Hirdetés
- MIUI / HyperOS topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Fotók, videók mobillal
- CES 2026: Így söpört be a Garmin öt innovációs díjat
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Visszakerül a Realme az Oppo alá
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
Aktív témák
-
-
aleister
veterán
válasz
Balinov
üzenetére
Tudom. A múltkor ajánlottátok is. Állati jó kis app! Sajna 2-es androidom van egy fostalicska Vodafone (ez a készülék típusa) telefonon. A progihoz meg 4-es kéne.

Fater akart tabletet, de lebeszéltem a felesleges kiadásról. Ha esetleg nem hallgatna rám, akkor majd kölcsönkérem tőle.
Azért köszi az ötletet!

gab.m
Az baj. Nekem olyan kéne. A Camero Control Pro vajon ismeri ezt a fícsört?
Ahogy elnézem igen:
"LiveView support: Live previews direct from the camera are supported on the D3, D700, D300 and D90 when this feature is enabled. See what you are about to shoot!" -
Mi volt itt ma délelőtt...

-
Som@
őstag
válasz
TayRol
üzenetére
"Internetes vásárlások esetén Ön a szerződéstől az áru átvételét követő 8 (nyolc) munkanapon belül indoklás nélkül elállhat, ezt az említett határidőn belüli írásos nyilatkozatának elküldésével jelezheti. A vásárló Az átvétel dátumát bizonyítja a postai csomagjegyzék, illetve a futárszolgálat szállítójegyzéke. Elállásnál az Eladó köteles a Vevő által kifizetett teljes összeget (vételár és szállítási költség) haladéktalanul, de legkésőbb az elállást és az áru visszaszolgáltatását követő 30 (harminc) napon belül visszatéríteni. Ezúton felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a vevő viseli az elállás esetén, az áru visszaszolgáltatásával kapcsoltban felmerült összes költséget. Az Eladó követelheti az áru nem rendeltetésszerű használatából eredő kárának megtérítését. Az Internetes vásárlásoknál is érvényesek a szavatossági jogok, ha a termék gyári hibás, akkor forduljon hozzánk minőségi kifogásukkal.
Fogyasztóvédelemmel kapcsolatos jogszabályokat, rendeleteket IDE KLIKKELVE tekintheti meg." -
aleister
veterán
válasz
Freddy76
üzenetére
"Én továbbra sem értem (és ez nem neked szól), hogy miért baj önmagában az, ha valaki
a) auto módban használ egy dslr-t,"Bár nem nekem szólt, de úgy érzem érintett vagyok benne, hisz tőlem pattant ki az auto WB problematikája.
Számomra abszolút nem baj. Sőt, akár auto, akár programauto mód a hétköznapi használatban nagyon hasznos tud lenni, de ahogy már írtam, fontosnak tartottam a szakmai igényesség keretén belül eloszlatni az a tévhitet, miszerint az auto WB mindenható. Sőt!
Ezt most van aki hasznos infóként elraktározza, van akit nem érdekel. Ez már rajtatok múlik. -
t_a_m_a_s
addikt
válasz
Freddy76
üzenetére
Tudtam, hogy ezt az autós hasonlatot valaki fel fogja hozni... Szerintem kicsit sántít, én nem skoda100 vs passat, hanem mondjuk focus1 vs passat kategóriás ugrásról beszéltem a D40-es hasonlatommal. De mindegy, nem akarom túlragozni... Az én nézőpontomat elég jól megindokolják:
eastsider - D40x
Cayman - D50
Karima - D40
m3ss - D70korszakaikból kikerült alkotásai. A másik oldalra hagy ne hozzak fel példát, nem akarok senkit megsérteni. Inkább azt mondom, hogy a példaként hozott uraknál én mint átlagjúzer a végtermékeken nem érzem, hogy hűb+, mennyivel komolyabb képeket tolnak, mióta D90-re vagy D7000-re váltottak. Továbbra is kurvajó képeket tolnak

Ugyanakkor a második bekezdéseddel némiképp meg is cáfoltad az elsőt
Esetedben pl pont nem a váz váltástól lett jobb a végeredmény, hanem a felszedett tudástól fotózás és utómunka terén... Másrészt te nálam simán beletartozol a "megteheti" kategóriába (pár éve én is beletartoztam, most kicsit más az élet...), tehát nálad "indokolt" a váltás (és ilyen szemszögből is vizsgálod a dolgokat, formálsz véleményt).Szerintem sem baj, ha valaki auto módban használ egy komoly technikát és/vagy nem aknázza ki a tudását, ha megteheti, van rá pénze, vegye. A baj az, hogy ha valaki nem teheti meg, de mégis megteszi, akár erőn felül is komoly technikát vesz, mert a "fogyasztás" belelovallja... Miközben semmi szüksége rá. De ez nem csak fotós cuccra igaz...
-
TayRol
nagyúr
csak hogy naprakész legyek belőle, hogy is van pontosan ez az online megrendelem - személyesen átveszem termék esetében a visszaviteli/csere lehetőség? 8 napon belül pénz vissza vagy másik?
-
Krisz79
őstag
Üdv!
Lehet láma lesz kérdésem.
De tegnap kábelen rádugtam a tv-re a D3100am.
A fotók közt a tv nem látta azt az 1 videót,ami a jpeg-ek közt volt.
Vajon ,hogyan tudom ezt korrigálni?
(samu 6100) -
törölt tag
válasz
Freddy76
üzenetére
@Kleroo (#45773): +1
@Freddy76 (#45774): Azért, mert ez a javak egyenlőtlen disztribúciója. Az sem baj önmagában, ha valaki 500 méteres medencében úszkál, csak más meg szomjazik.
Az egyik igény fölösleges, de mindenképp túlzó, a másik meg létszükség, vagy mindenképp legitimálható értelme van. -
Throme
veterán
válasz
Larry303
üzenetére
Jó jó, túloztam, hogy álomgép a D7100, hiszen még kivesézős teszt sincs róla. (ha mégis, akkor ne kíméljen senki egy link-el).
Igen, az AF rendszere ami továbblépés, az élesebb képek (elméletileg, de majd teszt megmutatja milyen, lehet nem is lesz észrevehető), corp ami összességében 1,95x ekvivalencia és így pl kényelmesen lehet használni egy 18-105-öt kb 27-200 között, közel 16MP-en (na persze ez lehet ugyan az mint amikor egy 24 MP-es képen valaki manuálisan "zoomol" ).
Ez így volt A D7k megjelenésénél is, hogy a D90 bőven sok, aztán nézd meg megnövekedett a D7k tulajok száma.
Nyilván nem mostanában vennék D7100-at. Kíváncsi vagyok a tapsztalatokra és az ára is túlzó még...spanyoll: Hogy itt ki és mire ér rá azt szerintem hagyjuk

Félreértettél, nem nyafogtam, csak reagáltam egy felvetésre, megjegyzésre és azt is megírtam, hogy szvsz.
Azzal, hogy leírják a tapipad jó vagy rossz, vagy kevés/sok a gomb, attól az én véleményem nem változik.
A fórumtárs belépő kategóriával kapcsolatos felvetésére is 3 reagáltatok haladó váz példákkal....
Kösz nem kérek D300-at megvételre. Még rémlik, hogy Ken Rockwell írta a D5k jó fényviszonyok esetén hozza a D300 képminőségét...
. Nem lenne előrelépés

Freddy: valahaogy most ilyen, igazad van

. -
m3ss
veterán
válasz
balpis
üzenetére
ja naaagyon tul van ez lihegve. de nem kell csodalkozni a technozason, ez egy hw forum technos topicja

en semmivel se csinalok jobb kepeket d90-nel mint d70-nel, de azert van par elonye...de a kepek nem lesznek jobbak. max grafikonon merheto ez nem szemmel
kb az egyetlen ami igazan szamit az a kereso amiben latok rendesen. na meg a tartalek a rawokban, de ez is csak a kenyelem miatt, d70-nel is meglottem amit akartam. vicc neha hogy felreexponalok ezzel es milyen kepek lesznek belole, jobb hogy nem is latja senki 
d70-nel meg kellett tanulni exponalni, harmad fe pontossaggal. es ez pl 3 exponal egy ellenfenyes hdr tajkepnel nem mindig volt olyan egyszeru...itt tokmind1. 1-2 fe-t siman enged. kb nem is expokorrekciozok azota pedig azert jo lenne raszokni a jobb vegeredmeny erdekeben... -
Freddy76
addikt
válasz
t_a_m_a_s
üzenetére
Ez így van. Mi anno négyen elmentünk Békés megyéből, a román határ mellől Fonyódra nyaralni egy Skoda s100-asban, és milyen tök jó volt... Nem folytatom a hasonlatot, de szerintem érted, miről beszélek...
Szerintem aki akar feljebb (máshova) lépni, és megteheti, tegye. Ez miért baj? Abban persze igazad van, hogy elsősorban nem ettől lesznek jobb képei. Nekem pl. most sokkal jobb képeim vannak, mint a d5100-zal voltak. De ha most a d5100 lenne, akkor is pont ilyen képeim lennének, mert nem a váztól lettek jobbak a képek, hanem azért mert (remélem) kicsit fejlődtem, és megtanultam (valamennyire) utómunkázni. Az, hogy a d7000 kényelmesebb, mint a d5100, már más kérdés - mert kényelmesebb használni, ez tény. De nem ettől lesznek jobbak a képek.
Én továbbra sem értem (és ez nem neked szól), hogy miért baj önmagában az, ha valaki
a) auto módban használ egy dslr-t,
b) megvesz egy drága gépet, amit nem tud/akar/fog kihasználni.Más kérdés persze, ha valaki a drága géppel lenézi az olcsóbbat, azt hiszi, hogy csak ezért sokkal jobb képeket lő, mint mások, vagy éppen lopott azért, hogy megvegye a drágábbat. Nekem továbbra is handras az antipélda.
Az az érv pedig, hogy azért nincs valakinek jobb gépre szüksége, mert más rosszabb géppel is jobb képeket készít - háááát... Erre nem mondok semmit.
-
Kleroo
veterán
A fotós eszközök java részét full amatőrök veszik(vagy ugyebár a full profik). Itt tudják megszedni magukat a gyártók@itt dől el a csata.
A mostani generáció(az embörök) agyon van hülyítve. Aki nem ilyen jellegű marketinget folytat,az húzhatja a rolót.
Pont mint írtad. A Nokia tojt az érintőkijelzős telókra egy kis ideig. És hiába volt szinonima a mobiltelefonra,most már nem is nagyon számolnak vele. Apple,Samsung.
Vagy akár a Sharp. Mindig is a termékei minősége volt a marketingje. Ami jó az jó. Ehhez képest most szintén haláltáncot járnak. Mindenki 3D supersmart internet TV-t vesz. Bár a legtöbb Japán nagy gyártó nagy bajban van. Az Apple hype-parasztvakítós,kezdetben innovatív stratégiája bedarálta a piacot.
De remélem,hogy mihamarabb kipukkad ez a lufi is,nagyon idegelő már ez a számháborúsdi.Tamás: Igen,ez így is van. De erre mindig jöhet az örök válasz: Ennyi erővel fotózzunk lyukkamerával,bla-bla
A fejlődésnek most is van értelme,csak egyre kevésbé a teljesen hétköznapi esetekben mutatkozik meg az előnyük. -
aleister
veterán
válasz
Larry303
üzenetére
Tekintve, hogy nálam mind a 4 hisztogram rögtön megjelenik expo után, ezért azonnal látni, ha gond van. Természetesen egy rendezvényfotózáson, családi képeken kb lényegtelen ez az egész, mert ott nem a kép esztétikai oldala a lényeg, hanem az esemény maga. Itt én sem szoktam ezeket nézni.
Abban az esetben, ahol meg fontos, elég alkalmanként egyszer beállítani a WB-t. A fotózás elején belövöd, és kész.Throme:
"Mindegy... ez az én agymenésem és továbbra is használom a szeretett D5k-t. "
Egyetértek. Én továbbra is imádom a D800 után a D5100. Arról nem is beszélve, hogy épp a napokban siránkoztam róla, hogy bizonyos dolgokban a D5100 jobb. FB a mai napig nincs profilképem. Gondoltam lövök magamról valami high-key témát. Na a D5100-et szépen állványra raktam, magam felé forgattam az lcd-t, és rádiós kioldóval exponáltam. D800-zal ez utóbbi kettőt nem tudtam volna megtenni.
Freddy:
+1 a tapicskolásra. Inkább ráböknék egy menüpontra, mint egyesével végiglépegetnék az előtte lévőkön, vagy épp választanék rögtön AF pontot. -
-
törölt tag
válasz
Throme
üzenetére
@Furkoo (#45726): Köszi a választ!
@Throme (#45728): Pontosan erre gondoltam, köszi! Igen én is ezt olvastam, hogy a Nikon kicsit a konzum rétegre szabta ezt az oldalát a gépnek, de annak aki komolyan fényképez meg fontos a gyorsaság, mivel sokat állítgat. Hogy hozzászóljak ehhez is, a WB engem speciel nem érdekel, kint, természetes fényben egy melegebb állítás (cloudy preset @aleister) egyszer elég, utána nem nyúlok hasonló körülmények közt hozzá.
@Throme (#45743) : Talán ez az egy dolog (de mindenképp a legmeghatározóbb), ami miatt még nem vettem meg az 5100-at, és még alszom rá párat. A Canon ára (600D) viszont azért nem kevéssel többre jön ki, a 650D-ről meg még nem is érdemes beszélni.
@Throme (#45752): Én is egy csomó turista (sokszor idős) nyakában látok lógni igen komoly gépeket, amikkel auto csattogtatnak, de ilyenkor azért vérzik a szívem, nem ő miattuk, hanem inkább magunk miatt.

Az érintőképernyőről: szerintem a legjobb a dedikált gomb, aztán az érintő, aztán a menüben flangálás. De a legutóbbinál mindenképp jobb a tapogatás is (gyorsabb). És ha már kicsi a gép és nincs hely dedikáltnak, vagy azt a "nagyok" privilégiumának tartják, akkor legalább érintő legyen, vagy jobb menü/gombkiosztás, az is jó.
-
spanyoll
addikt
-
Som@
őstag
válasz
Kleroo
üzenetére
Túlmutat ezen topic keretein, de attól mert ilyen a világ, nem kell beállni a sorba...Evvan...
Pláne egy ekkora cégnek. Nem hinném, hogy a Nikon pl. a Nokia sorsára jutna.Aki tapicskolni szeretne, az tegye, de ne én legyek a maradi konzervatív "barom", aki nem érti meg hogy ez milyen jó és milyen hasznos...

Még jó, hogy lehet választani. -
Freddy76
addikt
válasz
Larry303
üzenetére
A kettő nem zárja ki egymást, mármint a kereső és az éintőképernyő. Ha belenéznél egy normális evf-be (az olympus om-d-é az), szerintem magad is úgy gondolnád, hogy a jövő az elektronikus keresőé, és nem az ovf-é. Szerintem. Az af-hez nem tudok mit mondani, a kontrasztalapú nekem sem jött be teljesen, egész egyszerűen azért, mert ez jobban fekszik. De ha a fuji a saját megoldását kidolgozza úgy, hogy gyors és pontos is legyen, akkor már ott sem lesz gond (most praktikus, csak lassú és pontatlan - de állítólag az x100s már nagyon baba). Azért az utóbbi években nagyon sokat fejlődött a kontrasztalapú fókusz is - ne úgy képzeld el egy milc kontraszralapú fókuszát, mint a d7000 lv fókuszát. Annál sokkal, sokkal gyorsabb, és pontosabb. Nem is tudom, egy d7000 lv (tehát kontrasztalapú) fókusza miért ilyen vacak. De perpill vannak a dslr-fókusznak előnyei, amit (számomra) a kontrasztalapú nem tud behozni.
Bár az azért nem vitatható, hogy két óriási előnye van a kontrasztalapúnak: kevés fényben is pontosabb, és nincs frontfókusz-backfókusz. Olyan persze van, hogy pl. nem a gyerek fejére, hanem a gyerek feje mögötti háttérre áll rá
.Az érintőképernyőnek nyilván ott van nagyobb szerepe, ahol nincsenek dedikált gombok. Én a d7000-ren abszolút nem hiányolom, mivel mindenre, amit használok, van gomb. De egy d5x-en, ahol egy programozható gomb van, már hasznos lehet, hogy nem a nyilakkal és az ok gombbal, hanem az érintőképernyőn tapicskálva tudsz menni ide-oda.
Soma: kompaktot írtál. Nekünk van egy sony kompaktunk útálom az érintőképernyőjét, szar, semmire nem jó. De azt nem is nevezném normális érintőképernyőnek. Egy pana milc érintőképernyője már más tészta.
-
t_a_m_a_s
addikt
Csak azok az "igények" valósak-e?
Ez itt a nagy okosság... Csak nagyon félve, kisbetűkkel és offban merem leírni, mert harapós hangulatban van a banda: a topiklakók, természetesen önmagamat is beleértve valós igényeit (tehát nem azt amit megfogalmaznak maguknak, hanem amiket az elkészült képek alapján meg lehet fogalmazni) szvsz a mai napig megugorja egy D40, de egy D5100 már egészen biztosan. Nagyon kevés emberkét tudnék megnevezni, akire ez nem igaz, és a kreativitásának már tényleg az általa használt váz tudása szab(ott) határt...Innentől az összes fícsör (tapi kijelző, 125 fókuszpont, 10 vezérlőtárcsa, 5 számjegyű ISO érzékenység, mif*szom) csak generált igény, valójában az egyszeri-kétszeri kipróbáláson kívül a fene sem fogja használni sohasem...
Nem tartom magamat egy szemellenzős, betokosodott csávónak, de hogy kapacitív kesztyűt vegyek, hogy abban is tudjak tapicskolózni a fényképezőm kijelzőjén téli hidegekben, hááát...
-
Kleroo
veterán
Vagy beáll,vagy lehúzhatja a rolót. Kukkants körbe a piacon. Ilyen a világ. evvan.

(A tapicskolás ettől függetlenül is jó dolog szerintem egy belépő vázba. Nem mindenki növi ki 2hét alatt,és gyűjti a gombkombinációkat,hogy ő legyen az új Joe Mcnally
Igények:
Szerintem dobnánk egy hátast,hogy igazából a vásárlók mekkora hányada van ténylegesen tisztában a DSLR használatával,és legalább haladó szinten ért a fotózáshoz. -
Som@
őstag
válasz
Kleroo
üzenetére
Csak azok az "igények" valósak-e?
(nem véletlenül a gyártók sulykolják bele a népbe?
Érintőképernyő nélkül már nem is lehet meglenni?
Egyébként értem amit mondasz.
De nem biztos, hogy be kell állnia valakinek (lásd Nikon) "DIVAT"-sorba.
Ez az érintőképernyő mizéria az okostelefonok elterjedésével vette kezdetét. (Már lassan hűtőt is csak azzal lehet kapni/eladni...) -
Real_Necro
veterán
válasz
Freddy76
üzenetére
Engem nem zavar a tapicskolás, ha nem lennének dedikált gombok, lehet még használnám is.
Amúgy meg igenis lehet kesztyűben fotózni, decemberi talin teljesen kényelmes volt D90-nél, szerintem D7k sem különb kezelésben. Valamint létezik már kapacitív kesztyű, ami teljesen jó tapicskolós képernyőkhöz.

-
Larry303
addikt
válasz
Freddy76
üzenetére
félreértessz...én a keresőhöz vonzódom és a fázis af hez...ez nálam kizárja az érintőt...illetve peca és teszem fel síelés stb közben megint csak nem tudnám használni...
lv-t nagyon ritkán használok...nagyriktán tárgyfotók, egy-két makro meg ugye a video...na most ez nálam kb a felhasználásnak a 3-5%
és amúgy pont ezt írtam, hogy akinek igénye az vegyen olyat, de attól még ne szidjunk egy egy modelt mert az épp nem rendelkezik azzal a ficsőrrel -
Kleroo
veterán
"Kompakt után akkor már miért nem inkább MILC"
Na ez itt a kérdés.....megfordítva...
Kompakt után miért belépő-DSLR?
Belépő szinten sok előnyt adhat a tapicskolás(mely a MILC-ekben már rendelkezésre áll),és a belépő szintet vásárlók túlnyomó része a kompakt után....? kérdést válaszolja meg magának a MILC vs belépő DSLR döntéssel. Előbb utóbb be kell raknia a Nikonnak,vagy valahogy haladni az "igényekkel". A 24MP tömegvonzása hamar elmúlik. -
Som@
őstag
válasz
Freddy76
üzenetére
Mint írtam, Panának használtam, pontosítok, mai napig használom érintő képernyőjét. Leírtam a véleményem róla...
Nem tetszik, ez engedtessék meg nekem.
Lehet, hogy sarkosan fogalmazok. De én ilyen vagyok. Nem kívánok megváltozni.
A virtuális torkomat meg nyugodtan lehet harapdálni...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Elég rég óta fórumozok, helyén tudom kezelni a dolgokat.

Kompakt után akkor már miért nem inkább MILC?

-
Freddy76
addikt
válasz
Larry303
üzenetére
Urak, aki lenézi az érintőképernyőt, válaszoljon meg egy kérdést: használta valaha is? Sejtésem szerint nem. Nekem az om-d-n volt, és rohadt jól működik, pazarul használható. A tapifókusz (rátappolsz oda, ahova fókuszt szeretnél, és ő odaállítja, sőt, ha úgy van beállítva, exponál is) külön jóság. Ne haragudjatok, de ilyen sarkos véleményt akkor fogalmazzunk meg, ha legalább kipróbáltuk a tapifókuszt és az érintő képernyőt.
Kesztyűben nem lehet használni? Miért, a d7000 gombjait és tárcsáit lehet kesztyűben használni? Őszintén, télen kesztyűben fotózunk? Ha pedig igen a válasz, nos, az érintőképernyőt nem kötelező használni, az egy plusz fícsör, de nem csak az érintőképernyőn keresztül tudod használni a gépet - ez szerintem nyilvánvaló.
Elromolhat? Ja, de ez nagyjából az egész gépre igaz. Semmivel sincs nagyobb esélye a meghibásodásnak, mint pl. az érintőképernyő nélküli lcd-nek. Panákon évek óta van érintőképernyő, és semmi bajuk. De ugyanez igaz a telefonokra is, egy akármilyen érintőképernyős telefon napi használat során egy év alatt kap annyit, amennyit egy fényképezőgép érintőképernyője öt év alatt. És?
Soma: sarkosan fogalmazol. Throme reakciója kissé eltúlzott és heves, de alapjában véve egyetértek az általa írtakkal. Ha egy d5100-at kitobival beteszel zöldA módba, akkor is lényegesen jobb képeket készítesz, mint egy akármilyen kompakttal.
Throme, te pedig újabban olyan paklincs lettél, hogy csak na
. Pillanatok alatt ugrasz, és virtuális torkokat harapsz át. -
spanyoll
addikt
válasz
Throme
üzenetére
Te most vagy nagyon ráérsz ilyenek miatt sopánkodni vagy végtelenül igényes vagy akkor pedig vagy adj lejjebb az igényeidből vagy vegyél felső kategóriás gépet. Nem is értem mi a problémát megmondom őszintén. Kell videó? d7k, tökéletes upgrade. Nem kell? Akkor vedd meg a d300am, tele van dedikált gombbal meg mindennel, csak régi a szenzor, na bumm. Nem tudom, biztos bennem van a hiba de én nem tudok fennakadni ilyeneken, pedig az én gépemnek is van hiányossága nyugi.
@Furkoo: Mindegy, de az volt a lényeg, hogy ha helyben belövöd a WB-t az pontosabb és jobb mintha utólag próbálod emlékezetből és szépérzékkel eltalálni. RAW-nál "mindegy", de a helyszínen állított az igazi ugyebár. (Vagy ha a kockás akármivel csinálod akkor utólag, de az mindegy most)
-
imyourfriend
őstag
válasz
Larry303
üzenetére
D7100 ide vagy oda 24mpx-hez azért alkothattak volna már egy jobb szenzort is. vagy nem kell ide 24megapixel. elhiszem én hogy jó ez és természetesen használható is valamire viszont én inkább veszek egy olyan vázat amiben ilyen szenzor mellé10-12 mpx társul
lehet aztán én vagyok az egyedüli aki nézi ezt, de szerintem számít. -
Larry303
addikt
válasz
Throme
üzenetére
hát igen izlések és pofonok..kollega itt pont leírta, amit nagyjából érzek az érintőképernyő iránt...
a másik dolog, hogy pont azért is veszünk tükröst, mert egyelőre nem lehet hasonlítani a fázis és a contraszt alapú af sebességét...arról nem is beszélve, hogy keresőben szeretek/ünk komponálni
tán pont ezért nem is került bele ebbe a kategoriába...akinek meg az kell vegye meg az 5100et..más rétegnek készült...nekem fontosabb sokkal, hogy gombon legyen minden illetve bírja a strapát a gép...vigyázok rá, de "brutál" körülmények között használom...nekem ezek a prioritások...szal nem biztos, hogy annyira mellélőnek a nikon mérnökeiviszont lassan azt is elmagyarázhatja nekem vki, hogy miért lett álomgép a a 7100, miközben szidják a d7k-t
ok jó az a crop funkcio amikor verebészik az ember...ok jó az új kijelzés a keresőben...de ezek sztem annyit nem érnek, mint amennyivel több...az egy dolog amiben tényleg össze erszteném őket az az af rendszerükaleister: nyilván itt mindenki igényes arra, hogy ne narancssárga fejű gyerek nézzen vissza ránk az expo után...
de pont ez az amit a gép jól megcsinál magától sztem...ahol meg tényleg fontos a színhűség ott meg nem fogsz te bogarászni, hanem lősz egy szürkekártyát és kész...
komolyan minden szituban basztatod a wb-t ?
-ne érts félre nyilván megnézem a színenkénti hisztogramot, (ugye azzal érvelltél, hogy kiéghet bizonyos szituban) de sztem egy kezemen meg tudom számolni, hányszor pöcsöltem wb vel expo előtt -nyilván nem publikált termékfotokról beszélünk pl -
Throme
veterán
Nem feltétlen, bármilyen meglepő.
És kicsit megmosolyogtató ez a hozzáállás.
Van a vérprofi mindent állítgató, csavargató és csak manuálban fotózó réteg és a magamutogató kiscsákók, igaz? Más elképzelhetetlen számodraHát tévedsz. Ez a tipikus kelet-európai hozzáállás.
Sokan vesznek azért tükröst mert jó képminőséggel bír és nem érdekli őket, hogy ezt hogy éri el, lényeg, hogy a legkönnyebben. Sőt, sokakat az se érdekel, hogy hogyan működik...
Hidd el ha a te érvelésed lenne a tervezők elképzelése, akkor nem lennének témaválasztó és auto funkciók.
Jóléti társadalmakban (akiket itthon szokás lehülyézni, mégsem náluk van nyomor hanem itt...mind1 ez már más téma) pl a D7k egy sittes belépő gép amit akár az öreg nagypapa is vidáman használgat. Valszeg auto módban vagy témaválasztóban fotózgatja az unokát. Nagy örömmel.
A fotózás öröme mindenkinél más.Gyurmázd nyugodtan a géped, ha ettől érzed magad profinak és nézz le mindnki mást....
-
Som@
őstag
válasz
akela91
üzenetére
Köszi

Igen, ilyenre és hasonlóra.
Attól nem lesz valaki jó fotós, hogy több százezres (ne adj isten milliós) eszköze van.
De nem csak itt gondolom ezt. Pl. nem lesz valakiből jó autóvezető, mert milliós autója van. Még is úgy közlekedik, mintha Ő lenne Schumacher. De ez már nagyon OFF.
Szóval nem (csak) a gép kell egy jó fotóhoz, hanem az ember.
De ezzel nem akartam senkit megbántani, csak jártamban keltemben sajnos a mai világban ezt tapasztalom. Azért mert pénze van valakinek, még nem biztos, hogy mindenben jó lesz. (Tehetséget, hozzáértést nem lehet megvenni...)Én a mostani vázamat (d7k) szerintem vagy 5-6 évig nem fogom lecserélni. De még a gondolattal sem fogok eljátszani. Minden megvan benne, amire szüksége van az embernek. Akár még egy profinak is. Nem véletlen, hogy profiknál is van (akár tartalék váznak is.)
-
Som@
őstag
válasz
Throme
üzenetére
Érintőképernyő?
Lehet maradi vagyok, de az nem fényképezőgépre való. (Szigorúan saját vélemény)
Dedikált gombok, oszt jónapot.
Van érintőképernyős kompaktom is, utálom. Soha nem azt csinálja, amit kellene.
Télen pl. kint kesztyűben mit csinálsz az érintőképernyővel? (Bambulod
)
Ha egyszer tönkremegy, megkarcolod, odavered mi lesz? (Tudom, sokan vigyáznak rá, de akkor is...)
Mennyi lehet egy ilyennek a cseréje?
Tapogattam a 650D, de nem győzött meg. Ahogy a Canon sem. (Pentaxon szocializálódtam.)
De még jó, hogy van miből válogatni.

-
Kleroo
veterán
válasz
Throme
üzenetére
'A D90 egy kényelmi funkciókkal felruházott D5000'
Azért ez erős sarkítás. Inkább azt mondanám,hogy lényegében a D90 szenzora,és AF-a belekerült egy belépő gépvázba...
D7k-val nem hiszem,hogy ennyire rossz a helyzet. Egyrészt túlnyomórészt hibák miatt keres fel az ember egy adott fórumot. Másrészt a D7k-t sok profi is veszi@vette,magasabb elvárásoknak kellett megfelelnie amit a D80-D90 nem "kapott" annyira meg. Harmadrészt az AF fine-tuningal való játékkal sokkal többen jöttek rá,hogy valami baj van,mint akik a D90-el csak azt hitték bénák,avagy ennyit tud a rendszer.
Azon viszont tényleg jól el lehetne vitázgatni,hogy a D7k szintbe indokolt-e a kijelző forgatása.
(hasonló összefüggést,szemléletet gondolok,mint hogy a Dx00 vázakban nincs IR vevő)A belépő vázakban kijelzőtapicskolás? Szerintem is érdemes lenne berakniuk,minden érv mellette szól.Habár ez gyanítom néhány gomb eltűnését is jelentené,hogy érdemileg előny legyen a nem tapicskolos,gyorsgombos váz felára.
-
Throme
veterán
válasz
Larry303
üzenetére
Nagyon szeretem a belépő vázamat (d5k) és a budget lencséimet hozzá. Öröm a fotózás velük és még mindig ámulok a képminőségen a bridge/kompakt fotókhoz képest. Szeretem buzerálni LR-ben a rawokat és egy gyengébb képből is lehet faszányosat varázsolni.
De pár dolog nem bejövős a nikon felhozatalban.
A D90 egy kényelmi funkciókkal felruházott D5000 (nem tudsz jobb képminőséget produkálni vele, csak kényelmesebben beállítani). D7k-val bizalmatlan vagyok (pedig egy nagy előreugrás a D90-hez képest szerintem). A belépő gépek mennek össze, közelítenek a milc mérethez
. A canon belépők nagyobbak. Talán még az 1100D is nagyobb, mint a D3x00/5100/5200...
A D7100 lehet majd az álmom.
Utólag belegondolva a canon belépő gombkiosztás nem egy hülyeség. Tudod állítani gombnyomásra a WB-t, ISOT, felbontást (ez nem érdekes), és sorozat/önkioldó stb dolgokat, menüs turkálás helyett. Gyorsabb na!
Sokan mondták már itt a fórumokon, hogy igazából a középső fókuszpontot használják. Még komponálásnál is. AF lock és kész. Nálunk a fókuszpont kiválasztás lett kitalálva a hátsó 4irányú gombra...
Még mindig belépőnél vagyunk, Feljebb már jobb a helyzet.
Én elvártam volna a D5200-tól és a D7100-tól az érintőkijelzőt és a D7100-tól +ban a kihajthatóságot. Ok ez az én problémám, sokakat nem érdekel ez, csak tudod a canon mégis megcsinálta! Magasabb kategóriába berakta a kihajtós LCD-t (60D), belépőbe meg már az érintőkijelzőt is. Belépőbe!!!
Nekem ez nem flancolásból, hanem praktikusságból kéne. Próbálgattam Freddy - már eladott - OMD-jét.
Fókuszpont kiválasztás 1 érintésre.... vagy akármi elérése 2-3 érintésre! Belépőn info gomb aztán lehet lépegetni barátom....hát köszi. Gombunk több meg nincs...
Ha nem lenne a canon 650D , akkor lehetne mondani, hogy bilibe ér a kezem és lehet elballagni, mert az OMD mégsem belépő masina, hanem éllovas....Tudom továbbá, hogy azért a D5200, D7k, D7100 sok okosságot tartalmaz és azok jobban befolyásolják az elkészült képek minőségét...
Mindegy... ez az én agymenésem és továbbra is használom a szeretett D5k-t. Lehet gondolkodni D7100-on (mert amúgy nagyon bejön ez a váz), vagy megvárni az utódját...hátha 201x-ben a D7200 kap egy canon belépő funkciót....pffff
ja és tényleg csak szvsz, nem kell lekaszálni a fejem

-
aleister
veterán
válasz
spanyoll
üzenetére
+1
Természetesen "nagyon" jól belövi a váz auto-ban a WB-t. Mint írtam ez általában elég. A Kiskegyed fotórovatában meg sem említettem volna a dolgot. De mivel egy szakmai fórumon vagyunk, szükségesnek tartottam megjegyezni, hogy ez nem az igazi. Aki a tökéletességre törekszik, az rá fogja szánni azt a kőkemény 3-5 másodpercet, amíg átállítja.
Végtére is azért tértünk át kompaktról tükrösre, hogy ne auto módban fotózzunk, nemdebár?
-
spanyoll
addikt
Mindenképp ténynek kijelenthető szerintem, hogy egy helyben beállított, esetleg gyorsam customizált WB sokkal többet ér mint utólag gépen megpróbálni ugyanazt elérni. Persze ettől még lehet a gépest csinálni, kell is szerintem, de na. Nem értem mi a probléma

-
Larry303
addikt
válasz
aleister
üzenetére
nagyon ritkán használok konkrét wb presetet...csak ha pano vagy előre beállított környezet...amúgy minidg auto...baromi jól teszi a dolgát nálam, nagyon sokszor hozzá sem kell nyúlnom, az esetek többségében szinte csak azért, mert én szeretném egy kicsit eltolni a színhőmérsékletet...benti fényekre is elég jól mér sztem, ritkán zavarja meg egy-két energiatakrékos izzó..ezen kívül én még nem nagyon láttam hibázni...
Throme: nem szereted te ezeket a nikon vasakat

-
aleister
veterán
-
Throme
veterán
válasz
spanyoll
üzenetére
A D5100 és a 600D az belépő gépek. Kevesebb gombbal. A D300-on amit használsz, ha jól látom, biztos több dedikált gomb van.
(#45732) Som@: A D7k is haladóbb váz, lehet ott is van ilyen gomb vagy 1-el több programozható amire ráraktad.... , de belépőn csak 1 FN van és jónapot. Erre vagy iso-t, WB-t, AF lock, meg bracketing vagy valami ilyesmiket lehet beállítani, de csak 1 funkciót....
(#45734) aleister : Ok, és nem fordult még elő Veled, hogy a WB előző beállításon maradt (mint mondjuk előfordulhat ilyen az ISO-val is) és mondjuk napos időben felhős beállításokkal dolgoztál véletlen?
Az auto ezért lehet "bolondbiztos". -
aleister
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Nem. Az esetek nagy részében elég az a pár előre definiált preset (flash, cloudy, sunny, stb).
A színek ugyanúgy kiéghetnek, mint a túlexpozott részek, ha rossz WB-t adsz meg. Így ha a váz elmér valamit auto-n, elveszhet egy bizonyos alapszínből egy rakás részlet. Nem véletlen van a WB mellett RGB hisztogram is.
-
Throme
veterán
válasz
aleister
üzenetére
Ezt a beállítást, hogy érted? Fehér lap és egyedi WB?
Mert az auto WB elég jó közelítést ad és onnan már csak ízlés kérdése, hogy valaki melegebb vagy hűvösebb tónust ad egy képnek.Lehet komolyabb szinten látható akülönbség auto vs állítgatás, de nekem az, hogy kelvinenként állítgathatom az maximálisan elegendő.
Viszont ha markáns különbség van, akkor a canon rendszere jobb, mert 1 gombbal lehet állítgatni, míg nekünk (illetve Neked lehet már nem - D800 - kell) menüben kell guberálni...
-
aleister
veterán
válasz
Throme
üzenetére
"Ha rawban fotózol, akkor az auto WB teljesen jó mert időt spórolsz és egy képszerkesztőben oda állítod ahova akarod (akár kelvin fokonként)."
Már régebben is utaltam rá, de itt jegyezném meg, hogy ez egy tévhit. Hiába van auto-n a WB, és hiába állítod be utána helyesen (pl) LR-ben, nem lesz ugyanaz az eredmény, mint ha a fotózás elején a fényviszonyoknak megfelelően (s nem auto-ra) állítod be.
-
Throme
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Mondjuk az AF tuning pl kimaradt a D90-ból ha jól tudom.
A D7k-ba nagyon cool dolgokat pakoltak. Az rgb-s fénymérés vagy mit. Egy elég ütős szenzort a D90-hez képest. Nemtudommégmitmertannyiranemismerem dolgokat.
Azt akarom ebből kihozni, hogy talán nagyobb lépés van a D7k vs D90 közt, mint mondjuk D90 vs D80.
Lehet tévedek...
Vagy nézhetjük úgy is, hogy a képalkotásban a D90 és D5k ugyan az, míg a D5100 "csak" a szenzort kapta meg a D7k-tól. Fókuszpontok...stb azt nem.
Sőt a D5k - nem mintha kulcs fontosságú lenne - kapott csendes módot, meg időzíthető sorozat felvétel funkciót szemben a D90-el. Ok státusz kijelző, 2 tárcsa..bla bla ... nem lehet versenyezni és ezek fontosabbak, na de a D5100-ban sincs ilyesmi.(#45721) Real_Necro : furcsa hobbid van, 50-es fixek vétele, eladása

-
Throme
veterán
válasz
üzenetére
Ha arra gondolsz, h a canonnál dedikált gombok vannak a hátlapon a felsoroltaknak, míg a nikonnál a fókuszpontok közt tudsz váltani ugyanazzal a gombkiosztással a váz hátoldalán, akkor igen, a nikonnál banyásabb egy picit, de nem vészes.
Viszont nikonnál, az ISO-t egy programozható gombra (FN) rá lehet rakni.
Ha rawban fotózol, akkor az auto WB teljesen jó mert időt spórolsz és egy képszerkesztőben oda állítod ahova akarod (akár kelvin fokonként).
Ami talán hiányzik az a sorozat, single sgot, önkioldó kapcsolgatása. Míg a D3100-on ezt faszán kirakták 1 kapcsolóra, addig a D5100-on a LV-t tették rá (a hülye tervezők).
Ennek érzem hátrányát belépő vázakon.
Elérhető csak menüben kell turkálni.
A canon 650D még inkább előrelépett és már érintőkijelzőt tett a gépre, ami ki is hajtható. Ezen még gyorsabban el lehet érni a fizikai gombbal nem megtámogatott funkciókat.
Ezt meg kurvára hiányolom a nikonból
Pont a belépő vázak "szenvedik" hiányát a gyors állítgatásnak a szerényebb kezelőszervek miatt és itt egy nagy segítség lenne az említett dolog..... Persze lehet az a koncepció, hogy a belépő vásárló "hülye" és úgy is a beépített témák közül választ, megmarad az auto beállításnál, csak szegényebb országok fotós amatőrjei nem tudnak drágábbat venni és mégis szeretnének kreatívkodni (a bitangok)....Szóval erre gondoltál a kérdéseddel?
-
Som@
őstag
U mód: d7k-nál 2 egyedileg beállított beállítás (de szép megfogalmazás
)
Beállítasz minden kívánt értéket a menüben, elmented és utána ezt a programválasztó tárcsa elforgatásával el tudod érni.Release mode dial: tárcsa segítségével tudod kiválasztani az expozíció fajtáját. Egyes felvétel, lassú sorozat, gyors sorozat, időzítő, távkioldó stb...
Szerintem két igencsak hasznos dolog... Meg lehet hamar szokni.
) -
válasz
imyourfriend
üzenetére
Sokat jártam/ok Kehidakustány, Zalaegerszeg, Zalalövő, vagy Kis-Balaton és még sorolhatnám merre.
Még hogy nem képelni való környék.
-
válasz
Throme
üzenetére
Az amivel jobb a D7k, ha úgy nézed nem sok. 1-1 generáció között nincsenek nagy különbségek, sőt már azért olyan szinten vagyunk, hogy a régebbi is igen jó. Úgy szokott lenni, hogy ebben is, abban is jobb egy kicsivel.
A D200 szenzorjához képest a D90 elég jó lépés volt, erre tett még egy lapáttal a D7k.
A D7k elérte azt a szintet, hogy nem érdekel az FX. Azaz tisztességes a teljesítménye - minden téren. -
törölt tag
Akinek van, vagy használta már huzamosabb ideig, az mennyire tudja megerősíteni vagy cáfolni azt a pár ismertetőben előjövő véleményt, hogy a D5100-on (hosszabb távon) kicsit idegesítő, hosszadalmas elérni a(z alap) beállításokat (blende, záridő, ISO) (szemben mondjuk a 600D-vel)?
-
Throme
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Ájjjj, nem állítottam, hogy mindegyik D7k szar. Na, ne sértődjetek már meg. Én nem kultiválom, és ennyi, ettől lehet jó gép.
Érd? most nézem az aláírásodban (vagy hogy hívják azt az alsó üzenő falat
). Egyik jó cimborám oda költözött pár éve. Nincs feléd valami jó fotós látnivaló egy kis minitalira?Necro: (#45655) forceberg írta, hogy nagy különbséget nem tapasztalt a váltást követően. Ha már itt írok neki hsz-t gondolom megemlítem
.
Hányzor volt már Neked 50-es fixed?

-
-
Throme
veterán
35-ös fix, meg talán a 16-85 obik nem szeressék a D7k-t több esetben. Itt is volt róla szó, meg máshol is olvasható volt, vagy inkább úgy fogalmazok - mielőtt linket kérsz - hallottam róla.
Természetesen vannak akik elégedettek vele.
Én - ha veszek majd később vázat - ezt a verziót kihagyom... -
imyourfriend
őstag
válasz
Real_Necro
üzenetére
"amíg nem kóstolja meg a Pösti embör a háziszalonnát/sonkát nem tudja milyen finom az
" -
Freddy76
addikt
válasz
Real_Necro
üzenetére
Kontextusban olvasd a szöveget, te kis mérnök, és kapcsold be az iróniamodult
. Minekutána Zalaegerszeg - ahol feleségem, és, minő érdekesség, az ikertestvére is született - le lett nemfényképeznivalóhelyezve, célszerűnek tartottam rámutatni a hozzászóló észrevételében rejlő ellentmondásra.Amúgy lehet, hogy Zeg maga nem egy ékszerdoboz (nem ismerem, egyszer voltam ott), de a környéke pazar.Szerk: észrevettem a szmájlit. Amúgy nem kell felnézni rám, én békési gyerek vagyok, csak már megtagadtam a gyökereimet
... -
Real_Necro
veterán
válasz
Freddy76
üzenetére
"...Zalai-dombság fényképre nem kívánkozó hely..."
Jogász vagy, megértem hogy néha bolondságokat beszélsz...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ellenben aki nem ott születik, vagy nem ismeri a környéket, nem is ismeri a táj szépségét. Egyszer majd szervezhetünk Zalaegerszegre fotóstalit és mutatunk TayRol-al pár igen csak fotózható helyet.

-
TayRol
nagyúr
válasz
imyourfriend
üzenetére
vannak, de csak azért nem megyek le Sz.helyre. igen, Zeg-ről jöttem fel, ezért is vettem kertes házat Pesten, vidéki maradtam legbelül.
-
imyourfriend
őstag
-
TayRol
nagyúr
válasz
imyourfriend
üzenetére
zalaegerszeg szélén, dombtetőn van a házunk ahonnét tiszta időben látszik az Alpok. valami f@s képet összehozok, de szívesen elmegyek szombathelyre, hogy a városon átvezető csatornát lefotózzam. bocs.

egy gyors kép a kert végéből, háttérben pár dombocska.
-
freelanced
addikt
Üdv! Milyen programmal érdemes feldolgozni a képeinket? (RAW; JPG)
Valami ingyenes kéne, ami azért jó is... remélem van valami.

-
Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- TCL LCD és LED TV-k
- BestBuy ruhás topik
- MIUI / HyperOS topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- REFURBISHED - DELL Performance Dock WD19DCS (210-AZBN)
- Microsoft Surface Laptop 5 13,5" Fekete i7-1265U 16GB 512GB magyarbill 1 év garancia
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Samsung Galaxy S10 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

.

. Pillanatok alatt ugrasz, és virtuális torkokat harapsz át.