- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Prohardver app (nem hivatalos)
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
murdock25
tag
válasz
Dyraxx #30612 üzenetére
Annyit tud, hogy slave módban sütöd el. Magyarán ha van beépített vaku a gépeden (kis felpattanó), akkor annak a villanása révén el tud villanni ő is, de csak akkor, ha egymásra látnak (magyarán vaku látja a gépvázon lévő vakut). Enélkül az 568-at csak akkor tudod elvillantani, ha veszel egy adót a gépedre és egy vevőt meg a vaku aljára. Ebből vannak egyszerű manuál kioldók (csak elsüti), vagy olyanok, amelyek tudják állítani a TTL/HSS/villanás mértéke dolgokat.
Amúgy ezek a yongnuo vakuk elég jók abban, hogy a feje körbe forog, illetve fel-le is jól állítható.
Jah, az még kimaradt, hogy zsinóros megoldással is el tudod villantani, ott ugye a zsinór hossza meg jellege egy kompromisszum, de azzal lehet "távolról" elsütni még vakut. -
murdock25
tag
válasz
Dyraxx #30609 üzenetére
Így első olvasatra akkor Te nem nagyon fogod levenni a vakut a gépvázról, magyarán nem lesz szükséged távolról elsütni. Akkor egyértelműen jó egy 568ex iii, ttl/hss megvan benne. De lehet sima manuál vakuként is használni, olyankor csak elsül a beállított erővel, ennyi. Utazáskor pl. beltérben jó lehet, mondjuk alacsony belmagasságnál felfelé irányítva jó portréra is, meg teret bevilágítani.
568ex iii mindent tud, amit az 560iv, kivéve azt, hogy nincs benne gyárilag vakukioldó vevő. -
Peczek
aktív tag
válasz
Dyraxx #30597 üzenetére
Kültérbe szerintem kell a HSS (High Speed Sync). A YN 568 ezt nem tudja. A TTL pedig azért kell portrézáshoz, mert ha Yongnuo YN 622-val akarod távvezérelni (portréhoz ez szükséges), akkor a vakunak tudnia kell a TTL-t a teljesítmény távszabályozáshoz, akkor is, ha csak manuálban használod. A YN 622 használtan már elég olcsó. Van olyan YN vaku, amelynek van saját vevője, talán a Yongnuo YN685N pl. ilyen, akkor nem kell alulra vevő.
Nekem is YN van, de állítólag most már Godox-ot kell venni, annak van jövője.
Még valami: a YN elég baba, de időnként nem villan, tehát munkára nem használnám. Ez egyébként nem egy objektívek topik?
-
robi212
tag
válasz
Dyraxx #30586 üzenetére
Köszi.
Állványról használnám, szóval a stabi annyira nem lényeg, meg a súlya sem.
Az, hogy nem időjárás-álló inkább zavarna, de végülis az sem vészes.
Most találtam 260 000 -ért egy használtat, megbízható helyről, ha minden igaz 1 év gari is lenne rá.
A 150-600-ra gondolsz? Csak a 600 miatt vagy másban is jobb? -
válasz
Dyraxx #30575 üzenetére
Baromi nehéz jó példát találni, mert nagylátón szinte sose használtam nyitva - de amit figyelmetlenség miatt véletlenül kettőnyolcon lőttem, az bizony nem szép.
Egyébként ugye viszonylag nehéz fényviszonyok, meg a Tamron 17-50 nem is járt nálam*, szóval nem tudom összehasonlítani - lehet, hogy az is elvérzett volna itt.
*annak idején az volt a mondás, hogy a stabis Tami képe szemmel láthatóan rosszabb, mint a mentesé - nekem meg a stabi fontos szempont, szóval az nem is jöhetett nálam szóba
-
válasz
Dyraxx #30566 üzenetére
Hát ugye ha fókusz nincsen, akkor semmi nincsen... de nekem nincs ilyen bajom a 17-70 C-vel. Inkább az kellemetlen, hogy nagylátó végén kb f5.6ig elég ergya a széleken.
Egyébként ha nem kell a nagy fényerő, egy használt 16-85 gombokból kijön, aztán ha nem válik be, nagyobb bukta nélkül túladsz rajta. (Ha meg van lé, ott van még a 16-80...
) l
-
puhos363
tag
válasz
Dyraxx #30557 üzenetére
Szia!
Nekem van egy 17-50-em, igazi mindenes (amire nekem kell) bőven elég és jó. Egy D5600-on használom. Gondolom ismered [link] ezt az oldalt. Itt persze más gépet is ki tudsz hozzá választani. Szerintem a 17-50 egy jó választás lehet.
Ezen az oldalon pedig a kész képeket tudod megnézni, ami a kiválasztott objektívvel készült [link] . -
rekid
addikt
válasz
Dyraxx #30488 üzenetére
Az FX/DX crop faktor témát illetve, hogy mi a különbség egy FX és DX lencse között először rakd rendbe a fejedben mielőtt bármit vennél.
Objektívet a nagy fotós boltokban lehet bérelni de eléggé elborult a dolog mert mindenhol ott kell hagynod kaucióban az obi teljes árát..
-
kovsol
titán
-
kovsol
titán
válasz
Dyraxx #30485 üzenetére
Látom van még itt zavar.
A Crop faktor mértéke a szenzor méretéből adódik, nem pedig az objektívből.
Egy FF és egy APS-C objektív között az az eltérés, hogy mekkora képet tud vetíteni a szenzorra.
Szemléltető kép:
Ugye teljes pazarlás lenne a gyártóktól, ha a kisebb szenzorra szánt objektív is kirajzolná a nagyobb képet, mert az növelné a méretet, árat.Egy szó mint száz, édes mindegy, hogy full frame vagy APS-C objektívet raksz rá, a végeredményben ugyan azt a látószöget fogod kapni a kamerádon ha azonos mm-re van állítva.
-
-
rekid
addikt
válasz
Dyraxx #30473 üzenetére
Na ez egy totál papíron generált butaság.
A optikai torzítás miatt az ideális gyújtótávolság arc portré esetén kb. az ekv. 85-105mm közés esik. Alatta "nagyít" a fejen, felette meg "keskenyít" az obi. (Tágítja a teret vagy összenyomja.)
Na most ha félalakos portrét lősz ez már nem annyira szembetűnő a távolság miatt pl. egy 50mm-es obival.Egyébként meg: Sigma 50-100 f1.8 a megoldás és lehet próbálgatni.
Amúgy átszámolva a 75 mm-hez képest a 80 mm közötti 5 mm eltérés a pontosan semmi jelentősége kategória.
-
faki_
senior tag
-
Peczek
aktív tag
válasz
Dyraxx #30434 üzenetére
A 11-20 CF 220 eFt bruttó. Az 173 eFt nettó (én általában cégre veszem, és főleg cégesen is használom). A 11-20 dx-et én 135 eFt-ért láttam használtan (ebben nincs ÁFA, amit vissza lehet igényelni). Ha meg tudod cégesen venni, akkor neked kell eldönteni, hogy 38 eFt megér-e a garanciáért, és, hogy költségként el tudod számolni. Nekem általában akkor éri meg csak használtan venni objektívet, ha az új bruttó ár feléért meg tudom venni használtan.
Természetesen, ha nem tudod visszaigényelni az ÁFA-t, és találsz olcsóbban dx-est használtan akkor persze nehezebb a döntés.
Egyébként nem egyértelmű, hogy az újabb obi jobb, mint a régi. Pl. a Tokina 11-16 2.8 DX II-est a tesztek rosszabbnak hozták ki, mint a korábbi fókuszmotor nélküli I-es verziót. (nekem a II-es van egyébként).
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Xbox tulajok OFF topicja
- Milyen autót vegyek?
- Medence topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Okos Otthon / Smart Home
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest