- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Szakított a OnePlus és a Hasselblad
- Íme az új Android Auto!
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Apple iPhone Air - almacsutka
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Jogos, sry. AM5-ben gondolkozom, ha váltok. Elnézve a benchmarkokat a 6000MHz már elég jó a ZEN4-nek, csak legyen tight minden timing elsődlegestől harmadlagosig.
Ebayről:
1. [link] Hynix M Die 16GB UDIMM 19,5K HUF
2. [link] Hynix M Die 12GB UDIMM 16,2K HUFVagy ennek a kettőnek egyáltalán nincs jó ára és jobban járhatok azzal a Kingston kittel, amit linkeltél?
2x24-ben amúgy sem gondolkodom, mert nem játszok AAA gémekkel, csak e-sportokkal. Még a 16G is bőven elég nekem.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Semmilyen problémám nincs, miért feltételezed? Egyszerűen csak érdeklődöm, infót gyűjtök mert, néha agyalok a platform cserén CPU/RAM limit miatt.
PL. olyan infót sem tudok, hogy brutálisan le lennének válogatva. DDR4 OEM E Die modulokkal jók a tapasztalataim, ezért gondolkodtam hasonlóban, úgyis sokat kell szöszmötölni a fine tuninggal, mert RAM szenzitív játéknak nem elég az XMP/EXPO.Szóval, felesleges bepróbálni Hynix modult?
Tudsz mondani AM5 platformhoz modult, amivel a cél a sweetspot 6000MT/s lenne és ár/érték arányban jó időzítéseket lehetne vele elérni. (A cél nem a legjobb időzítés lenne, hanem inkább az az ár/érték arány) -
bazsika007
kezdő
válasz
fudi2002
üzenetére
Maradnék a két ramnál csak nem bírtam működésre birni sehogy jo helyre tettem és semmi.. Úgy hogy eladtam már nem idegesítem magam
csak most nem tudom hogy milyem rammot vagyek ami jo is lenne bele vagy vegyek meg 2x8gbot a 2x8gb mellé ugyan olyam tipust és megvan a 32 vagy nem 1x32gbost nem tudom -
JulianSinulf
őstag
-
bazsika007
kezdő
válasz
fudi2002
üzenetére
Hát sajna nem tudok mit kezdeni vele kiprobáltam ezt a gear down modot is enablen hagyni de megint piros led úgy hogy az is marad auto-n.. Csak fura ugyan az a memoria márka tipusbol vettem direkt ,annyi különbséggel hogy 2x16gb és mégse jó..Meg most kiprobáltam hogy 1x16gbot teszek bele akkor műkődik de ha mellé teszem a másik 1x16gbost akkor nem.. Kezd már sok lenni ez nekem
-
Csokishurka
őstag
válasz
fudi2002
üzenetére
Hát igen, ezt is el tudom képzelni. De nem láttam rajta semmi arra utaló jelet hogy már használták volna. Rendesen leragasztva, sehol egy karc. Jártam már így, az első számítógépet amit én raktam össze, ott is a memória gyári hibás volt. Talán geil black dragon még valami 800mhz volt
Meg egyszer az az Ati 7950 kártyám ment tönkre, az is komolyabb terhelés hatására megadta magát. De jól jártam, kaptam helyette egy ugyanolyat csaknHis excalibur kiadásban, ha jól emlékszem
Ahogy mondják shit happens... -
-
-
-
Csokishurka
őstag
válasz
fudi2002
üzenetére
Hát lehet igazad lesz. Nem műkdött így sem. Eztán eszembe jutott, hogy még itt van régi ramokból egy kit. (bocsánat brainlag volt) Gskill Aegis 3200Mhz 2x8Gb. Ezeket bedobtam, XMP bekapcs és minden hiba nélkül bejött a windows.
Ennek tekintetében érdemes folytatni a tesztelést vagy visszaküldés az emagnak?

-
Csokishurka
őstag
válasz
fudi2002
üzenetére
Procodt megpróbáltam először 34,3on majd átváltottam 32re de úgy sem.
Ami furcsa, hogy sokszor újraindul vagy kifagy Windows indítás közben és amikor utána visszaléptek biosba, minden érték megmarad kivéve a vddp és vddg azokat visszarakja autóra. Nem tudom ez az info segít e. -
kubista85
csendes tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Megtalaltam a valaszt egy forumban. Nagyon tanulsagos.
According to the Intel rules for DDR5, a four memory slot board can only run at 4400MHz with two slots filled
Szoval nem igazan korrekt a specifikacio. Meg ha a cpu tamogatja is az adott sebesseget, negy slot eseten az osszeset fel kell tolteni, hogy elerje ezt. Viszont azt is tudjuk ugyebar, hogy azonos kapacitas mellett a 2 slot jobb, mint a 4, szoval kerdeses, hogy melyik opcio a jobb... -
Csokishurka
őstag
válasz
fudi2002
üzenetére
Pont most néztem, nem a legfrissebb pedig leszedtem a gigabyte app centert és frissítette de akkor nem a legújabbra.
Holnap megcsinálom a frissítést mert most vihar van és ha frissítés közben lesz áramszünet valószínű dobnám a kötelet a gázcsőre.
Szóval holnap megnézem ezeket! Köszönöm addig is!
-
Vikusz77
tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Köszönöm a segítséget!
Kikapcsoltam a gépet, kiszedtem az elemet tíz percre, kiszedtem a régi ramot és a helyére betettem az egyik újat, aztán visszaraktam az elemet.
Sajnos továbbra sem kapcsol be a gép (illetve elkezd "dolgozni", de nem bootol be, és nem kapcsol be a monitor sem. Aztán a másik új ramot is betettem a régi ram által korábban használt foglalatba, de az se ad életjelet.
A régi ramot visszarakva, szerencsére azzal továbbra is működik a gép. -
h1mpi
félisten
válasz
fudi2002
üzenetére
Köszönöm, még egy dolog jutott az eszembe. Vettem ugye ezt a ramot a gyerek gépébe. De ez az Intel cpu van neki. Ahogy látom ez nem is támogatja a 3600-as ramot, ergo lehet jobban járnék, ha inkább ezt visszaküldeném és vennék helyette 32GB CL16-os 3200-as ramot?
Szerinted? -
h1mpi
félisten
válasz
fudi2002
üzenetére
Oké persze, nem is értem, hogy lehetettem ilyen "béna". Pár éve benne vagyok már azért én is, de nem is értem, hogy kerültek át a modulok az 1-3-ba én meg hogy nem vettem észre. A fiam gépe és emlékszem egyszer belenyúlt, mert nem ment neki az egyik modul. Főleg, hogy mivel most a 2x8 GB DDR4 ram-ot cseréltük simán vissza tettem az újat is az 1-3-ba...

A sajátomnál meg egyszerűen elfelejtettem bekapcsolni a XMP profilt, amikor kb. fél éve új konfigot vettem.
-
-
R̲e̲m̲
senior tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Egy minimális r/w-ot hozott még, gondolom időzítésben már csak órajellel lehetne faragni, viszont 3733-on az istenért nem indul el még 1,5V-on se. (cl16-on is próbáltam) xmp 1.45ön megy most.
Kicsit irigylem azokat az embereket, akik ennyire értik, hogy melyik timing/subtiming mivel van összefüggésben/mennyi a reális érték.
minden esetre köszönöm
tRFC-ken van értelme még faragni? (bár ahogy néztem, ez már nagyon az alja) -
Ceze
tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Én is a 7400 cl32 re gyúrok de még nem akar összejönni.
Nekem is ugyanúgy vizesblokk van rajta, a cpu után kapja, alap esetben annyi a ram hőfok mint a víz, terhelésen meg olyan + 5-6 C mint a víz hőmérséklet.
Szerintem érdemben csak akkor lesz jobb ha hővösebb vizet keringetsz benne. -
zebra_hun
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Nekem tetszene, de egyedül lennénk.
Lenne nagy katyvasz is, tuti.
Én járok a 3dmark topikokba, szegény tg...
Pedig le van írva minden, hogy mi kell a képre.
Sajnos az én képeim is kesze kuszák, nem gondoltam hogy valaha előkeresem.Y Cruncher jól skálázódik, látszik a DDR5 előny. CPU frekivel is növekszik.
Megnézem még HWBOT-on, hátha oda csináltam oc eredményt.
-
zebra_hun
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Tökéletes
Sajnos egyesek ezt nem értik meg. I9 a sok magja miatt mást produkál.
Többre becsülök egy szép I7 8700k oc-t ami gyorsít 12-15%-ot játékban, mint egy 14900ks-t, ami 62x-en kepeszt, és a profit 6-8%.
Nem csak a legdrágábbal lehet szépet alkotni. Én szívesen nézem az összes eredményt, független attól, hogy az egy 12600k vagy a eszement drága akármi.
Tudom, hogy melyik mit produkál alapon, ahhoz képest mit hoznak az emberek ki belőle.
Ma elkezdtem építeni a DDR4-es gépem, új terveim vannak
Meg lesz a 4300c15 15 15
Vagy még több...
-
zebra_hun
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Valóban beesett, de nem kell vele foglalkoznod sztem.
Többi stabil érték. Bármit csinálhatott a háttérben akkor.
Akkor van gond, ha durván elmászik.
Most 1.00-1.01 b/s közt ugrál, nem látjuk a többi értéket.
Ha látnánk, vhol 1.015 körül lenne, abból gondolom kerekít.
Annyira terhel, hogy fotózni is alig lehet.
Legalábbis menteni futás közben.A kölcsön kit-et teszteltem, 48-49°C-on futott a TM5, 131071 nem okozott zavart.
Majd a tulaj vizezi, akkor mehet a max is.
Elvileg arra okítottak, hogy igazán stabil akkor, ha bírja 60°C-on is.
Difi nem lehet 15°C-nál több.47-48° az átlag. Teszt vége, visszahűlt. A min max meg bugos ahogy szokott, avg a lényeg.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
fudi2002
üzenetére
No két érdekesség. Szert tettem egy ilyen szettre. Egyelőre csak a Gskill Trident Z5 bordáit kaptam le és raktam rá ezeket a csodákat, 14-es ventivel hűtve továbbra is 40 fokról 36 fokra esett terhelés alatt a (pmic) hőmérséklet. Szóval megérheti a pár fokért, de a gyári bordával sem rossz. Valamikor ha időm lesz, bekötöm a blokk részét is a vízkörbe.
Némi optimalizációt végrehajtva arra juttottam, hogy a Gskilleket fogom továbbra is javasolni,
1.55v vdd->1.5v
1.49v vddq-> 1.44v
tcke kicsit megfeszítve ráadásul
tx 1.33v->1.28v
7400mhz cl32

-
-
-
-
válasz
fudi2002
üzenetére
annyit nem tud
4 bar max vagy annyi se, inkább a ventiket fújom, nem nagyon koszolódik el szerencsére, slotokat ha kell inkább a pofámmal fújom, igyekezve hogy a nyál bent maradjon
régebben sűrített levegő sprayt használtamépp nézem van áprilisi bios, szerintem feltolom majd azt is

-
válasz
fudi2002
üzenetére
tesztelni fogom, meg kap akkor egy clear cmos-t is, lehet biost sem ártana frissíteni?
Meglátjuk, este fogok tudni foglalkozni vele, köszönömHa lesz valami anomália, beírom. Nem tudom lehet e bármi köze, de mostanában gyakrabban teszem alvó módba és a ramok akkor világítva maradnak, illetve múlt héten fújtam ki kompresszorral, amit általában néhány havonta szoktam tenni
-
Ceze
tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Hát ott van minden, nincs hiba szépen lefutott minden ami nekem elégséges.
először nekem is 490/390 volt,de most nem volt kedvem egész nap tesztelni, ez csak egy találomra belőtt profil.
Illetve a másodlagos időzítések mennyire számítanak?
Láttam zebnél/másoknál hogy kikapcsolják. -
zebra_hun
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Sajnos nem jön akkor be. Valószínűleg instabillá teszi. Sokaknál nem megy.
Én megnézem az Y értékeit, az megmutatja, hogy érdemes e.nexwo:
Az egy borzalom teszt. Ma ez megy mindenhol.
Csinálok olyan 5600MHz (MT/s) profilt, hogy az xmp-s 8400 elsunnyoghat. Nem lehet "játékos" szemszögből összevetni.
XMP-nél már az sem előny, hogy stabil. Nagyon nem az. -
fudi2002
Topikgazda
-
zebra_hun
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Én mindig ua a frekit használom, akkor könnyebb megítélni a profitot.
Az a 7400c32 szép biza. Valahogy engem egy jó napi profil jobban érdekel, mint egy extrém oc.
Most készülök nemsokára 14900k DDR4 Vs DDR5 méréssel.
A 13700k is nagyon jó, de talán ez mégjobban kimutatja, kiélezi.
Eszement oc nem fog érdekelni.
Sajnos a Strix D4-ben elhalt az os nvme, kell vennem másikat.7600-as esélyes? Angie-nak ősszegyűjtöttem régen az összes szükséges adatot.
Itt vannak
Érdemes kipróbálni. Persze Apex, de az idők szabályosak.
Az ilyenek mint tcke, txsr, tppd, stb, csak akkor élnek, ha a főidőket tudod tartani. Nagyon ki vannak számolva, vagy így, vagy auto.
Amúgy az RTL kezd elmászni lejjebb. -
zebra_hun
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Ajjaj, szívás. Ilyenek benne vannak a pakliban. Utálatos.
Főleg amikor a win kinyiffan, de visszafordíthatatlanul.Én pl nem nyugszom. Amikor a 8000 első verzió elkészült, már akkor mondtam, hogy kész. Nem nyúlok hozzá.
Azóta a sokadik verzió készül. Nem állom meg, hogy ne piszkáljam. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
fudi2002
üzenetére
Hát ez remek. Gondoltam kipróbálom a szorításokat, ember tervez.
Rábootoltam a win10-emre, ami miatt a szoftveres raid kötetemre közölte hogy na akkor újraszinkronizál 2tb-ot(mert win-winnel nem teljesen kompatibilis-ugye). (mert az okosok is megmondták anno, a szoftveres raid remek, rugalmas - köszönöm szépen) Hála az égnek a 24/7es gépben hw raidet raktam, mert konok és önfejű vagyok..
Úgyhogy cirka 4-5 óra múlva újra tudom indítani a gépet, amire már nem leszek itthon....
Mára ennyi a memória mókából.
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! 32GB(4x8GB) G.Skill Trident Z RGB 4000MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) ADATA XPG Lancer RGB 7200MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 64GB (2x32) Samsung 3200MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Kingston Fury Beast 4x32 GB DDR4 RAM 3600MT/s CL18
- 4X4Gb Adata XPG 2400Mhz XMP DDR3
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3067
- Honor Magic5 Pro Green LTPO 120 Hz, 50 MP triplakamera, 66 W gyorstöltés 12/512 GB
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Samsung Galaxy S21 Ultra / 12GB RAM 256GB / Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

csak most nem tudom hogy milyem rammot vagyek ami jo is lenne bele vagy vegyek meg 2x8gbot a 2x8gb mellé ugyan olyam tipust és megvan a 32 vagy nem 1x32gbost nem tudom

Szerinted?

Erre egy hangyányit rá kellett pakoljak SA feszre. De amúgy tetszik a sima vst-hez képest.
Némi optimalizációt végrehajtva arra juttottam, hogy a Gskilleket fogom továbbra is javasolni,

7400cl32-es profil, de ezúttal egy sima 55x+tvb(57x)/44x/48x