- Apple Watch
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- One mobilszolgáltatások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
#16820480 #26602 üzenetére
Szia!
Ha jó Helios obit szeretnél, akkor ajánlok egy Helios 77M-4 MC 50mm F1.8 lencsét.
Használtam 450D-n, 60D-n, 70D-n és 7D-n is.
Nagyon szerettem, szép színek és egyedi elmosás jellemzi. A neten sok képet találni ami ilyennel készült.
10 000 ft körül be lehet szerezni, néha olcsóbban is. Ha a vétel nem sürgős, akkor keress egy ilyen darabot. -
faki_
senior tag
válasz
#16820480 #26589 üzenetére
Innen ki tudod bogarászni, valószínűleg az egyik korai soklamellás verzió. 2-300 Ft-os adapter van eBay-en, bázistávban minimális különbség van (45.2 mm / 45.46 mm), a végtelent bukhatod. A konkrét M39-akármi adapterek a valós M39-hez vannak.
-
faki_
senior tag
válasz
#16820480 #26587 üzenetére
Az elején, a frontlencse körül fel van tüntetve a pontos típus. A korai ZM39/ZTM meneten kívül (hívják M39-nek is, de nem az...) a legtöbbje M42 (átmérő 39, ill. 42 mm), bajonett csak Nikon és Pentax volt, azt betű is jelzi a típusban (N, K). Ja most nézem, volt egy első Zenit Start bajonett is, ilyet még nem láttam. Bőséges irodalom van róluk: [link], [link], [link].
-
válasz
#16820480 #19059 üzenetére
Azért annyira nem zörög, mint a nagyon zörgős dslr obik. Ez sokkal kisebb tömegű és felületű, emiatt sokkal kisebb zajt tud leadni. Messzire nem hallatszik, hogy csak emiatt kézifókuszálni kelljen.
(#19059) sheratan
A 17/1,8 egy teljesen más érzés. Az egy nagyon retrós objektív, acél tubussal, rendes filmes érzésű csillapított manuális fókusszal (az autofókusz mellett), filmes jellegű képpel (középen nagyon éles, peremen lágy, és egyenletesen lágyul). -
válasz
#16820480 #19057 üzenetére
Van 15/1,7 17/1,8 25/1,8 25/1,4, ezek mind hasonló (nem ugyanolyan, mielőtt valaki beleköt) gyútávot, és fényerőt adnak. Ezek közül 25/1,8 elég kicsi, és az árcímkéje is hasonló, mint a 20/1,7-é. Ennek vihargyors a fókusza, krémes a bukéja, nem zörög a blendéje, és szintén veszettül éles. Cserébe picit nagyobb, és nem olyan jó gyútáv. Ráadásul mivel kitben nem létezik, a használt piaca nem olyan nagy, és használtan jóval drágább, mint a 20/1,7.
Miért mauálfókusz? Csak videónál van értelme ezt manuálként használni, én is úgy szoktam, mert fotónál nem zavaró a zaj, és amúgy meg abszolút pontos fókusza.
-
válasz
#16820480 #19053 üzenetére
Az eredeti és frissített változat között színben ban különbség. Egyébként a rendszer egyik legjobb objektívje. Emlékszem, hogy valamelyik Pana vázzal bandingelt, de azt hiszen, azt már korrigálták.
Gyengéje a kicsit lassú (nem vészes), és határozottan hangos fókuszmotor, a hangosan kattogó blende, a vignettálás nyitva, és a picit ideges, jellegzetes bokeh. Előnye, hogy pici, könnyű, fényerős, nagyon éles saroktól sarokig már nyitva is, és nagyszerű látószög. -
A Zéé
addikt
válasz
#16820480 #19040 üzenetére
hát az ár a kérdéses csak, azért ezek nem olcsó obik , de azért beszerezhetőek. A ruszki verziók azért olcsóbbak. Forrásként sztem ebay az első, aztán utána ilyen fotósbörzék, Soós fotó, Ecseri piac.
Apsc szenzoros gépen ugyanúgy 1,5-el kell szorozni a ráírt gyutávot. -
A Zéé
addikt
válasz
#16820480 #19036 üzenetére
azok mindenféle Leica objektívek, a feketék is.
Azok a vékony közepűek meg régi, összecsukható obik, hogy miért pont ilyenek, azt meg a 80-90 évvel ezelőtti tervezőktől kellene megkérdezni -
W.
tag
válasz
#16820480 #8637 üzenetére
Nem tartasz vissza, jobb ha tisztán látom a dolgokat mielőtt beleugrok a vásárlásba. Valóban, a kezdetekben drágább obi később megspórolhat egy nagyobb veszteséggel való eladást, és nem is tépi az idegeket, hogy ezért adtam ki ennyi pénzt.
Azért olvasgatom Peethy által mutatott cikkeket, és próbálok mérlegelni, de nem egyszerű így, hogy korlátozottak a lehetőségek, de ezek szerint nem csak én szenvedek ezzel.
A vázat nem merem elszalasztani, még így is jó áron kapnám meg, csak nem számoltam azzal, hogy 50-60e forint a fotós világban objektívre bizony nem sok pénz.
Azért valami megnyugtatót is írj, hogy könnyen túl lehet adni a dolgokon vagy valami, nehogy holnap pánik közepette vásároljak. -
W.
tag
válasz
#16820480 #8635 üzenetére
Ha elolvasom és megértem az alapokat akkor hogyan tovább? Nézzem a teszteket, hozzászólásokat? A vázat mindenképp meg kell vennem holnap, azt nem szeretném késleltetni, nagyon jó ajánlat. Az obit tudom később venni, egyedüli hátrány ugye, hogy minél később szerzem be, annál később kezdhetek neki a fotózásnak. Tegyem ezt?
Tiszteletben tartom amit írtok, igyekszem is megfogadni a tanácsaitokat, ha már szántok rám időt.
Remélem kapok még tanácsokat, tudom, hogy szükségem van rájuk. Sajnos kezdetekben azt javasolták, hogy olvassak bele Scott Kelby digitális fotóskönyvébe, onnan viszont nem sok elméleti tudást tudtam felszívni egyelőre. -
csacsi77
senior tag
-
Freddy76
addikt
válasz
#16820480 #8594 üzenetére
Ez "csak" azt jelenti, hogy ezek az olcsóbb obik jelentős kompromisszumot követelnek a képminőségben, vagy ad abszurdum az olcsó 18-55 mellé nem is érdemes venni egy ugyancsak olcsóbb 18-200at, vagy 55-200-at?
Az igazság, hogy egy 50e Ft-ot rászánnék egy második obira, de 200e-t már (még) nem. Ha egy év múlva is azt látom, hogy ez kelleni fog, és már ott lesz a tudásom, hogy az olcsó obi köti csak gúzsba, akkor veszek egy drágát.
-
Freddy76
addikt
válasz
#16820480 #8591 üzenetére
Sheratan: Igen, ez logikus, hogy a katedrális az előtte lévő kis tér túlsó oldaláról a nagylátószögbe fog csak beleférni, erre gondolhattam volna magamtól is (mentségem, hogy tényleg vasárnap vettem meg az első dslr-emet, amit tudok, az a vasárnap éjszakai próbálgatás, olvasás eredménye).
Zolka78: mástól is hallottam, hogy a 18-200 közötti tartományt két objektívvel fedjem le. Ez miért fontos? Ha megnézek egy alap 18-200 obit, annak 3.5-6.3 a fényereje, egy 55-200-nak 4.0-5.6. (fontos: ezek alap obik, az első egy Tamron, a másik egy Nikon, egyaránt 50e körül - a fényerős lencsékre egyenlőre nincs pénzem/szándékom beruházni). Vagyis elvileg ugyanazt tudják. Vagy mit kell még nézni a fényerőn kívül?
-
-
Monya78
veterán
válasz
#16820480 #7960 üzenetére
Canon EF 50 f2,5 csak félig meddig makró ugyanis 1:2 nagyítást kapsz ezzel.
Én inkább a Efs 60mm F2,8-ast ajánlanám (persze csak ha nem FF vázra teszed). újabb konstrukció, jobb képminőség, 1:1 makró, USM, fix tubus hossz stb... új árban eléggé eltérnek egymástól, de használtan nincs sok különbség közöttük.
Amúgy igen általában manuálban szokás használni, de egy makró objektívet nem csak makrózásra lehet használni.
-
kiskornel
addikt
válasz
#16820480 #7955 üzenetére
Az is jó, bár én használhatóbbnak ítélem a fényerősebb obikat. Aki dolgozott már velük, az F2,8 alatti obit csak kényszerből vesz.
Én inkább a 17-55 F2,8 IS-t venném. Közel egy árban vannak. Baromi könnyű a munka vele.
Itt is érdemes megnézni az obit alaposan, mert nekem egy ici-picit lágyul a képe nagylátó módban... meg kell hagyni, nagylátót nem igazán tud gyártani a Canon. -
kiskornel
addikt
válasz
#16820480 #7951 üzenetére
". az ISO zaj nem az érzékelőtől függ elsősorban?" - de igen. Ez így igaz, DE!
DE mivel az érzékelő pici, az obinak is elég kis kört kell kirajzolnia; ez kisebb lencserendszert jelent, ami kisebb átmérőjű lencséket, amit sokkal könnyebb kicsiszolni jóra.
Gyanítom, egy full frame 600mm-es F4-es obi frontlencséje annyiba kerül kicsiszolva, mint egy félprofi váz (mondjuk egy 7D), ha nem többe (persze csak akkor, ha megfelelő feloldásúra csiszolják.)"egy drágább 15-85mm-est, hogy esetleg ki tudnám fizetn" - két taktika van:
1. most nincs pénzem, kibekkelem addig, amíg lesz. = olcsó cuccot kell venni.
2. most nincs pénzem, de nem is lesz = az elérhető legjobb cuccot kell venni.Ez sose volt olcsó hobby. Általában a minőséget meg kell fizetni. Ha valami drága, és nem jó, az itt úgyis leszólják, szvsz aggódni nem kell.
Mivel olcsóbb kategóriába kutatsz, inkább arra figyelj, hogy tökéletes példányt fogj ki. Harmadik fél esetében fókuszt ellenőrizd oda vissza! A Canon-okkal ÁLTALÁBAN ez a hiba nem fordul elő.
-
kiskornel
addikt
válasz
#16820480 #7949 üzenetére
Néztem a 14-42 obid tesztképeit itt: [link].
Hát ennél rosszabb lesz a képminőség. Kevesebb lesz az ISO zaj, de a torzítás és az egyéb hibák (CA) megnőnek. Tekintve az árkategóriát, amibe keresgélsz, az élesség is romlani fog...
FF obik esetében APS-C tesztet olvass. FF-en jobban teljesítenek élesség szempontjából. -
rumos14
nagyúr
válasz
#16820480 #7947 üzenetére
mire gondolsz? hogy (hordó)torzít? lehet korrigálni. egy 24-85 is torzít full frame-en, amire eredetileg tervezték. croppos vázon nyilván kevésbé.
na befejezem a térítést
a nagylátó meg olyan, hogy évekig én is elvoltam a 36-ról induló Pana FZ5-tel. aztán lett FZ18, ami már 28-ról indult, és képtelen lettem volna lemondani erről a tulajdonságáról (a képminőségét most ne firtassuk)
-
johnjohn
addikt
válasz
#16820480 #7945 üzenetére
Nehéz kérdés. Az emlegetett Tamron 17-50/2,8- Sigma 17-50/2,8 -Tamron 28-75/2,8-as megfelelő lehet. Jó nagylátószögű obi csak horror áron van,20-körüli fix meg szintén, a 24/2,8-as Canon ritka használtan, és annak is kicsit lágy a széle.A leméretezés- felbontás csökkentés csak pótszer, nem leszel nyugodt miatta, mindig ott fog motoszkálni, hogy valami nem tökéletes.
-
rumos14
nagyúr
válasz
#16820480 #7939 üzenetére
amit leírsz, az pont a Sigma-ra igaz. én olyan nagyon nem aggódnék emiatt, sokkal fontosabb, hogy egy tökéletes példányt fogjál ki, ami konzisztensen és pontosan fókuszál, és a kép két széle egyenlően éles. tehát próbáld ki alaposan
a macro rábiggyesztés csak marketing, a Tamron simán rárakja az 1:3,5 leképezést tudó obikra is. -
Jinxx
senior tag
válasz
#16820480 #7928 üzenetére
Szerintem ebből a 4 obiból vedd ki a 28-135-öt, mivel tájképezni szeretsz, és a 17-50, 17-70 éa 24-85 közzül válassz, aztán majd ha anyagilag jobb lesz a helyzet, és pontosabban tudod milyet szeretnél, akkor majd váltasz valami jobbra.
Nálam ár értékben a Tamron lenne a nyerő. -
rumos14
nagyúr
válasz
#16820480 #7928 üzenetére
gondold végig, hogy a Zuiko 14-42-t mennyire használtad 14-18 közötti állásban. ha igen, akkor a 24-ről, pláne a 28-ról induló obik felejtősek.
a Tami 17-50 is nagyon jó obi, de általános felhasználásnál az 50-70mm közötti különbség nekem tudna hiányozni. persze ha elég volt a 14-42 átfogása akkor nem. illetve az is számít, hogy fogsz-e mellé venni vmi fényerős fixet.
a 17-40-nek én nem látom nagyon értelmét aps-c-n átfogás/fényerő alapján. -
Jinxx
senior tag
válasz
#16820480 #7920 üzenetére
Van is és volt is nekem mindkét obi. Ha kellene az egyik, akkor eladó.
A 17-85-öt rekeszelni kell, elég lágy képet ad és szeret CA-zni. A 28-135 számomra aps-c-n nagyon tetszik, nem szoktam tájképezni, nekem elég szokott lenni mindkét vége. Minőségre nekem úgy tűnik bármely gyutávon, bármilyen rekesszel egy közepesen éles képet ad. Ezeket 8Mp-en volt szerencsém tesztelni, szerintem mindkettő elvérezne 15-18 Mp-en. 28-135 torzítása és vignettálása számomra nem zavaró apsc-n legalábbis nem annyira, hogy egyes esetekben amikor látszik, lightrommal ne lehessen megoldani. Ár-érték arányban mindkét obi jó, IS is mindkettőben van, csak tudni kell a határaikat és nem kell tőlük többet várni mint amit tudnak. -
kiskornel
addikt
válasz
#16820480 #7922 üzenetére
Én is ennek a faszinak a tesztjeit olvasom. Ő ugyanis fotós, és nem számbuherátor. Leginkább azzal foglalkozik, hogy lehet-e használni egy objektívet, mire lehet használni, stb.
Sokan elfelejtik, hogy egy fényerős m42-es Zeiss-nek is baromi jó képe van, soknak vetekszik a képminősége az L-szériás cuccokkal, olcsó, mégis csak játékszerként tekintünk rájuk.
Nagyon behatárolt, korlátozott a használhatóságuk.Nem volt kezemben az obi, de az ésszerüség keretein belül ezek logikusak:
- Kevés cserélgetés a nagy átfogás miatt
- Nem fényerős, vakuval erős körvonalat ad -> tehát bentre nem olyan jó.
- Erdőbe, sötét helyekre nem a legjobb.
- Napos, esetleg félborús időt szereti.
- Kereső képe sötétebb, mint fényerősebb társaié.
- De ott egy "állítólag" fasza IS.
- Üvegből van!
- Kinézetre jól összerakottnak látszik, kopogós műanyag borítással.A 17-55-ös meg árban kicsit nagyobb kategória.
Pár L-es obinál is többe kerül.
-
kiskornel
addikt
válasz
#16820480 #7920 üzenetére
Valamit nagyon félreértettél:
Idézet a linkelt cuccból:"but it is not optically the equivalent of the Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM Lens or some of the L-Series lenses in similar focal length ranges. " - optikailag nem egynlő a Canon EF-S 17-55mm f/2,8 USM és néhány L-Szériás obival ugyanazon gyújtótáv tartományban.
"Not L class, but it has a nice quality feel." - nem L osztályú, de jó minőség érzete van.
"Optical performance is also not L-class, but reasonable. Center sharpness is very good at all focal lengths" - Optikai teljesítménye sem L-osztályú, inkább elfogadható. Közép élesség minden gyújtótávon nagyon jó...
-
törölt tag
válasz
#16820480 #7919 üzenetére
egyébként az bizonytalanít el, hogy a különböző oldalak össze-vissza írnak dolgokat az egyes objektívekről. például itt azt írják, hogy a Canon 17-85mm egy nagyon fasza kis cucc, és remek képet ad, majdnem megközelítve az L szériát. ugyanez az oldal meg viszonylag lehúzza a 28-135mm-est, hogy sok a torzítása, meg a vignettálás, meg egyebek. máshol meg pont fordítva...
nem tudom, hogy lehet-e az az eltérések forrása, hogy van, aki APS-C gépen használta és van, aki full-frame-en?
-
Jinxx
senior tag
válasz
#16820480 #7917 üzenetére
A válaszodból gondolom, hogy új obit szeretnél. Szerintem nézz körül a használt piacon (index, apronet, expressz), ha tudsz várni 3-4 hetet 100-ből sokkal jobb obit vehetsz mint a Sigma 17-70. Vagy az sem rossz gondolat, hogy használtan veszed meg a Sigmát és marad pénz mondjuk memóriakártyára, stb.
-
Jinxx
senior tag
válasz
#16820480 #7914 üzenetére
17-85 felejtős, annál még az IS kit is jobb, főleg árban. A 17-70 nem rossz obi, sokan dícsérik, ha kifogsz egy jó darabot, akkor teljesen használható jó minőségű obi. 18-135-höz sajnos még nem volt szerencsém. Kérdés az, hogy milyen árért és milyen átfogásra lenne szükséged. Szóba jöhet még szerintem Canonból 28-105 f/3,5-4,5, 28-135 IS, 24-85 f/3,5-4,5, vagy Sigma 24-70 f/2,8, 18-50 f/2,8 vagy tamron 17-50 f/2,8. Remélem jobban összezavartalak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest