Hirdetés
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- One mobilszolgáltatások
- CES 2026: Íme, a Lenovo és Motorola foci vb-s különkiadásai
- CES 2026: A tévékben is okosabb lesz a Gemini
- MIUI / HyperOS topik
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
-
Mobilarena
Aktuális ajánlatok topikja: [link]
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Politikát és OFF hozzászólásokat mellőzzétek. Köszönjük.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViBo77
senior tag
Én szándékosan 3 ventis 3070-et vettem, mert úgy voltam vele hogy biztos jobban hűt mint egy 2 ventis.
Szerintem egyszerű fizika, mivel a borda is nagyobb és több venti is hűt, így elméletben nagyobb hőt tud elvezetni, ergó hidegebb lesz a VGA ugyanolyan kölrülmények között.
-
TXT
őstag
Tudnatok segiteni sracok mi a valos es tapasztalatok alapjan szuletett kulonbsegek az RTX 3060 Ti es 3070 kartyak kapcsan a dual es tripla ventis kiadasok kozt?

Van barmilyen hatranya a dual ventiseknek a triplakhoz kepest? Illetve vannak e olyan kartyak ezek kozt, amit kifejezetten erdemes lehet megvenni es ami mindenkepp kerulendo?Elore is koszonom a segito valaszokat!

-
s.bala31
őstag
válasz
robroy7919
üzenetére
Amire érdemes még figyelni hogy a kártya szét volt-e szedve. Sokan árulják úgy a vga-t hogy újra van pasztázva, padozva. De ezt egyes gyártók nem favorizálják garanciális ügyintézésnél főleg ha még a matrica is hiányzik vagy sérült
-
Puma K
nagyúr
válasz
robroy7919
üzenetére
Célirányosan rá kell kérdezni, hogy milyen közegben bányászott és milyen paraméterek mellett: hőmérsékletek, GPU órajel feszültség, VRAM órajel, ventilátorfordulat stb bányászat közben.
Vannak olyanok akik bármilyen klimatizált helységben, szerver teremben és lakásban állandó hőmérsékleten használták.
Ezek a szerencsés esetek.
Aztán hallani lehetett olyan bányagépekről amik szekrényekbe voltak betéve meg egyéb nem hűtött de még csak nem is szellőztetett helységbe... ott meg mint egy rosszul szellőző számítógépházban szétmelegíti maga körül a levegőt és még jobban melegszik ami miatt akár károsodhat is ha 24/7-ben hosszútávon így használják magas terhelés mellett mert ugyan az a felmelegített levegő kering a kártya körül azt is úgy hogy már "izzik" a kártya...
-
Puma K
nagyúr
válasz
robroy7919
üzenetére
Nem tudják megmondani a kártya előéletét így te meg ha gond van vele nem említed meg mit csinált a kártya korábban.
Vásárlás előtt ha van lehetőséged akkor nézd meg az eladónál terhelés közben. Menjen terhelés előtt, alatt és után a legfrissebb HWiNFO. Ott nézd meg az órajeleket és hőmérsékleteket.
Ha erre nincs lehetőség akkor kösd az eladó lelkére, hogy te tesztelni akarod otthoni körülmények között is. Otthon ugyan így monitorozd a kártya értékeit és nézd meg a teljesítményét a többi azonos típusú kártyához képest.
Ha veszel egyet akkor mindenképpen a szériaszámokat-egyedi azonosítókat nézd össze a kapott számlán és garancia papíron azzal mint amik a kártyán és a kártya dobozán vannak.
A 3070 Ti esetén a GDDR6X típusú VRAM-okban van hőmérsékletszenzor így azt lehet monitorozni. Ez segítség mert látod mennyin járnak terhelés közben. A többi sima GDDR6-tal szerelt típusokban (3060 Ti és 3070) nincs ilyen hőmérő szenzor. Az EVGA szokta telepakolni a kártyáit hőmérő szenzorokkal így 3060 Ti és 3070 esetén is lehet látni mennyin járnak éppen.
Korábban vettem olyan 6 hónapig bányában dolgozó MSI GTX 1080 Ti Gaming X-szet ami hibátlan és újszerű volt. Akkor én 188k-ért vettem. Boltban meg 260k Ft és felette mentek azok a típusok. Már ha volt raktáron... amúgy simán 450-ig is elmentek az akkori árak adott típusok esetén. Már majdnem újonnan vettem egy EVGA GTX 1080 Ti FTW3-mat 320-ért...
-
robroy7919
tag
Sziasztok. Tudom láma lesz a kérdés. Kérdésem a bányász kártyák megvételére vonatkoznak. Kell tőle félni, mik lehetnek a buktatói, illetve mi a helyzet a garanciális bányász kártyákkal lehet e érvényesíteni a garanciát vagy ez igazából nem kimutathato ha gond lenne vele. Köszönöm.
-
Atla
senior tag
válasz
babcehh
üzenetére
Üdv a klubban. Hasonlóképp cselekedtem,csak én EVGA FTW3 360Ti-t cseréltem.
Nekem a HDD tartó oszlopokat kellet kiaplikálnom,hogy beférjen.
Nem gondoltam,hogy ekkora szörnyeteg.
Memória hőfokot,majd figyelgesd,én ujra PAD-oztam mert 100C-fok felett volt.Sajnos a gyári thermal pad nagyon gagyi.
Keress rá a hozzászólásaimra,ha érdekel a kálváriám.
Bár látom a monitor miatt van most elég problémád.
Ilyenről még nem hallottam,hogy VGA csere miatt előjött egy Pixelhiba. Esetleg ha 1-2 hetes a monitor,és másik kábel,másik csatlakozón?
-
Puma K
nagyúr
-
LLP-11Ker
tag
Ez egyedi építés vagy milyen néven fut a cucc?
-
Puma K
nagyúr
válasz
dannyl
üzenetére
Ezt feltétlenül kötelező megemlíteni

Mert mintha nem látnám a mostani gépházon hogy mennyire poros vagy nem poros a gépházban lévő szűrők, gépház teteje vagy a belseje.
Az egészséged miatt nem aggódsz inkább, hogy ekkora porban élsz (ha már így megemlítetted) és létezel mint sem hogy mennyire poros a gép...?
-
Puma K
nagyúr
válasz
s.bala31
üzenetére
Én most minél kisebb gépházban gondolkodom ehhez hasonló nyitott variációban:
Csak ehhez vagy az épített vízhűtésről kellene lemondanom vagy helyet kellene találnom a radiátor+szivattyú kombónak

Itt a VGA hossza nem lenne gond
Viszont a hagyományos táp már hosszabb mint ez a képen lévő SFX formátumú-méretű verzió... ezt a témát még jól körül kell járnom
-
s.bala31
őstag
válasz
Puma K
üzenetére
Ha nekem sem lenne a ház elejében az Arctic radiátor elférne a Suprim, csak az a baj, hogy máshová nem lehet beszerelni mert felül nem fér el. Viszont egy komolyabb gép felújításnál már le cserélem valami nagyobb házra hogy ne legyen a vga és a hűtők méreteivel gondom.
-
Puma K
nagyúr
válasz
s.bala31
üzenetére
A korábbi Corsair 200R (497 x 210 x 430 mm) házamba az akkori Asus Strix GTX 1070 éppen hogy befért. A kártya vége és a házban lévő SSD tároló műanyag között egy ujjnyi hely maradt csak.
Utána vettem egy Thermaltake Core V71 (583 x 230 x 560 mm) házat aminél már szempont volt, hogy a VGA hossza ne legyen gond és hogy a leendő épített vízhűtés minden eleme házon belül elférjen.
A gépház elejébe ment a ventilátor-radiátor-ventilátor tömb ami 100 mm vastag ebben a felállásban és 460 mm magas és 140 mm széles. Akkor még Z97+4790K+GTX1080Ti szettel frissen összerakott vízhűtéssel:
Amíg az MSI RTX 3070 Ti Gaming X Trio a gépbe nem került a vízhűtés szivattyúja szépen le volt csavarozva az alatta lévő 120 mm-es ventilátorra. Majd a kártya felé lévő 2 csavart ki kellett szednem és a másik kettőt meg fellazítanom, hogy a tartály meg tudjon billenni. Z370+9900K+RTX3070Ti szettel:
-
babcehh
tag
válasz
Találtgyerek
üzenetére
-
zebra_hun
veterán
válasz
joshua7
üzenetére
2070super phantom, és gtx570 phantom kártyáim voltak, semmi gondom nem volt velük. A phoenix egy olcsóbb verzió, de sosem volt, így leszólni nem fogom. A gaming oc-t sokan hurrogják, nekem az van, igaz 3080, de szép rekordokat hoz. Így azt sem tudom lehurrogni. Dícsérni lehet, de ez 1db, sokat nem próbáltam.
3080-ból az első szintén phantom volt, a ventik kicsit hangosak voltak, de hűtött is legalább. -
joshua7
veterán
Itt is egy voksolás. Azonos ár mellett melyik 3070-es típusra szavaznátok?
Gainward Phantom
Gainward Phoenix
Gigabyte Gaming OC -
Találtgyerek
veterán
válasz
robroy7919
üzenetére
Neked kell mérlegelned, hogy mennyi pénzed van és mik az igényeid. Ha nem számít a hang és a melegedés, akkor vehetsz gyengébb minőségű kártyát is, de garancia mindenképp legyen rá.
-
robroy7919
tag
válasz
Találtgyerek
üzenetére
Normális magyar garisat nem és itt jött be h oké h zotac azt hiszem de 295 és 3080 és itt kaparom magam
de azért így gép építés majd legvégén nincs már plussz 60 ezer , meg akkor új táp és stb stb

-
Találtgyerek
veterán
válasz
robroy7919
üzenetére
Én a TUF-ra szavazok. Volt Strix meg TUF is nálam 3070-ből. Kicsivel jobb a Strix, de nagy felárat nem ér. Mondjuk az a 15 000 Ft nem sok. Olcsóbban nem találtál TUF-ot?
-
babcehh
tag
válasz
robroy7919
üzenetére
Árat érdemes lenni tudni, anélkül nehéz.
Én az árak tudatában Gainwardot választanám, kis UV és tökéletes.
-
robroy7919
tag
1: GAINWARD RTX 3070 8GB GDDR6 Phoenix "GS" 189 E
2: Asus TUF RTX 3070 v1 220 E
3: ASUS Rog Strix RTX 3070 8 GB 235 EEzekről urak vélemény melyikre tegyem a voksom?
-
robroy7919
tag
Köszönöm akkor nézelődök még

-
laychi
veterán
válasz
robroy7919
üzenetére
Mint feljebb írtam, én elégedett voltam az Inno-val, a hőmérséklet viszont nem olyan mint egy Tuf-nél vagy egy trio-nál és a zajszint sem.
Amire nagyon kell figyelni, hogy a pci-e csati mellett a hátlapot és a nyákot összekötve van egy garimatrica. Ha az megszakad, akkor gariztatás esetén probléma lehet. -
Találtgyerek
veterán
válasz
robroy7919
üzenetére
Szerintem nézegesd közben az aprót, mert 200 000Ft környékén szokott lenni Asus TUF! Az sokkal jobb vétel, mint a Ventus ,de még az Inno-nál is jóval jobb.
-
Milka 78
nagyúr
válasz
robroy7919
üzenetére
A 3070-ek közt a legalacsonyabb kitolható tdp limittel rendeljezik (max 220), ergo még alulfeszelve is könnyen tdp limites lehet és oc szempontjából sincs sok mozgástér. Ezen felül az a Ventus x3 hűtés egy jobbfakta 2 ventis hűtést is alul tud múlni mind hang mind teljesítmény terén.
Egyértelműen Inno.A gari meg egy más kérdés, én pl alapból csak hazai és megbízható kiskergsris kártyát veszek, de itt sokan elvannak a külföldi garanciával is
-
robroy7919
tag
válasz
Találtgyerek
üzenetére
Itt találta, Hardverapron az msi 198 és magyargaris 2 év az inno külföldi garis és 205 ezer.
-
Találtgyerek
veterán
válasz
robroy7919
üzenetére
Melyik bolt? Nincs komolyabb 3070 ezekhez képest kisebb felárral.
Nem azt mondom, hogy ez a kettő annyira rossz vétel, de mondjuk 15-20 000Ft-al drágábban van normális kártya, akkor azt lenne érdemes. -
robroy7919
tag
válasz
Találtgyerek
üzenetére
8000 ft a különbség. Az inno drágább kicsit.
-
Találtgyerek
veterán
válasz
robroy7919
üzenetére
Én az Inno3D x4-et választanám. Egy kicsit jobb, mint a Ventus. Nagy különbség nincs a kettő között. Árban mennyi a különbség?
-
laychi
veterán
válasz
robroy7919
üzenetére
Nekem anno inno 3d iChill 3x volt, elég melegedős volt, de jó volt nagyon tuningban.
MSI Ventusnak is hasonló hűtése lehet.Gaming X Trio és Suprim X is járt nálam, nagyon jó a hűtésük és halkak
-
robroy7919
tag
Szia
MSI 3070RTX OC Ventus Trio 3 a pontos neve, -
Találtgyerek
veterán
válasz
robroy7919
üzenetére
Szia!
MSI-ből Ventus, Gaming X Trio vagy Suprim? Nem mindegy melyik 3 ventis. -
robroy7919
tag
Sziasztok Msi 3070 oc 3 ventis erről szeretnék véleményt kérni illetve kontra inno 3d 4x ichill melyiket érdemesebb?? Előre is köszönöm.
-
Biga123
addikt
Kipróbáltam, a stock vs UV setup valós, értsd játék körülmények közötti különbséget.
HZD ben 1fps növekedést sem kaptam a stock állapottal csak 100W al megnőtt a kártya fogyasztása
+ pörgött a venti mint állat. Azt a +100W ot csak és kizárólag fűtésre használja a kari ?
mert a hőfok is ugrott 10 fokot. Vagy nálam valami nem kerek?UV 1920 MHz 856mV ,
Stock amiket láttam 1935Mhz 1V fölött -
pandras83
őstag
válasz
Jannos1985
üzenetére
Én valami ügyes szakihoz vinném vagy egy tapasztalt hardveraprós szervizest keresnék, ahol tesztelik rendesen és diagnosztizálnak, de nem szedik szét. ez esetben nem ugrik a garancia, nem? egy screenshotot erről a dag file-os problémàról bedobhatnál ide.
szerk: ez a dag file nekem új volt, mivel nem bányászom. a mineres topikban érdeklődtél már?
-
Jannos1985
újonc
Van egy Gigabyte rtx 3060 ti kártya, a jelenség amit produkál hogy induláskor dag fájlt nem tudja generálni, ha el is indul a rendszer 1-2 perc múlva összeomlik, már mindent probáltam, másik gépben is ugyanezt csinálja. Visszaküldtem garanciába hogy hibás(emag), 1 hónap után ma jött vissza hogy a kártya hibátlan, mellékeltek hozzá egy román szervízlapot is. Persze a kártya a rigben továbbra is ezt ugyanezt csinálja. Szerintetek ilyenkor mit lehet tenni? Vigyem szervízbe én de akkor ugrik a garancia vagy vigyem vissza hogy mégsem jó?
-
zebra_hun
veterán
válasz
Biga123
üzenetére
Köszi. Én nem uv-t csináltam, pont az ellenkezőjét ;)
2050MHz a 1080ti-nek a vége. Szegénynek kipaszíroztam a belét :)
Majd megnézem a 24/7-es beállításokkal is. Proci használatot nem néztem, de 1080-ban jobban kijön a cpu. Non k proci van, most rendelem pont a k cpu-t bele. -
zebra_hun
veterán
válasz
laychi
üzenetére
Köszi a tesztet. Nyers erőben annyira nem rossz a 1080ti. A topikjába betettem egy halom játékbenchet. Jobbnak ugyan nem nevezném, hozza amit a 3060ti. RT meg engem nem mozgat annyira, az az elmosódás az árnyékok szélein nem érdekel. Nekem tetszik, 100e Ft-ért ez van. Jó ez ;)
Köszi még egyszer. -
zebra_hun
veterán
Bocsánat az off miatt.
1080Ti, 10400f, 3733CL18
Bónusz, Ray Tracing nélkül.
Valahogy kepeszt a kártya RT-el, meg is csinálja az árnyékokat, de a 1080Ti belegebed.
RT nélkül viszont a mai napig tökéletes. Kutyát nem érdekli, hogy az árnyék elmosódott, vagy éles kontúrral van.1440-ben mit tud a 3070 RT nélkül?
Thx -
laychi
veterán
válasz
ScomComputer
üzenetére
-
Biga123
addikt
válasz
gainwardgs
üzenetére
-
válasz
ScomComputer
üzenetére
-
ScomComputer
veterán
válasz
gainwardgs
üzenetére
-
Biga123
addikt
válasz
gainwardgs
üzenetére
felbontás!!
FHD-n tolod?
Azt hittem lealázott egy 1080Ti de dulván. -
-
Biga123
addikt
válasz
gainwardgs
üzenetére
-
gainwardgs
veterán
Találtam egy jó benchet [link]
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Minden max Rtx on
-
Biga123
addikt
válasz
BerserkGuts
üzenetére
Ja nem játék tesztre gondoltam hanem szuperpozíciós 4K-s ra
,
hogy akkor azt is jól összehasonlítsuk (nem tudom mi lenne a különbség az 1080p hez képest, az is egy viszonyszám meg ez is ) -
válasz
laychi
üzenetére
Nagyon egyszerű a történet ha valós teljestményt keresel akkor ahogy te is írtad azt játékot használjad amivel játszol.
De legfontosabb a 0.1%-os fps az mutaja meg mennyire lett jó és stabil lett a beállítás.
Ha rosszul van tuningolva akkor mikroszaggatások lesznek 0 fps vagy alacsony lesz.
Amúgy sem magas szám 25+ felett észre se venni ha szaggat egy játék.Pedig elég sokszor megesik hogy a túl magas-boostok miatt ami nagy hőt csinál vissza veszi a kártya drasztikusan a teljesítményt.
De ezek mikroszekundumok alatt történnek és az átlag ereményeken nem látszanak amit 1000ms után olvas ki a rendszer így ugymond láthatatlan.
Másik meg egy benchmark nem mérhető össze egy valós használattal mert a bench csak pár percet vesz igénybe ha meg játszol akkor órákat is melegíted a kártyát. -
-
laychi
veterán
válasz
Találtgyerek
üzenetére
A játékot mondom, nem a benchmark részét,de csak példa... egy sp4k-hoz képest 100MHz-et vissza lehet venni azonos feszhez.
Dirt Rally-t nem ismerem. Biztos így van, minden játék másképp terhel.
Van amelyik jól skálázódik vram tuningra is, van amelyiknél elenyésző vagy semmi teljesítmény növekedés tapasztalható. -
laychi
veterán
válasz
Puma K
üzenetére
Ezek a benchek sem érnek sokat egyébként.
Lefuttatod az SP 4k-t, x fesz y órajel, futtatod a timespy-t, crash, visszaveszel 30mhz-et azonos órajelen, lefut, elindítod a Metro exodus EE-t, crash, visszaveszel 50-60MHz-et, lefut, megeszi az összes tdp-t 0.9V- on és forr a kártya. legyen pl 0,9V 1950MHz a stabil metro beállítás, ahol 400W-ot bekajál.
Kilépsz metroból, elindítod az FH5-t feltolod 1,025V-ra a kártyát 2100MHz-re, vígan szalad a game és csak 300W-ot eszik nagyobb feszen.
Vagy akár egy Assassins creed.kb mint a forza.Szóval a játékmotorok közt is brutális különbségek vannak, másképp terhelik a cpu-t, ramot , gpu-t és a vramot is.
Ezek a benchek arra jók, hogy összehasonlítani azonos kártyákat, hogy meg van e a megfelelő gyárilag előírt teljesítmény.Illetve, hogy más kártyához képest kb mennyi %-os plusz teljesítményt ad, vagy mennyivel gyengébb.
Az hogy ebből verseny lett, ki tud többet kihozni OC-val, az más kérdés.Ha valós teljesítményt akar az ember látni akkor a játékokon belüli benchmark mutatja meg a konfig valós teljesítményét.
zebra_hun kedvence a Sottr különböző beállításokkal nagyon jó példa erre. De ha velaki nem játszik ezzel pl más játék másképp terhel, akkor azzal a játékkal kell tesztelnie és monitoroznia, hogy elég e alá a konfig, igényeknek megfelelő fps-t kap e.(amrnnyiben nincs benne benchmark.)
De ugye játékon belül is változik az fps, nem standard. Függ a megjelenített képkocka részletességétől. Szóval, van ahol több, van ahol kevesebb lesz.
(kivéve, ha az ember bekapcsolja a v-sync-et ugye és folyamatosan 60 fps-en játszik pl. -
Biga123
addikt
Na akkor mindenki álljon neki 4k ban tesztelni, pörögjön a topic
-
válasz
Puma K
üzenetére
Nem értettem félre.
Ez a teszt mint tudjuk azért a legjobb, mert nem kavar bele a cpu. A topik témája is csak VGA.
Nálam nagyon gyenge a proci, azért tudtam jó eredményt produkálni, mert a proci itt nem számít. Amúgy egy kártya sem malmozik (nálam 100% dolgozik) senkinél attól hogy régi rendesen lemegy szerintem így reális pontokat adva.
A VRAM teóriáról van valami írás? Hogyan lehet esetleg nem megfelelő ennél a lejárt szavatosságú tesztnél? Ilyet még senkitől sem hallottam. -
Milka 78
nagyúr
Van vagy 5 perc mindkét felbontáson tesztelni, nekem is sikerült, problem solved
-
Puma K
nagyúr
Totál félre érted...
Az hogy ki miben játszik az totál lényegtelen ebből a szempontból, mert itt benchmarkról volt szó és nem játékról.
A lényeg itt az összehasonlíthatóság volt, mert korábban ahogy én is úgy mindenki más is 4k-s beállításban futtatta a Superposition-t... a 4k teszt meg nem vonja magával, hogy neked 4k felbontású monitor kellene... nekem sincs 4k-s monitorom csak a teszt futott azon a terhelésen...
Nem mindegy mikori a VGA teszt, mert más és más módon terhelik a kártyákat. Az meg a másik, hogy a VRAM-ot sem terhelik meg úgy a régebbi benchmarkok mert akkor még pl 11-12-16-24-48 GB VRAM-os kártyák nem is voltak...
Szóval mindezek miatt szerencsésebb újabb benchmarkot használni.
Az 50 ezres példád meg totál értelmetlen.
-
-
válasz
Puma K
üzenetére
Mert 4K-ban több pontot kapsz? Az emberek többsége még mindig FullHD-ban játszik, vagy tévedek? Most akkor kötelezően szerezzek be 4K monitort játékra? Mindegy mikor jelent meg ez a teszt csak tiszta VGA és itt pont az kell. Szerintem ha majd olyan 50 000-es pontszámok jönnek elég lesz csak akkor váltani másra.

-
Puma K
nagyúr
válasz
Találtgyerek
üzenetére
Nem is értem miért izgul mindenki az 1080p extreme-re egy olyan benchmark programnál ami 2017-ben jelent meg... tényleg akkor már inkább 4k-ban méregessen mindenki... már csak a viszonyítási alap miatt is...
Aki meg rendesen akarná terhelni _naprakész_ benchmark-kal a gépét az vegye meg a 3DMark-ot...
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Seagate Desktop SSHD 2TB 3,5" - ST2000DX001 45-80%
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Natural Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4231
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Samsung Galaxy Z Flip 5 512GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Keress rá a hozzászólásaimra,ha érdekel a kálváriám.
Ilyenről még nem hallottam,hogy VGA csere miatt előjött egy Pixelhiba. Esetleg ha 1-2 hetes a monitor,és másik kábel,másik csatlakozón?

.

+ pörgött a venti mint állat. Azt a +100W ot csak és kizárólag fűtésre használja a kari ?