- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Magisk
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
szabacsik
őstag
válasz
Siriusb #15777 üzenetére
Ez van benne:
Lakásbérleti szerződés mely létrejött egyrészrő "Hölgy" mint bérbeadó, valamint másrészről "Mi" mint bérlő(k) között a mai napon az alábbiak szerint.1. A bérbeadó bérbe adja, a bérlők pedig lakás céljára 2019. augusztus 1. napjától 2020. szeptember 1. napjáig tartó határozott időre bérbe veszik a bérbeadó használatában lévő Budapest, "cím helye" alatti 1 szoba összkomfortos lakást a jelen bérleti szerződés mellékletét képező
berendezési és felszerelési tárgyakkal együtt.
......
+a végén ez a bekezdés
.....
12. A jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Ptk. és a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény rendelkezései az irányadók. A felek a szerződést elolvasták és azt, mint akaratukkal mindenben
megegyezőt együttesen írták alá. -
qqzs
őstag
válasz
Siriusb #15487 üzenetére
Mi lenne ha feloltozne? :)
----------
Engem meg az eon bosszantott fel. Elment az aram a hazban. Kimegye a fobiztositek utcai faziskimaradast mutat eg a piros lampa. Hivom az eont kijonnek es megalapitjak higy nalam nincs aram es hogy az utcai reszen nincs problema. Ezutan kapcsolgatjak a biztositekot es egyszer csak lesz aram. Ami arra utalhat hogy hogy az ora elotti tehat az o tulajdonukban levo megszakito a hibas. Majd kiszamlaznak 7000ft dijat hogy naluk nem volt hiba. Masodik levelvaltasnal tartunk. En is arra varok hogy kozoljek kihez mehetek panaszt tenni ha nem ertek egyet veluk. -
mike1334
veterán
válasz
Siriusb #15359 üzenetére
Pp. 325. § [A teljes bizonyító erejű magánokirat]
(1) Teljes bizonyító erejű a magánokirat, ha
a) a kiállító az okiratot saját kezűleg írta és aláírta,
b) két tanú igazolja, hogy az okirat aláírója a részben vagy egészben nem általa írt okiratot előttük írta alá, vagy aláírását előttük saját kezű aláírásának ismerte el; igazolásként az okiratot mindkét tanú aláírja, továbbá az okiraton a tanúk nevét és - ha törvény eltérően nem rendelkezik - lakóhelyét, ennek hiányában tartózkodási helyét olvashatóan is fel kell tüntetni,
Stb.
-
Czimby
addikt
válasz
Siriusb #13865 üzenetére
Papír írószerbe megvenni a hivatalos 4 oldalas adás-vételit.
Vagy ha extra elképzelési vannak akkor megfogalmazni a sajátot.
Olyat úgyse lesz a neten ami pont neki az igényeihez passzolna.
Tudom mert albérleti szerződéssel én is így voltam.
Van a neten 100 féle, de egyik sem ami nekem kellene.LuckyL megelőzött
Ami még fontos, hogy óra percre pontosan legyen kitöltve, mert ha hazafelé lelövi a trafi igazolni tudjátok, hogy az már nem ti voltatok. -
válasz
Siriusb #13865 üzenetére
papír írószer boltban, tudtok venni 4 páldányos indigós, aktuális adásvételit
magánszemélyként (ha a vevő is beleegyezik), akkor bele tudjátok írni, hogy megtekintett átnézett állapotban kerül eladásr a jármű és a vevő szavatossági jogáról lemond
ennél azthiszem nem kell több védelem az eladónak(más kérdés hogy vevőként keményen alkudnék, ha ezt aláiratnák velem)
másik lehetőség, hogy az autó hibáit tételesen beleírni az adásvételibe
attól is függ konkrétan miylen autót akar eladni, milyen korú/futásteljesítményűt
egy 5 milliós 5 éves dízel autónál konkrétan aggódnék ha szavatosságot kellene vállalnom, de egy 20 éves 300 ezres szutyoknál már nyílván nem fog tudni ilyet érvényesíteni senki -
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Siriusb #11918 üzenetére
Egy ilyet kell kitölteni, de ezt a domaint bejegyző cég úgyis elküldi/elmondja neked.
-
dangerzone
addikt
válasz
Siriusb #11068 üzenetére
2 éve itt élek, mi folyamatosan le akarjuk ezt tisztázni, de nehéz elérni a főbérlőt, ritkán reagál bármire is. Eddig a cége nevén volt a lakás, most megvette, és küldött egy új szerződést, amit vissza kellene küldenünk. A szövege nem változott, de most már mindenképp szeretném letisztázni ezt a fejezetet, mielőtt aláírnék újabb 1 évre.
Itt van valami "jogi háttér", amire lehetne hivatkozni, hogy mit állok én, mit álljon ő. A PTK jogszabályokat átolvasgattam, de egyelőre nem találtam konkrét specifikációt, hogy alapértelmezett esetben, kinek, mit kell állnia.
Egyébként én valami ilyet is találtam: "Ha a felek eltérően nem állapodnak meg, a bérlő köteles gondoskodni a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és berendezéseinek a karbantartásáról és felújításáról, a pótlás és a csere költségeit azonban a bérbeadó viseli. A felek megállapodása alapján a bérlő a lakást átalakíthatja, vagy korszerűsítheti. A megállapodásnak tartalmaznia kell azt is, hogy a munkák elvégzésének költségei melyik felet terhelik."
Akkor most hogy van ez? Hogy kellene lennie?
-
válasz
Siriusb #10257 üzenetére
Ezeknek együttesen kell teljesülnie, és bocs egy kicsit hosszú lesz, vastagítva a lényegesebb részek:
9.5.1. Adómentes a termőföld átruházásából származó jövedelem
a) összegéből az évi 200 000 forintot meg nem haladó rész, ha a magánszemély a termőföldet regisztrációs számmal rendelkező olyan magánszemélynek adja el, aki azt egyéni vállalkozóként, mezőgazdasági őstermelőként legalább 5 évig hasznosítja, vagy a termőföldet regisztrált mezőgazdasági társas vállalkozás olyan alkalmazottjának adja el, aki azt az őt alkalmazó mezőgazdasági társas vállalkozásnak legalább 10 évre bérbe adja;
b) összege, ha az átruházás a szövetkezetekről szóló 1992. évi I. törvény hatálybalépéséről és az átmeneti szabályokról szóló 1992. évi II. törvény szerinti részarány-tulajdon megszüntetését eredményezi és a magánszemély a termőföldet regisztrációs számmal rendelkező olyan magánszemélynek adja el, aki azt egyéni vállalkozóként, mezőgazdasági őstermelőként legalább 5 évig hasznosítja, vagy a termőföldet regisztrált mezőgazdasági társas vállalkozás olyan alkalmazottjának adja el, aki azt az őt alkalmazó mezőgazdasági társas vállalkozásnak legalább 10 évre bérbe adja;
c) összege, ha a magánszemély a termőföldet regisztrációs számmal rendelkező állattenyésztést folytató olyan magánszemélynek adja el, aki a termőföldet egyéni vállalkozóként, mezőgazdasági őstermelőként legalább 5 évig az állattartó telep takarmánytermelése céljából használja, vagy azt az őt alkalmazó mezőgazdasági társas vállalkozásnak az állattenyésztés takarmánybiztosítása érdekében legalább 10 évre bérbe adja,
azzal, hogy az a)-c) pont alkalmazásában az 5 vagy 10 éves időszak kezdőnapja a birtokbaadás napja, de legkésőbb az adásvételi szerződés keltét követő 12. hónap utolsó napja, vagy ha a termőföld harmadik féllel kötött szerződés alapján haszonbérletben van, a haszonbérleti szerződés lejártát követő december 31.;
d) az a)-c) pontban nem említett esetben, ha az átruházás
da) magánszemély részére birtok-összevonási céllal, vagy
db) települési önkormányzat részére külön jogszabályban meghatározott szociális földprogram céljából, vagy
dc) a Nemzeti Földalap javára
történik, a db) pont esetében azzal, hogy az átruházásról szóló szerződésnek tartalmaznia kell a szociális földprogramra vonatkozó, a rászorultságra tekintettel meghatározott feltételeket is szabályozó önkormányzati rendelkezés számát.
A jövedelem megállapítására értelemszerűen e törvénynek az ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelemre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.
9.5.2. A 9.5.1. pontban meghatározottakat az eladó akkor alkalmazhatja, ha legkésőbb a bevallás benyújtásakor rendelkezik a vevő közjegyző által készített vagy ügyvéd által ellenjegyzett okiratba foglalt nyilatkozatával, amely tartalmazza a vevő természetes azonosító adatait, adóazonosító jelét, valamint a vevő kötelezettségvállalását arra vonatkozóan, hogy az adómentesség feltételeinek megfelel. A vevő nyilatkozatát az eladó az adó megállapításához való jog elévüléséig köteles megőrizni. A valótlan tartalmú nyilatkozat miatt keletkező adóhiányt és jogkövetkezményeit az adóhatóság a vevő terhére állapítja meg.
9.5.3. Ha a magánszemély a 9.5.2. pontban említett nyilatkozata megtétele mellett megszerzett termőföldre vonatkozóan a nyilatkozatban foglaltakat nem teljesíti, bármely feltétel hiányának beálltával termőföld átruházásából származó jövedelemnek kell tekinteni a termőföld megszerzésének alapjául szolgáló szerződésben meghatározott ellenértéket.
9.5.4. A 9.5.1. pont d) alpontjának alkalmazásában a birtok-összevonási cél akkor valósul meg, ha az átruházás eredményeként már az ügyletet megelőzően is a vevő tulajdonában álló termőföld és az ügyletben megvásárolt termőföld - a település közigazgatási határától függetlenül - egymással szomszédossá válik. Az egy naptári éven belül megkötött és ezen időtartamon belül az ingatlanügyi hatósághoz benyújtott ingatlan adásvételi szerződések hatását együttesen kell vizsgáim. Szomszédos termőföldeknek minősülnek azok a földrészletek is, amelyeket önálló helyrajzi szám alatt nyilvántartott út, árok, csatorna választ el. -
-
mike1334
veterán
-
válasz
Siriusb #7946 üzenetére
Ha nem írta alá, akkor úgy tekintem hogy nem jött létre, ha aláírta akkor pedig módosítás lehetne.
(#7945) Jester01: Itt a kérdés az, hogy a jogszabály, vagy akár a felek megállapodása megkövetel valamilyen formát? Amennyiben igen, akkor azt kell követni. Amennyiben nem tanúztok, akkor írjatok egy adás-vételit, és az eladó írjon egy átvételi elismervényt saját kezűleg arról hogy az xx. számú eszközlért xxx forintot átvett.
-
válasz
Siriusb #7664 üzenetére
&davenport &devil-k
Köszi nektek a segítséget.
Kapásból én is tudnám a hatékonyabb megoldást, de sajnos tiszta megoldásra van szükség, a hölgy ilyen. Az én kezem innentől meg van kötve. A legnehézkesebb megoldás mindig a jog. Igaz az nem is egyszerű embereknek van kitalálva. -
idevele!
csendes tag
válasz
Siriusb #3955 üzenetére
Köszi, de ezzel nem segítettél. Tégla társasházban lakom, nem magánházban.
Van itt valaki, aki tényleg ért ehhez a 2 problémához?
Gyorsan kéne választ kapnom, mert beszélnem kell több itt lakó emberrel is.
Csak akkor beszélek velük, ha ezekre kézzelfogható jogszabályok vannak a kezemben.
Tudom kell mik a szabályok, hogy helyre tehessem a pofázókat, és a felettem lakókat.
Az kizárt, hogy még 10-40 évig így éljek itt. 1 hónapon belül rendet kell rakjak, mert csak minden rosszabb lesz.A 3. probléma: 2 lakással odébb 1 láncdohányos nyugdíjas házaspár lakik, min. az egyikük 90%-ban otthon van. A bejárati ajtajukra szereltek egy bukóablakot, tavasztól őszig nagyrészt nyitva van. Szinte bármikor szellőztetek, az udvari ablakon időszakosan dől be a cigifüst már reggel 4-5 órától, mert tőlem északra van. 90%-ban északi szél fúj, a csukott ablakom, ajtóm résein is bejön. Olyan, mintha egy kocsma mellett laknék. Mindig is gyűlöltem a dohányzókat és a füstjüket. Piára és cigire mindig van pénzük, de 200e közös költség tartozásuk van. A házban mindegyik ember fehér magyar, nem cigányok.
Van valami olyan szabály is, hogy jogom van egészséges környezetben élni.
Nem vagyok köteles más emberek egészségromboló szokását eltűrni, és a mérgüket szívni. Mindenki úgy mérgezi magát, ahogyan akarja, de úgy, hogy engem hagyjon ki belőle.
Csak ezt találtam: Magyarország Alaptörvénye (2011. április 25.)
XX. cikk
(1) Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez.
XXI. cikk
(1) Magyarország elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez. -
válasz
Siriusb #3874 üzenetére
& (#3875) LuckyL: a helyzet az hogy (és te LuckyL ezt jól kellene tudnod) hogy a szerződés szabadsága mindenkit megillet. Holnap államilag lesz szabályozva hogy mi a megengedett maximum haszon? Esetleg meg fogják mondani minden vállalkozásnak hogy mennyit lehet számlázni? De tényleg miért ne vezessünk be újra ÁGMK-kat ha már itt tartunk, megmondjuk hogy függetlenül a szolgáltatástól ( annak minőségétől ) nem lehet csak 3% haszonkulcsot alkalmazni
-
-
Pixa
aktív tag
válasz
Siriusb #2881 üzenetére
Most ez kicsit aljasnak hathat, de nem kell negatívan értelmezni! Sajnálatos esetet használnánk ki. Ez hülyén hangzik, de sajna így van... Le is írom!
A blogomat vélelmezem, hogy olvastad. Abban láthatod, hogy a párom 9 évi megtakarítása úszott el. Ez a gyerekre/gyereknek lett félrerakva aki ugye december 15-én meglátta a sunshinet. Úgyhogy a terveink finoman szólva füstbe mentek. Azóta mondhatni úgy ahogy helyreálltunk anyagilag. de ehhez családi támogatás segített csak hozzá.
Az a lakrész ahová most fogunk majd költözni a nagyszüleimé. Egyszerűen anyagilag nagyjából eddig bírtuk. Az albérletet. Másképp voltak betervezve a dolgok, nem jöttek össze. Most épp abból áll a napom, hogy reggel kelek, X. kerből át a XX.-ba, gipszelek, festek, pakolok egyedül. Párom addig a gyerkőccel az albérletbe.
Mivel sajna elért a munkanélküliség így a festés mellett folyamatosan állást keresek. Mára kb. 600 elküldött önéletrajzon vagyok túl. Tavaly 1 hetet sikerült ideiglenes melóval dolgozni. Azóta a munkaügyitől kapok ilyen járadékot 3 hónapig, majd utána a polgármesteritől a 22.800 ftot. Ebből élek meg... Párom pedig amit a gyerek után kap.
Más lehetőségünk nem volt idáig, mert nagyszüleimnek kiadásai voltak, a lakrész pedig, mint írtam felújításra szorul. Most jöttünk úgy egyenesbe, hogy ezt megtudjuk lépni.Na, de kanyarodjak vissza az elejéhez. A párom elment az áldozatsegítőhöz, mivel ügyvédre egy árva vasunk nem lenne, mert akkor aztán éhen döglünk. Kivizsgálta a rendőrség az ügyet, elmentünk egy rendőrségi ügyészhez is, illetve miután az áldozatsegítőtől megkapta az áldozati státuszt, azután kaptunk "ingyenes" ügyvédet. (8.000 ft amúgy a díja amit be kell fizetni.)
Az Ő nevén van a bérleti szerződés. Tehát neki áldozatként sok veszteni valója nincs. Na, de nekem sem, hiszen ennyi pénzből...
Tehát, ha kell akkor a párom elmegy a jogi útig! Neki sem a tulajjal van baja, hanem azzal, hogy irreális az áthárítás!
Illetve most ugye azon dilemmázunk, hogy a jogszabály amit említettem üti-e a szerződést vagy fordítva?! -
Pixa
aktív tag
válasz
Siriusb #2874 üzenetére
Külföld más. Ott jogszabályilag is előrébb vannak. Legalábbis tapasztalataim szerint. Laktam régen Bécsben, Ausztriában, Párizsban, és még pár helyen. Nem kezdek arról papolni, hogy, mert a jövedelem kint annyi és abból hogyan lehet kifizetni.
Ott teljesen más - szerintem igen pozitív - az egész jogi eljárás.
A számlában a rezsi így címszóval oké! Megkapjuk a csekkek másolatát, abból látjuk is, hogy mi a fizetendő dolgunk. Ezt nem is vitatom, hiszen maga ez a rész teljesen rendben van!
Viszont azt már igenis a számlában részletezni kell(ene), hogy az egyéb dolgok amiket áthárít az mégis miből tevődik össze! Ennyi erővel odaírom, hogy "felújítás - 50.000 ft" nesze bérlő nyeld le. Jogosan kérdezed, hogy hát ez mégis mi volt?! Az áthárított dolgok esetén (lásd ELMŰ, Gázművek, stb.) tételesen levezeti, hogy mégis mi a pacikukacát fizetett meg veled. Nem pedig csak odavágja, hogy "Szolgáltatási díj" azt nyeld le honpolgár.A felújítás nincs vitatva! Ha az megtörtént volna. Ilyen nem volt! De azt is aláírom, hogy a felújítási rész áthárításra kerüljön elvégre ott lakunk. Na, de az se 100%-ban, hiszen nem az én tulajdonom a lakás...
A kaució részt megint nem vitatom. A szerződésben le van vezetve normálisan, hogy az miért kell.
Az APEH-el valószínűleg "kicsit" kérdőre fogom vonni, ha nem óhajt közösen megegyezni, hiszen egy kollektív dolog esetében, - jelen esetben bárbeadás -, azért nem minden terheli a bérlőt 100%-osan. Van ami igen és azt nem vitatom! De a többit igen erősen!
Azt én is mondtam a páromnak, hogy az APEH-nek hinni nem igazán lehet. Nem, hogy telefonon! Személyesen sem!
Nagyanyám könyvelő (volt idén mivel megunta és befejezi). Egyéni vállalkozónak könyvelt. Mindig rendben volt minden. Az APEH-tól kapott az e.v. egy meleg hangú levelet, hogy egy vagyon hátraléka van. Lestünk nagyot, majd lehívtuk a folyószámláját. Azon viszont látszik, hogy 0, mivel mindent befizetett. Majd becsettegett az e.v. az APEH-hoz a számlakivonattal és kiderült, hogy az APEH "enyhén" tévedett. No comment!Emberileg megéri. Mit tud tenni legvégső esetben? Követeli a jogos pénzét. Csak akkor legalább úgy fizetem ki, hogy azt jogerős eljáró hatóság mondja ki, nem pedig egy ember akinek nagyon fingja nincs a dolgokról. Mint írtam, én jogilag szeretnék korrekt lenni. Nem a tulajjal van problémám, hanem az elszámolással! Az pedig nem az én saram.
-
Pixa
aktív tag
válasz
Siriusb #2851 üzenetére
Nem azzal van a baj, hogy hárít! Illetve azzal is, de...
1. Amiről szó van az egy többlakásos kertes ház. Lift nincs! Van a közös világítás, a szemétszállítás, meg valami biztosítás. Meg még ki tudja micsoda... Ebből a bérlőre eső rész CSAK az amennyit effektíven használ. Nyilván nem százalékos szemétre gondolok. Hanem csak a ráeső részre! A többit mégis milyen alapon kéri el? Elvégre a tulajdonosnak akkor is perkálnia kell a TELJES közös költséget, ha Ő maga az ingatlant nem lakja, nem adja bérbe, és, mint már említettem egy fűszálat nem dob a kukába.2. A törvény a tulajdonosnak írja elő, nem a bérlőnek! A törvény 2003-as, a szerződés 2012-es. A tulaj egy e-mailben elismeri, hogy tud a törvényről. De mégsem tartja be... Mert, ha betartaná, akkor látszólag nem kellene közös költséget fizetni, hanem bele lenne integrálva a bérleti díjba. Ám itt jön az én gondom, ami a számla...
Ha számlát kapok(?) abban benne kellene, hogy legyen tételesen, hogy lakbér, vízszámla, gáz, áram, csatorna, szemét, stb.! Vagyis ami tényleg rám, mint bérlőre vonatkozik! Minden más áthárított dolog az igencsak nem normális!
Új hozzászólás Aktív témák
- Gigabyte B760M Gaming DDR4 / 30 hónap Alza.hu garancia / Beszámítás OK!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 5 4500-5600X +RX 6600/6700XT/6800/9060XT/9070/XT +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA!
- MSI Z390-A PRO / Beszámítás OK!
- Gigabyte B550I Aorus PRO AX ITX / Beszámítás OK!
- Corsair Vengeance RGB Pro 2x8GB 3200MHz DDR4 kit / Beszámítás OK!
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- 24 hónapos PlayStation Plus Premium előfizetés a legolcsóbban, egyenesen a PlayStation-től!
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 - 4 év garancia
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest