Aktív témák
-
czappa
aktív tag
Anyám borogass!
session_set_cookie_params(10); -nél ''realtív'' hivatkozással adjuk meg, hogy meddig éljen a süti, míg hagyományos sütinél ''abszolútként'' - time()+x.
Hát igen... lassan megyek aludni, mára ennyi elég volt.
mod.: Tehát az előző két hsz.-em vegyétek semmisnek, nincs kérdésem.
[Szerkesztve] -
czappa
aktív tag
Azon gondolkozom, nem jó megoldás-e, hogy a sessionid sütijének létezési idejét hagyom alapértelmezettként (0), ekkor csak a böngésző zárásakor törlődik.
Mert a lényeg, hogy azt akarom megoldani, hogy ha pl. 30 percig nem csinál semmit a user, akkor ''kiléptetődjön''. Persze, amikor bejelentkezik, úgy is elmentem az időt, és ehhez tudom , hasonlítani az aktuális időt, és minden script lefutáskor kitoldani még 30 percre azt az időt, amíg be lehet jelentkezve.
Csak azt akartam, hogy a süti is addig éljen, és azt is mindig az akt. időtől kezdve megtoldjam a létezését 30 perccel, de ez a ''session_set_cookie_params(10);''-vel nem működik.
na ezt jól megbeszéltem magammal... -
czappa
aktív tag
válasz
Lortech #4341 üzenetére
''viszont a cookie lejárata marad a session létrehozása + x idő. Szóval meg kéne minden lekérdezéskor újítani x időre a cookie-t, hogy szinkronban legyenek.''
És ezt mivel csinálom meg? pl. itt azt akartam, hogy 10mp legyen a süti ''élettartama'', és a session változóké:
session_set_cookie_params(10);
ini_set('session.gc_maxlifetime', 10);
if (isset($_COOKIE['PHPSESSID'])) setcookie(''PHPSESSID'', $_COOKIE['PHPSESSID'],10);
session_start();
Meglepetésemre a ''session_set_cookie_params(10);'' sor mintha csak egyszer hajtódna végre, hiába fut le sokszor a script, a süti élettartama 10mp az eredeti létrehozástól kezdve, ezen még a 3. sorral sem sikerült változtatni, ahol kézzel akartam létrhozni a sütit.
[Szerkesztve] -
czappa
aktív tag
1)Ha már szóba került a süti:
Annak idején ilyen ''beléptető rendszerrel'' csináltam egy oldalt, ami itt van: [link]. (Nem pont igy, mert az adtbázisban a jelszót kódolva tárolom, etc, etc.), de a kérdésem az, hogy alapvetően elfogadhatom a linkelt oldalon vázolt megoldást, mint jó megoldást?
(''Munkamenetek (sessionok)'' rész az érdekes most.)
2)Más. (most session)
Lehet gyökér a kérdés, de ha nem sütivel, hanem sessionnel ''figyelem a usereket'', akkor kell vmit törődnöm a biztosnsággal, vagy a php megbízható session id-t készít, és nekem itt semmi dolgom a biztonsággal.
3)Vhol azt olvastam, hogy ha a böngészőben le van tiltva a sütik használata és session-nal dolgozunk ,akkor a session-id az url-ben utazik, localhostomon kipróbáltam, de nem így működött, akkor ez, hogy is van? -
czappa
aktív tag
válasz
Tele von Zsinór #4308 üzenetére
Köszi a választ!
(és ez egyben egy rejtett up is, hátha vkitől kapok választ az 1)-re is) -
czappa
aktív tag
Korábban volt róla szó, hogy milyen jó dolog csinálni egy mysql kezeléssel foglalkozó osztályt, ehhez lenne két kérdésem:
1)function fetch_array(){
while ($row = mysqli_fetch_array($this->results))
{
$rows[] = $row;
}
return $rows;
}
Ez egyszer lefut, aztán ha mégegyszer akarok egy ilyen lekéérdezést ezen a resulton, akkor újra meg kéne csinálni a mysqli_query meghívást, vagy lehet-e a ''$results' elejére ugrani''?
Bár jelenleg nincs ilyen problémám, ez inkább csak elvi kérdés.
2)Ha egy php script lefut akkor automatikus felszabadulnak a változóknak lefoglalt memória helyek? Az osztályból példányosított objektumok is? Mert ekkor egyszerűbb lenne a fent említett osztály destruktorában egy free_result-ot hívni, hogy automatikusan megtörténjen a $results felszabadítása. Egyáltalán szükség van erre, vagy az osztály objektum felszabadításakor az abban létrehozott összes változó is felszabadul?
[Szerkesztve] -
czappa
aktív tag
válasz
Tele von Zsinór #4096 üzenetére
Köszi a cuccot, tetszik, bár egy picit nekem homályos.
Pl itt:
function all_rows($id)
{
if ($this->test_connection())
{
while ($row = mysql_fetch_row($this->results[$id]))
{
$rows[] = $row;
}
return $rows;
}
else
{ return false; }
}
Az $id paramétert nem értem. Tudom, hogy a query fv egy id-vel tér vissza... Áhh megnéztem mégegyszer és lehet h már világos.
Tehát ha nem osztályt használnál, ''csak struktúráltan'' programoznál, akkor egy query-t sokszor követne egy fetch_array, vagy num_rows aminek a paramétere a ''result'' lenne. Végülis itt is ez van csak a query resultját egy tömbbe teszed bele.
Jól értem?
(na majd holnap leszek legközelebb, akkor átnézem alaposabban az osztályt)
[Szerkesztve] -
czappa
aktív tag
válasz
Tele von Zsinór #4075 üzenetére
Szia!
Elkérhetem én is az osztályt? Tanulgatom oop-t és jól jönne, ha látnék egy _valódi_ alkalmazást, nem csak zh feladatokat.
Előre is köszi.
Email címem adataimnál. -
-
czappa
aktív tag
Sziasztok! Két kérdésem lenne, egyik sem igazán php, de talán elfér:
1)Szeretnék készíteni egy oldalt, aminek a ''szerkesztői'' híreket, cikkeket írhatnak az oldalra.
A kérdésem röviden: Mibe mentsem el a cikkeket? Mert mondjuk egy forum hsz mehet adatbázisa, de pl. egy 4 oldalas cikknél ez nem tudom mennyire jó ötlet. Mi a véleményetek?
Gondoltam arra is egy szöveges file-ba mentem a szerveren, és adatbázisba csak a file neve, a feltöltő azonosítója, feltöltés ideje, stb. kerülne. Nem lehet baj abból ha a file-t egyszerre többen nyitják meg olvasásra? (pl. egyidőben többen böngészik azt a hírt, cikket, stb.)
2)Miért van az, hogy amikor adatbázisba mentek időt pl a mysql now(), vagy php time() fv-vel, akkor hiába timestamp a mező típúsa, mégis ''-''-el mentődik el.
Leírom másképpen: datetime formátuma: ÉÉÉÉ-HH-NN ÓÓ:PP:MM
Timestampé pedig a 24 óra alatt a mysql-t szerint ''Ez hasonlít a ... DATETIME típusra, azzal a különbséggel, hogy hiányoznak a számok közötti elválasztójelek.''
Az én problémám az, hogy nálam ott vannak az elválasztójelek.
Előre is köszi.
[Szerkesztve] -
czappa
aktív tag
válasz
paramparya #3469 üzenetére
LOL.
Bocsi, és köszi.
(tipikus hülyeség a részemről; tudom, hogy mi a két szóösszetétel és mégis...)
szerr.: off
[Szerkesztve] -
czappa
aktív tag
<Feleslegessé vált szöveg on>
hmm...
Mindenre ez a visszatérési értéke a hex_md5() függvénynek:
d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e
<Feleslegessé vált szöveg off>
ááá közben megvan, mekkora hülye vagyok:
Ugye már mondtam, hogy nincs sok közöm a jc-hez.
Megszoktam, hogy néhány nyelvben ott definiálom a függvényt ahol kedvem tartja, de jc-ben a függvényhívás előtt kell.
mod.: Köszönöm a segítségeket!
[Szerkesztve] -
czappa
aktív tag
válasz
Tele von Zsinór #3453 üzenetére
Jogos észrevételek.
De ha nem tudom levédeni a jelszót, akkor (jó-jó erős túlzással) ki is írtathatnám a userek jelszavait a kezdőoldalra.
eh...
mod.: Jester01:
''3. a titkosítottat nem tudja. Olyan algoritmus kell, ami minden alkalommal mást ad.''
Lehet csak én nem értem, de ha mindig más a titkosítás, akkor hogyan olvasom ki majd az eredetit (amit egy adatbázisban tárolok)
[Szerkesztve] -
czappa
aktív tag
válasz
Tele von Zsinór #3449 üzenetére
És nincs rá más módszer, hogy ne egyszerű szövegként menjen a cucc?
Ez most egy picit elszomorított, hiszen így bárki láthatja pl. az elküldött jelszavakat.
mod.: két nap múlva nagyon gonosz leszek -> akkor leszek 666 napos a ph-n
[Szerkesztve] -
czappa
aktív tag
Ha a user adatot küld FORM-on keresztül (pl. jelszavát POST-al), akkor az ugye nem titkosítva történik? (mármint az adatvándorlás)
Ha így van mit lehet tenni?
(ha számít ingyenes tárhelyet használok, így a szolgáltatótól kérem a szolgáltatást itt nem működik - csak azért írom, mert látom nem rég volt szó https-ről) -
czappa
aktív tag
Köszi mindkettőtöknek!
Megoldódott a probléma, látszik nem értek hozzá.
Tehát a .php file elején volt egy ''<html>'' a végén egy ''</html>''. Nem gondoltam, hogy ez is baj. Persze ez nem abban a file-ban van, ami adatbázisba ment és ahol a header('location: ...') van, hanem csak abban ami az adatbázisba mentés fv.-t hívja.
Ezért nem értettem, amit paramparya mondott, hiszen azt a részt jól csináltam.
Na a lényeg, hogy mégegyszer köszönöm a segítségeket, most már jól működik. -
czappa
aktív tag
válasz
paramparya #3198 üzenetére
Kipróbáltam extrán is. Ott is előjött a hiba, így a hiba az én készülékemben van.
''Küldd el egy olyan scriptnek, ami nem ír ki semmit, csak eltárol, és utána header...''
Ez nem világos. Ha van egy formom, benne pl ilyen sorral: ''Neved: <input type stb, stb> akkor már történ kiíratás.
Ha a form elküldésre került, akkor jön az ellenőrzés, tegyük fel minden rendben volt, ekkor egy függvényben elmentem az adatbázisba és itt jönne a header. -
czappa
aktív tag
válasz
paramparya #3196 üzenetére
Szia és köszi a választ! A nl2br működik; itt felmerül egy kérdésem: Miért van az, hogy a doksikban ''<br/>''-t olvasok sortörésnek és nem ''<br>''-t, holott - ha jól tudom...- akkor ez a html-ben a sortörés. Ráadásul bármelyiket is echozom ki php-ben, az eredmény ugyan az.
A header-re:
Itt két dolgot nem értek: Hogy lehet h nekem otthon localhoston php5 és mysql5 -tel tökéletesen működik, freeweben nem (asszem php4 és talán mysql4 van ott)?
Tegyük fel localhoston sem kéne működnie a headernek; Hogyan csinálom meg azt, hogy miután már kiírattam a form-ot (és rákattintottak a submitre), utána tudjak headert használni; azt szeretném elkerülni, hogy a böngésző frissítésével ne legyen egy adat kétszer elküldve. -
czappa
aktív tag
Egyrész egy up.
Másrészt meg még egy kérdésem lenne.
A vendégkönyvben (ill. az adatbázisban, amiben tárolom) van egy text mezőm, ebbe tárolom a hozzászóló hozzászólását. Hogy csinálom meg, hogy enter ütésre bekerüljön egy sortörés karakter, mert ahogy néztem a kiíratásnál egy sorba kerül a szöveg, az enter ''helyén'' meg csak egy üres karakter jelenik meg.
Talán arra lenne szükségem, hogy enter lenyomására bekerüljön a ''<br>'' string. De nem igazán tudom, hogy hogyan kéne ezt megoldjam.
[Szerkesztve] -
czappa
aktív tag
Csináltam egy vendégkönyvet php5, mysql5 használatával; a localhoston működik is rendesen, de gondoltam kipróbálom milyen ha feltöltöm vhová.
A freeweb-en mysql extensiont használnak, nem pedig mysqli-t, mint én; oké egy picit kellett csak változtatnom, és elvileg működik.
De van egy dolog, ami nem jó. Tehát user fellép az oldalra, ekkor látja a korábbi kommenteket és egy üres formot. Tegyük fel kitölti, majd submit gomb, ekkor elmentődik az üzenete egy adatbázisba, majd, hogy ne küldje el kétszer, háromszor... a hozzászolást (POSTDATA) a böngésző frissítésekor, ezért ''átírányítom'' ugyan arra az oldalra - header(''location: az_oldal.php'').
Saját gépemen gond nélkül működik, fw-n nem. A hibaüzenet:
''Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /disk/raid0/c/z/czappa/htm/beir.php:4) in /disk/raid0/c/z/czappa/htm/fuggvenyek.php on line 122''
A 4. sor amire hivatkozik: ''<?php''...
Mi lehet a hiba? -
czappa
aktív tag
Valaki olyan, aki csak a saját gépén (localhost) php-zik, kérem küldje el nekem a phpmyadmin-ból a config.inc.php file-t (a jelszót szedje ki előtte) a czappag@gmail.com-ra.
Köszönöm.
mod.: IlLetve ha a #2438-ra ha van ötlet, jöhet.
[Szerkesztve] -
czappa
aktív tag
válasz
FehérHolló #2442 üzenetére
Hát, is-is.
Magán a localhoston belül igen, pl létrehozok 1.php-t, akkor akkor azt tökéletesen eléri a
http://localhost/1.php helyen.
De most kipróbáltam, hogy a phpmyadmin-ból kimásoltam egy .php file-t a webserver documentroot könyvtárába és ott sem működik.
Magyarul van egy .php file a phpmyadmin-ben azt átmásolom pl. x.php néven a htdocs-ba (docroot) és ekkor http://localhost/x.php -ra is fehér lap jön be. Nem értem miért, mintha üres lenne a file, de persze nem erről van szó. -
czappa
aktív tag
válasz
Benmartin #2439 üzenetére
Ez asszem ilyen ''minden összegyúrva és az jó'' jellegű dolog. Ezzel nincs is bajom, de ha már minden más megvan, akkor már csak a phpmyadmint kellene feltennem - rendesen.
Szóval egyelőre válok, hátha vki találkozott már a problémámmal.
Azért köszi, lehet ez lesz a vége, de most még reménykedem. -
czappa
aktív tag
Köszi, lehet ezt is megpróbálom.
Más. Mindenkihez:
Feltelepítettem az:
-Apache 2.2.x-et,
-PHP 5.1.x-et
Ez rendben is volt, kipróbáltam működik. Ezután szerettem volna MySql-t is, tehát feltelepítettem:
-MySql 5.0.x-t, és
-MysQl-Administratort
Szerintem működik is, mert pl. a Start->...-> Command Line Editorral be tudok lépni a root jelszavával.
A gondom, hogy szerettem volna kipróbálni a phpMyAdmin-t, elvileg telepítettem is, de a
''http://localhost/phpmyadmin/''-re nem csinál semmit (ekkor ugye az index.php-t indítaná, de ha beírom akkor sem megy)
A hibajelenség az, hogy csak egy fehér lap jön be és ennyi. Nincs hibaüzenet, ue. történik ie és ff alatt is.
Kérdeztem a barátomat (google), és úgy látszik több embernek is volt ilyen problémája, de megoldás nem született. (Másnál leginkább ez a fehér lap vmilyen fórummotor használatánál jelentkezett, a kettőnek lehet semmi köze egymáshoz. De volt olyan is akinek ua volt a baja, mint nekem.)
Kipróbáltam pl., hogy error_reporting értékét változtatom és a display_errors-t on-ra rakom, de maradt a fehér lap. (php.ini beállítások)
Infót a phpmyadmin telepítéshez több helyről szereztem, pl innen: [link]. Itt látható, hogy minek kéne megjelennie a http://localhost/phpmyadmin/ hatására.
megj.: a MySql telepítésekor meg kellett adni a root jelszavát, ez megtörtént, de aztán úgy is próbáltam, hogy a config.inc.php-ban is megadtam.
megj2.: extension_dir = ''C:/php5/ext'' (Tehát jó)
megj3.: extension=php_mysqli.dll ''kikommentezve'' (elvileg kell az i betű a php5-nél)
megj4.: ésatöbbi
Szóval ebben kérném a segítségetek, előre is köszi.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
czappa
aktív tag
Sziasztok!
Teljesen kezdő vagyok php-ben és azért írok, hogy ajánljatok egy IDE-t, mert unom, hogy lehagyok pl. egy '';''-t és nem működik (én meg nem találom meg a hibát).
Kerestem neten, elsők közt ezt találtam:
http://devphp.sourceforge.net/ azaz [link]
Ez a dev-php jó? (még nem próbáltam) Vagy tudtok mást?
Előre is köszi. (majd este még visszanézek)
Aktív témák
Hirdetés
- Hobby elektronika
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Autós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- EA Sports WRC '23
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- XPS 15 9530 15.6" FHD+ IPS i7-13620H Arc A370M 16GB 1TB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Dell Latitude 5420 14" FHD IPS i5-1145G7 16GB DDR4 256GB NVMe gar
- Lenovo P53: i7-9850H (6/12T -4.60GHz) / 15.6 FHD / 32GB DDR4 / 512GB NVMe SSD / T1000 4GB / W11 pro
- Segway ninebot max g2e - még 2 év gyári garanciával
- AMD Ryzen 9 9900X3D - Új, 1 év garancia - Eladó!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E6420 - i5-2GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 14" HD I W10 I Gari!
- Apple iPhone 7 128GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
- Nike Airmax 720 43-as sneaker eladó
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged