- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Magyarított Android alkalmazások
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- iPhone topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Chrystall #8006 üzenetére
A T9ezresek aránytalanul drágák (P8600 pl. ilyen 5-6ezrekért már gyakran van kint Hardveraprón), semmivel se jobbak átlag felhasználó számára (a nagy L2 tárat úgysem használod ki), és ami a leglényegesebb, azok 35W-os TDP kategóriába tartoznak, nem 25W-osba.
Sokkal jobb egy P szériás processzor azoknál. -
Sajnos a chipset csak egymagos, 533-as FSB-s processzorokat támogat.
Elvileg a foglalat vihetne ugyan kétmagos, 533-as FSB-s processzorokat is, de nem visz mégsem, legalábbis amit találtam angol nyelvű Google találatokon, azokban ilyeneket írtak.Van akinek ment még benne a T szériás 533-as FSB-s Core Solo is. (T1250, T1350)
Itt is csak ilyen egyszerű processzorokat ír, mint támogatott típusok:
cpu-upgrade.com/mb-Intel_%28chipsets%29/940GML_Express.htmlTalán a Core Solok valamivel többet érnek a 2MB L2 tár miatt, de alapvetően ez egy gyenge processzor típus.
-
-
-
válasz
GhostHunter #7993 üzenetére
Youtubeon vannak videok laptopok szétszedéséről.
Ez egy elég új gép, én még nem ismerem a szétszedési metódusát.
Itt azt írják, a hátlapot felesleges leszedni, mert a bill. felől kell megközelíteni a merevlemezt.No, megtaláltam, tessék, ebben benne van, hogy kell szétszedni:
support.austin.hp.com/bc/docs/support/SupportManual.pdf -
válasz
bb.bocs #7988 üzenetére
Itt vannak a pontos méretek.
http://www.mxm-upgrade.com/Tech_13.html
MXM hányas az az X1400-as?Kompatibilitás meg olyan, h elvileg kéne működnie, aztán ahogy Te is látod, mégse megy, pedig az MXM 2-es kártyák működnek az MXM3-as foglalatokban is. Legalábbis kellene mennie. :/
-
-
Itt meg tudod nézni a TDP-ket:
wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_APU_microprocessors#Mobile_ProcessorsDe többnyire mindegyiknek 35W-os.
Olyat keress hozzá, aminek ekkora a TDP-je, a noti hűtését ehhez tervezték. -
-
válasz
korpicschess #7979 üzenetére
A foglalatba passzolnia kellett, ugyanaz a foglalat.
És hát igen, ilyen 1000Ft-os árral nem lehet versenyezni, ahogy átfutottam, 3-4ezer a legolcsóbb is a T6ezres processzorokból.
Az előbb csak átfutottam a linked, nem is néztem mennyi az ára, csak azt figyeltem, h T4ezres processzor.Akkor vedd csak meg bele, azért nem olyan rossz az se.
-
válasz
Chrystall #7978 üzenetére
Igen. Pont ez a baj, h a programok GL40-et írnak, de valójában egy teljes értékű GM45-ös északi hidat tartalmaz, vagy legalábbis a nagyobb FSB-s processzorokat is viszi.
Ezek egyébként a Cantiga chipsetek tulajdonságai.
Már eleve ha DDR3-as ramok vannak benne, akkor valószínűleg nem GL40-es a chipset.
A neten talált alaplapok képein nem nagyon látni, de van rajt felirat:
SLB94 ez a GM45 chipset.
SLB97 ez a PM45 chipset.
SLB95 ez meg a GL40 chipset.
Ez rajt van a chipeken is.De az alsó fedlappal még nem válik láthatóvá, annál jobban szét kell szedni.
-
válasz
korpicschess #7974 üzenetére
Ja igen, úgy értettem, h ezek közül csak a 800-as FSB-s, T-vel kezdődő processzorok közül válogass. Itt a hangsúly a 800FSB-n van. 1066-osokat ne tegyél bele.
A P-vel kezdődőek azok meg egy másik kategória, kisebb a TDP is, és szintén 1066-os az FSB, nem csoda, h nem ment a gépben.
Ami benne van az ez:
SLA2C
Ez egy 533FSB-s Celeron 2.26GHz órajellel, 1MB L2 tárral (egy magos).Én inkább T6ezresek közül válogatnék, T6500, T6600, vagy ilyesmi, azok ugyanolyanok, mint a T4ezresek, de az L2 tár 2MB (magonként 1MB nem árt a gördülékeny munkához).
Az Acerben az SSD-t lehet inkább a HDD helyére kellene tenni, mert bootolni csak onnét fog a rendszer. A HDD-t pedig az optika helyére beépítő keretbe.
-
válasz
Chrystall #7975 üzenetére
CPU-Z-vel nézd meg légyszíves, h a mostani processzort mekkora FSB-vel hajtja?
Ha 200(800)MHz-en megy, akkor a chipset ugyan GL40, de valójában GM45.
Ez elég gyakori, itt a topicban már jópár olyan géppel találkoztunk, aminek a CPU-Z GL40-es chipsetet írt ki, de aztán mégis mentek benne az 1066-os processzorok is.Egyébként a HP a kézikönyvben mindkét fajta chipsetet megemlíti, mármint mindegyikkel szerelték a gépet, és valamiért a diagonsztikai programok a kisebbik chipset számot írják ki.
-
válasz
korpicschess #7971 üzenetére
A Fu-Si a chipset alapján kezel 800-as FSB-t is.
Foglalata Socket P. Ezek azok:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_P
Google külföldi fórumokban adott találatot rá, h ebben a gépben 800-as FSB-s Socket P-s processzorok elmennek, úgyhogy szerintem nem lesz gond, BIOS szinten is támogatni fogja a cserét.
Még annyit, h ne keverd össze a Socket M-el, az a v5515-ös gép foglalata.Az Acernél már tulajdonképpen elérted a csúcsot, P8700 felett csak a P9ezer sorozat van.
Azoknak csak az L2 tár nagyobb, de ha nem használsz olyan alkalmazásokat, amik nagy L2 tárat igényelnek, akkor nem nagyon fogsz észrevenni gyorsulást.
Inkább egy SSD-t tegyél a gépbe, az sokat dob a sebességen (esetleg egy 7200RPM-es merevlemez). -
válasz
Chrystall #7970 üzenetére
Ha GM45-ös a chipsete, akkor ezek mennek bele:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_PP9600 túl jó, elég oda egy P7ezer, vagy P8ezer, azok olcsóbbak is, mint a P9600.
A fogyasztás valóban kevesebb, jól látod.
Érdemes beruházni,a gép hűtésére is jótékonyan hat egy ilyen alacsonyabb hőtermelésű processzorcsaládból való példány.
-
válasz
castor84 #7865 üzenetére
Nem írnád le a specifikációi?
Mert nem is ad találatot Google erre a K51L-re.Ha jól találtam, akkor hirdetnek K51L-hez is passzoló VGA-kat, amik HD4570-es típusok, ezek MXM2-es kártyák.
Ő hirdet MXM2-es kártyákat, de nem tudom, a HD4570-nél van-e erősebb neki.
Azok közt nem ez a legerősebb? -
Socket M foglalat:
http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Socket_M&stable=0&redirect=noDe csak 533-as FSB-t visz a gép, olyan processzort keress, ami 533-as FSB-jű.
A hőtermeléssel nem lesz gond, egyforma TDP osztályba tartoznak.
-
válasz
Vasinger! #7876 üzenetére
Cserélheted, nem fog többet fogyasztani, ezeknek elenyésző a fogyasztásuk.
Az egy terás ugyanannyi, mint a jelenlegi merevlemez, az SSD meg még pár Watt, meg sem esik annak a gépnek (ha jól olvastam, neked az a verzió van, amiben még dedikált VGA is van).
Nem aggódnék a készenléti idő miatt sem.
A másodlagos merevlemezt a rendszer úgyis lekapcsol(gat)ja az előre beállított energiatakarékos séma szerint, ha nincs használva. -
Amik a kezeim közt megfordultak Optiplexek, azokban cseréltem már ramot, merevlemezt, processzort, esetleg VGA-t. Ezek Pentium 4, Pentium D alapú, régebbi Optiplexek voltak egyedi, kereskedelmi forgalomba nem került alaplapokkal.
Ezért mondtam, h nem tapasztaltam.
Egy kintről behozott gépekkel foglalkozó sztech üzletbe szoktam besegíteni, ahol ilyen régebbi gépekből néha hegyek állnak, ezekből szoktunk használható gépeket faragni, de ezeken kívül a többi brand gépeit nem ismerem a Dellnek.
A memória az amúgy is más tészta, mint egy winchester, ott előfordulhat inkompatibilitás bármilyen gépnél; a processzornál meg ugye vagy tartalmazza a BIOS a CPU mikrokódot, vagy nem.
De a merevlemeznél nincs ilyesmi, csak a SATA csati a lényeg, meg, h a merevlemez vastagsága megfelelő legyen, vagyis ne legyen vastagabb a kinézett merevlemez, mint ami a gépben van.Mindenesetre a laptopok nem ebbe a kategóriába tartoznak.
Főleg nem a merevlemez csere.
Nyugodtan átcserélheted, a Dell Inspiron notebook sorozat az nem olyan brand gépnek tekinthető, mint az asztali katalógus gépek.
A merevlemez cseréhez még kis fiókot is kialakítottak a gépen:
http://www.youtube.com/watch?v=T5vBdOW7jCQ -
válasz
skatebab #7868 üzenetére
Linkeltem már lejjebb az Ivy Bridge processzorokat, a táblázatban meg tudod nézni melyek az i5-ös processzorok közül a legnagyobbak.
De ez szerintem amúgy is mellékes, mert ha a Hardveraprón keresel hozzá processzort, ott úgysem mindegyiket árulják, csak pár félét. A táblázat inkább arra jó, h leellenőrizd melyik CPU hol van a listán.Hmmm.. Intel oldalán most nézem a harmadik generációs i5-ösöket, a táblázatból ki van hagyva pár. No majd javítom a wikipedián.
Ezek azok, itt meg tudod nézni melyik a legnagyobb i5-ös:
http://ark.intel.com/compare/3rd_core_i5 -
-
Bármilyen merevlemezt belerakhatsz, fel fogja ismerni.
De én a helyedben 7200RPM-est keresnék hozzá, azzal jelentősen gyorsabb lesz a gép.Vagy ugye hát SSD-t, de az már más árkategória.
Itt találsz olcsóbbakat is:
hardverapro.hu/aprok/hardver/merevlemezek/notebook_hdd_2_5/keres.php?stext=7200Tessék, pont annyi, mint egy általad kinézett 5400-es:
hardverapro.hu/apro/bontatlan_garis_toshiba_500gb_7200rpm/friss.html
Vadiúj, bontatlan, garanciális, talán még számlát is tud adni, az eladó pedig megbízható. -
válasz
skatebab #7857 üzenetére
Processzorcserénél a gari ugrik.
Ha esetleg később gond lesz a géppel, vissza kell raknod bele a processzort, de elképzelhető, h észreveszik a cserét. Nem lényeg, h nem attól van baja a gépnek, ezzel már takarózhatnak, és meg is teszik.
Te s ki tudod cserélni, felesleges 50ezret fizetni érte.
Youtubeon vannak videok a szétszedésről. -
Neked is azt tudom javasolni, amit neki, a Hardveraprón keress hozzá processzort, a második generációs i3, i5-ös processzoroknak már kezd lejjebb menni az ára.
Sajnos a gépedben csak HM65-ös a chipset.
Ez ugye a Sandy Bridge chipsete.
A Sandy Bridge processzorok közt 35W-os TDP-vel nincs 4magos processzor.
A következő generáció a HM75-ös chipset, az Ivy Bridge processzorokkal. Ezek közt már van 4magos processzor 35W-os TDP-vel is. (3612QM, és 3632QM)
Olyan laptopot kell/kellett volna venned, ami ilyen chipsetű, abba bele lehet tenni a 4magos 35W-os procikat. -
válasz
skatebab #7854 üzenetére
Értem.
Akár Sandy Bridge, akár Ivy Bridge processzorokat kereshetsz hozzá, mindegyik jó lesz bele, de csak 35W-os TDP-vel válassz.
A Pentium B960-nál akármi jobb.
Itt tudsz hozzá keresni:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/processzor/mobil/listaz.phpDe szerintem elég egy i3-as is, az tizenegykét-ezerért beszerezhető, ha nem elég gyors a géped, vegyél bele SSD-t, vagy egy 7200RPM-es merevlemezt (ha 5400-es van benne).
-
A gépben GM965-ös chipset van, ami csak 4GB ramot tud kezelni.
Ezért nem lehet bele tenni 4GB-nál többet.Őszintén szólva nem tudom, h hogy viselkedne, ha 6GB kerülne bele, nem tudom ilyenkor a chipset hogy reagál, elindul-e a gép, és 4GB-ot enged használni, vagy egyáltalán el sem indulna.
DVD írót a Hardveraprón biztosan találsz hozzá, és akkumulátort is.
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/notebook/tartozek_alkatresz/keres.php?stext=dv6500Az akksik többféle gépben is ugyanazok (akárcsak az optika), Google is sok találatot ad rá:
http://www.google.hu/search?client=opera&q=dv6500+akkumul%C3%A1tor&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest -
válasz
ad4m1337 #7840 üzenetére
Szerintem is akksi hiba lesz, vagy valami akksihoz köthető hiba, mivel azt mondod, tápról meg jól megy.
Akkumulátort kéne ellenőriztetni, h valóban tudja-e azt, amit ír (mármint a 90%-ot), ritka ugyan, de létezik ilyen hiba is.
Esetleg írd meg a panaszod neki, hátha tud valami okosat mondani:
http://itcafe.hu/tag/killhates.html -
Van rá példa, h a nagyobb TDP-s processzorokkal szerelt modellek más hűtőrendszert is kapnak, ez bevett gyakorlat.
A te esetedben sajnos nem tudom, Googleztam egy darabig, de nem találtam rá érdemben információt.
Így néz ki a hűtése:
http://www.laptopszaki.hu/laptop-hutes/2292-13gn3g1am020-2-gyari-uj-komplett-hutes-1.htmlHa a Tiédben is ez van, akkor valószínűleg elmegy vele a nagyobb TDP-s processzor is.
Egyébként mihez kell a nagyobb 4 magos processzor?
A Pentium B940 valóban nem egy erőmű, de az i3-as, i5-ösök már alap feladatokhoz bőven jók, biztos, h kell neked 4 mag? Mintha kicsit túlárazottak lennének az említett 4 magos CPU-k. -
Ja, értem.
Hát én még életemben nem vettem szinte soha semmilyen hardvert ami új.
Javaslom a Hardveraprót neked is:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/memoria/notebook_ram/ddr3_ram/listaz.phpHa számla kell, van aki azt is ad a ramhoz.
És hát 4-5ezer egy 4gigás modul.
Azt írtad, mostanra jött össze a pénz, vagyis igenis számít mit mennyiért veszel meg, ezért gondoltam, h minél olcsóbban akarod megúszni.Egyébként ha 3GB-nál több ram lesz a gépben, akkor már nem lesz elég a 32bites oprendszer, vagyis ha ki akarod használni az 5GB ramot, akkor 64bitest kell feltenned, de ezt gondolom tudod.
-
válasz
skatebab #7843 üzenetére
Ezek a harmadik generációs Core i processzorok:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ivy_Bridge_(microarchitecture)#Mobile_processorsCsak olyat keress, ami 35W-os TDP-vel bír, a gép hűtését ehhez tervezték.
Egyébként most mi van benne?
-
-
A memória ilyenkor általában úgy működik, ahogy írtad, mármint, h 533-on fogja hajtani a 667-es modult is. Milyen chipkészlet? Ritka, de megesik (régebbi chipkészletek esetében), h egyáltalán fel sem ismeri a 667-es modult a gép.
A wi-fi kártyát viszont nem értem, ezek két antennások.
N-esre nyugodtan kicserélheted, ha driver lesz a modulhoz, akkor menni fog vele.
BIOS-nak ehhez nem lesz köze.
A 150-es N-esnek 2 pólust kell bekötni, a 300-as N-esnek viszont 3 pólusa van, de ha a gépbe nincs befűzve a 3. szál, akkor 300-ast ne is vegyél, elég a 150-es is. -
válasz
PeeterssoN #7811 üzenetére
Kellene a pontos típus.
CPU-Z-vel, Adia-val ki lehet olvasni a processzor, VGA típusát.
Ezeknek a programoknak nincs túlzott gépigénye.
De ha nincs benne dedikált VGA, csak a processzorba integrált, akkor valóban az a gond, h az Intel féle IGP nem tud annyit számolni, amennyit szükséges lenne. -
"lenne-e akár minimális gyorsulás is"
Nem.
Ahogy írták is itt lejjebb, nem vennél észre semmit.
Csak tesztprogramok mutatnák ki a gyorsulást. Ja, meg hát az e-penis nőne valamennyit.
A te esetedben a ram mennyisége (8GB) sokkal nagyobb többletet jelent, mint a ram sebessége.Esetleg kérdezd meg a nagy ramos topicban, de ott is ezt fogják mondani.
Ha AMD rendszered lenne, és a központi ramot használná egy elég erős IGP is, akkor lenne értelme 1333-as ramok helyett 1600-asokat használni, a videomemóriának egyáltalán nem mindegy, h 1333-on fut, vagy 1600-on.
De jelen esetben még csak az 1600MHz-et sem használná ki a rendszered, ahogy írtad is; az időzítés javulását meg nincs ember aki észrevenné. -
Ha HD5470-es VGA-val van szerelve, akkor 5741G a noti száma, nem?
A processzor cserélhető.
Első generációs Core i család.
Ezek azok:
itcafe.hu/tema/notebook_laptop_alkatreszek_csereje/hsz_6897-6897.htmlA VGA viszont nem cserélhető.
Ezek dedikáltak ugyan, de rá vannak forrasztva az alaplapra.
Itt a 24-es képen látszik, ahogy a hőcső az alaplapra forrasztott GPU-ról elvezeti a hőt:
insidemylaptop.com/how-to-disassemble-acer-aspire-5741-5741g-laptop/Őszintén szólva, ha SSD után is kevésnek tartod a gépet, akkor ne cserélj benne processzort, inkább add el, és vegyél egy erősebb gépet. Pláne ha játékok alatt nem vagy vele megelégedve, ugyanis nem a processzor a gyenge láncszem, sajnos az a HD5470-es az már amikor megjelent, akkor is csak egy középkategóriás kártyának számított, akármilyen processzort teszel bele, a játékokat nem fogja jobban futtatni.
-
válasz
gaborilster #7782 üzenetére
Nehogy azt hidd, h nem segítünk.
"Vagy egyáltalán jól gondolom-e amit itt összehordtam?"
Tessék:
Olvastam már erről, mármint, h vannak akik még mindig "ott tartanak", h az FSB-nek, és a ramok sebességének meg kell egyeznie.
Nos, ez sosem volt így, legalábbis az Intel féle Front Side Bus rendszerében, de most ezt hagyjuk. Erre hivatkoznod, meg arra, h a gépednek a legjobb a 667/800/1066 közül a "közép" 800MHz-es FSB annyira kiverte a biztosítékot, h ha erre járt volna egy moderátor, megkért volna, h inkább tartsd magad távol a fórumtól, mert ez szakmai topic, és a te érvelésed egy PM45-ös chipsettel szerelt notebook esetében annyira kritikán aluli, h az már fáj.Aztán.
Az, amit Te "pókpiszoknyi"-nak neveztél, az hidd el, elég jelentős ahhoz, h meglépd.
A pókpiszoknyi jelző inkább a memóriák sebességére igaz. Mármint, h te észre nem vennéd, h a gépedben DDR2 533, 667, vagy 800MHz-es ramok vannak. A szakirodalom szerint ezt csak tesztprogramok (Everest, stb) mutatják ki. Ez valóban pókpiszoknyi különbség, ellentétben a processzor FSB-jével.Azt meg azért szokás tudni, h a 65nm-es Core 2 érából a legenergiazabálóbb mobil megoldásai az Intelnek (a 4 magos, ill. Extreme szériát leszámítva) pont az általad preferált T9ezres processzorok voltak, pláne az 1066-os FSB-s modellek, bár azok már kisebb csíkszélességgel készültek.
Majd hipp-hopp jöttek a második generációs mobil Core 2-esek a 45nm-es gyártástechnológiával: P8ezres, P9ezres (majd később a P7ezres) processzorok, amik hirtelen 800 helyett 1066-os FSB mellett 1/3-ad energiával kevesebbel is beérték. Azért ez elég jelentős különbség.
Emlékeztetlek, h a T széria 35W-os TDP-vel dolgozott.
A P-s processzorok ezzel szemben mindössze 25W-al is beérik.Ezért "erőltetem" annyira.
Értem én, h számítási kapacitásban nincs szükséged kiugró teljesítménye, de jelen esetben nálad pont, h a TDP csökkentése ami jót tenne a gépednek, pláne, ha nagyobb VGA-t akarsz bele rakni.Magasabb TDP-jű processzorral pont, h olyankor melegedne jobban a géped a T9ezres processzorral, amikor nincs is alatta hűtőpad (aulában, parkban). Egy P8600 viszont alapból 10W-al kevesebbel is beéri, eleve kisebb a hőtermelése is. Pláne ha alá raksz egy hűtőpadot.
Aztán.
"energia-hatékonyabban működő (ugyanolyan használat mellett kevesebbet fogyasztó core 2-es) proci"A T3200-nél a T9ezres processzorok semmivel sem működnek energiahatékonyabban.
A Speed Step a T3ezres processzorokban is benne van, a többi feature meg ugyanaz; amik hiányoznak a T3ezresekből, azok meg nem befolyásolják az energiagazdálkodását.A VGA-val kapcsolatban már elmondtuk, nem tudjuk, hogy fog viselkedni a gépedben.
Komolyan mondom, úgy viselkedsz, mint a fidesz. Minden valamire való közgazdász elmondta már a kezdetektől fogva, h mi a rossz a kormány gazdaságpolitikájával, de ők csakazért se hallgatnak senkire, csak mennek a szakadék felé szembe az egész világgal.
Te nagyjából ugyanezt teszed.
Tegyél a gépedbe egy alacsonyabb TDP-jű processzort, és akkor már bátrabban rakhatod bele a HD3650-et.
Ez már a lerágott csont kategóriája lesz lassan. :/Az egyetlen, amit a gép furcsa adatlapja után nem tudtam eldönteni, h elindul-e a gép P szériás processzorokkal, de Dell XPS azt írta, találkozott már ilyen esetekkel, úgyhogy emiatt se aggódnék.
Vagy talán a T9500, T9300-at olcsóbban megkapnál mint egy P8600-ost?
Nagyon nem keresgettem, de 20ezer körül találtam T9ezres procikat, viszont a P8ezresek 10ezer alatt is bőven megtalálhatók.
Pláne, h egy P8600-os ott van melletted Debrecenben.Na, uff!
-
A Celeron processzorokban nincs Speed Step, vagyis a processzor folyamatosan maxon "pörög" (mint egy régi Pentium 4-es). Ezzel szemben a nem Celeron CPU-k a terhelés függvényében emelgetik-csökkentik az órajelet. Valóban nagyobb a többi processzor TDP-je, de nem jelentősen, a 35W-os TDP-vel még meg fog birkózni a gép hűtése.
Lehet, h majd picit többet megy a ventilátor, de az a kis plusz suhogás megéri a gyorsabb működésért cserébe. -
Ez lenne az?
http://www.uktsupport.co.uk/advent/laptop/7113.htmFoglalat: Socket M.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_MA chipset 943GML, ez max. 2GB ramot kezel, 533-as FSB-vel.
Olyan processzort keres hozzá, ami 533-as FSB-s, lehetőleg minél nagyobb órajellel.
TDP osztály ugyanaz, hőtermeléssel nem lesz gond.Talán a gyártó nem korlátozta le BIOS szinten a gépet, és felismeri a processzort, és működni fog vele.
-
válasz
gaborilster #7782 üzenetére
A fizika professzorom ezt mondta volna arra amit itt összehordtál:
-Magánál csak az a baj, hogy a h×lyeség* akaraterővel párosul.Nézd, ha valamihez ennyire nem értesz, áhhh... tudod mit, hagyjuk.
Csinálj amit jónak látsz, felesleges írni neked.*: szakmai hozzá nem értés
-
válasz
gaborilster #7778 üzenetére
Továbbra sem értem, miért nem P-betűs processzort keresel.
~7ezer Ft körül vannak az aprók közt.Ez meg itt a szomszédodban van:
hardverapro.hu/apro/core_2_duo_p8600_proci_elado_debrecenben/friss.html
Elmész, kipróbáljátok, ha kezeli, megveszed, mindenki örül.
Tapasztalatot meg megírod ide. -
válasz
gaborilster #7775 üzenetére
Először is, ne T-betűvel kezdődő processzort keress.
A listában a P-betűvel kezdődőeknek 10Wattal alacsonyabb a TDP-jük.A VGA jelen esetben inkább csak driver kérdése, ha MXM2-es csatlakozóval szereltet raksz bele, nem tudsz kifutni a fogyasztásból. Itt azt írják, 9600M GT-vel is szerelték a notit, az meg 23W fogyasztású, valamivel nagyobb, mint a 9300M.
-
-
-
válasz
DiceBlade #7769 üzenetére
A VGA abban a gépben cserélhető, ezért kérdeztem mit is akarsz csinálni pontosan.
A 10Watt meg igen sok egy notinál.
Valahogy így néznek ki a TDP-k:
35Watt a normál.
25Watt az már örömteli, de ilyen nem nagyon van, vagy azok már alacsonyabb teljesítményűek, mint 35W-os társaik.
45Watt az meg zabál.
és van még 55Watt is, de mondjuk azt nem tudom minek gyártják notikba..
Aztán vannak még az alacsonyabb áramfelvételű LV, ULV, CULV jelzésű processzorok, amik 7, 11, 13, 17W-os TDP-khez tartoznak, de ezek teljesítménye is arányosan kisebb, mint a normál 35W-os kategóriákhoz tartozók.A másik probléma a magas hőtermelésű processzoroknál, h ha nem bírja a laptop a megnövekedett teljesítmény igényt kiszolgálni, akkor a processzor throttlingolni fog. Ráadásul nem tudom annak az alaplapnak hány fázisú a processzor tápellátó áramköre, egy négymagos processzor többet kér "enni", mint egy kétmagos CPU.
Ha nagyon lassúnak érzed a gépet, inkább egy SSD-t tegyél bele, az megdobja a sebességet.
-
válasz
gaborilster #7766 üzenetére
Érdekes, a gép chipkészlete alapján ezeket mindet vinnie kéne:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_PViszont a leírásban csak 667FSB-t említenek, holott a chipset ot is PM45-nek van feltüntetve.
A négymagosokon kívül minden bizonnyal elmegy az a gép más processzorokkal is. Amilyen BIOS listát kérsz, olyan nem létezik, max. Googlen lehet keresgetni, de eddig nem sokmindent találtam.
Keress hozzá a közeledben processzort, próbáld bele, ha nem indul el, akkor az Acer BIOS szinten lekorlátozta a gépet, h csak direkt ezzel a T3200-as procival menjen, ezért szerepel az adatlapokon is csak a 667-es FSB. <-- de ez nem valószínű, fog ez menni nagyobb processzorral is.
-
válasz
DiceBlade #7767 üzenetére
Első generációs Core i családot kezel a notid. Socket G1 a foglalata.
Ezek azok:
itcafe.hu/tema/notebook_laptop_alkatreszek_csereje/hsz_6897-6897.htmlViszont a gép hűtését csak 35W-os TDP-hez tervezték, amit meg bele akarsz tenni, az 45W-os TDP-jű. Sajnos az első generációs Core i családban nincsen 35W-os TDP-vel natív 4 magos processzor. Sőt, még a második generációs Core i családban sincs. Csak a mostani, 3rd. Ivy Bridge generációban van pár 4 magos modell 35W-os TDP-vel.
Egyébként miért akarod bővíteni? Játékokhoz? Mert akkor hiába lenne benne nagyobb processzor, a VGA teljesítménye se valami sok.
-
válasz
Gaga006 #7640 üzenetére
S1G4-es foglalat.
Elvileg ezeket támogatja:
wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_mobile_microprocessors#Danube_platformViszont a benne levő processzor csak 25W TDP-jű.
Remélhetőleg a gép hűtését úgy tervezték, h megbírkózik a 35W-os TDP-vel is.
Mondjuk annál a V sorozatú processzornál nem nehéz gyorsabbat találni, annál szinte minden gyorsabb. Viszont 45W-os processzort ne tegyél bele, azt tuti, h nem hűtené le.Itt tudsz hozzá keresni:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/processzorok/mobil.php -
Viszont ha 1066-os FSB-jű processzort akarsz mindenáron használni, akkor már inkább a linkelt Socket P-s processzorok közül a P-betűvel kezdődőek közül válassz.
Azoknak a hőtermelése kisebb, mint a T-vel kezdődőeké. Jót tesz a noti hűtésének, ha kevesebbet kell dolgoznia.Az 1066-os FSB-t többnyire a PM/GM45-ös chipset támogatja, olyan notit keress, ami ilyen chipsetes.
A ram az lehet DDR2 800, ill. DDR3 1066 is, ahogy Tim82 is írta.
Ezekhez még inkább DDR2-t raktak. -
PM965ös chipset van benne.
Ez csak 800MHz-es FSB-t kezel.
A T9550 az 1066-os FSB-jű. Valószínűleg ezeket egyáltalán nem tolerálja a chipset, ezért el sem indul vele.Egyébként a foglalat jó lett volna.
Keress másikat, bár nem sok gyorsabb processzor van annál ami benne volt:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_P -
Na, HM65-ös chipset.
Sandy Bridge architektúra, ezeket kezeli:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sandy_Bridge#Mobile_platformItt tudsz hozzá keresni:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/processzorok/mobil/listaz.phpArra figyelj, h a gép hűtését csak max. 35W-os TDP-jű processzorokhoz tervezték, ilyet keress hozzá, nagyobbat ne.
Remélhetőleg a HP BIOS szinten nem korlátozta le a gépet, h ne támogasson nagyobb processzort, mint amikkel ezeket gyárilag szerelték. -
-
Itt nem szerepel a kompatibilitási listában:
http://www.laptophardware.hu/msi-ms-16362gx610m670-ms-1034vr610vr610x-laptophoz-hasznalt-zsanerparms1039-l-ms1039-r-5485.htmlItt sem:
http://www.notebook-alkatresz.hu/hu/msi/value/msi-value-vr610/zsaner-e2m_6320723_y28
(Mondjuk ez nem is pont csak zsanér.)Itt viszont igen:
http://szamitastechnika.vatera.hu/laptop_notebook_netbook_alkatresz/laptop_notebook_zsaner/msi_ex600_vr610_gx630_zsaner_parban_1715672276.htmlJobb lenne szétszedni, és megnézni, egyformák-e a neten fellehető képek alapján.
Esetleg a Vaterás hirdetésben ott van, h az eladótól meg lehet kérdezni. -
válasz
Dell XPS #7621 üzenetére
i3 370M van benne most.
Alighanem az lehet a hiba oka, h a gépet nem a 45W-os TDP-hez tervezték, így BIOS szinten nem is támogatja az Asus a 35W-os TDP-nél nagyobb processzorokat.
Itt utaltam erre:
http://itcafe.hu/tema/notebook_laptop_alkatreszek_csereje_processzor_ram_hdd/hsz_7568-7568.html
De ez csak egy gondolatmenet volt, lehet másról van szó.pycur:
Hát akkor ezt már legalább tudjuk. :/ -
válasz
Dell XPS #7609 üzenetére
Ekkora baklövést a HP részéről.. az egy még ma is használható gép lenne.
A chipset kezelne 2GB ramot, erre 1 foglalatot tesz rá a HP..
Vajon 2GB-os modullal mit csinál a gép?
Felismeri? Mert akkor még menthető a helyzet.Meg érdekes, Google olyan képeket is bead, amiken 2 foglalat látszik, és azt írja ehhez a géptípushoz való alaplapok.
-
Socket S1G4-es foglalat.
Ezek mennek bele:
wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_mobile_microprocessors#Champlain
Van ott három, és négy magos processzor is.
DE a hőtermelésre figyelj oda, a gép hűtésést csak max. 35W-os processzorokhoz tervezték, ennél nagyobb TDP-jű processzort ne keress hozzá.Itt egy video, hogy kell szétszedni:
laptopinventory.com/PackardBell/EasyNote/TM81/Motherboard -
Az szép, bárcsak mindenki ennyire értene hozzá.
Alignálást ellenőrizted?
Partíció SSD-re való tükrözésénél nem árt:
http://logout.hu/cikk/ssd_optimalizalasa_beallitasa/alignment_trim_hibernacio.html -
De lehet, el se olvastam részletesen; csak első találat volt.
-
válasz
beast27 #7591 üzenetére
Vagy esetleg ez:
http://www.cartft.com/catalog/il/1422Ha van a gépben szabad mini PCI-E aljzat, akkor oda bele lehet tenni, csak a kivezetéseit kell kitalálni, h hogy vezeted ki.
-
-
Igen, azoknak az első generációs Core i7 processzoroknak a felső szériáiban már nem volt IGP; gondolom nem fért el a 4 mag mellett, ill. a hőtermelést/fogyasztást nem tudták volna már kordában tartani.
Ilyenkor a rendszer a dedikáltat használja.Továbbra is csak azt tudom mondani, h lehetőleg úgy beszéld meg az eladóval, ha nem megy a gépedben, vegye vissza (postafordultával is szoktak ilyet csinálni), vagy számolj vele, h lehet, h majd neked is tovább kell adnod, ill. hirdetned kell, mert nem tudod használni az új procit.
-
válasz
L-e-f-i-e #7580 üzenetére
Youtubeon vannak videok:
http://www.youtube.com/watch?v=U9PlAaM4thYSajnos elég rossz minőségűek, nem HD-s verziók. :/
De ha már cseréltél ramot, akkor nem értem, ott van mellette a merevlemez is, kiszeded, berakod a helyére az újat, és kész.
-
-
Itt is van Hardveraprón ugyanolyan:
http://hardverapro.hu/apro/2013-01-08/friss.htmlEzek a processzorork másképp működnek, az az alapórajele csak.
Amíg a hőtermelés lehetővé teszi, addig az egyes magok órajelét megemeli (ez a "Turbo" órajel), így alapműveleteknél gyorsabb lesz, mivel a turbó órajel magasabb, mint a jelenlegi processzor órajele.Én a helyedben megbeszélném az eladóval, h odamész hozzá, belerakjátok, kipróbálod, ha jól megy, akkor kifizeted, ha nem, akkor viszont nem kell megvenned.
Mondjuk egy nagy tábla Milka a fáradozásiért felajánlható ilyenkor is (hacsak nem kér pénzt a kipróbálásért is már).
Everesttel a hőfokokat viszont folyamatosan monitorozd, tudni kell, nem melegszik-e túl a gép.Hűtőpad jó megoldás, de csodát nem tesz, csak ilyen5-10 fokokat csökkent.
-
Órajel valamivel magasabb, ill. L2 tár dupla annyi lesz.
Túl sok javulást ne várj tőle.
Facebook chat fal pl. jobban megy majd a nagyobb L2 tárnak köszönhetően, ill. a magasabb órajel miatt fürgébb lesz picit a gép.Abban egy HD4200 van, meg 3GB ram?
Esetleg egy SSD dobna a gép sebességén inkább. -
A GL960-as chipset max. 2GB 533-as ramot kezel.
De maga a chispetcsalád többi tagja 4GB-ot is, és 667-est is.Az általad is linkelt Everest oldal 2GB-ot ír, mint támogatott memóriát, de oda van írva a 667 is.
Érdekes, ha a chipset visz 800-as FSB-t is, a 667-es ramokat is, akkor miért nem 4GB van odaírva?
Dell XPS által linkelt Acer gépben ugyanehhez a chipsethez 3GB ramokat pakolgattak (hsz-ok közt látni), azok mentek, úgyhogy vinni fog 4GB-ot is.
-
Igen, utána már nekem is beugrott ez a kép, csak lejárt a szerk. idő, meg mondom, végülis nem olyan fontos ez.
Kollega egyébként tökéletesen megválaszolta a kérdésed, tehetsz bele nagyobb processzort.
Memóriát viszont az a teljes chipset-család csak 667MHz-et kezel, vagyis ha nagyobbat raksz bele, akkor is csak 667-en fogja hajtani. Csak a következő chipset-generációnál kezdte el az Intel támogatni a 800MHz-et.
Jelenleg 2×512 van benne?
Akkor sürgősen bővítsd, az még XP-nek is épp csak elég. -
A nagyobb processzorok már nem az Arrandale családhoz tartoznak, hanem az azt követő Clarksfieldhez.
Valamivel más architektúra, nem lepődnék meg, ha egyáltalán fel se ismerné őket a gép.És hát ha túlmelegszik, mielőtt végleg leold, throttlingolni fog, azaz visszavesz a teljesítményből.
Legjobb, ha szerzel bele, kipróbálod, és megírod nekünk ide a tapasztalatokat.
-
válasz
DonMaster #7548 üzenetére
Mindegyiknek egyforma hőtermelése, hűtéssel nem lesz gond.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_Fusion_microprocessors#ComalHűtést amúgy se tudsz cserélni a notiban.
Ha eddig ment a dual VGA, akkor ez után is menni fog.
Hacsak a HP nem korlátozta le BIOS mikrokód szinten a processzor támogatást akkor menni fog benne.
-
Az a "ki lett fújkálva" az mit takar?
Mert az ilyen összeállt porcicákat tuti nem fújja ki semmivel a gépből, ha csak szét nem szedi a gépet.http://itcafe.hu/tema/notebook_laptop_alkatreszek_csereje_processzor_ram_hdd/hsz_5811-5811.html
Az a szigetelésnek látszó izé a ventilátor kifújó nyílása előtt, az nem szigetelés, az összeállt por, ami tökéletesen eltömte a levegő útját a lamellák előtt. Nincs az a kompresszor, amivel szétszedés nélkül el lehet az ilyet távolítani.
Szedd szét a gépet, és nézd meg a hűtését. -
Ezek a processzorok mennek bele:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_Turion_microprocessors#.22CaspianUgyanabba a hőtermelési osztályba tartozik mindegyik, nem lesz gond a hűtéssel.
Itt van némi írás róla:
http://gepembernaploja.blog.hu/2010/09/06/hp_compaq_presario_cq61_laptop_az_elm_utcabol -
A chipset a Crestline chipsetcsaládhoz tartozik, azoknak meg Socket P a foglalata.
Ha a chipset csak 533-as FSB-t támogat, akkor akármekkora processzort teszel bele, azt csak 533-on fogja hajtani, (vagy el se indul vele).
Ha viszont visz nagyobb FSB-t is, akkor nem veszi vissza 533-ra, hanem hagyja 667-en, vagy akár 800-on (ha 800-as CPU-t tennél bele) <-- egyébként ez (800-as FSB) volna a legjobb, főként azért lassú most a gép, mert alacsony az FSB.Másrészt ha elindul a nem bele való processzorral, de csak 533-on hajtja, akkor számításba kell venni, h olyan processzort kell hozzá keresni, aminek a szorzója nagyobb áttételekkel adja ki a minél magasabb órajelet. Ilyen viszont nem nagyon van.
Tehát:
T2410 = 133×15=2000
133-as alap adatbuszsebesség szorozva 15-ös szorzóval, és ez adja ki a 2GHz-es órajelet.
DE egy 800-as FSB-s processzornál más a helyzet:
T7300 = 200 ×10=2000
200-as alap adatbuszsebesség szorozva 10-es szorzóval, és ez adja ki a 2GHz-es órajelet. Viszont ha ezt a 200-as buszsebesség helyett csak 133-on hajtja, akkor (133×10=1333) mindössze 1.33GHz-es órajelet kapunk, ami meg messze van a T2410-es által elérhető órajeltől, de még a mostani Celeron M 530-as (133×13=17733) ~1.7GHz-es órajelétől is. Igaz ugyan, h két mag járna 1.3GHz-en, de az se valami sok. :/Jajj, most nézem, amit bele akarnál rakni, azok a T7200, T7400.
Igen, ezeknek csak 667 az FSB, nem 800. Viszont ezek Socket M-es foglalathoz tartoznak, ezek nem jók ehhez a chipsethez.A Socket M, Socket P fizikailag ugyan az, de összesen csak ennyi közös van bennük, egyébként nem mennek a másik chipsethez tartozó processzorok a másik chipsetben.
-
Itt azt írják, a VGA nem MXM-es:
http://forum.ts.fujitsu.com/forum/viewtopic.php?f=92&p=121508
Egy képet is mellékeltek.Takarítsd ki az eltömődött légkifújó nyílásokat.
Gondolom a hűtés nem elég, mert el vannak tömődve a lamellák, ezért olyan a hangja, mint egy hajszárítónak. -
-
No igen, ez az a chipset, ami egy rakás notiban visz nagyobb FSB-t is, mint amit a GL960-as chipset lehetővé tenne (533MHz). Kérdés, a te gépeben vajon menne-e nagyobb processzorral.
Egyébként Socket P a foglalat:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_PMondjuk találtam egy ilyet:
http://support.ts.fujitsu.com/Include/PDF_Desc.asp?ID=233303846&Sprache=en
Ezen is csak 533-as FSB-s processzorok vannak.
Ha van rá lehetőséged, próbáld bele az általad is említettek közül valamelyiket, ha elindul, akkor kezeli, ha nem, akkor meg csak a listán felsoroltakat. -
HM55 chipset
Az Asus oldalán a leírások szerint a K42-es sorozatot i3-al, ill. i5-el szerelték. De szerintem viszi az i7-et is.
A lényeg a 35W-os TDP keretet nem szabad túllépni.Ezek azok a processzorok:
Első generációs Core i szériaAz i7-ből a 35W-os TDP csak erre a két modellre érvényes:
http://ark.intel.com/compare/i7/620M,640MSajnos a natív négymagos i7-esek rendre mind 45W-os TDP-vel rendelkeznek.
Ennek a gépnek a hűtését viszont nem ehhez tervezték. -
http://logout.hu/cikk/egpu_kulso_videokartya_notebookhoz_2/tervek_es_vegszo.html
Amit itt linketek lejjebb, az jó megoldás.
Nekem is ilyenem van.
Ez nem házibarkács, de egyelőre csak Kínából lehet rendelni.
Olvasd el a topic utolsó mittudomén 100 hsz-át, valaki említi, h nekiáll otthon ilyeneket gyártani, és akkor nem kell több mint 20ezerért rendelni Kínából, mert elvileg alkatrészáron pici haszonnal 5ezer környékén meg lehetne csinálni.Az ExpressCard foglalatba kell beledugni, egy hosszú csati végén meg egy PCI-E foglalat van. Abban van egy HD6970-em, annak a képét meg egy külső monitoron nézem, ha játszani van kedvem. Az asztali gépem gyakorlatilag a VGA meg a HDD-k kivételével fel is számoltam. Így nem kell gépet bővítenem folyton, csak egy erős VGA-t kell fenntartanom a notihoz.
Úgy is meg lehet oldani, h a noti belső képernyőjén jelenítse meg a dolgokat, én ezt a beállítást még nem is próbáltam, nVidia kártyával alapból megy, de nekem ATI van, meg én amúgy is általában 2 monitort használok.
Tápot külső tápról kap, ahhoz is van átalakító, így amikor elindítom a VGA-t, akkor ad a táp is automatikusan áramot neki. -
-
válasz
Casseius #7512 üzenetére
VGA szerintem nem cserélhető, legalábbis itt nem látok MXM foglalatot, azt viszont látom, ahogy a VRAM, meg a GPU rá van forrasztva az alaplapra.
A chipset nVidia MCP79D. 1066-os FSB-t is visz.
Ezeket a processzorokat fogadja:
A P-betűvel kezdődőeknek 10W-al kisebb a TDP-je, célszerű ilyet keresni hozzá, jótékonyan hat a hűtésre a kisebb hőtermelés.Ami a kézikönyvben is szerepel (kollega linkelte itt lejjebb), azokat biztos, h viszi, de valószínűleg a többi fel nem soroltat (pl. P7ezer, P9ezer) is.
-
válasz
krinnyo #7509 üzenetére
Ugyanilyen géphez keresett másik processzort bvitya is:
http://itcafe.hu/tema/notebook_laptop_alkatreszek_csereje_processzor_ram_hdd/hsz_7376-7400.html#msg7376Olvasd el mire jutottunk.
A dokumentáció szerint a chipset erősen le van korlátozva, de a gyakorlatban ez nem igaz, fogad az a gép is Socket P-s 800MHz-es FSB-s processzorokat:
Ccak max. 800-as FSB-st válassz, és a P betűvel kezdődőeket szintén kerüld el.Azt javaslom neked, mielőtt kifizeted a kinézett processzort, próbáld bele a gépbe, nehogy úgy járj, h mégse kezel mást a Celeronokon kívül.
Ram az DDR2-es, egy darab 1GB-os modul, vagy kettő 512-es?
Elég ha veszel hozzá még 2GB-ot, de ha nem akarsz sokat rákölteni, akkor elég hozzá plusz egy giga is még. -
Értem.
Dual channel a legtöbb új gép esetében már simán megy teljesen eltérő (méretű) modulokkal is. Tehát 2+1GB ram esetében is akár.
Bár a kérdéses gépben a végeredmény valóban single lenne, az még régebbi chipsetű. Másrészt a dual channel mennyit is ad a teljesítményhez? 10-15%-ot? Ideális esetben persze lenne ez több is, de olyat tesztben még nem láttam, csak elméletben a dokumentációban.Ettől függetlenül igazad van, értem az érveid, és el is fogadom őket.
-
válasz
germinator66 #7496 üzenetére
Igen, én ezt venném, a magas órajel miatt.
Drágább, mint a T8100?
Mennyi lenne?
Nézegesd a hirdetéseket rendszeresen, naponta, és hátha kifogsz valami olcsó procit, folyamatosan tesznek fel az emberek, ki kell fogni a jó vételeket, nem megvenni az első utunkba kerülőt.
Ha drágának találod a processzort, én a helyedben a HDD cserével kezdeném, mehet rá az új oprendszer, aztán majd ha találsz jó ár/érték arányú processzort, akkor is ráérsz átcserélni.
Annyira nem lassú az a gép a mostani CPU-val sem, nem? -
Ezt eddig is tudtuk, te ragaszkodtál hozzá, h a 4GB-ot nyugodtan bele lehet tenni, mert annyit meg tud címezni a 32bites oprendszer is.
Persze, de ahogy írtad is, ebből lejön a video memória.A Win7 32bites verziója meg ebből a szempontból rosszabb az XP-nél, mivel automatikusan levon 1GB-ot vramnak, ezért szokás a 32bites Win7-hez max. 3GB ramot tenni, mert többet nem lát (ellentétben az XP-vel, ami azért 3.5GB-ot is képes volt felismerni).
Tessék, egy még szélsőségesebb példa:Itt az történt, h a gépben 4GB ram volt, amiből a G41-es chipsethez tartozó Intel GMA X4500-as IGP-nek még le lett vonva 128MB videoram céljára.
Csakhogy a 32bites Win7 ezt úgy értelmezi, h mivel csak 3GB-ot enged használni, a többi pedig a vram, ezért a 3GB-ból vont még le 128MB-ot e célra.
A Microsoft mérnökei kicsit elszámolták, mikor az automatikusan levonandó 1GB vramba nem engedte beleszámolni az IGP-nek "félretett" ramot a rendszer, hanem a dedikált videokártya (és az ahhoz tartozó saját vram) híján a központi ramból vonódik le, pedig fizikailag lenne még ott egy egész gigányi szabad, fel nem használt ram.Hát ezért szoktam mondani, h 3GB-nál többet ne tegyenek 32bites Win7-hez, mert úgysem látja.
-
Légyszíves próbáld meg nyelvtani szempontból átfogalmazni azt amit írsz, mert nehéz értelmezni.
Mielőtt elküldöd a hsz-t, igazán átolvashatnád, és kijavíthatnád az értelmetlen részeket, a helyesírásellenőrző amúgy is aláhúz mindent, még a vesszőhiányokat is jelzi.
Mi az, h 152%-os HD Sentinel kép?
Két csíkot jelez, de egyik se megy 100% fölé, nem értem hogy jön ki nálad a 152%.
Az első 100%, a másik meg 52%?
Nem árt ha tudod, h nem kell összeadni a kettőt. (Akárcsak a kétmagos processzorok esetében az órajelet.)
Sok szektorhibát írt?Hibás merevlemez okozhat kékhalált, de nem valószínű.
A kékhalál egyik sora szokott a hiba leírása lenni, ezt kellene elolvasni ahhoz, h érdemben tudjunk foglalkozni a hibával.
Ha a kékhalál után újraindul a gép automatikusan, (és ezért nincs idő rá, h elolvassuk ezt a hiba kódot), akkor le kell kapcsolni a kékhalál utáni automatikus újraindulást.
Star menü --> Vezérlőpult --> Rendszer és biztonság --> Rendszer --> Speciális rendszerbeállítások --> Speciális --> Indítás és helyreállítás -nál a "Beállítások"-ra katt --> az alsó téglalapban a "Rendszerhiba" alatt az "Automatikus Rendszerindítás"-ból ki kell venni a pipát.Vagy a már linkelt programmal ki lehet olvasni a lementett kékhalál txt-ből azt a sort, ami nekünk kell.
Ha ettől függetlenül el akarnád adni a merevlemezt, nézd meg a merevlemezhirdetések közt, mennyiért árulják ezeket a típusokat:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/merevlemezek/notebook_hdd_2_5/161gb-500gb/keres.php?stext=500gb
Úgy 10-12ezer Ft körül, de mivel a tiéd hibás, olcsóbban kell adnod, és még így se biztos, h megveszi bárki is. A hirdetésbe azért bele rakod majd a HD Sentinel tesztképet is, ugye? -
válasz
germinator66 #7491 üzenetére
Nálad az L2 tár nem szempont, 2MB alá ne menj, de többet irodai felhasználásnál nem használ a proci úgysem. Az elérhető legmagasabb órajelre törekedj, az hoz gyorsulást a te esetedben.
Hőtermelésük nagyjából azonos, mindegyik proci a 35W-os TDP osztályba tartozik.A T8ezresekben van már SSE4 utasításkészlet is, de azok inkább multimédiás/videokódoló algoritmusokat jelentenek, nem jellemző, h számítási kapacitásban elmaradnának a T7ezresek, pláne a magasabb órajel majd bőven kompenzál.
Nézd csak, ezek csak órajelben, ill. L2 tár méretben térnek el:
http://ark.intel.com/compare/29759,29762,33916 -
válasz
germinator66 #7485 üzenetére
A Win7 szeret terpeszkedni.
Ha egy darab 2GB-os modul van benne, akkor tehetsz mellé még egy 1gigást, a 32bites Win7 úgyis csak annyit használ. De elég a 2GB is.
A merevlemez jó választás. -
válasz
germinator66 #7481 üzenetére
Ne konkrét típust keress, inkább nézd át a hirdetéseket, és amiket találsz, nézd meg a listában, mit tudnak. Szokott lenni magasabb órajellel is, csak át kell nézni a választékot.
Memória mennyi van?
Merevlemez fordulatszáma? Hány tányéros?Ha gyors gépet akarsz, SSD-t vegyél.
Axe93:
Nem tudom, talán 3ezer körül.
De inkább az a baj vele, h olyat senki se akar venni, mert mindenki inkább nagyobbra cserélné a T4ezres processzorát. Persze sokan 4-5ezerért hirdetik, de nem tudom minek, bolond aki annyit kiad érte, mikor 6-8ezerért már P8ezreseket is lehet venni. -
Hát ez jó kérdés.
Tegyél fel egy kékhalál kiolvasót, azzal kiderül mi okozta:
http://ipon.hu/utils/BlueScreenView
Itt van hozzá magyarosítás:
www.nirsoft.net/utils/trans/bluescreenview_hungarian.zipEz egyébként egy olcsó és nagyon gyors proci a gépedbe (az egyik leggyorsabb, ami beletehető):
http://hardverapro.hu/apro/intel_p8600_elado_2/friss.html -
válasz
germinator66 #7479 üzenetére
Socket P foglalat. Ezek azok:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_PA chipset 965-ös, ez csak 800-as FSB-ig kezeli a processzorokat.
A listából csak olyat keress hozzá, ami T-vel kezdődik, a P-betűseket nem kezeli; és FSB is csak max.800MHz legyen.A T7100 órajele nem valami nagy, biztos találsz olyat, aminek nagyobb.
Itt tudsz hozzá keresni:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/processzorok/mobil/listaz.php -
Teljesen igazad van, egy dolgot leszámítva.
Egy SSD ára sokszorosa egy 7200-es merevlemeznek.
Ezt is figyelembe kell venni, mikor 45-50ezres SSD-vel példálózol.Ha nincs pénz, akkor hiába ajánlgatunk SSD-t, 15ezerért max. egy 64GB-ost tud venni. Sebességben nyilván verhetetlen, de tárhelye semmi se lesz.
A következő fokozat a 20-25ezres 128-as SSD-k, ahol megint csak korlátozott a tárhely: oprendszer, plusz 2-3 HD film, oszt kész, betelt.
A 256-os SSD-ket meg meg se említem inkább, egy fél noti árát nem sokan tudják kifizetni érte.Ettől függetlenül valóban ég és föld a sebességkülönbség.
-
Laptopokban nem lehet úgy csereberélni az alaplapot, mint az asztali gépekben.
Nincs szabvány a felfogatásra, ahány noti, annyi féle alaplap.Memóriát a chipset csak 4GB-ot kezel.
Ha többet raksz bele, nem fogja látni, esetleg el se indul a gép.
De hogy is raknál bele többet, csak kettő foglalata van, és ha 2×4GB-ot szeretnél beletenni, akkor készülj fel rá, h a SO-DIMM DDR2 4GB-os modulok ára csillagászati magasságokban vannak, már ha egyáltalán találsz valahol két ilyen modult.Másik processzort itt tudsz hozzá keresni:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/processzorok/mobil/listaz.php -
No hát igen, HM65 chipset.
A második generációs Core i családot fogadja.
Ezek azok:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sandy_Bridge#Mobile_platformMaximum 35W-os TDP-vel keress bele processzort.
Elég ha egy i3-ast találsz hozzá, vagy akár egy Pentium B9százas processzort, már az is előrelépés a Celeronhoz képest.Itt tudsz hozzá keresni:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/processzorok/mobil/listaz.php
Esetleg itt:
http://hardverapro.hu/aprok/hardver/notebook/tartozekok_alkatreszek/listaz.php -
válasz
glukonon #7466 üzenetére
A processzor pedig nem egy lassú példány, akkoriban az elég jónak számított.
Szinte a legkisebb i3-asok is hozták a felső szériás Core 2 Duok (P8ezres sorozat) teljesítményét, szóval nem a proci ott a kevés.
Nem szoktad nézni a feladatkezelőt, mennyi ramot használ a gép éppen amikor lassúnak ítéled?
Én a ramra tippelnék, az lehet kevés, 2GB nem valami sok. Nekem bekapcsolás után már 1.5-1.7GB közt fogyaszt a gépem, megnyitom a szokásos dolgokat (2 böngésző úgy 20-40-60 tabbal, zene, chatprogramok) aztán máris 2.5-3GB közt járok.Illetve hát a merevlemezed az gondolom 5400-es fordulatú.
Cseréld ki SSD-re, az majd begyorsítja a géped, esetleg egy 7200RPM-esre, az is sokat dob rajt.Tudom, mert az én notimban is 7200-es van, és teljesen meg vagyok elégedve a gépem sebességétől, nem érzem úgy, h SSD-t kéne beleraknom, elég gyors ez így is.
Van SSD-s gép is itthon, úgyhogy nem azért mondom, mert még nem használtam SSD-t..
Viszont ami notik megfordulnak a kezem közt akár csak egy-egy oprendszer feltelepítéséig, azokban általában 5400-es HDD van, amit észre is szoktam venni a sebességükön. Hiába van bennük akár Sandy/Ivy Bridge CPU, a lassú merevlemez megteszi a (negatív) hatását. -
válasz
valkesz93 #7456 üzenetére
8615-öt akartál írni?
Az a ram sebesség az 533 lesz, csak a felét írja az alap buszsebesség miatt.
Egyébként DDR2 533-at kezel, a chipset manualja alapján 4GB-ot.A benne levő processzort nem sikerült kicserélnie annak se, akinek a hsz-át linkelted.
Ez behatárolja a gép felhasználhatóságát. :/Sajnos a processzor annyira keveset tud, h nem is nagyon érdemes fejleszteni ezt a gépet, mert akármennyi ramot raksz bele, nem tudod kihasználni, a proci számítási kapacitása nagyon csekély. Max egy 1gigás modult vegyél hozzá, másfél giga ram már elég jó, ott már azért szépen elfér az oprendszer.
A chipset leírása egyébként 667-es ramokat is ír, mint támogatott típus, de a Gericom kézikönyve csak 533-at. Másrészt úgyse vennéd észre, h hány MHz-es ramok vannak a gépben, a különbséget inkább csak tesztprogramok látják.
Chrome persze, h kifekteti, az eléggé memóriazabáló böngésző, Operát ajánlok, az gyors is, és Firefoxnál kevesebb erőforrással is beéri.
-
Miért raktad offba?
A VGA nem cserélhető.
A chipset egy SiS chipset, a manual azt írja, az összes 1066-os FSB-s processzort is kezeli, a Penryn magosokat is.
Ezek lennének azok:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Socket_PA P-betűvel kezdődő processzorok hőtermelése 10W-al kevesebb, mint a jelenleg benne levő processzoré, érdemes ilyet keresni hozzá.
Memóriát 4GB DDR2-t lehet belerakni, akár 800MHz-eseket is.
De sokat ne várj a géptől, ha nagyobb processzort is raksz bele, a VGA a gyenge láncszem, sokkal több FPS-ed nem lesz, mert az csak egy alap kategóriás, belépő szintű videokártya, játékra nem nagyon alkalmas.
-
Inkább a laptop típusát, (vagy a chipkészletet) írd le, ez 3 féle alaplap amit írtál, jó lenne tudni, a hűtés egyforma-e a háromnak, vagy a magasabb felszereltséghez erőteljesebbet terveztek-e, konkretizálni kellene, milyen gépről is van szó.
A B8százas Celeronok a Sandy Bridge-hez tartoznak, (Socket G2-es foglalat).
Ezek azok amik bele mennek elvileg:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sandy_Bridge#Mobile_platformA manual elég sokféle felszereltséget ír.
Hát igen, a B8százas Celeronnal inkább meg se vettem volna a gépet, most elég sokba kerülnek még ezek az ehhez való processzorok, nem biztos, h megéri bővíteni.
-
válasz
glukonon #7460 üzenetére
H55 chipset.
2×4GB DDR3 1066 mehet bele maximum.
Elég, ha a meglevő mellé még egy 4gigás modult veszel, 6giga is bőven jó; a dual channel is megmarad. Ha 1333-asakat találsz csak, azt is belerakhatod, visszaveszi az órajelét 1066-ra, és azon fogja hajtani.
Arra figyelj, h DDR3L-t ne vegyél, az alacsonyabb feszültségen megy, de ebbe a modellbe még nem való.Első generációs Core i processzorokat kezel, Socket G1-es foglalat.
Ezek azok:
http://itcafe.hu/tema/notebook_laptop_alkatreszek_csereje_processzor_ram_hdd/hsz_6897-6897.html
Csak max. 35W TDP-s processzort tegyél bele, a gép hűtését maximum ezekhez tervezték, 45-55W-os processzorokkal nem biztos, h meg tud birkózni a gép hűtése.
Remélhetőleg BIOS szinten támogatja az összes G1-es processzort, és nem csak azt a párat, ami a kézikönyvben is szerepel.VGA nem cserélhető, dedikált ugyan, de rá van forrasztva az alaplapra a vrammal együtt.
Ha játékok alatt kevés a teljesítménye, igazából hiába cserélsz ki benne bármit is, a VGA teljesítménye behatárolja a gép lehetőségeit --> ha nagyobb processzort is tennél bele, akkor se lenne több FPS-ed, mivel a VGA teljesítméyne túl kevés.
Add el, és vegyél inkább egy erősebb videokártyával rendelkező gépet.
Esetleg ramot vegyél még hozzá, a 2GB épp a határán van a használhatóságának.SSD-t is tehetsz bele természetesen, az minden műveletet felgyorsítana, de a játékok alatt akkor se lesz több FPS-ed.
-
-
Amikor telepítesz egy Win7-et, csinál a rendszer egy 100MB-os rejtett partíciót, egy ún. "rendszer számára fenntartott" partíciót. Ezt is törölted?
Asztalon nyiss jobb egérgombbal menüt a "Számítógép"-en, majd onnét tovább navigálva --> Kezelés --> Lemezkezelés. Itt particionálhatod a windowsban is a lemezeket.
Vagy használd a Partiton Magic Tool-t, ahogy szimpatikus, az is mutatja gondolom a teljes merevlemezt, a rejtett fájlokkal együtt.
Ha van rajt ilyen rejtett fájl, azt töröld le.(Ha még ezeket nem csináltad meg.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- AKCIÓ! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest