-
Mobilarena
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
zseko
veterán
Ez alapján sikerült samba megosztást csinálnom, működik is win alól, bár nem mindent értek. Például hogy hogyan sikerült
. Emellett az smbpasswb -a root felhasználót létre tudtam hozni, más felhasználót nem.
Na meg még az fstab-ba nincsenek beleírva, azon még dolgoznom kell hogy hogyan kell rendesen.
Ahogy a jelszavak is egyszerűbbek jelenleg, a 6-7 install után nem volt idegzetem bonyolultat megjegyezni. Meg az ip címeket kell még fixálni, gondolom utólag is tudom őket változtatni, és akkor az egyszerűség kedvéért mondjuk .201, .202, stb. végződésekre átírni. -
zseko
veterán
Igen, a chmod hibára közben rájöttem utánanézve
Viszont mappanevet megadva is ugyanezt írja ki.
Hát ja... így még ha nem is ismeretlen, de eléggé az alapok kellenek. Bár anno egyszer használtam csak linuxot fő rendszernek ~egy-másfél évig teljesen win mentesen (csak aztán szerettem volna játszani... és az újonnan vett vga-t már nem bírta(m) lekezelni így omlott az egész, így kénytelen voltam visszatérni win-re), de az még az 9.04-es ubuntu volt, szóval nem most volt.
-
paizinho
tag
Igen a bash script szerintem jól összefoglalja a teendőket. A Te szkripted (ha jól értemezem) egyszerre frissíti a Proxmox-t és az LXC-ket és elvégzi az utólagos karbantartási feladatokat
. Megértettem, hogy a Te szkriptedet a node parancs sorban kell futtatni.
Én saját kútfőből az LXC-n belül a parancs sorban apt update/upgrade-t futtattam. Működött is egy régebb óta ott maradt lxc-ben, szépen frissítette azt az egyet.
Az már csak az én gondolatom, de korábbi negatív tapasztalatok miatt nem egyszerre mindent futtatnék, még ha előtte backup is van (most minden éjszaka fut a fontosabb VM/LXC-re).
A Proxmox-ban ha bekonfigurálod az értesítéseket (ami a Proxmox update elérhetősége esetén "szól" is), az feltételezhetően értesítést küld akkor is, ha valamelyik LXC-ben van frissítés. Mivel mindkettő debian (márpedig azt szoktam választani), akkor Proxmox update értesítés egyben jelenti az LXC-k debian-jainak update-lhetőségét. Ez így akkor már jó is lehet.
De azt még mindig nem tudom, hogy ha nincs debian update, de mondjuk a qBit változik, akkor arról hogyan kaphatnék értesítést? Próbálok még nyomozni.
Köszönöm, ha valakinek lenne 5lete, megoldása.
-
zseko
veterán
Megint az van, hogy a felét értem amit írsz, teljes mondatként kevésbé
Igen, értettem is hogy ez nem jó vm-hez csak lcx-hez, így ez inkább mint kérdés lenne hogy mit csináljak.
Amiket gui alól csatoltam azokat töröltem, tehát semmi nem maradt azokból, konzolból állítgattam be mindent mint ahogy írtad. Ami nem ment, az a 'datacenterben storage alatt directory-ként adjuk hozzá a rendszerhez', mert itt nem lehetett hozzáadni a rendszerhez, ha itt adtam hozzá Directory-t akkor az a belső rendszer ssd-ből állított be. Így én a host1>disks>directory alatt adtam hozzá, csak ekkor a csatolási pontot nem én adtam meg. Viszont végig tudtam csinálni mindent, minden működik is.De én lehet az elején elrontottam. Kezdjük azzal, hogy adom hozzá a rendszerhez a külső usb-s hdd-t mint háttértár? Mint ahogy írtam:
A Datacenterben a Resource Mapping résznél sikerült hozzáadnom a külső hdd-t (de ezt is Device ID vagy USB Port alapján érdemesebb-e, fogalmam sincs), így megjelent a Host1 > Disks alatt, és így már látható volt a plex/qbit lxc konzolban is az lsblk-val.
Utána volt az, hogy nem a datacenterben adtam hozzá a directory-t, mert mint írtam, ott nem lehetett.
'pve alatt kellene kép a bind mountokról'
Oké, csupán itt is alapértelmezett gondolat, hogy a másik oldal is érti hogy mit kellene csinálni. De nem tudom mit kellene beírnom és mit értesz ez alatt. Van egy minimális linux konzolos tudásom, így nem vagyok 100%-ban vakon, csupán 90%-ban...Felraktam az mc-t mert abban kicsit könnyebben mozgok, a mappák jogosultságait egyenként átnéztem, mindegyik rwxrwxrwx, permissions-ra 40777-et ír.
De megnéztem kézileg is.
A chmod -r 777 -re ezt adja:
root@host1:/mnt/pve/usbhdd/shared# ls
filmek sorozatok
root@host1:/mnt/pve/usbhdd/shared# chmod -r 777
chmod: cannot access '777': No such file or directoryEgyébként működik, megjelentek a mappák mindkét lxc alatt, bármit is módosítok pve-ben ebben a mappában, módosul azoknál is.
A qbit is arra ír, viszont kézzel kell megadnom az útvonalat, nem választható ki. Ezt nem tudom nem a webui hibája-e.
A plex is látja, meg is jelenik az qbitben ide letöltött film a plexben automatikusan miután be lett állítva az útvonal, itt van rendes tallózó ablak is, láthatóak is a könyvtárak a keresésnél.
Ami itt volt, hogy az ázsiai mappa a root-ba dobott vissza. Átírva azsiai-ra már működik és nem zavarja az alatta látható ékezetes nevek sem, azokba is már simán belép. Hogy azt a nevet abban a könyvtárban miért nem szereti, nem tudom.
Filmlejátszást is kipróbáltam, megy róla, bár a webes lejátszó megszívatott először, az kifektette 99%-ra a kisgép prociját 70GB-os 4K HDR DoVi filmnél, telefonról viszont csak ~5-10% a terhelés.Szóval alapvetően minden működik, már csak az kellene, hogy ezt a megosztott könyvtárat elérjem pc-n is, hogy fel-le tudjak róla másolni.
'amúgy bármelyik lxc-n lehet samba megosztást csinálni a shared tárhelyre.'
Ez biztosan így van, csak hát ugye a hogyan a kérdés
főképp konzolparancsokkal, amiben azért még elég kezdő vagyok.
-
zseko
veterán
Na, ez tök hasznos volt, ezzel be is tudtam állítani, ugyanakkor volt amit nem így kellett csinálnom ahogy leírtad, mert akkor nem működött, legalábbis nem azt csinálta.
A pct set-et is be lehetne állítani grafikusan - konzolból beállítítva utólag látom is, és meg is nézhető - ugyanakkor ez sem pont azt csinálja mint amit kellene így beállítva. Például mindenáron diskméretet akar.Az update/upgrade megcsináltam, de a qbit-re egyelőre nem jöttem rá hogy lehet frissíteni. Lehet nem is baj, a sötét felület a legújabb verzióban nagyon nyomorék, főleg webui-n, ráadásul kérés nélkül erőszakkal alapértelmezett lesz és ki sem lehet igazán kapcsolni mókolás nélkül még pc-n sem.
Ami még maradt: hogy tudom ezt a tárhelyet elérni kívülről, a pc-mről? Az omv-ben be tudtam állítani az smb megosztást, viszont ilyenkor kisajátította a lemezt és kiszedte a pve-ből amíg futott.
-
paizinho
tag
Szia Vizion!
. Ez jól összefoglalja, hogy mit is érdemes csinálni. Én ezen parancsokból (szintén a Te útmutatásod alapján) az apt udapte/ugrade-ig jutottam. Nézem a többit is.
És előre is bocsi, de ehhez Neked be kell lépned az LXC-be.Én épp azt keresem, hogy van-e lehetőség az LXC-ből/től értesítést kapni, hogy van frissítés. Ha feltelepítesz egy linuxot a gépedre, és használod akkor dobálja fel, hogy most ez jött, most az jött. És ez alapján frissítheted a gépedet.
Ezt keresem pl egy qBit LXC esetében, hogy ne kelljen belépni, hanem kapjak valamilyen csatornán értesítést, hogy csomag (debian), vagy funkció (pl. qbit) frissítés van. És amikor odaérek, frissítek (Proxmox backup után
).
Köszönöm ez eddigi segítséget, a mount-s leírást is. (érdemes lehetne mindkettőt belinkelni az összefoglalóba)
-
zseko
veterán
Azért utálom ezt, mert hirtelen hajnal három lett
Eddig félsiker. Az útvonal nálam/mnt/pve/usbhdd/shared. A mappák megjelentek plex és qbit alatt is, ám a qbit-tel letöltött kisvideó nem jelent meg a plex alatti könyvtárban. Konzolban néztem. Valamint úgy tűnik hogy a plex nem szereti az ékezeteket, nem hozza az abban a könyvtárban lévő többi könyvtárat a kliensben, de amúgy konzolban nézve látni hogy ott vannak.
-
zseko
veterán
Közben kicsivel előrébb jutottam, de:
'Első lépés a lemez előkészítése. Ha üres, akkor formázhatjuk PVE (Disks > lemezt kiválaszt > Initialize disk with GPT) menüben majd a datacenterben storage alatt directory-ként adjuk hozzá a rendszerhez. A shared-et mindenképp pipáljuk be!'
Ez a része nálam nem működik. A Datacenter > Storage alatt nekem az alap, bent lévő ssd-ből állít be directory-t, nem a külső hdd-ből.
A host1 > Disks > Directory alatt tudom hozzáadni a külső hdd-t, ekkor viszont a csatolási pontot nem én adom, az /mnt/pve/<adott név> lesz. De gondolom a működés szempontjából ez mindegy.De még sok mindent nem értek:
'Kell neki egy mappa, legyen ez a /mnt/shared
mkdir
/mnt/shared/'
Hová csinálom ezt a mappát? A host1 konzolon néztem ls-el, ott van ilyen. -
paizinho
tag
Köszönöm
, azt hiszem megértettem, hogy a bind mount-t eleve az LXC-s valaminek a megfelelő könyvtárába bind-olod.
A PVE szkriptek között láttam az LXC frissítő szkriptet (all + időzítő), de ezeket az automatákat nem annyira komálom, mert pl. Unifimet már volt hogy elbaltázta. Azóta csak kevés dolgot frissítek automatán.
De honnan tudod, hogy valamit frissíteni kell? A DIUN-ban nekem épp az a kényelmes, hogy automatikusan ellenőriz és "n" féle módon értesít, hogy van valamelyik image-re és azt majd én frissítem. Na ezt kell még valahogy a fejembe
Azt meg, hogy az LXC-t hogy frissíted, gyanítom LXC-je válogatja.
Ha jól sejtem akkor az idézett /media könytárad a külső drive-n van 777-l, ugye? És azt bind-olod az LXC-ben a /mnt alá.
Köszi -
paizinho
tag
Köszönöm szépen, megint neki futok a teszt gépemen !
Az LXC-ben futó confainer esetén, hogyan:
- ellenőrzöd, hogy van-e frissítés (én most DIUN-t használok az OMV-n)? Telepíted minden LXC-be?
- adod meg, hogy a bind mount-olt drive könyvtárát használja? LXC-ben is van gondolom yml?Ha doksi linket is kaphatnék azt is előre köszönöm.
-
kutga
félisten
Bind mount esetében a konténerben lévő root id (0) biztonsági okból a hoston 100000 lesz, és így tovább. Vagyis, ha a konténerben létrehozol egy nem root felhasználót, akinek 1000 az azonosítója a konténerben, akkor ő 101000 lesz a hoston.
Én úgy szoktam csinálni, hogy a hoston lévő mappa tulajdonosának állítom be ezt az id-t (101000), és adok a felhasználónak olvasás-írási jogosultságot az adott mappára. Így a konténerben az id 1000 azonosítójú felhasználó alól indított szolgáltatások hozzáférnek a csatolt mappa tartalmához.
-
kecstama
tag
Tudom, ahogy írtam a netes keresgélés már végbement, de nem oldották meg a hibát.
IPv6 kikapcsolva, IP cím jó (ha a klónozott gép címeit átírom arra amit az újnak adok, akkor az is működik), ütközés sincs.Egyenlőre azt kutatom hogy tényleg elindul -e a konténer "belseje" is, de még nem tudom hogyan kéne
-
nemurea
aktív tag
-
soldi3r
veterán
Leghostoltam a 240-es meghajtora az OMV-t, igy most felszabadult a 60-asom. Este megprobalom rarakni a Proxmoxot.
Az osszefoglaloban levo (Fogyasztás csökkentés, Optimalizálás) leirtakon kivul van meg valami amit erdemes beallitani, mielott visszarakom a VM-ek meghajtojat?
Egyaltalan pl az OMV-t a scriptbol vagy "hagyomanyos" modon erdemesebb telepiteni? -
soldi3r
veterán
Az OMV az marad, de az is virtualizalva. Elso korben csak ez lenne a lenyeg, annak kellene gordulekenyen menni. A Proxmoxnak lesz a regi 60 gigas SSD, a virtualis gepeknek meg berakom a 250-est. ZFS, LVM nem volt, nem is lesz.
Igen, elso korben a 60-ast atklonozom a 250-esre es utana kezdem ra a telepitest. -
dbius
veterán
Köszi
, én meg azért kérdeztem, mert nekem is fstab-ban van mountolva az egyik VM-nek átadott 2 db hdd, és csak lestem amikor kinvolt kapcsolva a szerver, hogy miért ilyen lassú a boot
Egyből beugrott, hogy a nem elérhető csatolási pont miatt, de nem nagyon túrtam utána, mert 99%-ban online a szerver.
-
danih
veterán
Igazából nem értem mi történik, beraktam a repókat de tököm tudja tényleg honnan szedi le...
root@proxmox:~# apt-get install r8168-dkms
Reading package lists... Done
Building dependency tree... Done
Reading state information... Done
The following packages were automatically installed and are no longer required:
proxmox-headers-6.8.12-4-pve proxmox-kernel-6.8.12-4-pve-signed
Use 'apt autoremove' to remove them.
The following NEW packages will be installed:
r8168-dkms
0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 0 B/106 kB of archives.
After this operation, 1,436 kB of additional disk space will be used.
Selecting previously unselected package r8168-dkms.
(Reading database ... 155877 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../r8168-dkms_8.051.02-2_all.deb ...
Unpacking r8168-dkms (8.051.02-2) ...
Setting up r8168-dkms (8.051.02-2) ...
Loading new r8168-8.051.02 DKMS files...
Building for 6.11.0-2-pve
Building initial module for 6.11.0-2-pve
Error! Bad return status for module build on kernel: 6.11.0-2-pve (x86_64)
Consult /var/lib/dkms/r8168/8.051.02/build/make.log for more information.
dpkg: error processing package r8168-dkms (--configure):
installed r8168-dkms package post-installation script subprocess returned error exit status 10
Processing triggers for initramfs-tools (0.142+deb12u1) ...
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-6.11.0-2-pve
Running hook script 'zz-proxmox-boot'..
Re-executing '/etc/kernel/postinst.d/zz-proxmox-boot' in new private mount namespace..
No /etc/kernel/proxmox-boot-uuids found, skipping ESP sync.
Errors were encountered while processing:
r8168-dkms
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
-
danih
veterán
Köszi. Ezeket a megközelítéseket már próbáltam. Találtam jó sok cikket és semmi sem jó. Repo check, r8169 blacklist, satöbbi satöbbi. Sokan régi kernelt pineltek emiatt - én nem fogok.
A legfrissebb driver (alig egy hónapos) nem megy fel egy dependencia miatt - proxmox alacsonyabb verziót használ - szóval itt várni kell (megint).
Régebbiek meg elszállnak make.log-ban halmozódó hibákkal -
Magnat
veterán
Nekem a nason van beröffentve, ami egy freebsd alapú rendszer, az újabb DSM verziókban amire még lusta voltam átállni már menüben lehet lehet aktiválni, de a 6.2.2-ben ami nekem van fent még az smb confot kellett ssh-n tákolni, ezt kellett beletenni:
server multi channel support=yes
aio read size=0
aio write size=0Az alsó két sor az aszinkron írást és olvasást tiltja le, ami elméletben visszafoghatja a rendszert, de a stabilitás miatt jobb, ha jól tudom.
-
Magnat
veterán
Közben kicsit Guglizgattam és pl itt is azt írják a posztban h nem műxik Mac-en, és aztán a kommentek között írja vki, h Windows klienssel működik neki ahogy nálam is, illetve itt pedig a Synology bejelentése az SMB multi bevezetéséről, ahol szintén pont ezt a példát mutatja (csak 4 csatolóval, de az mindegy).
-
Magnat
veterán
Igazából csak tesztelgetek, arra meg tökéletes és így nem a host lokál tárhelyén foglalja a helyet ... ha ki tudná használni a multichannelt, tudja hozni egy diszk sebességét a hálózat (a PVE 2.5Gbe-n beszélget).
Egyébként enterprise környezetben is szoktak ilyet csinálni, csak ott inkább 10Gbe vagy még gyorsabb hálózaton
-
ViZion
félisten
Ezeket találtam:
Dec 04 23:46:29 pve kernel: igb 0000:04:00.0 enp4s0f0: igb: enp4s0f0 NIC Link is Down
Dec 04 23:46:32 pve kernel: igb 0000:04:00.0 enp4s0f0: igb: enp4s0f0 NIC Link is Up 10 Mbps Full Duplex, Flow Control: RX
Dec 04 23:46:34 pve kernel: igb 0000:04:00.0 enp4s0f0: igb: enp4s0f0 NIC Link is Down
WTF volt ez?
Dec 05 00:24:01 pve CRON[885683]: (root) CMD (if [ $(date +%w) -eq 0 ] && [ -x /usr/lib/zfs-linux/trim ]; then /usr/lib/zfs-linux/trim; fi)
Dec 05 00:24:01 pve CRON[885682]: pam_unix(cron:session): session closed for user root
Dec 05 01:17:01 pve CRON[895429]: pam_unix(cron:session): session opened for user root(uid=0) by (uid=0)
Dec 05 01:17:01 pve CRON[895430]: (root) CMD (cd / && run-parts --report /etc/cron.hourly)
Dec 05 01:17:01 pve CRON[895429]: pam_unix(cron:session): session closed for user root
Ez a helper scriptekből van elvileg, eddig nem volt gond vele. Utána nincs bejegyzés, a következő ez:-- Reboot --
Dec 05 06:54:52 pve kernel: Linux version 6.11.0-1-pve (build@proxmox)
Innen megint minden OK
Opnsense-ben semmit nem találtam, túl kicsi log méretet adtam meg, mert hittem a net népének, h sz@rrálogolja az SSD-t -
amargo
addikt
-
danih
veterán
Az a bajom a plex-szel hogy szaglászik. Kösz nem, pont ezért ugrottam a self-hostingba hogy ezeket elkerüljem...
Amúgy semmi gondom nincs a jellyfinnel, semmi kényelmetlent nem tapasztaltam. Minden kliens megtalálta a szervert gond nélkül. Transzkódolás megy hibátlanul. Semmit nem tapasztaltam abból amit leírtál - használok webes, mobilos, android tv-s klienst is. -
amargo
addikt
nekem semennyire nem tetszik a plex, pedig próbálkoztam, van lifetime license-em is.. de maradok az emby-nél sokkal jobban az én világom. A jellyfin-t is jobban szeretem, de emby mellett felesleges. Mindenre van kliense az emby-nek és jók.
szerk: tudom jól, hogy sokan nagyon szeretik a plex-et, amúgy a core része nagyon jó, de a külseje nekem nem tetszik ez sajnos egy szubjektív dolog..
-
Még egy dolog a hálózati részhez. Mennyire bírja a rendszer a hálózati adapterek cseréjét? Jelenleg gigabites switchem van, ezt szeretném lassan 2.5-re cserélni. A kinézett kínai csoda switcheken mindegyiken van egy vagy két SFP+. Az megoldható, hogy keresek valami olcsó használt SFP+ kártyát és optikán kötöm össze a switchel? Mert így elég egy RJ45 a bejövő netnek a belső háló felé meg az optika kommunikál. Persze ez egy újabb fehér folt, amivel pluszban foglalkozni kell.
-
amargo
addikt
Köszönöm az elismerő szavakat, viszont a hardware közeli dolgoknál eléggé a le vagyok maradva hozzátok képest
Én még amire gondoltam, hogy figyelmetlenségemben nem csatlakoztattam megfelelően az alaplaphoz (?), de akkor miért 3 nap után jelentkezik a hiba, ma 2x is előjött.. mikor beraktam a gépbe, akkor frissítettem a pve-t is és a FW-t is.
Most megpróbáltam, hogy kikapcsolom a PCIe energia gazdálkodását, amit írtam is (itt is erre jutottak: [link] , amúgy nem tudom mennyit jelent fogyasztás szempontjából..). Még arra is gondolta, hogy majd felcserélem és átrakom a nvme1-be, mert kettő slot van a lapomon.
Most ezt tudtam eddig tenni:
nvme get-feature -f 0x0c -H /dev/nvme0
get-feature:0x0c (Autonomous Power State Transition), Current value:00000000
Autonomous Power State Transition Enable (APSTE): Disabled -
Balinov
titán
Uraim, kis idom van ma este,gondolom feldobom a casaos-t debian alapu vm-ben. de hogyan? 1 hetig nem tudok vele foglalkozni es a terveim, otleteim, huss, mintha 0-rol kezdenem
.
feltettem a host-ra (SSD, amin a PM fut) egy debian 12.8. amd64dvd.iso-t, ebbol csinaltam egy VM-etHasonlo tutorialban (srac egy OMV VM-et rakott fel), nem inditja mindjart a VM-et,hanem hozzaadja a zfs volume-t, de nekem ott hibat dob (pedig ujra is kreatam a zfs poolt)
VM-en belul Hardware-add, disk, itt a storage dropdown-nal latom a zfs tankot a teljes kapacitassal, de ha megadok mondjuk 900GB-ot, akkor az alabbi hibat dobja
Nehragudjatok a szerencsetlenkedesmert, biztos valami banalis dolgot szabok el, de nem jovok ra sehogyse, hogy mi az
udv
Bali -
FOX888
tag
Nálam van a szerver, az ismerősömnél, távolban az adatai.
Beszélgetéseink alkalmával mondtam neki, hogy érdemes lenne a munkával kapcsolatos adatait menteni.
Én a Google Drive-ot javasoltam, de mivel az adatállomány nagysága meghaladja az ingyenes fiók kvótáját és az Ő elvei szerint csak azért fizet amiért nagyon muszáj, így ez kiesett. Kapott már külső HDD-t a mentésekhez, de az neki már macerás.
Amikor majd beüt az adatvesztés, akkor természetesen nálam fog sírni, hogy akkor Ő most mit csináljon adatok nélkül, ezért gondoltam, hogy próbálok valamilyen backup dolog összeeszkábálni neki, a meglévő eszközeimből. A proxmox jó ötletnek tűnik a próbálgatáshoz. Ehhez van egy régebbi gépem, ami a célnak tökéletesen megfelel.
Azzal tisztában vagyok, hogy ez a kiépítés nem biztonságos az adatvesztéssel szemben, de most egyenlőre nem is az a célom, hanem a lehetőségek kipróbálására használnám.
A NextCloud használatában láttam jó lehetőséget, de nem tudom, hogy valóban erre van e szükségem. -
Balinov
titán
de, de pont az lenne a cel. Csak azert nem probaltam meg ki csomo dolgot, mert meg szeretnem oldani (es egy kicsit meg is erteni) a tarhelyes alapokat.
Van arra mod, hogy a jelenlegi ZFS pool Shared=YES legyen? Azt mostanaban nem raktam ujra, de korabbrol nem remlik, hogy a GUI-s kesziteskor lett volna ilyen shared opcio....
B
-
danih
veterán
Igen, ezeket is nézegettem, egyik megmaradt (always-on) VM egy Lubuntu.
Hamarosan lesz napelem és akkor elmerülök az okosotthonban. Jól rádmászom majd szóval készülj
Hálózati ismeretek ami kell nekem, ezt én is látom, bele fogok ugrani majd.#2956 szpeti40:
MacOS-re is gondoltam de igazából nem tudom mit kezdjek vele szóval az kimaradt.
Felhő: nagyon idézőjelben, mert ugye nem az - sima Nextcloud, Only Office-szal (tök jó).
Kollaborációs cucc: Mattermost. Olyasmi mint a Teams.
Mentés: na igen, egyelőre kézzel. LXC-k, most, hogy már be vannak lőve, igazából elég csak változtatás/update előtt mentenem - nem érzem úgy, hogy igényli a napi mentést. VM-ekben igazából semmi sincsen, azok csak úgy elvannak saját szórakoztatásomra.
Adatok direkt külön vannak választva maguktól a szolgáltatásoktól (LXC/VM), azok mentése is egyelőre kézzel megy, amíg kukázok valami NAS-t a WD Red-eknek/elkábelezek oda, ahova tenni akarom. -
PHenis
senior tag
Hát egyelőre még nincsen. Volt tervben korábban, hogy +hálókártyával pfsense de végül omada lett a dologból. Mondjuk a vlan-okat már igazán beállíthatnám csak még nem jutottam odáig meg lusta is vagyok picit az az igazság. Szeretném már végre ha lenne egy olyan állapot hogy működik minden és úgy hagyni pár hétig/hónapig
Valami jogosultságok nem jól migrálódtak core --> scale migráláskor ezért még van mivel szenvednem jelenleg... igazából nagyon kezdő vagyok és valószínűleg felületesen olvastam az elején, tegnap este realizálódott bennem, hogy ha mindenkivel meg akarom osztani az nfs share-t akkor nem everybody r/w acl kell, hanem nobody...
Már belátom hogy overkill, de valamiért imádom az ilyeneket. Valószínűleg az omada mesh sem volt indokolt a házba amúgy.
qqcqqc: Ezzel még nem találkoztam, de utánanézek. Pluginok nem olyan fontosak amúgy jaja. Köszi a tippet.
-
PHenis
senior tag
Mikor keresgéltem, hogy mi hogy legyen majd a házi szerveren akkor fő oprendszernek is a tárban volt. Volt még az OMV de az nem tetszett valamiért, meg az unraid aminek mindeféle fizetős verziói vannak. Így összességében a truenas volt a legszimpatikusabb. Meg több helyen írták, hogy kezdőknek nem annyira jó én meg az vagyok és szeretem kínozni magam
lehet overkill, amúgy ajánlásokat meghallgatok szívesen.
Igen, csak share-ek vannak egyelőre. NFS, SMB és FTP. Később majd szeretnék több lemezt is, valamilyen NVR lxc is oda ment majd szerintem...
Felraktam frissen egy külön vm-be a core-t és a friss telepítés is ugyanazt a tünetet produkálta, ezért döntöttem az upgrade mellett.
Erre az oldalra gondoltál?
-
PHenis
senior tag
Újraindítás után most működik a rendszer, töröltem a jobot és az NFS megosztást mert már este volt és amúgy függ tőle az egész ház kb
Nemtom milyen joggal futott, ezt a részét egészen biztos nem babráltam, gyárin van. Valamit csinált amúgy mert amíg az újraindítással küszködtem a backup job futott a háttérben és a NAS-on lett is egy pár gigás file amit a proxmox rakott oda. Csak közben kimeredt kb teljesen az egész valamiért.
-
paizinho
tag
Nem láttam kifolyást, de még egyszer megnézem vasárnap.
A táp méregetés nem annyira triviális nekem és sajna multiméterem nincs. A tápot a házzal együtt vettem.@tasiadam : igazán nagylelkű már a lehetőség is
, még ha le is maradtam róla
. Az aprón épp egy 6100T-t sikerült fognom. Ha nem boldogulok, akkor az új alaplap irányába mozdulok el. De a "remény hal meg utoljára".
-
paizinho
tag
Nagyon köszi a gyors választ és a javaslatokat és biztató hírt, hogy össze kéne szedni magát.
Az üzi előtt már megtörténtek az általad is javasolt takarítások, porcica elég kevés volt. Így nálam már csak a CPU és a venti jöhet szóba.
Aprón láttam most i3-6100T-t 4kért, tőlem nem túl távol, annyi nekem még belefér. Ha nem megy akkor meg biztató, hogy a Proxmox összszedi magát. Köszönöm.
(A Proxmoxban futott az opnSensem is,. Így még jó, hogy van B tervnek egy sima router, így az internet mentesség csak rövid ideig volt, a család nagy örömére) -
Chisee
újonc
Köszönöm a válaszokat és az észrevételt.
Kis túlzással írtam a posztot. A ház akkor áll le, ha a központi szerver (nem ezt tettem VM-be) kerül offline állapotba.Mivel a ház úgy épült, hogy minden kábelezés egy szekrénybe fut be, így nem nagyon van alternatíva, ha ez az eszköz (inkább PLC) meghal, csak a csere darab...
Viszont, ha hozzászoktunk a hanggal-, applikációval történő vezérléshez, valamint az ilyen olyan automatizációkhoz és ez hirtelen megszakad, akkor az nyilván nem jó. Ezért is fontos a redundancia, ahol csak lehet.
A Link aggregation, load balancer funkciókat ismerem és a korábbi szervereken használtam, csak azt nem tudom, hogy a Proxmox-ban futó VM-ek minek örülnek jobban. Egy közösített-, vagy egy dedikált portnak. -
-
Aksomatic
senior tag
Gyanítom ezutóbbi jelentősen lassabb is lenne, mivel az én hálózatom limitálná az egészet.
Ez lehet, hogy hülye kérdés de ha van két VM egymás mellett akkor egyiken futva a Tailscale subneten keresztül el fogja érni a másikat? A névfeloldast nem teljesen értem. Tehát akkor fogok tudni neki neveket adni pl.: proba.tailscale.home csak a Tailscale egyből az én “halozatomon” fogja csak megpróbálni megtalálni a címet?ne haragudjatok a sok kérdésért, de ezt az egészet folyamatosan tanulói ezeken keresztül
-
danih
veterán
Nos igen, szerintem legtöbbünknek van ilyen sztorija
App amúgy a Mattermost volt ami nem ment, le kellett cserélni a Rocket Chat-et. Utóbbit felraktam-belőttem pár napja, aztán olvasgatni kezdtem róla és hát eléggé gáz dolgokat találtam.
Mentális jegyzet: ezt a két lépést érdemes a jövőben felcserélni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gyermek PC játékok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged