Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
válasz
Lacccca87 #176 üzenetére
nem, nem csak azert... clock2clock is voltak ugrasok, illetve lehet az ujabb architektura azert is szuletett, hogy magasabb orajeleken jarhasson, mert a masik architekturat nem lehetett tovabb skalazni. pl a k6 kb 550mhzen kifingott, addig a c2c amugy is gyorsabb athlon 1400ig skalazodott ugyanolyan csikszelessegen.
nem tudom mit akarsz kihozni belole - persze van egy technologiai konvergencia, de meg lenne par modja a teljesitmeny felpumpalasanak, ha akarnak. ez a csepegetett fejlesztes tipikusan az, amikor nincs konkurencia, es csak annyit adnak hozza, hogy elmondhassak, hogy gyorsabb lett. kenyelmesen raultek a meglevo technologiakra - igy lehet, hogy a csokkeno eladasok is rekordprofitokat termelnek.
mivel az apu otletetet az amd nem tudta keresztulvinni, csak a magok szamanak felpumpalasa marad rovidtavon. elobb utobb kenytelenek lesznek vmit lepni, mert majd azon kapjak magukat, hogy megcsinalta mas 10ed wattbol mas modszerrel, es lehet a kukaba dobni az x86ot, mert megszunt az utasitaskeszletfuggoseg. szerverpiacon maris belefutottak ebbe a problemaba, konnyen legyuruzhet mashova is. az intel ertheto, hogy ragaszkodik a tradicionalis x86os megoldashoz, ezen keresztul rangatja a piacot, de semmi sem tart orokke. akkor fognak koppanni, ha eleg lesz egy akarmilyen alapu soc az aszali gepekbe, a teljesitmenyigenyes dolgokat meg majd szerveren szamoljak.
-
arn
félisten
válasz
elfelejtette #175 üzenetére
en hasznalok olyan programokat, amik lehetnenek joval gyorsabbak - foto szerkesztes pl, de hiaba vennek jobb procit, nem skalazodik negy mag fole. amugy mi a fenenek lenne szuksegem gyors gepre? abbol van elegem, hogy rakolthetsz egy csomot, de hasznalni ugyanolyan, mint ot eve.
-
Lacccca87
addikt
Pont ez a lényeg. AZért tűntek ekkora ugrásoknak mert akár egyszerre duplázódott az IPC meg az órajel is.
Most meg be van állva az egész. Többmagosítás meg szerintem nem irány még elég sokáig. Egyszerűen a programozók nem akarnak belebonyolódni pedig elég régóta elérhetőek a 4 magos cpu-k de kb mára jtutottuk el odáig hogy 1-2 feladatot kiszórnak a malmozó 2.-3. magnak. -
elfelejtette
veterán
Most ezzel az a gondod, hogy mainstream felhasználó vagy, és célzottan a te felhasználói szokásaidhoz írnak programot, vagy az, hogy te úgyse használnál ki egy 10 magos procit, mert nem használsz olyan programokat, amik profitálnak is belőle...
( #170 ) t72killer: Szar a magyar fizetés, ezért az 1000€-s proci drága, de megveszitek az ugyanannyiba kerülő GTX1080-at. A HEDT 6950X 10 magos procihoz képest a 7700k középkategória, mint a GTX1080-hoz képest a GTX1060. -
arn
félisten
architekturalisan is jelentos fejlesztesek voltak (intel es amd reszerol is harom gyokeresen eltero architektura), amellett, hogy valoban sokkal tobb tartalek volt a gyartastechnologiakban. amugy a magok szamat most is vigan skalazhatnank, illetve el lehetett volna menni az apuk fele is, stbstb, de kenyelmesebb igy nekik. meg azt sem hinnem, hogy azonos csikszelessegen ne lehetne jobb x86 magot csinalni.
-
Formaster
addikt
Igazából ha ez van ezért sírunk, ha az van azért. Akkor azért sírtunk mert 2 év alatt használhatatlan lett a 2-300e Ft-os PC-nk. Én csak örülök h időtállóbb lett a teljesítmény. Ennél rosszabb ne legyen. Eljutottunk oda h fullhd már nem pixeles és ezt kiszolgálja egy gép az esetemben pl 7 éve.
Ok, egyszer cseréltem VGA-t, egyszer bővítettem ramot, de ezt megúsztam kb 100e Ft-ból.
-
VirsLee
őstag
Úgy tűnik nem értetted meg a mondandóm lényegét. Nem volt több architekturális fejlesztés mint most, de a gyártástechnológiában és szilíciumban voltak jelentős tartalékok. Ez hozta a fejlődés jó részét akkoriban, most ez a rész egyáltalán nem fejlődik. Ugyanúgy 4Ghz környékén járunk 6 éve...
-
arn
félisten
he? a mostani fejlodesnel sokkal nagyobb utemben fejlodtek a procik, volt konkurencia. a mostani hwfejlodes alloviz a 90es evek vegehez kepest. a gpuk meg drasztikusabban fejlodtek, az elso voodootol a geforceig harom ev alatt eljutottunk, az nvidia felevente dobalta a generaciokat (tavasz - tnt2, osz - gf, tavasz - gf2, etc).
1997.05 Pentium II 300 (Klamath)
1998.01 Pentium II 333 (Klamath)
1998.04 Pentium II 400 (Deschutes)
1998.08 Pentium II 450 (Deschutes)
1999.02 Pentium III 500 (Katmai)
1999.05 Pentium III 550 (Katmai)
1999.08 Pentium III 600/100 (Katmai)
1999.09 Pentium III 600/133 (Katmai)
1999.10 Pentium III 733 (Coppermine)
1999.12 Pentium III 800 (Coppermine)
2000.03 Pentium III 1000 (Coppermine)osszel mar jott a p4, amd fronton ez ido alatt volt k6, k6-2, k6-3, athlon x fele maggal. de ha csak a sb ota eltelt hat evet tekintjuk... 95ben a p133 volt a csucs, addig 2001ben 1900mhzes athlon volt. intel fronton pentium-2-3-4, amd fronton meg 486-5x86-5k86-k6-k7. tenyleg alig volt fejlodes
teljesitmenynovekedes kb 10-15x volt, ami raadasul kitunoen skalazodott, szinte mindenben merheto volt.
-
válasz
elfelejtette #164 üzenetére
"az nem baj, hogy a VGA árak az egekig emelkedtek" USDHUF diagram megvan? Ill 10éve még a m.kir. ÁFA is alacsonyabb volt, rövid ideig 20%.
-
VirsLee
őstag
Attól könnyen elvonatkoztat mindenki, hogy 10-20 éve sem voltak akkora architekturális fejlesztések, simán a gyártástechnológia hozta a fejlődés nagyobb részét. Pl. pentium 2 két év alatt 233MHz-ről 450-re emelkedett, pentium 3 négy év alatt 400-ról 1400-ra, pentium 4 két év alatt 1.4-ről 2.8-ra, majd utána még tovább 3.8-ra, szóval ezt éltük meg fejlődés alatt, amit most már nem tudnak hozni, eu az architektúra kiöregedett, ezt el kell fogadni.
-
Formaster
addikt
Erről van szó. Elkölthetnék 1-1500 eurót új platformra, de miben is profitálnék belőle? Kiszolgál a first gen i7? Ki! Megvan az új címekkel is a fix 60 fps? Meg! Tudok realtime vágni vele? Simán! Nyernék renderben 40%-ot? Puff... Akkor vehetnék egy használt workstationt 400 euroért, amivel hozok 1300 render pontot cinebenchben. Erről van szó, de így is a mindennapokban 30%-ban használ ki az ember egy ilyen erőt, már aki nem gépen dolgozik és zombul napi 12 órában.
Nem mondom a 4k világában valszeg elgondolkodnék, de megint csak ott tartok h megéri 4k-ra ugrani? Még nem. Majd ha a 4k jobban kiforr, akkor elgondolkodok egy platform váltason.
-
arn
félisten
válasz
Ezzel csak az a gond, hogy a mainstreamet bebetonoztak, ott legyegeben ugyanazt aruljak x eve. A programokat erre celozzak, igy hiaba veszel gyorsabb procit, egyket terulettol eltekintve nem lesz gyorsabb, mint a harmadannyiba kerulo. Ha ez megvaltozna, lenne fejlodes. De meg igy olomlepteku a fejlodes. 15-20 eve is arultak 1000 euros procit, de azt egyket even belul egy kozepkategorias atlepte.
-
Formaster
addikt
válasz
Az a baj h azt sem veszik figyelembe h csak a magyar fizetés nem változik, a nyugati viszont emelkedik. Ezáltal a fejlesztők is többe kerülnek. Ráadásul egyszerre több féle processzort is kell fejleszteni, nem úgy mint 10-15 éve.
-
elfelejtette
veterán
Az utolsó mondatodban van a lényeg. Mindenki hisztizik, hogy miért nem kap ugyanannyiért 4 helyett 6 magot, de az nem baj, hogy a VGA árak az egekig emelkedtek. 8-10 éve nem gondoltuk, hogy 200+k-ért lesz csúcskategória, pedig proci fronton is itt tartunk, csak árkeresztelték HEDT-nek. Tehát van fejlődés, mert a C2Q 4 magjától eljutottunk a 6950X 10 magjáig, csak az a baj, hogy Intel bácsi is megkéri az árát. Ez pont olyan, mintha azért sírnátok, hogy az Nvidia miért nem adja a GTX1080-at 100k-ért...
-
-
Formaster
addikt
válasz
Lacccca87 #161 üzenetére
Én nem mondo.m h nincs haladás, csak piszok lassú. 7 év alatt odáig jutottunk h még mindig eszembe sem jut cserélni. Miért tenném? Pár watt miatt? Vagy mondjuk mert a 7700k-val 5Ghz felett is járhatnék? Hát nekem ez nem ér meg 3-400 ezer forintot. Semmivel sem lennék előrébb, csak azzal h a renderelésem lemenne 40 perc helyett 30 alatt. Vagy pár fps-t nyernék, esetleg 200Ft villanyszámlát. Ha úgy érezném akadályozva vagyok, pl nem tud realtime videót vágni, vagy nem fut a kedvenc game-em szó nélkül beruháznék, de ekkora hátrányról nem beszélünk. Sztem még min 2 évet beletolok ebbe a konfigba, de ha 3at, akkor 10 évig húzta. Nekem is fura ezt kimondani a számtech világában, de ez az egyeduralom eredménye. Pro/kontra nincs akkora fejlődés h megérje váltanom. Egyenlőre...
-
Lacccca87
addikt
válasz
Formaster #160 üzenetére
Nem az a lényeg hogy mikor mennyit eszik hanem az hogy terhelés alatt majdnem 3x és kb 120-130% töbletet ad +4 szállal és +1Ghz órajel előnnyel.
Érted mire akarok kilyukadni. Mindenki mondja itt hogy nincs haladás meg stb... de ha cserélnének rájönnének hogy többről van itt szó mint csak az IPC ről.
-
Formaster
addikt
válasz
Lacccca87 #159 üzenetére
A fogyasztás 110w környéke lehet, de nem izgat, az csak 100%-on ennyi. Ha renderelek arra az 1-2 órára hetente nem számít. Idle nem eszik ennyit. 4 szálon megugorja ez a proci a 4.5Ghz-et is, de annyira már nem izgat, nem minden az órajel körül forog. Tudom, összességében a procim 2.5GT/s-et tud, a 3770 meg mondjuk 5-öt, a 7700 meg 8-at és akkor még indul ott is az órajel tuning, de összességében azért mégsem rossz érzés, hogy a benchben lehajtja a 3770-et. Picit finomítottam még a beállításokon, mert volt még ott tartalék
-
Lacccca87
addikt
válasz
Formaster #158 üzenetére
Azért ez így nem igaz. főleg nálad nem ahol iszonyat nagy előrelépés lehetne ha egy mai i7 re cserélnél főlg ha cpu igényes progiat használsz.
Nekem csak i5-6400 van ami 3.3 ghz fut és az dobott 520 pontot. Na most a tieddel összehasonlítva 4 szálon majdnem hozta a 8 szálas eredményedet úgy hogy nálad bő 1 ghz-el magasabb órajel volt és akkor a fogyasztásról ne is beszéljünk mert az simán meglehet nálad 150W ilyen tunning mellett nálam meg 65W max de van egy sanda gyanúm hogy annyi se volt mert nem pörgött fel a gyári venti különösebben. -
Formaster
addikt
válasz
Depression #157 üzenetére
Ezt nem értem. Miért nem jó ha kapsz egy i5 áráért egy 3770-t, ami majdnem hozza a 7770 szintjét?
Én ezért nem váltok... A 7 éves i7-es procimmal szinte hozom a 3770 szintet, ami meg majdnem 7770.
-
Depression
veterán
Éppen ez az. Szinte mindig azért váltottam hardvert, mert szoftvert nem tudta már kiszolgálni. Egyre nagyobb erőforrás igényű játékok jöttek, amik kihasználták az új hardvert, és a régin már el sem indultak.
Mennyire odavoltunk a Crysis-ért. Most már nincsenek ilyen jövőbe mutató játékok, amik meg sem röccennek egy több, mint 5 éves procival. Ráadásul az éppen aktuális csúcsot is megfektette. Fejlesztés? Ha valami akadna, veszek 3xk-ért egy 4 éves 2600k-t, ami hozza a mostani i5-ök szintjét. 3770-et már nem vennék, mert használtan is a mostani i5-ökkel van egy árban.De amíg megy, és megy rajta minden nem látom értelmét.
-
leviske
veterán
válasz
MiklosSaS #154 üzenetére
Ezt nyilván nem Abu fogja megválaszolni, hanem az idő.
Attól viszont nem félnék, hogy az Intel széllel szemben akar hugyozni. Ha egyetlen foglalatra váltanak, garantáltan fognak kínálni megfelelő árú DIY termékeket azok számára is, akik eddig LGA11xx platformokban gondolkodtak. Szóval ezt nem kell ilyen világvége hangulatban felfogni. Abban meg semmi rossz nincs, ha egy foglalat lesz csak.
-
leviske
veterán
Processzor témában nem szeretem, ha egyetlen játék eredményeire hagyatkozunk. Pláne, ha az az egy játék a GTA5 a mindig más környezettel lefutó benchmarkjával.
Persze ettől még nem vitatom, hogy sok játékban a Sandy már elöregedettnek számít.
A videokártyák helyzete más. Egyrészt a forint sokban hozzájátszik az áremelkedéshez, másrészt középkategóriában most már olyan teljesítményt kapsz, amit előzőleg a high-end nyújtott. Ezt CPU fronton nem lehet elmondani.
(#146) Lacccca87: Csak jeleztem mit kell nézni. Én konkrétan azt se vágom, hogy az most melyik játékból van kiragadva.
-
ovics
aktív tag
nyilván nema piaci többség váltott, de azért ez se elhanyagolható.
a másik, hogy sandyről már pont hogy érdemes váltani skylake-ra is, szóval innenstől felfele meg nyilvánvaló hogy továbbra is. nagyon is érződik játékok terén hogy mennyire is van az a vga kihajtva és ezt egy laikus is észreveszi. most már inkább azért nem váltanak, mert még valóban jó processzorok azok is, és inkább várnak hogy mit gurít az amd, arra mit válaszol az intel, vagy esetleg a 6/6-ra. én is benne vagyok ebben most, és sajnos ha nem tud gurítani az amd, akkor bizony a hosszabb távú használat miatt inkább megveszem most az i7-et, mint később a 6/6-ot, mert közel azonos áron lesznek.
és hogy egy kicsit máshol is példálózzunk ott van a vga front, nem olyan régen a középkategória még 60k környéke volt, most már igencsak felkúszott az 100-ra. akkor a cpunál mért ne játszanák ezt el?
-
margithid
veterán
válasz
Formaster #147 üzenetére
Hát igen, a 2. generáció nagyon el lett találva, az még mind a mai napig legtöbb dologra elég!
Nekem 3. és 4. generáció van, de én is úgy vagyok mint Te, akkor cserélek majd ha 4k monitorom lesz vagy a virtális gépeimnek kell a nagyobb teljesítmény!
Notebookomban 2. generációs i5 van, semmi probléma nincs vele, 6 GB Ram és 60 GB SSD mellett!
Felhasználói élmény több mint jó! -
leviske
veterán
Akik 6700K-ról 7700K-ra váltottak, nem a piac többségét képviselik. Hiába számít jelenleg minden kategóriában biztosabb választásnak az Intel, ha már a tulajok többségének a gépében eleve Intel ketyeg. Ott a meglévő hardverrel kell versenyre kelni. Márpedig, ha nem szintetikus teszteket nézünk, akkor a 2011-es Sandy viszonylatában nehéz olyan processzort mutatni azonos árkategóriában, ami miatt érdemes új MOBO/CPU/RAM trióra váltani. A komolyabb fejlődés még pont a LGA2011-en belül történt, az LGA11xx vonalon nem volt semmi átütő.
-
Formaster
addikt
Én még mindig pont elvagyok a 2.gen i7-el. Renderelésre is pont elég. 4.1Ghz-et tud 24/7-ben, ez ma még kielégítö, sőt lehet h még 2 genig meg sem fordul a fejemben a váltás, hacsak nem lesz indokolt valamiért.
Akik a 6700k-t váltják 7700k-ra azok csak a státusz szimbólum miatt csinálják. Legújabb, legjobb, legdrágább... ahhoz azért drága sport ez.
-
Lacccca87
addikt
Szinte mérési hibahatár az FPS eltérés még a minimumnál is 91 helyett 97 ( 7%).
Érdekes módon amikor fejlődésről van szó ott meg forgatjátok a bicskát ( és ne vedd magadra ha te nem) az intel-ben vagy az AMD / NV ben ha csak 10-15% javul a teljesítmény. Itt meg 7 % már egetrengető. -
ovics
aktív tag
de ha nincsen értelme annyit odatenni amennyit tudnának akkor nem is fognak. gyakorlatilag minden árszinten intel proci az ajánlott, és oké hogy nem feltétlen érdemes váltani, de azért a generációnkénti 5%-os gyorsulás összeadódik. egy 2. generációról még ha nem is feltétlen érdemes, de van látszatja ha vált az ember 6. gen-re.
és ez csak az átlag. itt ph-n is csak nézz be a skylake/kaby topicba, vannak ám akik éppen hogy kijött a 7700k és már be is vásároltak 6700k-ról váltva.
osztom a véleményt, hogy nem kéne fenntartania, de ha nincsen konkurencia, akkor maradni fog ez a tendencia és árcsökkenés helyett, vagy ugyan olyan áron jobb teljesítmény kínálat helyett inkább az árak fognak felmenni. -
leviske
veterán
AMD ide vagy oda, az már az Intelnek is bevétel kiesés lesz, ha még 2 éven keresztül fenntartják a stagnálást a piacon. Egyre több a cikk/teszt arról, hogy mennyire nem érdemes váltani több éves processzorokról. Ezzel a hozzáállásukkal csak az nVidia-nak és az AMD-nek kedveznek.
-
leviske
veterán
válasz
Formaster #139 üzenetére
Kérdés, hogy mi lesz a belépőszint 2018-19 táján? A PC piac érdeke volna, hogy a mai i5 nyújtotta 4 szál már az esszenciális kategóriába essen (árazásban is). A 4/8-as termékeknek se ártana lecsúszni legalább $250 alá. Pláne, hogy a Coffee Lake hozza a 6/12-t LGA1151-re. Ettől még a 4/8 és 6/12-es prociknak valószínűleg lesz LGA2066 (vagy utódja) variánsa, ahogy most is érkezőben a Kaby Lake X.
Szóval ezt nem úgy kell elképzelni, hogy az Intel meghúzza a HEDT alatt a vonalat és nem lesz szabad választás. Ez inkább úgy fog kinézni, hogy visszaáll a cég egy foglalatra és ez az egy a LGA2xxx vonal lesz. Azokat a termékeket pedig, amiket úgy ítél meg, hogy nem lenne itt nagy piacuk, meghagyja BGA only-nak. Ez a gyártóknak is jó, mert a $100 alatti VGA-k lassú kiszorulását ez tudja kompenzálni bevételben. Jó a vásárlóknak is, mert érdekesebb kombinációk is napvilágot láthatnak. Végezetül pedig jó az Intelnek is, mert egyszerűsödik a paletta.
(#138) Duracellm...: Szerintem ugyanúgy fog menni, mint eddig a lapkakészleteknél.
(#140) BiP: A minimum fps értékeken van a hangsúly.
-
BiP
nagyúr
Nem tudom, mit akartál ezzel kiemelni, de én azt látom, hogy a 2x annyi magon %-osan feleakkora terhelést kap a proci. Ergo ugyanannyit tud kihozni a 2 prociból a játék.
Ahogy az fps-ek is gyakorlatilag ugyanolyanok.
És még mindig a vidkártya a "szűk" keresztmetszet a 6700K-nál is, bár elég közel van a limithez a proci.Azt mondjuk jó látni, hogy ha már ott a 8mag+HT, viszonylag eloszlik a terhelés a procin belül, tehát nem unatkoznak a plusz magok sem.
-
törölt tag
Ugyan ez a csapat megcsinálta 8C vs 8C/16T tesztet, ott lehet látni krízis/gta5 hogy mit ér a HT.
Ha megnézed a videót, nagyon hasonló a CPU kiterhelés 8c-nél mint 4c/8t -nél, viszont nem olyan beton stabil a GPU load, és pont az izgalmas helyeken hullik meg, a gta5 meg látványosan döglődik alatta.
Ez csak két népszerű játék, amivel még sokat foglalkoztak/foglalkoznak a fejlesztők.Szerintem nem hiába csalogatják be a játékosokat a hedt-előszobába, úgy hogy a hátuk mögött lassan leégetik a hidat a desktop felé. Innen csak egy mozdulat őket továbblökni a 400-600-1000 dolláros cpu-k felé, megfelelően cpu igényes programokkal.
(#135) euzsolt: Abban a szegmensben ahol ez bejön, a forrasztott CPU és az alaplapgyártók viszonyára leszek kíváncsi.
Milyen plusz költség lesz NEKIK, várni kell majd az alaplapra mire Tajvan-ban ráforrasztják, majd idehajózik. Vagy Intelnek kell a biztos bevétel, megvették, beforrasztották, a gyártó meg vagy eladja, vagy eladja. -
-
válasz
#16939776 #134 üzenetére
Ráadásul valszeg az ára is egész barátságos lesz hedt-hez képest! Lehet, a gamereket szép lassan -de egyre erősebben- az LGA 2066 felé akarják terelgetni?
Mondjuk a jövendő AAA játékoknak kellene is ez a platform, van egy olyan érzésem (pl. Star Citizen). Kíváncsi voltam, rákerestem, talán egyeseknek már unalmas is, de nézzétek a képeket, meg amiket megjelöltem rajtuk!Biztosan limitál az api is, de ezekkel az eredményekkel nehéz vitatkozni szerintem. Lenne igény a 8 normális magra, és már korábban is volt, csak egyelőre nem feltűnő a cpu-erő hiánya, hiszen a legmegterhelőbb játékok esetén is megvan nem csak a 60, de a 90 fps is minimumban. Mégis látszik, hogy hiányzik némi számítási teljesítmény egy 4/8-as csúcs i7-nek is 4,5GHz-en!
-
törölt tag
Láthatóan kinőtték desktop-on a 90W tdp-t, hedt belépőn meg kifejezetten jól néz ki az 112W sejthetően magas alap órajel.
BGA: ha nem paktálna le az alaplapgyártókkal, és nem csinálna ebből is tiltott termékkapcsolást, akkor a user-nek akár jó is lehetne...
-
arn
félisten
az ati felvasarlasa volt az egyetlen jo dontesuk... azota kb csak szar donteseket hoztak. de igazabol nem is hozhattak jo donteseket, mert az x86 az intele, es amig ez az uralkodo utasitaskeszlet, az amd mindig csak masodhegedus lehet, ahogy az az alapitasa ota. mar reg armos procikat kellene csinalniuk, meg socokat. bar ott meg a qualcomm van
-
Pubszon
veterán
Míg az intel Lake-el, addig az AMD hátha betölti az űrt a Ryzen-el. Már nagyon várom.
-
Az ATi-s felvásárlás egyrészt musthave volt,
Miért volt musthave? Igen, az AMD elindult az APU-k felé, mert rájött, hogy nem csak a memóriavezérlőt kéne a prociba rakni, hanem a GPU-t is, ami például rohadt jól jött a konzol-megrendeléseknél (csak mellékesen: emlékeim szerint az nVidia volt az első célpont, de Jen-Hsun Huang, az nVidia alapító-elnöke ezért cserébe magát akarta az új cég élére - amit az AMD vezetése nem fogadott el). Jött az ATi felvásárlás, az APU, cserébe meg CPU és ultramobil fronton meg beáldozták magukat ennek árán...
másrészt többnyire hitelből történt,
2,5 milliárd hitelt vettek fel, az 5,4 milliárdból tehát a kisebbik rész volt hitel. Nem mellesleg az AMD addigi fejlesztéseit (gyártókapacitás első sorban) is jó részt hitelből finanszírozta, és sikerült megoldaniuk azok visszafizetését. Tehát önmagában ez nem mentség.
harmadrészt erősen túlárazták.
Negyedrészt az akvizíció fájdalmasan lassan és rosszul szervezetten történt.2013-ban is úgy látták, hogy az ATi és az AMD sose tudott igazán összeolvadni, volt "zöld" AMD (CPU oldal) és "vörös" AMD (GPU oldal), emiatt született a "Fusion" prociból három eltérő design, és eltérő elgondolás.
Az AMD elhibázta az ultramobil szegmensbe való belépést is, mert a Bobcat (is) rohadt sokat késett, sőt, tiszta agyrémként eladták a Qualcomm-nak a Imageon-t (65 millió dollárért...), akik aztán megcsinálták az Adreno GPU-kat. Ami, mint tudjuk a legjobb ultramobil GPU-k egyike.
Igen, az Intel csúnyán visszaélt a hatalmával, de cserébe az AMD kábé mindent elszúrt, amit csak eltudott. Ne akarjuk csak az Intelre kenni azt, hogy az AMD csúnyán elhasalt és a mai napig nem talált magára...
-
Pete55555
addikt
Szóval ha most veszek egy 100 vagy 200-as sorozatú lapot egy i3 6100-al, később fejleszthetek i5 8xxx procira.
-
leviske
veterán
Nem. A kettő egymás mellett lesz jelen az AMD eddigi diái alapján. A HBM a memsávszél hiányra kínál megoldást, amit az Intel eddig a HEDT platformon a 3 majd 4 csatornás memvezérlővel próbált kezelni. Valószínűleg a HBM és a DDR olyan viszonyban lesznek, mint amilyenben most a DDR és a virtuális memória van.
-
-
Elvileg az a lényege, igen. Jópár éve mintha az inteltől láttam volna ilyen stacked CPU koncepciókat.
#121: Moore csak arra jó, hogy mennyi tranyót tudunk adott mm2-re bezsúfolni. A gond ott van, hogy ezek a tranyók egy bizonyos méret alatt nem akarnak kevesebbet fogyasztani/melegedni, tehát hiába van 200 helyett 100mm2-es chiped, ha ugyanúgy 100W-ot zabál. Slusszpoénként a kisebb chipecskét nehezebb lehűteni.
#124: persze, vannak BGA-s xeonok is
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
t72killer #116 üzenetére
Az idle fogyasztás döntés kérdése. Lehet nagy LGA-s procit is kiadni 65 wattos TDP-vel. Vagy akár 40 wattal is. Az egész a megcélzott vásárlóbázistól függ. Az alaplap extra fogyasztása pedig nem akkora hátrány egy állandóan áramhálózatra kötött gépnél.
(#121) assemble: A csíkszélesség az bonyolult, mert a szám az nem mond el mindent a node-ról. Sőt, igazából semmit sem mond el.
-
Azzal együtt, hogy az Intel húzását nem kívánom kisebbíteni, tegyük szépen hozzá, hogy az AMD agresszívan építette saját félvezetőgyárait (amiből aztán lett a GlobalFoundries), illetve megvette az ATi-t összesem 5,4 milliárd dollárért.
Szóval volt bevételük, még ha az Intelhez képest kevesebb is, de volt ott lé, csak nem a CPU fejlesztésekbe, hanem az ATi-ba öntötte...
-
assemble
addikt
Jah, borultak a tervek az latszik, szegeny Moore torveny haldoklik..
De ami fura meg nekem, hogy az Intel eddig kb mindig elsokent vezetett be egy adott csikszelesseget, mig most iden mashol mar evkozben varhatoan megjelennek 10 nm-es mobilchip-ek (pl Snapdragon 835) amiket honapokon belul bemutatnak, mig Cannonlake-bol jobb esetben az ev vegen lehet csak valami, tehat most ugy tunik nem ok lesznek az elsok.. -
-
A HBM mondjuk jogos, tuti mind2 gyártó elmegy ilyen irányba egy idő múlva, az igp miatt.
#119: az elmúlt évtized az x86 procifejlesztés nagy buktája. Egyrészt ott az AMD kálváriája, részben az itel praktiái miatt, másrészt az intel ballépése, hogy az így megszerzett dollármilliárdokat egy olyan szegmensbe pumpálta (ultramobil/tablet), ahol aztán elég durván alulmaradt, még ingyen se vitték a termékeit. Az igazi nyertes a területen az ARM.
-
leviske
veterán
válasz
t72killer #106 üzenetére
Ez az, hogy az AMD-nek a Raven után nem feltétlen lesz érdeke, hogy "versenyezzen" AM4 alapon, ha átterelhetik az APU-kat BGA foglalatra. A Gray Hawk már valószínűleg desktopon is fog villantani HBM-et, ami sokkal egyszerűbb mutatvány lenne BGA-n. Ráadásul vannak olyan gyártópartnereik, mint a Sapphire, HIS, XFX. Nem kizárt, hogy ezeknek is ideális belépési pontot jelentene a BGA bevezetése az APU-k alatt.
(#113) ovics: Ez majd a második félévben kiderül. Nem hiszem, hogy lehetetlen volna megoldani, hogy $200 alá vigyék a minimum árat.
-
Ja, így hogy kvázi vártak ~5évet, lehet(reméljük) tényleg beéri őket az AMD, a kiszivárgott Ryzen eredmények mutatnak végre előrelépést - és az tuti nem lesz BGA-only.
A HEDT nekem a magasabb idle-fogyasztás miatt nem szimpatikus. Tudom, ezt ilyen szintű munkaállomásnál nagy ívben le szokás sz@rni, lévén egy melós helyen az ilyen proci nagy%-ban ki van használva, de ha az ember otthoni gépként használja, 80-90%-ban idle-n, 10-20%-ban maxon pörgetve a gépet (videóvágás+játék), akkor ez is számít. Másik a magasabb árszínvonal, a mostani i7-ek is elég combos árcédulával jönnek, LGA2066-ra tartok tőle még rá kell dobni, már csak a ~2x-es alaplap-költség miatt is. Ez teljesen ellenkező irányba megy a "kommersz 6magos" feltételezéshez képest (persze, lehet még kommersz 6magos BGA is
).
#114: "Egyébként a Cannon Lake egy tick lesz." - lassan annyira bízom az intelben, mint az AMD-ben
De reméljük
-
proci985
MODERÁTOR
ez azon azert meg elbukhat, hogy ha nincs 200USD alatt alaplap (aminek eleve a featurejai felet nem is lehet kihasznalni az adott procival), akkor hiaba csak 200USD az a proci, platform szinten draga lesz.
persze, most is vannak teljesen erthetetlen dolgok a piacon, ld a Giga 650USDs Z270 lapja 4Way kiepitessel, de hacsak nem lesz valami komolyabb pozicio atrendezes (ertsd, 200USDs 4/8as I5 magas orajelekkel es eleg pciE savval), ez nekem csak fragmentacionak tunik.
btw, BGA tokozas meg megint csak fragmentaciot jelentene a piacon.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
assemble #111 üzenetére
Ahonnan az összes többi a hírben. A legfrissebb OEM útitervekből.
A Cannon Lake annyira késik, hogy abból nem valószínű, hogy lesz LGA-s asztali verzió már. Egyszerűen nem tudna hamarabb elkészülni, mint az Ice Lake.
Egyébként a Cannon Lake egy tick lesz. Az, hogy eredetileg mi volt a terv... a Skylake és a Cannon Lake között sem kellett volna vagy kellene jönnie egy Kaby Lake-nek és egy Coffee Lake-nek. Szóval az eredeti tervek már rég a kukában vannak. Az Intel vezetője 2012-ben azt ígérte, hogy mára EUV-vel fognak gyártani a 10 nm-es node-on. Ehhez képest a 10 nm tömeggyártása az év végén lehetséges a legjobb esetben és az EUV az isten tudja hány évre van még.
De ezek a tervek általában ilyenek. Az Intelnél azért lett egy kicsit nagyobb kavarodás, mert Krzanich-nak nem pont ugyanaz a jövőképe, ami Otellininek volt. Ezért durvábban megkaszázta a terveket.
(#112) Lacccca87: De itt nem arról van szó, hogy nem lesz LGA-s tokozás. Lesz, csak egy átfogó. Az már igen komoly előrelépés, hogy a klasszikus HEDT LGA foglalatba jönnek a 400 dollárnál olcsóbb procik.
(#113) ovics: Ha nagy mennyiségű igény lesz a nagyobb LGA-s foglalatú alaplapokra, akkor nyilván az áruk is csökkenni fog. Ma leginkább az tartja magasan az árakat, hogy relatíve kicsi a vásárlóbázis.
-
Lacccca87
addikt
Ez a mendemonda felröppent már a 3. generációnál is és azótan már a 7. jelenik meg cserélhetőként.
Nem kizárt hogy lesz BGA tokozás, ahogy most is van 1-2 mini ITX lap egyberakva CPU-val, de hogy a teljes PC szegmenst lecseréljék az kizárt.
Ahol fel fogják használni azok a Brand PC-k szerintem maximum, meg a munkaállomások. -
assemble
addikt
Ez az info honnan van? Hivatalos info persze meg biztos nincs, de az eddigi infok alapjan amiket lattam, a Cannonlake-nek meg 1151-esnek kene lennie.. Meg az eddigi trendek szerint is, a Cannonlake lenne eredetileg a Skylake tock-ja (ami eredetileg bevezette az 1151-et), amit ilyen hamar sose valtoztattak meg..
"Cannonlake will reportedly use the same LGA 1151 socket as Skylake (and Kaby Lake) and run on the 200-series motherboard chipset which is set to be introduced later this year along with the Kaby Lake processors." link
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
t72killer #100 üzenetére
Egyrészt nem lesz egyedül az Intel. Arra még egy hónapig építhetnek, hogy a felsőházban nincs versenytársuk. Valószínűleg az korábban is Intel számolt azzal, hogy az AMD képes lehet egy ugrással az új procijuk teljesítményét felhozni az Intel megoldásaira, hiszen ez viszonylag könnyen kivitelezhető, de azt egyértelműen nem gondolták, hogy erre képesek lehetnek 30-40%-kal kisebb TDP mellett.
Emellett a választás a HEDT vonalon biztos megmarad. Szándékosan alakul úgy át a kínálat, hogy a következő körben már két lapkát is kap a HEDT. Egyet a megszokott ligából, egyet pedig a mobil fejlesztésekből. Ezzel az egész HEDT vonal nem mondom azt, hogy megszűnik HEDT-nek lenni, de a célközönség egyértelműen nagyobb lesz. Hiszen a belépő proci a következő körben nem 430 dollárnál kezdődik, hanem nagyjából 200-nál. És ez egyébként vihető lejjebb is, attól függően, hogy mik az igények. A változás oka, hogy a HEDT-re a felhasználói igény lecsökkent, így az alaplapgyártók számára elég nagy probléma, hogy gyártják az alaplapokat, de közben a célközönség egyre kisebb. Az Intel ezt úgy oldaná meg, hogy a prociválasztás oldalán kiterjesztik a célközönséget. Ugyanakkor ez felvet egy alternatív problémát. Nevezetesen a széles mértékű átlapolást az asztali piacon. Ez a szegmens egyáltalán nem olyan nagy, hogy ilyen megengedhető legyen, mert ha átlapolják mondjuk a 200-400 dollár közötti területet 4-5 procival, akkor arra nehéz az alaplapgyártóknak reagálni. Többek között azért, mert nem tudják, hogy a felhasználók a kicsi LGA-t, vagy a nagy LGA-t fogják venni. Erre a megoldás, hogy ne legyen átlapolás, hanem a nagy LGA jöjjön le az olcsóbb szintre, míg a kicsi LGA akár el is tűnhet, mert a BGA megfelelő alternatíva a 200 dollár alatt vásárlóréteg számára. Tulajdonképpen azokat a procikat veheted, amelyek mennek a DTR-szerű mobilba, csak rárakják az alaplapra őket, és úgy vásárolható a rendszer meg. Végeredményben az a helyzet, hogy két párhuzamos foglalat fenntartása nem feltétlenül éri meg, az asztali piacot az olcsó megoldások tekintetében az OEM gépek tartják fent, és oda olyan mindegy, hogy LGA-s cucc megy vagy BGA-s. A jövőben a piac alakulását látva inkább egy foglalat lenne az ideális a teljes DIY asztali területre.
Az AMD megoldása sem különb annyira ennél. Ott is lesz Socket AM4, és abba megy idén két lapka. Persze a kisebbikben aktív lesz az IGP, de technikailag ez a DIY piacon több felhasználót nem érdekel.
Nyilván lehet másképp nézni rá a részterületekre vonatkozó különbségek miatt, de ha nagy vonalakban értékeljük, akkor az Intel és az AMD is azon van, hogy egy foglalatra egyszerűsítse a DIY piacot.
-
Formaster
addikt
Ez komoly??? Szerintem nem merik meglépni, csak riogatják a népet.
-
Vitamincsiga
tag
A csiripelések szerint a vadiúj architektúra 2019-20 környékére várható
Amit még vélni lehet a tamtam dobok füstjeleiből, az a teljesítmény drasztikus - a régi generáció utolsó tagjához képest +50 %-os - növekedése lesz
Ez - némi Nobel díjas elmét igénylő matekozás után - saccperkábé meg fog felelni az elmúlt évtized összes gyorsulásának -
Versenytényező. Ha van hasonló teljesítményű cserélhető procis megoldás, akkor az otthoni user azt fogja választani. Cégeknél persze más a szitu, amikor 1000db-os rendelésnél gépenként mondjuk 50$-ral olcsóbban adják a BGA-t (persze nem lenne valóban ennyivel olcsóbb, csak az intel szereti hülyeségekbe önteni a pénzt, piacfoglalási reményekkel, ld a tabletproci-vonalukat).
-
leviske
veterán
válasz
t72killer #100 üzenetére
Ezt nem egyedüli játékosként is megléphetnék, ha úgy alakul. Az AMD számára ugyanannyira érdekes lehet az APU vonal kapcsán a BGA tokozás, mint amennyire az Intel számára az.
(#102) ovics: Nem tűnik el. Abu a "H"/"S" végződésű Cannon/Ice platformokról beszélt. A cserélhetőség megmarad, de csak a LGA2066 platformon és annak esetleges utódain.
-
ovics
aktív tag
szóval eltűnik a szabad választás hogy milyen procihoz milyen alaplapot és hűtőt válasszon a felhasználó?
az alaplapnál oké hogy mindegyiken lesz proci, de (és ez valóban elég kirívó és ritka eset, valamint eléggé fapad is) pl egy h110 vagy akkor h310/410 lapon nem hiszem hogy megtalálható lesz i7-es proci, mert ahhoz már h170-es és z170es lapokat ajánlanak a gyártók jelenleg is. illetve procihűtőből is van millió, de ezek azért cserélhetők maradnak gondolom -
Tehát jelenleg úgy néz ki, hogy a cserélhető proci ezen a szinten eltűnik, mert nagyon lecsökkent rá az igény.
Muhahaha.... Ez így ordas nagy hazugság, de valamivel meg kell indokolni nyilván, hogy miért térünk vissza az 1980-as évek szintjére (ha jól rémlik akkor volt Desktop PC vonalon utoljára ráforrasztva a deszkára a proci)...
-
Jó összevetés, csak kicsit továbbmentem volna: ez egy szintetikus teszt, feltételezem tuning nélkül. Ami érdekes lenne, a max tuning léggel vagy komolyabb, pl h105-ös játékvízzel (extrém procikról van szó, nem?) és Cinebencs.
Ebből egyelőre annyi látszik, hogy az egymagos teljesítmény a max turbó freki szerint alakult. Multiban meg a 3960x, 4960x csak 6magosok voltak, egyértelmű a hátrányuk, érdekes módon az újabb hatmagos fel tudott mutatni egy kis extrát, valszleg tudtak gyúrni a fogyasztáson és jobban működik multiban a turbó.
Valós alkalmazásokban meg kérdés, mennyire megy jól a multi kihasználása, azaz valahol az egymagos (=semmi ipc fejlődés) és a multi (=magok számával arányos fejlődés) között lesz az igazság.
#99: "Tehát jelenleg úgy néz ki, hogy a cserélhető proci ezen a szinten eltűnik, mert nagyon lecsökkent rá az igény." <-
Na még csak ez kéne. Egy alaplap meghibásodási esélye 3-4év alatt elég komoly, mondanám kb nagyságrendekkel nagyobb, minthogy a proci legyen "garis". Persze, egyedüli játékosként ezt is lenyeletheti a felhasználókkal az intel
, elég mocskos taktika a procieladások növelésére.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Jelenleg nem úgy tűnik, hogy a hagyományos foglalat megmarad. A Cannon Lake BGA tokozású lesz, ahogy az Ice Lake is ennek van ma írva. És ezen belül BGA-ra van most írva az asztali is. Tehát jelenleg úgy néz ki, hogy a cserélhető proci ezen a szinten eltűnik, mert nagyon lecsökkent rá az igény. Ezért kap az LGA2066 Kaby Lake-X négymagos variánst, hogy arra a vonalra tudjanak menni a felhasználók, akiknek nagyon fontos a cserélhető proci. Az ez alatti vonal olyan lenne 2019 után, hogy az alaplapra rá lesz eleve forrasztva a termék, és rajta lesz már maga a hűtő is.
-
margithid
veterán
Én is ez miatt kesergek!
Nem tudom miért nem folytatták az atom sorozatot, akár drágábban is adhatták volna, ha egyszer már elkezdték kifejleszteni.
Átlag felhasználásra nagyon jók és energiatakarékosak!
AMD szerintem örül, hogy be tudja majd vezetni a ZEN-t, nemhogy passzív procikat adjon még ki...
Ezt a szegmenst is lehet ARM fogja lefedni, microsoft legalábbis Snapdragon 835tel akar kiadni teljes értékű win10et. Kiváncsi leszek, de nem tudom miért nem tudtak megállapodni intellel vagy akár amd-t pénzelni, hogy X86-s passziv procikat fejlesszenek ki... Nem core M árban! -
stratova
veterán
Akkoriban még kifejezetten munkára is készítettek velük laptopot pl GoBOXX 1400 [Athlon 64 4200+ X2]
Lacc mutattak már AM4-vonalon is pár olcsóbb kategóriába sorolt lapot, a vélhetően márciusi startnál kiderül az áruk is. De az elnevezésük általában utal a kategóriára is.
Kezdetben nem lesz még kicsi Ryzen, Celeron/Pentium/Core i3 ársávban még Bristol Ridge starrtolhat, talán egy bő fél év mire befut az új architektúrát használó Raven Ridge. -
Lacc
aktív tag
Jó lesz ez, ha főleg így támogatják az 1151-es foglalatot. Emiatt ellenszenves volt az Intel.
Már most is jó pénzért lehet venni 1151-es alaplapot (akár használtan) plusz ott van a Pentium 2/4-es maggal, 100 Euró alatt.
Itt az AMD nem tud labdába rúgni meglátásom szerint. Az új alaplapok most jönnek ki a gyárból és kezdetben magas az áruk, mint a meglévő 1151-eseknek. Plusz új processzor magasabb árról indít, addig a Pentiumok pedig lentebbi árzónába mehetnek, főleg ez akkor lehet szívás az AMD-nek, ha a legkisebb Ryzen procit összehasonlítják a Pentiumokkal és teljesítmény/ár mutatóban jobb lesz a Pentium a tesztekben. -
ovics
aktív tag
vajon az árakat milyen mértékben fogja befolyásolni ha 6 magos procik lesznek? nyilván nem marad ennyi amennyi most. nem könnyű így processzort venni azért ha hosszabb távra tervez az ember. érdemes lehet most "csak" egy i5 aztán majd váltani 2 év múlva, vagy egy i7 és az tovább is húzza? a ryzen is bekavarhat még ebbe mondjuk
-
gabor7th
addikt
Ha már ti se tudjátok követni akkor ki tudja?
-
assemble
addikt
Ugyebar a Cannonlake is LGA1151-es socket-es lesz (talan az Icelake is?). Ha kijonnek ezek a cuccok, vajon bele lehet pattintani majd egy olyan CPU-t (akar csucskategoriasat, 6-8 maggal) egy mostani sima Skylake (Z170) lapba? (BIOS frissites utan persze - ahogy a Kaby Lake CPU-knal)
-
válasz
Formaster #89 üzenetére
Miért is kellene kukázni? Az egy teljesítményre utaló marketing alapú jelölés.
Jó régen (bizony már több, mint 20 éve) bejött a Pentium márkanév.
Kellett egy olcsóbb alternatíva, ez volt a Celeron (talán 1999?).
A 2000-es évek közepén behozták a Core márkanevet, kiegészítve a magszámra utaló névvel (Solo, Duo, Quad).
2010-ben jöttek a Core i3/i5/i7 jelölések.Az Intel szépen felállította a családfát, a mai napig használja a Celeron / Pentium / Core i3 / Core i5 / Core i7 jelölést.
-
PrometheusX
aktív tag
Egy kicsit szomorú vagyok hogy nagy teljesítménybeli előrelépés nincs a generációk között, főleg játékok alatt. Persze, szintetikus teszteken láthatjuk az optimalizálást és a növekedést, és én nem is vagyok ellene. Ami bosszant, hogy magyar árakban akár 10-20.000 forint különbség is lehet az előző és az új generáció között (jelen esetben Skylake <=> Kaby Lake) - nem éri meg szerintem ezt a felárat azért a plusz teljesítmény növekedésért, amit nyújt az új generáció.
Na mindegy, úgy tűnik hogy a jelenlegi processzorom rendben lesz még pár évig (i5-4570) játékokra (1080p@60fps), nem szorul cserére. Az egyetlen indok amiért megfontolnám a Kaby Lake-re való váltást, az az új csatlakozók és technológiák támogatása (értem ezalatt az m.2 csatlakozót például). Addig meg két-három évente cserélgetem a videokártyámat, és figyelem hogy mi változik a processzorpiacon.
Ami még érdekes lehet az a Ryzen. Kíváncsi vagyok hogy mivel drukkol elő az AMD, és tényleg vissza tudnak-e jönni vele a piacra. Mindenesetre kecsegtetőnek hangzik papíron amit nyújtani fog a processzoruk, de hogy mennyire válik be a valóságban, majd meglátjuk. Reménykedem hogy ez a helyzet meg fog dőlni, mert nem egészséges jelenleg a processzorpiac. Szükség lenne egy kis vérfrissítésre (szerintem)...
-
Formaster
addikt
Én arra leszek kíváncsi mikor kukázzák az i3/5/7 családot. Mióta is megy? 2006/7? Sztem max 2020ig lesz piacon.
-
Hunpriest
senior tag
http://m.hwsw.hu/cikk.php?id=42041 Itt az EUs vonatkozás, ezt amúgy meló szinten is tapasztaltam. Anno Saturn-Media holdingnál voltam, és ők is benne voltak, nem véletlen, hogy sokáig nem lehetett AMD procis gépet kapni egyetlen Saturn vagy Media Markt üzletben sem Európában... És igen ez durván padlóra küldte az AMD-t.
-
wolfman
veterán
a piac változik, ezekre pedig inkább megéri reagálni, mint egy kevésbé potens termékkel előállni, ugyanakkor a korábbi útitervek kidobhatóvá válnak, és mára elértük azt, hogy szinte lehetetlen követni, melyik szegmens milyen újdonsággal frissül
Ezt úgy hívják kapálózás. Nincs előre betervezhető ütemterv, úgy fejlesztenek, gyártanak, optimalizálnak, ahogy éppen sikerül. Nem is csodálom, hogy "léket kapott" az ütemtervük.
-
arn
félisten
Almodik a nyomor... az intel eveken keresztul milliardokat pumplat az ultramobil szegmensbe, veszteseggel adta a procikat eveken keresztul. A gyartosor es tartalek nelkuli amd meg ezekutan beveszi?
az amdnek baromi regota az a baja, hogy eszre sem veszi a piaci tendenciakat. Probal maga kialakitani vmit, de ahhoz tul gyenge, hogy o diktalja a piacot. Cpu fronton epp most torodtek bele, hogy inkabb ok is beallnak a sorba.
-
elfelejtette
veterán
Ha marad a cikkben felvázolt útiterv, mennyire valószínű, hogy a 200-as chipsetek vinni fogják a Coffee Lake X6-os procikat, és melyik chipsetek, H200-B200-Z200?
-
csongi
veterán
Szerintem sokkal arnyaltabb a dolog. Az intelhez optimalizalas egyik oka, hogy a fejlodes csak toporgott.
AMD megoldasai jok lettek volna ha megkapja a tamogatast. Nem kapta. Minden maradt a regibe, egy szalra optimalizalas vagy ha tobb szalon is futna akkor is a virtualis szalak kerultek eloterbe.
Az AMD procimagok mentek, porogtek, csak eppen nem szamoltak. Ne egy Windows teljesitmeny kepbol induljunk ki.
Jateknal meg tudjuk a VGA a lenyeg. Az inteles felhasznalok 50% nak semmi szuksege nem lenne ra.
Legfeljebb a fogyasztas miatt. De egy hiaba van intel cpu ha egy gyengebb hatasfoku tap van a gepebe maris elolvadt az a par wattos elonye.
Az meg igen csak nem eletszeru hogy totalis max terhelesen hasznalunk egy gepet orakon keresztul.
A dogyasztas es teljesitmeny aranya nem csak a hardvereken mulik, hanem a szoftvereken is.
Pontosan az 50%. Amd optimalizalasba latta a jovot, es igaza is volt, csak sajnos nem az o megoldasara optimalizaltak. Szivas!!
Meglatjuk most milyen valtozasokesznek, mindket ceg valtozasokat iger, meglatjuk mi lesz belole. -
MiklosSaS
nagyúr
válasz
djculture #78 üzenetére
Az FX 4XXX is 2 modul/4 szal volt...megis a celeron is szajba verte....
Szerintem itt csupan marketing dolog volt az Intel reszerol...tul sok selejtes nagyobb chip gyult ossze....vonzobba kelett tenni a pentium/i3 szegmentet. Szorzozar mentes i3, meg HT-es pentium. Ez a jo recept.
-
kpal
nagyúr
Na lehet x58 leváltom 2066-ra. lassan csak 10 éves kor felé jar már.
-
Magistra
csendes újonc
Értem, amit írsz, meg jogos is. De vegyük az én példámat. Pár hónapja váltottam 4770K-ról 6700K-ra. Nem mondom, hogy eget verő a különbség, de érzékelhető. Azt sem mondom, hogy muszáj volt lecserélni, mert nem így van, de így láttam jónak. Most meg megjelent a 7700K, és eszem ágában sincs lecserélni, mégsem szidom az Intelt, hogy jó bunkók, hogy csak egy picivel erősebb. Ilyen, és kész. Aki akarja, lecseréli, aki nem, az nem.
-
peti_s
addikt
Én évek óta potenciális vevő vagyok a 8 éves alaplapommal, mégsem éreztem egyik új generációnál sem, hogy igen, megéri erre fejlesztenem. Korábban generációnként, 20-30%-s fejlődés volt. Most kb. 2011-től ez 5%-ra degradálódott. Így nem tudnék jó szájízzel venni egy továbbra is 4 magos i7-t 100k körül, 40k-ért memóriát, és szintén 40k körül alaplapot. VGA téren pl. semmi gondot nem okoz a váltás, kifejezetten szépen fejlődnek.
-
djculture
félisten
Minden esetre kicsit fostak az új AMD-töl az Intelnél hogy az új Pentium sorozatban engedélyezték a HT-t, igy most 22 ezerért lehet venni i3 szintű procit.
-
FatMonster
tag
Valaki nemrég írta - talán a Ryzen hírhez -, hogy az Intelnek tele van a fiókja szipi-szupi procikkal, és csak elő ránt egyet a konkurencia ellen ha kell. Na úgy látom elég kicsi az a fiók.
-
fairi
őstag
Ahogy nézem a 3770k addig tuti marad míg az alaplap be nem hal. Semmi de semmi értelme váltani, szinte semmiféle növekedés sincs. Pár% itt pár% ott. Ahogy nézem ez 2020ig nem is változik.
-
válasz
raskolnikoff #34 üzenetére
Hát az S775 messze nem a legmodernebb.
És még annál is ment a VRM-es, BIOS-os cseszekedés, hogy Prescottos alaplapba vagy be tudtál nyomni egy Cedar Mill procit, vagy sem.
-
MongolZ
addikt
Csak én érzem "érdekesnek", hogy a gyorsabb procik Skylake-ek lesznek, a gyengébbek meg Kaby Lake-ek?
Ez most nagyon NAGYON kevés az inteltől, ha most nem hozza be az AMD, akkor soha.Egyetlen jó hír, hogy az 1151 használható lesz még jó ideig...
-
troviko
senior tag
Számomra furcsa, és nagyon szomorú, hogy a passzívan hűtött CPU-k, SOC-k kikerülnek a fókuszból. Atomok nélkül nincs olcsó tablet, noti, IOT, mini PC-k, stick-ek.
Marad a Core M 300 dolláos induló áron. Szép. Inkább ennek az árát kéne kaszálgatni, rögtön a harmadára.Nagy piacról esik ki az Intel, meg fogja ez bosszulni magát. És itt most nem a telefon piacra célzok, azt tényleg letarolta az ARM, hanem a tabletek, notik, 2 in 1 -ok piacára gondolok.
Az AMD előtt most nagy lehetőség nyílik, ha a ZEN mag kellően leskálázható, és olcsón gyártható, akkor kiszoríthatja erről a piacról az intelt.
-
GeryFlash
veterán
Atyaég... Van baj, eredetileg Broadwell-Skylake-Cannonlake lett volna, most eljutunk oda hogy beékeltek nem egy, hanem két kamu generációt (ja nem, optimalizálót!). Emlékszem 3 éve még úgy volt, hogy 2016 végére de legkésőbb 2017 elején lesz 10nm tömeggyártás, most meg ott tartunk hogy 2018 Q3-ban majd lesz egy Cannonlake, amit próba generációvá degradáltak. Eközben a Samsung meg lazán nyomatja idén a 10nm-es chipeket, hihetetlen az a beleszarás amit az Intel produkál az utóbbi években és a piaci előnyét szépen el is cseszte vele, nem tartom kizártnak hogy a Samsungnak hála lassan komolyan beszarhatnak az AMD-től, ha náluk lesz a node előny akkor szopóroller.
-
Magistra
csendes újonc
Tudjátok, én csak azt az egyet nem értem, hogy miért van az, hogy bejelent xy gyártó valami újdonságot, ami nem hoz legalább +30%-ot az előzőhöz képest, és rögtön savazni kell. Pedig nem muszáj ám megvenni, maradhattok a jelenlegi terméketeknél, esetleg másik gyártó termékét is meg lehet vásárolni...
-
Tigerclaw
nagyúr
Konkurencia híján annyira visszafogják a termékfejlesztést, amennyire lehet és nem fogják vissza magukat az árazásnál sem. Remélhetőleg az AMD hamarosan piacra dob valami használhatót, mert egyébként nagyon sötét jövő elé nézünk.
-
kikikirly
senior tag
válasz
RyanGiggs #55 üzenetére
Iponos GTX 1080 teszt. I5 3570K 4,4 ghz-en és csak FullHD felbontáson volt proci limit néhány játékba(képzelem az is mekkora FPS-számnál jelentkezett..).Ebből a tesztből is látszik hogy WQHD,4K-n mennyire GPU a limit van, erősebb 6 magos HEDT vonal nem segít semmit játéknál.
https://ipon.hu/elemzesek/geforce_gtx1080_%E2%80%93_vissza_a_jovobe!/2869/8
-
Most nézem, hogy a Kaby Lake-X 112W TDP-s. Ez ugye csak 4 mag HT-vel, IGP nélkül -gondolom jó magas órajeleken. A Coffee Lake 6 mag HT-vel, és GT2-es IGP-vel. Maradunk ugye 14 nm-en. Milyen TDP várható? Ha használható, értelmes órajelek lesznek, akkor max Z-s lapokba tenném őket. Van egy olyan érzésem, hogy az ASRock nem fog kiadni új BIOS-t az én B150-esemhez, hogy kezelje majd ezt a procit, és ami azt illeti, a várható TDP-n spekulálva már én se merném betenni, ha lenne is hozzá BIOS, mert a procinak 6 fázist adó deszkámnak ez szerintem nem lenne való, ahogy a többi B150-esnek sem.
Jóslat: Z-s lapok fognak csak új BIOS-t kapni a Coffee Lake procikhoz.
-
pet007
aktív tag
válasz
Depression #13 üzenetére
Nekem a hozzaszolasodbol az derult ki, hogy neked meg egy q9550 is eleg lenne evekig. Nem tudom miert varnak sokan minden uj generaciotol, reg elhagytuk azt a hatart, ahol az igeny nagyobb volt, mint a teljesitmeny. Nezzuk konzumer vonalat, i5 23** proci is boven eleg (szerinted) 2017ben, akkor hova fejleszteni? Van intelnek 10+ magos procija nem egy, de ha most hazzadvagnanak egyet lappal mindennel egyutt, mennyire tudnad kihasznalni?
-
core i7
addikt
-
Picco
addikt
nyugi, bevasaljak majd rajtunk azt is idovel
autoval nem osszevetheto, ott a kenyelem, design stb...
sajnos HEDT platformot neztek, sandy nincs is benne, de akkor is verlazito, legalabbis nekem hogy minden evben eladjak a majdnem ugyanazokat mintha uj lenne.
-
-
törölt tag
Azt én nem bánom, legutóbb 6 év után váltottam Phenom II X4 945-ről. A mostani játékok grafikájával, őszintén, nem el lehet lenni x évig ?
Végre lecsengett az 1-2 évente cserélj gépet korszak. Ennek az évente 5-10% teljesítmény növelésnek is van jó oldala. Főleg ha már a hazai balfékség miatt, szívunk a $, € vs Ft árfolyam miatt a hardverek árával.
-
Ha intel tulaj vagy, akkor ez jól jön, mert 5év múlva is kapsz pénzt a konfiért.
#36: Nagyjából jó helyen jársz
Bár pont a 7700k tesztes topicban mutattak játéktesztet kollégák, hogy bizony pár játék komoly előnyt kapar össze minimum FPS-ben, ha 4nél több maggal gazdálkodik, legyen az akár csak HT-"mag".
-
RyanGiggs
őstag
"A processzorarchitektúra egyébként a Coffee Lake és a Cannon Lake esetében sem változik lényegesen, vagyis igen apró optimalizálások jönnek."
Én azt gondoltam volna, h ez egy erős kávé lesz, ami kotyogóson fő le!
De így csak kb annyival lesz erősebb a Kaby i5-östől, hogy ebbe már 6 mag lesz?
Ha igen, akkor ez az erő csak azokban a programokban fog megnyilvánulni ahol a 4 mag "kevés", és ami ki tudja használni 6 magot is. Jó helyen járok? -
Picco
addikt
Huhh, latom szerencsere nem eroltetik meg magukat az intelnel, jon meg vagy ket szeria +3-5%os kotelezo gyorsulassal, illetve az AMD ellen bedobnak 6magos procikat es le van tudva. Majdnem olyan innovativ ceg mint az Apple mostansag.
Johet a sav! -
tock-tock-tock: AMD-sedik az intel?
. leginkább úgy néz ki. Konkurrencia híján eddig se vitték túlzásba az ipc-növelést, de az, hogy abszolút semmit se javuljon az ipc és a teljesítmény/fogyasztás mutató a mostani Kaby eresztés hozta el először az intel történetében.
Az új HEDT (X) is egy vicc: tehát maradnak a max 10 magnál, de a 7700k-t nagykegyesen lga2066-osítják. Ezenkívül semmit se hallani pl konzumer Cannon lake 6magosról, nagyon úgy néz ki, ez a sokadik generációban is marad a HEDT játszótere.
#20: ja, az AMD-től, abban tartok tőle nem lesz sok köszönet
-
válasz
raskolnikoff #21 üzenetére
Nem emlékszem, segíts ki - milyen modernebb foglalat bírt ki 3 generációváltást? (Értve ezalatt, hogy nem csak fizikailag belemegy, hanem működik is ugyanabban az alaplapban.)
-
kukulec
őstag
akkor a kávés i7 jó lesz a mostani z170 alaplapommal?
-
-
törölt tag
Jó ez a LGA1151, időtálló
-
Azért azt tegyük hozzá, hogy az AMD-nek g*ci nagy design win-jei voltak mostanában konzol téren... anélkül Ryzen minimum egy évet csúszna. Az ATi felvásárlása nélkül persze nem jött volna össze a dolog, de hát az AMD-nél se hülyegyerekek ülnek - ők is rájöttek, hogy diverzifikálni kell (és nem a Geode irányába).
Plusz az A6-A8 vonal megjelenése után kezdte csak el az Intel is komolyan venni az IGP vonalat - addig ültek a babérjaikon, mert hát elég lesz a kis HD2000 polírozgatása...
Aztán meg... 2017-ben irreleváns, hogy anno csalódtál a Phenom II-ben.
-
leviske
veterán
Ez sokban függ a Coffe/Cannon <-> Ice viszonytól. Kis lépcső esetén szerintem logikusabb lenne a 10 helyett az X előtag (és akkor kezdődhet a nevezéktan előröl). Viszont, ha valahogy megoldják a 20-25%-os ugrást, akkor nyugodtan feldobhatják az eddigi számozási metodikát, ahogy azt tették a Penryn után a Nehalem érkeztével.
-
raskolnikoff
őstag
Jó lenne ha a socketet sem úgy cserélgetnék a jövőben mint a bugyijukat...lásd 1155.
@lezso: majd kapnak egy tockost
-
bambano
titán
[link] nem is fejleszt igazán az intel?
-
bsh
addikt
s2066-ba 4 magos 2 csatornás kaby lake x? annak úgy mi értelme van? hogy a skylake-x-ig is legyen mit beletenni? vagy a klx-ben is több pci-e lesz, de akkor se sok értelmét leátom annak a kombinációnak. és a régebbi sl-x később jön és jobb lesz, mint az újabb kl-x? wtf?
-
leviske
veterán
"a Cannon Lake pontosan úgy jár, mint a Broadwell"
Kevésbé borúlátóan fogalmazva szerintem úgy is fogalmazhatnánk, hogy az Intel a "P" szakasz során már nem fog nagy volument és teljesítményt igénylő piacokra betörni. Arra az időre meg nem hülyeség még egy "O"-t is futtatni mellette. Érdekesnek úgyis az "A" ígérkezik majd az Icelake formájában az új architektúrával. Elvégre addigra már 11 éve leszünk a Nehalem után és a számozásból is addigra fogynak ki. Lehet reménykedni benne, hogy nem akarják 10-15% teljesítménynövekedéssel kiszúrni az emberek szemét.
(#14) core i7: Az nem a process miatt volt, hanem mert spóroltak a műanyagon.
(#16) bsh: Elvileg a TDP keret miatt kell. Az LGA1151 lapokat gondolom nem kell a gyártóknak felkészíteni 110-120W fölötti fogyasztásra, itt meg már gyári órajel mellett is kell garantálni, amit csak a HEDT platformon adott minden lapnál.
-
core i7
addikt
arra leszek még kíváncsi ,hogy 14 nanométernél már elkezdtek hajlongani a procik egy nehezebb hűtő alatt akkor mi lesz 10nm vagy 7nm nél
-
Depression
veterán
Tök jó, ebből nekem csak az derült ki, hogy évekig elég lesz az i5 2320-am (max csere, ha meghal az alaplap), mert semmilyen előrelépés nem lesz.
-
core i7
addikt
Na úgy látszik lassan eddig tartott a szilícium és az 1 szálas teljesítményre hegyezés mostmár elkerülhetetlen az a +2 mag
-
Remélem, elég lesz majd egy BIOS frissítés a B150-es lapomnak, hogy menjen benne a Coffee Lake! Úgy néz ki, most jól jártak az 1151-esek, mert korábban nem volt szó a Coffee Lake-ről ebben a foglalatban -illetve mintha így olvastam volna.
-
fanti
addikt
Szerintem ne vegyétek készpénznek ezt az útitervet, mert ez csak terv, azaz az Intel közöl valamit, majd nagyot röhögve jól eltér tőle......szokásához híven.
Persze ugye ez van, ha nincsen konkurencia, bármit mondhat, utána meg homlokegyenest mást csinál.Puma K
Igen, azok voltak a legendás AMD procik, utána én még visszakanyarodtam a Phenom II-höz a Q6600 után, amit persze jól meg is bántam. Ugye a Q6600 az két C2D összetokozásából állt, a Phenom II meg egy szilícium lapon volt a négy magjával, a Q6600 kiment a tokon kívülre ha a 2ét C2D kommunikált.....mondták is, hogy micsoda egy ostoba megoldás. És bakker, még így is gyorsabb volt mint a Phenom IIAz AMD legendás procijai : Thunderbird, Tbred-B, Barton, és az Athlon64 X2 verziók, utána meg tényleg eltapsolódott a bevétel......
-
Puma K
nagyúr
"AMD -nek nem kell erre semmit válaszolni,hisz az Intel nem hoz látványos gyorsulást az éveként kiadott processzorainál."
Nem tudom a két cég közül melyik tököl és bénázik már évek óta, és megint hagy teret engedni a konkurenciának. Talán az X2-es időkben nem kellett volna kokóra meg prostikra költeni a nyereséget hanem inkább fejlesztésre fordítani...
Mikor is volt utoljára AMD proci a gépemben, mert az tényleg tudott is valamit az igényeimnek megfelelően?
2005-2006: AMD Athlon 64 3200+ Venice Socet939 -
Televan74
nagyúr
AMD -nek nem kell erre semmit válaszolni,hisz az Intel nem hoz látványos gyorsulást az éveként kiadott processzorainál.Sajnos nekem úgy tűnik hogy szop@tja saját vásárlóit.Volt a tick-tock,most lesz a tick-tock-tock-tock-$$$-tock és talán majd valamikor újra a tick.Most ha nem jönne a ryzen,nem biztos hogy a 4790k kikerülne a gépemből. 6700k és a 7700k két előnye van a DDR4 és a PCIe Gen3 x4 M.2 SSD.
-
Az Intelnél a vállalati kultúra része, hogy rendszeresen belenyalnak új területekbe (4004, XScale, Rambus, Banias, Larrabee, Atom, ezer egyéb) - aztán valami vagy bejön, vagy elkukázzák. Hogy a "hivatalos" útiterveknél is megtörténik időnként ilyen menet közbeni korrekció, az nem egy nagy újdonság.
-
Az LGA2066-ba a két processzort vajon egymás mellé, vagy egymás fölé lehet majd bedugni?
-
Kíváncsi leszek, tud-e majd az AMD reagálni erre valamit és ha igen, akkor mit és mikor
Az már önmagában jó hír, hogy consumer vonalon is elérhetőek lesznek a 6 magos lapkák, még ha odébb is vannak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Formula-1
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen videókártyát?
- Milyen routert?
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 1700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- Olcsó Gamer PC-Számítógép! R5 3600 / RTX 2060 / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest