- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Élő adás Utazómajommal és Kerek Istvánnal az AI kapcsán
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Új hozzászólás Aktív témák
-
ncc1701
veterán
Lemosó rügypattanás elött bármikor mehet, amikor nem fagy. És kb bármennyiszer. Ne essen utána 1 napig. Én olajos rézként szoktam használni, idén 2x ment, de már több helyen mondják, h a réz sem teljesen ok, mert fel tud dúsulni a koncentrációja. A fene tudja.
Idén 2x lemosóztam, még valamikor decemberben 1x. -
Dorian
félisten
Amikor ideköltöztünk, felmerült bennem a pázsit gondolata. Aztán gyorsan rájöttem, hogy DNy-Ny-ra néző dombtető oldala révén uralkodó északi széllel folyamatos a gyommag-ellátottság, gyomirtót nem vagyok hajlandó használni és nem is Sziszifusznak hívnak.
Nyírni is örülök ha hetente 1x van időm. Szóval kerti fű van, százszorszéppel, fehérherével, pitypanggal, kúszó szívlalakúlevelű izével meg ilyenekkel, meg egy csomó muharral. Zöld? Zöld. Akkor jó. Idén 1x már lenyírtam kb 2-3 hete, nekem egész jól néz ki.
Azokat a gyomokat szoktam kézzel kiszedni, ami szétterülőek és kinyírják maguk alatt a füvet, vagy szúrósak meg vastagszárúak ezért kellemetlen rálépni. A tarack elkezdett terjedni egy részen, az nagyon nem tetszik, de azzal meg úgysem tudok nagyon mit csinálni, a vastag indákat kitépem, ha lehet minél több föld alatti résszel.
Én Húsvét előtti csütörtökre tettem a locsoló élesztését, Húsvét utáni keddre meg a szellőztetést, tápolást, felülvetést. -
H-Zol
senior tag
Én már 3 hete el indítottam , közbe kútfejet is cseréltem , de addig is rá kötöttem a városi vízre
Nagyon remélem , hogy semmilyen fagy ne lessz már , ma bontottam szét elvirágzott kajszínt , és már látszik a kis gyümölcs !
De úgy néz ki , hogy minden féle gyümölcsfámon jó termések mutatkoznak ! -
Sajnos a legtöbb ilyen túltenyésztett táskában elférő kutya a környékünkön tizedannyi gondoskodást sem kap mint a tieid, általában megveszik őket aztán kicsapják a kertbe. Legtöbbjüket egy rendes méretű kandúr lepofozza, nem túl nagy méretűek, gondolom állandó stresszben élhetnek.
#14474 Dorian: a tapasztalatom ennek szöges ellentéte. Eléggé sok kutya van a környékünkön, a rendes méretű német juhász nem ugat egész nap, csak ha indokolt. Pár séta után megismer, tudja hogy nem jelentek veszélyt, maradék ugatás is megszűnik. Ezeknek a túltenyésztett zsebkutyáknak a viselkedése egészen más sajnos.
-
totron
addikt
Mekkora terület ez? Nagyban előveteménnyel szoktunk maszatolni ilyen esetben, az be tud állítani egy használható állapotot a rákövetkező szezonra (célév). De ha elég kis mennyiségről van szó és eleve virágföld jellegű a történet, akkor azt szokták lecserélni teljesen. Olyan is van, hogy eleve fertőzött a vásárolt föld, a textil is csak egy bizonyos fokig tud működni. A nem forgatott kert - tehát mulcs - nyugvónak meghagyja a gaz gyommagokat (a felforgatott állapothoz képest), de ezt is érdemes lehetőleg minél magmentesebb földdel, rétegekkel indítani. Ha a szomszéd rétről minduntalan fújja be a szél a magokat, akkor is ezt javaslom. Nem elsősorban fancy-ségből, hanem akinél eldurvult helyzet vár orvoslásra az meglépi könnyebben, nincs veszíteni való, a többiek rutinból is forgatnak, mintha muszáj lenne.
Mérlegelni kell, mennyire szóltak bele a terméshozamba az elmúlt években odalentről az elnyomó elemek, mennyire lehet/szeret a gazda takarni vagy épp kapálni mennyire.Ennél egzaktabb ez nem lesz, szopóroller az egész. Finomhangolni te tudod a módszer megválasztásával és az adott területhez gyomelnyomó képességében is passzoló haszonnyövény ültetésével, de van, amit simán csak elenged az ember. Vagy épp virágoskertnek, vadvirágos minimezőnek alkalmas valami.
Gyomfertőzöttség - locsolási profil (igény) - talajtípus is számítanak még. Például egy 0 AK értékhez konvergáló, fertőzött félsivatagba eleve ne is tegyünk gyakorta kis locsolást igénylő növényt, mert elég hamar bedobnánk a törülközőt, jogosan.
Variációk vannak, szupermegoldások helyett. Vegyszerhez is egy működő kombináció esetén van értelme nyúlni, megtámogatva azt, már aki él ilyennel. Ahol eleve fals a szisztéma ott csak mérgezést szorzunk pazarlással. Vagyis nem ússzuk meg 1-2 változóval, 3-4-től indul a körültekintés. De még így is van, hogy a vetésforgó miatt tudatosan beiktat az ember egy gyengébb évet valamiből.Sok indítómatériát próbálnak bioként eladni, ha kérdésetekre miszerint pontosan mik vannak benne - hiszen bio, akkor ne titkolózzunk kérem - nem kaptok választ, ne legyetek restek felnyomni a fogyasztóvédelemnél az ilyen termékek terítőit. Az egységsugarú kereskedő, a megélhetési nem viseli szívén a bio fogalom tisztán tartását, ellenben minden is eladó, mint tudjuk.
-
H-Zol
senior tag
Erre 1 és 0 fokot mutat , nagyon nem kéne fagy , mert lassan minden gyümölcsfa megindult, kajszi 20 % virágzásba , de a jövő héten az őszibarack is virágozni fog , és egy , egy körte is ! Tegnap néztem a naspolya és az alma is nyomja kifelé a levelet !
Érdekes év ez 1-1,5 hónappal előrébb vagyunk !! -
Panthera
őstag
Hosszabb távon kell akkor neki, köszi a tippeket.
Itt nem szokott sok pajor lenni, szerintem a vakondok elintézi. Cserébe a dúrásokért...
Metszőollóval vágtam vissza a japán füvet, 1,5 méteres, átmérő ennek fele, nem volt vészes. De szét kellett szedni már és átültetni, na ezzel már megszenvedtem.
-
Rive
veterán
-
H-Zol
senior tag
Itt sok függ a magasságtól is , példa , pár éve ismerős vett LED -es neon csövet , egy fény árban úszott az egész konyha , mert oda szerelte fel , mondom ilyen nekem is kell a műhelybe , meg is rendeltem , jött is , kis armaturával semmi nincs benne csak a két szál vezeték , az áramot a végéről kapja olyan dugóval , mint régen volt a kazettás magnókon ( de régen volt
) elő is turtam egyet , bele dugtam faszán ment is , forgatom mint hülye gyerek a legót , és mondom magamban ezzel rosszul jártam , ez felét se világítja mint az ismerősömé, tartottam le , oldalt , fel is emeltem a fejem fölé de nem volt egy nagy mutatvány , félre is tettem !
Pár nap múlva mondom csak felszerelem a mennyezetre és láss csodát már úgy világított ahogy kell !
Azért írtam , hogy a magasság sokat számít !
Eldöntöntöd , hogy mennyi az annyi , ha kevés veszel még, ha sok akkor megmarad rezervába -
H-Zol
senior tag
Nekem az utca fronton van , három darab , jó tízen éves hársfám , fiatalabb korukban csináltam , ritkító és alakító metszést , de azóta nem bántottam !
A kéreg problémához sajnos nem értek , de hátha jön valamelyik koléga aki tud rá mondani valamit , de ha nagyon sűrűnek találod , meg lehet ritkítani , egy kicsit , nem jó szögben álló ágakat , vagy amelyikek keresztezik egymást , de ha mind jól áll és sűrűnek találod , akkor is , tőből ki kell vágni !
Ha nagyon vastag ágat vágysz le ajánlott a seb kezelés , gazda boltba nem drága a seb kezelő , de van aki festékkel be festi és kész ! -
Dorian
félisten
A hétvégén megcsináltam a rézkénes lemosót. Lefújtam akkor már a málnát, szőlőt, korallberkenyét, babarózsat, terülő borókákat is, ha már gomba ellen is jó.
A kertészeket március közepére hívom metszeni, gyepszellőztetni és akkor ők lefújják meg egyszer, mert a fák felső felét úgysem értem el a kézivel.
-
-igu-
veterán
A leveleket én is összekapartam - ez már a második, végső kör volt - de egy része ottmaradt, le van fagyva a fűbe. Szállingózott a hó közben, hangulatos volt.
Tavaly kellemetlen, szeles volt az ősz, a telek mögötti erdősávból szinte az összes falevél hozzánk hullott be. Idén összevissza volt az időjárás, gyakorlatilag a fán fagytak meg a levelek, és függőlegesen zuhantak alá, így a kertbe nem jutott annyi. -
Dorian
félisten
Valójában nem így van, csak az ember érzékeli így. A természetes fehér napfény 5600K, amit kékesnek érzékelünk.
Lakásom belül nekem is a 4000K jön be semleges fénynek.
De a kerti világítás este kell, amikor pedig bőven a sárgás fény az emberváltal év-százezredek által megszokott (naplemente, tábortűz) ezért oda 2300-2600K javasolt.
Ugyanezért vannak nálam lakáson belül is 2600K-s fényforrások, este alvás előtt az a javasolt a helyes melatonin-szint miatt -
H-Zol
senior tag
-
Dorian
félisten
Táp:
Amit most vettem, arra az van írva, h:
"Késő őszi gyeptrágya;
hosszan tartó hatású;
Az ideális az lenne, ha a talaj hőmérséklete tartósan 10c fok alá süllyedne"
N-P-K (Ca, Mg, Si) 6-8-20 (+11 +2 +25)Sztem én most ezt kiszórom, úgyse toltam eddig túl a trágyázást: tavasszal kapott 1x hosszú hatású nitrogénest, meg nyár közepén K túlsúlyost és ennyi.
Vagy ha eddig nem nagyon kapott tápot, akkor így télire pont nem kéne nagyon megetetni?
Mondjuk nagyon nemakarom túlgondolni, tudod, a mottóm:
"Ez csak fű. Zöld? Zöld. Akkor jó." -
-
-
vendingo
veterán
Growbox. Keress rá, komplett rendszereket kapni. Bármit tudsz benne termeszteni, eredetileg beltéri kender termesztéshez lett kitalálva, de paradicsomnak is megfelelő. Én házilag készítettem, ebben nevelem elő a paprikákat. Házilag kb 10-20 ezer forint megépíteni. Kell egy kartondoboz, mylar fólia, fullspectrum led lámpa, 2 db kis 12v ventillátor.
-
Stylewars_kp
őstag
Tavaly heti 2-3x nyírtam. Idén heti 1x jutottam oda. El is kezdet gazosodni, főleg a tarack jelent meg. De csak a napos részeken. Ahol árnyék van ott nincs egy deka gaz se. Szereti a meleget úgy tűnik. Bejött a hideg múlthéten és el is kezdett sárgulni. Nincs időm megszellőztetni. Pedig az tizedelné az állományt. Szóval ez tavaszra fog csúszni.
-
Stylewars_kp
őstag
Fenyőnél nagyon lassan derül ki. Március-április környékén mutatni fogja magát. Attól is függ milyen telünk lesz. Tegnap előtt -1 fok volt, holnap éjszakára 20 fokot mond nappalra meg 27 fokot?? Trópusi időjárás. Rádióba volt erről szó, hogy a szőlő termesztés tolódik északra. A trópusik meg jönnek ide. Kivi, mandarin, füge és olíva nagyhatalmak leszünk?
-
hiperFizikus
senior tag
Nézd, én vagy 25 évvel ezelőtt nem értettem a kertészethez, mert előtte állami alkalmazásban dolgoztunk . Friss trágyával és trágyalével hamar tönkretettem a kiskertem kis-részét ! Tudatlanságból kutyát temettem a körte fa alá, utána ehetetlen lett a körte, bár nem száradt ki a körte fa .
Úgy hogy gondold át még egyszer, mert te fogsz zabálni belőle, ha lesz mit egyáltalán zabálnod belőle !
-
-
ncc1701
veterán
Az komoly. Én múlt hét végén szórtam szét a kentaur magkeveréket, kapott egy őszi keveréket, plusz virágföld+marha komposzt takarást. Azóta locsolom, de még semmi eredmény, majd tán jövő hét végén.
De a hőfokot illetően igazad van, amíg látok előrejelzést, nappalra 16 fok a legkevesebb, amit jósolnak, éjjelre is 8-10 között. -
ncc1701
veterán
Gödiekkel beszélhetnél, elég szép sztorikat hallani. Meg az is kedves sztori, mikor a kiérkező ellenőrök is megbetegedtek. Ezt itthon lazán meg lehet csinálni következmények nélkül, biztos meghajta a gyárat egy 5 milliós büntetés.
Nem, az atom sem jó, a keményen, több 100e évig sugárzó hulladékkal elképzelés sincs, mit lehetne tenni. Gyakorlatilag bele van lapátolva a probléma az unokáink cipőjébe.
-
Thocy a ZAGY
tag
Az akácot én feladtam. Szél hozta magról kelt az eperágyás és a szederfuttató között. Többször tövig vágtam zsenge korában, de kemény volt és újra hajtott. Két év után engedtem neki, egy nyár alatt magasabbra nőtt, mint én.
Mivel ott nem volt jó helyen, nyár végén átültettem egy füves részre, ahol eddig egy fa sem bírta. Az akác igen, a következő nyár végére közel ötméteres lett. Na innen már nem megy tovább, mert ezen a magasságon vágni fogom (a törzse nyilván majd vastagodik), de iszonyú életereje van és az egyetlen fa a kertben, ami már értékelhető árnyékot ad.
Az ezüsthárs, a ginko és a gömbkőris, de még a szivarfa is sokkal lassabban nő, talán meg a fűzfa próbálja vele felvenni a versenyt (előbbieket a feleségem és két lány válogatta, az utóbbit az akkor még 9 éves fiam egy utcabéli nénintől kunyerált vesszőből gyökereztette két éve, odavolt érte, engedtem, azóta is gondozza a saját kis kertrészével együtt). Szóval vegyesfelvágott lesz a kert, de előbb-utóbb lesz itt elég árnyék, hogy nyugdíjas éveimben kedvemre heverészhessek ott. -
User_2
tag
három hengerkésest használtam el az évek alatt,
mind elkopott, nem az a része, amire az ember számítana.kettőnek a kis hajtófogaskereke, ami műanyagból van, annak is az a része ami tervezéssel megelőzhető lett volna.
a belső csúszóbütykös megoldás körtüskének van kialakítva nem lapnak, hiába zsíroztam, kikopott, már nem hajtja meg a fogaskereket, direktbe meg nem lehet "bekötni" ez nem zsigadifi. másik fogaskerék nem beszerezhető.harmadiknak a magasságtámasztó görgője kopott lukasra, pedig csak füvön használtam, így már nem állítható a vágás magassága. de most látom az earthwise is gyárt ilyen üreges hengeres megoldással, fura.
ezeket a hibákat műszaki lerásból vagy prospektusban tanulmányozással vagy boltban szemrevételezéssel szétszedés nélkül nem tudtam volna kikerülni, tulajdonképpen nem volt esélyem arra, hogy ne rosszat válasszak vásárláskor.
élezést tekintve egyikkel se volt gond, könnyen élezhető volt mindhárom. bár nem volt egyszerű élező pasztát szerezni, mindenhol elhajtottak. végül egy esztergályos szerzett olajos csiszolópasztát 180as griddel, véletlen meghallotta mit keresek.
persze rendelhettem is volna usából csilliárdért, de valahogy nem akartamközben ámulva nézem a masszív usa hengerkéses fűnyírókat, itt euban egyik se elérhető olyan könnyedséggel mint náluk. mintha ide csak és kizárólag a szándékosan gagyiszart hozná a nagyker. az itt alatt európát értem, nem magyarországot.
azért örülök, hogy te tudtál jót választani.
-
7Sony7
addikt
Azigen, hát nem semmi. Nagyon szép mindenesetre. Milyen magot szórtál, valami speckót? Pár éve én is vettem egy hengerkésest, de ahogy ment ki az éle, egyre rosszabb lett, mostanra szinte semmit nem vág. Pedig többször is összeengedtem a kést az ellendarabbal, hogy hátha megélezik egymást, de nem használt. Nem tudom hogy lehetne megélezni.
-
Z_A_P
addikt
Értem, akkor elég a 40 nap. Nincs teljes adagra való ahogy éreztem a dobozon, szóval kevesebbet kap. Amúgy 15-5-5 ez. Az nem sok N akkor? Hol láttad a 3 hónapot?
Én is azt tervezem ahogy te, ma nyiras+szellőztetés volt, holnap felülvetes + ez a trágya + forte. Aztán majd később a téli. De akkor holnaptól a felülvetes miatt naponta locsolni kéne, ugye? -
Dorian
félisten
Nálam legtöbbet a veteményesben túr, a növényekben nem okoz kárt. A mellette lévő füves 40 m2-en szerencsére csak a szélén mindig ugyanott azt az egy túrást újítja fel, ennyi belefér. Az az mellett lévő 50 m2 füves részen nem túr. Annak a szintje 1m-rel lejjebb van, lehet az nem esik neki útba. A kert másik részén, a terasz előtt a 150 m2-es füves rész alatt agroszövet van, rajta 8 cm föld, ez ellen tehetetlen. Látom, h próbálkozik, mert a legszélén a kerítéslábazat tövében fel-fel túr (ugye ott az agroszövetnek is vége), de a területen ilyen súly mellett dombokat sem tud csinálni. Most viszont feltúrt egy helyen. valószínűleg ott korábban sérült volt az agroszövet, lehet ültetek oda vmit.
-
btraven
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged