséggel feltenni az adott környezeteket.Ott vannak a grafikus, vagy terminálbeli csomagkezelők, keresd meg ami kell, és tedd fel.
3,
A sudo nem arra való, amire az Ubuntu használja.Itt Debianon:
SU -Eztán kéri a jelszavad és onnan kezdve amíg exitet nem írsz neki, addig emelt jogokkal tolod a parancsokat.
Debianon alapból fel sincs telepítve a sudo csomag, nálad ezek szerint fent van a DVD-s telepítés miatt, de ennek a jelszava nem azonos a root jelszóval, mert alapból arra való a sudo, hogy a tanyán xy-nak bizonyos, korlátozott funkciókat, parancsokat legyen lehetősége emelt jogosultságokkal futtatni, miközben root jelszó nélkül nem tudja hazavágni a rendszert.
Tehát ha van net, akkor először kezd úgy, hogy terminálban:
#apt-get update
#apt-get upgradeAztán utána kezd el nézni, hogy mi is a helyzet. Ha rám hallgatsz, vársz még azzal az Ubutunu felrakással.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vakegérke #161 üzenetére
Jááj, mit szedtél le?
Ezt javaslom neked, Debian Live ISO képfájl: [link], elindítod vele a gépet, kiválasztod a neked tetsző felületet gnome/kde/lxde/xfce és innen telepítheted. Elvileg ha itt beállítod a neted, az telepítés közben is menni fog. Am. ha a DVD-set töltöd le, akkor elvileg nem fog kelleni hozzá net.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Vakegérke #147 üzenetére
Én a 10.04 LTS-t használom, szeretem is és nem látom, miért kéne várni hónapokat az új LTS-re és miért ne tehetnéd addig fel ezt. Ne fogd vissza magad és telepítsd szerintem.
(Nem, nem vagyok guru a témában, csak egy mezei user, ráadásul elég kezdő, tessék így venni a tanácsot, mindenesetre tényleg nem értem, hogy miért ne tehetnéd fel a 10.04-et és miért kéne várni bármire is, szóval szerintem csapj bele)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vakegérke #143 üzenetére
Több okból is hasznos egy router, diginél pl. ha nem váltasz Windows alatt munkacsoportot, akkor közös hálózatba kerül egy tucat emberrel és nyomtatóval. Nem megfelelően beállított ill. régi Windowsok miatt még egymás adatait is látjátok, valamint nyomtathatsz a szomszéd nyomtatójára. Na ha van egy routered, akkor téged már nem érnek el.
Addig is, itt írják, hogyan kell betölteni a szükséges csomagot a Debian telepítőbe: [link] [link]
Mondjuk az ilyesmit fejből nyomni nem rossz. Ezek után kicsit fals az az okosság, hogy a Linux felhasználóbarát, csak megválasztja a barátait.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Vakegérke #133 üzenetére
Végül is, ha annyira tetszik, akkor miért ne használnád. 1-2 nehézség ha szembe jön, jól fog jönni a pozitív hozzáállás.
De arra azért készülj fel, hogy hosszú távon nem alternatíva. Pár dolgot megtanulsz vele, meg megszokod/szereted és akkor jöhet valami tartós megoldás.
-
bambano
titán
válasz
Vakegérke #126 üzenetére
egyrészt elég a netinstallt, másrészt ha az nem tetszik, akkor az első telepítő cd-t.
ebből érdemes megkeresni a nonfree verziót, mert lehet, hogy a gépedben olyan ethernet kártya van, amihez nonfree firmware kell.az ubuntu 11.04 lts szerintem nem maradt meg neked lehetőségként, mert olyat nem adtak ki.
azon kívül, hogy nincs rá aktív fejlesztés, meg támogatás, kell még érv ellene?
rakd fel a debianból annyit, amennyit sikerült, majd a többit kidebuggoljuk a debian topicban. de számíts rá, hogy hálózaton elég sokat letölt.
-
válasz
Vakegérke #126 üzenetére
ha nem épp most állítanák le a fejlesztését, akkor azt mondanám, hogy tegyél fel Kubuntut. az is egy Ubuntu, csak nem Unity felülettel, hanem KDE-vel, ami szép, egyszerű és nagyon hasonlít a Windowsra.
mondjuk erre talán jó a Cpt. Pirk által említett Chakra, de azt nem ismerem, mióta önállósodott.
(#126) Vakegérke csak amit bambano is említett: ha elakadsz, magadra leszel benne utalva.
egyébként abban egy sima Gnome felület van, ami a régi Ubuntukban is volt, de egy vagon disztribúció ma is azt használja. -
bambano
titán
válasz
Vakegérke #107 üzenetére
minek neked egy olyan linux, ami:
- öreg, mint az országút
- nem is nagyon látszik benne a távlat
- nincs hozzá elég cucc
- nincs kitől segítséget kérni, ha elakadsz?ez utóbbi a legnagyobb probléma vele, bajod van, azt mondod, hogy uhu, néma csend, mert senki nem használ olyat. egyedül maradtál.
szerintem debian, abban tudsz leghamarabb segítséget kapni és a legnormálisabban összerakott disztró.
-
-
-
-
válasz
Vakegérke #80 üzenetére
Nincs rajta a Wine támogatottsági listán :/
Ezzel próbáld megHogyhogy? hát valami hasonló nem jön fel neked?
-
-
Vakegérke
félisten
-
válasz
Vakegérke #74 üzenetére
Szia!
Oké! Az tök jó!
Istenem! Tényleg nem írtam, my badVan egy oldalsó paneled, ugye Ubuntu-n? Azon egy nagy Ubuntu logo.
11.04-en ilyen
11.10-en meg ilyen
Itt írd be a felső keresőbe, hogy terminál, s kattints rá az ikonra.Üdv. core2
-
válasz
Vakegérke #70 üzenetére
Szia!
Na, akkor segítenék most, ha megengeded:
Milyen verziójú Ubuntud van most? 11.10?
A következőket terminálba írd:
Kaphatnék egy cat /etc/lsb-release majd egy uname -a és egy uname -r kimenetet? Kiváncsi vagyok mit ír.
Aztán a következő dolog ami érdekelne: Szaggatnak az ablakmozgatások? Ha igen, akkor adj ki egy sudo apt-get install mesa-utils Kérni fogja a telepítéskor megadott jelszavadat, ezt kell itt megadni. Nyugi, nem fogod látni a jelszót miközben gépeled, ez biztonsági okokból van így. Ez felrak egy csomó programot, ne foglalkozz vele miket, nekünk csak egy a lényeges...
Szóval: Miután végzett (tehát visszakaptad a parancssort, s tudsz bele írni) add ki a következőt: glxinfo |grep direct
Fontos, hogy minden parancsot úgy írj be ahogy az itt látható, különben nem fog működni.
Egyelőre ennyi, ha ezeket tudom, akkor tudok bővebb segítséget nyújtani.
A parancsok eredményét, az átláthatóság kedvéért kérlek, ide rakd: pastebin Itt nem kell mást tenned, csak beillesztened a kimeneteket, és rákattintanod a Submit gombra. Amit utána visszaad címet a böngésző a címsorban (pl. http://pastebin.com/2svWq5Bk) azt másold ide be.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vladi: Hehe, nekem a Fedorat hozta ki első helyreIgaza van
Üdv. core2
-
lapa
veterán
válasz
Vakegérke #70 üzenetére
mikor ki van kapcsolva (nem "saved state") a virtuálgép, akkor a virtualboxban van "settings", amiben a v gép tulajdonságait állítod. azon belül "storage", és az IDE controllernél tudsz csatolni cd-t (van külön cd+ ikon).
egyébként nem nagyon értem miféle eszközök sárgák. usb-s cuccok?
szerintem a Sports Car GT elindul wine alatt (azaz ubuntuban). azaz sudo apt-get install wine, utána pedig a jobb gomb a setup.exe-n és "open with" "wine ...."
szerintem xp alatt nemigen lesz elég a 3d, bár van valami támogatás.
ja, ikonon jobb klikk és talán van "add to desktop". de nemtom hanyas ubuntud van, ezeket az új unitys bohóckodásokat nem ismerem.
-
lapa
veterán
válasz
Vakegérke #62 üzenetére
azért egy 3 darabból álló karikának csak ott kéne lennie az asztalon (az ubuntu logonak). az a start. azon belül system tools --> virtualbox.
alternatíva: alt + f2 megnyom (ez a futtatás, mint winen a win + r), és virtualbox beír, majd enter.
@bambano: szerintem van annyi esze a managgernek, hogy ha "auto"-ra állítod a pppoe-t, akkor rápróbál amint van wifi. de el tudom képzelni, hogy akkor az meg egy másik helyen nem szép, pl küzd a mekiben mert adsl-t akar szintén a wifi felett.
szóval azért ennyire nem okos, de talán egy próbát megér. egyébként erre milyen b tervet tudsz? van valami intelligensebb kapcsolat-managger?
@Ringman: nekem 700 mhz 192 mb thinkpad t21-en vállalhatóan futott, ment rajta a divx, ilyesmi. persze az fullscreen 480p jutubnál már elhalt, de egyébként normálisan fog menni. én csak az esetleges virtuálgép miatt aggódtam. abevjava asszem megy édesanyámnál is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest