- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
Novics
senior tag
válasz
Colonel993 #9853 üzenetére
Ba....laton. Annyit írtál erről a lötyögős markolatról, hogy a minap azt álmodtam, hogy az enyém is lötyög - konkrétan centis játéka volt a markolatnak.
Mondjuk az fekete volt, az enyém meg ugyebár véletlenül sem az. Már itt gyanús volt.
Sigma Super Wide II 24mm-s makróval van valakinak tapasztalata? Irányjelzőn hirdetnek egyet egy ideje, és nagyon piszkálja a fantáziámat. Bejön a manuálozás, akkor is, ha béna vagyok hozzá.
-
fi:zi'k
nagyúr
válasz
Colonel993 #9848 üzenetére
Te profi fotós vagy?
-
Cyborg
őstag
válasz
Colonel993 #9347 üzenetére
"K500 is milyen Best Cheap Entry Level kamera lenne, és kihagyni a fókusz visszajelzést a keresőben...
Na meg akit érdekel; a Videós része
"
Ez azt jelenti, hogy automatán csak akkor tudod meg, hogy hova fókuszál, ha már kész a kép, kattintás előtt nem tudod meg?
-
Colonel993
senior tag
válasz
Colonel993 #9851 üzenetére
Tévedtem... ennek a példánynak eleve nincs semmi modellező fénye vagy led segédfénye...
Összekevertem egy másik típussal (vagy legalább is gyors olvasva nem találtam ilyet) -
Deadpapa
aktív tag
válasz
Colonel993 #9813 üzenetére
Azért ez kicsit sok volt hogy a tavaszi eső sem veri be.Meg a fóliázás jobb,
-
nagyúr
válasz
Colonel993 #9815 üzenetére
Ez ám az érvelés.
-
hcs57
addikt
válasz
Colonel993 #9815 üzenetére
-
hcs57
addikt
válasz
Colonel993 #9813 üzenetére
Melyik tesztképen látod életlennek?
A WR azért teljesen más, mint az általad írt "lefóliázás".. Majd menj el a nem WR obiddal a tengerpartra, vagy vízesés mellé fotózni, s utána nézz bele a vázba, obiba.
-
hcs57
addikt
válasz
Colonel993 #9806 üzenetére
Ajánlom a figyelmetekbe a Pentax DA 18-135 képeit: [link] , aztán lehet lehurrogni...
-
sasa134
addikt
válasz
Colonel993 #9806 üzenetére
+1
-
hcs57
addikt
válasz
Colonel993 #9742 üzenetére
Te nem tudod az exposzámot buherálni.. csak talán a szerviz. A K10D-mben (2007-s beszerzés) is 12e expo van.
-
nagyúr
válasz
Colonel993 #9742 üzenetére
Nem mindenki csattogtatja ám a vázat folyamatosan.
-
BEE
addikt
válasz
Colonel993 #9733 üzenetére
Azért nem kell ám alaptalan legendákkal traktálni a hozzánemértő
fórumolvasókat ! Még a végén elhiszik !A K10D egy kitűnő gép volt a maga idején és kategóriájában.
A Sony egyik sikerterméke volt az a 10Mp-s szenzor.
De az idő túllépett rajtuk.
Tény hogy az első gép amire igazán megérte váltani a K10-ről,
az a K5 volt, szintén egy Sony sikerszenzorral. Kivéve persze
azoknak, akiknek nagyon fontos valamiért a felbontás növelése.
A K5 már mindenben sokkal jobb, mint a K10D.Hogy aztán a K3 lett-e az a gép ami tényleg jobb a K5-nél,
arról még nem sikerült meggyőzniük engem.Szép emlékeim vannak nekem is a K10D-ről, meg én is ábrándoztam
olyanokat hogy csak 10megás szenzort kellene csinálni a 16megás
technológiájával, de nem rám hallgattak a gyártók.
A felbontás növekedése sem volt katasztrófa, minden obim bírja,
sőt az M50/2 jobb képet ad a K5-ön, mint a K10D-n.
Nemsokára kijön majd az a gép is ami lelépi a K5-öt,
a köztes lépcsőket meg majd szépen elfeledjük.BEE
-
hcs57
addikt
válasz
Colonel993 #9733 üzenetére
Nekem viszont a K10D egy 6MP-s CCD-vel lenne az ideális. Kevesebb zaj, szebb képek. Az olcsóbb objektívek kel amúgy sem használjuk ki a sok MP-t.
-
hcs57
addikt
válasz
Colonel993 #9731 üzenetére
Végül is a K10D képe nekem jobban tetszenek, mint a K50-é.. A CMOS-t még szoknom kell.
-
Deadpapa
aktív tag
válasz
Colonel993 #9729 üzenetére
Igen és nem beszélve a CCD gyengeségeiről
-
tbs
addikt
válasz
Colonel993 #9725 üzenetére
Jaja, nem véletlenül nem adom el.
-
Deadpapa
aktív tag
válasz
Colonel993 #9725 üzenetére
Nyilván a 6mp el miatt
-
Deadpapa
aktív tag
válasz
Colonel993 #9709 üzenetére
Ma már vettem egy K5 öt 4000 expoval WR kitobival 2 akkuval töltővel táskával meg egy 70-300 DG vel,
-
jeni
félisten
válasz
Colonel993 #9709 üzenetére
mivel írtad korábban,hogy inkább eladnád.
-
Novics
senior tag
válasz
Colonel993 #9705 üzenetére
Annyira nem zavar, de azért köszi az infót.
Elméletben én is megoldottam az "okos" markolatot - szintén a távkioldó használatával - de elég sokat kellene hozzá mókolni, én meg béna vagyok. (Az elektronikához különösen.) De az öcsém nem, ezért már terveztem is egy merényletet ellene, hogy a nyári szünetben elszórakozhatna vele.
-
X2N
őstag
válasz
Colonel993 #9698 üzenetére
Én is furcsállom hogy a színes vázak műanyagból készülnek. Majdnem vettem egy kék k-30-t, de végül meggondoltam magam. A mostani k-50-esek is ilyenek? Mert a honlapon nem nagyon írják hogy eltérne a váz anyaga..
-
vaki
aktív tag
válasz
Colonel993 #9695 üzenetére
Ööööö bocs a belevakkantásért, de csak most olvastam a kálváriádat a K-30al.
Kérdés, hogy maga a markolatod recseg, vagy a markolaton levő fekete borítás? Merthogy a fekete (gumi?) borítás nekem is ad hangot, ha erősebben rámarkolsz akkor nyiszogó-nyekergő hang hallatszik. Ha nagyon figyelsz, akkor egy picit olyan érzet is van, mintha a gumiborítás elmozdulna, de ez is csak a markolat belső oldalán az obifoglalat felől.
Ugyanakkor bennem fel sem merült hogy ez garis probléma, szerintem mindössze annyi van, hogy levegő került a ház és a borítás közé, vagy a borítás ragasztása (rögzítése) nem tökéletes.
Anno voltam Ausztriában hótalpas túrán, a -10 fokban, hóesésben és szélben tökéletesen teljesített, mind a váz mind a WR obi, így nekem ideáig nem okozott problémát.Amúgy nekem is fehér színben van, a festéről már a legelején lehetett tudni (amikor még csak fekete, fehér és kék verzió volt) hogy a feketének matt, a "színeseknek" pedig fényes felülete van.
Nem tudom, hogy ez csak festésbeli, vagy anyagbeli különbséget is jelent. Gondolom fekete műanyagot nem nehéz "anyagában" produkálni (értsd festés nélkül) a többit viszont mindenképp színezni kell. -
Zozzant
addikt
válasz
Colonel993 #9695 üzenetére
Tőlem bele is őrülhetsz de ha ki akarsz belőle szállni akkor add el, ezt javasoltam. Akinek tetszik személyes megtekintéssel azt ne sajnáld már hogy neked nem tetszett... Felejtsd el amit utálsz akkor jársz a legjobban, ez a hetekig sajnáltatni magad mindenfelé ez sehova nem vezet. Látszik rajta hogy nem olyan textúrált, hanem fényes csúszós kinézete van. Mindent jóindulatból írtam, az elmúlt éveimet alapul véve, aztán ahogy gondolod.
-
Zozzant
addikt
válasz
Colonel993 #9675 üzenetére
Az fel sem merült hogy előre megnézed/fogdosod amit meg akarsz venni? Már képen sem túl bizalomgerjesztő a színes verzió. Add el aztán kész, biztos megveszik jó áron, személyes megtekintéssel, te pedig megszabadulsz a mumusodtól.
ui: nem miattad fog tönkremenni a cég, népszerű meg ezzel itt nem leszel, irány a nikon
-
válasz
Colonel993 #9682 üzenetére
Vegyél vissza az arcbodból öreg,nem kell a feszkó,értve vagyok?
-
nagyúr
válasz
Inkább a D4-hez kellene mérni a K30-at, csak hogy fair legyen az összehasonlítás. Azért ennyire nem rossz a helyzet, hogy a D7100-hoz hasonlítsd.
-
tbs
addikt
válasz
Nekem pl. az Optio 43WR-ben most pár hete cserélték atomingyé' másodszor az érzékelőt (észrevették a battery ajtó letört pöckét is - azt is cserélték
)... A 16-50-emet is ingyé' javították (ferdeleképezésű volt). Nikonos barátomat spec elhajtották annó a Nikon márkaszervizből a 2hónapos D80-ról hámló fogantyúval és az akadó hátsó tárcsával - ~20ropiért cserélték a nem rendeltetésszerű használatból eredő elhasználódás miatt mindkettőt...
Ja, a limitált hófehér K-m-em pont olyan anyagból volt, mint a K100D-m. Kujvul a Ricoh...
-
válasz
Azért egy k-30at egy D7100-el ne hasonlíts már össze. Ha én valamit megveszek,előtte itt ott tájékozódom,fórumokat bújom heteken át. Hidd el sok kérdésre választ lehet kapni. Biztos olvasható valahol,hogy a színes váz az más anyagból van mint a fekete.,erre nyakamat teszem. Későbbi kellemetlenségekért teljesen felesleges az egész Pentax márkanevet gyaláznod amikor-és ne haragudj meg- részben a Te figyelmetlenséged is közrejátszott. Garanciális ügyintézéshez további sok sikert.
-
hcs57
addikt
válasz
Colonel993 #9665 üzenetére
Nem láttam színes D3200-t, de ha lenne, valószínűleg az is recsegne.
Néztél már a keresőjébe a D3200-nek? Végül is te tudod,
Nekem egy K10D van sok éve (Vietnamban szerelték össze), meg most egy K-50 (ezelőtt volt a K-30, amit fagyás miatt visszavettek 30 napon túl...), de ezekkel nincs semmi gondom.
-
válasz
Colonel993 #9665 üzenetére
Adj ennek hangot a neten, akkor majd harapnak rá.
A dolog engem is piszkál kissé. Mi lesz, ha én is veszek majd gépet?
Tegyél fel videót is!
-hanggal, persze...-
-
gabor_01
senior tag
válasz
Colonel993 #9663 üzenetére
Ne aggódj
30 év Pentaxozás után lesz egy-s-másod -
Segnior_Barthez
senior tag
válasz
Colonel993 #9644 üzenetére
Üdv, olvasom hogy 200 végre vadászol. Portréra én is az 50-135 és 70-200 at találtam. Nem véletlen a Pentax megoldása mert ugyanazt kapod a 2.8 assal apscn mint egy F4 es 70-200 zal FFen látószög, háttér, buké tekintetében. Kitaláltak ezt az elmúlt 150 év alatt hogy mellik fókusz, látószög mire váló :-) Apscén nekem zoommal az a 70es kezdés olyan suta. No ekkor akadtam rá egy Sigma 50-150mm re, ami belső zoomos, HSM, pontos, halk és gyors de nem WR... És olyan kicsi mint az 55-300. Egy 70-200 meg finoman szólva is egy ágyú mind1 ki a gyártó. Én csak javasolni tudok egy Sigmat használtba vettem 135 ért
Sok sikert.
-
Mikisys
őstag
válasz
Colonel993 #9654 üzenetére
Nem értelek, mi a problémád a Pentax rendszerével?
Van két SDM-es objektíve, (17-70, 60-250) ami más gyártónak nincs, és fix-fényerős mindkettő, ami inkább számíthat rendezvény fotózásakor. Gyors működésűek, kitünő képminőséggel és csendesek is.
Az érzékenységet ISO100-ról, 200-ra emelve, majdnem olyan, mintha 2,8-as (fix!) fényerejű objektívvel fotóznál.
A képfeldolgozás során pedig, bármit lehet a képeken szerkeszteni, utólag, tehát a lehetőségek szinte korlátlanok.
Nem kellene ezt az "új" technikát minduntalan a régebbi filmes beidegződésekkel alkalmazni, nekünk is fejlődnünk (új ismereteket megtanulnuk, alkalmaznunk) kell.Üdv!
-
hcs57
addikt
válasz
Szórakozó helyre max egy kompaktot vinnék... A DSLR-t kivernék a kezemből.
-
Cassidey
senior tag
válasz
Szórakozóhelyes fotózást kb. belépő szintű cuccal szoktak csinálni.
De kezdd el próbálgatni, és majd érzed a felszerelésed határait. Milyen rendezvényről beszélünk egyébként? Esküvő például?
-
BiriBum
őstag
válasz
Colonel993 #9651 üzenetére
Ilyen tudású vázért dupla ennyit fogsz fizetni Nikonban. Az objektívek is sokkal drágábbak.
Sehány sincs, mert nincs full frém. Ha az igazán elismert fotósokra szeretnél kinézetre hasonlítani, akkor FF Canon vagy Nikon rendszert kell építgetned.
-
BiriBum
őstag
válasz
Colonel993 #9642 üzenetére
De igenis mehetsz. Vegyél Nikon vázat, költs rá pár milkót a fix fényerős zoomokra és rájössz, hogy nem ezen múlik. Egy K10D 17-70(Sigma)+55-300 párossal sok "rendezvényen" fotóztam gond nélkül. Az obik évek óta megvannak, a vázakat néha cserélem.
Rengetegen fotóznak Pentax-szal esküvőt, sokkal régebbi, rosszabb ISO-tűrésű vázakkal is.Érdemes levetkőzni a telhetetlen szemléletet. A fotós látásmódot kell fejleszteni, ahelyett, hogy objektívekre vadásznál a neten.
-
válasz
Colonel993 #9646 üzenetére
Ha pénzt keresel vele, ha kell a fényerő, a gyors af,akkor válts,ne szüttyögj pentaxxal. Átlag felhasználási célra több mint elég,de egy rendezvényt végigfotózni nem kis feladat,(Kx 17-50 55-300 metz58af1) szettet alapul véve.
-
sasa134
addikt
válasz
Jah, én kérek elnézést. Akkor oldd meg ahogy akarod/tudod.
Nevetséges...
Költői kérdés : ha ennyire okos vagy, és mindenre van vmi ellenérved, ami kizárja a tényeket, akkor minek vettél Pentaxot?
-
hcs57
addikt
válasz
Itt egy link az irányjelzős topikról, csak példaként, mit lehet lőni egy DA 18-135 WR segítségével.. ez DC motoros. [link] Még mindíg nem értelek.. minek a 2,8?
-
sasa134
addikt
válasz
Colonel993 #9644 üzenetére
Tami 70-200 2.8
Sigma 70-200 2.8 HSM
Pentax FA 80-200 2.8De lehet rendszert kell váltani, ha van olyan amit Pentax-szal nem tudsz megoldani.
-
sasa134
addikt
válasz
Colonel993 #9642 üzenetére
Rendezvény fotózást nem tudsz 50-135 2.8-cal megcsinàlni?
Igazából nem értem /tudom mit akarsz... -
Cassidey
senior tag
válasz
Colonel993 #9640 üzenetére
Sokan fordulnak Canon-Nikon felé emiatt, szerencsére amíg az embernek nincs sok cucca ez nem is olyan nagy dráma egyébként. Amikor már tudod mit akarsz, sokkal egyszerűbb körbenézni a nagyoknál, és kiválasztani azt, akinél megvan. Mikor élete első gépét veszi az ember közel sem ilyen átláthatóak a dolgok.
-
Cassidey
senior tag
válasz
Colonel993 #9638 üzenetére
Csak annyit szeretnék mondani, hogy NEM akarsz túl sokat azzal, hogy fényerős telét szeretnél. Nekem f/4-es obi a legkevésbé fényerős a pakkomban, és még ez az f/4 is nagyon kevés sok szituációban, épp ezért vannak épp eladás alatt. Igaz, engem a legkevésbé sem érdekel mi milyen lerekeszelve, nem az én stílusom szűk rekesszel fotózni. Anno épp az objektívek kínálata (vagyis nem kínálata) miatt váltottam Pentaxról, és ezt nem azért mondom, hogy válts, mert nyilván nem opció nálad, hanem azért, mert ez egy valós igény.
-
hcs57
addikt
válasz
Colonel993 #9636 üzenetére
Nem csak azért rekeszelsz, hogy borotva legyen, hanem a DOF miatt is.
egyébként: [link]
-
sasa134
addikt
válasz
Colonel993 #9633 üzenetére
Minek kéne annyira fényerős? Az 55-300-nak remek a képe, nem minden a fényerő. Semmit se érsz jó kezdő fényerővel ha úgyis rekeszelni kell.. Akkor ott a 60-250 f4. Mire nem elég? Este làmpafénynél portrézol?
Mind az 50-135, mind a 60-250 NAGYON jó üveg. Ha meg céleszköz kell, akkor 70 vagy 77 limo. A konkurencia képe is ilyen jó vajon..? -
sasa134
addikt
válasz
Colonel993 #9631 üzenetére
Akkor az 50-135 helyett lehet egy DA 55-300 a nagytele miatt, az elég mindenre kb. Portréra meg Tami 90mm. Bár az a 135mm nem olyan rövid vég... Pont jó 'riporter' üveg sztem.
De àrban kb ott vagy. Igaz, 2 üveg, nem 1, de ez célszerűbb felszerelés. Olyat n találsz, hogy nagytele, fényerő, meg portréra is jó.
Nyílván mindenki 10-500 f1.8-at akar, lehetőleg kis méretben, olcsónÉn most valszeg egy darab Sigma 30 f1.4 Art obi miatt adom el mindenem, plusz a vesém.
-
nagyúr
válasz
Colonel993 #9629 üzenetére
A 75-202.5 hova nem elég portréra? Merugye ápjescé...
-
nagyúr
válasz
Colonel993 #9622 üzenetére
Vegyél inkább egy K-3-at, azzal nincs ilyen baj.
-
sasa134
addikt
válasz
Colonel993 #9611 üzenetére
Árat nem írtál, szóval : 70 2.4 Limo
Olcsóbban Tami 90 2.8 Macro.
Zoom: Tami 28-75 2.8, vagy Pentax 50-135 pl.
-
_csocso_
senior tag
válasz
Colonel993 #9611 üzenetére
Pentaxra ritka a stabilizált objektív, mivel a vázban van az érzékelő stabilizálva.
A DA* 50-135 van pentaxból ami fényerős, és portrézni is jó, ha zoom objektívre van szükséged. Csak hát az ára kicsit húzós, de ritkán előfordul aprón is.
-
Novics
senior tag
válasz
Colonel993 #9599 üzenetére
De a mind közül a legállatabb a crystal yellow.
Én nem bántam meg, hogy nem feketét vettem. Nagyon össze van rakva, és a caterpillar sárga még robosztusabb érzetet ad neki.
-
taky023
tag
válasz
Colonel993 #9607 üzenetére
Értem.
Köszi!
Még annyi: hogyhogy ilyen nagy különbségek vannak új és használt obik között? Elég szokatlan, jó eddig nem is sokat adtam/vettem fotós témakörben...
-
_csocso_
senior tag
válasz
Colonel993 #9601 üzenetére
Valószínű a korábbi modell is fényes műanyag, viszont alatta ott van a magnézium váz, szóval sztem csak érzésre van különbség a színes és a fekete között, minőségre semmi. Direkt megkerestem a korábban feltett fehér vázad, sztem nagyon jól mutatott azzal a fehér tele obival. Szóval hozzá kell csak szokni, nem olyan vészes az.
-
_csocso_
senior tag
válasz
Colonel993 #9599 üzenetére
Szerintem nem rosszabbak a színes vázak, nekem is bejött korábban pl az olajzöld színű, igaz nem volt, csak tetszik.
-
andris1602
aktív tag
válasz
Colonel993 #9595 üzenetére
Ez érdekes, mert nekem sem fekete a K-50, és semmi gond a minőségével.
-
faki_
senior tag
válasz
Colonel993 #9592 üzenetére
18-55 különbségek, nem tudom, mennyire valósak.
Quick-Shift-nél autókókuszt használva is bármikor belenyúlhatsz a fókuszt finomítani, nem kell átkapcsolni manuálisra.
Itt is van egy betűjelölős magyarázat Pentaxra.
-
gabor_01
senior tag
válasz
Colonel993 #9579 üzenetére
Jól van na
-
válasz
Colonel993 #9574 üzenetére
Megnéztem azért én is a K-5-ön. Rosszul emlékeztem. Úgy van, ahogy itt többen is írták. Csak M-ben ugrasztja be a blendét, egyébként csak exponál teljesen nyitott rekesszel.
-
Mikisys
őstag
válasz
Colonel993 #9547 üzenetére
A Pentax gép manuálomban le van írva, hogy M-módban kell a manuális objektíveket használni, más üzemmódokban nem megfelelően működik és esetleg ez károsodáshoz is vezethet.
(Nekem ez le van írva a manuálban.)
Engedélyezni kell a menüben a manuális objektívek használatát.
Fényt mér a gép, de neked kell a blendét először beállítani az objektíven, aztán lehet, hogy ajánl hozzá egy időt, ezt látni a keresőben is, ha nem, akkor az időt Te állítod be a gépen.
Zöld gombot sose használtam, felesleges, ha a fentiek szerint kézzel állít be az ember expo-időt, blendét és ISO-t.
Expo-korrekció nyilván mauális módban nem él, mert Te döntesz, utólag lehet korrigálni, PS-ban.Üdv!
-
faki_
senior tag
válasz
Colonel993 #9565 üzenetére
K10D használatijában elég egyértelműen le volt ez írva, még valami táblázat is van. Ilyen obikkal az M módon kívül az összes többire tekerve Av-ként megy nyitott rekesszel (sajnos).
-
gabor_01
senior tag
válasz
Colonel993 #9574 üzenetére
Szegény obik
De úgy sem tudlak megakadályozni ebben -
gabor_01
senior tag
válasz
Colonel993 #9572 üzenetére
emiatt van az is hogy Zöld gombos Tv shift-nél a tükröt "félig" megpöccinti?
Nem próbáltam, de szerintem fel is csapja a tükröt.
De inkább mást; akkor mi a fenéért tudja Fx/RAW gombra programozva az optikai előnézettel a sima blende ugrasztást, minden egyéb varázslat nélkül?
Ha megfigyeled, ilyenkor is felcsapódik a tükör és csattan a zár. (Miután elengedted a gombot.)
-
gabor_01
senior tag
válasz
Colonel993 #9567 üzenetére
Lehet rájöttem a turpisságra.
A K-30(K-50-500, K-01) sorozat csak 1 motort használ a zárhoz és a tükörhöz. Ezért egy csomó dolgot kicsit nyakatekerten oldottak meg.
Utánanézem, a többi váz nem "A"-s obival Av módban nyitva hagyja minden esetben a blendét exponáláskor.
(Beugrasztja, de maximálisan nyitva hagyja.)
A K-30 is ezt csinálja, de a zár zárása után, vagy a tükör visszatérésekor még egyszer beugrasztja a blendét, most viszont az előre beállított értékre. Ezért tűnik úgy, hogy be is ugrik a blende, meg nem is.Pentax csak nézi a labdát...marad az M-mód. Ott még korrigálhatsz, ha akarsz. Bár kitudja....
-
gabor_01
senior tag
válasz
Hibának nem hiba, mert a leírás egyértelműen írja, hogyan kell régi obit használni.
(Csak M módban.)
Kivétel ugye az M42-es obi, amit inkább Av-ben szokás használni. Ott viszont előnyös tud lenni, ha exponáláskor nem ugra-bugrál-na a beugrasztó pöcök. -
tbs
addikt
válasz
Nem-e lehet-e, hogy az obidon tényleg kehes a blende-visszajelzés..? Este megnézem egy chinon-on és egy pentaxon a "problémád". (Sajnos nekem sosem volt problémám ezzel a kérdéssel, pont úgy működik, ahogy elvárom - de viszonylag sokat használok P6 obikat, ott meg minden kézihajtány, szóval bizonytalan vagyok a rutinom mássága miatt.)
-
válasz
Colonel993 #9563 üzenetére
Elbizonytalanodtam, inkább este tesztelem még egyszer pontosan.
Ezt most emlékezetből írtam, a fotók sincsenek elérhető közelségben, és én is pont most kezdtem a manuálozást.
Viszont nekem van egy K-20-am, meg egy K-5-öm, így a minta nagyobb lesz. -
gabor_01
senior tag
válasz
Colonel993 #9558 üzenetére
Nem akartam eddig beleszólni, de most azért nem ártana tisztázni a dolgokat, mielőtt a többieket félrevezetjük
Av módban is beugrasztja minden váz a blendét !
(Az obi ki van véve az A állásból.)Megnéztem az én K-30-amon, Tv és TAv -ben is Av-ra áll a váz és ugyanúgy beugraszt.
Mi a gond?
-
válasz
Colonel993 #9558 üzenetére
Ha mocorog a témád, van időd manuálisan fókuszálni?
Egyébként nem tűnik hülyeségnek, amit írsz. -
Novics
senior tag
válasz
Colonel993 #9555 üzenetére
Mondjuk azt én nem is gondoltam volna, hogy rekeszprioritásnál van különbség az M-es és az A-s obik között. Gondoltam kézzel beállítom a rekeszt, a gép belövi hozzá az záridőt és az adott rekeszen készül el a kép. Háááát... most én is meglepődtem. Ezek szerintem akkor csak M módban lehet az M-es obikkal fotózni. Legalábbis K-30-on.
-
Novics
senior tag
válasz
Colonel993 #9553 üzenetére
Így már én is értem! (És az í-m is megkerült.
)
Nem ugrik be, ugyanúgy 1,7-n lövi a képeket. Csak M módban van hatása a rekeszállításnak. -
Novics
senior tag
válasz
Nyaszóval... nem értem.
A-s obi? Vagy kézzel állitsam a rekeszt?
Ha az obi nem A módban van, akkor automatice rekeszprioritás lesz, hiába tekerek a bármelyik állásra. (Kivétel persze a manuális.) Viszont tény, hogy ilyenkor nem ugrasztja be a rekeszt a RAW/FX - nekem erre van állitva - gomb. Egyedül az isoval játszhatok, de azt követi a záridő .
Manuális beállitásoknál ugrik a blende a zöldre is meg a másikra is. Hogy csapkodja e a tükröt, azt nem tudom. -
Novics
senior tag
válasz
Holnap majd megnézem, ha lesz elég agykapacitásom hozzá.
A vizsgaidőszak meg a meló kikész(hosszú i)t.
-
válasz
Colonel993 #9545 üzenetére
Il-Dia Fotó, Fujifilm labor... XI kr. Bartók Béla 33.. Én is ott hívatok elő. Kiváló gép, szakértő szem és egyéni kérések is mehetnek - akár speciális művészi kivitelre is.
-
Novics
senior tag
válasz
Colonel993 #9542 üzenetére
Mivel nekem a fotózás alapjából csak móka, ezért nem olyan fontos a nagy obipark, a jelenlegi kettővel elég jól elvagyok. Bár még egy makro meg egy portré és/vagy tele jó lenne, de megvagyok azok nélkül. Egy fix AF-s obival nem tudom, hogy mit csinálnék. Amikor nem lehet rajta semmit tekergetni, csak lődözik vele az ember.
A kis 50-es manuált nagyon szeretem.
Ezt az AF hangolást majd kipróbálom. Köszi az útbaigazítást.
-
Novics
senior tag
válasz
Colonel993 #9540 üzenetére
Na most egy kicsit túrtam, és hát.... nem occsó, ami már jó. Bár tény, hogy a manuális obik olcsóbbak - bár itt is vannak brutális árak, ha olyan az obi -, be lehet hozni a mattüveg árát. Mondjuk szerintem csak szimplán szórakoztató a manuális fókusz. Körülményes, de jó móka.
A kínaira írták, hogy nem biztos, hogy nyer vele az ember, 5000 HUF-ot meg nem szívesen dobnék ki az ablakon, róluk viszont azt írták, hogy sokkal megbízhatóbbak, mégsem 50 000 egy mattüveg. Ami mondjuk elég durva ár. Persze nagyon precíziós termék, és nem is veszik az emberek tucatszámra, de azért akkor is a vázam harmada.
Azt be tudom lőni, hogy félrehord e a fókusz, de hol tudom kalibrálni a vázat utána? -
Novics
senior tag
válasz
Colonel993 #9538 üzenetére
Háh, én voltam - vagyok
- az emberke, aki még mindig nem szórakozott el ezzel, mert nem volt rá érkezésem. Ez a törőék dolog egyre jobban kezd érdeklődni.
Nagyon bejön nekem ez a manuálozás.
-
Mikisys
őstag
válasz
Colonel993 #9532 üzenetére
Ez a "soha nem jó az, ami van" - rossz hozzáállás.
Abból kell kihozni a lehető legtöbbet, ami van.
Igenis a Pentax kimagaslóan jó objektíveket gyárt az APSC-mérethez, kimagaslóan jó gépeihez.
Az összes jó állapotú és jó minőségű régi filmes objektív is kitünően használható APSC vázhoz, míg ez a többi gyártó objektíveiről nem mondható el.
Vaku is elég, amit gyárt, az ISO-szinte korlátlan növelési lehetősége miatt nincs szükség komolyabb vakura.Üdv!
-
válasz
Colonel993 #9527 üzenetére
Ha külföldön élnék vagy lenne rokonom, én sem "bírkóznék" ennyit. Lásd pl k5IIs most 700$...
-
tbs
addikt
válasz
Colonel993 #9532 üzenetére
A többiek biztosan emlékeznek, mikor nagyonnagyon váltani akartam... És hát senki (NikonKanonSony) nem tudott értelmes hasonló tudású alternatívát felmutatni, amiben láttam volna a fejlődési potenciált... Ellenben elszomorító volt a canonok balfac firmware-e (ami képtelen volt 1.5 éven keresztül bizonyos obikkal kizárólag optikai fókuszvisszajelzést adni), a nikonok túlbonyolított ("teestreszabhatónak" hazudott
) ergonómiája és az ismerősi körömben lévő drágább(!) canikosony gépek pár év utáni elborzasztó hibáival (tárcsák, foszló markolatok stb.) találkozni.
Ezekhez képest egy Pentax kőbalta - victorinox éllel.
Fizik meg pukkaggyon meg.
-
nagyúr
válasz
Colonel993 #9527 üzenetére
Most akkor rohadjak meg?!
-
tbs
addikt
válasz
Colonel993 #9529 üzenetére
Hmmm... Érdemes megnézni, hogy mondjuk melyik FF váz hozza már pl. a K5/K3 minőségét. Árban mit mutatnak vajon..?
Az aktuális állapotokkal nem vagyok képben, de "régen" csak a hasonló dinamikájú és zajú váz x3 áru volt, az FF obik áráról nem is beszélve...
-
tbs
addikt
válasz
Colonel993 #9525 üzenetére
Ha "nem csak hobbi", akkor az obik sem drágák.
-
nagyúr
válasz
Colonel993 #9525 üzenetére
Le vagy hordva, nekem semmi 3rdparty cuccom nincs.
-
Novics
senior tag
válasz
Colonel993 #9494 üzenetére
De a panorámáknál is sorozatot lövök, ha nem is olyan pörgőset.
17MB...
gabor_01 (#9504) Mikisys Köszi nektek is. Majd körbenázek "hogyé aggyák" őket.
-
mumk1
addikt
válasz
Colonel993 #9486 üzenetére
Egy infrás narancs szűrőm nekem is van. Ilyen képeket produkál.
-
tbs
addikt
válasz
Colonel993 #9488 üzenetére
Hát, én a light blue-t szoktam (80A talán) használni verőfényben kültéren párszor (ha van rá érkezésem). Némileg jobb lesz a téma dinamikája... Meg ha tudom, hogy ff lesz a vége, akkor van vmi narancs szűrőm is...
Soknak tűnik a RAW színcsatornánkénti bitszáma, de igen hamar elfogy, ha a részletekről van szó.
Meg kell segíteni az elektronikát, hogy csak azt kapja, amivel foglalkozni akarunk. Nyilván a WB meg a fénymérő ilyenkor hajlamos nagyon szarul dolgozni, szóval érdemes tudni, hogy mit csinál az ember.
ui.: Polárfiltert soha nem használok.
-
tbs
addikt
válasz
Colonel993 #9486 üzenetére
Digi érzékelő előtt a színszűrőzés nem elsősorban színmanipuláció, hanem a rögzíthető dinamikát változtatja. Lásd még infraszűrő.
-
nagyúr
válasz
Colonel993 #9466 üzenetére
Ha meg veled értek egyet akkor meg téged "támogatlak".
-
nagyúr
válasz
Colonel993 #9463 üzenetére
No offense, de te kezdtél önsajnálatba, a kolléga csak ennek megfelelően reagált.
Egyébként meg tőccsél fel képet a munkáról és ne személyeskedj.
-
Zozzant
addikt
válasz
Colonel993 #9463 üzenetére
Bakker... az adapterről tölts képet amit megmókoltál, kinek a fejéről beszélsz??
-
Zozzant
addikt
válasz
Colonel993 #9461 üzenetére
Egyéb esetben örülnék a sikerednek de valahogy most nem megy, az általam beírtakra válaszolhattad volna hogy neked mégis sikerült és jó is lett és megosztod az örömöd a pentaxos társakkal képet, tapasztalatot mellékelve. Ez helyett én vagyok a bunkó mert a véleményemet leírtam a projektről mert kérdezted a nagyközönségtől a véleményt. Biztos nem jól látom meg csak én értem félre és biztos én vagyok a bunkó. Sok sikert.
-
Zozzant
addikt
válasz
Colonel993 #9459 üzenetére
Ilyen amikor kikéred magadnak a kapott választ, óriási...
-
Zozzant
addikt
válasz
Colonel993 #9454 üzenetére
Felejtős, egyből több problémával is szembekerülsz. Ha a peremes részt leszeded akkor a menet kezdete és pár menet is ugrik mert az is a perem "magasságában" kezdődik, ha bajonett síkjáig lekapod akkor anyagod sem marad csak a vékony menetes maradvány. Ebbe szeretnél még vágni is a kiszedéshez valamit. Még ha kiviteleznéd is eme remekművet valami precíziós módszerrel akkor is egy roncs lenne az eredmény. Vegyél egy ilyet: [link] illetve egy gyárit, vagy megelégszel a peremessel (én heliossal nem fotózok a végtelenbe
-
Zozzant
addikt
válasz
Colonel993 #9449 üzenetére
Milyen M44-es adaptert keresel??? Mi legyen M44, hol, mihez, mivel??
-
hcs57
addikt
válasz
Colonel993 #9449 üzenetére
Nekem a K50 és az AF540 FGZ rendszervaku tud HS-t.. csak a beépítettnél van 1/180.
-
faki_
senior tag
válasz
Colonel993 #9445 üzenetére
Nekem a "Singel 45°" verzió van K10D-ben. A berakásnál érdemes nagyon ügyelni, hogy ne kerüljön bele por, szösz, mert takarítani nem nagyon lehet a fújás kivételével és ha benn marad, zavaró tud lenni. A keresőkép sötétebb, eleinte csalódás volt, de az akkori obi fókusza volt nehézkes. Már annyira megszoktam és megtetszett, hogy nem cserélném vissza a gyárira. Budapesten meg tudom mutatni, de csak jövő hétvége felé.
-
Colonel993
senior tag
válasz
Colonel993 #9444 üzenetére
Változás...
nem költök Tizenezreket csíkozott műanyagra... inkább hasznossá teszem a mattüveg szerepét
[link]
Be lesz rendelve egy ilyen, akinek esetleg van róla tapasztalata az kérem feltétlen mondjon valamit róla (ha esetleg Budapesten megtudja mutizni, milyen gyakorlatban... szívesen honorálom csokival/sörrel/high-fiveval) -
hcs57
addikt
válasz
Colonel993 #9442 üzenetére
Hát ez szerint igen..:[link] de ez miért jobb, mint ami benne van?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Marcona Thermaltake léghűtés jött HEDT processzorokhoz
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen videókártyát?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- World of Tanks - MMO
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kutya topik
- Dell notebook topic
- További aktív témák...
- 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070 (ELKELT)
- Honor Magic7 Lite 8/512GB, Kártyafüggetlen
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest