- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- iPhone topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
Új hozzászólás Aktív témák
-
szotyika77
aktív tag
Pár centit emeld ki, és akkor fűnyírásnál a fűnyíró egyik oldalát ráteszed a szegélykőre, és végig tolod a szélét úgy.
Én sajnos nem tettem a kerítés mellé szegélyt, és ott nem is tudom szépen levágni, szegélynyíró hiányában még csúnyán néz ki.A másik oldalon ahol van szegélykő, ott meg szépen le lehet vágni.
-
Panthera
őstag
Ilyesmi [link] szegély nem jó? Van vörös színben is ha olyat keresel. Kicsit nehezebb lerakni a mérete és súlya miatt, de a vízszint beállítás szerintem egyszerűbb. Ezt biztos nem nyomja el a fű és a vakond se.
Nálunk ilyennel van egy kerti ágyás és a terasz is szegélyezve. -
lemmy71
őstag
Ja hogy ilyet akarsz, én térkő szegélyre gondoltam. Ezt füvesítés után is leteheted, az a lényeg hogy valamivel megvágd a földet hogy szépe egyenes nyomba tud tenni ezeket a lapokat. Anno én is csináltam hasonlót, 50 centi hosszú bazaltalapokat tettem le, én egy régi rókafarkú fűrésszel vágtam a földet
annyi hogy az elejét megvágtam hegyesre hogy könnyen mennyen a földbe.
De szerintem ezzel a kővel az lesz majd a bajod hogy idővel elnyomja a gyökér, a zúzott kő irányába. -
lemmy71
őstag
Szerintem mehet most egyszintibe a terasszal a föld, úgyis amikor lehengereled akkor alapból megsüllyed 1 - 2 centit.
A fűre úgy számolj rá pár centit hogy annak idő kell, egy két év mire úgy felnyomja magát.Gondolom valamilyen vékony járda szegélre gondolsz, szerintem az is lerakható most, főleg mert annak sem árt ha betonba ágyazod. Szerintem ha jól belocsolod a feltöltött földet azzal már sokat nyersz, de attól még fog az évek alatt süllyedni. De a szegélyt magasabbra számold, mert úgy is szegélynyíróval lehet majd rendben tartani.
-
lemmy71
őstag
Az attól függ hány centivel akarod most feltölteni a terepet, ha legalább 10 - 15 centi feltöltést akarsz akkor az most mehet egyszintibe a terasszal, talán 1 - 2 centivel lehet magasabb is. Tavaszra úgy is összeseik minimum 3 - 4 centit, a fű gyökérzete pedig egy két év múlva felnyomja cirka 3 centivel. Szóval így számolj, de ahogy mások is írták nem a legjobb megoldás ha totál egy szintben van a terasszal. Én legalább 1 - 2 centivel a terasz szint alá mennék, a fűszál úgy is eltünteti azt a 1 - 2 centi optikai különbséget
-
Brandynew
őstag
Én nem rendeztem előtte, csak rátöltöttem és végigmentem rajta hengerrel. Pár hónap után a maradék földet még szétszórtam ott, ahol úgy ítéltem meg, hogy nem teljesen egyenes. Elsőre hiába tűnik úgy, majd tömörödés után látod meg, hogy hová kell még tölteni.
Ja és számítsd bele, hogy a föld, amit hoznak, valószínűleg teli lesz gazmaggal, érdemes megvárni, hogy kinőjön, aztán lehet irtani füvesítés előtt.
-
lemmy71
őstag
Hátha 20 centis különbségek vannak akkor nem árt előtte egy kicsit eligazítani. Ha az egészet felrotálod akkor az a húszcenti el is tűnik töltés nélkül is, tavaszra majd szépen az egész egységesen megsüllyed.
#5180 Winne
A pepitánál ott mindig vannak akciós tömlők, nekem 1/2" gardena basic -m van már olyan 15 - 20 éve. Az évek alatt egy félmétert vágtam le a végeiből mert megkeményedett. Télen egy pumpával kifújom belőle a vizet és egy kukazsákot húzok rá, nyáron árnyékos helyen tartom. -
justmemory
senior tag
Lehet esetleges kínai nád/japán fű is. Kb. 150 magas, nálunk a homok talajon elvan (az elején, amíg kisebb, azért kell locsolni rendszeresen). Vagy esetleg csokiszőlő, bár az futó (6-10 méter), esetleg lonc. Attól függ mennyire akarsz esetleg plusz támrendszert, vagy mehet a kerítésre, esetleg egyik sem.
-
tothjozsi96
addikt
Jól tetted! Én még csak átlapoztam hogy miről is szól, de tök jó hogy gondolt a bio megoldásokra és annak is örülök hogy a Barenbrug fűmagokat is ajánlja. Nem tudom hogy olvasod-e az index-es fűápolás címen működő topik-ot, ott csak az Everris (Toscana) fűmagokról van szó, szinte 99%-ban, ami szerintem nem feltétlen jó.
Barenbrug-nak létezik árnyéktűrő fűmagja, nálunk eléggé összevissza ültette édesapám a fákat és a telek fele szinte csak árnyék, jelenleg nem tudom milyen fű lehet vetve, de tiszta mohás. Az index topik-ban beszéltem egy sráccal, nála is nagyon árnyékos a gyep, csak bio megoldásokat használt eddig és ha megnézed, szerintem ez elég rendben van.
Én most egy ilyen projektbe akarok belevágni, de szeretném minél jobban csinál, és természetesen megőrizni minél gazmentesebbre.
-
inf3rno
nagyúr
Ja, a menta, zsálya, oregánó olyanok mint a gyomnövények, ha jól érzik magukat. A csigák ellen ágyásoknál lehet védekezni villanypásztorral 9v-os elemmel. Nekem bevált, de réz drót kell hozzá, a cinkes acél berozsdásodott 2 hónap után, de addig tette a dolgát. Igazából nem kellett volna vízszintesre tennem, mert így szegény csigák villamosszékbe kerültek ahelyett, hogy leestek volna, amikor megrázta őket. Olyan 200-at kinyírt amíg futott a kütyü, rengeteg van nálunk, durván elszaporodtak.
-
Kelvin
őstag
Jól döntöttél nekem is van mind a kettő. A kútvíz azért elég kemény (ugye kőzet között van), sokszor jól jön az eső víz. A hordókat pedig egy kis kreativitással elég dizájnossá lehet tenni. Északi-déli oldalon is van egy-egy, apróbb locsolásokért meg nem kell beindítani a kutat. Illetve ahogy írtam is, sok növény meghálálja az esővizet a kútvízzel szemben.
DJGABI: Nem árt neki ha napon van.
-
DJGABI
addikt
amúgy sógor unszolására anno én vettem teszkóban ilyen 200l-es zöld vízgyűjtő hordót [link], asszem ilyen 3k volt. de azóta se lett beüzemelve. 1, még egy ilyesmi esőlopó kéne hozzá [link] 2, valahogy meg is kéne majd emelni a helyén, hogy azért egy kanna aláférjen 3, bután fog kinézni 4, az nem tudom jó lesz-e, ha egész délelőtt süti a nap
-
Viszlát
addikt
Háát, ha lenne kutam, tudod ki szórakozna esővízgyűjtéssel... Ennyiért meg egyszerűen irreálisan drága is, hogy a végén legyen egy 2.5-3 köbméteres tartályod (ami egyébként ágyást locsolni sok, pázsitot meg gyümölcsfákat itatni meg nem annyira sok).
Aztán ott van a fenntartása is, ahogy fess írja, ha nem is sokat, de valóban mossa a tetőről a port, én is takarítom 2-3 évente a ciszternákat, a hordókat meg minden tél előtt. Rettentő szívesen lemondanék ezekről a teendőkről.
-
Rive
veterán
...2,5 m3 föld alatti tartály...
Nem tudom, milyen tartályra tervezel, de föld alá valami olyan kell, ami üresen bírja a föld nyomását, plusz tele/üres között a nyomásváltozást. Nem triviális, néha még betonnal is meg lehet szívni (pl. beton 'kockatartály').
Esetleg nézd meg, hogy kútgyűrűvel meg tudod-e csinálni/csináltatni.
-
Viszlát
addikt
-
fess
őstag
Nekem 25m 3/4-es csővel, [asszem ezzel] a szivattyúval, ~40 perc.A tartály kb 10m-re van a szivattyútól
-
Chaser
legenda
ez ilyen
alapesetben nem tesz kárt semmiben a százlábú, sőt hasznos, csak úgy az ember nem feltétlen szeret vele a lakásban találkozni többnyire ( :
én közvetlen az épület körül felszámoltam a geotextilt és mulcsot miattukDJGABI
pont olyan helyekre nem való, akkoriban nem voltak olyan szigetelőanyagok hogy megfognának egy százlábút, lazán átküzdi magát szárazabb vakolaton is, láttam
nála már csak a pók százlábú mókásabb ( : az viszont jobban szeret kövek közt bújkálni, akár textil fölött, összeraktam pár követ kisebb halomba, hát sikerült kiugrasztanom egyszer locsolás közben, egy kicsit leblokkoltam mikor kiszaladt mint egy alien kb :d de volt hogy egérke bújt oda
geotextil alatt nekik paradicsom van, sötét, vizes/nyirkos - ugye a textil lényege az, hogy átengedi felülről a vizet, de vissza már nem -
térfogatban nem tudom mennyi, nekem kis részre kellett kavics, 25kg-os zsákokban vettem, de pár nm-re is elszaladt negyed tonna gyorsanszerk:
Ispy
milyen átmérőjű a cső és mekkora a nyomás, annak fügvénye -
Viszlát
addikt
Jól mondja az asszony.
Másfél órát esett, a 200 literes hordóknak alig 5 perc kellett, hogy megteljenek és a jelölésekből ítélve kb. 6 köbméter esővíz gyűlt össze a ciszternákban, most néztem épp. Errefelé idejét nem tudom mikor esett utoljára, úgyhogy vártam az esőt mint a messiást, minden tárolóm üres volt szinte már.
-
Viszlát
addikt
Nyilván nem, csak ott ahol a tervezett ágyás miatt problémás. A hordót is meg lehet oldani esztétikusan, van ezerféle, olyan is, amit közbe tudsz iktatni a lefolyóba, szűrővel, csappal, kutyafülével. Az ereszek összekötését a tetőnél szokták megoldani, az 5 az nagyon sok (hacsak nem valami extrém alakú házról van szó).
Nálam átellenes sarkokon vannak a hordók, csappal, plusz csináltam rá egy túlfolyót, hogy ne menjen kárba és el van vezetve a földben a ciszternákig*, de nálam sok gyümölcsfa van és nincs lehetőség kutat fúrni (illetve van, de hegytetőről kevésbé gazdaságos lefuratni), így kardinális kérdés az esővíz gyűjtése. 37 m3 a két ciszterna, ami elsőre lehet, hogy soknak tűnik, de egy szárazabb nyáron simán kiürül mindkettő, épp most gondolkodom, hogy ki kéne bővíteni a kisebbiket.
* Térkövezés után aláírom, hogy ez macera, meg én sem bontanám meg a térkövet az biztos.
-
Viszlát
addikt
Rendes kertes házi lakó gyűjti az esővizet, megbecsüli minden cseppjét, szóval hordókat a sarkokra!
De tényleg, ha ágyások is lesznek, nem ám csapvízzel locsolsz. A hordó csak vicc volt, számtalan esztétikus avagy láthatatlan megoldás van a víz eltározására, a ház mellé közvetlenül egyébként sem jó ötlet a szikkasztó szerintem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mr. Y: Motoros sztorik #06
- Tőzsde és gazdaság
- Elemlámpa, zseblámpa
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Revolut
- One mobilszolgáltatások
- Gitáros topic
- További aktív témák...
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Asus Rog Strix G16
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest