- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mobil flották
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Google Pixel topik
- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
-
Mobilarena
Ezt a fórumot azért hoztuk létre,hogy ne zavarjuk azon felhasználókat, akik még csak most ismerkednek a tablettel, vagy akár az Android rendszerrel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
_Soma77_
tag
válasz
Thor Steinar #562 üzenetére
az azt jelenti, hogy az utolsó lépések kimaradtak. Akkor CWM, ADB-shell majd:
ha a /systemet felformáztad, rendszert kicsomagoltad, akkor ezt nem kell....(különben DE!)
- A launcher-rel belépünk CWM-be
- CWM-ből leformázzuk a /system particiót (Mounts and Storage -> format /system)
- ADB Shell-t indítunk, majd onnan:
mount /external_sd
mount /system
tar xzvf /external_sd/system.tar.gz..csak ezt:
echo 0 > /sys/block/mmcblk0boot0/force_ro
echo 0 > /sys/block/mmcblk0boot1/force_ro
dd if=/external_sd/mmcblk0boot0.img of=/dev/block/mmcblk0boot0
dd if=/external_sd/mmcblk0boot1.img of=/dev/block/mmcblk0boot1itt írod felül a firmware-t, ami a megfelelő hw eszközökért felelős...(ifwi lecsereélse kézzel, többször írtam korábban)
reboot, aztán hadd szóljon! Factory Resetet most ne csinálj!
------------
Az első alkalommal sem csináltad meg ezeket a lépéseket?
-
_Soma77_
tag
válasz
Thor Steinar #558 üzenetére
igen, ez így rendben! gratula!
Nem tudom mit értesz az alatt, hogy lesz-e wifi.
Wifi-t be tudod kapcsolni? Hálózatokat látja a tab? Töltés visszajelezés ok? akkor minden ok, kell hogy legyen. -
_Soma77_
tag
válasz
Thor Steinar #553 üzenetére
no, ez szuper!!! Akkor próbáld meg újra, szerintem össze fog jönni!
a
a /system kitömörítés és a firmware felülírás után esetleg hagyd el a Factory reset lépést (/Data és /cache törlése) nézzük meg, úgy elindul-e.
-
_Soma77_
tag
válasz
RoundRobin #542 üzenetére
tipp: flash.xml-ből ki kell venni a pause 25000-as várakozást, erről volt szó korábban, olvass vissza! ez lehet egy gond, másoknál is volt.
meg meg kell próbálni párszor egymás után, türelem tárhelyet terem!
-
_Soma77_
tag
/ external_sdmmcblk0boot0.img formailag helytelen! helyesen "/external_sd/mmcblk0boot0.img"
nincs space a / után és van egy / az sd után
próbáld csak, jó lesz az!
(FB-on ált. on-line vagyok - keress bátran Op3n Dott csoportban bent vagyok)
egyékbént meg minden le van írva itt [link] csak helyesen kell copy-pastázni
-
_Soma77_
tag
válasz
durmi_88 #540 üzenetére
a log ablak tartalma (tool alján) többet mondana, hogy meg tudjuk mondani, mi a baj....
egyébként meg meg kell próbálni többször, egymás után, mert nekünk sem jött össze mindig minden elsőre...jó lesz az, meglásd. (2-3-4 próba után, ha fennáll a hiba, akkor van vmi általában...)
-
_Soma77_
tag
Nem is kell! Az SD mod app-ok formájában letölthető, 2 apk, feltelepít, felkonfigurál, örül.
előfeltétel a root, de szerintem az most van neked (super su). Innentől kezdve gyerekjáték, nálam is megy szépen.
DraXon szépen leírta magyarul, hogyan kell [link]
Először én is a YouTube-os video alapján root-oltam, ami adja az SD-mod-ot is, de nagyon gáz volt, amikor folyamatosan RCS7-es hibákat dobált a Play. A srác, aki csinálta állítólag javította, de ott már nem követem az eseményeket...
-
_Soma77_
tag
válasz
Thor Steinar #528 üzenetére
a flashloader-nél nem is fogsz látni semmit, mert a tab nem jelez a képernyőn semmit (halottnak tűnik) de ha rádugod PC-re, a flash-toolnak észre kell vennie. Olyat még nem láttam, hogy EZ ne jött volna össze.
szóval még egyszer:
1) PC-n flash tool elindít -- elvileg disconnected
2) Tabon Volume DOWN + Power-on 5 másodpercig kb.
3) USB kábel bedug, másik fele PC-ben természetesen, lehetőleg NEM hub-on
4) Flash tool észreveszi a tabot -- zöld állapot, kiírja hogy connected.
5) Tab továbbra is sötét kell hogy maradjonEz megvan? PC látja? (az egy dolog, hogy te nem látsz semmit, az normális is lehet még)
-
_Soma77_
tag
válasz
Thor Steinar #519 üzenetére
flashloader bejön? PC-s flash-tool látja?
-
_Soma77_
tag
köszi! korábban volt róla szó, hogy ha lehet, NE HASZNÁLJATOK USB HUB-ot (meg hasonló úri huncutságokat
) flash-elés közben. Direkt kapcsolat az ajánlott, meg egy jó USB kábel.
(bennem a 3 USB fel sem merült, mert azon az oldalon nálam csak 1 USB csati van.) - újabb tanulság, köszönjük!
-
_Soma77_
tag
a boot0 és boot1 valójában az ifwi.bin, amit most a vendég rom-ról flash-eltünk fel, és kézzel kell felül írni. (echo-val kezdődő sorok kinyitját a bootloadert, a dd meg felülírja a tartalmat)
amíg nincs felül írva a boot0 és a boot1, addig szarul kezeli a SoC a hardver-t (ezért nem kezeli a wifi-t, rossz a töltés visszajelzés, stb.) Amint visszaírod a boot0-t és boot1-et (gyári Op3n Dott-os), akkor megjavul minden, de csak újraindítás után, mert bootolás közben inicializálódik a HW. úh. ez most normális.
-
_Soma77_
tag
válasz
Thor Steinar #514 üzenetére
fel volt töltve?
nem lehet, hogy csak lemerült? tedd töltőre, majd próbáld meg később. (töltést nem fog jelezni, de hw szintjén tölt, azt megnéztük annó.)
-
_Soma77_
tag
válasz
Thor Steinar #511 üzenetére
flashloader-be se lép be? (Flash-tool elindít, tabon Volume Down + Power-on 5 Sec + USB rádug)
droidboot-ba belép? (Volume Up + Power-on sokáig)
-
-
_Soma77_
tag
nyugi, amíg van flash-tool (már pedig van) addig jók vagyunk, mert bármikor lehet rá új droidboot-ot dobni. próbáld meg esetleg úgy, hogy felteszed a másik rom-ot, ahol csak a partíciós táblát cseréled le, minden mást nem...(más lesz a droidboot, a splashscreen, meg kínai lehet a nyelv, stb.) de lehet hogy segít.)
Abel-nek itt [link] volt hasolnó, ő nem tudom hogy szedte ki ebből az állapotból...remélem leírja majd nekünk!
-
_Soma77_
tag
válasz
Thor Steinar #505 üzenetére
#492-es hsz-ben linkeltem az összes mentésemet, másold fel azokat az /sd_kártyára, lehet hogy valamiért nem backup-olta le a boot0-t és a boot1-et. előző hsz-ekben vkinél volt hasonló.
-
_Soma77_
tag
válasz
Thor Steinar #501 üzenetére
/sytem partíciót formáztad CWM-ből flash-elés után?
- A launcher-rel belépünk CWM-be
- CWM-ből leformázzuk a /system particiót (Mounts and Storage -> format /system)majd utána mount-olás és kicsomagolás...
mennie kell.
-
_Soma77_
tag
#444-es hsz-ben linkeltem még ADB-s drivereket, azokat célszerű megpróbálni felrakni (nálam Win7 64bit)
aztán újrapróbálni. menni fog az.
ha végképp nem megy, akkor meg lehet próbálni egy másik rom-ot (pl. innen [link]) amiben le kell cserélni a boot.img-t, droidboot.img-t, a recovery.img-t és a splash.img-t valamint a partition.tbl-t (abból a rom-ból, amit most próbáltok) Volt, akinek ez segített, és ment a flash simán.
-
_Soma77_
tag
válasz
Thor Steinar #496 üzenetére
ugye CWM-ben van a tabi?
1) droidboot: Volume Up + Power-on 5 sec
2) tethered CWM indítása launcher.bat-tal (ACCEPT, majd T3 opciókkal)
3) ha CWM megy, akkor ADB shell (parancssorból, vagy Total Commander-ből, ha fent van a plugin -- meghajók > hálózatok > ADB > géped > shell)ott mennie kell.
meg ez nem egy parancs, hanem parancsok egymás után (úgy kell kiadni őket egyesével
)
-
_Soma77_
tag
ha az eredeti (ratyi) partíciós táblát használjuk és kivesszük a system/apps/-ból a super-su-t, soha senki nem mondja meg, hogy ezzel bármit is csináltunk...
(mondjuk ha pont az USB interface hal meg, úgy nehéz flash-elni
)
azt azért jó lenne tudni, hogy vajon a szerviz mit csinál...van-e nekik Op3n Dott-os Intel-es image-e, amit újra-flash-elnek, ha mondjuk elhasalt az update (USB Ikon - most már tudja mindenki ugye, hogy ez azt jeleni, hogy nincs droidboot valamilyen oknál fogva -- mondjuk flash-elési hiba), vagy egyszerűen csak visszaküldik Kínába, kapnak újat, és azt adják oda
(gondolom nem sokan nézegetik a szériaszámokat) azon filóztunk a kollégákkal, hogy lehet hogy olcsóbb egy újat kérni Kínából, mint bíbelődni a flash-eléssel, főleg, hogy 3 hetet mondanak arra, hogy elkészül a masina, és hegyekben áll a meló...(csak spekulálok persze
)
-
_Soma77_
tag
...megnézzük majd, hogy
1) a /dev/block/mmcblk0boot0 és a /dev/block/mmcblk0boot1 tényleg maga az ifwi.bin-e (ha nem, mi kell hozzá, hogy az legyen), mert akkor ennek az írását is rábízhatjuk a flash tool-ra (ahogy már Abel írta korábban).
2) dogozunk azon, hogy tudjunk system.img-et gyártani, amit szintén megeszik a flash-tool.Ha ezek megvannak, akkor a flash-tool fog csinálni mindent, azaz az lesz maga a tool, és nem kell írni másikat
akinek van egy kis ideje (és kedve persze), az segíthetne kinyomozni ezt a két pontot...
-
_Soma77_
tag
próbáld meg átnevezni ezt a könyvtárat "D:\OP3NDOTT tablet\20150116\Android 4.4.2_Op3ndott" úgy, hogy ne legyen benne space: "OPE3NDOTT tablet" => "OPE3NDOTT_tablet"
parancssorok tudnak furcsaságot csinálni, ha space van az elérési útvonalban (ugye ez az argumentum szeparátor is
)
próba cseresznye, csak egy tipp.
-
_Soma77_
tag
válasz
balika011 #470 üzenetére
ezeket tudom adni, kell mind?
2015.01.07. 07:54 4 194 304 mmcblk0boot0.img
2015.01.07. 07:54 4 194 304 mmcblk0boot1.img
2015.01.07. 07:53 8 388 608 mmcblk0gp0.img
2015.01.14. 13:27 268 435 456 mmcblk0p1.img
2015.01.14. 13:30 33 554 432 mmcblk0p2.img
2015.01.14. 13:30 134 217 728 mmcblk0p3.img
2015.01.14. 13:31 134 217 728 mmcblk0p4.img
2015.01.14. 13:31 134 217 728 mmcblk0p5.imgvmi gond van esetleg a backup-olással, azért kell?
-
_Soma77_
tag
válasz
ozeviktor92 #468 üzenetére
szuper, gratula! köszi a képet!
-
_Soma77_
tag
válasz
balika011 #466 üzenetére
parancsolj
ls -l /dev/block/platform/intel/by-label/
lrwxrwxrwx root root 2015-01-16 23:39 cache -> /dev/block/mmcbl
k0p6
lrwxrwxrwx root root 2015-01-16 23:39 config -> /dev/block/mmcb
lk0p5
lrwxrwxrwx root root 2015-01-16 23:39 data -> /dev/block/mmcblk
0p9
lrwxrwxrwx root root 2015-01-16 23:39 factory -> /dev/block/mmc
blk0p3
lrwxrwxrwx root root 2015-01-16 23:39 logs -> /dev/block/mmcblk
0p7
lrwxrwxrwx root root 2015-01-16 23:39 misc -> /dev/block/mmcblk
0p4
lrwxrwxrwx root root 2015-01-16 23:39 panic -> /dev/block/mmcbl
k0p2
lrwxrwxrwx root root 2015-01-16 23:39 reserved -> /dev/block/mm
cblk0p1
lrwxrwxrwx root root 2015-01-16 23:39 system -> /dev/block/mmcb
lk0p8 -
_Soma77_
tag
BEELŐZTÉL, mindegy, azért leírom. (valszeg azért kell törölni, mert hülyeséget akar csinálni)
------------------
nekem az a gyanús ebben a flash-tool-os üzenetben, hogy a tool végre szeretne hajtani egy fastboot-os parancsot (fastboot -s <device_ID> sleep) ami nem létezik, mert nincs ilyen parancs fastboot alatt.
látott már valaki ilyet, vagy értitek ezt? volt másnál is ilyen gond???
(parancsokat úgy adtam ki, hogy tab közben droid-bootban figyelt -- itt van ugyanis fastboot)
-
_Soma77_
tag
tudtommal ide csak update-tel és CWM-ből kerülhetnak be cuccok, mert ez a partíció nem írható alapból. (pl a super-su ha felrakod CWM-ből, meg a sok haszontalan Op3n Dottos app, ami vmelyik update-tel érkezett, és csak foglalja a helyet.)
a /system/app könyvtárban kell körülnézni, és takarítani, mielőtt kicsomagolod az üres /system-re...ide lehet feltenni szintén dolgokat, amik jók, ha vannak (pl. diskinfo, terminál, stb)
-
_Soma77_
tag
tettem fel új ADB / Android driver-eket Win-hez, lehet hogy segít [link]
-
_Soma77_
tag
nem tudja végrehajtani a sleep 25000 parancsot?
Részlet a flash.xml-ből
<command>
<string>sleep</string>
<timeout>25000</timeout>
<retry>2</retry>
<description>Sleep 25 seconds</description>
<mandatory>1</mandatory>
</command>(olyan, mintha nem kapná meg a 25000-as paramétert)
-
_Soma77_
tag
SD-Mod-ot megcsináltam az itteni leírás alapján [link], és az is müxik rendesen (menti az adatokat külső SD-re)
-
_Soma77_
tag
király. melóhelyen van mikroszkóp, meg SMD-hez való páka, az alatt szépen meg lehet csinálni
egyébként mi volt a terv, hogy akartad rátenni a ROM-ot? Flash-tool-ban gondolkoztál te is, vagy vmi dump?
nem tudom, hogy ha kicseréled a flash-t, nem kell-e majd driver-rel utána menni... (vagy a nand-ok annyira általános driver-rel mennek, hogy a Samsung-ot is meghajtja majd vajon?
)
-
_Soma77_
tag
egyébként a hw-es hiba akkor vált biztossá, mikor kértünk egy "dmesg"-t, hogy lássuk a bootolás közbeni eseményeket. A működő és teclast-osított gépeket összehasonlítva szépen látszott, hogy a SoC rosszul kezeli a HW-t. (bal oldal a "tégla", jobb oldali a szűz gép)
pl. szépen látszik (271. sortól) hogy más a Teclast Mini-ben a Wifi, az audio és az akku áramkör. (I2C buszon csücsülő eszközök)
Miután visszatoltuk a 8 GB-os dd-zet mentést, a hardveres hibák még mindig megvoltak.
Kicsit aggódtunk, hogy mindez valahol a SoC-ban rendelődik össze, de szerencsénkre hamar kiderült, hogy a kimaradt 3 partíció, amit nem toltunk vissza...innentől kezdve már hamar meglett, az ifwi a felelős...
Tanulság, nagyon utána kell nézni, hogy az egyes teclast klón, pontosan milyen perifériákat hajt meg. Azokat a driver-eket biztosan cserélni kell a /system-ben.
-
_Soma77_
tag
nem játszottunk vele sokat, így nincs tapasztalat. Most, hogy tudjuk, hogy az ifwi-t hogyan kell flash-elni, hogy jó legyen a HW, meg lehetne újra próbálni a különböző ROM-okat összerakni (legalább egy 4.2.2 Jelly-t)...biztos vagyok benne, lesz itt valaki, aki meg fogja oldani
-
_Soma77_
tag
sajnos már összeraktuk, de majd felrakom drive-re az össze képet, amit lőttem, ott hátha látszik.
A célszerszám egy svájci bicska és egy plasztik belépőkártya volt
...az egyik sarkánál megpróbáltuk beengedni a pengét a műanyag és az alu hátlap közé. amikor már bent volt a penge, akkor kicsit szétfeszítve, ment mögé a műanyag kártya. Ha az már bent van, akkor karcmentesen lehet finoman feszíteni szét vele a tokot. Több saroknál is érdemes megpróbálni elkezdeni, sőt, mi is így csináltuk, mert elég jól össze van rakva! Csak az álljon neki, aki nem fél, hogy esetleg lesz rajta egy-két szexepil a végén
-
_Soma77_
tag
Feltettem a cuccokat a Drive-ra, elvileg publikus az elérés, ha vmi nem elérhető, légyszi szóljatok!
------------------------
A lenti file-okat és az [itt] leírt módszert kérem, hogy mindenki csak SAJÁT FELELŐSSÉGRE használja!
A bátrabbak/megszállottak/fanatikusok próbálják ki a módszert, ha van kedvük (saját felelősségre persze
) és számoljanak be arról, hogy mi a tapasztalat (jöhetnek képek is).
Biztos, hogy vannak alternatív módszerek is, és itt-ott lehet dolgokat hatékonyabban is csinálni (több tippet is láttam már a hsz-ek között, ezekért köszi!), légyszi osszátok meg a tapasztalatotokat, hogy tudjunk csinálni egy könnyen roll-out-olható megoldást!
Aki ért a YouTube-hoz, csinálhat videót is, ahogy látom, van rá igény!
Azt hiszem, hogy a kellő inspirációt megadtuk a csapatnak, innentől szabad a pálya!
Paypal számlát nem fogunk nyitni, mert a kihívás kedvéért és az Op3n Dott közösségért csináltuk!
Köszönjük mindenkinek a segítséget, a támogatást és a biztatást!
Sok sikert!!!
--------------------------Driverek és Flash Tool Win alá: [link]
CWM launcher Win alá: [link]
Flash-elhető ROM (Android 4.4.2_Op3ndott): [link]
A lementett (root-olt) /system a tabomról: [link] -- Ez nem kötelező, mindenki megcsinálhatja a saját system backup-ját, és tolhatja az vissza.
-
_Soma77_
tag
válasz
Orionhilles #366 üzenetére
igen van, az eredeti partíció-kiosztás bármikor visszaállítható, és persze tetszés szerint módosítható, ha vkinek más igénye van
-
_Soma77_
tag
Egyenlőre a képek ízelítőnek, adatokat drive-ba a délután folyamán feltolom és kiosztom majd a link-eket.
Egyenlőre a /system az egy root-olt system (amely tartalmazza a gyári két patch-et is) de SD-mod nélkül! (DiskInfó-t már Play-ből telepítettem fel
)
Ez az állapot CWM-mel bármikor bővíthető akármeddig (pl. már működő SD-mod felrakható, stb.)
-
_Soma77_
tag
...egy kis vizsgálódás után kiderült, hogy egyértelműen rosszul húzzuk fel a hardvert (ifwi file tartalmazza a hw függőségeket -- és most a teclast-os config van fenn, ami egyértelműen nem jó -- boot logokból szépen látszik)...megpróbáljuk megoldani vhogy...
-
_Soma77_
tag
válasz
RoundRobin #335 üzenetére
A /data partíció mérete Intel alatt csak az összes többi partíció méretének állításával oldató meg, mivel az az utolsó partíció a sorban, és a hossza = összes-sum(többi partíció).
-
_Soma77_
tag
korábban említett teclast klón ROM-ok innen letöltetők [link] hátha valaki kedvet kapott...
-
_Soma77_
tag
Az Intel-es Flash Tool meg nem más, mint egy GUI wrapper a fastboot interface köré.
Egy flash ezeket a FB parancsokat hajtja végre (vagy hasonlóakat)
az alábbi példa éppen egy átparticionálás
forrás innen: [link]adb reboot bootloader
run partition script
#!/bin/bash
fastboot oem start_partitioning
fastboot flash /tmp/partition.tbl partition.tbl
fastboot oem partition /tmp/partition.tblfastboot erase system
fastboot erase cache
fastboot erase config
fastboot erase data
fastboot erase logs
fastboot erase factoryfastboot oem stop_partitioning
fastboot flash boot boot.img
fastboot flash fastboot fastboot.img
fastboot flash recovery recovery.img
fastboot flash system system.img.gzthen run my recovery script
#!/bin/bash
./fastboot flash /tmp/recovery.tar ./recovery.tar
./fastboot flash /tmp/recovery.envsetup ./recovery.envsetup
./fastboot flash /tmp/recovery.fstab ./recovery.fstab
./fastboot flash /tmp/postrecoveryboot.sh ./postrecoveryboot.sh
./fastboot flash /sbin/partlink recovery.launcher
./fastboot oem stop_partitioningnow run resize .
adb shell
umount /cache
e2fsck -f /dev/block/mmcblk0p6
resize2fs /dev/block/mmcblk0p6e2fsck -f /dev/block/mmcblk0p8
resize2fs /dev/block/mmcblk0p8e2fsck -f /dev/block/mmcblk0p9
resize2fs /dev/block/mmcblk0p9mount -t ext4 /dev/block/mmcblk0p6 /cache
reboot
-
_Soma77_
tag
nos...úgy tűnik, hogy a flash tool system.img-e (általában!) egy .gz-be tömörített EXT4-es formátumú könyvtárstruktúra, amit az alábbi tool-lal lehet szépen ki/be csomagolni
[link] Az EXT4 miatt nem látja a Windows normálisan. Mondjuk ez sem tud mindent kezelni, mert találtam olyan system.img-t, amire unknown format-ot dobott...lényeg, hogy megvan az elv. Elvileg így flash-elhetünk direktben is system-et, nem kell az adb-s workaround.
pl. ez az AOSP Android 4.4.2 ROM system.img-e
-
_Soma77_
tag
az attól függ, honnan szeretnéd visszaállítani az eredeti állapotot...ha onnan, ahol most mi tartunk, akkor azt tanácsolom, hogy még ne vágj bele semmibe, mert még mi is csak kísérleteztük, és nem biztos, hogy valaha lesz ebből eredeti állapot (bár a teljes 8GB-os flash-t le dd-ztük biztos ami biztos alapon
)
-
_Soma77_
tag
válasz
Orionhilles #326 üzenetére
köszi!
megnézegetem majd, ki-fia-borja is ez a system.img...
-
_Soma77_
tag
röviden leírom, mit csinálunk, hátha valakinél beindul a vezérhangya...
az cél az, hogy át kellene valahogy particionálni a belső flash-t, hogy ne ilyen ratyi méretűek legyenek a partíciók, mint az eredeti tesco-s kiosztás.
orosz barátaink egészen jól összegyűjtötték a tesclast klónokat [link], amilyen szvsz az op3n dott tab is (nincs a listában...még). Lényeg, hogy Intel Atom z52x0 SoC legyen a kiindulási alap. (a z2520 és z2580 csak GHz-ben különbözik, az egyik 1,6 a másik 2,0)
feltúrtuk a netet ilyen ROM-okért, amelyek Intel Flash Tool-lal flash-elhetők...van egy pár, ez a jó hír.
a flash-processz azzal indul, hogy a flash-tool újraparticionálja a belső tárhelyet. Ez tök jó, mert a rom-hoz tartozó partíciós tábla tudatos átszerkesztésével tetszőleges partíció kiosztást el lehet érni. (excel-tábla segítsgével könnyen és gyorsan ki lehet számolni a blokk hosszokat, kezdőcímeket, stb. - feljebb már írtunk erről)
próbálgattuk a ROM saját boot.img, recovery.img. stb image-eit bent hagyva csinálni a flash-elést, aminek eredménye kínai splash-screen, boot animáció, stb. lett. elkezdtük lecserélgetni ezeket az image-eket az op3n dott saját image-eire, amiket korábban mentettünk le, és sokat nézegettünk...így tudtunk teclast-os droidboot helyett visszarakni a tesco-sat, stb...mindent img flash-elődött (érdekes, mert azt hittük, az aláírás miatt baj lesz), kivéve a system, mert annak a formátuma más, mint amit a flash-tool elvár...amíg nem jövünk rá, milyen formátum kell neki, addig nem marad más, mint hogy a /system partíciót magunknak kell tartalommal megtölteni...ehhez
1) CWM-ben már van adb, amin keresztül shell-ből a system mount-olható, file-rendszere tar-olható ki- be
2) Mielőtt bármit csináltunk volna, minden partíciót külön lementettünk. Fizikai partíciók binárisként dd-vel, a többi (system, cache, logs) pedig tar-ralmount /external_sd
cat /proc/partitions
dd if=/dev/block/mmcblk0p1 of=/external_sd/mmcblk0p1.img
dd if=/dev/block/mmcblk0p2 of=/external_sd/mmcblk0p2.img
dd if=/dev/block/mmcblk0p3 of=/external_sd/mmcblk0p3.img
dd if=/dev/block/mmcblk0p4 of=/external_sd/mmcblk0p4.img
dd if=/dev/block/mmcblk0p5 of=/external_sd/mmcblk0p5.img
mount /system
tar czvf /external_sd/system.tar.gz /system
tar czvf /external_sd/cache.tar.gz /cache
tar czvf /external_sd/logs.tar.gz /logs3) Ezek után (miután megvolt a flash) a /system bármikor átszabható (pl. build.prop módosítható, magyar indulásra), és az üres system partícióra kitömöríthető. Előtte célszerű droidboot-ból factory resetet csinálni, ill. CWM-ből megcsinálni a dalvik cache törlését (szokott segíteni)
mount /dev/block/mmcblk1p1 /external_sd
mount /dev/block/mmcblk0p8 /system
cd /system
rm -R *
cd /
tar xzvf /external_sd/system.tar.gz4) cache hasonlóan
mount /dev/block/mmcblk0p6 /cache
cd /cache
rm -R *
cd /
tar xzvf /external_sd/cache.tar.gz5) többi partíció pedig dd-s binárisból vissza.
dd if=/external_sd/mmcblk0p1.img of=/dev/block/mmcblk0p1
dd if=/external_sd/mmcblk0p2.img of=/dev/block/mmcblk0p2
dd if=/external_sd/mmcblk0p3.img of=/dev/block/mmcblk0p3
dd if=/external_sd/mmcblk0p4.img of=/dev/block/mmcblk0p4
dd if=/external_sd/mmcblk0p5.img of=/dev/block/mmcblk0p56) Data mountolható
mount /dev/block/mmcblk0p9 /data
Ezekkel a lépésekkel el lehet érni az újraparticionált állapotot, de...
vannak ezek a csodás hibák, amelyek nem tudni egyenlőre, miből jönnek.
- FlashTool sem 100%-ban világos még, milyen file-okat eszik, és miért.
- mivel nem 100%-os a HW egyezés, a HAL layerben lehetnek különbségek (low-level driverek, stb.)
- valamit felülvertünk, amit nem kellett volna...( NVRAM?)
pl. valamelyik romnál ha jól emlékszem nem volt WIFI, viszont a system/etc-be bemásolva a tesco-s wifi fw-hez tartozó lib-eket lett WIFI, de sajnos IP címet már nem kapott a tab
ez is azt mutatja, hogy ha ott kicsit többet időzünk, és ha tudnánk , pontosan mi mihez tartozik, akkor ezek is megoldódnának...
a bute force mindent lecserélek sajnos nem járható út (infó hiányában)
Egy szó mint száz, akinek van flash tool tapasztalata, vagy bármi hibát lát abban,amit itt művelünk, légyszi jelezze!
bár enyém a vas, de szentes_b kollégám fő érdeme az, hogy eljutottunk idáig...ezúton is köszi!!! folyt. köv.
-
_Soma77_
tag
Op3n Dott eredeti rendszerrel 5,1 GB /Data amiből 4,8GB szabad
Még nem tökéletes, állatorvosi ló tünetei vannak:
1) - töltés visszajelzés nem működik
2) - új tünet: nincs hangna ezt nem értem!
semmilyen hang sehol. jack-en sem! 720p-s videót OTG-n keresztül szépen játszik egyébként, csak hang nélkül (bólyás médiaplayer)
3) - kamera app fagyHátoldali kamera adott képet, majd átváltottam front oldalra, ott fagyás, és azóta amikor megnyitom a kamerát, ugyan ezt csinálja.
Megj: a /system-ből kiszórtunk az Op3n Dott-os appokat, amik az update-tel települtek.
Azért, hogy megnézzük, hogy tölt-e, és csak a visszajelzés nem jó-e, természetesen szétkaptuk.
sajnos nem találtunk semmilyen tesztpontot, vagy soros port-ot, amin rá lehetett volna hallgatni
Összességében egy korrektül összerakott vas. (nem volt egyszerű szétfeszegetni sem...)
Jó hír, hogy USB-n keresztül tölt, csak nem jelez jól vissza. (4,17V vs 4,11V USB-n)
Akinek bármi tapasztalata van tippje van, mi okozhatja az alábbi tüneteket, légyszi adjon tippeket!
- alul-particionáltunk valamit, amit nem lett volna szabad?
- SPI buszon nem OK valami, azért nem megy a töltés visszajelzés /és a hang?
- valami Ope3n Dott-os app mégis kell, amit kiszórtunk?
.. bármitermészetesen folytatjuk majd tovább...ahogy időnk engedi és amíg nem lesz egy működő ROM
-
_Soma77_
tag
válasz
Drótszamár #313 üzenetére
Megpróbálunk még húzni a többi partíción. Jó lenne az 5GB-ot karcolni lentről valahogy. Vido Mc6 ROM-mal is teszünk majd egy próbát (jelly 4.2.2) töltés még nem jóker, de arra is lesz megoldás reményeink szerint.
mostani rom egy p89 flash alapú op3n dott image halmaz összehákolva új partíciókkal, dolgozunk majd vmi elegánsabb, fullos megoldáson...
-
_Soma77_
tag
töltésen még dolgozni kell. WIFI viszont van.
-
_Soma77_
tag
válasz
Drótszamár #307 üzenetére
ez nem rossz ötlet, de ahogy ismerem a csapatot, nem fogunk megállni a tab házánál...
azért vettem a családi tábla mellé egyet 15k-s akcióból, hogy lehessen rajta kísérletezni...hát most ezt látjátok.
a csapat kihívásnak tekinti ezt az egészet, amolyan "nanehogymárnelehesseneztösszehozni" feeling...
mennyiért megy a törött kijelzős?
ha kijövünk holnap a half-brick állapotból, remélhetőleg tudni fogjuk, hogy lehet az "USB-hibát" kikalapálni (szervíz nélkül persze)
ha meg végleg elakadunk, elkezdjük a hardvert kicserélgetni
(teclas klónos wifi chipset e-bay-ről, hehe)
-
_Soma77_
tag
itt nincs animált logó, csak egy mezei Intel meg cinosz kínai kisz felirat az elején
-
_Soma77_
tag
ha minden partíciót visszaraktunk, akkor bootloop és droidboot nincs (aza USB ikon csak)
utána elkezdtük egyesével...először csak a system-et...ott is bootloop
így megyünk egyesével felfelé, de majd csak holnap tudjuk folytatni...megpróbáltuk a system-et is redukálni 1 GB-ra, de flash dobott egy hátast particionálás közben, úgy tűnik, itt kell a min 2GB. (ez vmi Intel baromság lehet
)
a teclast-os ROM Op3n Dott-on nem hajtja a WIFI-t, mert más a chipset. ez ok.
az USB töltést írták még, reméljük csak sw-es probléma (visszaolvasás vhol a driver-ben v kernelben)
remélem, nem kell addig fajulni, hogy szétdöntsük az egészet, bár a kíváncsiság ott is nagyon megvan...
egyszer nekiláttunk kinyitni, de kicsit bátrabbnak kell lenni, mert elég jól össze van pattintva a tokelvileg a teclast mini egy Intel Atom Z2580 (a dott Z2520, de mintha csak a GHz lenne a különbség a teclast javára) így ezért is mertünk belevágni...kicsit lassítja a dolgot, hogy nincs Intel-es flash-elhető ROM-unk, így oda-vissza pattogunk flash-tool, droidboot és CWM között...
-
_Soma77_
tag
ma bemerészkedtünk egy kicsit a mélyvízbe...
így néz ki az Op3n Dott tabi Teclast Mini P89 ROM-mal...ezt hem hagyhattuk ki
Ahogy más fórumokon is írták, WIFI és USB töltés hibája van ennek ROM-nak.
Viszont nem is erre kellett, hanem...
mivel az Intel Falsh-tool particionál is, ezért egy módosított partíciós táblával sikerült egy 3,5 gigás Data-t csinálni (Cache 512MB és Logs 512MB lett).Most azon gyúrunk, hogy vissza tudjuk gyömöszölni az Op3n Dott-os lementett partíciókat az újraparticionált tárhelyre, de egyenlőre rendes boot-nál csak bootloop-ot, droidboot-nál meg USB ikon-t sikerült kicsiholni
Jelenleg Teclast-os droidboot van fenn.
Holnap kipróbálunk még egy dolgot, az egyben lementett 8GB-os belső tárhelyet linux alatt átparticionálni...
meglátjuk, hátha összejön.
Ha esetleg vki kapcsolatban van Op3n Dott-os szervízzel, esetleg kérhetne egy eredeti flash-elhető rom-ot
úgy könnyebben menne a játék.
-
_Soma77_
tag
a fastboot.img pedig 14 (0x0E)
azaz ATTR_SIGNED_PROVISIONING_OS 0x0E
Hát ez van.
-
_Soma77_
tag
találtam még egy ilyet:
/* OSII attributes that indicate the image type. We need
* These to determine if a particular OSII entry is a
* Bootable kernel image */#define ATTR_SIGNED_MAIN_OS 0x00
#define ATTR_UNSIGNED_MAIN_OS 0x01
#define ATTR_SIGNED_RECOVERY_OS 0x0C
#define ATTR_UNSIGNED_RECOVERY_OS 0x0D
#define ATTR_SIGNED_PROVISIONING_OS 0x0E
#define ATTR_UNSIGNED_PROVISIONING_OS 0x0Fa boot.img OSIP / OSII header kibontásakor az attributum = 0 lett.
ez is azt bizonyítja, hogy aláírt. (ATTR_SIGNED_MAIN_OS 0x00)
A recovery.img attribútuma 12 (0x0c)
azaz ATTR_SIGNED_RECOVERY 0x0C
Semmi kétségem nem maradt.
-
_Soma77_
tag
válasz
Keeperv85 #251 üzenetére
pedig nagyon úgy tűnik, hogy ez egy aláírt kernel.
mindegyik image (boot, recovery, fastboot) aláírás-blokkja különböző, pár byte-sorozatot leszámítva.
bal oldalon fastboot.img, jobb oldalon recovery.img SIG blokkja látható.
brahiból megguglizva az ominózis egyezést "30 CA 92 31 9C DE 23 11 45 EF 15 98", egyetlen egy találatot kapunk, az pedig "orosz barátaink" már ismert 4pda-s honlapja, amiről az xImgTool is származik
az alábbi linken [link] (#362-es hsz) pont ugyan ebbe a sztoriba futottak bele a srácok. Azt írják, hogy a byte-sorozat előtti 32 byte a SHA256 hash, míg az utána lévő szakasz maga az aláírás.
kulcs nélkül (ami ugye bármi és bármilyen hosszú lehet) visszafejteni ezt lehetetlen...
szóval eddig jutottunk, és itt van vége.
-
_Soma77_
tag
válasz
Drótszamár #249 üzenetére
köszi
-
_Soma77_
tag
Köszi
:kicsomagolni már tudunk, az teljesen jól működik, összerakni nem tudunk, mert nem tudunk aláírást csinálni. A te általad említett tool becsomagolni is tud?
-
_Soma77_
tag
válasz
Orionhilles #230 üzenetére
sajna totál különböző a kettő
(bedobtam comparátorba
)
-
_Soma77_
tag
...kicsit folytattam a mókolást az image kicsomagolóval.
most ott tartok, hogy gyakorlatilag az orosz xImgTool-hoz hasonló darabolt kimenetet tudtam produkálni, remélhetőleg helyes darabokat kaptunk. A darabok hosszának összege megegyezik az eredeti image hosszával.Kedves Kernel Guruk! Lenne egy kérdésem
a boot-stub az mi?
annyit már tudok, hogy egy 0x1000 byte hosszú valami, ami nem tudom, hogy a kernel szerves részét szokta-e képeni. Magyarán a kenellel együtt dump-olandó a zImage file-ba, vagy sem?#define OFFS_HEADER 0x0000
#define OFFS_SIGNATURE 0x0200
#define OFFS_CMD_LINE 0x03E0
#define OFFS_UNKNOWN1 0x07E0 // ???
#define OFFS_BOOTSTUB 0x13E0
#define OFFS_KERNEL 0x23E0...és kernel után a ramdisk becsomagolva file végéig. A teljes image hossza 512-vel osztható kell, hogy legyen, ezért a vége ki van töltve 0xFF-fel, hogy kijöjjön a jó hossz.
0x7E0 offset-től van egy számomra ismeretlen terület (3072 byte), hátha tudok róla valamit...annyit sikerült dekódolni, hogy a 2. byte (32 bit) a ramdisk hosszát adja vissza 512 byte-os blokkhosszra igazítva. A többi talány.Esetleg vmi ötlet? első 32 bit minden image-ben 0x5D00? és a többi adat is uaz, kivéve a ramdisk hosszt.
Unknown.Data[0] = 0x5d0000 (6094848)
Unknown.Data[1] = 0x38c000 (3719168) RamDisk Size aligned to 512 block size
Unknown.Data[2] = 0x0 (0)
Unknown.Data[3] = 0xff (255)
Unknown.Data[4] = 0x2bd02bd (45941437)
Unknown.Data[5] = 0x12bd12bd (314380989)
Unknown.Data[6] = 0x0 (0)
Unknown.Data[7] = 0x0 (0)A kicsomagolt image-ek itt elérhetőek. [link]
Kicsomagoló progi forrása is bent van. Én mingw-vel fordítottam. Ha valaki érez késztetést, szabadon továbbfejlesztheti.
@Adamus1117: esetleg rá tudnál nézni, ha lesz egy kis időd?
Az összerakáshoz kelleni fog egy aláíró algoritmus. Kedves Kernel Guruk! Itt szabványos az eljárás, hogy SHA256 hash-t kell használni, vagy ez is platform / kernel függő? Mert ha kernel függő, akkor meg vagyunk lőve, forrás nélkül zsákutca... ha nem kernel függő, akkor érdemes lehet egy kis időt fordítani az aláírás gyártás reprodukálására. Ötlet?
-
_Soma77_
tag
sajnos úgy tűnik, hogy kernel forrás nélkül itt semmire sem fogunk menni, mert az image-ek szétszedése még csak megy, de az összerakáshoz valószínűleg kernel szintű algoritmusok / kód fognak kelleni (pl. verify_image az aláírás ellenőrzéshez) ennek ismerete nélkül sajnos nem tudunk működő image-et összerakni... és még ha ez menne is, valószínűleg új kernelt is kellene majd fordítani, ami ugye forrás nélkül nem igazán lehetséges...
nekem eddig tartott a tudományom, kíváncsian várom, esetleg mások jutnak-e valamire...
-
_Soma77_
tag
válasz
Orionhilles #205 üzenetére
AndImgTool (Android Image Tool) - a utility for unpacking and re-assembly of the type of boot images and BOOT RECOVERY for ARM-platform...ez lehetett a baj...
-
_Soma77_
tag
kicsit utánanéztem...az orosz fórumon linkelt xImgTool megvan itt is [link]
x86 Android Platform-ra , IMG és BIN file-okhoz, INB, SZB, QSB konténerekhez jó (pl .Lenovo K900, Ramos i9, Asus ZenFone 4,5,6, ZTE Geek)
úgy tűnik, nem teljesen tökéletes nekünk, de kiindulásnak jó, és itt is jó lenne némi forrás-kód...majd keresek.
@Adamus1117: te jutottál valamire a pack/repack progiddal?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Parfüm topik
- Mobil flották
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Steam Deck
- Autós topik
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy Tab A8 (2021) , 3/32 GB,
- Amazon Kindle (10. gen) eBook olvasó
- Hibátlan Apple iPad 10 Wi-Fi 64GB Silver ! 3 Hó jótállás
- MacSzerez.com - iPad Pro 12.9" / 4. generáció / Asztroszürke / Wifi + Cellular / 512GB / Garancia
- iPad Pro 11" M4 2024 256GB Cellular - Apple garancia, 100%, független, ezüst, doboz, számla
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool MATREXX 40 650W
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged