Hirdetés
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Mától Huawei okosórákkal is lehet érintésmentesen fizetni
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
-
Mobilarena
Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
-
(rögzített hozzászólás)
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motorkódot/ teljesítményt!
Mehetne a rögzített hozzászólásba, ha jár erre egy modi.
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bul07
nagyúr
Alany édesapám kocsija
Opel Meriva A 2005 (1.7 dízel 75lóerő Y17DT)
Ez az olaj mennyire jó választás hozzá, olyan 8-10e Km van csere, ép hogy alapjáraton járkál vele meg van alapjárati araszolás is mikkor megy ki a horgásztóraGM (Opel) 5W-30 (5W30) dexos2 motorolaj, 1lit 2100Ft
[link]Jelenleg kettő közül valamelyik van benne
Castrol Edge Titanium FST
[link]
[link]Árban azért nem kis különbség van, és ha amúgy ugyan úgy jó bele és kibír annyit mármint nem kell hamarabb cserélni, akkor miért ne
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
redingitell
üzenetére
Nagyon jo minosegu olaj, ne aggodj miatta. Boven felso kategorias olaj.
-
redingitell
senior tag
Sziasztok!
Tegnap olajcserén volt az autóm. (Cmax 1.6 d dpf)
Eddig castrol edge volt benne, most motul 5w30-at tettek bele.
Nem vagyok jártas az olajok minőségét illetően, ezért kérdezem, hogy milyen minőséget képvisel? -
b4zsi-
őstag
Sziasztok!
Most vettünk át egy családon belül használt Opel Zafirát. (2006, 1.9 CDTI [Z19DTH motor] és hamarosan esedékes lesz az olajcsere. Tesómék Budapesten belül használták, illetve hosszabb utakra. Nekik a szerviz a Castrol Edge Turbo Titanium FST 0W-30 olajat ajánlotta és tette is bele utoljára.
Szerintetek maradjon ez az olaj vagy 5W30 - 5W40 -re érdemesebb lenne átállni? (Mi vidéken használjuk (80 % országút/autópálya, 20 % "város"). Ezt a fajta Castrol olajat használtuk 8 évig egy VW Poloba (1.4 TDI BNM - 70 LE motorban is) ott 5W40 viszkozitással és nem volt vele semmi gond, így a márkánál szívesen maradnék, ha ajánlott.
Előre is köszi. -
Rocky975
senior tag
Sziasztok!
Feleségem autója egy Hyundai I10 1.1 benzin
. Sl A3 az előírt olaj.
A3b4 helyett lehet beletölteni A5B5 olajat?
Jelenleg Eurol Fluence Fe 5w30 van benne.
Ez nagyon jó de nem akarok rendelni, nem sok helyen kapni.
Van itt helyben a FilterAbc-ben Valvoline Synpower FE 5w30 ami A5B5. Vagy van még Valvoline All Climate 5w30 ami a3b4. -
Gyöször
senior tag
válasz
molnarpeter
üzenetére
A +0,5 dugó szett ára lett volna 91ezer az alap gyűrű meg 38. Megrendeltem mindkettőt semmi sincs.
Sajtosra rákerestem sosem hallottam még róla, lehet felhívom, nemtom tud-e 105ös dugót faragni :-) wisecot akarom megkörnyékezni egyedi gyártásra, illetve várni hátha valamelyik nagy cég megszimatolja ezt a rettenetes haszonnal kecsegtető piaci rést, hogy Gyöszörnek DrNyóccáz dugó kéne :-) -
Gyöször
senior tag
Volt a teccsóban motoromba olaj. Ők 50%ot írtak rá, de persze piaci ár alatt kb 10-20%al kaptam meg castrol 4T 10w40. Megszüntette suzuki a dugó forgalmazást a motoromba pont mikor meg akartam rendelni. Évek óta nem motorozok, de hátha később lesz még benzin meg idő, meg akartam fúratni fassszára. Így elgurult a gyógyszer 2 teszkóban leborítottam a kasomba az akciós olajat; akkor egyed rohadjon meg alapon.
A második teszkóban rakodok nagytételben és az utolsó olaj ugyan olyan csak 2T van ráírva. Színe olyan, hígfolyóssága olyan, hűbakker akkor én most mit veszek meg mit vettem amoda? :-)Bementem a bárdiba, vagy mittom én hová, vettem egy liter ugyan olyan 4T olajat, tényleg az lehet mindegy is csak a doboz nem látszott ki a portól, ezért olyan rohadt drága, mert felszámolnak rá raktározási díjat is állítom havonta :-)))
-
norrberth
addikt
válasz
grizlisandor
üzenetére
Ezt hogy kell használni?
Még sose láttam ilyet.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
havri1
félisten
Köszönöm szépen, holnap nekiugrok a dolognak, nézek kódot is.

-
válasz
norrberth
üzenetére
Ha megvan a váltókód, itt lehet párosítani hozzá gyári váltóolajat.
-
havri1
félisten
Sziasztok!
Váltóban szeretnék olajat cserélni, és tanácstalan vagyok. Mennyiség, minőség..
1.4 tsi CAXA (2011/122le), manual 6 seb.
Tudnátok tanácsot adni?
-
válasz
raziel01
üzenetére
Elképzelhető, vagy rácseppent esetleg a fáradt olaj. Beszerelve biztos nem volt. Nem is őket hibáztatom, csak leírtam, min tapasztalatot.

Például a bárdinál az olajok amit használok, 2019-2020-as gyártásúak voltak. Gondolom ott "rohad" náluk a polcon. Még a fullos kedvezménnyel is drágábbra jön ki 700 forinttal a 4+1 liter olaj, mint a filterabc-ben. Oké, hozzáadódik a szállítás, postán maradóval 1200ft. Viszont össze lehet vonni olyan dolgokkan, ami nincs a bárdiban, például sonax termékek.
-
válasz
TommyY2
üzenetére
mi a véleményetek a Filter ABC-ről
Tavaly a szűrővel volt egy kis gubanc, mintha olajfolt lett volna rajt, nem értem hogyan. Visszaküldtem, az árát átutalták. Castrol edge olajat rendeltem vele, az teljesen eredeti volt. Idén is tőlük rendeltem az olajat, eredeti, hibátlan termék, 2021.9. havi gyártás. A sonax termékek is rendben vannak.
-
hads
tag
válasz
TommyY2
üzenetére
Én használom a Petronas Syntium 3000 E 5W-40-et (1.9 TDI 450000 km.) ezeket tapasztaltam:
Negatívum:amióta az van benne hangosabb a motor, indításkor pár másodpercig csattog a hidrotőke.
Pozitívum: 5000 kilóméter mentem vele és egy deka olajat sem evett, talán kisebb lett a fogyasztása.
Ha belenézek az olajbetöltőn keresztül zseblámpával, sehol nincs lerakódás, hab vagy bármilyen szutyok, gyönyörű szép tiszta.De mivel a hangja zavar, azt hiszem hamarosan visszatérek a MOBIL1 0w-40-re.
-
válasz
TommyY2
üzenetére
Gyári Mercedes olaj beszállító, rossz nem lehet a PETRONAS.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Pedig neked írta, hogy:
"Ha keveset mész az autóval és főleg rövid távokra használod, akkor én Elf SXR 5W30-ast öntenék bele, jobb választás mint az 5W40."Persze, te tudod minek szavazol bizalmat.

Nem erőszak a disznótor, csak a disznónak!![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
TommyY2
tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Nem ismerem a Petronas termékeket, de az adatlapját megnézve, szinte ugyan olyan paraméterei vannak, mint a Motul Eco-Nergy 5W-30 olajnak.
Korábban eTrade írta, hogy hasonló autóba neki nem jött be az Eco-Nergy 5W-30, Ő is inkább az X-Cess 5W-40 olajat ajánlotta (arról nem is beszélve, hogy a Scenic-be 10 éves koráig a márkaszerviz által ELF 10W-40 olaj lett beletöltve).
TommyY
-
tboldi
nagyúr
Az általam preferált, győri Olajcentrum is hivatalos Motul viszonteladó.

-
válasz
TommyY2
üzenetére
Nem fogja elforralni a motorolajat a Renault, gyárilag 5w30 olaj kell bele, az okoskerék miatt.
PETRONAS Syntium 3000 FR 5W-30 motorolajon nem gondolkoztál?
Ha már (#9747) molnarpeter bedobta az ötletet. -
válasz
TommyY2
üzenetére
"Vékony olajat" nehezebb elforralni.
Nem a forráspontja kisebb a vékonyabb olajnak, hanem a viszkozitása.
A fajhője sem kisebb a "vékonyabb olajnak".
Ha kisebb a viszkozitása, akkor gyorsabb áramlik, több hőt szállít el és több hőt ad le és egyenletesebb lesz a motor hőmérséklete. -
TommyY2
tag
válasz
Dluinet
üzenetére
Köszönöm mindenkinek a válaszokat (a 3F szabályról sajnos akkoriban még nem hallottam, de a Scenic luxus autónak számított, gondolom, hogy kicsit minőségibb alkatrészek kerültek bele, bár a 20 év az 20 év).
Akkor maradok a két suzuki esetében a Motul Eco-Lite 5W-30 olajnál (a lánc kenés szempontjából is megfelelő lesz?),
a Renault esetében pedig a Motul X-Cess 5W-40 olajnál (keveset van használva, főként városban, de kicsit hígnak találom a Motul Eco-Nergy 5W-30 olajat, nehogy szegény elforralja
).Az lenne még a kérdésem, hogy mi a véleményetek a Filter ABC-ről (eredeti olajat árulnak-e, illetve mely olajoknál fordulhat elő a hamisítás, ha egyáltalán igaz volt a pletyka?)?
TommyY
-
válasz
molnarpeter
üzenetére
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
molnarpeter
üzenetére
A 3F szabály miatt ezekhez én sem, mert nem érdekelnek.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
molnarpeter
üzenetére
Egyik sem egy kezzel osszerakott AMG motor, neznek bele vmi Total olajat aztan csa. Nekunk a Hondaba is az megy ami eppen akcios. Shell, Castrol, Fuchs (ez pont nem valt be), Eneos.
-
molnarpeter
nagyúr
Amúgy logisztikai szempontból megnézném, melyik érzékenyebb az olajra, aztán keresnék egy fajtát ami jó az összesbe. Aztán ha megmarad, tölteni kell, stb, nincs rá gond
Renault topikból rémlik ajánlás, mintha az kényesebb lenne.
Itthon van 7 dízel, de össz-vissz kétféle olaj betakarja. 3 az meg már beleesik a “sok” halmazba
-
TommyY2
tag
válasz
Dluinet
üzenetére
Szia!
Tudom, hogy már megbeszéltük, de végső megerősítést szeretnék kérni (ősszel lesz esedékes mindhárom autónkban az olajcsere).Suzuki S-Cross 1.4T (K14C, 3 éves) és Suzuki Splash 1.2 (K12B, 14 éves). Mehet mindkettőbe (a lánc kenés is megfelelő lesz?) a Motul Eco-Lite 5W-30 olaj (az S-Cross-ban eddig a gyári EcStar 5W-30 volt, a Splash-ben pedig Castrol Magnatec Stop-Start 5W-30 C3)?
Renault Scenic 1.6 (K4MA, 21 éves). Ebben az utóbbi időben Castrol Magnatec Stop-Start 5W-30 C3 olaj volt. Ősszel a Motul X-Cess 5W-40 olajat tervezem bele.
Köszönöm a megerősítést.
TommyY
-
válasz
grizlisandor
üzenetére
Köszönöm az ötletet!
-
válasz
bohoc71
üzenetére
Gyártó elég szűkszavú, API SL és ACEA A3 előírásokat kér motorolajnak, meg szerintem egy 5w30 viszkozitás jó lesz.
SHELL Helix Ultra 5W30 motorolajat választanék esetleg CASTROL MAGNATEC STOP-START 5W-30 A3/B4. Majd a többiek adnak még választékot.
Szűrőkből meg gyárit vagy valami nagyobb márka termékét érdemes választani.
(#9739) Lauda:
Meg kell írni nekik, hogy 1 évnél régebbi motorolajat nem fogadok el, eddig nekem mindig ennek megfelelőt küldtek kérés nélkül is.
(#9740) raziel01:
VIF adalékhoz nem hasolnítatnám.
Üzemanyag-adalék sokaknál szitokszó Mannol még többeknél.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
raziel01
veterán
Adalék topicot nem találtam.
[link] SCT-MANNOL 9930 DIESEL ESTER ADDITIVE -DIESEL ÜZEMANYAG-ADALÉK, 1000ML
Ezt próbálta már valaki? Neten nincs róla semmi igazából.
VIF-hez képest negyed annyi árban. -
Helló!
Filterabc rendben van még olaj ügyben? Castrol edge 2019-2020-as gyártású van bárdinál.
Legutóbb 6 hónapos gyártású olajat kaptam filterabc-től, szerintem tőlük rendelem most is. -
Rocky975
senior tag
válasz
bohoc71
üzenetére
Szia!
A feleségemnem 2010-es I10 van 1.1 benzin motorral.
Eurol Fluence FE 5w30 van benne és ez is fog belemenni.
Champion olajszűrőt szoktam belerakni.
Volt benne gázos shell 5w30, Total ineo longlife 5w30. Ezekkel sem volt baj de az Eurollal úgy jár mint a doxa.
Próbáld ki,jó olaj.
-
bohoc71
aktív tag
Hali! Hyundai i20(2010) 1.2 motorba milyen olajat,szűrőt ajánlotok?Köszi
-
erik365
senior tag
Sziasztok!
Lada Niva 2000 évjárat központi, vagy hengerenkénti befecsisbe?5w-40?
De milyen? Eddig alapvetően ezek a szekerek 10w-40-el voltak használva.
Próbálnak is meggyőzni arról, hogy ebbe jó a 10w, de mit árthatok?
Egy jó Motul X-Cess 5w-40, gondolom csak nem rontja el?
-
Hogy legyen egy pozitív vélemény is, Fuchs Titan GT1 Pro V 0W-20 hibátlanul teszi a dolgát egy 1.8-as Hondában, immáron a 3. olajcsereperiódusban használom.
Persze ettől még csöröghetnek más Fuchs olajjal a motorok... sajnos.
-
Rocky975
senior tag
Szia!
Nekem nincs jó tapasztalatom a fuchs olajjal.
Régi benzines mercibe vettem 10w40-et, csörgött-csattogott a motor. Hamar le is cseréltem. A citroenbe is vettem 2 éve psa b71 2290 minősítésű olajat tőlük. A turbó elkezdte enni brutálisan az olajat. Előtte sem ette és azóta sem eszi! Azt is lecseréltem 2500 km után.
Arra is gondoltam,hogy hamisan vettem de hivatalos webáruházból rendeltem.
Eurol olajjal mi a tapasztalat? Feleségem benzines hyundai-ában, és a dízel citroenben is 5w30 fluence FE van.
Nagyon meg vagyok elégedve vele, következőben is ezt kap mindkét autó.
-
-
Gyöször
senior tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Igazából azt kérdezi, hogy rossz az olaj, hogy 70km helyett 1100nál se fekete mint 15 éve minden?
Jogos a kérdés, de nemtom...
-
Tavasszal beszéltünk róla, tessék kimenni egy jó kis autópályás utazásra, utána be fog feketedni.

-
Jenne
őstag
Sziasztok!
A véleményetekre lennék kíváncsi.
Az autó egy Ford Fiesta 1.4 TDCi (2006-os gyártás).
Eddig Castrol Magnatec az első években, majd utána sokáig Ford olaj vagy Total olaj, a mostani olajcserét megelőzően Eurol olaj volt 2x benne. Most az utolsó olajcsere alkalmával, május közepén, FUCHS TITAN SUPERSYN F ECO DT 5W-30 olaj lett beleöntve.
Az eddigi sok éves tapasztalatom az az volt, hogy a friss olaj beöntése után már 70-100 km megtételénél teljesen fekete volt a friss olaj. Már sima városi használat mellett is.
Most ennél a Titan olajnál azt látom, hogy 1100 km után a színe az feketés-barnás csak, és nem az a korom fekete mint előtte mindig.
Kérdésem az lenne, hogy ez most így jó, hogy ez a Titan olaj ez "csak" ilyen barnás-feketés színű?
Állítólag a dízeleknél szinte rögtön az olajcsere után már azonnal fekete lesz a friss olaj is. -
2ozzmexy
senior tag
válasz
Dluinet
üzenetére
Az lehet, de ha hallgatod is nem csak nézed akkor elmondja hogy télen 5w volt benne, meg amúgy ez a gyári olaja -20-+40 C fokig... ne kérdezd miért. A mild hybrid turbós egr-es Suzukiba 0w20 kell ugyanezen hőmérséklet tartományban, szóval részemről hihető a 10w60 és ugye már korábban is elhangzott hogy minden motor kalmopyrinje a 10w50es racse olaj...
-
norrberth
addikt
Ez kell a Finn éghajlatra
[link] -
válasz
grizlisandor
üzenetére
Általában mindenki benézni, nem csak te, vagyis minden érved logikus volt, csak nem helyes.
-
Dare2Live
félisten
jövő héten bescannelem@Dluinet: THX
-
-
válasz
grizlisandor
üzenetére
a hiányzó oldalokon reklám volt
Ha rendbe van hozva a fehér szín, már az hozz rajta 20-25%-ot, a felesleges részeket levágom, az még 10% csökkenés.
Felbontás csökkentés sokkal rosszabb minőséget hozna, mintha a tömörítés erősségén állítanék. Inkább erősebb tömörítés, mint felbontás csökkentés. -
válasz
Dare2Live
üzenetére
Jó anyagnak tűnik, köszönjük.

Csak hiányzik pár oldal, azt pótolnád kérlek? Meg a végén a 2 kép nem a témába vág.(#9709) Dluinet:
Fentebb írtam, hogy hiányoznak oldalak, meg egy tömörítés nem ártana a doksinak. 25%-ra méretezett képekkel összerakva sokkal kezelhetőbb lenne a pdf és szerintem még olvasható is maradna. -
válasz
Dare2Live
üzenetére
Összeraktam, elforgattam, kidobtam a duplikátumokat és PDF-be konvertáltam.
Itt letölthető bárkinek lapozható PDF-ben.
Még nem olvastam el.
Ha jó az anyag, akkor kiegyenesítem az oldalakat és olvashatóbbá teszem, de amíg nem mondjátok, hogy jó, addig nem fektetek bele több időt. -
Dare2Live
félisten
Rengeteg urban legend, félreértés van olaj témában. Én el is engedtem 2hónapja mert alap dolgokat se tudtam átadni, elmagyarázni... de mégis akit kicsit érdekel mélyebben de közérthetően annak fotóztam egyet.
Ebből megfelelő minimális fizikai alapokkal úgy nagyjából képbe lehet kerülni.
[link]Ha nem szabad akármiért a hsz törölhető. Ha hasznos és maradhat szivesen be is scanelem.
-
Asbee
veterán
válasz
szimi57
üzenetére
Megint magyarázod és magyarázod, csak hogy az álláspontod igazolni tud, hogy mindenbe mehet minden.... Örülök, hogy te belelátsz, hogy mibe mit öntenek és a pd-k nem belevaló olajjal is elmennek több százezret. Bár eddig a vezérműtengely volt a szar. Látom élvezed, hogy hülyét csinálsz magadból. Ez volt az utolsó, hogy bármi hsz-edre reagáltam. Semmi értelme. Szerintem mehet az észter pao racse is a pd-be.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen házat vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Gitáros topic
- Építő/felújító topik
- Bittorrent topik
- Szellem.: ATK Blazing Sky X1 V2 Extreme 2.0. Tényleg 2.0-a!
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Autós topik
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen- MS4674, 100% AKKSI
- Hp ProDesk/ EliteDesk SFF/MT G4/ G5/ G6 / i5 8-9-10.gen /Win11- Számla, garancia
- Samsung, SK Hynix 8GB / 16GB / 32GB DDR5 laptop Memoria!
- iPhone 13 512GB 100% (1év Garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR - AKCIÓ
- Yurbuds Ironman fülhallgató
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Legutóbb 6 hónapos gyártású olajat kaptam filterabc-től, szerintem tőlük rendelem most is.