Hirdetés
- Elképesztő robotok, kutyatelefon, Waymo, kártya méretű tracker... CES
- Turbo fokozatra kapcsolt a OnePlus
- Crackberry Kevin telefonja, óriási Dreame stand autóval a közepén - CES
- Áprilisban már szaggathatja a kínai aszfaltot a Xiaomi SU7 új verziója
- CES 2026: Új összehajtható 3 az 1-ben töltő az Ankertől
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco F7 – bajnokesélyes
- Azonnali mobilos kérdések órája
- One mobilszolgáltatások
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Yutani
nagyúr
válasz
stratova
üzenetére
A valódi magos procik (Phenom II, i5) ugyanúgy viselkednek, azaz 95% körüli a hatékonyságuk. Az i3-nak és i7-nek ugyanúgy 60% körüli az egy magra vetített hatékonysága. A modulos prociknak meg 80% körüli.
Innen példák:
FX-3850 @4820 MHz: 759 / 113 / 8 = 83,9 %
A10-6800K @4500 MHz: 351 / 105 / 4 = 83,6 %Phenom II 965 @4020 MHz:394 / 102 / 4 =96,6 %
i5 2500K @3300 MHz: 604 / 159 / 4 = 95 %
i3 2120 @3300 MHz: 282 / 113 / 4 = 62,4 %
i7 4770K @4100 MHz: 827 / 161 / 8 = 64,2 %
i7 5820K @4600 MHz: 1300 / 175 / 12 = 61,9 %Fontos, hogy OC eredmények legyenek, mert azoknál 99%-ban ki van kapcsolva a turbó. Mivel i5 OC eredmény nem volt, vettem egy alap 2500K-t, ami szerencsére szintén nem turbós mérés volt, mert akkor nem 95% hatékonyságot mutatna a képlet eredménye.
Tehát elmondható, hogy igaza volt az AMD-nek, amikor a CMT elvet követte, és jó is lett volna, ha az egyszálú teljesítmény nem lett volna a béka segge alatt. Csak egy kis összevetés IPC-re:
A10-6800K @4500 MHz: 105 ST pont
Phenom II 965 @4020 MHz:102 ST pont
i3 2120 @3300 MHz: 113 ST pont
-
stratova
veterán
válasz
Yutani
üzenetére
Ebbe az is bekavarhat (az FX topikban is számolgattunk hasonlót), hogy egy i7 esetében esetleg ha turbó nélkül is, de az egy szálas eredményt méri a 8 szálashoz, ahol ez az arány ki is jöhet. Viszont ha egy 4 magos azonos architektúrájú és órajelű i5-höz viszonyítod az i7-et már kisebb lehet a hatékonyág.
Szóval valószínű, hogy az általad kapott 60% a 4 mag 95%-a és a HT pl ~30%-os értékének átlagából adódik.4*0,95+4*0,3 = 5 -> 5/8 = 0,625 [62,5%]
-
Yutani
nagyúr
válasz
Oliverda
üzenetére
Azaz 1 szálhoz képest milyen hatékonysággal dolgozik több szálon. Ideális eseteben ez 100%, egy Phenom II-nél 95%, BDZ urachnál 80% körül jött ki, Intel HT-nál 60%. Persze figyelni kell arra, hogy az 1 szálas tesztbe ne kavarjon be a turbó órajel, mert az torzítja az eredményt.
-
oliba
őstag
válasz
Petykemano
üzenetére
Lassan újra elérik a Phenom II teljesítményét.

-
stratova
veterán
válasz
üzenetére
Szvsz R11.5 alatt igen, R15-ben talán nem. De R15-öt nem mért az asztaltárs, mert véleménye szerint lényegesen rosszabbul fekszik AMD-nek mint az R10 és R11.5.
Trinity 4.5 GHz-en (Multi)

Trinity 4.4 GHz-en (Single/Multi)

Egyébként érdekes kérdés, kollégám is Trinityt hajt FM2+ lapban.
-
törölt tag
válasz
Petykemano
üzenetére
Vajon mennyivel lehet gyorsabb/lassabb mint egy 5600k Trinity 4.5 GHz-en ?
Unlocked szorzóval biztos, hogy lecseréltem volna rá, az alaplap is FM2+ de így szerintem játékokban nem hozna előrelépést... -
stratova
veterán
válasz
stratova
üzenetére
vö
i3-4000M 2.4 GHz 37 W (20 EU IGP)
Cinebench R11.5 S/M: 1.08/2.62
Cinebench R15 S/M: 96/243FX-8800P 2.1-3.4 GHz 35 W (8 CU IGP)
Cinebench R11.5 S/M: 0.98/3.39
Cinebench R15 S/M: 84/282i5-4258U 2.4-2.9 GHz 28 W (40 EU IGP)
Cinebench R11.5 S/M: 1.27/3.15
Cinebench R15 S/M: 113/291Petykemano
Köszi az 1.11/3.96-os CB R 11.5 S/M érték nem rossz, de az R15 tényleg sántít, single még ok 82-84 (35 W) vs. 95 de multi még gyengébb is 277-282 (35 W) vs 255 ott valami nem kerek.
-
Petykemano
veterán
-
stratova
veterán
válasz
Petykemano
üzenetére
Kizárt dolog, mert nem tudom. Az a baj ezzel az eredménnyel, hogy nem vehető alapul, mert az AMD +40 IPC javulást emleget. De eközben a jobb skálázódású CMT-t HT váltja. Szóval fogalmam sincs.

Mindemellett i3-4350 valószínűleg még mindig komoly előnyre tesz szert X4 845-tel szemben egy szálon.Mobil példa (max)
FX-8800P 2.1-3.4 GHz
Cinebench R11.5 S/M: 0.88/2.45
Cinebench R15 S/M: 72/202
[R15 single alatt 2.4-3.4 multi alatt 2.2-2.5 GHz között ingázott]i5-4200U 1.6-2.6 GHz
Cinebench R11.5 S/M: 1.16/2.52
Cinebench R15 S/M: 102/232i5-4300U 1.9-2.9 GHz
Cinebench R11.5 S/M: 1.29/2.79
Cinebench R15 S/M: 110/258 -
stratova
veterán
válasz
Petykemano
üzenetére
Több szálon Haswell i3 környéke:
i3-4350 3.6GHz
CB R11.5: 3.94Athlon X4 845 3.5-3.8 GHz single channel DDR3 1600
CB R11.5: 3.96i3-4360 3.7GHz
CB R11.5: 4.04 -
Thrawn
félisten
Zen IPC = Broadwell IPC?

-
alabaro
csendes tag
válasz
Petykemano
üzenetére
Köszönöm.

ezt nem értem:
'- Szerintük az architektúra jó, a nagy kérdés, hogy milyen $ késleltetéseket tud elérni az AMD.'Izgulok hogy mi sül ki ebből, és én is a Haswell szintre tippelem a teljesítményét.
(#15980) leviske:
A proci kupakolásnál szerintem nem lesz forrasztás, ez csak a Godavari sajátja hogy jobban felülmúlja a leggyorsabb Kaveri procit (túl kicsi volt fejlődés, még a forrasztással is) szerintem. Ja, és tényleg drágább. -
Petykemano
veterán
-
leviske
veterán
válasz
Oliverda
üzenetére
De 1 lapka által nyújtott sávszélesség nem elég nagy mértékben haladja meg az Intel-féle eDRAM sávszélességét, nem? (Vagyis nekem úgy rémlik, hogy az Intel megoldása valahol 70-100GB/s környékén van, míg egy HBM1 stack 100-150GB/s.) Ráadásul a Kaby csúcs megoldása elvileg 2 eDRAM lapkával jön. A HBM2-vel biztosítottabb lenne a sávszélességelőny és a Hynix-nek sem kellene csak az AMD miatt a HBM1 stack gyártást is fenntartani a HBM2 mellett.
Gondolom a Bristol hivatalos DDR4 támogatása megáll majd 2400MHz-en, ahogy a Carrizo is és az sem lepne meg, ha ezen a Summit sem lépne túl, de ettől még nem hivatalosan bírhatja a memóriavezérlő a magasabb órajeleket is. Elvégre a Kaveri is megbirkózik a 2666MHz-es DDR3 memóriákkal, pedig hivatalosan nem támogatott. Mindenesetre a lényeg nem feltétlen ez volt. Az A10-6700-ról akár a Kaveri is jelenthetne fps duplázást 2400MHz-es memóriák mellett is, ahogy valószínűleg a Bristol is.
MÁS: Azt esetleg lehet tudni, hogy a Godavari-nál bevezetett kupak-forrasztást tovább vitte-e az AMD a Carrizo-ban, illetve várható-e a Bristol és Summit esetén is, vagy sanszos, hogy annyival drágább megoldás, hogy maradnak a pasztázásnál?
-
F34R
nagyúr
válasz
UnSkilleD
üzenetére
Neked az a konfigod van ami az adatlapon szerepel?
Egy hasonlom van itthon a sarokba lerakva backup gepnek.Kivancsi leszek ezekre a pletykakra, es remenykedek hogy ujra felkap az AMD.
Nekem tavoli meg a 2017-es datum nagyon, elobb ugye jon az AM4-s foglalatba szant nagyagyujuk, ebbol sokmindent le lehet majd szurni. -
UnSkilleD
senior tag
válasz
Petykemano
üzenetére
haswell szerintem elérhető, és ha az megvan akkor már nem lesz semmi gond az amdvel, skylake 5-6%-al gyorsabb csak mint a haswell, kaby lake valszeg semmit nem hoz, majd talán a cannonlake de az még messze van nagyon
-
Petykemano
veterán
válasz
alabaro
üzenetére
Találgatás.
Senki nem tud semmit, mindenki a GCC patchből sejt valamit és az AMD által hirdedett "az excavatortól gyártástechnológától függetlenül 40%-kal magasabb IPC" kijelentésből indul ki, számolgat.
Én egyébként looncraz, dresdenboy, valamint The Stilt és juanrga okfejtéseit szoktam érdeklődéssel nyomonkövetni.
Előbbi kettő képviseli a nem légbőlkapott találgatók optimista részét
- készpénznek veszik, hogy a 40% IPC növekményt és így úgy gondolják, hogy a zen a haswell-lel vetekedhet.
- A looncraz nevű ürge például azzal a magabiztossággal áll ki emellett, hogy ő amikor elkezdtek információk szivárogni a bulldozerről, akkor már sejtette, hogy nem lesz jó, ellenben a zenről a jelenlegi információk alapján inkább azt nem teljesen érti, hogy hogyhogy "csak" 40%.
- frekvencia tekintetében elérhetőnek gondolják a 4Ghz-et.
- Szerintük az architektúra jó, a nagy kérdés, hogy milyen $ késleltetéseket tud elérni az AMD.- A pesszimista oldal szerint a 40% lehet, hogy csak marketing, akár az is lehet, hogy a 40%-ban benne van az SMT-t is. És legjobb esetben is Ivy Bridge ipc-t ér el a zen.
- Valamint az is nagyon kérdéses, hogy a kiválasztott elsősorban mobilra optimalizált gyártástechnológián milyen frekvenciákat fog tudni elérni. Szerintük jó esetben 3,5Ghz-en fog turbózni.Ez persze egyelőre mind csak találgatás, ilyen-olyan részinformációkra alapozott intuíció.
-
alabaro
csendes tag
-
Thrawn
félisten
-
Oliverda
félisten
válasz
leviske
üzenetére
"A HBM1 is minimum 4GB-ot jelentene elvileg, ha a sávszélességet meg akarják tartani."
Nem tudom hogy jött ki a 4 GB. Egy chipnél többet nem raknak ~1024 végrehajtó mellé, nem csak felesleges, de költséges is lenne. Egy lapka pedig 1 GB-ot jelentene.
"Ha a Bristol bírni fogja a 4GHz környéki DDR4-eket is, akkor eleve szerintem azonos fogyasztás mellett már ez is duplázhatja az fps számod."
Kár hogy sehol sincs 4 GHz-es DDR4, szabványban meg pláne.
-
leviske
veterán
válasz
SSJPiotr
üzenetére
Korábban volt róla szó, hogy a Hynix 4GB-os csomagokban dolgozik jelenleg és ezért fognak a HBM2-s videokártyák eleinte 16GB VRAM társaságában érkezni. A HBM1 is minimum 4GB-ot jelentene elvileg, ha a sávszélességet meg akarják tartani. Ezért nem értettem egyet Oliverdával a korábbi hozzászólásokban. A professzionális piacra valószínűleg sok memóriával fog jönni a HBM-es Raven, de kétlem, hogy desktopra jönne Broadwell-H EDRAM-jának mintájára kis méretű, L4-ként használható HBM-el ellátott processzor. Látni kell, hogy a cég az alap termékek kiadásával is szenved. Nem hiszem, hogy van keret ennyiféle variáns fejlesztésére. Ha a Bristol bírni fogja a 4GHz környéki DDR4-eket is, akkor eleve szerintem azonos fogyasztás mellett már ez is duplázhatja az fps számod. A töltési idők meg inkább a tároló sebességén múlnak, nem?
Ha "jóslásba" kéne bocsátkozni, akkor szerintem a Raven-ből valamikor 2017 tavaszán/nyarán lesz valami, 2017 telén pedig jön egy 8 magos csúcsprocesszor HBM-el desktopra, illetve a Raven HBM-es verziója a notebook csúcskategóriába és a professzionális piacra FirePro címkével. Ha ezt a cég képes meglépni, már az is hatalmas teljesítmény és lehet bizakodva nézni 2018/19 felé, amikorra már reális esélye lesz a mainstream-ben is a HBM-nek.
(#15961) Fücsök007: Az AMD is csak BGA-t kínál a Trinity óta a mobil piacra. Ráadásul feltételezhető, hogy ez az FP5-ös Raven-től még értelmet is fog nyerni. Kétlem, hogy jönne AM4-es variáns.
-
válasz
SSJPiotr
üzenetére
Szerintem elég nehéz jósolni egy évvel előre.

A proci résznek érezhetően kellene javulnia. Ha lesz HBM az APU mellé, akkor az sokat lendíthet a játékteljesítményen, szóval benne van a pakliban valami hasonló. Arra viszont számíts, hogy ha ekkorát ugranak, annak meg fogják kérni az árát is. (függően persze a konkurencia árához és teljesítményéhez képest) -
SSJPiotr
csendes tag
Jövőre tervezek ZENes APUra váltani a mostani 6700asról. Egy 4-8 ZEN maggal, polaris 'GPUval' meg 1-2 GB HBM memóriával megáldott változat reményeim szerint ugyanekkora TDP mellet produkál majd 2x annyi vagy több fps-t valamint sokkal rövidebb töltési időket. Szerintetek ez csak hiú ábránd vagy lehetséges?
-
Fücsök007
őstag
Mióta nincs Intel oldalon csak BGA foglalatos mobil proci, azóta megnőtt az igény az asztali foglalatos gépekre. Persze ezt a felső és csúcskategóriás notik régebbi eladásaihoz mérve értem, nem a milliószámra eladott dzsunka notikhoz képest.
Egyébként ha kellően erős lesz a Zen vonal, akkor lehet rá esély szerintem. De a mobil foglalatos változat is jó lehet, de erről még nem lehet semmit sem tudni.
Egy bivaly APU-val szerelt notival jól járna az AMD is.
Már Inteléknél is számolnak a közeljövőben egy-két 100W-os APU piacra dobásával, erre egy mobil foglalat nem lesz elég, BGA only megoldást pedig AMD-nél nem engedhetnek meg maguknak. -
FireKeeper
nagyúr
válasz
Yutani
üzenetére
elég durva hogy mennyire lecsökkent a passzív alkatrészek (ellenállások, kondik) száma az alaplapokon pár év alatt... az én 5-6 éves giga lapom még tele van SMD-kkel, ezen meg szinte alig van, tisztán látszik hogy ugyanezt a funkcionalitást (persze kevesebb bővítési lehetőséggel) simán meg tudnák csinálni sokkal kompaktabb méretben is, csak köti őket az ATX méret.
kíváncsi leszek ennek aztán mennyire lesz piaca. én már kb 3 éve mondom hogy az AM3 és + halott foglalat.
-
Yutani
nagyúr
Gigabyte is most jött ki új AM3+ alaplapokkal.
Egyrészt megértem, hogy ezt a vonalat is életben akarja tartani az AMD még egy ideig, de hogy az alaplap gyártók új termékeket fejlesszenek egy marginális piacra...? Ez valahogy nem áll össze.
Persze lehet contheot gyártani, hogy biztos jönnek új 14nm CPU-k AM3+-ra, de ha jönnek is, max finomhangolt Piledriverek 32nm-en. Az AMD nem pazarolhat erőforrást die shrinkre, most minden az AM4 és a bele érkező APU-k és CPU-k körül forog.
-
leviske
veterán
A Bristol kapcsán a márciusi megjelenés még reális? Csak mert lassan február végén járunk és AM4-as lapokról még kósza hírek sincsenek. Vagy a CeBIT előtt ne is várjon senki semmilyen infót a platformmal kapcsolatban?
-
Oliverda
félisten
-
leviske
veterán
válasz
Oliverda
üzenetére
"Honnan az infó, hogy célzottan a professzionális piacra jön ilyen?"
Ezen az látszik, hogy a nagyobbik verzió egyértelműen a FirePro piacra evez. Ezen pedig az, hogy a Toronto-t követő APU-ra már HPC APU-ként hivatkoznak, miközben sanszos, hogy a mostrum és a Carrizo alapú megoldás közé be fog ékelődni a Raven.
"Mennyibe fog kerülni egy darab kis kapacitású lapka alkalmazása cirka 15 hónap múlva?"
Az 5 hónap múlva érkező és azt követően legalább 1 évig piacon lévő (összesen 17 hónap
) Radeonok esetében az AMD azt nyilatkozta, hogy csak a felsőkategóriás termékekre éri meg nekik HBM2-t szerelni. Szóval én kétségbe vonnám annak a lehetőségét, hogy 15 hónapon belül drámaian zuhanjon a HBM2 ára. Pláne, ha esetleg egy AM4 tokozású processzorról beszélünk BGA helyett.Azt esetleg eltudom képzelni, hogy a mobil piacon is bevetnének egy HBM-es APU-t, de valószínűleg egy olyan termék se a $600-os notik piacát célozná meg.
-
Oliverda
félisten
válasz
leviske
üzenetére
"Abból, hogy vélhetőleg lesz a professzionális piacra HBM-es verziója a Raven-nek"
Honnan az infó, hogy célzottan a professzionális piacra jön ilyen?
"Szerintem akármennyire is jó lesz a Zen, a HBM által indokolt árazást a Raven nem hiszem, hogy kitudná szolgálni teljesítményben."
Mennyibe fog kerülni egy darab kis kapacitású lapka alkalmazása cirka 15 hónap múlva?
-
Amiatt gondoltam csak rá, mert szükségem lenne nagyobb teljesítményre. Van egy folyamat, amit masszívan párhuzamosítani szeretnék, ehhez legalább egy virtuális gépnek kell futnia a vason alapból, ami mellett méréseket szeretnék végezni 4-8-12 szálú feldolgozás esetén, sajnos előre nem tudom megmondani, lehet, hogy még több is beleférne. Ehhez lenne jó egy 8320e szerintem, a tesztelések idejére meg lehet húzni mondjuk 4.5GHz-re, amúgy meg teljesen mindegy nekem, hogy mennyin ketyeg. Max. 20-40e forintot "buknék" szerintem a cserén, az meg igazából belefér. Miután a folyamat elég egyszerű, db kapcsolat létrehozás, adatlekérés, formázott report generálás, pdf generálás ezért nem hiszem, hogy az fx gyengébb fpu-ja bármi gondot jelentene mondjuk egy jóval drágább i7-hez képest.
-
Fiery
veterán
válasz
VirsLee
üzenetére
Rovidtavon nem. Hosszutavon, a Zen alapu CPU (Summit Ridge) es APU (Raven Ridge) mas teszta persze.
En most egy 7870K-t semmikepp nem cserelnek le egy Visherara. Buksz egy halom penzt a cseren, es az egyik zsakutca platformrol a masik zsakutca platformra valtasz -- ennek szerintem semmi ertelme.
-
-
leviske
veterán
válasz
VirsLee
üzenetére
Mármint most tavasszal? A Bristol elvileg nem lesz túl combos, még akkor se lett volna értelme rá váltani, ha 14nm FinFET-en jött volna végül. Hosszabb távon viszont jön a Summit Ridge, ami remélhetőleg jóval erősebb lesz, mint a 7870K, illetve - ha az még AM4-be jön - akkor a Raven Ridge említhető.
-
válasz
Bratilla95
üzenetére
Én szeretnék 8 magosra váltani itthon, de a tavasz még szerintem megvárom. Nem tudom, hogy jön-e valami 6-8 excavator magos proci esetleg. 4 magost már jelentettek be.
-
válasz
Yutani
üzenetére
Nem értek teljesen egyet a mondandóddal. Maradjunk annyiban, ha valaki nem akarja erőforrás igényes munkára használni a gépét, akkor a szálankénti teljesítmény az i5 javára billenti a mérleget. Ellenben, ha olyan úri huncutságokkal dolgozol, mint pl. Cinebench, 3ds Max, esetleg némi WinRAR, 7-zip, Adobe After Effects, Premiere ProCC, Sony Vegas vagy ilyenek, akkor ott elvéreznek a 4 szálas megoldások.
Ha játszol, akkor tényleg lehet problémád az egyszálú teljesítménnyel, én azonban jelenleg munkahelyemen az i5 összesen 4 rendelkezésre álló magjával szívok. Tudod 250e pdf-t időre legenerálni, titkosítani, összefűzni sajnos kevés a 4 szál
Persze ettől még lehet isteníteni az egyszálas teljesítményét az i5-nek, de azért ne képzeljük róla azt, hogy az mindent megold..
) -
Yutani
nagyúr
válasz
Bratilla95
üzenetére
Azt reméljük, a Zen kiküszöböli a csorbát és felzárkózik IPC-ben. A GPU része egyelőre nem izgat, majd ha elérhető árú HBM-es APU érkezik, talán akkor.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Bratilla95
üzenetére
A gyengeség relatív, igazad van. Csak éppen a gyengeséget jelenleg az egy szálú teljesítmény határozza meg, tehát az i5 nem gyenge az i7-hez képest, de az FX igen.
-
-
leviske
veterán
válasz
Malibutomi
üzenetére
Meglepne, ha egy HBM-es termék "jó áron" lenne kapható. Nem véletle jelezték már a Polaris-ok kapcsán is, hogy csak a csúcs termékeken éri meg a cégnek anyagilag és ezért csak a paletta két legerősebb tagja kapja majd meg.
(#15933) Oliverda: Abból, hogy vélhetőleg lesz a professzionális piacra HBM-es verziója a Raven-nek, még nem következik feltétlenül az, hogy desktopon is lesz ilyen. Szerintem akármennyire is jó lesz a Zen, a HBM által indokolt árazást a Raven nem hiszem, hogy kitudná szolgálni teljesítményben. Elvégre a roadmap-ek alapján a lapkának alapból a Bristol helyét kell betöltenie a Summit Ridge alatt.
Nekem reálisabbnak tűnik annak a lehetősége, hogy a Skylake-E ellenfelének szánt cucc kap először desktopon HBM-et, 400-1000 dolcsis árcédulával egyetemben.
-
-
Fiery
veterán
válasz
Oliverda
üzenetére
"Ez egy szerver APU lesz HPC-be. Szerintem desktopra le sem hozzák, nem lenne sok értelme"
Persze, ezt en is tudom. De az AMD le tudja hozni a desktopra, ha jo aron tudja gyartani es lesz ra valos piaci igeny. Mindkettore "nem" lesz szerintem a valasz, de attol me'g az elmeleti lehetoseg meglesz

-
Ruuwa
tag
válasz
hugo chávez
üzenetére
Néhány hónappal később, ahogy gyűlnek a hibás lapkák, kiadhatnak egy 6-8-10 magos l, csökkentett CU számmal és TDPvel, de még HBM-mel szerelt lapkát ami eljuthat workstationokbe. Gondolüm van/lesz selejt bőven, amit ha lehet el szeretnének adni.
-
hugo chávez
aktív tag
válasz
Malibutomi
üzenetére
"Azzal mar nem is veszes, de a socket elbir ennyit?"
Ha a fogyasztás szempontjából érted, miért ne bírna, ha úgy tervezik? Ha jól rémlik, az IBM POWER 7-nek is 250 watt volt a TDP-je. És már az IBM gyártástechnológiája is a GloFo-é.
(#15925) Oliverda:
"Ez egy szerver APU lesz HPC-be. Szerintem desktopra le sem hozzák, nem lenne sok értelme."
Szerintem sem. De ha lehoznák (akár csak workstation-be), akkor is 1000+ dolláros cucc lesz.
-
leviske
veterán
válasz
Malibutomi
üzenetére
HBM nélkül szerintem nincs sok értelme 7870/7950 erejű IGP-t pakolni egy APU-ba, DCC ide vagy oda. Szerintem desktopra a Raven meg fog állni a Bonaire szintjénél és az már szép eredmény lesz, ha azt a DDR4+DCC kombóval képesek lesznek sávszélesség tekintetében kiszolgálni. Pláne, hogy ahhoz túl kéne ugrani a 2133MHz-en a hivatalos támogatás tekintetében, nem is kicsivel.
-
Oliverda
félisten
válasz
Petykemano
üzenetére
Kár hogy ennek semmi köze a Raven Ridge-hez.
Fiery: Ez egy szerver APU lesz HPC-be. Szerintem desktopra le sem hozzák, nem lenne sok értelme.
-
Fiery
veterán
válasz
Petykemano
üzenetére
A Raven Ridge kapcsan 16 CU a realis forgatokonyv, a szukebb TDP keret miatt. De ott is problema lesz a GPU memoriaval valo "etetese", legalabbis a hagyomanyos keretek kozott (ami a Dual Channel DDR4).
-
Fiery
veterán
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Abszolut, miert ne latnek? Nem nagy kunszt egy ilyen procit megcsinalni. Mint ahogy az 5 GHz-es CPU sem volt nagy cucc, csak a TDP keretet kellett brutalisan kitolni. Ez az APU is errol szol: ha elengeded a TDP-t, mindjart uj es izgalmas lehetosegek merulnek fel. Az AMD pedig mar evek ota LEGO-szeru epitokockakat hasznal a CPU es APU-knal. Azaz, nem hatalmas melo egy meglevo, pl. 4 magos Zen + 8 CU-s GCN3 iGPU kombot felskalazniuk 16 magos Zen + 64 CU-s GCN3 iGPU-ra, ha a platform dizajn azt kivanja meg. Az egyeduli kihivas a memoria (MCDRAM vagy HBM2) lesz, de a Fiji es az idei high-end Polaris dGPU-k utan abban mar elvileg elegendo jartassagot kell hogy szerezzen az AMD.
Az egyetlen bokkeno az ar lesz. Kizartnak tartom, hogy olyan aron piacra tudna kerulni egy ilyen monstre APU, hogy megerje miatta kidobni a HD7970-et.
-
Petykemano
veterán
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Én meglepődnék, ha hirtelen nagy ugrással 512-ről 2048 shaderrel jönne 2017-Ben a raven ridge a konzumer piacra.
De szerintem azt kell figyelni, az intel mivel jön ki igp tekúntetében 2017-Ben. -
Fiery
veterán
válasz
Valdez
üzenetére
"Mindenesetre ez túl szépen hangzik."
Dehogy tul szep. Ha 28 nanon ki lehet hozni 250 Wattbol 2048 GPU shadert, onboard memoriaval egyutt, akkor miert ne lehetne 14 nanon megcsinalni ugyanazt?
Persze tudom en, hogy egy APU-nal a teljes TDP keretbe bele kell(ene) szamolni az x86 magokat es az egyeb sallangokat (pl. uncore) is, de mar a mostani APU-knal sem all rendelkezesre a teljes TDP keret mindket egysegnek, egyszerre. Vagy ez kapja meg, vagy az, vagy osztoznak. Mindenesetre egy lightos CPU workload mellett eleg szepet tudna szakitani egy ilyen iGPU-s APU... -
Valdez
őstag
válasz
Malibutomi
üzenetére
7970-nél mindenképp gyorsabb lesz 2048 sp, és a legújabb gcn iterációval (7970 csak gcn 1.0 volt), és egy rakás sávszélességgel. Persze a core clock is fontos.
Mindenesetre ez túl szépen hangzik. -
Malibutomi
nagyúr
válasz
hugo chávez
üzenetére
Durva ez a ~2000 core polaris benne akkor kb 7970 tudasu gpu lenne.
Azzal mar nem is veszes, de a socket elbir ennyit? -
hugo chávez
aktív tag
válasz
Malibutomi
üzenetére
250 wattos TDP mellett lehet is az.

-
Malibutomi
nagyúr
válasz
hugo chávez
üzenetére
Ez az APU egy szornyetegnek hangzik.
-
hugo chávez
aktív tag
válasz
Goose-T
üzenetére
Kicsit részletesebben a hipotetikus 16 magos APU-ról:
AMD ZEN CPU and APU Specs Confirmed? -
lee56
őstag
válasz
Yutani
üzenetére
14 nm-es, 32 magos CPU-t 8-csatornás DDR4-el? Ha jó áron adod, még akár érdekelne is..
De tényleg, nem is lenne már rossz ha valaki még beszállna erre a piacra, Intelnek túlságosan is kényelmes ez a kétszereplős kvázi-monopolhelyzet, amit kialakított magának az évek során, így vagy úgy.. -
Petykemano
veterán
-
Goose-T
veterán
AMD is also rumored to be readying high-end 16-core desktop chips with seriously powerful integrated GPUs as well but we’re probably better off waiting until we get closer to Q4 this year, when Zen is expected to hit, rather than speculating much further. AMD is also now readying their Opteron A1100 family based on ARM core technology with integrated 10Gb Ethernet, for server and data center applications as well.
16 magos asztali verzió erős IGP-vel? Ez eddig nem vót!
Ha az is MCM lesz, akkor 4 csatornás lesz a memóriavezérlője, és ott már lesz sávszélesség is az IGP-nek. -
hugo chávez
aktív tag
Valószínűleg ugyanaz a nem angol anyanyelvű (a neve alapján román lehet, bár nem néztem utána) srác állította össze a doksit, aki megtartotta a prezentációt is és csak simán elírta, vagyis nem a leggyakrabban használt kifejezést használta itt. Azt meg régóta lehet "tudni", hogy a Zen magjai SMT-képesek lesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- CES 2026: ténylegesen megoldotta a leégő tápkonnektorok gondját a Cooler Master
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Vicces képek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Poco F7 – bajnokesélyes
- OLED monitor topic
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Formula-1
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6750 XT 12GB Zalman T4 Plus GIGABYTE 750W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4240
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 550W
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

az volt az első általam összerakott gépem és gondoltam bennhagyom

Egy bivaly APU-val szerelt notival jól járna az AMD is.
) Radeonok esetében az AMD azt nyilatkozta, hogy csak a felsőkategóriás termékekre éri meg nekik HBM2-t szerelni. Szóval én kétségbe vonnám annak a lehetőségét, hogy 15 hónapon belül drámaian zuhanjon a HBM2 ára. Pláne, ha esetleg egy AM4 tokozású processzorról beszélünk BGA helyett.

)