- Mobil flották
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Google Pixel topik
- Fotók, videók mobillal
- Motorola G86 - majdnem Edge
- A Redmi 15 5G-t power bankként is lehet majd használni
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Tényleg helyettem elpakol ez a porszívó? - Roborock Saros Z70 teszt
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Neck
veterán
válasz
philoxenia #172 üzenetére
Szerintem tökéletesen igazad van, egyedül a példa nem túl jó, amit hoztál.
Mobilosok: Lőjetek meg egy ilyet (nagyítani ér!). Ha csak egy lépést teszel közelebb, úgy elrepül, mint a huzat. A mobilos "tele" meg kiváncsi lennék, mennyit ad vissza a szárnyából.
Hozzátenném, hogy egy a6000 és egy travelzoom volt nálam, szóval nem milliós szett.
-
törölt tag
válasz
"Egyszerűen nem látom, hogy hol a fókusz a képeken, hol az élesség síkja."
Ezesetben javaslom a szemészt...
Annyira "PS-ben manipulált" egyébként, hogy Camera RAW-ban jpg-be konvertáltam + pár alap csúszkát húztam rajta és kicsit megvágtam.
"Neked nyilván két portré is egyforma, mindegy milyen gyújtótávolsággal készült."
Igen, te meg nyilván tudod idézni tőlem azt a mondatot, amiből ezt a következtetést vontad le.
Arról az egy konkrét képről beszéltem, amit beraktál ide, hogy nem lehet meglőni mobillal és amiről ment a cicaharc, hogy jó-e a kép vagy sem, két tök más szemszögből nézve."Olyat tudsz mutatni mobillal készítve, ahol a kellő háttérmosás mellett PS nélkül persze és egyetlen expóból ezt tudja?"
Nem, mert most hirtelen nincs nálam liliom rajta egy ilyen pici jószággal... Egyébként amit látsz a képeimen háttérmosást, az sem PS.
Illetve miért kell 1 expóból tudnia? Vagy inkább úgy kérdezem, hogy tudod egyáltalán mit értettem multiexpós raw alatt? Egyetlen végső képet ment ki a telefon, nem nekem kell összefűzni utólag.
"Ezt mobillal nem tudnám megcsinálni...[kép]
Lehet, hogy ti igen..."Simán meg lehet ezt is olyan telefonnal, amiben van tele lencse és megy rajta a GCam raw mentéssel. Főleg ilyen 2MP-es méretben, ahogy ez a kép is fel van töltve.
-
válasz
Én értem, hogy mit akarsz mondani.
Valóban, ha technikailag elemezzük a részleteket, telefonnal nem lehet ugyanolyan minőséget elérni.
Csak ha onnan közelítjük meg a témát, hogy "csináld meg ezt a képet egy mobillal", hát...
...nem dobtunk hátast a képtől (bocsi), hasonlót lehet készíteni telefonnal is.
Hasonlót.
Nyilván nem ugyanazt.
Ez a különbség kinek éri meg, kinek nem -
Ricardo
titán
válasz
philoxenia #166 üzenetére
Értem miről beszélsz. Egy céleszköz minden esetben jobb minőséget lő. Ez minig is így lesz. Felesleges ezen vitatkozni. Csak arra világítottam rá, hogy egy fotó értékét, nem kizárolag a nyers minőség határozza meg, függetlenül attól, hogy fontos összetevője, mégis, mindössze az egyik összetevője.
Példaként:
Jelenleg a világ legdrágább fotója. -
törölt tag
válasz
philoxenia #163 üzenetére
Te sem igazán érted ám. Ki mondott olyat, hogy csak a mobillal készült képek lehetnek jók?
Arról volt szó, hogy mobillal is lehet manapság nagyon jó képet lőni, és sok sw-es funkció pedig ezerszer kényelmesebb, mint fényképezőn (auto-HDR, gömbpanoráma, night sight, de ott van pár új dolog a Pixel 6-ban, amit a büdös életben nem csinálsz meg egy fényképezővel).
Ennek a cáfolatára te meg hoztál két képet, amit simán meg lehet lőni mobillal is. Gratulálok. És még kikéred magadnak, hogy nem vagy pixelkukkoló, amikor annyi a bizonyítékod, hogy 200%-ra nagyítasz részleteket. Ki nézeget úgy képet, de őszintén. -
törölt tag
válasz
philoxenia #161 üzenetére
Ja, mert nem 200% nagyításon nézem a kép 10%-át, hanem az egész képet egyben. Az a mobilos fotó egy jó kép, mint kép. Amit te szúrtál ide be az bocs, de nem egy jó kép, és nem indokolja egy fényképező használatát, meg hogy külön kiemelve fotózásnak hívjuk, szemben a mobilos amatőrökkel. De ha olyan magabiztos vagy benne, vidd be nyugodtan az amatőr fotós topikba, kíváncsi vagyok hány perc után szedik szét. 🤷
Tehettél volna be olyan képet, amivel egy mobil nehezen boldogul, erre tettél be kettőt ami egyáltalán nem ilyen. Hát jó. -
törölt tag
válasz
philoxenia #159 üzenetére
Én is úgy érzem hogy elfogytak az érveid.
-
törölt tag
válasz
philoxenia #154 üzenetére
Nem én dobtam be a linket, hogy Z6-ot kell bérelni. Vannak helyek olcsón vázakkal is, például: [link] Ahogy az is a te felvetésed volt hogy a telefon szarabb mint egy akár egy kis szenzoros gép.
Viszont az alexpós virág fotókkal nem tudok mit kezdeni, ebben a képben sincs szerintem semmi különleges a világon, nem is makró, nem is valami különleges kompozíció vagy érdekes fény, most mit mondjak? Tudsz vele nagyítani, szuper, és?Egyébként én örülnék, ha nem csak csúcs telefon kapna jó kamerát, volt is rá példa (Pixelek), de általában így próbálják a gyártók beszedni a pénzt. Ahogy egy olcsóbb kamera sem lesz igazából sosem olyan jó, mint egy drágább.
-
doooo
veterán
válasz
philoxenia #155 üzenetére
"Ja és automatikus HDR-t természetesen tud a kis Pana."
Tud az én Nikonom is, meg még utómunkát is lehet rajta végezni bizonyos fokig, meg sok-sok beállítás is van rajta (van amit a mai napig nem próbáltam ki), nem volt az gagyi a maga idejében.
De akkor sem olyan ez, mint egy modern -speciel idei- mobilon (az élőképezés sem, hacsak nem lehet tabletet erősíteni a géphez, hogy két, vagy akár egy kézben tartva lehessen szórakozni velük). És az én gépem, főleg ha a telelencsét rakom rá, sehogy sem férhet a zsebeim egyikébe se.
Lényeg a lényeg, szerintem mindkettőnek megvan a létjogosultsága, mégpedig párhuzamosan használva is. A mobil árát meg nem hasonlítom a gépéhez, mert... a mobil nem csak fényképezni tud. Az csak egy dolog a száz közül (nagyon fontos számomra, de akkor is csak egyetlen dolog, egyetlen "összetevő"). És ezt minden áldott nap használom (de fényképezésre is összehasonlíthatatlanul többször, mint a gépet; ezért is annyira fontos). Na meg egyébként géphez kell azért pár tartozék is, beleértve az objektíveket (nekem összesen csak kettő van, de akkor is, minden hasonló pénzbe kerül, általában jó sokba, főleg ha nem Sigma meg hasonló, "másodlagos" megoldásokat szeretne venni az ember).
"Ez már tényleg drága.(viszont ingyen kiszállítják...
)"
Így már sokkal csábítóbb... nem venném a szívemre, ha még azt a pár ezer forintot is én fizetném a futárnak. Bár nem tudom hova jöhetne, hisz a házat is el kellene előbb adnom.
Mikor vetted amúgy azt a Mate20-at, hogy ilyen jó áron volt?
-
doooo
veterán
válasz
philoxenia #148 üzenetére
Attól függ, milyen mobillal állnál neki a rózsának (azon túl, hogy milyen távolságból szeretnéd/tudnád fényképezni, stb, stb)...
Én egy S21Ultrával (ami jóval, jóval olcsóbb ennél a Sonynál, és GSMArenás tesztképekből ítélve jó fényben jobb eredményekre is képes) nem szoktam szenvedni (manuálisan állíthatom a fókuszt, RAW-ban is fényképezhetek, váltogathatok a kamerák között, stb.). Ez a konkrét kép, amit mutattál, bőven reprodukálható szenvedés nélkül.
Persze az kétségtelen, hogy az új korában is "nagyon nem csúcskategóriás" D5100-am a legtöbb esetben sokkal jobb képet készít, és ha igazán komolyan nekiállnék fényképezni (valami eseményt, vagy utazást, vagy nem Instagramra szánt képet akármiről stb), akkor egyértelműen arra támaszkodnék, és támaszkodom is elsődlegesen. Abban is maximálisan igazad van, hogy ilyesmit sok évre vesz az ember (nem mondom, hogy nem ábrándozok néha, milyen lenne egy milliós géppel fényképezni, a legjobb objektívekkel megspékelve, de anno ez a konkrét gép volt a legjobb, a relatíve könnyen megfizethető kategóriában, ami a nagyrészt hobbis hóbortomat még mindig ki tudja elégíteni, 8,5 év után is.)
Én speciel a mobilban a kényelmet kedvelem. Például szeretem látni a nagy, gyönyörű képernyőn az élőképet. Na meg mondjuk az automatikus HDR-t is (ami jóval fejlettebb dolog, mint ami -ha nem is az összes, de- a legtöbben fényképezőgépen elérhető)... az szinte csodákra képes néha.
Könnyebb beállításokkal szórakozni, könnyebb már helyben állítani mindenféle paramétert, olyasmiket is, amiket sokszor csak utómunkával lehet normális fényképezők mellett (és persze az utómunka nagy része azonnal, a mobilon is elvégezhető).
Illetve nyilván mindig felmerül a "csak mobilt tudok most magammal vinni" helyzet. Ami egy S21Ultrával már jóval kisebb probléma, kompromisszum, mint mondjuk a korábbi S5-ömmel, vagy akár az ezelőtti S9 Plus-szommal volt (a maguk idejében mindkettő élvonalbeli volt). -
törölt tag
válasz
philoxenia #150 üzenetére
Négyszer akkora szenzorterület ha szerinted nem lényegesen jobb minőséget hoz, akkor ennyi erővel a mobilos szenzor és m43 között sem kellene értékelhető különbség legyen.
Az az 1 millió amúgy kaució, ezt visszakapod. De értem én, az irreális, hogy valakinek legyen ennyi tartaléka, de helyette kiad több százezret egy fényképezőre, ami jobbára a fiókban áll majd és pár év alatt teljesen elveszíti az értékét.Az i12p gondoltam egy mobilos hír alatt csak érthető lesz, hogy iphone 12 pro.
Nem tudom mi mellé tegyek be, mert XML error dob a linked. Annyit mondtam csak, hogy hozhattál volna nehéz fényviszonyokat, 2km-re zoomolóst vagy egy csomó más példát, de bedobtál pont egy olyan virág képet, amit simán meg lehet lőni mobillal is manapság. -
törölt tag
válasz
philoxenia #148 üzenetére
Ja, de nem is egy GX9 az a Z6ii, amit ennyi pénzért kapsz. Mondjuk én pont nyaraláson nem szoktam már fotózni, mert nem sok értelmét látom. Vagyis amit szeretnék, azt előbb meglövöm telefonnal már.
Illetve bocsánat, de most ez a rózsás kép miért olyan különleges? Csak egy random kereséssel innen bármelyiket nem hogy mellé lehet tenni, de a legtöbb messze lehagyja. Persze ha pixelkukkolsz, akkor lehet, hogy nem, de összhatásra simán.
Az X1iii sajnos egy elég drága telefon, de ott van nála olcsóbban egy i12p, i13p, s21-ek, Pixelek, mind elég jó képeket tud azért lőni már. -
Cecevok
tag
válasz
philoxenia #144 üzenetére
+1
-
törölt tag
válasz
philoxenia #141 üzenetére
Ja, csak egy mobil meg képfeldolgozásban sokkal erősebb tud lenni, mint a fényképezők. A zoom meg cserélhető obik persze jók, de sosem fér bele a zsebedbe és nem fogod mindig hurcolászni.
De nem is ez a lényeg, hanem ha évi 360 napon jó a mobil és a maradék 5 napra vennéd elő a nagy gépet, akkor arra lehet éppen kölcsönözni akár. Meg aztán lehet, hogy igazából arra a pár napra sem igazán kellene, csak berögződésből veszi elő az ember. -
törölt tag
válasz
philoxenia #138 üzenetére
Évi néhány napra érdemes egyáltalán fényképezőt tartani? Az is azért több százezer forintos tétel, ha nem valami régi kacat van.
Új hozzászólás Aktív témák
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- droidic: A fapados NAS tuningolása
- Futás, futópályák
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Apple MacBook
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Mobil flották
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 Mini / 128GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia / 84% akku
- Samsung Galaxy S23 Ultra / 8RAM 256GB / Gyárifüggetlen / 12 Hó Garancia
- Samsung Galaxy A55 5G / 8RAM 256GB / Gyárifüggetlen / 12 Hó Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro / 128GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia / 85% akku
- Apple iPhone 14 Pro Max (USA Model) / 256GB / Gyári függeteln / (CSAK E-SIM) / 12 Hó garancia
- Dell G15 5520 i7-12700H 14magos! RTX 3060 32GB RAM 1000GB SSD FHD 120Hz Gar.: 2026
- Surface Laptop 7 Business edition - Intel Core ultra 5 236V energiahatékonyabb az intelnél! -olvass
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF A620M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 XT 16GB ZALMAN I3 NEO Gigabyte 750W
- HP Omen 80G8E9 - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB Type-C
- Felsőkategóriás merev csöves Gamer PC! I7 12700KF / RTX 3090 24GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest