- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Telekom mobilszolgáltatások
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Yettel topik
- Íme az új Android Auto!
-
Mobilarena
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
atirag
őstag
Üdv. Tud valaki olyan okos hőmérőt amit be tudok rakni egy bojlerhez?
A bojlernek a hőmérője egy lyukba van téve a bojler oldalán amit simán ki lehet húzni és ott látszik a bojler fala. kb 20-30mm átmérő. Tud valaki ilyen okos hőmérőt? -
tag
Sziasztok,
HA automatizációs problémám lenne.
mosógép lejáratkor küld egy whatsapp üzenetet, ha 2 percig 10W alatt van a fogyasztás. (amit egy shelly plus 1pm mér).alias: AEG mosógép lejárt
description: ""
trigger:
- platform: numeric_state
entity_id: sensor.mosogep_power
for:
hours: 0
minutes: 2
seconds: 0
below: 9.9
condition: []
action:
- service: notify.whatsapp_d
data:
mode: single
ma kaptam egyet, de mosás biztosan nem volt.
elkezdtem nyomozni a naplóban és kiderült, hogy elérhetetlen volt egy ideig, utána megvolt a 0,7W fogyasztás 2 percig és küldte az üzit.
hogy tudnám ezt kiküszöbölni?
tehát az elérhetetlenről kis fogyasztásba váltás ne generáljon eseményt? -
LouiS22
veterán
válasz Fuser és Tsa #41004 üzenetére
Elsőként leginkább azt kellene kinyomoznod és orvosolnod, hogy miért volt elérhetetlen. Vagy figyelembe venni ezt a 0,7 értéket (ezt tuti jól írtad amúgy? 0,7 watt?)
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
tototos
őstag
valahogy úgy kellene megfogalmazni hogy egy ideig magas a fogyasztása és utána csökken le akkor küldjön üzenetet. NodeRED-ben számomra kicsit egyszerűbb lenne ezt összerakni.
-
Degeczi
nagyúr
Korábban sokszor volt már itt erről szó, ezért érdemes különböző input_select állapotokat (mint "mos", "üres", "készen") létrehozni, és akkor nincs ilyen probléma, hiszen csak "mos" állapotból ugorhatna "készen"-be.
-
tag
-
tag
válasz Degeczi #41008 üzenetére
azt nem lehet elérni, hogy elérhetetlenség esetén kihagyja a következő üzenetküldést?
mosáskor elég hektikusan változik a fogyasztás.
ha valahogy sikerülne leképezni, szerintem az asszony másnap találna valami programot, ami nem stimmelne hozzá .
elég sok ilyesmi bejegyzést olvastam, azért maradtam ennél a legegyszerűbb megoldásnál.
úgy érzem túl vannak bonyolítva. engem a kiűrítés nem érdekel: egy melléképületben van egy mosógép, arról akartam volna tudni, hogy mikor lehet átpakolni a szárítóba.
de akkor már megcsináltam mindre.
meg is lett a baja... -
tag
-
Degeczi
nagyúr
válasz Fuser és Tsa #41010 üzenetére
Pont most akarod túlbonyolítani. Sokkal egyszerűbb, logikusabb (és felületen is praktikusabb) de legfőképp teljesen üzembiztos a pár diszkrét státuszt követni.
A kiürítés figyelése azért hasznos, mert akkor addig ismételhető időnként a figyelmeztetés, míg a mosógép ajtaját nem nyitják (hiszen simán lehet, h nem hallod vmelyik figyelmeztetést, vagy vmiért nem tudsz reagálni) -
Olympia76
tag
válasz Fuser és Tsa #41010 üzenetére
Nem kell "leképezni" program specifikusan, vagy nem értem mire gondolsz.
Degeczi itt összefoglalta, ezt azért nem olyan nehéz megvalósítani:
https://prohardver.hu/tema/okos_otthon_smart_home/hsz_10149-10149.html
Ha nem kell a kiürítés, akkor azt kihagyod... -
tag
válasz Degeczi #41012 üzenetére
szerk:
közben megjött a válasz Olympia76 kartárstól, ezúton is köszi
hogy lehet felépíteni ezeket a státuszokat?
eléggé vakon vagyok, amit megcsináltam, az eddig működik, de mégsincs olyan érzésem, hogy átlátnám a dolgot.a kiürítéssel az a bajom, hogy ahhoz kéne külső érzékelő (reed, vagy hall, vagy valami más).
egyrészt ronda, másrészt egy felültöltősnél nehezen kivitelezhető.
a gépben meg nem akarnék kotorászni, jobb az mindenkinek.ismételni nem akarom az üziket, látom, ha nem olvasott whatsappom van.
ha meg félórát heverészik a cucc a mosógépben, azzal együtt tudok élni.[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz Fuser és Tsa #41014 üzenetére
Elöltöltősre nehezebb rakni, hiszen ott függőlegesen állnak, de szerencsére a sima felületen jól megtapadnak a gyári kétoldalas szalaggal is, évek múltán sem estek le. Gondolom felültöltősön is van hasonló hely ahol ragasztható a házra és az ajtóra is mágnes ill. érzékelő, és ott ráadásul a saját súlyuk sem leugrasztani próbálja azokat. Mivel ugyanolyan bézs színű mint a gép háza, észre sem veszi az ember.
A nyitásérzékelő akkor is hasznos, ha nem akarsz ismételt figyelmeztetést, mert ezzel kinullázható a folyamat, így egyszerűen megoldható, h pl. "mosás" státuszba csak "üres"-ből menjen át, "készen"-ből ne. Így nem gond, ha a kész gép (különösen a szárítógépek hajlamosak erre) időnként mondjuk átforgatja a dobot, ezért ugrik föl a teljesítményfölvétele.
Az automatizációk faék egyszerűségűek, pl. ilyen ha 25W fölé ugrott teljesítményfölvétellel váltok át "mos" állapotba, azzal a feltétellel, h eddig "üres" volt, és csukva az ajtaja:
- alias: Set washing machine active from ures when power detected
trigger:
- platform: numeric_state
entity_id: sensor.mosogep_teljesitmeny
above: 25
condition:
- condition: state
entity_id: binary_sensor.washing_machine_door
state: "off"
- condition: state
entity_id: input_select.washing_machine_status
state: "Üres"
action:
- service: input_select.select_option
data:
entity_id: input_select.washing_machine_status
option: "Mos"
-
tag
-
chemand
aktív tag
Sziasztok!
Mitől lehet, hogy a HA-ba integrált wifis okos dugaljaim (tuya) állapota (feszültség adat, fogyasztás adat) nem frissül egy idő után, kapcsolni sem tudom HA-ból, csak a HA újraindítása segít.
Ugyan ez nem fordul elő a zigbee-s dugaljok esetében, azok adatai pár percen belül frissülnek, minden működik.[ Szerkesztve ]
-
chemand
aktív tag
válasz BlackJack21 #41018 üzenetére
Az applikáción keresztül működik. Csak nem rég kezdtem el foglalkozni a HA-vel, így most próbálom tanulni ezt az egész témát. Nem igazán tudom, hogy pontosan hol tudnék utánanézni az általad említetteknek.
-
kenand
veterán
válasz chemand #41019 üzenetére
Tuyat úgy tudod integrálni HA-ba, hogy regisztrálsz (ingyen) a Tuya IoT platforma.
Ott látod az egyes eszközeidet és azt is milyen adatokat kapnak.Ott láttam meg én is, hogy a Gosund EP ep2 konnektor Smart Life-ben jó feszültség adatot mutat, de a HA-ba 10x-st, de már a Ruya IoT-ben is 10x adatok érkeznek.
Gond,hogy íratam a Tuya IoT-nek és a Gosund Supportnak is , de egyik sem válaszol....
-
-
-
fecus
őstag
válasz atirag #41005 üzenetére
Szerintem írd le mi az elérendő cél: Pl.: szeretném a telefonomon látni a bojler hőmérsékletét otthon/bárhol ahol van Internet v. szeretnék automatizálni valamit vele.
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
ojb
tag
válasz chemand #41027 üzenetére
Én az alábbi automatizmust használom:
Elég egyetlen egy entitás-ra hivatkozva megcsinálni.alias: Tuya Reload
description: Tuya integration automatic reload
trigger:
- platform: time_pattern
hours: /2
action:
- service: homeassistant.reload_config_entry
data: {}
target:
entity_id: sensor.halo_voltage
Ahol : sensor.halo_voltage egy Tuya entitás[ Szerkesztve ]
-
ojb
tag
válasz Olympia76 #41030 üzenetére
Nehéz pl hard reset-et adni a HA-t futtató gépnek vagy a fontosabb independent vezérléseknek -- amikor esetlegesen a HA lefagy --, ha azon fut a tuya integráció és nincs kerülő út. Az ONT-t és a routert pl a szomszéd WiFi-jére csatlakoztatott Tuya konnektoron keresztül tudom újraindítani szükség esetén...
-
ojb
tag
válasz chemand #41031 üzenetére
Pl:
Beállítások ->
Automatizmusok és jelenetek ->
+ AUTOMATIZMUS HOZZÁADÁSA ->
Kezdés üres automatizmussal ->
jobb felső sarok 3 pötty majd legördülő menü Szerkesztés YAML-ként -> pipa ->
megjelenő ablakban
description: ""
trigger: []
action: []fenti öt sor kitöröl ->
majd az előző hsz-ben (#41029) lévő kód bemásol a helyére ->
sensor.halo_voltage entitás átír a sájátra ->
Mentés ->Kilép
Fejlesztői eszközök ->
Automatizmusok újraindítása... -
LouiS22
veterán
Én az elmúlt 2 évben egy alkalmat tudok, amikor a HAOS "lefagyott" - pontosabban nem is fagyott le, csak egy elbaltázott Nabus frissítés dependency borította meg picit a Supervisort, de parancssorból orvosolható volt és gyorsan jött a patch is. Egyszóval nálam a betonstabil a jó kifejezés - igaz, nem is fut más.
Nálad ennél rendszeresebben "fagy le"?
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
félisten
Nálam egy távoli routerrel szokott gond lenni, és olyankor 250-300 km-t kéne utaznom az újraindításhoz.
Úgyhogy kínomban beszereztem egy SMS-vezérlésű konnektort -- amit viszont nem sikerült életre keltenem...
MaCS
[ Szerkesztve ]
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Olympia76
tag
Ja, értem a UseCase-t. A szomszédos ONT/Router reset nem semmi...
...de egyébként a HA-t nem VPN-en keresztül éred el? Nabu Casa-t használsz? Csak, mert, ha van VPN, akkor még mindig nem lenne indokolt a Tuya felhőt, ez esetben Shelly vagy Tasmota esetén a saját web interface-ükön keresztül tudnád ki/be kapcsolni a konnektorokat. Ha nincs VPN, akkor viszont értem, akkor kell a felhő.
-
kzkz
őstag
Sziasztok!
Tudtok olyan "okos" mosogató-, szárító- és mosógépet ajánlani, ami HA-ba integrálható olyan céllal, hogy onnan szüneteltethető legyen a gép működése?
Az áram megszakítása egy okos konnektorral nem opció, mert pl a jelenlegi "buta" szárítógépünk áramszünet esetén elfelejti, hogy épp dolgozott, és nem indul újra, ha visszajön az áram.
(A jelenlegi buta mosogatógépünk tudja folytatni a munkát (a mosógépünk is talán), de nem túl elegáns megoldás az árammegszakítás, miközben a mosógépen van szüneteltetés gomb fizikailag.)A jövőre készülnék ezzel, ha a mostaniak tönkremennek, akkor ilyen "okosra" váltanék, így akkor járatnám őket, ha süt a nap, és termel a napelem. Mindegy, hogy 1 vagy 6 óra alatt végez a feladatával...
-
gya/352
tag
Ahogy a többiek is írták elég sok féle gyártó ill készülék van amelyik okos és akár be is integrálható a HA-ba, de nekem azért vannak kétségeim azzal kapcsolatban, hogy a futó program megszakítható lenne távolról. Nincs ilyen tapasztalatom, csak hangosan gondolkodom.
A másik kétségem, hogy vajon mennyire okos dolog megszakítani a futó programot.
Persze nem lesz semmi baja a gépnek tőle, de az eredményt mindenképpen befolyásolhatja, különösen ha hosszabb időre kell megállítani a folyamatot. Pl. mosogatógépnél ha szárításnál szakítod meg, akkor visszahül az egész cucc és miután visszakapcsol már hideg lesz a kamra, de program szerint még ezután indulna a gőzelszívás ami nem fog érni semmit hideg kamránál, vagyis nedvesek lesznek a cuccok mikor végez. (jó tudom, na és majd megszárad szép lassan) Vagy szárítógépnél megszakítod a programot, had rohadjon ott 1-2 órát a nedves ruha a gépben mozdulatlanul, had gyűrődjön?
Én biztos nem tenném. -
Olympia76
tag
Én is WG-al megyek haza, így már direktben elérem a Shelly/Tamosta eszközeimet, sőt a zigbee-seket is, mert Z2M HA-tól függetlenül fut, így ha csak a HA halna le, akkor még a zigbee-s konnektoraimat elérem (nekem pl. a Velux GW-el szokott évente 1x-2x előfordulni, hogy úgy leáll, hogy csak konnektoros HW reset segít csak).
...de ilyen szomszédból irányított router resetelőm nincsen - ez nagyon menő
[ Szerkesztve ]
-
fecus
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- EA Sports WRC '23
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Asszociációs játék. :)
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Horizon: Zero Dawn
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- További aktív témák...
- Hankook téli és nyári gumi szett - 1 szezonosak - 235/45 R 17
- 2 szezonos - Hankook K135 Ventus Prime4 XL 235/45 R 17 97 Y XL nyári gumi
- 1 szezont futott - HANKOOK Winter i cept evo3 W330 235/45 R 17 97 H XL
- Philips AVENT Premium elektromos cumisüveg melegítő (SCF358/00)
- Újszerű Philips kézi gőzölőkészülék GC360/30 valamennyi tartozékkal, dobozában
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest