Hirdetés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Apple iPhone 17 - alap
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Yettel topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Motorola Moto G06 Power – nagyfater új zakót vett
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
Aktív témák
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
Zoli bácsi
üzenetére

Szép fényeket!
-
Zoli bácsi
őstag
Jelezném a T. fórumtársak fele, hogy több hónapnyi nézelődés, tökölődés után ma ebéd után kocsiba pattantam, és megvettem a D50 méltó utódját, aki D90 18-105 VR kit névre hallgat.
Nem volt egyszerű szülés, gondolkodtam egy D3000 18-105 VR, és 35 mm F/1,8 trión is, sőt az árak alakulása miatt 50D is képbe került... Aztán ennyi tépelődés után, ma hirtelen felindulásból megvettem a gépet. Sajnáltam rá a pénzt, amíg be nem üzemeltem. Kereső...Hú b+ ez mekkora......, zoom...brutális (18-55 után), LV, VR.... ezek nem tudom mit jelenthetnek...
Na ez csak vicc volt,
így első próbákra nem sajnálom , hogy nem Dx000 vázat vettem.
D50 családban marad, most már tényleg megkapja az asszony.
Következő befektetés egy fix 35mm-es obi lesz. Meg egy vaku. Ezeket meg tudtam volna venni ma egy olcsóbb vázzal, de nem bánom hogy így döntöttem.
3 év hivatalos Nikon garival, ez a dobozon egy matricán szerepel is.
Medikernél vettem. -
Andie
őstag
Köszi mindenkinek a hasznos tippeket és tanácsokat! Utánnanézek ezeknek a dolgoknak, és majd kisérletezek a beállitásokkal.
Valóban, pár kép erejéig felraktam az 55-200-as VR ED-t, de ezzel már "túl közel" voltam a szereplőkhöz, úgyhogy visszacseréltem. Valószinü pont ilyet sikerült belinkelnem
De amaz sem hozott jobb eredményt, viszont mostmár tudom, hogy miért. -
Degeczi
nagyúr
válasz
üzenetére
PhotoMe-vel nézd (pláne Firefox alatt, mert oda be tud épülni, és egy jobb klikkre megmondja), az korrekt módon visszaadja a használt obi típusát: 55-200 volt rajta (az Exifben látható max fényerő mindig az aktuális fókusztávra vonatkozik, de így már érthető az f/4 is)
-
törölt tag
Bár az EXIF-ben az szerepel, hogy MaxApertureValue - F 4.00, ettől függetlenül az említett kitobi (18-55 VR) 3,5-ről indul 18mm-en és 5,6 a legkisebb rekesz 55mm-en (ahol a kép is készült).
"Ha így fotózol, először felcsapja a blendét és utána vakuzik, hogy beengedjen természetes fényt is." (A blendét már javítottad.)
Szóval mi értelme is lenne ha a tükörfelcsapás előtt már ellőné a vakut? Semmi, akkor annak a fénye már sehol sem lenne az expozíció idejére. A hátsó redőnyre vakuzás azt jelenti, hogy a vakut nem a redőny nyitásakor (azaz az első redőny nyílásakor) süti el, hanem az utolsó redőny nyitásakor, azaz késleltetve.
-
skoos
őstag
Az obid kezdő fényereje 4. Ez igen gyenge kezdő fényerő, 55mm-en. 1000 ISO alatt ezzel nem igen fogsz tudni ilyen viszonyok között kimerevíteni mozdulatot. Az 55mm lehetne nagylátószögűbb, 50 alatt jobban kijön a kép esszenciája, ha fontos a környezet.
100-virág:ezen az ISOn csinálja a legkisebb képzajt a géped.
200-jetski: jó fény, de gyors mozgás, így ki tudod jobban merevíteni a pillanatot jó fényben.
800-beltér, félhomály, esetleg koncert.
1600-merő éjszaka, szinte nincs is derítő fény.
HI1- vízalatt, ahol alapvetően nagyon kritikus a fény, és nagyon gyors minden mozgás. A vízalatti fotózás önmagában nagyon gázos műfaj, itt ezzel jelölték a "még kevesebb fényt".
Minél magasabb az ISO, annál több a képzaj. Annak a helyrehuzásával pedig dinamikát veszítesz, ezért érdemes mindíg a helyes ISO beállítást használni.
Ilyen fényeknél 800-1600 között lehet a megfelelő, bár itt lehet hogy már erős lesz a képzaj.Svenkelés. Igen, autókat szoktak így megörökíteni, jól átjön a sebesség ereje a képen. 1/60 záridőnél már lehet svenkelni, nem is akkora ördöngösség, próbálgatni kell.
Így van, exposure compensation az expozíció kompenzáció. Hasznos, mert a géped fénymérőjét könnyen be tudja csapni egy becsillanó vagy világosabb elem, valamint a színek elmélyítéséhez is fontos eszköz.
Kézből fotózáshoz jó a VR, de az állvány nagyon alap dolog fotózáshoz. Ott már inkább hátrány lehet. A VR is apró rezgést kelt, tehát a tűéles képek készítése problémás vele.
Az automatika nem tudja mit akarsz fotózni, jobb ha Te állítod be neki. Az előttem szóló jól mondja, a kép itt 1blendét veszített (bár kétségkívül nyert ennyit mélységélességben (DOF-ban).
Ha tudsz a gépeden állíts 3D Matrix fénymérést, pontosabb mint a középre súlyozott average.
A PhotoMe nekem 200as ISO-t ír, itt 800 ISO-n és 5ös blendén, -0.3 exp. korr-el már éles lett volna, állvényról VR nélkül pedig közel tűéles.
A géped vakuján be tudod állítani, hogy SLOW-REAR. Ha így fotózol, először felcsapja a blendét és utána vakuzik, hogy beengedjen természetes fényt is.
És erősen ajánlom SCOTT KELBY-A Digitális Fotós Könyv részeit, ezt mind onnan tanultam meg én is, és nagyon olvasmányos, semmi tech halandzsa.
-
Degeczi
nagyúr
- ilyen rendezvényen (amikor ott tudsz lenni, nem túl távol) jobban jársz az alapobi használatával, a tele nem annyira szerencsés választás
- az automata program itt f/7.1-et választott, ami nyugodtan lehetett volna 1 blendével tágabb is, f/5 környékén. Már attól 1/400 lett volna a záridő 1/200 helyett
- az érzékenység nyugotan lehetett volna 1/400, amivel már 1/800 körüli záridő adódik, ami a legtöbb mozgást már szépen megfogja
- a VR-t pedig célszerű lekapcsolni, mert ilyenkor csak ront a képen (a távoli, már nem teljesen részek vélhetően a VR miatt is csúnyák)
- itt nem érdemes vakuzni, ez jól kezelhető így is (pláne, mert a vaku használata eleve 1/200-ra korlátozna, és mivel itt nem a vaku a fő fény, a bemozdulás látható lenne)tehát célszerű vmi tágabb rekeszt fixálni "A" módban (a zöld automata mindig felejtős, de ilyenkor a "P"-t sem érdemes használni), és Auto-ISO-t beállítani mondjuk 1/400, 1/500 küszöbbel
-
Andie
őstag
Szia!
Köszi a részletes infókat! Kétszer is elolvastam, és kénytelen vagyok kérdezni

- magas ISO + tág blende: azthiszem igy fotóztam, bár az ISO lehet, hogy lent maradt 400 körül. Erre legközelebb kritikusan odafigyelek. Asszem 1600-ig lehet állitani, aztán van még egy: Hi1. Ez mi? Itt egy tengeri halacska van képnek. De a többi érték mellett emelkedő sorrendben egyre sötétebb kép van (100-nál egy makró virág, 200-nál egy jetski-zö faszi, stb, 800-nál már egy zongorázó nő egy szinpadon, 1600-nál meg egy éjszakai városrész).
Tehát egy ilyen nyilt terü, nappali felvételnél mit értesz azon, hogy "megemelni" az ISO-t?- svenkelés: ez az, amikor az autóversenyen "követem" az elhaladó autót a géppel? Hát olyat még nem próbáltam, azért ahhoz elég komoly rutin kell

- -0.7 , -1 körüli korrekciót : ez exposure compensation-t jelent?
- 2. redőnyre vakuzni? - na ez teljesen kinai nekem
Help!
-
Andie
őstag
válasz
forceberg
üzenetére
Bocsi, itt egy eredeti kép, benne az EXIF-fel.
-
skoos
őstag
Rossz fényben alul kell kompenzálni, megemelni az ISO-t, minél tágabb blendére törekedni (hacsak nem fix fényerejű az objektív), de vigyázva, mert ez lecsökkenti a DOF-t.
Fényerős obi lehet még megoldás, mozgó tárgyak esetén meg svenkelés. De ott is csak 1 elem lesz éles (ha ügyes vagy), amit célzol.
A távoli képek azért mozdulhattak be jobban, mert ott valószínűleg gyengébb az obid fényereje.
Ilyen időben én -0.7,-1 körüli korrekciót és 2000-2500 kölüli ISO-t próbálnék.
Egy atomvillanásos vaku is tud segíteni, bár a lovagi játékoknál az környezetet is érdemes belevenni a kompozícióba...
Esetleg a 2. redőnyre vakuzni ilyen esetben segíthet, mert az beenged természetes fényt is... próbapróbapróba
Ne kíméld az ISO-t ha nincs profi obiparkod, inkább legyen retusált egy jól elkapott pillanat, mint hogy elszalaszd.
Ezek saját vélemények, én sem értek igazán hozzá, még kezdő stádiumban vagyok.

-
Andie
őstag
Sziasztok!
Tegnap céges kirándulás keretén belül Visegrádon voltunk, ahol rendeztek nekünk egy lovagi tornát. Persze én voltam a fő fotós, igy kattingattam is bőszen.
Szerencsétlen módon pont olyan volt az idő, hogy nem volt kellően sok fény, még délben sem. Erősen felhős volt, de amúgy szép langyos idő.
Ez viszont a fotózásnak nemigazán tett jót, ugyanis Auto üzemmódban rendszeresen felcsattintotta a vakut. Áttettem hát P -re, és úgy fotóztam. Ennek viszont az lett az eredménye, hogy néha (főleg a távoli képek) bemozdultak.
Lásd ezen a képek.Próbáltam aztán Apertura és Shutter választást is, sőt, teljesen M módban, de ennél jobb eredményt nem tudtam kihozni. Valahol lehet ez egy "jó trükk" is, hogy a dobó alak keze, illetve az eldobott fegyver bemozdul, de azért jó lett volna 1-2 igazán "still" képet kapni.
Mit kellett volna tennem? Vagy egyszerüen nem lehet egy 18-55-ös VR obival ennél jobb képet csinálni adott fényviszonyok között? (ha lecsökkentem a záridőt, ugye besötétedett a kép. próbáltam az ISO-val is játszani pedig)
Bónuszként itt egy mókás kép az esti diszkóból

Ufók a bulin
Köszi a tanácsokat!
-
dabgergo
őstag
Hogy lehet utólag megnézni Exifben vagy nem tudom hol, hogy milyen vakubeállításokat használtam a képhez? Ps-ben a File Infot néztem, de az nem írj a vaku erősségét. Nem tom h az módosít-e vmit a dolgon h remote módban és M-ben használtam az sb800-at.
-
drkbl
őstag
-
Az-X
őstag
No a 16-85 vs 18-105 kérdés eldőlt
220voltnál volt egy használt 18-105 igen jó áron, úgyhogy meg is vettem. Elsőre jónak tűnik. Ha holnap kisüt picit a nap lehet elmegyek fotózni egyet. -
Az-X
őstag
válasz
eastsider
üzenetére
Általában a lencsés adapterek nem arról híresek, hogy a legkomolyabb gyártók készítik őket. Így aztán nem is a legjobb minőségű korrekciós lencséket teszik bele. A ilyen adapterek valamennyit elvesznek a fényerőből, de ez talán elviselhető. A komolyabb gond az, hogy megnövekszik a CA illetve lágyak lesznek a képek. Nevezhetjük úgy is, hogy lerontja a képminőséget. Hiába rekeszelsz, nem fog sokat javulni a helyzet. De nikon-ra mi a fenének M42? Pont ez a poén, hogy kezdetektől fogva ugyanaz a bajonett. Ha mindenáron manuális lencse kell akkor van szépen választék a nikon bajonettesek között is.
Ha szabad egy kis önreklámozás

Tokina RMC 17mm f3,5
Tokina RMC 135mm f2,8 -
kenguroo
tag
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Kazimír
üzenetére
köszi
, de sajnos fogalmam sincs, nem láttam még ilyen fogyasztás-összehasonlítást...annyi persze mindenképpen logikus, h mivel a csavarhúzós ill. mikromotoros obik fogaskerék áttételen keresztül mozgatják a tagokat, ennek van némi vesztesége, míg a "valódi" AF-S/HSM megoldás gyűrűmotorja ilyen áttétel nélkül, közvetlenül hajtja - de ettől még lehetne maga a motor akár rosszabb hatásfokú is, fene tudja...
szerintem mindenesetre nem lehet túl lényeges az eltérés, akárhogy is, mert többnyire eleve rövid ideig dolgozik az AF
(mondjuk pl. a VR már komolyabb hatással lehet az üzemidőre) -
Kazimír
őstag
válasz
Frigetrus
üzenetére
Szerintem van különbség a között, hogy a váznak egy minimális energiát kell szolgáltatnia az objektív felé vagy a beépített elektromotornak (melyet - gondolom - elég nagyra terveztek ahhoz, hogy az összes vázzal kompatibilis ezen az elven működö objektívet meg tudja hajtani) magának kell tekernie a szerkezetet.
Ha tényleg létezik az eltérés, akkor majd jön Degeczi és elmagyarázza, sokkal jobban ért hozzá. -
Az-X
őstag
válasz
BorgBoss
üzenetére
Pontosan. Meghatározhatom azt, hogy melyik az elsődleges illetve a másodlagos kártya. Illetve megmondhatom neki azt, hogy az elsődlegesre tegye a raw képeket a másodlagosra pedig a jpg-ket. De én pont fordítva szeretném. Az érthetőség kedvéért: Azt szeretném, hogy az SD legyen az elsődleges, és ha raw+jpg-t akarok akkor a CF-re mentse a raw képeket. Ennek 2 oka is van, az SD kártyát könnyebben tudom leolvasni, a CF viszont gyorsabb tehát ha raw képeket szeretnék akkor jobb ha arra mennek. Valószínűleg a most elérhető firmware-ek erre nem fognak lehetőséget adni, a fórum terhelése helyett lehet a Nikon-t kéne ezzel megkeresni

-
Frigetrus
aktív tag
-
skoos
őstag
Mondanátok valami rosszat a Nikon 80-200 AF-D kétgyűrűs verzióról? Olyan szar mindenhol csak jót olvasni róla, legalább kicsit had kételkedjek vásárlás előtt.....
-
Throme
veterán
válasz
Degeczi
üzenetére
Nekem párszor már jól jött az élőkép. Nem kellett lefeküdni a géphez. És így a kihajtható lcd sem kihasználatlan!
Mondjuk biztosabbnak érzem a képkészítést a keresőben....Tény nem videózni vettem a fényképezőt, viszont néha felveszek ezt-azt.
Én is filóztam a 2 gép között, de nem bánom, hogy a nagyobbikat választottam. És a 18-105-ös lencse nagy kedvenc!. Érdemesnek tartom kivárni azt az 1-2 hónapot míg összejön + 10 -20k a nagyobb "konfigra".
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Throme
üzenetére
az élőkép az tipikusan inkább fordított: most kell, aztán később már nem

a videó tényleg hasznos lehet néha, de általános célra nem kár érte: ezek nem camcorder helyettesítőka nagyobb váz CMOS szenzora akkor valóban számít, ha sokat használja nagy érzékenységen, mondjuk ISO 800 és pláne fölötte
egyébként alapérzékenységen akár még jobb is a régi CCD
-
Throme
veterán
válasz
gab.gergely
üzenetére
Ha már az érzékelő meg lett említve, számomra a D5000 mellett szólt, hogy megkapta a D90 szenzorát. Valószínűleg én nem tudnám képről megmondani jelenleg, hogy most az melyik géppel készült, de rossz nem lehet egy D90-es szenzorral szerelt gép
.Lehet most nem foglalkoztat az élőkép, meg a videó, de később ha mégis kéne akkor a D3000-rel ez nem fog menni.
-
Az-X
őstag
válasz
gab.gergely
üzenetére
Pont lelkes amatőrként kell a nagy átfogás. Ne kelljen cserélgetni az objektíveket, no meg egy kis átfogásúval netalán fix-szel nehezebb a komponálás. Főleg ha csak egy objektívben gondolkodsz akkor mindenképp a 18-105, a 18-55 nagyon nagyon kevés lenne.
-
gab.gergely
tag
-
Az-X
őstag
válasz
Degeczi
üzenetére
Nem volt még egyik vázamhoz sem markolatom, csupán azért foglalkoztat mert gondolom kényelmesebb így álló képet készíteni. Hamarosan kezdődik a nyár, és biza jó pár rokon, ismerős házasodik
Ha esetleg úgy döntesz, hogy neked már nem kell, lehet megvenném én is kipróbálni 
-
Degeczi
nagyúr
otthoni célra szerintem egyértelműen ez a Meike
már ha egyáltalán kell - mert egyébként enélkül is egészen jó a D300/D700 fogásapersze ha mondjuk vaku van a váz tetején, vagy egy nagyon nehéz obi, akkor sokat segíthet az így megnövelt méret - de így már kimondottan nagy és nehéz (pláne AA-val töltve) lesz tőle a váz (nagyobb, mint egy D3...),
a legrövidebb obikat leszámítva már nem áll meg a talpán többé, hanem előrebukikpróbából vettem egyet, de valszeg el is passzolom majd, mert úgysem használom
a gyári persze sokkal strapabíróbb a magnéziumötvözete miatt, de magánhasználatban aligha éri meg egy kisebbfajta váz árát az a pár kapcsoló és tárcsa
-
Az-X
őstag
Még egy kérdés felmerült. Használ valaki utángyártott MB-D10-es markolatot? Mondjuk ilyet. Az érdekelne, hogy milyen a minőségérzete. Érdemes e megvenni vagy inkább a gyárira spóroljak

-
Az-X
őstag
No akkor csak az marad, hogy kipróbálok egy 16-85-öt meg egy 18-105-öt is

-
j.bravo
addikt
válasz
gab.gergely
üzenetére
Csak te tudhatod...
leginkább d5000 + 18-105

Ha kell a kihajtható kijelző, live view, és a videó? Akkor d5000.
Ha kell a nagyobb átfogású obi (a 18-105), és a fentiek nem fontosak, akkor a d3000+18-105 kit.

Szóval, mi kell neked jobban? Azt válaszd.
-
Zoli bácsi
őstag
Kicsit off.
Csak gondolkodom, hogy amikor tavaly vettem egy Pentax gépet kitobival, és olcsóbb volt a kit, mint külön a váz, akkor az ember elfogadta, hogy nagy a kitobinál a minőségi szórás.
De hogy egy 150 e. forintos obinál is minőségi szórásról beszéltek.... Ez elgondolkodtató.
-
johnjohn
addikt
válasz
Degeczi
üzenetére
Én annak idején vettem egy 16-85-ös obit, de annyira lágy képeket produkált, hogy visszavittem. Néztem még egyet másik üzletben, de azzal is hasonló volt a helyzet, illetve az csak a 16-30-közötti tartományban volt életlen. Így aztán nem lett 16-85-ös objektívem.
Az elsőt kipróbáltam több Nikon vázon is, hátha csak a D 200 nem szereti, de a D 80 is hasonlóan dolgozott vele.
-
kugyu21
senior tag
válasz
runner 125
üzenetére
Mindenhol csak azt olvasom, hogy a Nikon fényképezőgépeire 3 évre növekedett a garancia (a hivatalos partnereknél). És az objektivekre? És ha kitben veszem?
-
Az-X
őstag
válasz
Degeczi
üzenetére
Hmmm... érdekes... akkor vagy a Te 16-85-del vagy a párom 18-135-ével van gond. Érdekesnek tartanám, hogy egy kb duplájába kerülő objektív élességben hátrányt szenvedjen. Ráadásul én a párom 18-135-ösét nem igazán szeretem, mert kilágyul a tele végén, ha a 16-85 ennél rosszabb 50-től akkor az igen komoly probléma. Korábban még az S5-ösön próbáltam egy 16-85-öst, de sajnos csak az üzletben, no meg az egy 6mpixeles váz. Lehet megint elmegyek felcsavarni erre a vázra is egy ilyen lencsét.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Throme
üzenetére
nekem volt 16-85-öm, de végül eladtam
a nagylátója ugyan vonzó volt, és ott éles is, de kb. 50 mm-től már a 18-135 (ami gyakorlatilag azonos a 18-105-el, csak VR nincsen benne) bizony élesebb képet adott, és kategóriával szebb bokeh-t (a 16-85 néha vmi elképesztően ronda háttérmosásra képes)amatőr használatban valszeg senki nem cserélgeti annyit az obikat, h a műanyag bajonett elkopjon, így nem is ez az igazi hátránya, hanem inkább az, h könnyebben veszti el az érintkezést, mivel a testelést csak egyetlen apró fémgolyó biztosítja
ilyenkor aztán jön az Fee hibaüzenet
de a golyó megtisztogatásával persze ismét jó lesz -
Throme
veterán
Fórumokon szeretik ezt a 16-85-ös objektívet.
Én az slrgear oldalát szoktam nézegetni. Még senki nem hurrogott le emiatt, szóval lehet korrekt az oldalon található infó. A blur index szerint nekem hangyányival a 18-105 jobbnak tűnik. CA viszonylatban a 16-85 jobb, de ezt a gép is korrigálja (ha jól tudom). Én 18-105-öt használok és meg vagyok elégedve a CA mértékkel (szinte nincs, vagy nem találtam, de az nálam ugyan az
). A vinnyettálást tekintve a 18-105 hangyafütykössel talán jobb, és akkor nem nézzük a 16mm-t.
Én csak így látok különbséget. Mivel nincs 16-85-öm (és nem is kell) ezért csak az oldalon található grafikonokból tudtam kiindulni. Emiatt nem is tanácsolok sosem senkinek semmit
(no meg nem is vagyok szakértő).Visszatérő problémám, hogy a számadatok mit jelentenek a valóságban....
Hogy átfogásban neked melyik szimpi azt csak te tudod eldönteni.
A műanyag bajonett számomra nem jelent gondot mert nem cserélgetem az obikat (csak 1 van
), de te a 70-300 miatt tuti többet fogod le- felszerelni...
Sok szerencsét a választáshoz! -
Az-X
őstag
2 dolog még...
Gondolkodom még egy Nikon 105 f2,8 VR-en mert szeretek macrozni illetve jól jönne egy fényerős kistele is. A kérdés csak az, hogy mennyire alkalmas ez az objektív portrézni, merthogy arra is használnám. Van ilyen valakinek.
A másik... olvasgattam neten abszolút nem biztos forrásokból, hogy elképzelhető, hogy lesz a Canon 70-200 f4 L-nek "megfelelő" Nikon 70-200 f4 VR. Erről tud valaki valamit? Volt ahol már olyat is írtak, hogy 2010 lesz a megjelenés.
-
Az-X
őstag
Üdv a hölgyeknek, uraknak!
Pár év kóborlás után visszatérek a Nikonhoz
2 napja vettem meg a D300s vázam, máris lenne kérdésem. Ha két kártyát használok, van egy olyan opció, hogy az elsődlegesre teszi a RAW képeket a másodlagosra pedig a JPG-ket. Meg lehet valahogy fordítani, hogy a másodlagosra tegye a RAW képeket? Most nálam az elsődleges a CF a másodlagos az SD. Viszont ha nem RAW+JPG-ben fotózok akkor jobban örülnék ha az SD kártyát használná mert pl ahhoz van olvasó a laptopomban
No meg van jópár SD kártyám CF meg csak 1.Másik kérdés. Az előző gépem egy Fuji S5 PRO volt ami szintén Nikon bajonettes, van is jó pár objektívem. De szeretném redukálni a rendszert illetve szeretnék csak Nikon márkájú objektíveket. Ami most van: Sigma 24-70/2,8 Tokina 24-200 Nikon 70-300 VR Nikon 50/1,8 Tokina RMC 135/2,8 Tokina RMC 17/3,5
No ezekből úgy gondoltam, hogy a 70-300 illetve az 50-es maradna a többit eladom. Kellene tehát a 70-300 alá választanom egy zoomot. Nem ragaszkodom már a nagy fényerőhöz mert a mostani Sigma 1-1,5 óra fotózás után izomlázat okoz
Gondoltam a 18-105VR-re illetve a 16-85VR-re. Gyakorlati vélemények érdekelnének, hogy mennyire problémás, hogy a 18-105 műanyag bajonettes, illetve képminőség valamint a VR működése között mekkora különbség van. Magyarul a D300-ra melyiket volna érdemes megvenni? -
Degeczi
nagyúr
válasz
Hooper
üzenetére
a manuális fókusz itt semennyire nem gond (sőt, jobb: ilyen ultranagylátóban elég megbízhtatatlan, hová áll be az AF), az expozíció már vázfüggő: nekem a D300-on van fénymérés, de pont a körpanorámánál az lényegtelen, hiszen ott úgyis kézzel kell fixre beállni
kapáslövéseknél lehet előny a fénymérés, de ott is hozzá kell tenni, h a mátrixmérés sem ilyen extrém látószögre van kitalálva, így ott is sokkal stabilabb eredményt ad a kézi beállítás - amit csak egyszer kell megtenni, hacsak nem ingadozik a megvilágítás
én egy használt Panosaurust vettem (de újonnan sem drága: szállítással $118), mert ismét: nem akartam ilyen próbálkozásba túl sokat beleölni (egy jó panorámafej egy kisebb váz ára...)
-
Hooper
őstag
válasz
Degeczi
üzenetére
Igen, tudom h speciális állványfej kell, csak még kifejezett típust nem találtam.. esetleg tudnál ajánlani, hogy hol érdemes ilyeneket nézni/venni?
10.5 ára kicsit húzós, de ha egy 10-20al is megoldható (max több expóval) akkor lehet abban érdemes gondolkozni

Munkára fognám ha minden jól megy, én is gondolkoztam vmi manuál obin, de nem tudom az mennyire jelenthet hátrányt, ha nem hobbi célra lövöldöznék

-
Degeczi
nagyúr
válasz
Hooper
üzenetére
azzal is lehet (sőt, bármilyen obival), csak persze több képből, mert egy rektilineáris obinak, mint a Sigma 10-20, sokkal kisebb a látószöge (100 fok alatti, míg egy halszem akár 180 fok is lehet. A Nikon 10.5 asszem 140 fokos)
én hasonló okból kötöttem ki a Samyang 8 mm-nél, mert nem akartam a Nikonra még használtan is bő kétszer annyit áldozni ilyen próbálkozások kedvéért
azzal akár 4 képből is megvan a teljes kör, majd lefelé és fölfelé is még egy-egy
(de azt tudod, h ilyen panorámákhoz speciális állványfej is kell)
-
Hooper
őstag
Hello,
gömbpanoráma képek készítéséhez ( ezekre gondoltam ) milyen objektívet érdemes illetve kell használni?
én a nikon 10.5re gondoltam, vagy esetleg valami sigma 10-20 jellegű üveg is megteszi? -
i4s
tag
Adobe Lens Profile Creator
http://pixinfo.com/hirek/2010-05-05_272720“Az ingyenes kiegészítő három fő optikai karakterisztika felvételére alkalmas:
* laterális kromatikus aberráció
* geometriai torzítás
* peremsötétedésA karakterisztika felvételéhez fekete-fehér (sakktáblához hasonló) ábra fotózására lesz szükség, melyeket majd a Lens Profile Creator elemez, s hozza létre belőlük a szükséges profilt.”
-
runner 125
nagyúr
-
Degeczi
nagyúr
válasz
runner 125
üzenetére
(milyen bogár ez? pont most hétvégén láttam egyet leszállni, meglepődtem milyen nagy)
-
máyköl
veterán
válasz
runner 125
üzenetére
Épp most tervezek venni én is, a tesztképek meggyőztek.

-
skoos
őstag
Egy 10 es skálán mennyire melléfogás egy 80-200 AF-D 2.8as obira x1,7 Kenko TC-t rakni? Ha valakinek van ilyesmivel tapasztalata, kérem ossza meg velem!

-
Karima
őstag
O.K. köszi, megnézem.
Más:
Szerintetek mitől lehet az alábbi képen a vízen tülröződő sok kis kékes-zöldes valami? Az összes naplementés képem ilyen, és eddig ezt nem tapasztaltam
[link] -
Karima
őstag
Hali
Tudnátok ajánlani vmi jó kis állványt olyan 20e Ft körül? Én a Velbon c-600-at néztem most, és így első ránézésre elég jónak tűnik. (max 4kg a terhelhetősége, d40-el használnám)
Esetleg más javaslat?

-
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Bocs...

-
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Ehhh Anyós születésnapja... Ez valami új családi stressz-teszt a fotómasinának?

-
Zoli bácsi
őstag
válasz
runner 125
üzenetére
Hurrá!Ja, és úgy néz ki a D50 tényleg tökéletesen túlélte a fentebb említett fürdőzést. Anyós 75. szülinapján készült jópár fotó, minden prímán működik.

Szerk: BiriBum: Nekem is pont ez jutott az eszembe.

-
TeeJay
félisten
válasz
Degeczi
üzenetére
nálam pont a 2év garival lett egyértelmű hogy a Nikon mellett fogok dönteni (D90 ugyebár) de 3 év gari fényében szerintem még többen lesznek akik majd hasonlóan vélekednek
persze egy profi váznál ami millába kerül ott szinte már alapnak számít ez a kedves gesztus de a belépő szinten nagyon sokat fog a latba nyomni
-
Degeczi
nagyúr
válasz
runner 125
üzenetére
ez korrekt (pláne annak fényében, h más márkákra gyakran eddig is csak egy év volt)
-
BiriBum
őstag
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Látod-látod passzra vágtad a jó kis vízálló vázadat...

-
runner 125
nagyúr
Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPad Air 5th 64GB 100% (1év Garancia)
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Black Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4660
- HP ElitBook 840 G10 netbook / 12 hónap jótállás
- MacBook (Retina, 12-inch, Early 2015) A1534 256GB/8GB memória (3hónap Garancia)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Na ez csak vicc volt,
így első próbákra nem sajnálom , hogy nem Dx000 vázat vettem.