Hirdetés
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Érzed már a Vibe-ot?
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Fotók, videók mobillal
- Bluetooth-headsetekről általában
- Yettel topik
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- T mint tavasz: képeken a közelgő Xiaomi 17T
-
Mobilarena
Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
amargo
addikt
Más téma/kérdés (buta régi) cirkóval kapcsolatban Computherm Q8-RF-em van, amin fixen 17 fokra van rakva mind a két termosztát. Azt vettem észre, hogy dél környékén valami egy kis időre beröffenti a fűtést, biztos nem automatizálás, mert most a termosztátok irányából lekapcsoltam az áramot, csak az automaták adhatnának neki és nem volt "extra" fogyasztás (0,1-2m3).
(Tudom a tűzzel játszok)
De végül nézem a gázfogyasztást (így vettem észre a fenti jelenséget is) és azt vettem észre, hogy a napi fogyasztása fűtés nélkül is olyan 0,5m3 amit én rettentő soknak érzek, így csak az őrláng fogyasztása egy fűtési szezont nézve 120-150m3 környéke (az évesem volt 1100m3). Ez nyilván fűti a pincét, az energia nem vész el.Csak mint érdekesség írtam, miket megtudhatunk, ha van adatunk hozzá.
Ebből most arra következtettek, hogy egy jobb kazánra a beruházás nem 40-50 év alatt térülne meg, hanem csak 30-40, ezt is jó tudni.
-
amargo
addikt
válasz
vampire17
üzenetére
Én egy rövid ideig még az év elején használtam Z2T-em, akkor azokat a dolgokat támogatta, amiket én használtam. Pár hőmérő szenzor, IKEA-s cuccok, switch. Nem volt semmi extra felhasználás.
Itt pedig a támogatott eszközök listája (ami szerintem rettentő combos): [link]
De az pl látszik, hogy ezt még nem támogatják (igaz a Z2M-be is hiányosan került be): [link] -
Zirowe
nagyúr
Erre gondolsz?
És akkor a zigbee és a ble rész egyszerre használható?10db LYWSDCGQ/01ZM eszközt szeretnék vele majd használni a kb 100db zigbee eszköz mellett, jelenleg a ble részre van egy XiaomiGateway3-am AlexxIT integrációval, de a gateway hatóköre gyenge, 2db-ot nem tud beolvasni.
A gatewayt nem tudom más helyre rakni, de a stick antennáját már ki tudnám jobb lefedettséget adó helyre rakni. -
Degeczi
nagyúr
válasz
Zirowe
üzenetére
Egyrészt egyelőre sold out, másrészt ő már sajnos nem EU, ami megdrágítja. A slae.sh féle stick is CC2652R, szintén külső antennás, és Németországból jön.
A limit szerepel a Z2M oldalán: 50 közvetlen kapcsolat, routereken keresztül pedig 100 ill. 200.
-
Zirowe
nagyúr
Sziasztok, ezt a CC2652R alapú zzh! sticket próbálta már vki?
Sehol se találok infót arról, hogy routerekkel kiegészítve mennyi lenne a max készülék limitje, illetve akkor ezzel a stickkel mehet egyszerre zigbee hálózat kezelés és ble eszközök rendszeres leolvasása?
Most akartam venni egy kész CC2538+CC2592 sticket a jelenlegi CC2531 helyett, de az ára kb egyforma, viszont a CC2652R erősebb/jobbnak tűnik. -
tradeelek11
aktív tag
válasz
vampire17
üzenetére
Hétvégén néztem akkor még nem volt

Nagyon friss még, szerintem megcsinálják inkább előbb mint utóbb
a "hivatalos" zigbee2mqtt integrációt.
Illetve lehet hogy már így tasmotásítva is működik z2m-el,
a listában a Sonoff zigbee bridge sincs a támogatottak között,
még is működik [link]Tisztelettel

-
Vodike
tag
Elektromos padlófütéshez jó ez a termosztát? [link]
Van pár ilyen Moes cuccom és elég megbízhatónak tűnik.
A csodálatos Heato8-at akarom lecserélni tesóméknál. -
amargo
addikt
-
tototos
addikt
Aki Debian 10 HA supervised-ról vált Debian 11-re itt egy nagyon jó leírás mit kell tenni. [link]
Az utolsó parancsnál az architektúrának megfelelő deb fájlt kell letölteni és telepíteni. -
vampire17
addikt
válasz
bpmcwap
üzenetére
Jelenleg 3 integracio letezik Tuya-hoz:
1. A gyari, beepitett: https://www.home-assistant.io/integrations/tuya/ ez egyeni fejlesztes, teljesen felho alapu, lenyegeben egy web API.
2. A "Localtuya" nevu, kulsosok altal fejlesztett Tuya integracio, amivel LAN-on is lehet (innen a neve) iranyitani bizonyos tuya eszkozoket. https://github.com/rospogrigio/localtuya
3. Vegul pedig a Tuya sajat HA integracioja (amit ok is fejlesztenek). Jelenleg csak "felhos" modban mukodik, de alapvetoen minden adott a kesobbi local mukodeshez is (ezt be is igertek a fejlesztok) https://github.com/tuya/tuya-home-assistant
Az egy "1 ev mulva lejar" dologhoz. A localtuyahoz valoban kell egy developer account, ami trial verzios (1 evig ingyenes). Termesztesen ha ez lejar, akkor siman regelhetsz egy masik dev. accountot, csak macera evente pakolgatni a cuccokat...
a 3. megoldas (a tuya sajat integracioja) szinten ezt a dev. accountot hasznalja, viszont amikor a projectet letrehozod, akkor itt mar kivalaszthatod, hogy te ezt HA integraciohoz akarod hasznalni. (ez egy uj dolog a dev. site-on, amit kimondottan a gyari HA support miatt vezettek be) Ha ilyen projectet hasznalsz, akkor minden evben megujithatod a "trialt" teljesen ingyen, ujraregisztralas nelkul.
lasd: [link] (3. kérdés)
-
koala69
tag
válasz
huliganboy
üzenetére
en ezt a blueprint-et hasznalom, tokeletesen mukodik
-
bpmcwap
senior tag
válasz
nemethsza
üzenetére
Én azt úgy tudom - lehet rosszul -, hogy fizetős - van ugyan egy évnyi teszt időszak ingyen -, és amúgy is kínai szervereken keresztül fut, amit szeretnék elkerülni majd idővel. Szóval nem tettem fel, mert nem szeretnék tőle függni, se úgy járni hogy hátra dőlök, aztán egy év múlva meg kakukk a tuyás cuccoknak... Vagy lemaradtam valahol?
-
Degeczi
nagyúr
válasz
huliganboy
üzenetére
Nem ismerem a motioneye-t , de nálam így néz ki a csöngetésről fényképértesítés, hátha segít vmit.
camera.snapshot service hívással kép készül, 10 mp várakozás, h biztosan eltárolódjon, majd mehet a küldés.- service: notify.pushbulletdata_template:message: Csöngettek a kapunál! ({{ now().strftime('%Y.%m.%d %H:%M:%S') }})title: Csöngetés- service: camera.snapshotdata:entity_id: camera.teraszfilename: "/config/www/cam_captures/gate.jpg"- delay:seconds: 10- service: notify.pushbulletdata_template:message: Kapukép ({{ now().strftime('%Y.%m.%d %H:%M:%S') }})title: Csöngetés képedata:file: "/config/www/cam_captures/gate.jpg" -
bpmcwap
senior tag
válasz
Degeczi
üzenetére
nézegettem a HA doksiját és próbálkoztam - kezdő vagyok. Wifis hőmérőre integrációt sehol nem találtam. A tuya látja, de a HA nem..
Egyébként Tuyaból nem is tudok semmit bevinni a HA alá - valamit biztos nagyon rosszul csinálok...
Jut eszmbe, volt kérdés, de válasz nem érkezett rá, hátha valakinek jól jön. A wifis led szallagot egész egyszerű volt integrálni ezzel a kóddal (tudja kapcsolni, a szineket kezelni és az effekteket is tudja):
#LED szallag:
light:
- platform: flux_led
devices:
192.168.5.104:
name: LED Controller
mode: rgb -
Degeczi
nagyúr
-
huliganboy
addikt
Sziasztok!
Elkészült a csengőkapcsolóhoz a rajz alapján a panel. Most nem mutatom meg, mert a forrasztások nem lettek díjjnyertesek
de működik tökéletesen. 30 méter eredeti csengőkábel, hagyományos csangókapcsoló, wemos d1 mini meg a rajz alapján a panel...Ebben a pillanatban tettem le a drágábbnál drágább okoscsengőkről

Köszönöm!

Egy ehhez kapcsolódó autómatizációban kérnék még segítséget:
alias: Csengődescription: ''trigger:- platform: stateentity_id: binary_sensor.csengoszenzorfrom: 'on'to: 'off'condition: []action:- device_id: 3ce4b6ec7171d8135a784e576b73b121domain: mobile_apptype: notifytitle: Csengettek!message: Csengettés történt!- device_id: 5e0c627e2722a0d0abc073635e6168bedomain: mobile_apptype: notifytitle: Csengettek!message: Csengettés történt!- service: tts.google_cloud_saydata:entity_id: media_player.nappalimessage: Az imént valaki csengetett! A mobiltelefonokra értesítést küldtem!mode: singleHogy tudok egy motioneyebe integrált kamera pillanatképét esetleg a mobil értesítéshez kapcsolni?
Köszönöm
-
bpmcwap
senior tag
Próbálom integrálni a HA alá a wifi hőmérőt, de nem eszi meg a config a beillesztett kódomat
Van ötlete valakinek mit ronthatok el?#Hőmérő1:
sensor:
- platform: wirelesstag
devices:
192.168.5.101:
name: Homero1
monitored_conditions:
temperature:
name: "Hőmérséklet_1"
humidity:
name: "Páratartalom_1"
battery:
name: "Töltötség_1" -
Degeczi
nagyúr
válasz
Olympia76
üzenetére
Munkahelyen, boltban okvetlenül, otthon csak akkor fontos, ha előfordul, h idegenek egyedül tartózkodhatnak a lakásban.
Másrészt DEOL (kétellenállásos) bekötéssel nem igényel extra vezetéket, így miért ne? Azzal a bekötéssel az is rögtön megvan, ha vmelyik eszközben csak a kapcsoló okoz fals szabotázsriasztást, h ez melyik zónán történt, és az is, h ez vagy vezetékszakadás, vagy kapcsolóhiba (míg az egyellenállásos SEOL bekötéssel az érzékelő hibája ugyanúgy jelenik meg, mint a kábelszakadás)
Szóval ha csak lehet, DEOL bekötéssel legyen -
Olympia76
tag
A holnapi riasztó szerelés/ konfiguráláshoz kérdezem, hogy Ti mennyire látjátok fontosnak a szabotázs riasztást a belső érzékelőkhöz/ riasztó doboz nyitásához, kezelő programozásához, stb? Kintre a szirénához nyilván kell, de bentre érdemes/ fontos valamilyen megfontolásból?
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Abszolút kezdőként szeretném elkezdeni az okos otthon projektet. Most volt otthon villanyos felújítás, de sajnos nem lett kiépítve csövezés redőnyhöz, radiátorhoz, hőmérőhöz, hogy miért az most nem lényeges. Éppen ezért vezeték nélküli megoldásban kell gondolkodnom, de mivel még abszolút nem vagyok jártas a témában, arra gondoltam, hogy hőmérőket vennék a különböző helyiségekbe, legalább monitorozni. Anno régebben nézegettem az OpenHab rendszerét, fent is van az otthoni nagy gépen, de mivel még nem volt okos eszközöm ezért nem használtam mélyebben. Na a sok duma végén, az lenne a kérdésem, hogy van ajánlott hőmérő, amit érdemes megvenni? Egyáltalán mire érdemes figyelni egy ilyen eszköznél? Pontosság, kompatibilitás gondolom igen, egyéb más paraméter?Köszönöm előre is!
-
Degeczi
nagyúr
válasz
simico
üzenetére
"sose üzemelt 20-22 fok alatti helyiségben" - ennyi a kulcs. Mi pl. használtuk fűtés nélküli előszobában is, és ott már igencsak nulla közelében volt a harmatpont, ott kellett is leolvasztgatnia.
A gond az, h az újabb Aldis típusról pont azt mondják, ezt a működést szüntették meg, és nem áll le...
-
simico
aktív tag
válasz
Degeczi
üzenetére
Érdekes, nekem is Aldis van szűk 3 éve és soha nem jegesedett semmi, pedig a cél páratartalom elérése után ki szoktam kapcsolni és a konnektorból is kihúzom (hogy el tudjam gurítani a tárolási helyére). Mondjuk az is igaz, hogy sose üzemelt 20-22 fok alatti helyiségben, amit ráadásul a kompresszor hulladékhőjével egyébként is kismértékben tovább melegít. Időzítős konnektorra mondjuk nincs is értelme kötni, a cél páratartalom elérésekor kikapcsol a kompresszor és csak a ventilátor megy egy darabig, majd az is leáll és készenlétben áll a gép minimális fogyasztással.
-
Saughassy
aktív tag
válasz
radio11
üzenetére
Teljesen különálló Pi-n csak felpattantintod a picoreplayer imaget, (nevével ellentétben servert is futtathat) és tesztelheted, hogy tetszik-e. Gugu segít, bár elvileg így pikk-pakk megy. Pluginrendszeru o is, amit érdemes felrakni: material skin, Chromecast plugin, Spotty (Spotify), dlna plugin. Tud multi roomot is.
-
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Olympia76
üzenetére
Az áfát már az Alin kifizeted (és ők jól számolják, a szállításra is ráteszik), az pedig, h itthon fizetsz-e még további 399 v 799 Ft lenyúlást, az a szállítási módtól függ: ha normál postával érkezik, akkor igen, ha Aliexpress Standard vagy Aliexpress Saver szállítást kértél akkor nem, mert itthon nem jut a
z állami tolvajbandaposta kezére, hanem az Expressz One hozza ki.Banggood szintén, ha nem postai, hanem "Banggood Express" szállítást választottál, azt futárszolgálat hozza ki (és persze ugyanúgy a teljes összegre számítják az áfát, még pontkedvezménnyel sem csökkentik, azt a bruttóból vonják le)
-
radio11
tag
Sziasztok!
Lassan de egyszer elkészül a HA vezérlőm, (Rpi 7" kijelző és egy 3B+ mögötte, ami lehet, hogy mégiscsak Pi4 lesz), ezen a gépen egyenlőre csak a Pi OS fut és csak full képernyőn mutatja a Lovelace-t. Egy olyan médialejátszót javasoljatok már ami elfut ezen a gépen a háttérben, bluetoothon tolja ki a hangot, tudjon online rádiókat, mp3 lejátszási listákat. Ja és HA alól lehet kezelni.
Csak program és plugin nevet kérnék a többit már összegúglizom. -
Olympia76
tag
válasz
Olympia76
üzenetére
Elfelejtettem belinkelni amit kinéztem. Aki Paradoxhoz akar illesztést, annak esetleg jól jöhet:
https://hu.banggood.com/M5Stack-ATOM-RS-232-M5Atomic-TTL-to-RS232-LevelConverter-Full-Duplex-Communication-Protocol-Standard-Industrial-Control-p-1728185.html?cur_warehouse=CN&rmmds=search -
ojb
tag
válasz
koala69
üzenetére
Én is kíváncsiságból rendeltem.
A 27% ÁFA elvileg benne van már. (9.90$ +TAX 2.67$ +4.41$ szállítás) Viszont én úgy emlékszem, hogy az ÁFA számítás alapja a szállítási és VÁM költséggel növelt összeg
,
de én már ebben sem vagyok biztos.... Majd kiderül.
Viszont nagyon jónak tűnik az ár főként, hogy P-s eszközről van szó. -
koala69
tag
válasz
Vodike
üzenetére
probaltam en is rendelni, de ugy latom, az ado /afa+vam+kezelesi ktg/ kulon jon ra a cirka 17-re -- te hogy csinaltad, hogy mindenestul ennyi lett??? koszi!
-- vagy az esimated to Hungary-- mint becsult ktg, amit kifizetsz, aztan itthon semmi dolgod ??
minden esetre erdekelne majd a tapasztalatod, hogy kellett e meg barmit is fizetni!
-
Olympia76
tag
Köszönöm a válaszokat!
Az interface nem működik, csak a riasztó tért magához

Most volt itt egy DSC-s riasztós megbeszélni, szerdán jön szerelni (ő nem is szerel Paradoxot).
Remélem nem bánom meg, hogy DSC-t választottam a Paradox EVO helyett.
Szimpatikusabbnak tűnik a DSC Keybus interface projekt a PAI-val vagy a paradoxmqtt32-vel szemben még akkor is, ha abba ellenállásokat kell forrasztani
Pedig olyan jól kinéztem már egy ilyet a Paradoxhoz. Kompakt és minden benne van egyben (step down is). Szuperül mutatott volna a dobozban. Főleg, ha a Konnected-hez hasonlítom.
-
itanczos
senior tag
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Olympia76
üzenetére
Nincs belőle gond, 5V toleráns az ESP, és ellenállással egyszerűen lekorlátozhatod a max áramerősséget a teljes biztonság kedvéért
-
Degeczi
nagyúr
válasz
gya/352
üzenetére
Pedig egyáltalán nem kell messzire menni, a népszerű Lidl/Aldi típusnak a kijelzőjén is ott az első LED az alsó sorban:
a leírás is kitér rá:
és ami sokkal fontosabb, valós felhasználói tapasztalatként írta vki (ha nem itt, akkor FB-os automatizálási topikban), h bizony gyorsan jegesedett nála, ha időzítős konnektorban használta.
Állandóan feszültség alatt tartva ez rögtön megszűnt, tehát nem a készülék volt hibás. -
amargo
addikt
válasz
gya/352
üzenetére
Én használtam egy jó kis párátlanító készüléket a felújításkor. Nem tudom mennyire probléma ez a jegesedés, amit Degeczi is említ, mert nálam az volt a lényeg, hogy menjen a készülék. Ha jól emlékszem, ha kisebb volt a küszöb mint a pára, akkor nem kapcsolt be (Trotec TTK 100 S), ezért is tekertem mindig max-ra az érzékelőt.
Ez a Trotec is leolvasztja magát.
-
gya/352
tag
válasz
kipser
üzenetére
A Mideának volt olyan készüléke ami kikapcsolt teljesen ha elérte a páratartalmat, tipusra nem emlékszem, régen volt, kb 10 éve. A most kapható Mideák nem tudom tudják-e ezt.
Az elgondolás egyébként működhet, ki kell próbálni, de valami megbízható páramérőt kell venni, nem házilag összerakni esp-ből meg olcsó alis DHT22-ből.Degeczi Én még nem láttam ilyen páramentesítőt ami leolvasztást kérne időnként, nyilván attól még lehet, bár nem értem miért kellene leolvasztani. a Klímát sem kell leolvasztani. Pláne nem párátlanító üzemmódban.
-
kipser
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék tőletek kérni.
Nem találtam a piacon jelenleg olyan párátlanító készüléket, ami teljesen kikapcsolná magát egy bizonyos páratartalomnál, ezért arra gondoltam, hogy vásárolnék egy páratartalom mérőt és automatizálnám, úgy, hogy ha elér egy bizonyos szintet a páratartalom, akkor kapcsoljon be egy okos konnektor és ha eléri a minimum szintet akkor kapcsoljon ki. Erre az okos konnektorra kötném a páramentesítőt bekapcsolva és így meg tudnám oldani amit szeretnék.
Mit gondoltok ez mennyire jó megoldás? Ti hogyan, milyen eszközökkel valósítanátok meg?Köszönöm szépen!
-
Vodike
tag
Ennyiért szerintem megéri, vettem is egyet: [link]
$17 lett a véve szállítással+adóval
-
válasz
Olympia76
üzenetére
Gondolom resetet kapott valamitől, és visszaállt pl. 1970-01-01-re. Azért nem baj ha van erre figyelés, is hibát dob. A dsc keybus interfacenel lett nemrég olyan feature, amivel NTP-vel be tudja szinkronizálni az időt a központon az interfész (mármint az ESP-n futó sw). Nem tudom PAI tud e ilyet, de jó dolog.
Az 5V-os soros interfacet sajnos nem nagyon tudod kimérni multiméterrel, hacsak nem éppen high-ban van folyamatosan a TX pin.
-
Olympia76
tag
válasz
Olympia76
üzenetére
Na, közben kiderült, hogy csak az időbeállítás tűnt el, emiatt zuhant össze (azért nem volt egyértelmű, mert a 8-as TRBL kódon jelenti vissza mind az időproblémát, mint pedig a szabotázs-zónát és mivel a szekrény ajtaja nyitva van, a szabotázs egyébként is folyamatosan világít). Beállítottam az órát, így összeszedte magát (csak költői a kérdés, de miért kell meghülyülnie, ha akármennyire is rossz vagy üres az órabeállítás).
-
Olympia76
tag
válasz
Degeczi
üzenetére
Megvan a telepítői kód, de úgyis kicserélem az egész francot (és akkor még normális kezelőim is lesznek). Ha a kábelezés engedi akkor megcsináltatom a zónaduplátalanítást is, így ha másképp nem, akkor legalább a Konnected-el rá tudok majd csatlakozni.
@chal,
Gondolom erre gondolsz:
"Do not connect AUX+. It is 12V.
RX/TX are 5V.
For serial connection usually you will need to use TX/RX/GND. If you use optocouplers, probably TX/RX will be sufficient."...de ez azt jelenti, hogy az RX/TX-ben van 5v feszültség (ahogy mondtam én mértem 5V feszültségeket, de nem az RX/TX helyén).
...de az RX/TX-ben nem kéne feszültségnek lenni, nem? Az nem csak kommunikációs pin? -
TBMC
addikt
Philips hue bridge-hez csatlakoztatott 3rd party lámpák, bulbok, megjelennek Apple Home-ban?
-
Pubszon
veterán
Sziasztok.
HA-ban webes felületen szeretnék egy olyan automatizálást beállítani, hogy ha elmegyek otthonról mondjuk kapcsoljon le egy lámpát.
A helyemet tudja, az működik.
Hogyan tudom ezt beállítani?Eddig nem sikerült.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Olympia76
üzenetére
Lehet, h tényleg vmivel gond lehet, mert a normál trouble-t törölnie kellene az élesítésnek/hatástalanításnak, és a túlterhelés ellenei védelem is regenerálódó biztosítékkal szokott menni, tehát még rövidzár után is magához kellene térnie.
Viszont lehet, h a jelenlegi riasztószerviznél van a telepítői kód (gondolom a Paradox is használ ilyet), ami másik szolgáltatónak is kellhet, hacsak nem lehet kiresetelni a panelt. -
válasz
Olympia76
üzenetére
Minden riasztónál lehet bypass-olni a zónákat (ide értve a szabotázs zónát is, ha van), ezt ha megteszed, akkor tuti nem fog beriasztani. Hogy hogyan kell csinálni, az rendszerfüggő, de ezt a funkciót userként is kell tudnod használni, az alap üzemeltetés része, meg kellett volna mutatniuk mikor átvetted, vagy a doksiból ki kell nézni. Én amikor szereltem, akkor bypass + biztos ami biztos alapon távfelügyelet hívása, hogy karbantartás folyik, és ha mégis beriasztana valamiért, akkor tudjanak róla, és ne csináljanak semmit. Aztán utána persze jelzés újra, hogy végeztem + közös teszt. Eddig mindig megértették, elvileg azért náluk ez hétköznapi kérés, ha nagy az ügyfélkör.
RS232-vel pedig vigyázzatok, a soros interfész a PAI leírás alapján 5V TTL (CMOS) uart jelszint, nem RS232. Szóval ha bementek egy boltba, és vesztek egy USB RS232 PC interfészt, akkor attól füstölni fog. Egy ilyen kell hozzá pl., vagy ennek megfelelő bármilyen 5V-os, ali-ról, vagy ahonnét szimpi.
Mindez érvényes amúgy a Konnectedre is, persze annyi eltérés van, hogy ott nincs soros kapcsolat.
-
Olympia76
tag
válasz
itanczos
üzenetére
Szia,
Az alsó RX-TX valóban a modemes/ távfelügyeleti kommunikációhoz kell. Nekem oda be is van kötve a GSM/GPRS modul.
Igen, ezt én is néztem a leírásban, de mivel sosem volt bekapcsolva a PGM, ezért - simán lehet egyébként hogy rosszul - azzal a feltételezéssel éltem, hogy ez ki van kapcsolva. Arra meg nem jöttem rá, hogy hogyan lehetne megnézni, hogy mi a jelenlegi beállítás.
Valami egyébként történt a riasztó konfigurációjával (vagy valami elpukkant benne). Mióta az a hosszú sípolós rákötési próbálkozás volt, azóta folyamatosan világít a TRBL kitörölhetetlenül és beriasztásnál azonnal elkezd riasztani.
Nehezített a pálya nálam a távfelügyeleti bekötéssel, a zónaduplázással, azzal, hogy nem nagyon tudok próbálkozni, mert a szirénát nem tudom kikapcsolni.
A szerződéses riasztószervizem egyszerűen nem érkezik meg, úgyhogy most keresek mást a riasztócserére, "zónaduplátlanításra" (ha megoldható), aztán felmondom a szerződést. Az is korlátozó, hogy kevés a környékbeli riasztós (olyan akit ki is mersz hívni), illetve olyan is van, hogy az egyik ezzel, a másik azzal a távfelügyelettel dolgozik, stb.
-
itanczos
senior tag
válasz
Olympia76
üzenetére
Szia!
Végig olvastam a riasztós story-d.
Nekem is pont ez a riasztóm van és én is szeretném a HA-ba integrálni.
A hozzá kapott leírásban ez szerepel:
Nem kell a doksi szerint át állítani valamit (disable PGM), hogy működjön?
Bár van alul egy modem csatlakozó, ahol szintén van RX és TX pin. Bár gondolom ott a modem vezérlésére szánt infók mennek ki.
Valóban, először egy RS232 - > USB kábel/adapter kellene és egy gépre dugva megnézni, hogy milyen infót ad ki a riasztó. -
vkp
aktív tag
válasz
Olympia76
üzenetére
Arra linkeltem, hogy le van írva hogy a csatlakozó melyik lába melyik. Valamint arra is, hogy ha lejjebb tekersz, akkor láthatod, hogy milyen paraméterekkel tudsz a központhoz kapcsolódni pl. pc-ről soros porton keresztül, ahol is meg tudod nézni, hogy egyáltalán válaszol-e a soros porti hívásokra.
Azt írtam, hogy nekem dsc-n kellett engedélyezni, de nem biztos, hogy paradoxon kell.
Gondolom elolvastad a manualt és már tudod a választ
-
Olympia76
tag
Nem tudom mire linkelted pontosan, de ha arra, hogy könnyen "megégethető" a board akkor pont ezért méricskéltem előtte és olyan kombinációt használtam csak, ahol nem volt feszültség. Egyébként úgyis cserélni fogom ezt az ősrégi cuccot amint egy riasztós hajlandó lesz kijönni.
Azt eddig nem mondtátok, hogy a serial csatlakozást engedélyezni kell a kezelőn vagy bármilyen más módon a risztón, de egyébként nem is találtam semmi utalást erre a riasztó leírásában. Biztosan kell ez?
-
vkp
aktív tag
válasz
Olympia76
üzenetére
https://github-wiki-see.page/m/ParadoxAlarmInterface/pai/wiki/Connection-methods#serial-connection
Nem tudom, hogy a paradox-nál hogy van, dsc-nél minden serial csatlakozásnál (pc-ről beszélek, programozás esetén) jóvá kell hagyni a kezelőn a csatlakozást.
-
Olympia76
tag
Hát őszintén szólva nem nagyon találtam központ specifikus lábkiosztást, Te találtál?
...de egyébként kipróbáltam, rákötöttem nodemcu-val a két-két szélső lábra mindenféle sorrendben (mivel nem mértem ezeken feszültségen gondoltam csak nem sütöm meg mégis a nodemcu-t). És semmi-t nem ad vissza a paradoxmqtt32 az mqtt szerver felé azon kívül, hogy bejelentkezik, hogy beboot-olt a nodemcu.
Ami mondjuk érdekes, hogy az egyik esetben a belső kezelők sípoltak néhány másodpercig, de aztán amikor még egyszer ugyanabban az állásban próbáltam, akkor már nem...
-
válasz
Olympia76
üzenetére
Akkor lehet hogy tényleg nem stimmel valami a serial portoddal. Kizártnak tartom hogy más legyen a lábkiosztása. Nekem soha nem volt Paradoxom, de egy google keresés még baromi régi központok esetén is ugyanezt a lábkiosztást mutatja, de gondolom ezeket te is nézted.
-
-
Olympia76
tag
Nem érted az egészet (mindjárt kivágom a francba). A 4 pin-es csatlakozó bármelyik 2-2 szélső pinje között nincs semmi feszültség, viszont ezen kívül bármelyik, de tényleg bármelyik kombinációban mért két pin között pedig 4.8V körüli feszültség mérhető. Számomra ez nem is értelmezhető. Akkor lehet, hogy ez nem is olyan serial csatlakozó még, mint ami a későbbi Paradox-okon van?
-
Olympia76
tag
válasz
noorbertt
üzenetére
Jó Neked

Tettél fel egy külön ekkora dobozt a konnected-nek?
Ha jól látom a PGM-et még nem programoztad fel az arm/disarm státusz figyelésére illetve a keychain-t a ki-be riasztásra? Bár úgy látom el is fogytak a termináljaid a konnected-en, akkor ezeket nem is tervezted?
-
noorbertt
őstag
Közben sikerült beüzemelni a konnected.io által forgalmazott lapot.
Nekem minden szenzor külön kábelen van ,így nem is volt semmi gond.Amazon.com -rol vettem, így US adaptert kaptam amit a képen látható módon cihánykodtam össze
..
HA-ba fogok még integrálni több szenzort is, de az wemos D1 mini segítségével fogom kivitelezni. (Ablakok, emeleti stb ..)
Már csak valami kisebb szünetmentes kellene, esetleg valami ajánlás? -
-
Olympia76
tag
Egyelőre marhára úgy néz ki, hogy nem jön ki feszültség ebből a csatlakozóból bármelyik szélén mérem az egymás melletti kettőt

@Degeczi, tényleg ennek is 16V a betápja egyébként.
-
válasz
Olympia76
üzenetére
De hát ott van a rajzon is egy
A GND és az AUX+ között 12V-ot kell mérned. Így a 4 pin-ből kettőt máris tudtál ellenőrizni, a maradék kettő meg nem katasztrófa ha fel lenne cserélve, ha nem működik, akkor _csak_ ezeket átkötöd. Amúgy én sem hiszem, hogy variálnák ezt. -
Olympia76
tag
OK, most megint kérdezek egy nagyon alapot: hogyan azonosítok egy test pontot amihet képest mérhetek?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A lapcsalád Alapelvei itt is betartandók!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10400F 16/32GB/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Licencek
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070 12GB GAMER termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire Pulse RX 6800 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- GAMER PC! Ryzen 7600X / RTX 5070 / 32GB DDR5 / 500GB NVMe / 850w Gold / BeszámítOK !
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Egyébként Tuyaból nem is tudok semmit bevinni a HA alá - valamit biztos nagyon rosszul csinálok...
de működik tökéletesen. 30 méter eredeti csengőkábel, hagyományos csangókapcsoló, wemos d1 mini meg a rajz alapján a panel...
,