Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #6324 üzenetére
Nagyon szép ez is! :-)
A mályva nálunk áttelel, bár igazán az alföldi körülmények között érzi jól magát. Sajnos ez van, hogy van, ami nem jön össze, vagy elveszik. Egyik ismerősnek van tanyája, most vele tervezünk ilyen fajta mentő programot, körülbelül olyan, mint a backup számítógépeknél, hogy a ritkaságokat szaporítjuk, és odaadjuk egymásnak, hogy legyen tartalék, ha az egyik helyről esetleg eltűnnének valami miatt.
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
Szilágyi84 #6324 üzenetére
Ezt egy idős nénitől kaptam akinek a fia hozta külföldről Ausztriából ,ha jól rémlik. Itthon kereskedésben csak alacsony kis növésűt láttam . A szívvirágom is oda lett amit tavaly az Obiból vettem ,de a Fitolandos Mocsári hibiszkusz is pedig bevittem nem fagytak meg és azok se akarnak kihajtani. Szóval kezdem unni az ilyen egy nyári életű virágokat amiket lehet kertészetekben kapni sajnos nem sokat bírnak .
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #6322 üzenetére
Ja ez nem vanília, hanem vaníliavirág. Két külön faj. Azt hiszem a vanília az fa vagy talán kúszó növény, passz. Ez is trópusi, üvegház kell majd neki, és az illata vaníliás. Megenni nem tanácsos, mert mérgező. Elvileg az illékony komponensekkel nincs baj, úgyhogy majd ha lesz laborom hozzá, akkor megpróbálom kivonni és bevizsgálni, hogy mi van benne.
Pedig orgonának tűnik, de igazán a levele alapján tudnám eldönteni. Szép!
Keresztkérdés, szerintetek az otelló szőlőre rá lehet oltani muskotályosat? Telepítettem most 10 otelló tövet a másik kertbe, mert az elsőnél házépítés lesz, és valószínűleg elvesznek. Még a muskotályos szőlő, ami erre a sorsra jut, azt is szeretném átoltani.
Azt hiszem a rózsáimat is átviszem majd. Elkezdtem még a már befotózott nagy cseresznyéket is gyökereztetni vízben, hátha megered. Azokat még dédapám ültette. Meg a több évtizedes barackom is menni fog, azt is gyökereztetem most. Igazán a barack érdekes nekem, mert az teljesen aklimatizálódott, a legtöbb sárgabarack itt 5-10 éven belül kiveszik, ez meg már 30 éve vagy régebb óta itt van.
Van gyászhírem is, úgy néz ki, hogy az utolsó gumó is elveszett a kedvenc íriszemből, amit dédanyámtól örököltem. Hiába próbáltam tovább szaporítani, valami apró kukacok felzabálták az összeset. Azért még körülnézek, hátha valamelyik kertben maradt belőle. Ez a fajta, Iris Germanica, valszeg még a svábok hozták be 300 éve, nekem pótolhatatlan. Ha tudok is szerezni, akkor sem lesz már ugyanaz...
-
Dorian
félisten
válasz
Szilágyi84 #6237 üzenetére
Gilisztával meg csimaszokkal eddig is tele volt, a hangya az újdonság. Mondjuk rácsesztek szerencsétlenek mert 3 hét múlva ültetjük ki a palántákat, akkor kiürítem, felforgatom a komposztot.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #6220 üzenetére
A gomba miatt jobban aggódnék, hogy megtelepszik máshol. A hangyákkal el lehet bírni.
-
vendingo
veterán
válasz
Szilágyi84 #6228 üzenetére
Nem akarok már nagyon offolni. Nézd meg a linkelt sorozatot. Királynőt kell fogni, aztán ennyi. Csak random összecsipegetni a dolgozokat nem ajánlott.
-
vendingo
veterán
válasz
Szilágyi84 #6223 üzenetére
Itt egy rövid magyar bemutató első része.
Hangyáim:
-
vendingo
veterán
válasz
Szilágyi84 #6220 üzenetére
A képen a szárnyasok jó jel. Mi hangyások ugrunk az ilyenre, ilyenkor van a párzás. A vagus akkor okoz bajt, ha pl öreg, korhadó oszlopaid vannak, mert abba beköltöznek. Nálunk a szőlő támrendszert kezdték meg, de nem is csodálkozok, régen csereérettek voltak. Semmire, senkire nem veszélyesek, nem csípnek. Tegnap takarítottam, savazták, marták a kezem, semmit nem éreztem belőle.
Tavaly nyáron a szemem láttára kaptak szét egy lótetüt. Mindent kinyírnak amivel elbírnak. Volt egy döglött gyík a kertbe, másnapra csak csontok maradtak. Zavaróak, de hasznosak.
( hungarocelt nem bántják)Tartani meg hobbiból, akár a hörcsögöt, guppit. Jó nézni az ökoszisztémájuk.
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #6146 üzenetére
Én valahol a két véglet közötti egyensúlyban hiszek. Olyan sok idő telt el vegyszerezve (globálisan), hogy nem gondolom, hogy egyik pillanatról a másikra, pusztán az így akarom csinálni erejével működhetne. Egyfelől nagyban csinálni a hagyományos módokon (úgy értem, hogy nem 1-2 gazda, hanem 80-90%) olyan infrastruktúrális kiépítettséget, alapanyagokat, stb. feltételezne, ami jelenleg nincs. Másfelől a sok rezisztencia miatt nem biztos, hogy működne. Ha a profittól és/vagy minden egyéb gazdasági körülménytől el is tekintünk, a végső feladat az lenne, hogy etessünk/ellássunk 7+ milliárd embert (vagy "csak" egy országnyit) hagyományos módszerekkel. Szerintem ehhez elhatározás és idő kell. Utóbbi a fentebb említettek miatt (nagyon elnagyolva). Sz elhatározás pedig külön sztori.
Amit én lokálisan teszek, hogy igen, van 4 db 4x4 méteres ágyásom, amit fóliával lefedek. Ennek oka részben az, hogy nincs elegendő mulcsanyag (egész egyszerűen egyszerre nem gyűlik össze ennyi fűnyesedék - 64m²!) Emellett esetleg van még valamennyi, amit kapálok, ha történik vetés. A maradék kb. 600-700 m²-en viszont max füvet nyírok, de azt sem mindenhol, mert van, ahol a pipacs nő föl, vagy más virágos növény. Plusz rengeteg a bokor, fa, részben dísz, részben termő. Itt sem igazán tápanyagozunk, viszont a termés miatt idén 1x megpermeteztem, és ha kell, pl. tetvek ellen is meg fogom, mert évekig próbáltuk vegyszer nélkül, de amit elértünk, az az, hogy végignéztük, ahogyan tönkre megy a termés, a fa. A kert fele eleve parkosítva van, de nem vetett fűvel, hanem igenis "gazos", mert nem akarunk ökológiai sivatagot. De ha kell, akkor kézzel/kapával gazolok, nem gyomirtóval. Ugyanakkor a házfal és a betonjárda tövénél kibújt kitudja hányezer éve nem írtott/gyérített tarackot lefújtam, mert komplett dzsungel volt a házfal 10 m hosszan. Úgy tűnik most rendben van. Ahogyan látjuk rengeteg állat mozog a kertünkben. Tehát úgy gondolom, a magunk részéről az egyensúly megvan. Persze mi csak hobbiból, pici önellátásra "gazdálkodunk", nem megélhetésből, és valószínűleg ez nagyon nem mindegy...
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #6144 üzenetére
Nekem ismerősöm a saját kertjükben csinálja 'nagyban'; közel 2000 tő eper, közel 2000 tő pirospaprika (darálni, őrölt pirospaprikának), hagyma, cékla, málna, kukorica, szeder, ribizli, batáta, gyümölcsfák, meg amit éppen kigondolnak. Ő minden évben rotál, plusz fekete fóliával borít mindent; a saját tartású disznók alól kialmozott cuccot használja, ami szépen összeérik. Neki elvileg nincs gondja a talajminőséggel, vakondok is folyamatosan járnak nála (van vakondrisztója, így csak ott járnak, ahova nem rakott), gondolom azért, mert találnak kaját.
Persze azért a rota nyilván nem egyenértékű a traktoros szántás/tárcsázásos műveléssel. Az is számíthat, hogy műtrágyát sem használ. -
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #6098 üzenetére
Csak azért kérdem, mert nekem talán fedi a végzettségem, meg főztünk is már gabonából tanulmányúton. Elvileg az Etus rendszerében voltak ezek az infok, hogy mihez milyen engedély kell, de már talán egy éve lelőtték. :S [link]
-
CrazySouls
tag
válasz
Szilágyi84 #6051 üzenetére
Mondjuk úgy, hogy van 9 gyümölcsfa, 2 alma, 1 cseresznye, 3 barack, 2 szilva, 1 meggy, de eddig bármit próbáltam a cseresznye mindig kukacos volt és próbálom megelőzni.
-
CrazySouls
tag
válasz
Szilágyi84 #6049 üzenetére
Az lesz az. Köszönöm.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #6045 üzenetére
Ez nagyon jó, pont ez a cél szerintem, hogy ne nőjön, hanem teremjen. Állítólag a füge ha jó talajba teszik, akkor hajlamos inkább nőni, és nem terem semmit, azért szokták fal tövébe köves földbe, stb. Talán ha több vizet kapna, főleg az aszályos időszakban, akkor talán nagyobbak lennének a gyümölcsök.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #6043 üzenetére
Ezek elfagynak, és mindig újra hajtanak állítólag azért bokros. Talán fajta vagy mikroklíma függő, hogy melyik képes fává alakulni. A Gellért hegyen láttam egy gyönyörűt régebben, az akkora volt, mint egy kisebb tölgy.
-
Rive
veterán
válasz
Szilágyi84 #6013 üzenetére
Hát, ránézésre agresszívebb ritkítás kellett volna neki, de lehet, hogy csak nem jó erre a föld.
A sárgarépa nem mindenhol érzi jól magát...
Esetleg próbálj meg valami 'párizsi' fajtát. -
válasz
Szilágyi84 #6013 üzenetére
Igenszép termés
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #5859 üzenetére
Van nekünk is illat nélküli rózsa, az tovább bírja. Szokták vegyszeresen is kezelni, hogy még tovább tartson. Én már nem veszek ilyeneket. A csoki és a bor jobb.
-
lemmy71
őstag
válasz
Szilágyi84 #5715 üzenetére
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #5715 üzenetére
Esetleg erdei pinty...? Annak van a dallama végén egy elég jellegzetes hangsor..
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #5702 üzenetére
Vedd föl, küld el; innen így nagyon nehéz
Nem esetleg fácán...?
-
Brandynew
őstag
válasz
Szilágyi84 #5702 üzenetére
Lehet, hogy ló
-
tepenzed
őstag
válasz
Szilágyi84 #5604 üzenetére
Köszönöm, közben egy ismerősöm is ajánlotta ezt az érdi kertészetet.
A páratartalom mondjuk kicsit aggaszt, mert nyáron elég magas, küzdök folyamatosan, hogy normál értékeken maradjon, viszont ilyenkor télen 20-30%, ami nem túl jó. De úgy olvastam, hogy nem probléma ennek a fajtának, ha a leveleit fújkálom heti többször is. -
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #5578 üzenetére
A poloskák az eddigiek alapján jó darabig azon a növényen bandáznak, amin kikeltek. Én simán egy zacskóba berántok így 20-at, aztán maximum egy paradicsom a veszteség. Szóval ha legalább hetente ránézel, akkor elvileg ebből nem lesz gondod még szúnyogháló nélkül sem.
-
Orlin
addikt
válasz
Szilágyi84 #5560 üzenetére
Hát én is azt néztem nincs is mit metszeni szinte rajta.
Viszont a 4 éves szílva, cseresznye kap majd mert nagyon sokat nőttek idén és tavasszal eléggé szemérmesen metszettem.
Köszi. -
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #5554 üzenetére
Mi februárban szoktuk.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #5547 üzenetére
Jó a napfényhez is. Viszont nem az lesz, hanem hőtükrös tetőfólia. Az jóval olcsóbbnak tűnik: [link]
-
lev258
veterán
válasz
Én a növénynevelő dobozomhoz használom. A doboz belső oldalaira, beleértve az alját és a tetejét, ez van felragasztva ("kibélelem"). Így december-január körül már nyugodtan nevelhetek fényigényesebb növényeket is (a dobozban egy lámpa is van).
Természetes fényhez nem sok értelme van, az szóródik eléggé magától is. Ha meg túl sötét a szoba, nem ez a fólia lesz a megoldás. -
Rive
veterán
válasz
Ablakhoz is jó. Nem annyira, mint izzóhoz, de valamennyit segít.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #5542 üzenetére
Köszi! Írok oda.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #5539 üzenetére
Ennél azért óvatosabb vagyok. A videoban azt mondják, hogy 3 év alatt lett fagymentes, szóval annyira sok növényt nem teszek bele az első évben, vagy nagyobb részt olyanokat tesztnek, amik fagyállóak, pl káposzta, rozmaring, stb. Igen, most már jövő télre tervezek inkább. Jobb lett volna ezen a télen, de ezt inkább elengedem. Addig legalább jól átgondolhatom a terveket. Vannak még hozzá ötleteim pl egyszerűbb hőcső vagy hőszivattyú, hogy gyorsabban melegítse fel a talaj szintjére a hideg levegőt, hogy biztosan ne legyen benne fagy.
Ilyen alap dolgokat szeretnék, mint citrom, narancs, mandarin, lime. Illóolajban gondolkodom, ahhoz szinte bármelyik jó lesz. A levüket is el lehet adni. Ha passzívan megoldható, akkor viszonylag jó profittal lehet csinálni szerintem. Ha fűteni kell, akkor már biztosan nem éri meg.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #5537 üzenetére
Nekem elsősorban citrusféléknek, trópusi növényeknek, ilyesmiknek kell egy hely, mert túl sok kompromisszum lenne bent tartani őket, és nem 2-3 fában gondolkodok, hanem 20-30-ban. Nem hobbi, hanem üzleti tevékenység lesz egyébként, csak kicsiben akarom elkezdeni, aztán ha már stabilan megvan a technológia, akkor növelni a méreteket.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #5518 üzenetére
Nem fordítva kéne, hogy alulra a füvet, rá a trágyát?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #5515 üzenetére
Először olyat szoktak, hogy 3 hétig letakarják, 1 hétig kitakarják kartonnal vagy geotextillel, aztán ezt ismétlik nem tudom hányszor. Attól kihalnak a gyomok teljesen. Meg lehet úgy is próbálni, hogy csak leteríted a kartont, aztán nem foglalkozol a kérdéssel. Olyan fél métertől hívják mély mulcsos kertészkedésnek az ilyet. Jól működik kicsiben, de én például ha az egész kertet így csinálnám, akkor nem tudom honnan szereznék ekkora mennyiségű mulcsot. És persze a bomláshoz kell nitrogén is, úgyhogy vagy műtrágyával vagy szerves trágyával is ki kell egészíteni, esetleg vizelettel.
-
Dorian
félisten
válasz
Szilágyi84 #5515 üzenetére
Idén először próbáltam. A palánták -majd növények- közi földet terítettem a levágott fűvel.
Nem kellett szinte egyáltalán gazolni, lassabban száradt ki a talaj, volt hová tenni a füvet, és biztos vmi tápanyag is jutott belőle a talajba. -
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #5496 üzenetére
Tényleg nagyon jó! :-)
Újabb megerősítést nyert, amit a telekre tervezek, sőt kicsit átértékeltem az eddigi terveket, és változtatni fogok.
Eredetileg úgy gondoltam, hogy lépcsőket úgy alakítok ki, hogy leszedem a talaj felső rétegét, kialakítom a formát, aztán visszateszem. Most inkább úgy gondolom, hogy csak felhúzok egy támfalat egy kicsit magasabbra, aztán hagyom, hogy magától rendeződjön a szint. Így mondjuk a kavicsolás, ilyesmi kimarad alóla, de valszeg éveket nyerek vele.
A másik, ami még mindig probléma, hogy bejárnak a szarvasok és megesznek mindent a konyhakertben és a fákat is megrágják. A földet trágyázzák, szóval előnyük is van. Illetve talán a füvet is lelegelik, letapossák, ami szintén előny. Gondolkodok rajta, hogy elkerítem az egészet párszázezerért. De egy ideje már jár a fejemben az is, hogy hogyan lehetne őket erőforrásként hasznosítani úgy, hogy közben azért a konyhakert is megmaradjon meg a fák is. Elsőre valami szarvasfigyelős mozgásérzékelő kamerás youtube videos projekt ugrott be, hogy esetleg abból lehetne pénzt keresni, aztán akkor kompenzálva vagyunk. Bármi egyéb ötlet?
-
lemmy71
őstag
válasz
Szilágyi84 #5468 üzenetére
Nem igazán szokás azonnal ugyanoda ültetni, de ha nincs helyed akkor megoldható. Lényeg hogy jó nagy ültető gödröt áss, szedd ki a régi gyökereket, ami olyan kis fánál az nem olyan nehézkes feladat. Érdemes kimenni az erdőbe és egy bő zsák erdei földet hozni az új csemetének, abba iszapold be a gyökeret.
Én nem tennék datolya szilvát, az több odafigyelést igényel, egy magyar kajszit esetleg göncit vagy apróbb szemű mandula kajszit, ezek "igénytelenebbek" ha lehet így mondani. De ha igazán finom kajszit szeretnél akkor a ceglédi óriást ajánlomHa ültetni akarsz akkor most csináld még jó az idő, ne tavasszal.
-
lemmy71
őstag
válasz
Szilágyi84 #5461 üzenetére
Vágjad ki tövestől, ilyennel nem érdemes kínlódni. Látszik hogy gyantás is, az meg már hamarabb előjöhetett rajta csak nem figyelted, a gyantásodás egy jel hogy valami baj van. Akkor kellett volna vele foglalkozni nem pedig most, ennek annyi kuka
-
justmemory
senior tag
válasz
Nekem amelyik így nézett ki, azt inkább kivágtam...
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Elszáradt az ág, aztán ott kapott egy gombás fertőzést szerintem. Át kéne mosni rézzel többször, hátha megmarad. Meg én levágnám vagy törném azt a száraz ág csonkot, ami kiáll belőle. Én még narancs illóolajjal kezeltem ilyesmit kezdeti stádiumban, az működött, mert begyógyult. Amikor már ennyire előrehaladott, akkor nem tudom, hogy mi használ. De nem vagyok növényvédős, szóval oszd el kettővel.
-
lemmy71
őstag
válasz
Szilágyi84 #5417 üzenetére
Egy hagyományos vászon kenderzsákba rakj földet és abba tedd a gyökerét, kb. olyan legyen mint egy nagyobb dinnye és így ültesd ki valahová. De ne tiszta földel hanem sok homokkal kevert földel takard be, így a későiekben könnyedén kiveheted. Ha cserépbe teszed azt is be kell ásni mert egy nagyobb fagyban elhal a növény.
#5420 Orlin
Szerintem te túl sok YT videót nézel, jobban járnál ha valamilyen szakkönyvet vennél kézbeAmúgy betakarhatod ilyenkor télire az oltást, de kora tavasszal feltétlenül nyisd meg, következő évben már nem kell takarni. De lehet tavaszra annyit süllyed a frissen töltött föld hogy az oltás is kint lesz. A rózsákat szoktuk 3 - 4 éves korig takargatni, de azokat is tavasszal ki kell bontani, mert különben "megvakulnak".
-
Andras6800
senior tag
válasz
Szilágyi84 #5418 üzenetére
Most nincs máson, de az egész kert full tetű rendszeresen. nem győzünk permetezni miatta.
-
Andras6800
senior tag
válasz
Szilágyi84 #5413 üzenetére
Fúh, köszi a választ. Akkor leszedegetjük majd az elszáradt leveleket. Remélem tavasszal hoz újakat.
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
Szilágyi84 #5413 üzenetére
Az egyik fő kedvenc fám a másik angyal trombita sárga nagy harangvirág fa mellett ami kb 130 cm -es és egész fagyokig virágzik most is van még rajta 5-6 db . Volt olyan év amikor több mint 100 db virágja volt amik 20 cm-esek ,amúgy már több mint 10 éve megvan inkább 15 . Mostanában már csak nyár közepén kezd virágozni addig újra kell nőnie mivel visszavágom minden télen pihenő időszakban,de utána folyamatosan virágzik gyönyörű az is szerintem és nagyon kellemes illatú este.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #5408 üzenetére
Simán kellhet 5 év is mire termőre fordul, vagy ha kimondottan szárazok a nyarak és nem öntözöd, akkor még több is.
-
lemmy71
őstag
válasz
Szilágyi84 #5408 üzenetére
Nyugi, várjál vele főleg ha ceglédi óriást vettél. Azok a fajták olyanok mint a szép lányok néha kelletik magukat
de cserébe amikor beindulnak nagy mennyiségű és szerintem a legfinomabb kajszival ajándékoznak meg.
Én a starking NM47 -tel voltam így, évekig nem hozott virágot viszont maga a fa gyönyörűen növekedett és sikerült egy egészséges gömb formájú lombkoronát is kialakítanom. Ötödik évben fordult termőre, a vele egy időben ültetett besztercei szilváim 2 évvel megelőzték -
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #5401 üzenetére
A katicák kapcsán: az ökológiai dolgok miatt van így: a növekvő levéltetű számra nyilván emelkedő létszámmal fog reagálni a katica populáció is. Nálunk is így van, azért jobbára - kicsi rásegítéssel - szépen letakarítják a tetveket. A házikóról nem hallottam még, nem próbáltuk.
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
Szilágyi84 #5103 üzenetére
Maradt meg ilyen zöldséges Genezis 10 kg táp is nagyon keveset használtam belőle mivel a marhajót szórtam ,de lehet ez hatásosabb lett volna. Akit érdekel esetleg írjon rám szívesen átadom , mivel jövőre már nem próbálkozom elég volt a csalódás illetve rájöttem, hogy mindent fújni permetezni kéne rendszeresen sajna.
-
Panthera
őstag
válasz
Szilágyi84 #5097 üzenetére
A szára elszáradt már? Utána jobban szokott sárgulni, mivel nem kap vizet és a így a növekedés megáll. De lehet hogy nem is korán palántált (júniusra tippelek) vagy a talaj nem homokos jellegű.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #5097 üzenetére
Szerintem az, csak később sárgul majd be, ahogy érik.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #5044 üzenetére
Nálunk a harangvirág tök mást jelent. Most ha a bokorról van szó, akkor én úgy próbálnám, hogy fognék egy hosszabb vesszőt, és eltemetném kb fél úton. Állítólag olyankor gyökeret ereszt egy idő után, és később levágható. De nekem nem volt ilyenem sosem, csak a szomszédomnak. A gyökereztető hormonoknál is többféle van, és nem mindegyik jó mindegyik növényre. Jobban utána kéne olvasni, hogy milyen hatóanyag felel meg ennek az angyaltrombitának.
-
BBéci
legenda
válasz
Szilágyi84 #5029 üzenetére
Tegnap fedeztünk fel egy ilyet a kertünkben, a nyári orgonára szőtt hálót.
-
Orlin
addikt
válasz
Szilágyi84 #5029 üzenetére
Szép nagy lehet.
Off:Szú ellen van valakinek ötlete?A fatárolóban hallani nagyon őket.
Köszi. -
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #4675 üzenetére
Lehet kalcium hiány, bár az enyémen egy kicsit máshogy néz ki. Öntözöd rendesen amúgy?
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #4678 üzenetére
Én a gyümölcsfáimmal kapcsolatban érzem ezt... muszáj, na.
Dorian, az mázli; nálunk nincs annyi, mint korábbi években, de figyeltünk is picit jobban mindenre...
-
Dorian
félisten
válasz
Sztem kálcium hiány. Kálciumos lombtrágyával kell kezelni a növényt, ez azokon a terméseken, amiknél megjelent a barna folt már nem segít, de később igen.
Nálam egyes példányokon a levelek barnultak be, mintha elszáradtak volna, de a termésük egyelőre épnek látszik.
Egyik ujjnyi vastag szárat meg véletlenül eltörtem felkötözéskor, gondoltam egyet és összecelluxoztamMár 3 nap eltelt, de nem látom fonnyadás jelét, igazából erre nem is számítottam.
-
justmemory
senior tag
válasz
Nálunk is van poloska sajnos...
az szívogatja ilyenre; vagy amit Dorian mond, nem tudom; nálunk csak 1-2 szem ilyen egyszerre, a többi egészséges. Amit én találok ilyet, azt azonnal szedem le, dobom ki, olykor pedig végigmegyek a parikon és összeszedem a poloskákat. Jövőre megpróbáljuk, hogy mikor az első lárvák megjelennek, lefújjuk mospilannal (meg amúgy is figyelünk majd jobban erre, mert sajnos muszáj), aztán hátha kevesebb lesz... -
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #4582 üzenetére
Nálunk korábbi években volt gond a poloskákkal, idén szerencsére alig látok. Szellősre ki van takarítva, a fattyak ki vannak törögetve folyamatosan, így talán nem tudnak így elbújni, és van, ami összeszedi őket. Idén - a szárazság ellenére - pezseg az élet a kertben, szerintem ez is kőzrejátszik. Nyilván ahiva kell, oda juttatjuk a vizet folyamatosan, vannak virágok, itató, stb.
Pár kép:Cukkini, főzőtök, sárgadinnye
Kukorica - sajnos az elején nem kaptak elég vizet, mentegetnem kellett őket, így noha a kikelt 88 tő megmaradt, de nem ott tartanak, ahol kellene
A sárgabarack pedig csak most kezd érni - azt hittük nem is fog (persze permetezni is kéne majd; ősztől rendesen fogom a gyümölcsfákat is kezelni)
A fügét is lenyírtam fűnyíróval vagy 3x (az elmúlt 4 évben, erre tessék, teli van
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #4398 üzenetére
Engem nem érdekel a gaz, a füvet is csak két hét múlva nyírom le. Ja izé méhlegelő.
-
Dorian
félisten
válasz
Szilágyi84 #4398 üzenetére
Én is majd akkor csinálok fotót, ha hétvégén legalább a gaz nagyját eltüntettem
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #4385 üzenetére
Alakulnak nálunk is, néhány valami miatt elpusztult, de semmi extra. A mulcsozás jót tett, gazolni eddig egyszer gazoltam, szerencsére nem nőnek ott most már fel gyorsan. Virágzik a zömük; még ma felkötözök újabb 20-at spirálra.
Az eper letermett, most már kacsaltatás van. A ribizlit is leszedtük, lett 6 tálnyi (nem mértük meg sajnos) 2 bokorról; jut a fagyasztóba is. Locsolni kell rendszeresen, és akkor minden fejlődik szépen. -
Dorian
félisten
válasz
Enyém legtöbbje már méteres, virágoznak, néhányon 1-2 termést is láttam. Most hétvégén ismét kacsozni kell őket. Az uborka is szépen nő, virágzik, kötözi fel saját magát a kifeszített zsinórokra. A saláta, meg a karalábé is kifejezetten szépen nő, az ültetett petrezselyem nagyon szarul néz ki, a vetett petrezselyem és spenót mostanában bújt ki. A paprika nagyon lassan nő, annak múltkor adtam egy kis tápsót. (Az előírt mennyiség 2/3-át, a maradékot rászórom most hétvégén.)
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Nekem ledobták a régi leveleiket, az újak már szépek, de még nőniük kell, hogy el tudjanak kezdeni virágozni. Jövőre külön vetem majd a bazsalikomtól, mert így nem tudtam elég mélyre ültetni őket. Majd lövök mindjárt képeket. Volt 2, ami letört és nem maradt meg, de 34 átvészelte az átültetést a dunsztos üvegből, gyökér vesztést, stb. Sokkal nagyobb elhullásra számítottam. A bazsalikomnál már más a helyzet, azoknak úgy néz ki annyi. A paprika is lassan nő csak. Vettem még 3 san marzano palántát, azok szépek, és már virágoznak. Szerintem az én paradicsomjaim csak júliusban fognak.
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #4308 üzenetére
Én végül nem onnan rendeltem, ahonnan mutattad, mert addigra felment az ára; ma is vettem 20-at (OBI), meg jövő héten is veszek 20-at. Egyelőre a 20-at leraktam és lekacsaltam mind a 60 tő parit. A gyatrábbak is lassan utólérik a legnagyobbakat, és virágoznak is már.
-
Troy.
addikt
válasz
Szilágyi84 #4290 üzenetére
-
Troy.
addikt
válasz
Szilágyi84 #4287 üzenetére
Szoktatás megvolt pedig.
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #4238 üzenetére
Nem egy hónapja ültettem, akkor csak felraktam, hogy milyen. Augusztusban kell lerakni az epret, hogy következő évben jó legyen...
A parik már magukhoz tértek, nőnek lassacskán, de még messze vannak attól, hogy teremjenek. De a kukorica, sárgadinnye, cukkini, tök kihajtott szépen, de még csak a szikleveleik vannak kint. Még csak most kezd melegwdni az idő. Szegedtől nem messze lakom
@inferno, mi ezért mondtunk vissza egy rendelést, nem akartunk lutrizni. Mondjuk pótlásnak raktam 2 napja málnát, jó eséllyel ezek megmaradnak, csak locsolni kell. Mondjuk én kaptam ismerőstől gyökeresedést serkentő valamilyen oldható tápot; majd megkeresem a zacsiját.
-
Chaser
legenda
válasz
Szilágyi84 #4221 üzenetére
jeget nem láttam
de olyan durva eső volt nálunk, hogy szétnyitotta a bokrokat és lefektette
az gyümölcsöt simán szétcsapkod -
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #4190 üzenetére
Igen, én azért nem válaszoltam, mert nem használtam, nem ismerem.
Az jó kérdés mivel csináljak a nagyüzemit; meg kell kérdezni. De gyanítom olyasmit is használhatnak, ami esetleg ilyen kicsiben nem elérhető.inferno: aztán ha kidöglött a boly, jön a következő...
Lehet kapni ugye olyan hangyaölőt, amit kajaként bevisznek a bolyba, és elpusztulnak, lehet abban is ez van...
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #4182 üzenetére
Nekem 30-ból lett 2 ilyen, de azoknak letéptem a fejét (sziklevelét), amikor a mag héját próbáltam leszedni róluk. Valami csoda folytán még ezt is túlélték és csak a növekedésük esett vissza.
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #4153 üzenetére
Köszönöm a tippet; Érd ugyan messze van tőlünk, de ha arra járok egyszer, megkeresem
Ja, hát sajnos nem volt itthon kimondott bonsai földem; agyaggranulátumot törtem össze jó apróra és kevertem össze virágfölddel, meglátjuk beválik-e -
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #4141 üzenetére
Nem kiültetni akarom... a bonsai tál végleges helyét keresem még, fával együtt. Egy diófa bőven elég a kertbe...
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
Szilágyi84 #4126 üzenetére
Erre senki semmit? Én is a tetves és hangyás fákra keresek valami megoldást a permetezésen kívül a törzsére valamit. Minden ötletet fogadok . Köszönöm
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #3990 üzenetére
Nekem ismerősöm úgy csinálja, hogy a szélét leássa, a két fólia csatlakozásánál kiszuperált csepegtetőszalagot futtat végig, és fém kampókkal a talajhoz szúrja körben és a csepegtetőcsöveknél is olyan 20 cm-enként. Így van neki fullosan "leburkolva" több száz m². Tart
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #3966 üzenetére
Nekem már fél méteres a paradicsom, egyre nehezebben viseli, hogy dunsztosüvegben nevelem. A túl sok fényt sem bírja, ami az ablakban van. Én is szereztem trágyát, és ha lemegy a hideg, akkor kiültetem. Valszeg jövő héten valamikor, most nagyon nincs időm semmire.
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #3966 üzenetére
Nekünk a teraszon szokják a kintlétet 2 hete, erősödnek, de igényelnék már a kiültetést; jövő héten fogjuk megtenni mi is.
Én nem szórni szoktam már ilyenkor, hanem a grünwaldert feloldom vízben és azzal meglocsolom ültetéskor/ültetést követően, aztán majd csak kb. 1 hónapra rá. -
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #3959 üzenetére
+1 Kelvin
Nekünk is ilyen, én nem kezelem (gyerekek), terem szépen...
-
Kelvin
őstag
válasz
Szilágyi84 #3959 üzenetére
Levélpirosító-ribiszke levéltetű, tavasszal a lombfakadást követően már megjelenik.
1. Olajos lemosópermetezés tél végén, kora tavasszal
2.A ribiszkében engedélyezett készítmények közül felhasználhatóak például az azadirachtin (pl. NeemAzal) vagy a kontakt hatásmódú lamba-cihalotrin (pl. Karate Zeon) hatóanyagú termékek.
3. Spruzit koncentrátum (Neudorff Spruzit) koncentrátum biológiai növényvédőszer -
lemmy71
őstag
válasz
Szilágyi84 #3887 üzenetére
Értelek, de ezt itt nagyon OFF -s téma, ahogy mondtam engem érdekel és szerintem másokat is. Vagy nyiss neki egy topikot vagy vidd át a kérdésedet ide
-
lemmy71
őstag
válasz
Szilágyi84 #3881 üzenetére
Ha nem kell nyomás csak vízforgatás, akkor esetleg egy medence szivattyú vagy valami tóforgató.
Engemet érdekel ez a sörfőzéses téma, esetleg nincs kedved egy külön topikot indítani róla. A válasz jöhet pm -be is -
fess
őstag
válasz
Szilágyi84 #3848 üzenetére
Tavaly, miután a tápkockás lefagyott, link innen rendeltem, nincs db-szám korlátozás, akár 5db-ot is rendelhetsz. A tápkockáshoz képest meglepődtem, hogy milyen kis dugványokat küldtek, de szépen lett termés
-
ftc
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #3842 üzenetére
Mind a 3 fajtát próbáltam...
Sárga a legjobb itteni termelésre. Fehér olyan semmilyen ízű a lila nekem szétágazott nagyon.
Puha föld, kinti hőmérséklet minimum 15 fok. Fóliába rakni s engedni futni, sokat öntözni - én metszettem is.
Azt ősszel utoljára ezt kiszedni -megmosni jól, megszárítani, pincéb lerakni s békén hagyni kb 2 hónapra utánna tökéletes.
-
fess
őstag
válasz
Bakhátban nálam elég szépen nőnek, pedig elég kötött talaj. Csepegtetővel folyamatosan öntözöm. Tavaly már lefóliáztam a bakhátot, így az ültetésen és felszedésen kívül nem sok gond van vele. Idén lesz 3. éve, hogy lesz.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Puha föld kell neki. Nekem volt, felcsavarodott.
Nehéz volt hámozni, az asszony károgott, de minden oké volt vele. Sima krumpli. Viszont nagyon jól takarja a saját területét, befutja. Ha már van, akkor könnyű saját palántát nevelni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #3822 üzenetére
Nekem eddig a MUTA jött be a legjobban, igaz vettem belőle fa nyelűt is, az eléggé kényelmetlen, visszaüt a kezemre, amikor vágok, de a műanyag nyelűek nagyon jók tőlük 2-3k az van ráírva, hogy japán acél. Vettem régebben Fiskars, Gardena meg hasonló drága ollókat, de mindegyiknek pocsék a fogása ehhez képest.
Kinézetre ilyen az egyik, illetve van még fekete nyelű is.
Általában kertészetekben, gazdaboltokban kapható. -
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #3812 üzenetére
Mi semmivel, palántaföldbe ültetjük. Kint szoktak tápot kapni, illetve a kiszoktatás nyilván megy nálunk is.
-
lev258
veterán
válasz
Szilágyi84 #3812 üzenetére
Én a paprikáknak egy kis Volldünger Linz-et adok. Illetve kiültetés előtt legalább egy héttel ki szoktam rakni őket, estére behozom.
-
Rive
veterán
válasz
Szilágyi84 #3809 üzenetére
Az első ránézésre vérehulló fecskefű.
A második talán repkény. -
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #3800 üzenetére
Mi azt vettük észre, hogy az őszi ültetések jobban megmaradnak.
@Vladi
Pontosan. Sajnos. Mi is tápozzuk olykor, meg nyilván igyekszünk egészségesre nevelni a növényeket, de ahhoz a kertben rengeteg mindennek össze kell jönnie, és idő, mire a környezet is kialakul ehhez - pl. nekünk most a kiskert végre szép és a növények is jól érzik magukat. Ehhez kellett sok kudarc és 8 év. Előtte akácok és tuja nőttek ott, gyatra talajjal, stb. -
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #3798 üzenetére
Figyi, ebből élnek, valahogy el kell adni. Aztán van, akinél megmaradnak. Legutóbbi talasztalat - egyszersmind az utolsó kertészetes vásárlásunk - 2 éve volt: kétféle gyökeres fenyőt vettünk karácsonyfának 16k-ért, hogy majd ki is ültetjük őket. Mindkettő elpusztult, pedig előtte már 4 fenyőt is sikeresen kiültettünk; azoknál sokkal vacakabb állapotban lévőket is.
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #3796 üzenetére
Szia,
szerintem ne a kertészet legyen a mérvadó. Állandóak a körülmények, tudnak folyamatosan tápozni, jelen lenni, stb. Szép meg minden, de velünk többször volt olyan, hogy elhoztuk a szép növényeket, gondoztuk, mégis elpusztultak. Gyanítjuk, hogy a megváltozott körülmények miatt is.
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #3789 üzenetére
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #3781 üzenetére
Nekem egy ideig 50 tő eper volt cserépben a teraszon. Őszintén...? Így szerintem jobb lesz, mint úgy volt, pedig akkor is termettek valamennyit, de macera a locsolás, stb. Azt gondolom, hogy ez a mennyiségtől is függ. Szerintem ha nincs sok, akkor maradhat nagy ládában, csak jó napos/fényes helyre kell tenni, plusz olyan talajba, ami nedves, de nem pangó. Plusz táp.
Kukoricának még nagyon korán van... mi azt csak májusban szoktuk, amikor már a talaj (! nem a levegő) hőmérséklete is 10-15 fok körül van tartósan. Lehet szakaszosan vetni 2 hetente is akár, és akkor folyamatosan lesz kukoricád még szeptember végéig, akár október közepéig.
A répát nem tudom, mert nem szoktunk, de ismerős, aki szokott, még nem vetette el... -
fess
őstag
válasz
Szilágyi84 #3760 üzenetére
Én a múlthéten is írtam, hogy nekem kb. 1m magassában van a tartály alja (1m3-ös ibc) és csepegtető szalaggal öntözöm a veteményt. YouTube-on ha rákerestek, senkinél nincs 2m-nél magasabban a tartály (legalábbis amiket én néztem)
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #3748 üzenetére
Nekem egyik ismerősöm fóliából csinálta a kis palántázóját; használja, stb., de pontos időütemezést nem tudok
Mi úgy szoktuk, hogy a paradicsomokat februárban elvetjük bent, celofán alatt kikelnek, aztán egyelünk. Amikor már jobb az idő, akkor kirakjuk őket erősödni (a mostani év kísérleti év; az egyelések felét kint tartjuk most, csak 4 ⁰C alatt teszem őket a műhelybe), és majd csak igazán jó idő esetén (kb. május) ültetjük ki őket. -
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #3745 üzenetére
"Néhány" parinak kár ekkora szerintem... Ilyet akkor éri meg, ha más is palántázol.
Nekünk a fele pari kint maradt a teraszon az egyelést követően (mikor még fagyott, bevittem a műhelybe őket); nyilván el vannak maradva az ablakban neveltekhez képest (mondjuk később is keltek), de mire olyan lesz az idő, kiültethető lesz mind és még ellenállóak is. -
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #3741 üzenetére
Meg fogom majd, nekünk onnan éri meg. Szinte bárhonnan rendelünk, mindig előre utalunk (na nem himihumi kínai és egyéb helyek), és kb. 50-50%-ban van szállítási költség. Ilyen tételben ez simán belefér.
-
Kelvin
őstag
válasz
Szilágyi84 #3735 üzenetére
Nem túl stabil, ha nem szúrod mélyre. Ezért a lyukakon átfűzhetsz egy zsinórt így növelve a stabilitást a sor két végén leékelve. Illetve a madzagon oldalra is elfuthat a pari.
noorbertt: lemmy71 nagyjából leírta, én a helyedben nem vennék csak ezért rezet. Inkább score, amistar gombaölőt. Ezt lombtrágyával keverheted, 10-14 nap eltéréssel pedig ismételd meg. Felszívódó, hajtás csúcsok felé áramlik a növényben ezért az sem baj, ha nem feded rendesen a növényt permetezéskor.(túl magas, stb.) Valamint az új hajtás növekedést is egészségesen tartja a következő 20-30 napban.
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #3735 üzenetére
A honlapon az írják, hogy toldható a karó; gondolom ahhoz van köze.
-
ftc
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #3712 üzenetére
Én fém csöveket csavarozok össze... Alul felül drót kihúzva s madzaggal a három rész összekötve... Olcsóbb s szépen felmegy 2m magasba is a paradicsom..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- Samsung Galaxy S21 Ultra , 12GB , 128 GB , Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Honor Magic7 Lite 8/512GB, Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest