Hirdetés
Aktív témák
-
Kleroo
veterán
válasz
PRO-peller
üzenetére
Nem könnyű megtalálni azt a helyet,ahol tényleg pompás minőséget kap az ember.

A DM/Saturn/MM, hasonló sémára épülő helyeken pedig SZERINTEM nincs is értelme próbálkozni. Az arra van,hogy könnyen kényelmesen "előhívasd" a kompakttal lőtt xy képeket.
-
Kleroo
veterán
Egyébként nekem sem annyira más a véleményem. Inkább csak más oldaláról nézzük jelen pillanatban a dolgokat. Én onnan nézem,hogy a nagy átfogású,elérhető optikákból minden van,ami kell. Valamint a DSLR lényege az,hogy cserélgessük az obikat,mindig az legyen fent,ami a legjobb az adott célra.
Nem vetem meg a 24Mp-t és ezt a kitobit sem. Tényleg jól jöhet,csak szerintem ez már nagyon a számháború felé megy el, és leginkább azok veszik majd akiket a marketing informál.A 24MP-el az a problémám,hogy előny már nincs belőle sok,max akkor,ha gigantikus komponálási hibát vétett a fotós,és a képnek csak kb a 20%-a lesz a végső kép.
A1 nyomatok nem hiszem,hogy D3200 vásárlók köre. Cserébe viszont az ISO teljesítmény romlik. Azért filóztam azon is,hogy a Nex-7 lapkája kerül-e belé,mert a Nex-7 is drága,és még egyetlen Nikonban sem volt benne. Az meg érdekes lenne,hogy a legolcsóbb vázba pakolnák bele elsőnek.Erre eddig nem volt példa. Ha pedig annál gyengébb lesz,akkor az nem jó hír.Azért említettem,hogy érdemesebb bridget venni,ha kizárólag egy ilyen gigaátfogású optikával lőne az ember,mert az való arra,és töredék áron kapható.A DSLR egy ilyen optikával nagyjából egy ferrari lenne 150-es noname gumikon

Bár én egy ideje nem követen szorosan a bridge felhozatalt. Nem tudom,hogy van-e utódja a Pana, Leica 12x zoom 2.8-as FZ sorozatnak. Persze nyilván a 18-300+jó váz is zárójelbe helyezi a legjobb bridget is,de kb 2x-es áron.És a lényeges potenciál sosem lesz kihasználva.Egyébként én fényerős profi obikról nem beszéltem,nyilván nem egy 300/2.8-hoz kell méregetni.

Vagy csak nekem ennyire brutál,hogy most 18-300-at akarnak? És nyilván nem lesz egy nagyondrága,profi optika.
De majd meglássuk mit tud. Én szkeptikus vagyok.
-
Throme
veterán
válasz
Degeczi
üzenetére
Anno nézegettem néhány 18-200-as képet és az akkoriban megjelent 18-270 tamit (aminek asszem már van frissített kiadása). Nyilván fixekhez szokott szemmel lágyak, életlenebbek, de a bridge-hez képest tuti jobbak. Viszont árban sincsenek ott mint egy komolyabb fix vagy 70-200-as.
Valószínűsítem azért mondják, hogy a 10x15-höz elég a kompakt, mert csak az elvárt minimum képfelbontást nézik, ami úgy 1600-as hosszanti oldalt jelent. Ezt egy kompakt is tudja a sok sok MP-s (de ici-pici) szenzorával.
-
Ijk
nagyúr
válasz
Kleroo
üzenetére
Miért baj a 24MP? Egy jobb fixel nagyobb felbontásod lesz, zoom obikkal pedig nem lesz rosszabb a képminőség mint egy 12MP-es vázon. Egyetlen hátránya a nagyobb számításigény, ami ugye aki jpeg-ben fotóz az nem veszi észre.
18-300-al sem értem mi a bajod. Nem a te igényeidhez való, viszont aki bridge-ről tér át, annak megmarad a kényelem, sokkal jobb képminőséggel. Amatőr szinten pedig elég sok mindenre jó még a gyengébb képminőség is az átfogásból adódóan. Tisztában kell leni a korlátaival, verőfényes napsütésben, utazózoomnak jó kis obi lesz az. -
Degeczi
nagyúr
válasz
Throme
üzenetére
én sem értem, honnan jön az a népszerű, de alaptalan nézet, h "ultrazoom obi helyett vegyen inkább kompaktot", hiszen a DSLR fő előnyei megmaradnak nagy zoomátfogás mellett is, mint pl.:
- gyors AF
- gyors működés minden téren
- sokkal jobban kontrollálható mélységélesség, szebben elmosható háttér
- jó dinamika
- alacsony zaj
- szép színek (kis érzékelős gépeknél rohamosan fakulnak, torzulnak a színek az érzékenység emelésével, akár "hardveresen", akár utószerkesztés során emelve a sötét részeket)ezek jórészt ráadásul kis méretű képeknél is átjönnek (mert a másik népszerű szöveg, h "10x15 képekhez ugyanolyan jó egy kompakt is"), kategóriakülönbség van egy kompakthoz képest
hogy kisebb zoomátfogással, netán fix-el ezek egy része még tovább fokozható? igen - de ezt bízzuk már rá a fölhasználókra: el tudják ők dönteni, h a kényelem fontosabb számukra, vagy a még jobb minőség
-
Throme
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
Na ok, a D90 és D7k nem belépő, de - szvsz - nem is középkategória. Arra ott a D300 vagy ha kijön a D400. De ezen tényleg kár "vitázni".
A 18-200/300 nem képminőségben jobb egy családi kirándulásnál, hanem praktikusságban mutatkozik meg az előnye.
A gyerekesek biztos tudnak mesélni mi mindenre kell ilyenkor figyelni
.
Ahogy írtam Kleroonak, egyelőre én is cserélgetem a budget lencséimet.Ha nem gond szívesen megnéznék egy-két képet az AFS 4/300 gondozásában!

-
Throme
veterán
válasz
Kleroo
üzenetére
Nem azt mondom, hogy egy 70-300 vagy éppen a 18-300 a tuti lencse, csak azzal volt bajom, h ne tekintsük már megvezetett embernek azt aki ilyeneket vesz, vagy éppen megtetszik neki a 24 MP.
Mindenesetre én várom a D3200 teszteket, ha megjelenik tényleg ez a gép és már előre várom az új D5200-at (vagy számozzák bárhogy is).Hát a sony adja a nikonnak a szenzort, szóval minek csinálna egy másik 24 MP-s megoldást?
Természetes, hogy egy ultrazoom tulajnak kompromisszumot kell kötni.
Én is 2 lencsével fedem le a 18-300 tartományt, de nem kizárt, hogy eljön az idő/szituáció mikor veszek egy ultrazoomot, hogy megkönnyítsem a turistafotózást
.
Viszont ne is várjunk ezektől a lencséktől fix vagy 70-200 f2.8 minőséget vagy ne ezekhez hasonlítsuk.A nikon sw-ek meg szerintem segítenek a torzítás mérséklésében és leszedik majd a 18-300-as képekről is a CA-t, ahogy teszik ezt most is a 18-105-el.
Én eleinte azt hittem a 18-105 vagy a 35m fix nem is CA-zik....persze a sw kiszedte
.Azzal vitatkoznék, hogy dslr ultrazoom helyett inkább bridge! Nem sírom vissza azt a gépet.
Azzal szerintem ne foglalkozz, hogy vérpistike mivel villog. Sőt, legyen csak sok ilyen vérpistike akik halomra veszik a nikon cuccokat, legalább jobban észrevesz minket (Magyaro.) a gyártó
. Pl egy magyar menü nyelvvel. Tudom ez sokakat nem zavar, de biztos van aki ezért nem vesz nikont itthon....Na pü-ben majd küldök egy két képet. Nekem az elég
( S mód, és kissé borús időben készültek) -
Degeczi
nagyúr
válasz
flash-
üzenetére
nem nagy fényerejű obi mellett valóban nem, még egekbe tekert ISO-val is alig
konkrétan: a beépített kisvakuk általában 12 körüli körüli kulcsszámúak, vagyis ISO 100-on egy átlag, f/5.6 rekesszel 12 / 5.6 = 2m a hatótáv, ami az érzékenység kétszerezése mellett 1.4-el szorozható, tehát ISO 200-on 3m, 400-on kb. 4, és így tovább - vagyis még 1600-on is csak 8m, így csak 3200-on fér bele biztosan a 10m
(de ezt pont "flash"-nek írjam?
) -
Kleroo
veterán
válasz
h1ght3chzor
üzenetére
Még jó-hogy elmegy messzebbre is mint 5m. Az ISO nevű találmány segít.(nomeg egy fényerős lencse)

A probléma inkább az,hogy nem feltétlenül szép végeredmény lesz.Mert ha 10m-re lévő objektumot akarunk fotózni,és vannak tárgyak 1-2 m-re is amik a képen látszódnak,akkor azok csúnyán kiégnek...
Ezért remek találmány a vakuban a "zoom". -
Larry303
addikt
válasz
tunyicsab
üzenetére
sztem face re semmiképp, ott már túl sokat gondolkodik magától, nem tudom milyen távolságra leszel, de ki tudja mit fog arcnak vélni és nekiáll teljesen más dologkra fókuszálni...
amit a kollega mondott úgy kell csinálnod...8as sztem akár simán 11es rekesz normal vagy wide az most tök mindegy lesz , mert nem kell követned a témát (wide ra ha jól emlékszem azt írták, hogy előre megjósolható, horizontális mozgásnál kell)
fogod középső tagra lockolod a fókuszt aztán jónapot kívánok
a 70-300al kapcsolatban én is csak azt tudom mondani, hogy a végén tényleg lágy, ennek ellenére sztem nagyon jó objektív, főleg ha azt vesszük, hogy kb 90ért makulátlan darabokat lehet szerezni, ha nem profi természet/sport fotózásra kell az üveg sztem tökéletes vétel.
tébbi részével egyetértek. -
Kleroo
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Igen, mindig fanyalognak az emberek,hogy minek 6 helyett 10,és minek 10 helyett 12,16.Ami szerintem inkább csak egy kis maradiság.

Azonban itt is kell lennie határnak. A kompaktok MP-parasztvakító háborúja is megállt 12-14Mp-nél.
Úgy vélem,hacsak nem a NEX-7 24Mp-es szenzoráról van szó,akkor ez inkább vevőcsalogató lesz azoknak akik erről az oldalról "tájékozódtak",tehát MP=minőség, Zoom"szám"=minél nagyobb,annál jobb. De máskülönben semmit sem tudnak,csak amit a marketing sulykol. És ez nem is baj;nem érthet mindenki mindenhez.
Viszont a Nex-7 szenzora nem hiszem,hogy sok profitot termelne egy belépő vázban,tehát kérdéses,hogy ezt rakják-e bele.De úgy általánosságban, APS-C-re a 24Mp szerintem már túl sok. A D7K 16mp-énél is nagy felzúdulás volt,hogy kirajzolják-e normálisan az obik. A 24MP-nél szerintem már tényleg jogos is a felvetés... A D7k 16mp-e,avagy a Canonok 18MP-e szerintem bőven elég arra is,hogy álló képet fekvővé croppoljunk.
Inkább az ISO teljesítményre kéne rágyúrni.Ha DX-en is elérik,hogy a 6400 is alig jelent kompromisszumot,akkor az már elegendő.Ám itt még nem tartunk.Még a D7k csodás szenzora sem.A 36Mp FX-en pedig pl kevésbé sűrű mint a D7k 16Mp-e,ha jól emlékszem/tudom.
A 70-300VR-t én ezzel nem szidni akartam.Egy remekbe szabott obi. De mégis ahányszor,akárhol szóba-kerül megemlítik,hogy 200ig zseniális "csak".És ezek nem éppen vérpistikék.
A 18-300 is belépőszint/kitobi lesz,így jogos a felvetésem,hogy ha a remek 70-300VR nem karcol 300-on,akkor egy ilyen gigazoomtól mit várjunk.
Nomeg már a 18-105 is szeret CA-zni,torzítgatni. Mit várjunk ezen a tartományon?
Ha valaki akar egy jó Allin obit,akkor ott a 18-105.Az mindenre elég.Ha pedig több pénzünk van,és kicsit többet áldozunk a minőség oltárán,akkor 18-200 már tényleg bármire elég. A 18-300 szerintem inkább már vicc. Vagy akkor 3-4év múlva már jöhet 18-400 is?

Szerintem nem nézi le senki ezeket az obikat. Én rengetegszer zengtem már ódákat több kitobiról is. Én csak a 18-300-at kezdtem el előre fikázni.
Mert szinte látom magam előtt a sok vérpistikét,hogy 24Mp+18-300 és ők a királyok(és persze semmi más nem lesz nekik a géphez). És rajtuk jót is fog kaszálni a Nikon. 
Én amondó vagyok,hogy kell egy frankó túraobi,amire a 18-105 elég;ha netán nem akkor a 18-200 biztos. Igazi konkrét "művészkedésre","alkotásra" pedig komolyabb fényerős üvegek. Aki pedig csak 18-300-al használná a gépet, az inkább vegyen egy frankó kis bridge gépet. -
Degeczi
nagyúr
válasz
tunyicsab
üzenetére
nem használtam D3100-at, de mondom, mindegy melyik szereplőre állítasz élességet: szemedhez emeled a keresőt, a középső AF csoportképnél épp rajta lesz vkin, megnyomod a gombot, és kész
ha növelni akarod egy bemozdult kép esélyét és ragaszkodsz a LV-hoz, akkor sincs különbség: a csoport ott is kitölti a képet- ugyanazt az eredményt adná minden
-
tunyicsab
csendes tag
A másik hogy beltérben kell napellenző és messzebbre(kb 10m) af segédfény??
(vaku gondolom nem mert olyan messzire nem lát a vaku és csak hátráltat) -
Degeczi
nagyúr
-
tunyicsab
csendes tag
-
Degeczi
nagyúr
válasz
tunyicsab
üzenetére
miért akarod magad szívatni lassú AF-el, instabil, könnyen bemozduló tartással?
a Live View állványos munkánál, különösen makrónál praktikus, normál felhasználásban csak hátránya vanegyébként meg tökmindegy: ha kórus, akkor sokan vannak, vagyis nem túl közel vagy hozzájuk, így még ha több sorban is álltak föl, mindegyik sornak bőven bele kell férnie a mélységélességi tartományba ilyesmire átlagos, mondjuk f/8 körüli rekesszel, bárkire is állítottad az élességet
-
t72killer
titán
válasz
horseface77
üzenetére
Szia! A 18-135 nem túl jó lencse+ valszleg nehéz lenne túladnod rajta. Márpedig a DSLR műfaj a jó lencsékről szól

Vázakból van újabb az árkategóriában:
A hardveraprón van egy D5000 váz 90k-ért. Emellé lősz egy 18-105-öt, és 1 kis alkudozással kb ugyanott vagy a büdzsében. Cserébe egy lényegesen jobb szenzorral ellátott gépet kapsz.
Másik lehetőség a D3100, ebből is akad néhány. - Én személyszerint induláshoz ezt választanám, 18-105-ös alappal.
-
tunyicsab
csendes tag
Sziasztok
Egy Nikon d3100 as géppel kellene kórust fotózni
de én csak live view módban akarom.a kórus két sorban fog felállni.
de nem tudom milyen beállításokat használjak például ménelyik af area módot válassszam a wide vagy a normál vagy a face priority?
én a leírásból nem értettem meg hogy mikor melyik kell.
pl ha kórust,csoportképet akarok fotózni akkor melyik legyen? -
t72killer
titán
válasz
Throme
üzenetére
A D3200 belépőszint, ez igaz, a d90/7k már középkategória, komolyabb vázfelépítéssel, beépített fókuszmotorral.
FX36MP kb 18MP DX szenzornak felel meg, ilyenből elég sok szaladgál a piacon (canon 550D és utódai). SzVSz az obiknak ezt nehéz lesz megemészteni, uis óriási szenzorméreten várunk el tőlük extranagy felbontást. Sztem csak a prémium fixek tudnak ilyet, lehet h már egy 2.8/24-70 is felejtős lesz.
"Többen lenézitek ezeket az obikat..."
Elismerem, egyik-másik használható teszteredményeket produkál
. Egy 18-105-ös viszont jóval élesebb képet ad, és családi túrákon nem tudom, mivel ad többet egy 18-200 a 18-105-nél...
Hogy nekem eddig milyen obijaim voltak? félig beletrafáltál: 18-105-ös alapzoom ("gyenge") - viszont van mellé egy AFS 4/300, minőségi tele-munkához, ezeket használom kb 2 éve. Most jutottam el oda, h beszereztem egy fényerősebb tamron alapot és egy 2.8/14-es samyang obit (ezutóbbi most utazik haza Lengyelo.-ból
.De végülis mindenki azzal fotózik, amivel szeretne (izé, amit meg tud fizetni... kérem az AFS 4/600-amat
), és aminek meg van elégedve a teljesítményével. -
horseface77
tag
Sziasztok,jó reggelt! Én kérdeztem tőletek,hogy egy Nikon D80 + objektív DX 18-135mm szett jó lenne e vajon kezdő gépnek.köszönöm az eddigi válaszokat egy kicsit pontosítanék.A cél ismerkedés a dslr technikával,hobbifotózás,családi események jó minőségű dokumentálása illetve kirándulások során némi természetfotózás.Konkrét jelöltem is van már:[link]
Tehát megfelelne nekem a fenti célokra a gép illetve a linkelt ajánlat jónak tűnik e? köszönöm. -
Throme
veterán
válasz
Kleroo
üzenetére
Ezek a vélemények mindig elhangzanak különböző emberektől az idők során. Igy lehetett ez a 2, 3, 4, 5, 8, 10, 12, 14, .....stb MP megszületésekor.
Most, hogy szóba került a D3200 24 MP-e akkor fúj fúj, szar meg marketing.
Mikor bejelentették a D800 36MP-ét az meg mekkora királyság és micsoda részletek. Ok, hogy az FF kategóriában jobbak az obik optikai tulajdonságai és lehet könnyebben asszimilálódnak a 36MP-hez de lássuk be erősen befolyásoló tényező melyik kategóriáról van szó.A 70-300 VR-t lehet szidni, de azt is figyelembe kell venni, hogy belépőszint, ahogy a D5100, D90 és a D7000 is. Hiába itthon a borsos árazás, attól még kezdőknek szánják.
Tehát hiába a fanyalgás, attól ezek a lencsék -szvsz- a saját kategóriájukban jók.
Én használtam tizenvalahány x zoom-os bridge gépet és annak a vége, na az a fos.
Ezek a dslr ultrazoomok simán alázzák és vállalható képet adnak.
Átlagember csak a száját tátja.Miért lenne marketing által megvezetett, az aki szeretné a részletgazdagabb képet (sok sok MP) és miért megvezetett, aki ultrazoom-ot akar? A 18-270 is elég jó átfogás, ehhez képest a 18-300 már nincs messze.
Általános felhasználásra jók.
Ha lesz pl családom és szeretnék azért kiruccanásokon fotózni, akkor a sok bisz-basz cucc mellett egy ultrazoom nagy szolgálatot fog tenni, hogy ne kelljen cserélgetni, vagy lemondani egy témáról.Többen lenézitek ezeket az obikat, miközben nektek sincs jobb. Itt szerintem senki nem rendelkezik nikkor 24-70, nikkor 70-200, ...stb finomságokkal és gyanítom nem is fogtok... (én se)
Amit írtál "15-150/16-160" elképzelt obik is nagy fosok, mert torzítanak a két végen, meg könnyen fókuszhibásak lehetnek, szar az építése...és hasonlók, bezzeg a fix-ek

Na de nem támadásból, szóval

-
Kleroo
veterán
Én már nem haragszok az ilyen "beszólásokra". Akinek nincs különösebb fotós ambíciója,azt a marketing 100%-ig megvezeti. Márpedig a marketing ezt sulykolja-sulykolja-sulykolja.
A 24MP szerintem is inkább már a parasztvakítás kategória.(max akkor nem,ha 1:1ben a Nex7 érzékelője az.De ez mindenképpen a rossz irány.)
Ez a 18-300 meg inkább egy elhibázott,kiszivárgott április 1.-i tréfa.
A 70-300Vr sem valami acélos 200 felett. Akkor ettől mit várjon az ember?
Nomeg a 18-200 tartomány sem fog profitálni belőle...Ha nem paraszt-vakítani,hanem inkább egy tényleg, még inkább allin obit akart volna kidobni a Nikon,akkor én egy 15-150/16-160 átfogást tudnék elképzelni.
Na az aztán egy vagány átfogás lenne. -
A Zéé
addikt
válasz
h1ght3chzor
üzenetére
D3200 24Mpixellel, meg egy 18-300 obi, és az egyszeri júzer számára már versenyben lesznek a dslr-ek a mai "szuper kompaktokkal", és a laikusok is elhiszik, hogy jóóó a gép.
Parasztvakításnak jó
És az ilyen szettet birtokló emberkék ismerősei nem ciccegnek, amikor meghallják, hogy "pff, csak 14 megapixel, pff, csak 5,6x zúúúm, és mégis ilyen nagy, amikor a kicsi zsebgép 16 megapixel, és 10x zummot tud?"
Én megkaptam ezt, de inkább nem álltam neki megmagyarázni a dolgokat
-
Pilács
senior tag
[link] ...megint csak panaszkodni jöttem ide

-
válasz
h1ght3chzor
üzenetére
A 18-200-akra is azt mondták, és tesztek alapján a Tamron 18-270 is használható.
-
t72killer
titán
válasz
forceberg
üzenetére
"Egy Tamron 17-50-et ki kellene már próbálnom, hogy milyen az AF benne"
Visít
(=veszettül hangos, nem ajánlom videózni). Amúgy a d7k segédfényével egész használható. A bokeh tényleg elég szálkás
Amúgy személyesen nem volt szerencsém nikkor 70-300-hoz, sigmám volt még a filmes korszakban. Na, az csak 10*15-ös képméretig volt használható... A nikkorról viszont olvastam jókat. Persze, ha vki komolyan gondolja a teleobis fotózást, akkor 2.8/70-200 v 4/300 a beugró...
-
válasz
t72killer
üzenetére
A 70-300-akat lehet eldobni. A 18-200-am is teljesen használható 200mm-en.
Ha a 18-200 200mm-ének vagy az 55-300 300mm-ének a szintjét hozza 300-on, akkor már nem érdemes cserélgetni az obikat.
Egy Tamron 17-50-et ki kellene már próbálnom, hogy milyen az AF benne, de a 28-75-ömben az AF gyenge fénynél használhatatlanul lassú volt a D200-zal. + Peethy panaszkodott a bokehra (is). -
t72killer
titán
válasz
forceberg
üzenetére
hja... vizualizáltam a D7k-val repesztő vérpistikét, egy ilyen obival, ahogy adja a társaság "fotósát"... Ha tényleg 200kHUF-ba kerül, abból lehet, h kijön egy új tamron 17-50+ egy használt AFS 70-300. Tény, néha obit kell cserélni, és adódik kb 3/4-ed kiló túlsúly, de sztem megéri a minőségért cserébe (főleg, h pénzben többe nem kerül)
-
dabgergo
őstag
válasz
forceberg
üzenetére
Ennyi szó esett itt a fókuszhibákról, meg ha jól olvastam az is elhangzott h Nikkor obiknál is bőven előfordul.Egy képet légyszi szúrjatok be h lássam milyenre gondoltok. Volt N 35, 50, 85 1.8-asom, 18-105-ösöm, 80-200/2.8-am a D90-hez de úgy érzem mindegyik pontos volt. Ennyire szerencsém lett volna?
Most h írtátok ezt a használt D80 vázat egészen elgondolkodtam másodgépnek beszerezni egyet. Esküvőkön jól jönne.
t72killer, Peethy: majd írjatok már h mire jutottatok az alapzoommal kapcsolatban én is egy ideje egy nagyfényerejű jó kis alapzoomot keresek főként esküvőfotózáshoz, de igazából eddig egyikre se tudtam azt mondani h megfelelő lenne...
-
Volt már?
[Nikon 18-300VR - a cikk is az oldalon]
Na, ez aztán az utazózoom, de gondolom, bőven meglesz a 200k-s ár, kiindulva a ráncfelvarrott 18-200VR árából. -
t72killer
titán
válasz
aleister
üzenetére
Valamennyi szórása úgyis van a rendszernek, hiába is kalibrálja az ember nanométer pontossággal. Lényeg az, hogy amikor élesben fotózik az ember, akkor a 1,4/85-ös vagy 2/200-as obija beletegye a céltárgyat (pl fotóalany szeme) abba az 5-10mm-es tartományba, ahol éles a kép.
-
aleister
veterán
válasz
Larry303
üzenetére
Tudtommal a 2 legfontosabb tényező a betekintési szög és a homogén megvilágítás.
Én úgy vagyok ezzel, hogy tesztlappal -mindenféle tízezredes pontosság nélkül- meg tudom határozni, hogy fennáll-e a fókuszhiba, vagy sem. Innét meg már a szerviz dolga, hogy halál pontosan és precízen elvégezze a mérést, kalibrációt.
-
Kleroo
veterán
válasz
balpis
üzenetére
Szerintem jó dolog ha van. Én elég sűrűn cserélem az obikat,de még nem került semmilyen por a szenzorra(természetesen vigyázok is rá nagyon).
Főleg amatőrebb fotósnál szerintem sokat jelenthet,hogy ezzel nem kell vacakolnia/pánikolnia.
De emellett egyetértek a nézeteddel.Lehet,hogy ha nincs akkor sem lesz koszos,évek múltán sem.Én egyébként a D80-at venném,ha 15-20k van max benne, és megkímélt. Többet érne mint egy gari végén lévő kis D3000. De ez szubjektív.
Felmerült még itt a D90 is. A D90 nem éppen D80 ársávban van.

De ha nincs meghatározva,hogy a D80 szintjén kell maradnia az árnak, akkor én is azt ajánlanám kapásból. Egy remek all-in gép. -
Larry303
addikt
válasz
aleister
üzenetére
ok, nyilván úgy is értettem, hogy sztem az sem megbízható teljesen, ha nem tökéletesek a körülmények...első körben sztem érdemes pl a szenzor(ok) pontos méretét/helyét meghatározni utánna a teszteket elvégezni, az a4es lapra nyomtatottnál sztem vannak jobb alternativák csak ezt szerettem volna megoszatni!
-
Larry303
addikt
válasz
aleister
üzenetére
ezekkel az otthon elvégzett fóksz kalibrálásokkal vigyázni kell

én is sokat szxxxtam az elején a d7000 el, nyomtattam a fókuszteszteket, de nagyon pontosan kell összeraknod a tesztkörnyezetet, hogy tényleg tudd kalibrálni...sztem egyszerűbben is meg lehet oldani ezeket a dolgokat, tán még látványosabban is
én pl homogén háttér elé pakoltam ceruza elemeket..ott sem árt ha 45fokban "mennek" az elemek, de nem kell annyira pontosnak lenni, jól látható, ha back vagy front fókuszos a rendszer...illetve a végén én már nem is néztem a pcn a képeket, hanem lv fókuszálás teljes belezoomolás, majd lv kikapcs és keresővel fókuszálsz...ha nem pontos az af akkor az lv értékhez képest látod, hogy újra fókuszál vhova kicsit elé vagy mögé...szal ha az lv és a keresőben véghzett fókuszáláskor nem mozdul az obi akkor ok a dolog... -
t72killer
titán
válasz
aleister
üzenetére
Mivel gondolom szobában lesz a teszt 1/60-ad - 1/4-edes expóidőkkel, az állvány mellett ajánlom a késleltetett expót is, nehogy bemozduljon. iso200 fölé nem mennék.
Összehasonlításképp érdemes lőni egy live-view-ban nagyítás mellett manuálisan beállított képet. (elvileg ez a tökéletes)
#28046: vonalzónak hívják az alternatívát.... persze lehet precíz ábrát is nyomtatni kb 10Ft ktg-ből.
-
spanyoll
addikt
válasz
h1ght3chzor
üzenetére
Simán megérné, csak akkor el kéne kezdened hirdetni, hogy vállalsz mittomén 1K-ért fókuszkalibrálást. Hipp hopp és vissza is hozná a pénzt

-
aleister
veterán
válasz
h1ght3chzor
üzenetére
Most nem tudom megnézni, hogy ezt szoktam-e használni, mert kigyomláltam ebből a retek Windows 8-ból a beépített readert.
Röviden:
- egységes megvilágítás (lehetőleg természetes fény, vagy 2 mesterséges)
- 45 fokban dőlt optikai tengely a tárgysíikra
- természetesen állványFókuszálj a 0-ás beosztásra, és katt!
-
Throme
veterán
válasz
horseface77
üzenetére
Elég kevés infót adtál a gépajánláshoz.
Egyrészt nagyjából mennyit szánsz rá?
Másrészt kb milyen funkciókat/szolgáltatásokat szeretnél használni?
Pl itt említették a szenzortisztítást, ami hasznos, ha még ettől azért lehet koszos a szenzor.
Vagy mennyire kell a státusz kijelző, vagy a fókuszmotor?
Ezek mind olyan tényezők, amik meghatározhatják a döntésed.t_a_m_a_s-nak igaza van, hogy "régi" gépekkel is megvan a fotózás öröme, és jó képeket lehet velük csinálni.
Egy ilyen fórum azért is jó mert kapsz olyan infókat, amit pl Degeczi írt.A 18-135 egy kellemes átfogás, de nincs benne stabilizátor. Én már az utódját választottam ami a 18-105 VR.
-
balpis
őstag
válasz
Kleroo
üzenetére
Bárkinek is használt már valamit a beépített szenzortisztítás?
Én az égvilágon semmi hatását nem tapasztaltam. Ha por van rajta, akkor a körtepumpa - bár nála az se sokat ér, felteszem, statikus töltődés lehet, ezért tapad a por -, vagy a sensorclear (igaz, ettől tartottam eleinte, de úgy tűnik, szépen működik.)D80 kit kérdéshez (szerintem):
- hátrány a gyengébb érzékenység, esetleg a fénymérés pontossága és esetleg a VR nélküli - egyébként egész jól használható - kit obi, na meg a relatív kis kijelző (van, akinek a video is hiányzik, de abban fel sem merül alternatívaként a D80)- előny, hogy általában jóval olcsóbb, fókuszmotor, jó kezelőfelület, normál vázméret.
-
-
spanyoll
addikt
Beparáztattok még a végén...
Pár képnél nyitott rekesznél fura lett a kép élessége a 35ös fixemnek, lehet egy próbát megérne
-
t72killer
titán
válasz
h1ght3chzor
üzenetére
hajaj, de még mennyire. A d7000 fórumok tele vannak AFFT-s kérdésekkel. Most avatom az új tamron 17-50 emet, neki is van egy kis backfocus-a. Ami még keresztbetehet az élességnek az a fókuszsík-görbület: ezért nem vettem meg az 1,4/85-ös Samyangot...
-
spanyoll
addikt
-
Kleroo
veterán
válasz
t72killer
üzenetére
Viszont nem is egy ár-kategória a D3100 és D80.

A D80 szerintem frankó kis gép. A két probléma vele,hogy a fénymérése nem halálbiztos(Amit Degeczi írt),és hogy nincs benne szenzortisztítás.
De ezeket leszámítva egy nagyon jó kis gép rengeteg hasznos dologgal.
Alternatívaként talán a D3000-et lehetne bedobni,mert abból garisat is ki lehet fogni.Viszont az sem fog technikailag szebb képeket lőni.
-
t72killer
titán
válasz
t_a_m_a_s
üzenetére
Teljesen más dolog vázat cserélni vagy egy vadiúj rendszerbe beruházni . Mint írtad is, a D80 jó váz - és pont. A4-es vagy fullHD képek készítésére kiváló.
A "nagyon régi"-vel arra céloztam, hogy d80-ból pl garisat már tuti nem találsz és igen, hiányoznak belőle hasznos dolgok. Én pl alkalmasint használom a videót és komoly iso-teljesítmény nélkül pl gondjaim lennének a teleobis fotózással. (elszalad/bemozdul a "téma")
Sztem a téma és persze az ár döntsön. Én hasonló cipőben egy D90-et vennék (használható régi AF lencsékkel, jobb iso stb)
-
Degeczi
nagyúr
-
spanyoll
addikt
válasz
t_a_m_a_s
üzenetére
Erről mindig az a mondás / akármi jut eszembe, amit vagy itt olvastam vagy valaki mástól hallottam.
"Ha az a kérdés, hogy vegyél egy olcsóbb vagy egy drágább gépet kezdő gépnek, akkor vedd az olcsóbbat és amennyivel többe kerül a drága, abból a pénzből vegyél egy repülőjegyet Párizsba és irány fotózni"
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Nem akarok flémet generálni, és nem vagyok "régi gép" mániás, de egy 2006.09-ben bejelentett, tehát nem egészen 6 éves gép mitől nagyon régi? Persze, nincs benne video, meg iso egymillió, meg egy csomó - általam feleslegesnek és vevőcsalogatónak tartott - funkció ami az újabbakban, de mondjátok már meg nekem, egy 6 éves középkategóriás váz (lehet hogy nem az, nem vagyok otthon a kategorizálásban) kezdőnek és kezdő gépnek mire nem elég?
Tényleg nem kekeckedésből kérdem ezeket, csak nem értem ezt a "régi váz" dolgot... Amikor kijött a D80, akkor egy bitang jó váz volt. Lehetett vele nagyon szép fényképeket lőni, szép A4-A3 nyomatokat készíteni a 10 megapixelből, jó fogása volt, státusz kijelzője, két tárcsája, beépített fókuszmotorja. Ezek most, 6 éves korára elmúltak? Mert szerintem most is tudja ugyanezt, sőt továbbmegyek, tíz év múlva is tudni fogja, vagy addig, amíg szét nem hullik...
Jó áron szerintem igenis alternatíva a mai napig, és nem csak kezdő fotósnak, első gépnek.
-
t72killer
titán
válasz
horseface77
üzenetére
Szia! A D80 már nagyon régi gép. Persze attól függ, mik a preferenciáid. Ha mindenképp beépített motoros vázat szeretnél, akkor tényleg egy (használtan) +fizethető megoldás.
Ha nem fontos a motor, akkor D3100. -
horseface77
tag
Sziasztok! Kezdő gépnek érdemes ilyen kombót megvennem
ikon D80 + objektív DX 18-135mm? Köszönöm. -
válasz
t72killer
üzenetére
Engem sem lep meg, de ez lerágott csont.
A precízebb gyártás drágább lenne, nem lenne kifizetődő, vagyis kifizetődő lenne, de csökkenne a profit. Ezért xarnak bele. Egyébként ha új cuccokat veszel, akkor "csak" időbeni kiesés, mert gariban ingyen megcsinálják, csak hát nem Bp-en lakóknak igen komoly problémát jelent a szervíz távolsága.
Használt vételkor meg sajnos alaposan próbálni kell, úgy látom, hogy szinte a Nikkorokat jobban, mint a 3rd partykat...
Igaz itt mi általában az alsó kategóriás cuccokról beszélünk. Mi lehet a helyzet pl. 70-200VR-rel? -
t72killer
titán
Nikonnal szemben kb csak a canon nyújt komoly alternatívát - náluk viszont még régebbre nyúlik vissza az AF fine tuning, tudtommal még alacsonyabb kategóriás vázaikban is van. Amúgy ha manuálisan próbál fókuszálni az ember egy 50+mm-es, f/2.8-nál fényerősebb obit, akkor látja, hogy egy pici rossz mozdulat és máris életlen a kép. Nem lep meg, hogy utána kell kalibrálni a cuccot...
-
nesa
veterán
válasz
Kleroo
üzenetére
Van aki az ilyen vackolasok miatt kepes rendszert cserelni hatha ott jobblesz...
engem Pl halalba idegesitene egy fokuszhibas uveg, plane hogy szamomra nemis lenn ekifizetodo berohangalni a szervizbe raadasul a legkozelebbi 3 szerviz nekem durvan mind ugyanolyan messze van Pest, Zagreb, Beograd -
Kleroo
veterán
Na szép. Itt van egyáltalán olyan obi,ami halálpontos a vázon?

Sorra hibákról olvasni. És én is ezzel szenvedek.Ha egy dolgot kéne választanom,amit kivétel nélkül minden vázba belerakatnék,az az AF korrekció. Elvárná az ember,ha már ilyen problémák ennyire gyakran felmerülnek. Persze tudom,hogy a Nikont mit érdekli a Tamron/sigma optika, no de a Nikkorok sem biztosak. :S
Ez szerintem egyébként elég gáz így 2012-ben az elérhető képminőség elitjében,hogy ilyen, a végeredményre komoly kihatással lévő probléma előfordulhat. Ilyen hibákat egy 20 ezres kompaktnak néznék el. -
t72killer
titán
válasz
t72killer
üzenetére
Oupsz, valami nem stimmelt a képfeltöltéssel. Szóval:
#28016: A backfocus-al még éppenséggel el lehet bánni (liveview, AFFT, szervizes kalibráció), de a zavaros bokeh-val nem lehet mit kezdeni
. A színihibával kapcsolatban sem az a meggyőződésem, hogy a photoshop-os korrekció az igazi megoldás... -
Peethy
őstag
válasz
t72killer
üzenetére
Na, hát nekem is a backfókusszal volt gondom, hiába jó egy objektív rajzolata, ha egyszer nem lehet vele éles képet lőni. Ami még nagyon zavart, az a fura sárgás színezete a képeknek, valamint az, hogy szörnyen gyenge bokeh-ja volt, teljesen zavaros az egész. Amúgy jó lett volna, de ezek a hibák számomra abszolút felejtőssé tették, a Sigma 17-70 jobb volt ilyen szempontból, pedig annál is voltak fókuszgondok a tele végen.
-
t72killer
titán
válasz
forceberg
üzenetére
Ez igaz, és a 2.8 miatt sokkal világosabb a kereső, illetve portréra pl teljesen jó a 2.8. Azért még nem adom fel, csak reménykedtem, hátha felér a lencsém egy 5x-ös árú üveggel
.Közben a szobai tesztekben a tamron kiütéssel győzött. Rájöttem, hogy a taminak elég komoly a backfocus-a (a legjobb képek liveview-val készültek), ki kell tanulnom, hogy műxik a d7000-em fókuszkalibráló funkciója
.100%-os crop-ok a kép sarkából:
Tamron AF 17-50mm f/2.8 SP XR Di II LD @50mm @f2.8 (Liveview-AF, Mirror UP):

Tamron, @50mm @f5 (Liveview-AF, Mirror UP):

Nikkor AF-S 18-105mm f/3.5-5.6 G ED DX VR, @50mm @f5 (Liveview-AF, Mirror UP):

Ezek alapján a taminak nincs szégyellnivalója, 2.8-on kicsivel ad rosszabb eredményt, mint a nikkor a maximális rekeszén (f/5), ugyanolyan rekesznyílásnál viszont a tamron a jobb.
-
válasz
t72killer
üzenetére
De a kit nem lesz 2,8-as. Ráadásul a Nikkor kitobik igen jó felbontásúak mind! Megkockáztatom, hogy az összes ma kapható Nikkor kitobi simán lehetne 2,8-4-es fényerejű, de a kategorizálás miatt 3,5-5,6-osok. Bár lehet, hogy a nagyobb fényerő optikailag más felépítést igényelne.
-
t72killer
titán
válasz
Peethy
üzenetére
Hm, most csináltam egy összehasonlítást a 18-105-ös kitobival, és bizony a kitobi győzött
A tamronnak nagyon csúnya színihibája van és az f/6.3-on készült kép elmarad a kitobi f/5-ös képének felbontásától! Próbáltam live-view-s fókuszálással is (back/frontfocus kiküszübölése), az se sokat segített. Holnap napfénynél próbálkozom még... -
Peethy
őstag
-
t72killer
titán
válasz
Peethy
üzenetére
Én tegnap óta próbálgatok egy 2.8/17-50-es Tamront (régebbi, nem-VC-s verzió). Az első képekből úgy tűnik, hosszan tartó barátság lesz a dologból. Bár 2.8-on kicsit lágy a képe, még hasonlítgatok, tesztelgetek.
-
Peethy
őstag
DX-re milyen jó Nikon alapzoom van? A 17-55 f/2.8-at láttam, de arról nem igazán zengenek ódákat az árához képest. Van még más is? Az FX-es zoomok (pl. a 17-35 használtan) nagyon bejönnek még, ráadásul ugyanannyiba kerülnek, és talán jobb minőségűek.
-
PRO-peller
senior tag
válasz
Kleroo
üzenetére
Az építési minőségre gyúrnának!
Vagy azt az LW-AF-t ki is hagyhatták volna belőle (D3100). Legalább olcsóbb lenne. Nem a semmit fizettetnék.Ez se lesz tökéletes (D3200). Plusz marad a buti. 24 mpx? Ez fejlődés? A célközönség le van maradva rendesen ezexerint. Fel fog menni a használt kitek ára.

Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! 4TB WD RED WD40EFAX HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- Bomba ár! Dell Latitude E5530 - i5-3GEN I 8GB I 500GB I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Lenovo ThinkPad X1 Active Noise Cancellation fejhallgató
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

.
.

)
. Egy 18-105-ös viszont
), és aminek meg van elégedve a teljesítményével.
) emlegetünk,akkor a 15-150 avagy 16-160 teljesen reális vízió. És venné is meg sorra mindenki.
(=veszettül hangos, nem ajánlom videózni). Amúgy a d7k segédfényével egész használható. A bokeh tényleg elég szálkás

ikon D80 + objektív DX 18-135mm? Köszönöm.
.
A tamronnak nagyon csúnya színihibája van és az f/6.3-on készült kép elmarad a kitobi f/5-ös képének felbontásától! Próbáltam live-view-s fókuszálással is (back/frontfocus kiküszübölése), az se sokat segített. Holnap napfénynél próbálkozom még...
Akkor már inkább 17-35