Hirdetés
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Vivo X300 - kicsiben jobban megéri
- Huawei P10 - pisztácia nem is volt
- Yettel topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
fo_di
őstag
hm, kijött egy új supervisor verzió (vagy a közeljövőben kijön) a home assistanthoz, így akik nem ha os alapon dolgoznak, macerálniuk kell a rendszert (környezeti változókat kell definiálni és 4 hónapon belül debian 11-re kell váltani, ha támogatott rendszeren akarnak maradni)
-
ojb
tag
válasz
Andras6800
üzenetére
Hááát, sajnos nem győzött meg...
A kolléga ráforrasztott egy -- nem működő ( csak a panelen lévő) -- 2.4GHz-es antennára egy vezetéket, de azt nem vette figyelembe, hogy a kialakított "felezett résantenna" illesztő és szűrő köre" nem tartalmazza a működéséhez szükséges felület szerelt L-C elemeket sőt magát a 2.4GHz-s vezérlő IC-t sem.
Lényegében a GND-re forrasztott egy darab drótót...
A következő képen viszont tökéletesen látszanak az antenna kicsatoló körének alkatrészei ill maga a 868MHz-es omni antenna is, ami a PCB-n van kialakítva, hasonlóan mint a 2.4GHz-s.
(csak ez "tekercs" a másik pedig "rés" -antenna)
-
Andras6800
senior tag
Hello,
nem, elvileg a pirossal jelölt a868 MHz-es antenna.
Tado community-n van is erről egy "szoba".
https://community.tado.com/en-gb/discussion/559/radiator-thermostats-out-of-range/p3Egy arc ráforrasztott egy hosszabb kábelt, neki a jelentések alapján bevált.
-
Degeczi
nagyúr
Igen, onnan pl. ez a hozzászólás érvényes most is, én is ugyanígy, pymysql.cursors-al kezelek DB-t Appdaemon alatt (csak nem a rendszerét, hanem sajátot, pl. naptárhoz, viccekhez
, eseménynaplóhoz) -
amargo
addikt
köszönöm, ezek is jónak festenek, bevallom most a performancia nem számít alapont betolok majd egy entity-t appdaemon-ból és update a timestamp-re (db connection-el) a cél, így nem kell a belső id-al bajlódni, de a célom élérem. Holnap, ha lesz időm gyorsan kipróbálom.
Chal: nálam is folyamatos lesz ez, csak egyszerűen 1-2 napos a csúszó ablak..
-
válasz
Degeczi
üzenetére
Azért kérdeztem csak, mert nem mindegy, hogy egyszeri alkalom (régi adatok migrálása), vagy folyamatosan érkező adatok miatt szükséges. A te esetednben pl. az utóbbi. Az előbbiben viszont a legegyszerűbb belapátolni a HA alatt levő sql-be, tényleg nagyon primitív és egyszerű a séma. Ezt meg lehet tenni megfelelően előkészített adathalmazzal (pl. csv-be pakolva), meg 1db sql queryvel.
-
fo_di
őstag
válasz
amargo
üzenetére
itt talán van néhány appdaemonban használható script, amivel működhet: https://community.home-assistant.io/t/solved-options-to-execute-sql-inserts-in-hass-io-for-a-datamart/113269/6
itt meg egy custom integráció alapú megoldás: https://community.home-assistant.io/t/how-do-i-call-an-insert-sql-command-to-mariadb-addon/52945/3
egyik sem nagyon új, így lehet, hogy még dolgozni kell rajta, de jó kiindulópontnak tűnnek -
Degeczi
nagyúr
Még nagyon régi sem muszáj legyen, pl. én is használok telefonos alkalmazást, amivel reggeli induláskor leolvasom a villany- és a gázórát, ez feltölti a saját felhőjébe, ahonnan egy primitív saját HA integrációval leszedem.
Ha tudnám állítani az adat timestamp-jét, akkor elég lenne naponta egyszer is lekérdezni, mert a felhőben persze ott van, h mikor pontosan történt a leolvasás.
Mivel én sem találtam rá szebb megoldást, inkább óránként kérdezem le a felhőből, az már nem nagy eltérés (mondjuk meg főként mert a saját mérés teljesen jól követi a ház fogyasztását, messze 1% alatti hibával, így a szolgáltatói villanyóra csak ellenőrzésként kell - a gáz napi fogyasztást meg nem akarom monitorozni) -
amargo
addikt
Igen ezzel is tisztában vagyok és tudom, hogy ez egy hack. Viszont jó lenne, ha működne.. igen vehetnék egy shelly 3em-et is. Fogyasztással kapcsolatos adatokat importálnék be.
A HA alatt is adatbázis van. Nyilván onnan is támadható a dolog.
Chal: Igen ez a cél és igen ismerem a szerkezetét, majd akkor marad ez az irány..
-
válasz
amargo
üzenetére
Régi adatokat akarsz migrálni HA alá, vagy mi a cél? Ha igen, akkor egy pár soros scripttel told bele az adatokat a db-be közvetlenül, szerintem sima ügy, nagyon egyszerű a séma, összesen 6db táblát használ a HA, abból 1db van amibe importálnod kell. A screenshotodon pont ez látszik ("states" tábla), de ezt gondolom tudod.
-
amargo
addikt
válasz
vampire17
üzenetére
Nem, hanem azt szeretném, hogy a HA-ba beküldött adatnak a created (meg gondolom a last_updated és last_changed) mezőibe szabadon választható timestamp-et tudjak megadni. Valahol olvastam, hogy ez nem igazán támogatott, de azért jó volna számomra. Itt egy példa:

Ezek az adatok 15 perces bontásban vannak. Nyilván az importálás timestamp-je lesz itt, ahelyett, amit szeretnék.
-
vampire17
addikt
válasz
amargo
üzenetére
Ilyesmire gondolsz?
https://community.home-assistant.io/t/timestamp-in-template/53874
-
vampire17
addikt
válasz
Degeczi
üzenetére
En a Node red + HA val vagyok ugy, mint te a python-al
Lenyegeben aminek van akarmilyen outputja, azt a HA node-okkal at lehet vinni HA ala.Most epp a kamera VMS programom (Axxon next) mozgaserzekeles adatait tolom at HA-ba.
Amugy ajanlom kamera VMS-nek nagyon, irto pro a cucc, es remekul lehet parameterezni. Van Linuxra is, illetve dockerbol is fut. 4 kameraig ingyenes, nemi megkotessel, de a "hazi" felhasznalast az annyira nem erinti. Foleg ket dolog miatt imadom.
1. Tudja kezelni a kamerak sajat beagyazott eventjeit (mozgas, vonalatlepes, stb..) igy nem a VMS-t futtato gep CPU-at terheli vele.
2. Rohadt jo az API-ja, sot sajat makrot is irhatsz, amivel akar pl web-query-t is csinalhatsz. Lenyegeben a cucc macro resze egy mini HA
(de tenyleg, meg az interfesz is hasonlit) -
LouiS22
veterán
-
Degeczi
nagyúr
válasz
vampire17
üzenetére
Én a Pythont is csak a HA miatt ismertem és kedveltem meg.
És megéri, mert veszett jó, h ha valamelyik integráció működésében bármi nem tetszik, akkor elég a forrását a custom_components mappa alá másolni, ott módosítani rajta - és újraindítás után már a saját kód lesz hatályban (ráadásul rendszerfrissítések után is)Meg úgy általában nagyon könnyű saját integrációt is összerakni, és automatizálásoknál is, ahol a YAML már nem áttekinthető (pl. mert összetett feltételekre vagy kivételkezelésre van szükség) ott kényelmesen Pythonban is meg lehet írni Appdaemon alatt (amit ráadásul újra sem kell indítani egy-egy módosítás után)
-
tboy72
aktív tag
válasz
LouiS22
üzenetére
Ezt tanúsíthatom! Domoval kezdtem 3 éve, nézegettem a HA-t, de nem tudtam magam rászánni, aztán januárban elegem lett belőle, hogy egyszerűen nem tudom megoldani, hogy hálózati szünet után normálisan elinduljon a Domoticz (hamarabb akart netet mint hogy a router felálljon), így átmigráltam az egész rendszeremet HA-ra. Nem bántam meg! Tényleg més megközelítést kíván, de így bő félév után már olyan mintha mindig is ezt használtam volna! Rengeteg cucc van integrálva, és a a fórumokon is mindent megtalálsz.
Részemről egy nagy POZITÍV a HA-nak!!!

-
vampire17
addikt
válasz
LouiS22
üzenetére
En is Domobol valtottam anno, hat eg es fold a kulonbseg!! Domo alatt folyton azt ereztem, hogy meg van kotve a kezem, milyen hardvert/szoftvert hasznalhatok. HA alatt lenyegeben barmit lehet, amit nem, azt meg (kis tulzassal) ket het mulva mar lehet

Pl Node-RED HA node-okkal irtozatos egyszeru barmilyen entitast berakni HA ala
Bar en most pont azon vagyok, hogy kisse leepitsem a Node-RED-et es amit lehet szimplan HA alatt oldjak meg. Jelenleg pont a HA REST API-val ismerkedem, mert pl az NVR szoftveremmel tudnek direktben adatot atadni a HA-nak REST API-n keresztul, nem kene a Node-RED "forditani". -
fo_di
őstag
válasz
bubi92
üzenetére
ha okoskapcsolót veszel, azt vedd figyelembe, hogy amihez nincs oda írva, hogy nem kell, azoknál kell a nulla is a rendszerbe (itthon a legtöbb helyen a kapcsolódobozokba csak a fázist viszik be)
szóval érdemes nullavezetőt nem igánylő dimmert/kapcsolót keresned (ezek úgy működnek, hogy a lámpán átfolyatnak egy minimál áramot, ami azt jelenti, hogy ha ledes lámpát teszel mögé, akkor villódzhat, ha nem raksz fel egy "megkerülő", bypass egységet, ami a minimál áramot a lámpát megkerülve tudja átadni)vannak olyan egységek is, amiket a meglévő kapcsolód mögé rakhatsz be, így tetszőleges kapcsoló lehet előtte (pl a shelly dimmer egy jól használható darab, tud nulla nélkül is menni és később rendszerbe is foglalható)
-
LouiS22
veterán
válasz
üzenetére
Nézd, én azt írtam le, hogy egy gyártónak és forgalmazónak nem kötelessége 3rd party dolgokat supportálni. Ennyi, nem több.
HA-Domo váltás: szépen tud párhuzamosan futni egymás mellett, pontosabban MQTT-vel szépen be tudod húzni HA alá is a domós cuccokat (nekem a vízóra mérés pl. még így fut).
-
bubi92
őstag
Hejho!
Villanyokosítás előtt állok. Jelen esetben a kapcsoló okosítás lenne a legjobb megoldás számomra. Ki is néztem, hogy talán a sonoff t2 lenne a legmegfelelőbb, viszont felmerült barátnő részéről, hogy legyen már dimmelhető. Nem nagyon találtam erre vonatkozó leírást. A fenti kapcsoló tud fényerőt állítani applikáció nélkül? Vagy tudnátok ajánlani olyan fali kapcsolót(2 köröset), ami dimmelhető? -
törölt tag
Ja., konkrétan igen. Lehetett volna a postaköltséggel terhelve visszaküldeni a szerkezetet, de az az ezres - őszintén szólva - most nem zavart, a cég korrekt volt, ezzel viszonoztam.
Az más tészta, hogy a honlapon még most is SK102 van fent:
#28158 LouiS22
Ebben nem értünk egyet a legnagyobb tisztelettel. Pont ebben a topikban hangzik furán a #28163-as bejegyzésed, mert itt minden arról szól, hogy ahol csak lehet, leszedjük a gyári fw-t, és kivesszük a kínai-felhő kontroll alól a kütyüt, vagy addig faragjuk, míg együtt nem megy a HA-val, vagy a Domoval, vagy bármelyik DIY okos-otthon központtal. És igen, vannak cégek, akik segítenek ebben élőszóban, vagy e-mailben.
Érdekes módon nekem az LG adott segítséget a tévém WOL felélesztéséhez Domoticzon keresztül. Ja, az nem klíma... igazad van. Sőt, az UniFi-vel már napi szinten levelezünk a DoorAccess projekt miatt... upsz, az se klíma, tényleg.
És az az egy miskolci klímás srác ingyen lejött hozzám (kb 20+20 km) eltöltött a klímával egy órát a wifi dongle cserékkel - pedig nincs otthon semmilyen okosrendszere - majd a működő SK102-t megvettem tőle. Még kiszállást sem fogadott el, mert azt mondta, úgyis errefelé volt dolga.HA-val kapcsolatban pedig: párhuzamosan zajlik az átállás HA-ra a Domoticz életben tartása mellett. Nem nagyon reklámozom, mert még tar kopasz vagyok benne, és 180 fokos fordulat az egész a Domoticzhoz képest.
A Domoticznak az lett érvágás, mikor Jadahl abbahagyta a Synology NAS-ra implementálást, és én akkor kezdtem pedzegetni a HA-ra váltást. Sajnos MálnaPC-n futtatva Raspberry OS alatt elég vacak... én Ubuntut tettem alá, úgy jól (vagy inkább jobban) működik. Bocsánat, hogy nem emlékszem ki volt az, de az ő javaslatát tartom: két rendszer lesz, HA+Domoticz. Csilliárdnyi LUA szkriptet írtam, amit nem akarok a HA-ra átvariálni, így nagy valószínűséggel az öntözőrendszer, a redőnymozgatás, és egyéb apróbb nyalánkságok maradnak a Domoticzon, szép lassan, egyenként pedig áttelepszik minden olyan okos-szerkezet, amit a HA elfogad. Lehet, hogy a végére már mindent...
-
válasz
LouiS22
üzenetére
Főszabály szerint netes rendelésnél amúgy a visszaküldés ára téged terhel.
Ha nem tetszik a termék, vagy elrontottad a rendelést, akkor nyilván igen.
#28168: így már oké, csak elsőre azt írtad hogy "téged terhel", ami ugye azt jelenti, hogy semmilyen formában nem kapod vissza.
-
LouiS22
veterán
A Midea disztribútorok 99%-a netről levett képet használ illusztrációként (az okosabbja azért odaírja, hogy illusztráció).
Amúgy 102-est nagyon elvétve találni csak, kb 2 éve leálltak a gyártásával és csak a 103as stickeket szórják.
Főszabály szerint netes rendelésnél amúgy a visszaküldés ára téged terhel.
-
Mondjuk ennek a sztorinak nekem ez a legdurvább pontja:
Rendeltem a netről 102-est, de 103-ast küldtek. Korrekt volt a cég, és megértették a problémámat, így egy visszaküldés árával megúsztam a félreértésüket.
Ki volt írva hogy 102-es? Mert az egy dolog, hogy nem értenek hozzá, de hogy még te fizess a visszaküldésért, az meredek. -
-
vkp
aktív tag
válasz
LouiS22
üzenetére
A nagy gyártók hajlandóak arra, hogy a termékeik rendszerben (természetesen csak saját rendszerben) működjenek. Már az is eredmény (már akinek), hogy Homekit kompatibilis cuccot gyárt némelyik. Egyébként meg igen, arról szól a mai világ, hogy vegyél meg valamit, használd ahogy a gyártó elképzelte, aztán két (fél) év múlva dobd ki a szemétbe és vegyél újat.
-
zsamiatt
őstag
válasz
LouiS22
üzenetére
annyiból nincs igazad, hogy ha én eladók valamit igyekszem a legszélesebb körű tájékoztatást adni az ügyfélnek. Ha árul ilyen megoldást akkor igenis nézzen utána a dolgoknak. Nem csak felb***m a klímát bedugom oszt már is smart lettél. De jó kerestem az ügyélen 0 munkával további 2e Ft-t.
-
LouiS22
veterán
válasz
üzenetére
Két észrevétel: a klímásoknak nem kötelességük ismerni a home automation trendeket, ők a gyári megoldást árulják - szóval ezért kárhozatni őket LOL
A másik: szerintem felejtsd el a domót és válts HA-ra. Körökkel gyorsabban fejlődik, mint a domoticz és sokkal nagyobb a jövőbeni potenciál is benne (hatalmas közösség van mögötte, míg a domo továbbra is egy ember pályaműve).
-
törölt tag
Kicsit más sztorik következnek - múlt hét szabadsággal telt el, úgyhogy alkottam egy keveset:
1. Domoticz & Midea SK102 vs SK103 wifi izé
2. Dockeren futtatott AdGuard vs kínai kütyük telepítése
3. ZNDMWG02LM (Xiaomi Mi Smart Home Hub) vs hülye DNS beállítások + láthatatlan SSID probléma1. Sajnos a tavaly felszerelt Midea légkondi SK103 wifi vezérlővel érkezett. SK102-vel simán menne a Domoticz-cal, amúgy pedig látná a rendszer, de inkompatibilitás miatt nem tudja kezelni, nem tudja belőle az adatokat kiolvasni a Domo, és utasításokat sem fogad tőle a 103-as.
Rendeltem a netről 102-est, de 103-ast küldtek. Korrekt volt a cég, és megértették a problémámat, így egy visszaküldés árával megúsztam a félreértésüket. Itt jegyezném meg halkan, hogy a klímások 99,99%-ának halványlila gőze sincs arról, hogy hiába van okos klímád, az attól még nem biztos, hogy az okos otthon rendszeredbe integrálható. Parázs vitáim voltak olyan 7-8 klímással az ügyben emiatt. Végül az egyik miskolci kolléga volt olyan kedves, személyesen megnézte a problémámat, és elhozta az összes wifi-fittyfenéjét, és hála Istennek volt köztük 102-es is, amivel simán ment egy Domoticz plugin telepítése után. Ijesztő, hogy már lassan 103-ast sem lehet kapni, hanem SK103X van helyettük... ki tudja, ahhoz mi lesz jó, vagy mi nem.
De ha már lúd, legyen kövér: a neten rátaláltam egy megoldásra: végre az SK103-at is lehet kezelni, legalábbis HA alatt biztosan. Csak idő kérdése mikor írják át a szkriptet Domoticzra. Prücök a gépezetben, hogy két piszokhosszú adatsort kell kiolvasni a Midea rendszeréből: a K1-et és a Token-t. Egyik 64 karakter, másik 128. Plusz egy hekkelt Midea appot kell telepítened egy Android szimulátora, hogy kiolvashasd ezeket, szóval nem sétagalopp... már csak ezért is ki fogom próbálni.
2. Közben a MálnaPC-ről a NAS-omra átugrott a Pi-Hole, melyet Dockeren futtatok ezen leírás alapján. Érezhetően gyorsabb és nem is kellett vele szöszölni annyit (korábban volt már Pi-Hole-om NAS-on, de ügyetlenül telepítettem, és nem hozta a tőle elvárhatót). Aztán belevágtam egy jóval erősebb tartalomszűrésbe, de ahhoz már a Dockeres AdGuard Home kellett. Nos, ez annyira komolyan veszi a feladatát, hogy mikor új kínai kütyükhöz akartam a telómra appokat telepíteni, az AdGuard egyszerűen blokkolta azokat. Kikapcsolva sem sikerült a műsor, hanem visszaállítva a DNS-t az alapértelmezésre (általában a router IP címe), és lőn világosság (A telefonos netem VPN-en lóg az otthoni rendszeremen, nem akartam megbolygatni).
3. Ugyanaz a szitu, mint a 2-es pontban, megfejelve annyival, hogy itt majdnem egy hetembe tellett, mire a Smart Home Hub rácuppant a telefonomra. Sajnos itt is a DNS volt a ludas, de annyira, hogy szóba sem állt velem a Xiaomi kütyü, míg a rejtett SSID-t mutogattam neki. Aztán mire végre minden összejött, és mind a Bluetooth, mind a Zigbee motyókat felismerte és elfogadta, csak azután állítottam rejtettre az SSID-t, és minden működik szépen... azóta is. Itt egy megjegyzés a margóra: nem látja a Domoticz sem ezt a kütyüt, se a rá csatlakozó eszközöket. Erre még ki kell találni valamit. Sajnos csak a ZNDMWG03LM hekkelhető, az enyém pedig nem olyan.
Plusz egy info: 2db nanoHD-m van, ugyanazzal az SSID-vel, és csak arra csatlakozik a HUB, amelyik közelében feltelepítettem a rendszerre, hiába van közelebb a másik AP-hoz. Gond nincs, mert a nanoHD erős, de szerintem ez egy tervezési hiba, hogy figyeli az AP MAC addresst is a HUB, és csak ahhoz hajlandó csatlakozni, amelyikkel először egymáshoz értek.Elnézést, ha sok voltam, de most ki vagyok pihenve és jó volt szöszmötölni egy hétig a cuccokkal.
-
vampire17
addikt
válasz
vampire17
üzenetére
Ehh tulcsusztam...
https://www.zigbee2mqtt.io/information/zigbee_network.html#end-device
"End devices do not route traffic. They may also sleep, which makes end devices a suitable choice for battery operated devices. An end device only has one parent, either the coordinator or a router, generally the closest device when it was paired. All communications to and from the end device is via their parent. If a parent router goes offline all traffic to its children will cease until those end devices time out and attempt to find a new parent. Some models of end device, notably Xiaomi, don’t attempt to find a new parent so will remain isolated until re-paired with the network.
Examples: WXKG01LM, RTCGQ01LM, MCCGQ11LM" -
tsilver
senior tag
hogyan lehet Ha alatt routert cserélni, A központtól távol van de a kettő között van egy Blitzwolf konnektor de valamiért ragaszkodik a központra való csatlakozáshoz
-
tlala
addikt
Csatlakozom az előttem szólóhoz, Blitzwolf SHP-13-as zigbees konnektorokat használok, hibátlanul üzemelnek.
Rendszeresen vannak 2-3 darabos akcióban is (gyakran EU-s raktárból is), olyankor érdemes vásárolni. -
-
Saughassy
aktív tag
-
válasz
Saughassy
üzenetére
Mindezen túl is érdemes bekapcsolni szerintem, ha már tudja. Teljesen idióta működés egy monitorozott eszköznél hogy kikapcsolgat a management modulja, nehéz így helyileg monitorozni. Ugye ilyenkor az adatgyűjtő szoftvereknél nem az van, hogy "0" értékeket kapnak, hanem timeoutolnak, ebből tudnak galibák lenni. A SAJ integráció pl. a HA core része, szóval még azt sem mondanám hogy valami félnótás külsős csinálja, ehhez képest 3db ezzel kapcsolatos patch-ig követtem hogy "demosmtartutibiztoshogyjó", és még mindig nem volt jó

Amúgy nagyon kicsi a fogyasztása, pár W, szerintem annyit megér.
-
válasz
Saughassy
üzenetére
Froniusnál állítólag van valami opció, amivel a managament alrendszer + wifi (vagy ethernet) életben tartható éjszakára. Nézz bele a menüjébe, mobilappba, doksijába, biztosan meg fogod találni. Nekem SAJ inverterem van, az is előadja ezt, mikor turkáltam neten a probléma után nyomozva (HA alatt a SAJ integráció pontosan azt játszotta ami nálad is történik), akkor jött szembe az ez az infó a Froniusról.
Amúgy én ráuntam (főleg hogy az én inverteremnél nincs ilyen "night mode" funkció), írtam végül hozzá saját REST alapú szenzorokat, és dobtam a gyári integrációt, azóta béke van.
-
Saughassy
aktív tag
Sziasztok,
Raspberryn fut egy 2021.1es Domoticz, amihez találtam egy könnyen konfigurálható Fronius inverter python plugint.Teljesen jól is működik, egészen egy napig. Reggelenként viszont nem kezdenek el érkezni a friss adatok, csak ha újraindítom a plugint. Nem látok a logban semmi furát.
Azt viszont tudom, hogy az inverter naplemente után elmegy aludni, majd reggel felébred. Ez lehet a probléma kulcsa.
Vajon van olyan opciója a Domoticznak, ami az este hiába probalkozo plugint letiltja/állítja?Az inverter tuti felébred, a saját appja gyűjti szépen az adatokat.
Előre is köszönöm a tippet.
(Itt a linkje, akit érint:)
https://domotuto.com/fronius_domoticz_plugin/ -
LouiS22
veterán
Nincs ilyen. Ami neked szimpatikus. A zigbee.blakadder.com oldalon megtalálsz szinte minden létező zigbee cuccot, kattintsd végig aztán ami szimpi, nézz utána és ha még mindig szimpi, akkor rendeld meg. Hozzátéve: én biztosan nem tennék semmilyen ilyen eszköz mögé olyan eszközt, ami sokamperes - egészen egyszerűen azért, mert nem hiszem el azt, amit ráírnak kínában (márpedig mind ott készül, mi több, nagy valószínűséggel egy tőről fakadnak, de majd látni fogod a fotók alapján a szembetűnő hasonlóságokat
). -
fo_di
őstag
mi most a go-to olcsó zigbee fogyasztásmérős okosdugalj? az ikeás nincs rossz áron, csak sajnos nem mér fogyasztást és nincs fizikai gombja, így valami olyan kéne, amit konnektorba lehet tenni, 16 ampert kibír, mér fogyasztást és kapcsolója is van
valami blitzwolf vagy mi most az ajánlott? (vagy ki mit használ? wifisből blitzwolfokat használok, de kéne 1-2 zigbee is, repeaternek) -
fo_di
őstag
válasz
Suineg
üzenetére
androidra ahogy a linked is írja, csak a home assistant core megy fel, a supervisor és a kiegészítők nem, az os meg végképp nem (de a leírás szerint a core telepítés sem támogatott, ha bármi problémába ütközöl, magadra maradsz)
én biztos nem raknám fel android alá, kifejezetten nem előnyös. falipanelkéne nyugodtan maradhat androidon, mert ahhoz már csak böngésző kell, a szervernek meg egy linuxos gépet használnák inkább, nem feltétlen windows tabletet -
wyattthoearp
tag
Sziasztok, alu redőnyt szeretnék valamilyen módon telefonról vezérelni. Jelenleg távirányítóval működik, csak annyit tudok róla, hogy ASA motorokkal van szerelve. Tudtok/létezik erre megoldás?
-
Suineg
senior tag
Olvastam ezt. Létezne, hogy androidra is rá lehetne tenni a Home asistant OS-t és a többi supervised, Kiosk megjelenítőt meg mindent. Meglenne a szerver meg a falipanel egy androidos táblagépen és nem kellene hozzá windows-os tablet?
-
kaskri
csendes tag
Sziasztok!
Valaki segítsen legyetek szívesek. Shelly 1L bekötve, hozzá bypass szintén. LED izzóval tökéletes volt, de most lecseréltem egy OBI által forgalmazott, műanyag búrás LED lámpára, amivel random villog lekapcsolás után. Sokszor kapcsolgatok és akkor egyszer normálisan lekapcsol. Mi lehet a probléma? Ha még egy bypass-t bekötök, azzal okozhatok bármilyen problémát? Elöre is köszönöm a segítséget!
-
-
Suineg
senior tag
válasz
vampire17
üzenetére
Akkor a HA Supervised OS melett mindjárt megvan aKiosk kijelzője is?
Az OS miatt tud menni 24/7 -ben is? Az se gond neki, hogy Wifiről megy az egész folyamatosan? Képernyő védőt lehetvezérelni a Tablet kamerájával? Láttam olyat, hogy amikor elé állt az ember akkor éledt fel a kijelz, vagy hasonló dolog.. -
cpt rodgi
tag
HA alatt esetleg van puch limit? eddig csodaszepen kaptam az üzeneteket, a "Mobil alkalmazás" integracion krresztül, de most odaveszett. mind a 2 telefonon...
-
ojb
tag
válasz
vampire17
üzenetére
Ami a képen van az "wired bridge"?
A kép alapján az, mert a Wifi antenna környékén nincs semmi alkatrész...
A panel jobb szélén lévő PCB kialakítás nagy valószínűséggel a 868MHz-es antenna rész és nem az általad jelölt...
A kékkel jelölt területről kellene jó minőségű fotót készíteni a panel mindkét oldaláról. -
vampire17
addikt
Sziasztok!
Tado Bridge-et hackelnek...
Szerintetek hova kellene forraztani az antennat?
Ilyesmi antennara gondoltam:
https://www.conrad.hu/p/868-mhz-es-antenna-h-tronic-ht250a-1618115-1273411
Ezt lehet tudni a protokollrol:
-
Rosep
senior tag
Mágnesszelep kapcsolásához milyen (Zigbee) relét rakjak szerintetek? (Kalapsínes kialakítású lenne a legtutibb.)
-
Degeczi
nagyúr
válasz
LouiS22
üzenetére
Azt nem tudom megérteni, a GUI-n végzett beállításokat miért JSON-ban mentik a rejtett mappában lévő registry-be...
Ez uis, mivel nem emberi fogyasztásra való formátum, kizárja azt, h kézzel átránts egy tesztkonfigon kikísérletezett beállításkészletet az éles rendszerre
míg ha YAML lenne, egyszerűen átmásolhatnál bármit. Azért érthetetlen, mert a JSON és YAML amúgy rokon formátumok, és semmiből nem állt volna előbbi helyett utóbbiban készíteni a mentést.
Hasonlóképp a GUI-n végzett device automation-ök sem hordozhatóak, mert csak az adott konfigon érvenyes device_id-kra hivatkoznak, és nem entity_id-kra, amik lehetnek azonosak, beszédes nevűek több rendszeren is.Amúgy a GUI-val nincs baj, és pl. az energy panelhez szükséges beállításokat abban is lehet pótolni, csak persze sokkal egyszerűbb a customize_glob.
-
LouiS22
veterán
Ez az, ami engem is zavar. Hiába van az, hogy "elvileg" a GUI-sodott integrációba átemelődik a yaml konfig, és you can safely remove from configuration.yaml, a valóság sok esetben árnyaltabb.
Nagyon bízom benne, hogy a srácok is belátják majd ezt. Kb.most érünk abba a fázisba, hogy a geek közösség és a lelkes amatőr user zéró ismeret nélkül igényei ütközni fognak. -
válasz
Degeczi
üzenetére
Én is a napokban állítgattam be, a doksi tényleg nagyon foghíjas. Szerencsére nálam egyéb okokból be vannak lapátolva a napelemes és a áramszolgáltatós szenzorok utility meterekbe, azokat megette alapból.
Amúgy a másik gond, hogy kezd eléggé valamiféle split brain állapot kialakulni a kézi yaml config és a gui között, és egyre csak rosszabbodik a helyzet, ezt az Energy dashboard is jól megmutatja. Ha van egy évek óta csiszolt configod, akkor túrhatod a fórumokat hogy idomítsd hozzá az új funkcióhoz a szenzorokat, vagy egyéb dolgaid. Ha viszont mélyebb ismeretek nélkül összeklikkelgeted a guin (pl. inverter integráció hozzáadása, bármiféle customizáció nélkül, csak kettőt klikkelve) akkor működik ugyan, de közel sem lesz annyira testreszabott és átlátható. Kíváncsi vagyok hova fog ez vezetni hosszútávon.
-
vkp
aktív tag
Van egy láncos tetőablak nyitó motorom. Ezt szeretném shelly2.5-el vezérelni. Mivel ez egy kétvezetékes 24V-os DC motor , ezért 2db 2 morzepárral fordítok neki polaritást.
Ami kérdés, hogy a shelly kisfesz módban tud-e fogyasztást mérni, ezáltal végállást kalibrálni? -
noorbertt
őstag
-
noorbertt
őstag
Robot porszívót szeretnék eldugni a konyhaszekrény alá, ahol van egy könnyű alu díszléc.
Ha onnan kivagok egy kb 40-50 centis ajtót akkor azt mivel lehetne mozgatni?
Arra gondoltam hogy teszek rá arra a 50 centis darabra fentről 1-1 zsanért és valami toló motorral felnyitni.Tudnátok ajánlani valamilyen olcsóbb tolomotort erre?
Sonoff basic van dögivel itthon, az lenne a legjobb ha áram alatt kinyomná, majd ha nem kap áramot akkor vissza húzza magát. -
Degeczi
nagyúr
válasz
LouiS22
üzenetére
Abszolút...
Itt talán kicsit korán került ki élesbe a fejlesztés (ami persze nem baj, mert valós visszajelzések alapján változtatják) és a doksi is szó szerint naponta változik, nem teljesen egyértelmű, mi kell hozzá (pl. a last_reset sem), a hiánypótlás módja sem feltétlenül (mivel eddig nem kellett, én sem tudtam, h van egyáltaláncustomize_glob), ezért írtam az alábbit -
LouiS22
veterán
válasz
Degeczi
üzenetére
Én eddig is remekül vizualizáltam a fogyasztási adatokat (félre ne értsd: tök jó ez az Energy tab, át is mozgattam a dolgaim ide), de látva a vonatkozó HA topik pörgését erősen elgondolkodtam azon, hogy tényleg nagyon konzumer irányba forudlt a fejlesztés és mind több és több olyan user érkezik meg, aki képtelen visszaolvasni, kettőnél több percet kódolással tölteni, ámde rohadt hangosan visítani, hogy NEMMŰKÖDIK!
-
Degeczi
nagyúr
Ha vki játszana a HA-ban nemrég megjelent Energy füllel, de nem elérhetőek ott ehhez a szenzorok, mert azoknak rendelkezniük kell pár jellemzővel (és pl. Modbus szenzorhoz ez közvetlenül be sem állítható egyelőre), akkor a legegyszerűbb megoldás globálisan pótolni egy összes ilyenhez egy ilyen customize bejegyzéssel (persze átírva a megfelelő wildcardra, nálam pl. xxxx_osszfogyasztas némelyik ilyen szenzor):
homeassistant:customize_glob:sensor.*_energy:last_reset: '1970-01-01T00:00:00+00:00'device_class: energystate_class: measurement -
radio11
tag
Van 2db olcókinai NO szelepvezérlőm ha valaki kísérletezni szeretne.
-
vampire17
addikt
válasz
Olympia76
üzenetére
Ilyesmi:
Ez alapallapotban nyitott, de van "NC" valtozata is, ha az kell inkabb.
Ilyennel lehetne meg probalkozni, ha az ember tenyleg nagyon finom vezerlest akar, de nekem nem erte meg, mert megdobta volna a koltsegeket (kellett volna meg hozza ez-az, meg nekem is sokkal tobb munka lett volna a vezerlesevel), plusz igazan igeny sem volt ra...
2 SONOFF 4CH PRO R3 (Tasmotaval) kapcsolja oket, (7 kor van). A Shelly 1 a kazant kapcsolja. A vezerlest egy Pi3 vegzi, Node-RED-el (mivel csak futes kell, eleg volt egy egyszeru Dashboardot osszerakni a megrendelonek, nem kellett a HA komplexitasa. "Agyuval verebre" dolognak ereztem
)Lanbon L8 openHASP-al a "termosztat", ezen lehet kezzel allitani a futest es az utemezest mind a 7 koron.
rfxcom rfxtrx433xl szedi ossze a homerseklet adatokat es adja az a Node-RED-nek.
A Node-RED bent ezeket a Node-okat hasznalom:
https://flows.nodered.org/node/thingzi-logic-climate

https://flows.nodered.org/node/thingzi-logic-timers(eloszor ezt probalgattam, de a fonti ketto egyutt profibb)
-
cpt rodgi
tag
válasz
LouiS22
üzenetére
tudom a hatranyat. az öregem szeretne tv-t taviranyitani, de neki webos 2 van, illetve most szerzett motoros napernyöt, ami sajnos rf... (wifiset nam tdtak adni neki....mindegy is ez lett.)
a napernyo kap 2 reed relet, es egy d1 et, igy a benn, kinn, esa valahol feluton info visszajön. tv meg pinggel lesz visszaigazolva.. szoval abbol fözünk ami van . kellene egy ir, es rf bridge HA ala
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A lapcsalád Alapelvei itt is betartandók!
- PlayStation 5
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Vezetékes FEJhallgatók
- Vivo X300 - kicsiben jobban megéri
- AliExpress tapasztalatok
- Milyen TV-t vegyek?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- LENOVO L13 Yoga 360 touch - 13,3" - i5 10210U, 8GB RAM, SSD, jó akku, - számla, 6 hó gar
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R7 8700F 64GB DDR5 512GB SSD RX 7700 XT 12GB LIAN LI LANCOOL 217 FSP 650W
- 27% - iiyama G-MASTER G2470HSU-B6 IPS Monitor! 1920x1080 / 180Hz / 1ms / FreeSync
- Lenovo T480S i5 8350U, 16GB RAM, 256GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 5700X3D 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest