- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- One mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vakegérke #193 üzenetére
Mi volt a kiválasztott csomag forrás a netinstallnál? Akkor volt gondom, mikor az egyik magyar repót használtam, valamiért hiányoztak csomagok.
Btw, szerezz egy routert, bármelyik használt is megteszi, az betárcsázna a géped helyett, így a gépbe bedugnád az UTP-t és rögtön lenne net, minden gond nélkül, minden oprendszerben.
Magyar Firefox dolog engem is érdekel, 1x ubin megcsináltam, valahonnan letöltöttem hozzá egy nyelvi fájlt vagy plugint, onnan magyar volt. Sajnos azóta nem sikerült megcsinálnom újra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem SU, hanem
SU -
,ez fontos.Ha esetleg a netinstallos isoval akarod telepíteni, így kell az adsl-t megadni neki telepítés elején:
Az advanced menüt kell választani és meg kell nyomni a tabot. Akkor látod az opciók parancsait. Oda a neked kellőhöz beírod a modules=ppp-udeb opciót, majd enterrel bootolsz, és kész. A hálózati kártya felderítéskor majd jön a pppoe felderítés, ahol majd kérni fogja a felhasználó nevet és jelszót.
Partícionálásra meg itt látod, hogy hol kellett volna a kézit -manual- választani: [link]
Ez a rész azonos Ubuntu és a többi Linux telepítőjében is.Melyik ablakkezelő mellett döntöttél?
Van egy írásom a Debian telepítése és kezdeti beállítása terén, esetleg fusd át: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vakegérke #175 üzenetére
1,
A vinyóból annyit eszik, amennyit engedsz neki. Valószínűleg benézted a beállításokat és hagytad neki, hogy mindent felhasználjon.
Legjobb mindig a kézi particionálást választani, ott létrehozni egy partíciót a "/" csatolási ponttal a root filerendszernek EXT-4 -el, aztán ha van rá igény, akkor egyet külön a "/home" -nak, valamint kell egy "cserehely" partíció, ez a swap.
Nem tudom ez miért nem jött össze, minden Linuxnál ez a particionálás menete.Ha nem ezt csinálod, pont ugyanoda fogsz jutni az Ubuntuval is.
2,
Azért puritán, hogy azt tedd fel, amire szükséged van, felesleges vackok nélkül. Am. mit választottál felületnek? Annak minden eleme felkerült? Ezt azért kérdezem, mert lehetőség van különböző progi mennyiséggel feltenni az adott környezeteket.Ott vannak a grafikus, vagy terminálbeli csomagkezelők, keresd meg ami kell, és tedd fel.
3,
A sudo nem arra való, amire az Ubuntu használja.Itt Debianon:
SU -Eztán kéri a jelszavad és onnan kezdve amíg exitet nem írsz neki, addig emelt jogokkal tolod a parancsokat.
Debianon alapból fel sincs telepítve a sudo csomag, nálad ezek szerint fent van a DVD-s telepítés miatt, de ennek a jelszava nem azonos a root jelszóval, mert alapból arra való a sudo, hogy a tanyán xy-nak bizonyos, korlátozott funkciókat, parancsokat legyen lehetősége emelt jogosultságokkal futtatni, miközben root jelszó nélkül nem tudja hazavágni a rendszert.
Tehát ha van net, akkor először kezd úgy, hogy terminálban:
#apt-get update
#apt-get upgradeAztán utána kezd el nézni, hogy mi is a helyzet. Ha rám hallgatsz, vársz még azzal az Ubutunu felrakással.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vakegérke #161 üzenetére
Jááj, mit szedtél le?
Ezt javaslom neked, Debian Live ISO képfájl: [link], elindítod vele a gépet, kiválasztod a neked tetsző felületet gnome/kde/lxde/xfce és innen telepítheted. Elvileg ha itt beállítod a neted, az telepítés közben is menni fog. Am. ha a DVD-set töltöd le, akkor elvileg nem fog kelleni hozzá net.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, amit írsz, az teljesen jogos. Mondjuk ilyen célra GUI téren nem az Ubuntut kellene alapul vennünk. Pl. mikor felment régebbi gépre a friss új unity-s Ubi, az unity ikonok helyett fekete kockák voltak, nulla tartalommal, még jó, hogy vissza tudtam kapcsolni régi gnome-ra... (na ekkor állítottam át nagyszülőket Debianra az Ubiról)
Más "desktop" Linuxoknál is ilyen tapasztalataid vannak a GUI-s megoldások vs. terminál kapcsán, vagy máshol azért jobb a helyzet?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nézd, egyszerű, átlagos dolgokra teljesen jó. Anno valamiért nem tudtam benne megcsinálni az adsl betárcsázást, azt hiszem bugos volt és nem mentette el a beírt dolgokat, megcsináltam pppoeconf-al, de ennek eredménye lett a zagyva networks file később.
Igaz, hogy egyszerű a pppoeconf (elsőre azért a kérdések nem egyértelműek, csak ha bátran nyomja az ember az entert), de egy sima adsl betárcsázás miatt már csak ne kelljen terminált nyitni, mikor alapból van GUI-s eszköz erre.
Tudom, a régi motoros Linuxosoknak meg az a véleménye, hogy minek a gui, ha van terminál, de valljuk be, az csak akkor jó, ha tudod mit kell beírni.
Pl. emberek többsége grafikus memóriával rendelkezik, könnyebben megjegyzi, hogy melyik menüben hol kell állítani a netet, mint hogy "nyiss egy terminált, majd írd be, hogy sudo pppoeconf, aztán üss entert a neved meg jelszavadig, majd a végén add ki a pon-dsl provider parancsot, ami élesíti a kapcsolatot".Persze ebben segít a google, de csak ha van net, már pedig ha kell a pppoeconf, akkor jellemzően pont nincs.
Véleményen szerint ilyen Ubuntu szintű disztróknál alapvetőnek kellene lennie, hogy a lehető legritkább esetben kelljen terminált nyitni, meg google-t túrni. Ez utóbbi azért is problémás, mert tele van a net több éves megoldásokkal.Amúgy tényleg, egy netinstallos akármilyen Linuxnál miért nincs a pppoeconf (vagy annak ottani megfelelője) betöltve alapból a telepítőbe? Megint egy olyan probléma, aminek a megoldásához kellő parancsot és szintaxist elég kevesen lökik fejből.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vakegérke #143 üzenetére
Több okból is hasznos egy router, diginél pl. ha nem váltasz Windows alatt munkacsoportot, akkor közös hálózatba kerül egy tucat emberrel és nyomtatóval. Nem megfelelően beállított ill. régi Windowsok miatt még egymás adatait is látjátok, valamint nyomtathatsz a szomszéd nyomtatójára. Na ha van egy routered, akkor téged már nem érnek el.
Addig is, itt írják, hogyan kell betölteni a szükséges csomagot a Debian telepítőbe: [link] [link]
Mondjuk az ilyesmit fejből nyomni nem rossz. Ezek után kicsit fals az az okosság, hogy a Linux felhasználóbarát, csak megválasztja a barátait.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nagyszüleimet Debian elé ültettem, igaz ők nem tudnak ennyit, csak neteznek vele.
Nálad:
-abevjava, erre akkor megvan a válasz, a sun féle javát pakold fel.
-email kliens, ügyfélkapu, netbank, ezek webes cuccok, egy Firefox v. Chromium minden oprendszeren azonos
-open/libre office, szintén minden asztali Linuxnál megvan, általában fel is van telepítve alapértelmezésben -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Melyik java verzió kell hozzá? Pl. a Debianon alapból egyik sincs telepítve, más Linuxok meg gyakran az OpenJDK-t szokták felrakni, de azzal pl. nem megy a Minecraft.
Szóval a sun fél java csomagot javaslom felrakásra. sun-java6-jre, azt hiszem a non-free tárolót engedélyezni kell hozzá az etc/apt/sources.list fájlban.
Speedfire: akk. először a gépet kellene ott megnézni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jó, azért kell persze, pl. bele kell erőltetni a Firefoxba legalább egy mplayert, hogy vigye a neten hemzsegő windows only videókat, de ezt pl. minden disztrón el kellett eddig játszanom. (KDE-s konqueror / rekonquer szerintem borzalom mint böngésző, de legalább a telepíthető kmplayerrel viszi ezeket a videókat, de az meg nem épül be másba...)
Linuxon legalább megoldható, Androidon nincs mód ezeknek a megnézésére. Pl. DunaTV videótár, meg ilyenek, mindegyik Windows only...
Speeedfire: troll mode OFF kérlek!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Még senki nem említette, így:
- friss KDE-t akaróknak és, kezdőknek is simán ajálnható a Chakra Project. [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Gainward Phantom RTX 4070Ti 12GB GDDR6X Videokártya!
- Álmodozol egy erősebb gamer élményről? Kamatmentes rèszletre is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest