Hirdetés
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Poco F7 – bajnokesélyes
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Mobil flották
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Még nincs is Vivo X300 Ultra, de már a nemzetközi kameratrónra pályázik
- Yettel topik
- Legendás helyszínen mutatkozik be a kamerákra rágyúró Galaxy S26
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
MPowerPH
félisten
válasz
Speed®
üzenetére
Eletemben nem volt a gepben olyan DDR4, ami 1.4V -on ment setupolas utan.
De nem is azzal van a gond, mert felmegy 60 fokig, oke... A problema, hogy ezek az IC -k 50 fokhoz kozeledve(B-Die 40 fok folott) egyszeruen instabilak lesznek azokon a finomhangolt beallitasokon, amiket 35 fokos IC homersekletnel kiserleteztel ki.RECSKA: DR -ra en sem mernem, foleg nem leggel, latva, mit muvel az SR. De Te csalsz, neked vizezve van.
En azt szeretnem elkerulni.
-
GEPESZ66
veterán
válasz
Speed®
üzenetére
Szia!
Beszéltem a számítógépes szaküzlettel.
Azt mondták, hogy a 2GB-os RAM-okat már nem igazán tartják készleten, s így ha nem lesz jó, akkor ott fog náluk porosodni.
Azt javasolták, hogy a meglévő 2*2GB,1333 MHz, CL9 időzítésű RAM mellé nyugodtan rakjak be egy 4GB,1600MHz, CL11 időzítésűt, amit tartanak készleten, s nem szokott gond lenni vele.
Így elvesztem esetleg a Dual-ban működés előnyét?
Nem lesz gond, hogy a MHz, ill. az időzítés eltér?
Azt mondták, hogy elvihetem próbára, s letudom tesztelni.
Ha a Memtest jó, akkor nincs gond.
Mi a véleményed?
A 6 ezer Ft nem egy nagy összeg, érdemes RAM-ot növelnem így akkor?
Ezt javasolták egyébként:
Team Group Elite 4GB DDR3 1600MHz CL11 RAM memória -
mosquetoo
tag
válasz
Speed®
üzenetére
Megnéztem a DRAM feszt auton volt és 1.36.
Beállítottam 1.35-re, xmp on, és 3200MHz, eddig nincs újraindulás. ( Biost még nem frissítettem, lehet hagyom is így, vagy van értelme frissíteni ? )
XMP profilon belül van értelme magasabb MHz re tenni vagy maradjon inkább a gyári 3200 ?
Van valami teszt amivel le tudom ellenőrizni, hogy minden klappol ? -
A_ScHuLcZ
addikt
válasz
Speed®
üzenetére
Őszinte leszek, számomra nem teljesen világos, hogy szerver esetén mit nyerek a magasabb frekvenciával. (Nyilván van valamennyi teljesítménybeli különbség, de nem tudom, hogy számottevő-e.)
RECSKA: ESXi alatt fut egy OMV is, alatta Dockerben Plex, ott használunk hw transzkódolást, de nem tudom, hogy az a procit, vagy a prociban lévő igpt-t használja. -
inf3rno
nagyúr
válasz
Speed®
üzenetére
Azt hiszem igazad lehet, olyan 2x10^-5 a fémek hőtágulása °C-onként. Mondjuk ha az egész modul 15 centi és 20°C-ról indul, majd felmegy 50°C-ra, akkor is csak 0.1mm-el nő az egész hűtőborda rajta, és azt is 8 felé kell osztani arányosan, úgyhogy durván 0.01mm-el tol el egy-egy chipet. Annyi rugalmasság talán van benne, hogy ennyit kibírjon hosszú távon is. Szerintem kell legalább 1mm oldal irányú elmozdulás, hogy letörjön egy chip. Amúgy azt írják, hogy a hűtőborda csak dekoráció a ramokon és a ddr3 ramok chipjei 80-90°C-ot is kibírnak, úgyhogy tökmindegy szinte, hogy mivel ragasztom, vagy hogy az hővezető e. Teljesen felesleges ehhez hővezető ragasztó. A pillanatragasztóval lehet esetleg gond, ha felmelegszik, mert az nem bírja annyira a hőt, és elkezd mérgező anyagokat párologtatni.
-
inf3rno
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Speed®
üzenetére
Nem, ez egy másik ram, amit apron adtak az új confighoz. Szerintem már a srácnál is lent volt, de nem foglalkoztam vele, mert árban csak töredéke volt a gépnek, és amúgy is alkudtam. El akarom adni, mert szutyok, legalábbis nem az a szint, mint a g.skill tuning ram, amit most rendeltem. Nem látszik rajta sérülés, meg egyébként működik. A hővezető ragasztóra azt írják, hogy nem jó, mert az epoxi ami benne van nem valami rugalmas, és a hőtágulástól hosszú távon letördelheti a chipeket. Szilikonos tömítő ragasztókat írtak külföldi fórumokon, de azoknak meg nem lehet valami jó a hővezetése, meg nem is nagyon találok itthon. Gondolom nem azonos a sziloplaszttal, ilyesmi [link]. Írták páran, hogy pillanatragasztózzák 4 kis helyen, közé meg hővezető paszta. Hát én fix, hogy nem tennék rá pillanatragasztót. Most azon agyalok, hogy veszek szilikonos ragasztót, aztán megpróbálom azzal hasonlóan a 4 sarokban megfogatni, középre meg teszek pasztát, aztán csak nem folyik ki belőle.
-
Monyos
aktív tag
válasz
Speed®
üzenetére
Köszi a válaszokat!
Na most szétszedtem az egész gépet.
Alaplapon a lábak tökéletesek.
Processzor érintkezői közül az egyik volt kicsit gyanús, kicsit mintha más lenne, mint a többi.
Ezt gyógyszertári 96% os alkohollal óvatosan megpróbáltam megtisztítani, igazából nem tudom, hogy jobb lett-e továbbra is (nagyon minimálisan) eltér a többitől, mintha ezt jobban megnyomta volna egy alaplapi láb.
Ezután vissza minden, be mind2 memória (VGA-t nem tettem még be):
Láss csodát, hibátlanul elindul 8GB RAM-mal!!

Most futnak a különböző Stress Test-ek, eddig nem volt hiba.
Egy órát tesztelem, ha nincs para visszamegy a VGA és megy vissza a gazdájának.euzsolt:
Már első bekapcsolásnál átállítottam AUTO-ról a feszt, mert tényleg 1.2 helyett 1.250-re lőtte be őket. -
Monyos
aktív tag
válasz
Speed®
üzenetére
Zsír új minden, procin gyári intel alu hűtő van. Rá lehet azt egyáltalán "túlságosan" szorítani?
Kicsit kifejtenéd, nem nagyon értem ezt a hümmedést az IMC-vel.
Hétfőn viszem vissza gariztatni az alaplapot, de akkor lehetséges, hogy nem is annak van baja??
euzsolt
Mint említettem minden új, bontatlan volt. Direkt figyeltem, hogy óvatosan, csak a helyére tegyem a procit és rá a hűtőt.Azért sem gondoltam, hogy processzoros vagy bármi egyéb hiba lenne, mert a másik slotba helyezve a RAM-ot teljesen vígan elvan, hibátlanul megy minden játék. (csak 8GB helyett 4-el
)Ja és 1 teljes napot elment a gép 2 RAM-mal, Windows telepítés + játékok telepítése és 1 perc játékmenüben lépkedés után fáradt el.

-
norbixx
csendes tag
válasz
Speed®
üzenetére
Abban igazad van h laptopnál nem ajánlott. De asztali pc- nél amit normálisan hűtesz az égvilágon semmi baja nem lesz. Másik, hogy nézd meg a memtestet régi topikot, nem egy embernél szart se talált. Én csaka saját tapasztalatomat írtam le h nálam se talált semmit, de más programok találtak.....
-
Recon666
Közösségépítő
válasz
Speed®
üzenetére
De a 3 meg 4 kulonbozo szinuek. Nem az azonos szinu az azonos csatorna es csak azokon megy a dual channel?
Dual chanel nincs csa single 64 bit. Es csak a 3 es 4 foglalatokkal megy a memoria, de ezek mas szinu foglalattal rendelkeznek. A masik ketto meg se nyekken ha abba ramot rakok se kep se hang. -
Ren Hoek
veterán
-
aleister
veterán
válasz
Speed®
üzenetére
Igazad lehet, de ha megnézi az ember az árlistákat, 16k körül szaladgálnak 2x2-es 1066 MHz-s kitek.
Egyébként ramok esetén van olyan, mint pl a cpu szériáknál? Nevezetesen, hogy a legkisebb órajelűt érdemes megvenni, mert nagy eséllyel tudja hozni a nagyobb testvéreinek a teljesítményét?
Azért kérdem, mert mind a 800-as A-data, mind a Geil Ultra kitem vígan rohangál 1100 MHz-n. -
malwy
senior tag
válasz
Speed®
üzenetére
Igazából játékoknál a tapasztalataim alapján nem az időzítés számít, hanem a mennyiség. Tuningra meg van 2*1GB CSX Diablo 1150mhz. Azt hiszem bepróbálkozok egy rendeléssel, hát ha ajándékozó akció van.
Úgyis átvertek hardveraprón, a Jóisten biztos kárpótol. (naív lelkem...)
-
fgordon
senior tag
válasz
Speed®
üzenetére
"Ja és ilyenkor veszek másik példányt, a gariból visszaérkezettet meg eladom..
Ennyit a kieső időről ;p"Igen, erről beszélek. Az így "kéz alól, nem cégtől" vásárolt memóriával a gondjaim:
- gyári garancia, amit NEKEM kell intézni: postára adás, hosszú hetek várakozás
- te írtad, hogy te veszel addig memóriát, és eladod majd, ami megérkezik, cserébe. Látod, be kell fektetnem 8 gb ram árát, csak mert nem jó helyen vettem.
- zárásnak: sok esetben "ismeretlen, noname" ramokat árulnak így, jól hangzó időzítéssel, inkompatibilitással... no comment...( Normális esetben: memória elromlik, beviszed papírral nagyker, jobb esetben azonnal adják az újat, KÉSZ. Rosszabb esetben napokat (!) vársz és adják az újat ingyen. Ha az a RAM kifutott, kapsz újabbat (!), akár minimális ráfizetéssel. De nem a teljes memória árát kell belenyomni. KÉSZ. )
Van 8 gb ( 4x 2 gb ) 1066 ddr2-m, szerinted egy átlag embernek mennyire van kedve "kupeckodni" a memórián? Ha normális munkád van, és kiszámolod, hogy mennyi idő megy el arra, feladd postán a memóriát (sorbanállás, majd ha megérkezik, átvétel), és hogy intézed a régi, gariból megérkezett memória eladását (hirdetés, bla bla bla), leteszteli a vevő, bla bla bla, akkor kiderült, hogy totál veszteséges az egész procedúra. Sok sok órát, akár napokat vesz igénybe.
Ha nincs munkád, akkor nem buksz pénzt, akkor lehet nyereséges...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
De ki venne úgy memóriát, ki olyan bátor, hogy kockáztat, hogy picit olcsóbban, és ilyen gyári garanciára, amit mindenkinek magának kell intézni? Én még mindig nem értem.
A másik, hogy nem vagyok biztos, hogy adózik normálisan az, aki ilyennel foglalkozik...
Aki elégedett ezzel a módszerrel, csinálja, hajrá, kockáztasson, én csak próbálnám az előnyét meglátni, de nem látom eddig. Várnám az olyan indokokat, ami a fenti kérdéseimre megnyugtató választ ad.
-
fgordon
senior tag
válasz
Speed®
üzenetére
Ezt máshogy látjuk.
Szerintem a nagykereskedelmek garanciája többet jelent, és AZONNAL, esetleg napokon belül cserélik! Főleg, hogy a legtöbb esetben olcsóbb is, mint "kéz alól".
A gyártó garancia meg heteket-hónapokat vehet igénybe, már ha sikerül érvényesíteni, és nagyon sok időt vesz igénybe. Mit csinálsz hetekig-hónapokig gép nélkül?
Jó, játékosok kibírják hetekig-hónapokig gép nélkül... ugye?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
mh197
őstag
válasz
Speed®
üzenetére
Köszi a választ!
Nekem most 980-on megy 1,8V-al a 2x2 giga, csak nem tudtam, hogy mennyi lenne az amit ennek a lapkának érdemes adni. A gépemben a ram a korlát, ezért is kérdeztem. Lehet akkor a 2V megoldja a dolgot, és még megy fentebb, mert elvileg 1066-osak lennének vagy mi
Bár ez is érdekes, mert CPU-z szerint meg 1100 -on is megy, mármint ajánlottként azt hozza a táblázatban. Igaz oda már cl6-ot ír. 
-
Savage5
senior tag
Igen, most hogy mondod, nálam is járt már olyan nF2, aminél a DIMM 1-3 volt a Dual Channel alapja. De nálam az 1-2-nél van ez, szín is jelzi a foglalatokat, de nem ez a lényeg. Úgy voltak, úgy tettem bele a RAM-okat, hogy a Kingmax volt a 3-ban. Feszültség értékek nálam így alakulnak: 2.50V, 2.70V, 2.77V, 2.90V, Auto. Mindez a legfrissebb BIOS-szal.
Most kivettem a Kingmaxot, tesztelem a másik gépben, ebben is nyúzom délelőttig a memókat. A 2x1 GB-on meg én is erősen elkezdtem gondolkozni, de lehet, hogy marad 1 gigával, nem szándékoztam erre már többet költeni. 
A prociról meg annyit, hogy mindent próbáltam, próba erejéig 1.90V-ig elmentem vele, sehogy nem viszi a 200x11-et és ugye sajnos lockos a drága...
Majd holnap (azaz ma) kiderül, hogy mi a helyzet.
Köszönöm szépen a segítséget és a tanácsokat!
Jó éjt!
-
FehérHolló
veterán
Olvasd el mégegyszer, és akadjon meg a szemed a második szón.
Egyébként notiba én úgy vennék RAM-ot, hogy előbb megkérdezem a laptop gyártóját, hogy pontosan milyen modulokkal kompatibilis.
Van olyan laptop chipset, ami 800-on tudja hajtani a memóriákat? - Ezen a téren kicsit tájékozatlan vagyok.
Különben a r()hadt életbe már, ez itt nem a reklám helye, ez egy kiemelt szakmai topic...
[Szerkesztve] -
VidraX
csendes tag
''E4300 mellé még a 667MHzes modulok is bőven elegendőek...''
Az ok de úgy akarok ramot venni hogy procicserénél ne kelljen azt is cserélni
Azt gondolom nem lehet tudni hogy a még meg sem jelent 4 magosok mennyi FSBt szeretnének majd
Ha azoknak is alacsony lesz a szorzójuk lehet hogy még a 800-as ram is sovány lesz nekik? -
dzsorden
tag
a user's guideban nem ír arról, hogy hogyan kell 1, tehát egy darab ramot behelyezni az alaplapra. bár ilyenről még nem hallottam, de ugye olyan nem létezik, hogy egy alaplap csak 2 rammal megy?!
itt az alaplapomhoz a [link], hátha te ebből több mindenre rájössz. most szedtem le az új 4in1 drivert a laphoz, aztán majd próbálkozom a belső slotban! -
zolynet
veterán
Tegnap így próbáltam a 500-as Vitestákat:
3-4-4-8 2T (1T-t is)
10x250FSB
alaplap: 1,7V
cpu: 1,48V ill teszt erejéig 1,5V (így sem melegszik jobban)
ram: 2,8V ill teszt erejéig volt 2,85V-on is amit a lapom maxnak tud adni a procinak
De egyszerűen nem akarja. Nem jut el addig se hogy a win bejöjjön,
vmi olyanra hivatkozik hogy vmi fájlt nem talál v mesérült a windows, és csak boot-ol újra.
Ha visszaveszem szerény 11x220-ra minden gond nélkül okés, sőt még 11x230-on is.
11x240-en viszont már fagy és az orthos is pár mp elteltével jelzi hogy geba van.
Ezen a héten van még garim rá. Kezdek aggódni hogy az msi nyákom nem szeresse ezt a fajta ramokat.
Új hozzászólás Aktív témák
- Assetto Corsa Rally
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Opel topik
- Küszöbön az androidos PC-k
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Arc Raiders
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- További aktív témák...
- Gamer egerek és billentyűzetek kitűnő árakon!
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One 500GB fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Eladó One Plus Nord 2T 5G 8/128GB / 12 hó jótállás
- HIBÁTLAN APPLE WATCH ULTRA 2 NATURAL TITANIUM 49MM -1 ÉV GARANCIA - MS3714, 100% AKKUMULÁTOR
- REFURBISHED - DELL Universal Dock D6000 (452-BCYH) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
De nem is azzal van a gond, mert felmegy 60 fokig, oke... A problema, hogy ezek az IC -k 50 fokhoz kozeledve(B-Die 40 fok folott) egyszeruen instabilak lesznek azokon a finomhangolt beallitasokon, amiket 35 fokos IC homersekletnel kiserleteztel ki.
En azt szeretnem elkerulni.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

fudi2002