-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tg44
csendes tag
válasz
DarkByte #3779 üzenetére
Amennyiben van rajta gpio port meg lehet rajta oldani
Ahogy néztem a kódot semmi extrára nem épít, csak "megfelelő ütemben" bizgeti a gpio-t, ami ennek megfelelően ad. Átírod a C kódot úgy hogy paraméterként bekérje a gpio portot, esetleg írsz egy függvényt hogy paraméterként be tudja kérni az adófrekvenciát is, és már elég pöpec kis cucc lesz, és bármin fog működni amin van gpio és futtat linuxot.
A téma elég érdekes amúgy, mert ez alapján fm vevővé is lehet alakítani, csak több idő és energia. Az hogy sztereo legyen és ne csak wavból tudjon lejátszani szerintem megoldandó problémák, és már dolgoznak rajta
Gondolkoztam én is hogy bele kéne hákolni, de nem lesz rá időm a közeljövőben sajnos...
Gombnyomás figyelénél be lehet fürödni azzal ha nem írsz &-t a scripthívás után. Tapasztalat szerint érdemes olyanra megírni, hogy ha alapból elindítod akkor ír ki dolgokat, és amikor a megfelelő helyen hívod akkor ott éred el hogy a kimenetet /dev/null-ba dobálja.
-
Jim-Y
veterán
válasz
DarkByte #3735 üzenetére
Azta, köszi a linkeket, elolvastam az írásod, gratula hozzá, az Arduino is érdekes, de a jelenlegi célomhoz szerintem jobban passzol a Pi. Ellenben a Cubieboard nagyon tetszik, mostmár abszolút nem tudom, hogy mitévő legyek, a C.b azért tetszik, mert van rá Android, így gondolom ha bármit akarok fejleszteni rajta az androidra kéne megcsinálnom, ami a Java miatt erősen befolyásol, ugyanis a Java-t ismerem, szeretem, és androiddal is meg akarok ismerkedni.
Ellenben a Pi már egy éve a piacon van, nagy a közönség mögötte, sok tutorial etc..
Ti jobban benne vagytok a témában, szerintetek melyiket érdemes megvenni(em)?!
-
azbest
félisten
válasz
DarkByte #3684 üzenetére
Bár megvolt az eredeti lcd kijelző is, de azzal nem foglalkoztam. Az a panel kezelte egyébként az előlapi gombsort is, ami most csak be van ragasztva.
Első szériás raspi van benne, ezt valószínűleg cserélem 512-es rev2-re, ha megjön, de van már hozzá kék hűtőborda (ha már a többi cucc is kék benne
)
- lcd
- borda
- lcd-hez kábelt át fogom cserélni 8 érre ebből [link]
- ralink wifi
- taiwani alcor kártyaolvasó AU9540, amit a linux beépített driverei kezelnek, az arm-os pi-n is. A burkolatát átalakítottam, hogy elférjen.
- 3x usb hosszabbító kábel [link]
- hang hosszabbító kábel (hamis sony, kék) [link]
- a gyárinál rövidebb usb A-B kábel a hub-hoz [link]
- 7 portos usb hub, 2A táppal [link], ha mindent üzemeltetni akarok, akkor lehet erősebb táp kellene, mert eléggé melegedett most ennyi cuccal (de 4.8-at ígyis adta, hogy még hdmi-vga aktív átalakítót is tápoltam róla)
- bontott utp fali csatlakozó belső, erre tűzve egy rj45-ös kábel a vezetékes hálózati csatlakozó kivezetéséhez
- infra vevős távirányító (egeret és billentyűzetet szimulál) [link]
- 3x dvb-t tuner, vegyesen, nekem it9135-ből van több, de a kínaiak kezdenek átállni rtl2832u-ra [link]
- usb hdd tok belseje, ehhez hasonló, de kapni olcsóbban olyat, amin nincs esata (ami ebben a megoldásban nem jobb, mint az usb sebessége).
- ja és egy 120GB-os Fujitsu merevlemez
- Trion TR-6123 dvd lejátszó műanyag burkolata [link]
- egy marék távtartó [link]
- olcsó pillanatrangasztó
- gyorskötöző [link]
- csavarok és utp kábel ér darabok, hogy szoruljanak a távtartókban és lehessen rögzíteni vele az eszközöket (hack)Minden elektronika megfosztva a burkolatától, mert így geek-ebb, kevesebb helyet foglal és jobban szellőzik.
Azt hiszem ez egy egészen pontos lista lett
(#3687) moli.hu
Kódoláshoz nem, az alapból engedélyezett már egy ideje. Amikor elkezdték árulni az mpeg2 és vc1 licenszeket, akkor jöttek rá, hogy a h264 -hez nem csak dekódolást, hanem enkódolást is tartalmazza az a licensz ami benne van a pi árában. -
fo_di
őstag
válasz
DarkByte #1075 üzenetére
a sorrendben következőknek az rs küldött egy levelet egy sokjegyű kóddal, amit az email címmel együtt megadva be lehet lépni a raspi webshopukba
a szállítást 7 munkanapon belülre ígérikvamzi: a spam mappába sem kaptál semmit? mert már legalább vagy 4-6 levelet szétküldtek a 0. nap óta (leginkább arról szóltak, hogy nem felejtették el az igényedet)
-
freeubi
csendes tag
válasz
DarkByte #1010 üzenetére
Én ventit is rakok rá, meg egy ki/be kapcsolót. [Usbs kékfog, meg wifi. Egér egy hackelt wii mote (kékfogon keresztül).]
Addig viszont nem akarom kivágni amíg nincs a kezemben a raspi, nehogy elcsesszem amilyen szerencsém van
545Ft volt, fémben ugyanez 2350, de az sokkal jobban néz ki.Nem tudja valaki, hogy a GPIO-n keresztül jön-e az 5V, és hogy mennyi a max átmeneti sebessége? Egy projectemhez lenne fontos, de nem igazán vágom a gpio csatit.
-
-
azbest
félisten
válasz
DarkByte #575 üzenetére
- ez100pu, de az omnikey vagy más kártyaolvasóval is működhet, csak driver legyen hozzá és támogatott protokolt használjon (pl.: pcsc)
- ebay-es 8 dolláros dvb-t tuner (ebből 3 félével is találkoztam, van ami alapból megy linuxon már af9015, van aminél friss v4l-t kell fordítani af9135, meg van amit hekkelni kell hogy menjen rtl2832u)
- tvheadend szerver kezeli/dekódolja a streameket (git repóból frisset lefordítva), newcs 1.67rc1 progi kezeli magát a kártyát és erre kapcsolódik a tvheadend. A tvheadenben webes felületen lehet akár adások rögzítést is állítani, 3 tunerrel akár mind a három dvb-t mux-ról párhuzamosan
- nézni leginkább a vlc-t használom, de az rpi-vel demózott xbmc is jól megy vele, vagy akár tévé falat is lehet csinálni [link]Na elvileg ezket fel lehet varázsolni rpi-re is. Arra kíváncsi leszek, hogy milyen erős lesz a hálózatkezelése.
-
Kommy
veterán
-
deneee
csendes tag
válasz
DarkByte #440 üzenetére
Twitter-ről:
'Today's downtime on the website won't be repeated tomorrow - we're just hosting a static page for the day, and upgrading to gigabit too.' ( http://twitter.com/#!/Raspberry_Pi/status/174600546936823808 )
+
'Although we fervently wish you'd stop pressing F5 - it's crippling us. Please leave it alone until tomorrow morning!' -
szabi__memo
nagyúr
válasz
DarkByte #423 üzenetére
Nem voltam tisztában azzal pl hogy ha csak az audióval kell foglalkoznia a procinak akkor a AAC/AC3/DTS-t simán vinni fogja-e. Ha igen az már frankó lenne, örülök, ha azt tippeled, hogy ezekkel nem lesz gond. DTS-HD-t meg társait pedig még én sem láttam, szóval fogalmam sincs azok mennyire erőforrásigényesek az előzőekhez képest, de jó lenne ha ezekkel sem lenne baj.
Jó hogy mondod a dsp-t, nem tudtam, de akkor talán van remény. Jó lenne ha kicsit több infót szolgáltattak volna a megjelenésig, de ahogy nézem sajnos ezek nélkül kell dönteni majd a vásárláskor. -
PistiSan
addikt
válasz
DarkByte #407 üzenetére
Lehet a postázás napján már elkezdik árulni, de tényleg nem tudom, szerintem minősíthetetlen ami a tájékoztatással kapcsolatban folyik.
Elvileg szólnak időben a feliratkozottaknak, ha előző nap küldenek egy üzenetet hogy mikortól lehet vásárolni az korrekt lenne, de azok utána ami eddig ment, nem tudom hogy ebben higgyek e vagy sem. -
Vladi
nagyúr
válasz
DarkByte #373 üzenetére
A 2,5 feles hdd sem melegszik fel annyira. De régi cuccokról tudsz leszedni bordákat, ha ennyire aggódsz.
(#374) PistiSan:
A kártya rendelésnek az is előnye, hogy tesznek rá oprendszert eleve. Nem kell azzal tökölni, jah és artisjus sarc se biztos, hogy van rajta, tehát lehet olcsóbb, mint itthon.
-
moli.hu
őstag
válasz
DarkByte #362 üzenetére
Kimeneti áram: 1200
1200 mi? kismacska? anno a fizikatanarom az ilyenert 1-es adott, jogosan, a mennyiseg onmagaban nem megoldas.a model A nem ad eleg aramerosseget egy usb-s hdd-hez, igy azt egy tapolt usb hub-rol kell ellatni. viszont akkor mar, ha ott a hub, lehet a pi-t is arrol tapolni. tehat egy aktiv usb hubot nezz (mar ha nincs vagy 3 elfekvoben otthon, mint nekem)
-
PistiSan
addikt
válasz
DarkByte #362 üzenetére
Ma délután olvasgattam a faq-ot, és akkor szembesültem vele hogy micro és nem mini usb megy rá
Még jó hogy van 2 mini usb-s adapterem is.
A rapsihez lehet majd rendelni tápot és sd kártyát is egy időben, szóval ha valami hiányzik, akkor rendelj onnan. Eddig csak sd-t akartam, de most már onnan fogok tápot is.Szintén ma szembesültem ezzel.
How much will it cost?
The Model A will cost $25 and the Model B $35, plus local taxes.Tehát 27% áfát is fizetni kell ha minden igaz
Kíváncsi leszek mennyi lesz a végösszeg. (RP+SD+TÁP+ÁFA)
-
Vladi
nagyúr
válasz
DarkByte #359 üzenetére
Elvben szerdától ez is elérhető.
De miért 14?arm v6-ra van fordítva.
-
Sn[4k3]
senior tag
válasz
DarkByte #286 üzenetére
Én tudok várni
Max. veszek addig egy ősnotit RPi árában, hogy Heroes III-azhassak, Transport Tycoonozhassak, Traffic Giantozhassak, SimCityzhessek Ultimázhassak - ezeket azért illene vinnie mand az RPinek is, EverQuesttel, Warcradt III-al egyetemben. Ha bele döglök is, de mrg fogom oldani -
D@reeo
aktív tag
válasz
DarkByte #261 üzenetére
Én kérek elnézést, részben igazad van, ugyanis vannak Flash SSD-k is, nem voltam naprakész a témával kapcsolatban. Az ""igazi"" SSD-k viszont DRAM modulokból épülnek fel, és szükségük van tápellátásra az adattároláshoz(belső akkuról). Az általad linkelt oldalt nem néztem, a "csak is addig tárolják az adatot amíg áramot kapnak, ellenben az SSD-vel." részre reagáltam. Node ne offoljunk, békét, boldogságot és Raspberry Pit mindenkinek!
-
DarkByte
addikt
válasz
DarkByte #236 üzenetére
hogy a SoC drivereket a Broadcom birtokolja és egyik sem open source
Egész pontosan Vladi azt mondta hogy minden driver open source, viszont én talán a hivatalos fórumban olvastam hogy ez azért még sincs így. Illetve max. egy Gingerbread-et lehetne rá feltolni ha sikerül is, mivel elég kevés hardverileg. ICS-nek már nem ártana egy két magos 1Ghz-es proci és legalább 512MB RAM. Talán majd lesznek utód variánsai és azok jók lesznek ehhez. -
PistiSan
addikt
válasz
DarkByte #214 üzenetére
Hogy fog ez működni pontosan? Az xmbc (rasbpbmc) nagyon szimpatikus multimédia szempontjából, viszont egy alap debiant is szeretnék felrakni egyéb szolgáltatások miatt.
Gondolom dualboottal lehet majd megoldani a két rendszer közötti váltást.Végre megjött a Visa kártyám, paypal belőve, most már csak azt várom hogy kezdjék el árusítani
-
moli.hu
őstag
-
moli.hu
őstag
válasz
DarkByte #197 üzenetére
a power rating nem a fogyasztas!
http://en.wikipedia.org/wiki/Power_rating -
moli.hu
őstag
válasz
DarkByte #194 üzenetére
ezt ne, nekem van ilyen, de szerintem megbizhatatlan. fotok a belsejerol: 1 es 2
en ezt ajanlom, ez 1 porton 2A.
de igazabol jobb megoldas 1 aktiv (tapolt) usb hub, mert a modelA ugyse ad tapot az usb-re, es a modelB-nel is kell tap ha mondjuk kulso hdd-t hasznalsz. akkor pedig mar a raspit is bedughatod a hub-ba, szepen korbe. -
moli.hu
őstag
válasz
DarkByte #159 üzenetére
1) jobb hardver 2) olcsobban 3) profitert? (a raspi alapitvany nem rak ra profitot, a raspi is kinaban keszul, es a 10000-es indulodarabszamot nagynak mondanam)
ez egy ordas nagy kamu, ami csak ki akarja hasznalni a raspi hatszelet, hogy hirnevet/befektetoi toket szerezzen.
szerintem ebben a topikban ne is meltassuk tobbre. -
PistiSan
addikt
-
moli.hu
őstag
válasz
DarkByte #138 üzenetére
nagyon szimpatikus, hogy ertelmes emberek, akik gondolkodnak az agyukkal, es annak ellenere, hogy a projectet iskolaknak szantak, nem rinyalnak azon, hogy az elso 10000-et mind a hekkerek vasaroljak fel, es a kisgyerekeknek egy se jut, mert rajottek, hogy epp a hekkerek fogjak megalapozni a platform szoftver-oldalat.
-
szabi__memo
nagyúr
válasz
DarkByte #135 üzenetére
Én is nézegetem,100ezer darabnál lesz 15$, de mar most 75 alatt tartanak ami szerintem igen jo ar ilyen alacsony darabszamnal. Ha mar ezres nagysagrendben lesz ilyenekre kereslet akkor joval olcsobb lesz. Valoszinu sok ilyen projekt lesz iden es remeljuk lesz is valamelzikre akkora kereslet, hogy egy minimum ilyen erossegu cuccot kb ennek feleert meg lehet majd venni.
Tamadnak az ARMok
En mar most ugy vennek valami jo kis olcso cuccot, mint pl ez -
n00n
őstag
válasz
DarkByte #107 üzenetére
A boltjuk nem saját, hanem direkt erre kihegyezett cég kiszolgálóion fut, reméljük elbírják a nagy érdeklődést. Kíváncsi vagyok mennyivel idővel kezdik meg a második forduló gyártását az első után. Reméljük, egy hét alatt elkapkodják, így akkor február végére jöhet a következő, amiből talán jut nekünk is.
-
Vladi
nagyúr
"de pl. a RIL layer-hez kellő hardver illesztés minden gyártónak a saját zárt kis vacka."
Itt ilyen gond nem lesz, ahogy néztem mindenhez van opensource driver. Max kernel modult kell forgani hozz. Mivel 2 féle gépről van szó, 2 bináris kernel kell csak, az meg pár órás művelet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hívószám-hamisítás
- Konteó topic
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- VR topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- Komplett PC I7-12700KF RTX 4070 TI SUPER! FULL SETUP ASZTAL MINDEN!!
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE Core V21 500W
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- ÖRÖK GARANCIÁVAL - OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - LicencAruhaz.hu
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest