- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- CES 2025: Megjött az Amazfit Active 2
- Google Pixel topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Yettel topik
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Az Exynos 2600 az első 2 nm-es mobilchip
- Kikristályosodik a Razr 60
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ispy
nagyúr
Nem mondtam, hogy azt kell, azt mondtam, hogy legyen egy cél, amit el akar érni és annak mentén induljon el platform és nyelv irányába. Lehet ez a cél kicsi vagy nagy, ez már egyéni izlés kérdése. Ez mellett persze kell az elmélet is és lehet ezt párhúzamosan is vinni, de én így csinálnám (és csináltam is 20 évvel ezelőtt, amikor kezdtem).
Még mielőtt elkezdődne a kinek a nagyobb verseny, ez csak az én véleményem, másnak lehet más, nincsen nálam a bölcsek köve.
-
Ispy
nagyúr
válasz
Szevam #12841 üzenetére
Szerintem a gondolkodásmod sokkal fontosabb az adott nyelvnél. Javaslom, hogy találj ki magadnak egy projektet, amin tudsz dolgozni, ha már magad vagy. Fontos, hogy meg tudj tervezni egy folyamatot, szét tudd szetni elemeire és alapos munkát végezzél. Pl. csinálhatsz egy weboldalt, mobil alkalmazást vagy irodai alkalmazást, ha alacsony szintű dolgok érdekelnek, akkor mondjuk egy arduino projektet. Ha megvan a cél, akkor lehet hozzá eszközt (nyelvet) keresni, de szerintem fontosabb, hogy olyanon dolgozz, ami érdekel, mint az, hogy ki mit tart jónak egy kezdő számára.
Ha már megvannak ezek, akkor ráfordulhatsz az elméleti részre, hogy legyen egy stabill alapod is, szvsz.
-
Ispy
nagyúr
válasz
Xmodule #12787 üzenetére
Az sql magában erre nem alkalmas, gondolom az excel mindenféle függvényeket használ a kereséshez, kell még egy felület, ami inputot fogad, azt továbbítja az sql adatbázis felé és fogadja az outputot ami az sql-ből jön és azt megjeleníti, szóval nem egy olyan triviális feladat, kell hozzá egy programozó, aki kivitelezi az egészet...
A legegyszerűbb talán ms access lenne, az eleve rá tud cuppani mondjuk egy ms sql serverre, és minimális programozással le lehet futtatni egy kereső kódot szerver oldalon, minden más ennél bonyolultabb lenne.
Egy sql express adatbázis 10 gb adatot tud max. tárolni, igaz a teljesítménye korlátozott, mert ingyenes, keress rá az access ms sql szavakra és kezdj el utánaolvasni.
Az adatokat meg az sql szerver beépített import wizardjaval be lehet tölteni egy adattáblába egy excelből mondjuk, de ez így nem lesz egyszerűbb, mint most.
-
Ispy
nagyúr
-
Ispy
nagyúr
válasz
bandi0000 #12780 üzenetére
Én spec az esetek 95%-ban a saját magunk által megírt keretrendszert használom, ami teljesen lebutítja a programozói feladatokat, hiszen nem az a célja, hogy az ember zseniális és hatalmas kódhalmazokat írjon, hanem az, hogy ha kell, akkor 3 óra alatt összerakjon egy formot adatbázis kapcsolattal, formázva stb., tehát hatékony eszköz legyen.
Ez azzal jár, hogy ha mondjuk 1 évig hozzá sem kell nyúlnom xml fájlokhoz, akkor igen, utána kell olvasnom, hogy hogy is kell xml fájlokat kezelni, gugli.
Sokszor eszembe jut a régi könyvtárak kartoték rendszere, nem azt tudom, hogy mi van a könyvekben, azt tudom melyik könyvet hogyan tudom a leghatékonyabban megtalálni, sokszor csak arra emlékszem, hogy az adott dolgot melyik cégnél melyik projekben használtam, ilyenkor bevallom újrahasznosítom a kódokat.
Aztán ha egy kódot 3x is újra előveszek, akkor inkább kanyarítok belőle egy újabb lebutított classt és mehet a polcra a többi mellé, és megint nem fogok rá emlékezni fél év múlva hogyan és mit is csinál belül pontosan.
#mybad
-
Ispy
nagyúr
válasz
cattus #12778 üzenetére
Ezt azért így nem állítanám...
Szerintem ez (sem) fekete vagy fehér, lehet valaki képes 3 hónap alatt annyi tudás összeszedni, hogy elinduljon ezen a pályán, és lehet, hogy valaki végigseggelte a főiskolát/egyetemet, de a macskámat sem bíznám rá (ha lenne).
És persze az sem mindegy, hogy milyen munkára akar jelentkezni, mekkora céghez stb., egy biztos, akit ez érdekel és hajlandó ebbe energiát fektetni, az tegye meg nyugodtan, a többit az élet eldönti.
A jó probléma megoldó képesség, precizitás, logikus gondolkodás, megbízhatóság vagy kitartás nem attól függ, hogy valaki asztalos, autószerelő vagy programozó, ezek emberi tulajdonságok, én gugli nélkül már programozni sem tudnék, mert eszembe sincsen fejből megtanulni az összes libary tartalmát, de egy mintakódot gyorsan asszimilálok, aztán persze azt is gyorsan elfelejtem.
-
Ispy
nagyúr
válasz
s1999xx #12644 üzenetére
Én sohasem úgy állok neki, hogy na akkor most oop leszek és elkezdek ojjektumokat gyártani.
Sokszor simán lináris kódolás van, aztán később, ha úgy látszik van előnye átalakítani a kódot oop szemléletre, akkor átírom, egyébként egy kezelhetetlen classhalmaz lesz. Az oop gondolkodásnak sok előnye van, de ha csak ebben gondolkozol, akkor sok hátránya is, szvsz.
-
Ispy
nagyúr
válasz
martonx #12298 üzenetére
Ráadásul azure-ban tudsz elastic előfizetést venni, csak annyit fizetsz, amennyit használod, nekünk így van SQL szerver, de a privát backupomat is oda intézem, 270GB archiválásáért fizetek havi 2.5-3 EUR-t, ha nincsen adatmozgás.
Ja és nekem az első regisztrációra adott 170EUR havi keretet, amit elhasználhatsz.
-
Ispy
nagyúr
válasz
FidelKasztró #12245 üzenetére
Nem értem...van egy szoftver, aminek a licensze géphez kötött, azaz a szoftver elhalálozik a géppel együtt. Te arra vagy kíváncsi, hogy hogyan lehet megoldani, hogy ez ne így legyen. Akkor ez most mégis mi, ha nem megkerülés?
Persze lehet játszani a szavakkal, az sosem volt az erősségem.
-
Ispy
nagyúr
válasz
FidelKasztró #12242 üzenetére
Mármint megkerülni a védelmet
Ez szerintem erősen warez, ha a szoftver a géppel együtt hal meg, az általában azért van, mert így kedvezőbb az ára, mint egy akármelyik gépre telepíthető változatnak, lásd Microsoft Windows régi OEM változata, az pont így működött (papíron...).
-
Ispy
nagyúr
válasz
martonx #12131 üzenetére
A 2. megoldás kilőve, mert kérte, hogy json legyen, ne xml.
VB marad, a termékünk is ebben van, én meg annyira fullon vagyok munkával, hogy egyszerre általában 3-4 projekten dolgozom, esélytelen, hogy én most nekiálljak c#-al szenvedni, a kódolásra nincsen idő, annak mennie kell csukott szemmel is.
Látom azure-ban van egy web apps szolgáltatás, ott lehet futtatni a cuccost, majd akkor megpróbálok egy hello worldöt összekalapálni.
-
Ispy
nagyúr
1x éve csináltam egy windows mobile 6-on futó raktári pda szoftvert, ami közvetlen wifi kapcsolaton keresztül fért hozzá az asztali alkalmazás ms sql adatbázisához és tárolt eljárás hívásokkal töltőtt le és fel adatokat
Most az a feladat, hogy megcsináljuk ennek az android változatát. Magát az appot nem én csinálom, hanem egy másik srác az én írányításom mellett, de engem ért a megtiszteltetés, hogy kialakítsam a layert, ami összekapcsolja az androidos kütyüt az ms sql adatbázissal.
A terv az, hogy webservice hivásokon keresztül fog ez menni android postget hívások, jsonban az adatok. Viszont én VB.NET-ben programozók wines asztali alkalmazásokat, ilyet még nem csináltam. Ja és ennek futnia kell lokálba és azure sql-lel is.
Van valami tipp, hogy merre kezdjem a felfedező túrát?
-
Ispy
nagyúr
válasz
Dißnäëß #12047 üzenetére
Nem kell ahhoz multi, ismerek olyan magyar vállalatot, ahol felvettek 2 programozót, hogy na majd ők aztán, saját rendszer, ahogy ők akarják, 2 év után már mind a 2 programozó megpattant, igaz elvittek 25 millát addig, mint alkalmazott, rendszer meg sehol. És nem, nem a programozók voltak a hibásak.
Na, mindegy, a lényeg a lényeg, sok pénzt is el lehet költeni jól is, meg szarul is.
-
Ispy
nagyúr
válasz
martonx #12037 üzenetére
Ajjaj, mennyi ilyet láttam, már "nem kell a ti szaros programotok ilyen drágán, majd mi megoldjuk" felkiáltással évekig csinálják, csak éppen elfelejtik, hogy egy ilyen szaros drága programban mondjuk benne van esetenként 10-15-20 év fejlesztés, tapasztalat, egy komplett cég. De hát mindenki arra költi a pénzét/idejét, amire akarja.
Persze hobbiból lehet ilyennel foglalkozni, azzal semmi gond.
-
Ispy
nagyúr
Szerintem ez inkább gazdasági kérdés, hogy megéri-e váltani vagy sem. Van sok felhős megoldás és van sok lokálisan futó program is, vannak cégek, akik inkább a felhőt szeretik, de vannak akiket ez elriaszt, ez nem annyira fekete-fehér, hogy mi most itt megfejtsük és ez már nem is programozás témakör.
Annyit tudom mondani, hogy mi is bevezettük a portfóliónkba a felhős megoldást, de nem a lokálisan futó program helyett, hanem mellette, így aki nem akar/tud saját szervert fenntartani az mehet felhőbe, ahol viszont a céges policy ezt meg sem engedné, azoknak meg van saját szerverük.
-
Ispy
nagyúr
válasz
dabadab #11948 üzenetére
Böngésző oldalon gondoltam, hogy lehetnek gondok, szerver oldalon nyilván nem.
De nem okoskodok, webet nem fejlesztek, csak voltam már pár projektben, aminek volt webes oldala, és ott rendszeresen jöttek elő ilyen gondok, hogy egyik chrome verzióban jó, másikban nem, ami firefoxban megy rendesen, az explorerben nem stb.
-
Ispy
nagyúr
válasz
bambano #11944 üzenetére
pláne nem tudjuk, mekkora meló folyton azon erőlködni az ügyféllel, hogy töltse már le az újabb verziót
Ez böngészőnél is pont így van/lesz, nem azt használja, nem azt a verziót, nem úgy konfigurálva stb., láttam ilyen rendszereket, pont semmivel sem kevesebb vele a szívás ilyen téren.
-
Ispy
nagyúr
Szerintem itt 2 különböző dologról van szó:
1) vastag kliens vagy vékony kliens
2) a kliens gépeken használt technológia (.net vs. böngésző alapú vs. akármi más)De mivel még mindig semmit sem tudunk a meglévő rendszerről, mit csinál, hogyan csinálja, van-e adatbázis és ha igen milyen és hol stb. így tényleg nehéz bármit is mondani, hiszen rengetek a változó.
És igen lehet nyugodtan egy SQL adatbázisod, a kliens meg semmi mást nem csinál csak vezérli az inputot/outputot, pl. meghív egy tárolt eljárást ami a szerveren lefut az input paraméterekkel és visszakapja a végeredményt, amit megjelenít valahogyan.
Innentől kezdve a nagy számítási feladattal járó tranzakciókat a szerveren fogod kezelni és kliens szépen vár, amíg nem nincsen az eredmény.
-
Ispy
nagyúr
Csak távolról, hunyorítva nézve a dolgot 2 dolog van, ami nekem szemet szúrt:
- A cégemnek van egy programja
- aki nagyon akarja a cégünk szolgáltatásait, úgyis kerít egy Windows gépetTehát van már egy meglévő programotok, és gondolom az ügyfeleknek is van egyébként már wines gépe, hiszen most is használják a rendszert valahogyan.
Ezek után én biztosan nem indulnék egy 0-ról egy webes alkalmazás felé, mert az egy vagyonba fog kerülni a meglévő rendszer fejlesztésével szemben, csak azért, hogy web browserben fusson, amihez egyébként is kell egy valamilyen gép, rengetek szopás, idő és addig is mennie kell az üzletnek, tehát mellette menne a wines rendszer is gondolom, amihez kell gép.
Persze így látatlanban (milyen funkciók, mennyire bonyi stb.) ennyit gondolok róla.
Szerintem...
Ja, és a .net-es programot is át lehet tenni szépen azure-ba SQL szerverre, az üzleti logika futhat szerver oldalon nyugodtan és akkor máris nem olyan vastag az a kliens, egy bármilyen alap irodai konfigon el fog futni.
Nekünk az update is úgy megy, hogy adatbázisba felnyomjuk a frontend fájlokat, a kliens meg induláskor ellenőrzi a frissítést, és ha van lerántja lokálba és kész.
-
Ispy
nagyúr
válasz
tboy93 #11848 üzenetére
Nálunk a fejlesztői óradíj 35EUR+ fa.
Igaz, mi nem fejlesztünk random programokat, csak kiegészítőket/testreszabásokat a saját rendszerünkön, egy projekt úgy 5 naptól indul minimum (mondjuk egy adatkapcsolat másik rendszerrel).
Egy ilyen közepes tudással ellátott adminisztrációs rendszerre nyugodtan lehet számolni 6-12 hónap munkával, így látatlanba, amiben komolyabb dolgok is vannak, azt meg hagyjuk....
Ha csak egy modult kiemelnék a mi rendszerünkből, mondjuk a raktárat, hogy abba mennyi fejlesztési idő van, nos azt szerintem senki sem fizetné meg a 0-ról.
-
Ispy
nagyúr
A felhasználók a saját elképzeléseiket akarják látni végeredményként, akármilyen marhaság és logikai ellentmondó lehet, az a jó programozó számukra, akik ezt szállítani tudják.
A jó programozó pedig nem hajlandó logikátlan marhaságot megcsinálni, mert tudja, hogy nem szabad egy olyan zsákutcába bemenni, amiből fájdalmas lesz később kijönni.
-
Ispy
nagyúr
válasz
geryyyy #11684 üzenetére
Nos, szívesen belinkelném a jósda topikot, csak most nem találom sehol.
El kell végezni, aztán elmenni valahova, ahová felvesznek és 2-3 év tapasztalatot szerezni, hogy tovább lehessen lépni. Bérezés, papír sok mindentől függ, szerintem pályakezdőnél inkább fontosabb a papír megléte, mint egy seniornál, de lehet tévedek.
-
Ispy
nagyúr
válasz
Tik_Tak #11681 üzenetére
Hát ez itt nem olyan topik, hogy majd jól megbeszéljük, hogyan is kell megcsinálni (erre nem igen van gondolom senkinek ideje), inkább olyan, hogy hogyan kezdjed, mit érdemes megnézni, mi kell hozzá stb.
Udemyn lehet venni 5 eurért kezdő tanfolyamot, ha még nem beszélsz angolul, akkor azzal kezdjed a programozást, hogy megtanulsz, legalább konyha nyelven, hogy a netes tartalmakhoz hozzáférjél.
Először is kell egy program, amiben androidos programokat tudsz készíteni, emulátort tudsz futtatni stb., pl. visual studio for android, android studio (én ezt javaslom).
-
-
Ispy
nagyúr
válasz
martonx #11328 üzenetére
Igen, ezt már nézegettük, de elég horror árban van az éves licensz, az ok, hogy egyszer megveszed 1000 EUR-ért, de jelenleg nem szeretnénk ezt évente kifizetni.
Illetve jelenleg csak az android érdekel minket, mert ipari pda-ra kell átültetni a windows mobile-os fejlesztést.
-
Ispy
nagyúr
Sziasztok!
El kell kezdenem ismerkedni az android appok világával. Eddig VB.NET-ben programoztam, ki mit ajánlana ehhez? Jó lenne valami udemys tanfolyás is hozzá, ahol az alapokat megmutogatják, fejlesztő környezet bemutatása, ilyenek.Persze, ha van valami magyar tanfolyam is, akkor az is jöhet, az ár nem fontos, ha cserébe hasznos a dolog.
-
Ispy
nagyúr
válasz
repvez #11300 üzenetére
Hát nálam ez úgy megy, hogy először elképzelem a szemeim előtt a programot működés közben, aztán elkezdem elemeire bontani a feladatot, egészen kis részekre. Itt ahhoz is nagy tapasztalat kell, hogy milyen részegységeket hozol létre. Azután ezeket a kis részleteket bontom ki, nyilván ehhez tapasztalat kell, hogy mikor kell ciklust használni és mikor nem, mikor milyen változót használj, milyen toolok vannak az adott sdk-ban, mi mire jó. Olyan ez, mintha azt kérdeznéd, hogy a káposztát melyik késsel jó felvágni? Igazából több félével lehet, egyikkel könnyebb, másikkal kevésbé.
Szerintem pont ez az a rész, amit iskolában, ad-hoc módon nem lehet tanulni, ehhez kell egy munkahely, ahol az embert kijavítják, ha hülyeséget csinál, tanácsokat adnak neki merre induljon stb.
Szóval a válasz röviden: kicsiben kell kezdeni, nem rögtön egy komplett vállalat irányítási rendszer leprogramozásával és akkor ezek a dolgok jönnek majd (vagy nem, a logikus gondolkodás egyáltalán nem olyan triviális, mint sokan képzelik).
-
Ispy
nagyúr
Kinek mi, én a 2 db 23''-ost cseréltem le egy 1 db 29''-os wild-ra és inkább használok több virtuális asztalt (3-4-5 db-ot).
Fönököm használ egy nem tudom milyen 4k-s LG-t, nekem nem jön be, ráadásul a win nem is kezeli rendesen, szóval én jelenleg maradok a FHD-nál.
Ja, és a 2 monitáronál nagyon zavaró volt az, hogy nem tudtam úgy ülni, hogy egyenlő távolságra legyek mind a kettőtől, és rohadt idegesítő volt, hogy az egyik mindig távolabb volt.
-
Ispy
nagyúr
válasz
skoda12 #11054 üzenetére
Másik oldalról sem kellemes a dolog. Jó múltkor adtam fel hirdetést, hogy programozót keresek, erre sorra jöttek az 50-es infotanárok önéletrajzai. Most vegyek fel egy 50 éves tanárt programozni? Mégis hogyan fogja magát kivenni, amikor én akarom majd megmondani neki, hogy mit és hogyan csináljon?
-
Ispy
nagyúr
válasz
bambano #11047 üzenetére
A programozásnak is vannak különböző szintjei, legalább is szerintem. Házat sem a házépítők csinálnak, vannak mérnökök, ácsok, kőművesek, villanyszerelők meg segédmunkások.
Szerintem ezek azok a tulajdonságok, amik nem tanulhatóak, azaz vagy ilyen vagy, vagy nem. De a te általad leírt dolog az, amit szerintem a leginkább lehet tanulni, szóval nálam nem ez az elsődleges szempont. Ettől még nagyon fontos, hogy ezt is elsajátítsa az ember.
És természetesen a dokumentálást mindenki utálja.
-
Ispy
nagyúr
válasz
bambano #11045 üzenetére
Igen, igazad van, amit írsz az nagyon fontos. Csak magában nem elég. Ismerek zseniális programozókat, akik ebben nagyon jók, csak éppen nem lehet velük együtt dolgozni, mert a macskámat sem bíznám rá, ha lenne. Határidő, kommunikáció, dokumentálás, ezekre nem marad idejük a zseniális kódok megírásában.
Főnököm szokta mondani, hogy neki nem zsenik, meg sztárok kellenek, hanem nadrágos mérnökök.
Persze sok függ az adott munkakörtől is, mit, mikor, miben, kinek, hol kell csinálni.
Arról nem is beszélve, hogy mi nálunk sokszor kell megjelenni ügyfeleknél is, leülni tárgyalni egy közép vagy felső vezetővel, na ott az átlag programozó sokszor elvérzik. Igaz ez már inkább senior munka, ezt nem megtanulja az ember, hanem beletanul (vagy nem).
Illetve még annyi, hogy programozóból is több fajta van, van aki egészen lemegy a dolgok mélyére (amit te is írsz) és van, akinek csak annyi a dolga, hogy a felszínen, a már meglévő alapokkal dolgozzon.
-
Ispy
nagyúr
Sajnos az ipari pda-knál valamiért megállt a fejlődés ezen a szinten, ezért kénytelen vagyok a gépemen tartani a mai napig a VS 2008-at.
De remélem nemsokára találunk valami értelmes alternatívát win 10-re és akkor örömmel fogom uninstallálni a VS 2008-at, a compact frameworkkel együtt.
-
Ispy
nagyúr
Van még rajtam kívül itt olyan perverz állat, aki Windows Mobile 6.0-ra fejleszt VS 2008-cal?
Kb. 1000 éve írtam ezt a programot és most be kéne röffentenem az emulátort, de nem tudok az SQL szerverhez csatlakozni és már nem emlékszem rá mi lehet a gond.
-
Ispy
nagyúr
válasz
fordfairlane #10942 üzenetére
Arról nem is beszélve, hogy minden kódot megírt valaki egyszer, szóval nincsen olyan kód, amit ne más valaki írt volna.
-
Ispy
nagyúr
válasz
fordfairlane #10919 üzenetére
Hát már nem emlékszem a 3. programomra, mert kb. 15 éve volt, de szerintem most bottal sem piszkálnám meg azt a kódot....
-
Ispy
nagyúr
válasz
fordfairlane #10914 üzenetére
Ha azt nézed 1000 forint / óra, azért az nem olyan vészes, egy ilyen után már legalább azt tudni fogod jó eséllyel, hogy mi az amit meg kell majd egyedül tanulnod
-
Ispy
nagyúr
válasz
kiszsolt100 #10910 üzenetére
Passz, nem vagyok képben, én még egyen sem voltam.
De, legyen az első feladat a gugli használata
Nekem ezt dobta ki, vagy maradnak a netes cuccok, de ha az angol nem megy, akkor lehet inkább abból húznám fel magam először.
-
Ispy
nagyúr
Pont ezt akartam én is leírni szóról szóra, csak én lusta voltam ennyi gépelni
Ez pont az a sztori, amikor valaki jön, hogy neki kéne egy egyedi program, gyere csináld meg, a pénz nem számít, jó, akkor havi 1 milla és jövők, akkor meg megy a hüppögés, hogy ja, hát ő 100.000 gondolt.
-
Ispy
nagyúr
válasz
kiszsolt100 #10907 üzenetére
Én a helyedben elmennék egy kezdő tanfolyamra, ha webes dolgok érdekelnek, akkor valami alap php, html, css stb., hogy legalább arról legyen fogalmad, hogy mivel is akarsz mélyebben megismerkedni.
-
Ispy
nagyúr
válasz
bandi0000 #10895 üzenetére
Szerintem igen egyszerű a helyzet:
A tanár egy külön szakma.
A programozás egy külön szakma.
Ergo, aki jól programozik nem lesz automatikusan jó tanár, aki jól tanít, az nem lesz ettől jó programozó, persze lehet a kettőnek közös halmaza.
Sőt, tovább gondolva, a tanár felkészül egy adott anyagból és azt megtanítja a diákoknak, tehát nem lesz ettől jó programozó is, az ő feladata alapvetően a tanítás.
A programozó meg feladatokat, problémákat old meg egy adott környezetben, de lehet, hogy egy antiszociális kocka.
-
Ispy
nagyúr
válasz
kiszsolt100 #10894 üzenetére
Akkor ezek szerint itt senki nem ért annyira a programozáshoz hogy tudná azt tanítani
Nem értem mi a kapcsolat a két dolog között
Itt a legtöbb ember, aki megfordul, ebből él, napi 8-10-12 órában programozik, mindenki csak arra vágyik, hogy laikusokat tanítson meg programozni, ráadásul úgy, hogy az illető arra is lusta, hogy felcsapja az internetet és szerezzen valami alap tudást.
Na, most azért fogalmaztam ilyen sarkosan, mert te is így fogalmaztál
De tessék tanácsaim csak neked:
- találd ki mit szeretnél programozni, egy konkrét feladatot, ne csak így, hogy webet...
- ez már nagyjából megadja az irányt, hogy milyen eszközöket kell hozzá használod és milyen nyelveken lehet ezt leprogramozni
- gyere ide, azt kérdezz, azt majd valaki válaszol -
Ispy
nagyúr
válasz
bandi0000 #10776 üzenetére
Nagyon egyszerű a story: elolvasod a magyar könyvet, kezdésnek jó lesz, aztán jöhet a többi is.
Én mondjuk soha nem olvasgattam programozó könyveket, mert szerintem tök felesleges időtöltés. Keressél inkább sample kódokat, lehetőleg olyanokat, amik végig is csinálnak valamit az elejétől a végéig, abból sokkal többet lehet tanulni, szvsz.
De a legjobb, ha kitalálsz magadnak viszonylag egyszerű, kicsi feladatokat, és azok mentén haladsz a tanulással, mit, hogyan, miben, merre meg ilyenek.
-
Ispy
nagyúr
Sőt, én ismertem olyan srácot, aki nagyon jó programozó volt, kente vágta a témát, jó meglátásai is voltak, de egyszerűen képtelen volt valamit befejezni határidőre. És a befejezni alatt nem azt értem, hogy lefordul a kód és 1-2x le is fut, hanem, hogy az atombiztosan végig van gondolva, és ha jön Mancika, akkor nem fogja ez első egérkattintással hazavágni a programot.
Egyébként nekem sem túl erős a matekom, ennek leginkább az az oka, hogy nem használom napi szinten, mert nem kell. Így 40-hez közel meg egyszerűen kiesnek olyan dolgok, amiket nem használok napi szinten.
Esténként meg nem a fiboncci n-edik eleme megoldásokat nézegetem az ágyban fekve.
Szóval én az ilyen papíron oldjál meg feladatokat teszten tuti elhasalnék....
-
Ispy
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R #10575 üzenetére
Kicsit talán nagyképű a kolléga, nem?
Persze az ő döntése, de ha csak tényleg emiatt állt fel, akkor nem ő járt jobban.
-
Ispy
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R #10570 üzenetére
Nem tudom, lehet tévedek, de szerintem bruttó 1 misi az már inkább egy középvezetői szint, nem egy "mezei" kóderé. Biztosan vannak olyan cégek, ahol ennyit ki tudnak fizetni egy programozónak, de nem hiszem, hogy túl sok van belőlük, odakerülni meg végképp nem egyszerű.
-
Ispy
nagyúr
válasz
Jim Tonic #10567 üzenetére
Mi freshdesket használunk.
-
Ispy
nagyúr
válasz
bambano #10407 üzenetére
Ismerős helyzet, mi is sokáig dolgoztunk így, igaz nálunk nem a manager volt a hibás (mert az nincs), de szerencsére az utóbbi 3-4 évben már másképpen mennek a dolgok. Szerintem ezt nem is lehet sokáig így csinálni, mert vagy a programozók lépnek le, vagy a megbízók fogynak el.
Nálunk egyébként mindenki egy projekten dolgozik az elejétől a végéig, azaz megkapod hova kell menni, kimész, megbeszéled, megtervezed, dokumentálod, leprogramozód, teszteled, átadod.
Igaz ez sem járható út sokáig, mert így meg kb. nem lehet új embert felvenni, mert annyi mindenhez kell érteni, hogy jó eseteben is 1 év mire valakiről egyáltalán kiderül, hogy tudja ezt jól csinálni vagy sem.
Persze mi egy kis cég vagyunk, itt azért másképpen mennek a dolgok, mint egy multinál.
-
Ispy
nagyúr
válasz
kezdosql #10342 üzenetére
Az api nem más, mint egy classhalmaz. Kapsz egy rakás függvényt, propertyt, esetleg elkapható eseményeket, amik segítségével a te programod is tud reagálni.
A lényege az, hogy csak ezeken keresztül tudsz kommunikálni a másik oldallal és csak azt tudod megcsinálni, amit az api enged.
Szóval, ha nekem van egy programom amiben hirdetéseket kezelek és meg akarom engedni másoknak is, hogy a saját programjukon keresztül ők is feltölthessenek hirdetéseket, akkor kiadok egy apit, amin keresztül a külsős programok tudnak adatokat küldeni és fogadni az én programommal. Aztán az, hogy én azt a programon belül hogyan oldom meg, nos azt senki sem látja.
Egyébként a windowsnak is van apija, amin keresztül enged neked bizonyos dolgokat, hogy beleturkáljál az oprendszerbe. Például el tudod kapni, ha a user lenyomja az egerének a bal gombját és tudsz rá te is csinálni valamit a saját programodban.
-
Ispy
nagyúr
válasz
asuspc96 #9329 üzenetére
Nincsen általában programozó, munkakörök vannak, mindegyik más és más.
Én pl. kimegyek az ügyfélhez, megbeszélem a feladatot, megtervezem, elkészítem, tesztelem, telepítem, betanítom.
De, ha egy másik cégnél dolgoznék, akkor lehet, hogy az asztalra rakják a kész speckót és csak le kell kódolni.
Másrészről nálunk érteni kell a szakmát is, amiben programozunk, ha kimegyek egy céghez raktár programot telepíteni, nem kezdhetem azzal a megbeszélést, hogy hogyan is működik egy raktár.
Valaki meg soha nem is találkozik a tényleges megrendelővel.
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- OpenWRT topic
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Bluetooth hangszórók
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Milyen videókártyát?
- Medence topik
- Milyen monitort vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- Xiaomi Redmi 9T 64GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA XPG 600W
- AKCIÓ! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest