Hirdetés
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Yettel topik
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- iOS alkalmazások
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
-
(rögzített hozzászólás)
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rocky975
senior tag
Sziasztok!
Delphi gázolajszűrőkről mi a véleményetek?
Most olyat raktam a Citroenbe mert rönós csoportban azt olvastam,hogy delphi rendszerhez ez a legjobb.
-
raziel01
veterán
-
válasz
FoLey-v
üzenetére
E-TEC motor van benne. (motorkód: A15MF)
Ha 10w-40 volt benne (5w-30 helyett), akkor:
Mobil 1 FS 0W-40
Helix Ultra 5W-40
Helix HX8 ECT 5W-40 (C3)
Ezeknek erős tisztító és leülepedés gátló hatásuk van.
Így hamar elszíneződhetnek.
Olajcsere előtt érdemes xado vitaflush a régi olajba beletölteni és menni vele 200-300 km-t
Ha a régi olaj még szép sárgás-barna, akkor kihagyhatod ezt a lépést.
Ez a motor nagyon jó, csak két dologgal lehet megölni:
A legolcsóbb helyettesítő olajat használják.
Elfelejtik időben (8-10 ezer km után) cserélni az olajat. -
FoLey-v
addikt
Sziasztok!
Lassan motorolajat vásárolok az enyémet már kinéztem Q8 Formula Special G Long Life 5w30 és Hengst szűrő.
Apám Daewoo Lanos 1.5 benzines motorjába szeretnék venni valami elfogadható motorolajat.
Idáig Mannol 10w40 van benne maradjon ennél? Opel motor van benne Ecotec. -
Jenne
őstag
Köszi.

Azért kérdeztem rá, mert eddig a cromax-nál vettem ezeket a szűrőket, de nagyon elszálltak az árakkal mostanra, így keresnem kellett másik lehetőséget.
Már csak az a "bajom" a kaufferrel, hogy az a motorolaj márka, amit én használok, azt Ők nem forgalmazzák.
De majd azt már megoldom. -
Jenne
őstag
Sziasztok!
Ford Fiesta 1.4 TDCi (2006-os) nézegetek szűrőket. Olaj/pollen és levegő szűrő. Cromax árakhoz képest a kauffer-áruház lényegesen olcsóbb árakat ír elvileg ugyan azokra a termékekre.
Megbízható ez a kauffer az olcsóbb árai miatt? -
válasz
Zizmand
üzenetére
Shell Helix HX8 5w-40, picit vastagabb, mint a Helix Ultra 5W-40 és olyan adalékok vannak benne, ami nálad feleslegesek (LSPI csökkentő, stb), csak turbós és/vagy láncos autóknál van jelentősége.
Shell Helix Ultra 5W-40 pedig ideális az autódba, és üzemanyag takarékosabb az Ultra 5W-40-nél. Előnye még a sokkal magasabb lobbanás pont, de nem hiszem, hogy egy rendben lévő motorral rendelkező 1.3-as suzuki-nál ez szempont lenne.
Mindegy, hogy melyiket választod, amelyik szimpatikusabb vagy olcsóbb. -
Amit ajánlottam, azok nem hígabbak melegen, mint a 10w-40-es olajok.
Sőt, 150°C-on még vastagabbak is, mert terhelésre nem vékonyodnak olyan gyorsan, mint a 10w-40-es olajok.
Hidegen, mindegyik olaj vastagabb, mint az ideális.
A motort még a 80-as évek végén fejlesztették, akkor a 10W-40 újdonság volt.
10w-30 is ajánlott hozzá, az elég vékony olaj. -
csiga8
senior tag
válasz
Dluinet
üzenetére
Huszon, harminc éves technikába ezt a fajtát ( Elite 5w40) bátran használom. Újabb gépekbe én sem töltök Mannolt.

A csalás inkább a szulfáthamu tartalom ( olcsóbb adalék) miatt van, hogy az újabb gépekbe is "használható" legyen.Egyébként igen, elfogadom, hogy nem ajánlott.
-
bul07
nagyúr
válasz
Dluinet
üzenetére
Oké
De ha eddig is 10W-40-el használták, 20éven keresztül akkor ezután se rossz neki
Mostani 10W-40 olajok is javultak szerintem főleg ha félszintetikust , szintetikust tesz bele
Persze nem azt mondom hogy a legsűrűbb 10W kell venni, ami már majdnem 15W, hanem inkább a 5W közelebbitHa "hígabb" olaj kerül bele azt simán csipegetheti, égetheti és az nem hiszem hogy kívánatos lenne
Ha jól tudom az az ökölszabály hogy mindig a gyári előírásoknak kell nézni és olyat belerakni
Én simán azt raknám bele ami a címkén volt (félszintetikus)
-
bozont
veterán
Üdv
Kipróbálnám a Shell Helix Ultra ECT olajat, de ahonnan rendelni szoktam nem forgalmaznak ettől a gyártótót. Honnan lenne érdemes rendelni, ahol minden mást is megtudok rendelni olajcseréhez? -
csiga8
senior tag
válasz
Zizmand
üzenetére
Ezres Suzukimba (1999) 129.000 km van óra szerint. 5w40-et tettem bele, bár az 5w30-at is több helyről hallottam ajánlásként.
A 30+-os II-es Golf TD-be és a Suzukiba is Mannol Elit 5W40-et teszek. [link] Adatlapja: [link] A Suzuki 2.000 km alatt nem evett belőle semmit.
A Golfba több éve használom, abba turbó is van, semmi gondom vele. Igaz 7-8 ezer km-nél többet nem megy az olaj, cserélem.
-
Zizmand
aktív tag
+ Dluinet, köszönöm.

Egy másik kérdés:
Sikerült vennük második autónak egy 1.3-as 8 szelepes Suzuki Swiftet, G13BA a motorkód.
Jelenleg 111 ezer km van benne, JSZP-n is látszik, hogy 1x fordult át a km óra és az utóbbi 10 évben alig 10 ezer kmt mentek vele összesen.Találtam egy cetlit is, hogy előzőleg 109 ezer kmnél volt olajcsere, csak az a baj, hogy 2.5 évvel ezelőtt, így le szeretném cserélni. [kép]
Milyen olajat érdemes bele önteni? Vagy maradjak a 10w-40-nél?
-
csiga8
senior tag
válasz
Zizmand
üzenetére
Próbáltam 1.4 PDTD és 1.9 PDTD-be is. Hallhatóan csendesíti a motort, magas a 100 C fokos cst értéke. A hidegebb ( 0 C fok alatti) indításnál halhatóan lassabban teker az önindító, mert a -30 C fokos dinamikus viszkozitása viszont magas.
Emiatt váltottam Fuchs Titan GT1 5W-40-re. [link]
Maradok is ennél. -
válasz
forceberg
üzenetére
Óriási fejlődés volt az olajgyártásban 2000 és 2016 között.
Többet változott, mint 1930 és 2000 között.
RN0720-as szabványú olajat, 2016-ban sem jelentett kihívást.
Nem fog semelyik gyártó C4-16 -os olaja mellé még egy típust legyártani, amikor az teljes mértékben megfelel RN0720-as szabványnak.
Megcsinálják a C4-16-os olajat, minősítik, és fizetés után a Renault küldi is a RN0720 minősítést hozzá, mert a vizsgálati módszereik is megegyezők.
Itt sejthető, hogy a C4-es szabványt igazították a Renault szabványához.
Vannak ilyen példák az USA-ban is, hogy egy gyártó kihoz egy saját követelményt, majd a következő API revízióba beveszik a vizsgálati és tesztelési módszerek közé, azonos vagy nagyobb követelménnyel. -
válasz
Dluinet
üzenetére
Szerintem meg ez nem eldönthető, csak valószínű, mert a C4-16-os oldalán írják ezt, illetve a nem tudni pontosan, hogy az RN0720-hoz képest mennyit "erősödött" a C4? Kivéve, ha találsz teljeskörű doksikat, amik összemérhetőek.
Polonic: : FYI: [Total Classic C4 5W30] Meets with RN0720.
-
válasz
forceberg
üzenetére
C4-07 -ra volt igaz, mert utána jött ki az RN0720, majd azután több C4 frissítés volt (2008, 2010, 2012, 2014, 2016)
Erre most használhatod az összehasonlító diagramot a C4-es olajok összevetésére.
Ezért írtam, hogy C4-16 olaj is megfelelő, mert egy évtized alatt, már meghaladt az RN0720-es szabványt, amit nem frissítettek.Szerk:
De most olvasom a linkedbe, hogy ez is le van írva.
De csak a 2014 és a 2016 közötti változások vannak felsorolva. -
válasz
forceberg
üzenetére
A leírásban benne van, hogy csak egy szabványkibocsátó szabványai között lehet értelmezni.
Tehát az ACEA szabványt nem hasonlítja a Renault szabványához.
Arra jó, hogy az ACEA C4-16 -ot összehasonlítsd az ACEA C4-07 -tel.
Többre nem jó.
Vannak tesztek, olaj vizsgálati procedúrák, amik a leírásokban nincsenek benne, azoknak is meg kell felelnie az olajnak. -
válasz
Zizmand
üzenetére
100% szintetikus 505.01-es szabvánnyal, rohadt drágán:
AMSOIL European Car Formula 5w40 AFL
Itt az AFL jelölés a fontos.
De valójában minden olyan C3-as olaj jó bele, ami VW 502.00 minősítéssel is rendelkezik és a viszkozitása 5w-40-es.
A kettő határértékeinek a metszete 505.01-es szabvány, de azokat túlteljesítve.
Ha ezekhez még a dexos2-es minősítés is megvan, akkor tökéletesebb olajat nem találsz hozzá.
505.01-es szabvány 5w-40-es viszkozitásban egy olcsón előállítható olaj, ráadásul európai szabvány, amit nem licencelnek minden olajukra a gyártók. -
válasz
TommyY2
üzenetére
Megdöbbentő nagyságú az olaj habosodása.
A karterből ahogy elfogyott az olaj és levegőt szívott mellé, egyből elkezdődik a habzás. Ilyenkor felvillan az olajnyomás jelző. A videón helyesen, azonnal leállítják a motort és utánatöltenek.
Amíg a habzás nem szűnik meg, addig a motort nem szabad terhelni a legkisebb mértékben sem, mert a habos olaj összenyomható. Egy kisebb terheléstől is már jelentős károsodást szenved el a motor.
Ez nem a víztől (páralecsapódástól) képződő a kávéhabszerű megjelenés, ez annál 100× rosszabb, félszáraz súrlódás. -
TommyY2
tag
Egy kis érdekesség az olaj áramlásáról az autóban (szakembereknek hátha mond valamit).
TommyY
-
Jó olaj az a Helix Ultra ECT 0W30.
Ha fél évente cserélnél olajat, akkor télen a lassabb bemelegedésnél lenne előnye a 0w20-nak kopás terén. Nagyobb tapadást elősegítő adalék van benne.
Shell Hybrid 0w20-as olaj elsősorban olyan turbó benzines autókhoz készült, amikbe maximum 0w-20 kerülhet.
Itt most nem a viszkozitásról van szó, hanem a fémhez való tapadás a lényeg. Az olajlehúzó gyűrűnek ezt az erősen tapadó olajat le kell tudnia húzni a hengerfalról, különben a maradék folyamatosan elég.A mai technologiával az "5w-30 közeli alapolajok" (ezt most nagyon idézőjelbe tettem, ez olyan konyhanyelvi megfogalmazás) a legerősebbek, ezeket viszkozitás módosító adalékok segítségével alakítják 0-30-ra, 0w-40-re, 5w-20-ra, 0w-50-re, néha 5w40-re.
Most egy jó 0W-30-as olajjal jobban jársz, főleg ha az nagyrészt GTL alapú.
-
válasz
maximuss
üzenetére
Szintetikus GTL
Nagyon hőstabil (lobbanáspont 253C)
Alacsony savszám (nem savas)
Közepes TBN (kevés adalék)
Kevés szulfáthamu (nagyon kevés lerakódást hagy maga után)
Infineum adalék csomag (a olajgyártók a legjobb olajaikhoz ezt a csomagot szokták megvenni)
Molibdén tartalom, a súrlódás csökkentésére.Olyan turbó benzinesbe, amiben megengedett a 0W20, de nyáron autópályázni szeretnél.
Nagyon stabil alapolaj, ahogy a GTL általában, egy drága, de nagyon jó adalékkal.
A vastagabb 0W20-as olajaikhoz tartozik, az Eneos Sustina 5w30 nem sokkal vastagabb nála. (Sustina 5w30 a vékony 5w30-as olajokhoz tartozik, 0w30-as olajoknál is vékonyabb) -
Erről valaki tud valamit? A TC mai videójában láttam először, de pontos adatlapot nem találtam hozzá sehol a neten.
SHELL HELIX HYBRID 0W-20 -
janakbacsi
őstag
köszönöm a válaszokat mindenkinek. meg is rendeltem innen: [link]
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
janakbacsi
üzenetére
Total 5W40 jó, olcsó és korrekt minőségű.
-
Asbee
veterán
válasz
janakbacsi
üzenetére
Total Quartz 5-40 mehet bele. Jó olaj, olcsó, szeretik ezek a motrok.
-
tibbike01
addikt
válasz
janakbacsi
üzenetére
5w40, Motul, Castrol, Mobil vagy Total kb ebben a sorrendben.

-
janakbacsi
őstag
20 éves vw bora 1.4 benzines autóba milyen motorolaj javasolt? 5w-40 jó lesz? ha igen, melyik gyártótól? vagy ez lényegében mindegy, mivel a gyártói specifikációkat úgyis teljesíti mindegyik?
-
Ez a teszt megmutat, hogy az előírás szerinti készre kevert (a többi márka is) fagyálló hűtőfolyadékok forráspontja alacsony és -26°C vagy az alatt fagynak meg.

A Castrol-hoz miért nem volt hőfok írva?Mannol és a Total készre kevert folyadékokon láthattuk, hogy a gyártok addig hígítják a redy to use fagyállókat, amit még a szabvány megenged.
Tanulság: koncentrátumot kell venni.
Koncentrátumot ne öntsünk a hűtőrendszerbe feltöltéskor. Előbb hígítani kell! -
bul07
nagyúr
3:39 eleje
mindegyik készre kevert folyadékból [kép]Igen a koncentrátumokat hígítaniuk kellet volna minden teszthez,
A végén a fagyasztós is készre van keverve mind [kép]
Nem tisztem védeni őket
De jó lenne egy ilyen tesztet a hazai kínálatból is csinálni, mármint a felkapottabbakat, unix, bárdi saját vagy legolcsóbb úgyis azt veszik a szerelők és úgy mindenki
-
Asbee
veterán
Ettől függetlenül, minden csak nem egy hiteles összehasonlítás. Legalapvetőbb információkat sem mondanak meg benne. Eleve vicces, hogy koncentrátumot hasonlít, készrekeverthez és lehetne sorolni. Sok mindent nem érdemes levonni belőle. Pl az általad említett 3:39, forrás. Ha csak oda tekerek, ki sem derül, hogy van ami koncentrátum van ami higított...
-
szimi57
őstag
Forráspont 180° fölött. Cserélni nem kell.
-
bul07
nagyúr
válasz
forceberg
üzenetére
Nem hinném hogy az Autodoc-nak érdekében állna bármit is befolyásolni, főleg hogy elég nagy cég ahhoz hogy megérje beperelni hitelrontás címen
Egy egyszerű kis videós esetén nem sok mindent tudnak perelni de egy nagy cégtől igen, egyszerűen nem hiszem hogy direkt manipulálták volna bármit isA 3:39nél lévő teszten is látszik ott mind egyforma, a Castrol meg a Hepu még nem rotyog de a többi már mint a veszedelem
-
Nekem nem úgy tűnik, hogy szakszerűen járhattak el. A Mannolt tudom, hogy nem szeretik itt, de, hogy még a Total is xar? A Total elég sok autó beszállítója lehet. A forrás és fagyáspont is rohamléptékben változik víz hozzáadásával!
Mindből töménnyel kellett volna kísérletezni, nem tartom kizártnak, hogy a bekeverthez is öntöttek még vizet.
Total TDS: [link] Szépen le is van írva, hogy -38°°C-ra keverve 110°C a forráspont. -
molnarpeter
nagyúr
Találtam egy érdekes szűrőt: CR dízel magasnyomású pumpa és rail/porlasztók _közé_

Spec sheet
Előny, hogy akár 2500 bar-t is bír, hátrány, hogy vagy 15 kg
Van hozzá mindenféle (mosható) szűrőbetét 10-200 mikron között. Az árát nem is akarom tudni, olcsóbb a porlasztó valószínű
Jó lehet viszont nagyobb gépekhez, ahol kellően drága komponenseket védhet, akár hidraulikában. -
TommyY2
tag
Csak azért gondoltam a -40-re, mivel a gyári Suzuki szuperkék előre kevert is -36 fokos papíron, egyébként megmérve -40 alatti.
Épp most néztem meg a -30 fokra bekevert (le akarom még vinni -35 alá) kék fagyállót (ami bekeveres után zöldes színűre változott), amit délelőtt tettem be a fagyasztóba. -20 fokon nincs még megfagyva, ez jó hír.
TommyY
-
bul07
nagyúr
válasz
TommyY2
üzenetére
Annyit írta hogy hígított mintákat használtak, ugye a mannol meg a total készre kevert volt és gondolom a töményeket hígították ugyan arra a szintre
Castrol meglepet hogy ilyen jól szerepelt-40 felé ne nagyon menj mert az nagyon tömény megehet dolgokat, persze ha nem indokolt
-
TommyY2
tag
válasz
Dluinet
üzenetére
Köszönöm, most utána olvastam (lehet, hogy a cirkó fűtésnél is pótolni kell néha az inhibitort?).
Az a felháborító számomra, hogy ezt az autószerelők nem tudják (tisztelet a kivételnek), pedig előfordulhat, hogy tanulják is?
Az előző szerelőmnek évekig könyörögtem, hogy cserélje ki a hűtő és fékfolyadékot, de mindig azt mondta, hogy jó az még (be is állt a Suzukin az ABS kocka).
Idei évtől kezembe vettem az irányítást, minden autónkra karbantartási ütemtervet készítettem (nem reklám: Simply Auto app), és oda viszem, ahol azt normálisan elvégzik.
TommyY
-
troll81
addikt
Sziasztok motor öblítő mosó adalékokkal valakinek tapasztalata van e?
-
TommyY2
tag
Azt nem írták, hogy hány fokosra higították fel őket (vagy csak én nem láttam). Én szeretem a minimum -40 fokosat, biztonságosabb és talán jobban is ken.
Mi történik velük 4-5 év után? Csak a kenés csökken? Mert fagymérővel mérve még 10 év után is jó (vagy csak a refraktométer szerint, mélyhűtőben meg lehet, hogy megfagyna)? Na, ezt mindjárt ki is próbálom.
TommyY
-
bul07
nagyúr
Hűtőfolyadék-összehasonlító vizsgálat | AUTODOC tippek
Nem gondoltam volna hogy a mannol meg a total majd egy szinten van, és a total-ra nézve ez nem ép jó értelembe
-
raziel01
veterán
válasz
molnarpeter
üzenetére
1-2 videóban én is olyat láttam. Fecskendő+gumicső. Így a motorból is kijön még kb 2 deci régi olaj a leeresztőn leszívva.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Crimson Desert
- Gitáros topic
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Eredeti játékok OFF topik
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Bontatlan WORX Landroid Vision M600 AI-alapú robotfűnyíró eladó!
- Jura C60 I Szervizelve I Easy-cappuccino fej I 3 hónap garancia I Számla I Beszámítás
- Kompakt méretű Jura Ena micro 90 One Touch beépített cappuccino fejjel
- Magyar menüs Saeco Picobaristo OTC tejtartállyal
- Elektromos Roller KIXIN HX X8
- Otthoni AI Workstation (E5-2697 v3, 32GB RAM + 2x RTX 3060 12+12GB VRAM)
- 27% - GAMER PC! i5-14600KF / RTX 4070 Super / Z790 / DDR5 32GB / 1TB NVMe / 750w Gold! BeszámítOK
- Ryzen 7 9850X3D // Számla // Garancia //
- AKCIÓ! Gigabyte X570 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6750 XT 12GB LIAN LI LANCOOL 216RX 750W
- Bomba ár! HP ZBook 15u G3 - i7-6G I 8GB I 256SSD I Radeon R7 I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Jó lehet viszont nagyobb gépekhez, ahol kellően drága komponenseket védhet, akár hidraulikában.