- Milyen okostelefont vegyek?
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen GPS-t vegyek?
- Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból
- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
-
Mobilarena
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Downclock 800MHz-re és máris 100 alatt vagy.
szerk.: Viszont ha a RAM-ot hagyod adott órajelen és csak a CPU órajelét jelentősen változtatod, akkor az eredményeket összehasonlítva nagyon szépen fog látszani hogy az idő hány százaléka adódik a RAM áramköreiből és mennyi a CPU-ból...
[Szerkesztve] -
törölt tag
Előbb mértem egy 1,8GHz-es Celeron-t, 632 órajelre...
Te 200 alá behozod?
Egyébként hogy értsük is mit jelentenek ezek a számok, íme egy programrészlet:
MOV ESI,[ESI]
MOV ESI,[ESI]
MOV ESI,[ESI]
...
Ez az xxx órajel azt adja meg hogy két egymást követő utasítás közt mennyi ideig lógatja a processzor a lábait... Ezt hívhatjuk igazán energiatakarékos programnak.
szerk.: A 250 körüli érték olyan IPC = 0,004-et jelent...
[Szerkesztve] -
dezz
nagyúr
A L3 nélküliek - eszerint - nem Phenomok lesznek.
nebali: Miért ilyen sürgős? 2-3 hónap múlva hozzájuthatsz majd egy AM2+-os Phenom FX-hez, ami már B2 rev.-es lesz.
Raymond: Korábban beszéltünk a stepping vs. revision témáról. Nos úgy tűnik, a kettő egy és ugyanaz.
CPUID Fn[8000_0001, 0000_0001]_EAX Family, Model, Stepping Identifiers
[ ... ]
3:0 | Stepping: processor stepping (revision) for a specific model.
(A korábban linkelt BIOS and Kernel Developer’s Guide (BKDG) For AMD Family 10h Processors-ból, 283-284. oldal)
Itt persze egy szám van (0..7), ami beazonosít egy Family(+Model?) specifikus ''Rev.XX''-et. Így tehát téves volt az a korábbi feltételezés, hogy a K10 a Rev. H - nem, itt előlről kezdődik a móka, lévén ugrott egyet a Family. Nyilván volt egy korai Rev. A0..x, és most a Rev. B0..2-nél tartunk.
L3 ''ügy'': Nem feltétlenül bíznék a Tech Reportos CPU-Z latency értékekben. Viszont ha az Anandos értékeket nézzük (Lavalys Everest Memory BW, itt: [link]), ezt látjuk:
Opteron 2350 2 GHz: 76(ns)
Opteron 2224 SE: 58.9(ns)
(Xeon E5345 2.33: 114.9(ns))
Nos a 76ns kicsit jobban hangzik, mint a CPU-Z szerinti 91. Továbbá: a 2224-es 29%-kal jobb értékkel bír, mint a 2350, de a 2224-esnek 60%-kal magasabb is az órajele (3,2 GHz)... Igaz, ez nem ilyen egyszerű, mert az IMC és a L3 nem magórajelen megy (plusz a L3 latencyje nem szorzótényező, hanem additív tag), de majdnem. Főleg a Phenomnál. Szóval azért jobb lesz a helyzet magasabb órajeleken.
Megjegyzem, az oldal tetején látható L1-es táblázat a hozzá tartozó szöveggel együtt hibás: K10-nél a L1 elérés már nem 128, hanem 256 bites, így nem 16, hanem 32 bájtot mozgat ciklusonként. Legalábbis olvasásnál. (Egyébként az miért van, hogy a copy gyorsabb lehet a két másiknál?) -
törölt tag
Ezt a selejt dolgot hogy érted?
A cikkben az áll hogy ez egy újratervezett hárommagos chip lesz. Tehát nem a selejtes négymagosokból készül.
Vagy arra gondolsz hogy a 13%-kal kisebb lapkaméret miatt javul a kihozatal? Elvileg pár százalékos javulás tényleg összejöhet, attól függően hogy mennyi és milyen eloszlású a kritikus hiba a wafferen... -
dezz
nagyúr
''Inkább azzal keleltt volna kezdeni valamit, hogy a CPU és a ram közötti átvitel méggyorsabb legyen.''
Gyorsabb, ami a sávszélt illeti, csak picivel nagyobb a késleltetés - azonban a 2 független(íthető) csatornáról se feledkezzünk meg, ami több szál esetén nagyon szépen kompenzálhatja a késleltetés növekedését.
L2/L3: egy egybefüggő nagy L2 túl nagy átalakításokat igényelt volna a magban is, így túl sok fejlesztést, így hibaforrást zsúfoltak volna egy lépésbe...
(#1938) Rive: ''a Barcelona mindenestül csak a 'harmatos' kaliberben játszik'
Ez egy erősen elfogult állítás, ami értelmetlenné is válik a magasabb órajelű változatok kijövése után.
(#1939): ''Szóval én most első közelítésben azt látom, hogy a K10 kevésbé jó szervernek és tök fölöslegesen kacsingat a sokprocis WS-piac felé.''
Vegyél fel szemüveget.Sun, Dell, IBM bizonyára mind meghülyültek... A Cray meg képes ebből építeni az új nagygépét. És valószínű az IBM is ebből (plusz újabb típusú Cellekből) építi a LoadRunnert, ami az új világ legygyorsabb szuperszámítógépe cím várományosa.
Tudod, az ilyeneket nem >130W-os procikból építgetik.
(#1940): Az talán marketing, hogy most főleg ezt hangsúlyozzák ki, de attól még igaz.
''A Hammer eleve blockbusterként indult. Az első teszteket senki se akarta elhinni, annyira aláztak néhány szegmensben. Ezek a tesztek meg...''
Érdekes, én úgy emlékszem, hogy az elején ott is órajelgondok voltak...
(#1945) ftc: ''A CPU-ba int VGA sztem csak notebookok illetve munkahelyi gépenél lesz előrelépés...nem komoly számolásra''
Két változata lesz, az egyik amit mondtál, a másik viszont éppenhogy a GPGPU-s vonalat fogja magasabb pályára állítani!
(#1946) shabbarulez: Ami a fogyasztást illeti, a Barcelona számottevően jobb, mint a mostani Xeonok, a Penryn végülis ezt fogja kiegyenlíteni. Így fontosabb tényező a Penryn jobb skálázhatósága, viszont a Barcelona meg arányosabban skálázódik... És abból is jönnen az egyre magasabb órajelűek. Ugyanez igaz desktop vonalra is.
(#1956) Dare2Live: Lehet, hogy én AMD fan vagyok, de ettől még igyekszem objelkív maradni. Ami nem mondható el egyes Intel-fanokról...
[Szerkesztve] -
törölt tag
Mit értesz az alatt hogy x86-os arhitektúra?
Illetve az alatt hogy kezd kimúlni?
Szerintem az x86-os utasításkészlettel nincs baj. Tény hogy egy rögzített utasítás és opernadus hosszúságú utasításkészlet sokmindent egyszerűsítene ( rövidebb pipeline, egyszerűbb dekóderek, egyszerűbb out of order szervezés ), de ez csak egy bizonyos mértékű hátrányt jelent, nem korlátot.
Mint ismeretes az x86-os utasításkészletet sikerült már eddig is bővíteni ( x87, MMX, SSEx, 3DNow! és az aprók ), így a fejlesztésére a jövőben is lehetőség van. Akár több operandussal is. Gondolok itt pl. az AMD-féle SSE5-re vagy a CPU építendő GPU erőforrásaira.
A számítási teljesítmény legnagyobb ( na ebbe, valaki megint bele fog kötni ) korlátja maga a programkód, illetve az abban szereplő függőségek. Ezt csak úgy lehet feloldani ha sikerül a kódot párhuzamosítani. Ekkor pedig arra van szükség hogy minnél több végrehajtó egység legyen. Az már ''mellékes'' hogy x86-os utasításokkal vagy mással vezéreljük ezeket. -
Rive
veterán
lenne egy központi elosztó(ala router) és lennének kisebb magok bizonyos műveletekre..igaz akkor az már nem x86-s architektúra lenne.
#1.: szigorúan véve már a jelenlegiek sem x86-os architektúrák. Kevésbé szigorúan véve nagyjából minden procc x86-os, ami képes a tárból beolvasott x86-os utasításokat darabról darabra történő SW átfordítás nélkül közvetlenül lefuttatni. (Mondjuk a Transmeta régi csodaprocija még igen, de egy PPC-re írt emu már nem. Meg kéne fogalmazni rendesen, de ennyiből már talán látszik, mire is gondolok.)
#2.: sejthetően az AMD valami effélére tör a grafikus mag integrálásával - és az egészet talán pont a nemrég házhoz édesgetett Transmeta régi megoldásához hasonló valami igazgatná. De ez csak néhány utaláson alapuló találgatás. -
törölt tag
Természetesen egyszerűbb tervezni egy új egységet és hozzátoldani a régihez, mint a régit módosítani. A napi gyakorlat igazolja...
Részemről nem is gond hogy ez toldozott-foldozott feelinget kölcsönöz a K10-nek...
Viszont kár hogy ez a teljesítményen is meglátszik...
Az L3 nélküli változatokról mit tudni még?
Van olyan élő roadmap amin szerepel ilyesmi? -
Rive
veterán
Mivel ugye AMD nem az asztali frontra gyúrt rá...
Hát izé. Anno a K8 pont azért tudta bealázni a szumma Intel termékskálát a néhány processzoros szerverek piacán, hogy az Intel-féle 100-150 core-clocknyi késleltetés helyett az IMC produkált 50-60 -at. Az Intelnek meg maradt a nagyjából késleltetésfüggetlenné optimalizálható render, multimédia. Némileg kétellem, hogy a 'nem asztali fronton' itt előnyt tudna jelenteni egy nagyobb latency.
Szóval én most első közelítésben azt látom, hogy a K10 kevésbé jó szervernek és tök fölöslegesen kacsingat a sokprocis WS-piac felé. -
törölt tag
De ennyi erővel megoldhatták volna azt is hogy a 4x512kB L2-ből gyúrnak össze egy 2MB-os osztott L2-őt és akkor kapunk egy még gyorsabb magközi átvitelt valamint megmarad a gyors memóriahozzáférés is. Igaz, a teljes cache méret a fele lenne, de kisebb lenne a magméret is. Mint ismeretes az IMC miatt a cache mérete nem túl jelentős az AMD processzoroknál. ( Hasonlítsd csak össze a 2x512kB-os illetve 2x1MB-os Windsor magos processzorok eredményeit... )
-
dokar
addikt
Eddig is a szerverfront volt a húzóipar AMD számára s ott is a 4 illetvea többutas rendszerek...
nem tudom feltünt -e az anand-os teszt mindegyik oldalának elején éktelenkedő hatalmas intel xeon reklám? intel szerint a xeon a ''líder''.
Jelenleg AMD-nél a lépéselőny ugyebár 8 magos CPU...
hogyan? -
törölt tag
Azt a Phenom logót felejtsd el. A hivatalos egészen másképp néz ki.
Ez csak valami alfa verziós CPU-Z lehetett...
szerk.: Nem tudom hogy a Super PI milyen algoritmust használ, de az természetesen előfordulhat hogy egyik másik program szinte semmit sem gyorsul az K10-en.
[Szerkesztve] -
törölt tag
Remek összefoglaló!
Különösen ez a sor tetszett benne:
Thirdly, K10 processors can now use unaligned loading even for Load-Execute instructions that combine loading with the data operations.
szerk.: Ugyanis 32 bites módban a 8 SSE regiszter nekem eddig mindig szűk keresztmetszetnek tűnt. Ez legalább segít a dologon, mégha speciálisan K10-re is kell fordítani a kódot.
[Szerkesztve] -
törölt tag
Meglehetősen nagy. Még tavaly januárban vette meg az AMD a Z-RAM technológiát, mondván hogy az jól fog jönni a 65nm-es CPU-khoz. Ráadásul a Z-RAM csak a SOI-val együtt használható. Az AMD meg épp erre van berendezkedve. A Z-RAM-ról még annyit illik tudni hogy kb. 1/5-e a helyigénye a mostani SRAM-okhoz képest. Ez az info esetleg felhasználható ahhoz hogy a már közismert die-fotók cache méretéből lehessen erre a technológiára következtetni...
szerk.: [link] alapján meghatározható?
[Szerkesztve] -
dezz
nagyúr
Mit értesz ez alatt? Az AM2+-ban is elég fejlett az energiagazdálkodás. Szal külön táp a magoknak (egyben) és az NB-nek (IMC, és talán a HT buszok is ide tartoznak, nem tudom). Itt már talán az egyes magok is külön tápot kapnak (dinamikusan szabályozva)?
A ''HT3 végett''-et viszont egyátalán nem értem.
[Szerkesztve] -
dezz
nagyúr
Forrás? Tudod, az nem teljesen mindegy...
De látom, legalább nem Fudzilla, mert akkor egy szavát sem hinném.
Apropó, Fudzilla. Szerintetek lehetséges, hogy a B0/B1 stepping a Barcelona (többutas, viszont még HT1/2), a B2 meg már a Budapest (ami elvileg egyutas, de már HT3)? [link]
Jahh, fent és itt [link] azt írta ez a Fuad, a B2 már elérheti a 2.8 GHz-t; itt viszont már a B1 is: [link].
7600GT: szerintem, a #947 alapján, ezt úgy kell értelmezni, hogy ugyanannak a procinak lesz AM2+-os és AM3-as ''kiadása'' is. Tehát nem az AM3 foglalat/tokozás lesz kompatibilis az AM2-vel, talán az AM2+-szal sem.
[Szerkesztve] -
P.H.
senior tag
Erre én tényleg nem tudok válaszolni, a többiek szerintem (akosf biztosan) sokkal több érdemlegeset tudnak mondani erre a kérdésre. Én mindent assembly-ben írok már pár éve(, legyen az hot-spot, vagy csak egy egyszerű háztartási kód, pl. egy szövegbeviteli mező), Delphi fordítja. Szeretem szó szerint viszontlátni ugyanazt a CPU-window-ban, mint amit beírtam.
Privát vélemény: a fordítókat szükséges rossznak tartom, általában alapszintű kódot csinálnak a saját beírt magas szintű programodból, messze nem olyan hatékonyat, hogy gyártók közti különbségekről lehessen beszélni. Nem kis részben ennek köszönhető a CPU-k fejlődésének egy-egy irányvonala is (jó példa a stack-engine mindkét részről, de mondjuk magáért az out-of-order-ért sem kevésbé felelősek a compiler-ek).
Más kérdés a beépített függvénykönyvtárak, főleg a math library-k. Azok egy része azért kézzel készül, ott lehetnek különbségek. De általában csak ilyen szinű trükközések vannak: [link]
[Szerkesztve] -
P.H.
senior tag
A válaszlehetőség természetesen az övé, de a fent említett 3 dolog egy-egy utasítás kimenete, assembly szinten.
Az AMD esetében x értékre két 1/x gyors közelítő reciprokképzési elemi utasítás adott, a 3DNow!-féle PFRCP és az SSE1-féle RCPSS (vagy RCPPS, előbbi egy értékre számolja, utóbbi négyre, itt mindegy). Az Intel CPU-k csak az SSE1-es utasításokat ismerik, ugyanazokat. A dolog ott vált érdekessé, hogy 3DNow! esetében az AMD bevallottan tényleges számítás helyett egy ROM-táblázatból veszi az eredményeket, 'futásidő' alapján az SSE1 esetében is. Az Intel nem nyilatkozik erről. És mindhárom eredmény különbözhet.
[Szerkesztve] -
törölt tag
Egyelőre csak találgathatunk a harmadszintű gyorsítótárral kapcsolatban. Ha azt veszem figyelembe hogy a K10 felépítése erősen hasonlít a K8-éra, ami nem volt különösebben érzékeny a L2 cache méretére, valamint az L3 várhatóan lassabb hozzáférést biztosít mint az L2, akkor azt mondhatnám hogy nem okozhat jelentős lassulást a hiánya. Ha azonban megnézzük hogy az L2 mérete a K10-nél is csak 512kB magonként, ráadásul ezek a magok éhesebbek ( gyorsabb működés, szélesebb adatutak ), akkor igenis nagy szükség lehet az L3-ra...
-
dezz
nagyúr
-
dezz
nagyúr
Akkor erről szólt a #661-es. ;)
Btw, na jellemző... Az Intel a Microprocessor Forumon azzal villogott, hogy bezzeg az ő 2x4 magos (Xeon 5365) 3GHz-es rendszerük 4933-at hoz a POV-Benchben, és ''miért is venne valaki 16 magos rendszert az AMD-től, amikor a mi 8 magos rendszerünk gyorsabb?'' (lásd linkek a lap alján). Az AMD válasza: ''Azzal a bemutatóval nem éppen a lehető legnagyobb teljesítmény demonstrálása volt a cél, hanem a közel 2x skálázódásé egy dual-core Opteronos rendszerhez képest.'' - Mellesleg 65W TDP-n! (És csak x87 kódban, miközben SSE2+-ban inkább a 4x-t közelíti a dolog, hála a 128 bites SSE műveletvégzésnek.) Hozzátették: ''Lesz majd Xeonos összemérés is...''
VaniliásRönk: mi a vicc?
[Szerkesztve] -
törölt tag
És akkor mi van ha nő az időzítés párhuzamosan a frekvenciával? 400MHz CL3 = 800MHz CL6 = 1200MHz CL9 ... Szóval legrosszabb esetben is szontenmarad a teljesítmény időzítések szempontjából. Viszont ezzel párhuzamosan jelentősen emelkedik az adatátviteli sebesség. Akkor hol is itt a visszalépés?
A fogyasztás pedig nagyon is lényeges szempont. -
Achill3uS
nagyúr
igen, de az x2 és a c2d más árszegmens mint a kentsfield pl.. év végére intel 300$ alá fogja vinni a Q6600 árát, sztem a legkisebb K10 sem fog kijönni 100k alatt, tehát valóban, fogja érdekelni az emberekt, csak éppen marha kevesen vesznek 100k+-os procit, ergo ezzel nem fogja a veszteségét bedolgozni az AMD csak ha jó áron adja, de mint írtam a legfőbb gond a megjelenés, és ezzel a 45nanos Intelek közeledte..
mod: az a 25% van ahol ennek laza 2x-ese
[Szerkesztve] -
Oliverda
titán
az ES példányok álltalában a legjobban sikerült példányok - Ez egyáltalán nem minden esetben igaz, kérdezd meg erről mondjuk Achill3ust.
A másik pedig az hogy lehet első körben nem is lesz szükségük arra hogy tökig kicsavarjanak minden ezekből a procikból. Utána meg lesz egy kis idejük arra hogy csiszolgassanak a magon. -
Oliverda
titán
Ha már az első 4 magos példányok is szinte lazán mennek majd 3 gigán, akkor nem lesz ott olyan nagy gond azzal a skálázhatósággal. Illetve ha megnézed akkor a Kentsfield-ek sem olyan jól húzhatóak mint a Conroe vagy Allandale magos társaik. Később meg kis finomítások után kiadnak egy újabb stepping-et, mint ahogy a Windsor esetében is tették (vagy Winchester --> Venice), és megy az majd még akár feljebb is szerintem.
-
VR6-Fan
veterán
-
törölt tag
Kérdés, hogy ezt képes lesz-e kihasználni a K8L, illetve szüksége lesz-e egyáltalán rá. A HTX és a socket-be pakolható coprocessorok szinte biztosan igénylik majd, de maga a CPU... Ami még többlet lesz, az a procik közti direct linkek száma, ez meg megint MP specifikus.
Persze négy mag már igényelheti a jelenleginél nagyobb sávszélt, de kettő nem biztosan.
Hogy melyik proci melyik foglalatban fog működni az már egy érdekes kérdés. Ha maga a HT3-0-s host a prociban nem lesz képes HT1.01 üzemmódban működni, akkor valóban nem fog menni az AM3-as proci AM2-es lapban. -
éN79
addikt
Azaz illeszkedni fog a kevesebb láb ellenére az am2 socketbe? Persze, ha kompatibilis lesz.
Ellenben a kisebb sávszél vajon mennyire lesz hátráltató tényező, hiszen jelenleg otthoni felhasználói szinten mindenre elés és sok is gyakorlatilag a mostani HT sávszélessége szerintem. -
dezz
nagyúr
''de mint tudjuk az órajel nem igazán döntő''
Na hát azért de. Csak nem önmagában, hanem az IPC-vel együtt (ez utóbbit ''felejtette el'' a vásárlók orrára kötni sokáig az Intel ugye). Tehát: valós teljesítmény = órajel * IPC. Hiába lenne magasabb a K8L/K10 IPC-je, mint a Core2-é, ha megállna ilyen 2.8GHz-en... De szerintem jóval többet is bírni fog.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- Revolut
- Formula-1
- Friss videón a RoboCop Rogue City - Unfinished Business
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Linux programok topic - (Milyen program, ami..? Linux verzió)
- Futás, futópályák
- Milyen program, ami...?
- Kuponkunyeráló
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Bitcoin miner Bitmain Antminer S9 S9I 13.5 - 14 Th 1250W eladó
- Samsung Galaxy Z Fold5 , 12/256 GB , Kártyafüggetlen
- Xiaomi Redmi A1 32 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest