Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Két új Poco C-széria mobil érkezett
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Nemzetközi vizekre evezett a Realme GT 7 és GT 7T
- Apple iPhone 17 - alap
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
-
Mobilarena
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dezz
nagyúr
Ja, meg hát itt vannak ezek: [link] [link]
Első alatt a szöveg: "Architecture development of AMD CPU that we had planned before"
Második alatt: "Architecture development of AMD CPU current"Persze ez sem hivatalos, de láthatod, hogy kvázi mindenki "így van/volt vele".
Attól tartok, nem jókedvében hozta be az AMD a Richlandet és nem hozza ki még idén a Kaverit.
[ Módosította: radi8tor ]
-
dezz
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Úgy is elfértek volna, ha a Kabini van elől - ha eredetileg is ilyen sorrendben tervezték volna a megjelenést.
(#12598) Oliverda: A bal oldali éleik helyzete nem feltétlen indikatív. De a sorrend már egy másik dolog. Ez mégiscsak egy roadmap, nem egy faliújság.
Esetleg olvasd el a szöveget is.
Ő is azt írja, hogy a Richland a Kaveri helyére jött be, említi a GF gyártási nehézségeit, stb. -
Oliverda
félisten
Én is látom hogy melyik hol van, de mégsem jelent semmit, mert ha számítania bármit is az elhelyezés, akkor a Kabini nem jelent volna meg idén májusban.
Nem tudom pontosan, hogy mit nézzek Goto anyagai között, de a diákat ismerem. A lényeg hogy szó sem volt 2013 első feléről, ergo minden ilyen jellegű elvárás valamilyen fantazmagórián alapszik.
A Kaveri 2.0 alatt pedig kb. 100 dolog húzódhat. Persze ebbe is bele lehet magyarázni még a csillagos eget is, de még az is lehet, hogy olyan pofon egyszerű magyarázata van, miszerint az első verzió 32 nm-es, míg a 2.0 már 28 nm-es. Az viszont majdnem biztos, hogy a Kaveri után a Carrizo jön.
TESCO-Zsömle: Épp nekem is ez jutott az eszembe.

hugo chávez: Köszi
-
dezz
nagyúr
válasz
Oliverda
üzenetére
Hivatalosan nem ajánlottak semmit, de azért mégiscsak a
Kavari[
véletlen elírás volt, tényleg] Kaveri van ott a Kabini előtt, nem pedig fordítva. Ez azért általában jelent valamit.
Mindenesetre, nagyon sokan gondolták úgy, hogy 2013H1-ben jön.Hiroshige Goto (PC Watch) sem egy pletykagép, de ő is elég érdekes dolgokat ír (tűzközelből): [link] Googlish
Meg ott van a Wichita és a Krishna esete, amiket "állítólag" (nagyon valószínű) szintég a GF 28nm-es nehézségei miatt kaszáltak el (utódjaikat a TSMC gyártja).
Apropó, időközben volt egy olyan roadmap is, amin eleve nem is szerepelt már a Kaveri: [link]Persze, hivatalosan minden szép és jó.

Az a bizonyos mérnök mindenesetre jó ideje kvázi hivatalosan a Kaveri 2.0-án dolgozik. Csak az a kérdés, ez most jön vagy a következőre.
-
Oliverda
félisten
Az a roadmap továbbra is csak annyit közöl, hogy 2013. Szerintem csak te próbálod meg beleszuggerálni azt a dátumot amit valójában sosem ígértek. A roadmaped illetve a logikád alapján a Kabini-nek valamikor mostanában kellene megjelenni, amivel szemben már májusban, azaz az első félévben megjelent.
A Charlie Demerjian-tól idézést pedig remélem csak viccnek szántad, bár Anton Shilov is megérne egy misét

A makacs tények: sosem látott senki olyan roadmapet, amelyen konkrétan az első félévre ígértek volna Kaveri kódnevű terméket, és az AMD még csak nem is mondott ilyesmit sehol. Ezen pedig sem egy fake die shot sem pedig egy közismerten igen nagy képzelőerővel rendelkező félnótás félmondata sem változtat.
-
Oliverda
félisten
válasz
hugo chávez
üzenetére
A Richland gyakorlatilag egy magasabb órajelen üzemelő Trinity, még a stepping is egyezik. Tisztán marketing okok miatt kapott más kódnevet és számozást. Akár A10-5900K néven is kiadhatták volna, sőt inkább az illett volna hozzá, mert semmi újat nem hozott. Az pedig szvsz elég egyértelmű, hogy idővel miért adnak ki magasabb órajelű variánsokat ugyanabból a lapkából. Az Intel sem azért dobta piacra az i7-3970X-et, mert bármi is veszélyeztette volna a i7-3960X-et.
A 8970M-mel szerelt MSI gépről hol található olyan teszt ami ezt kimutatja?
-
dezz
nagyúr
válasz
Oliverda
üzenetére
Azért az a roadmap sokkal inkább 2013 elejét sugallja, mint 2014 elejét, nemde? De ha más nem, a Kabini elé van téve, nem utána. Richlandból meg egy pixelnyi sincs.

Aztán, 2012 végefelé ilyen hírek jöttek:
AMD’s Roadmap Slide Does Not Predict Steamroller Cores in 2013."AMD has reportedly cancelled its code-named Kaveri chip with x86 Steamroller processing cores and will substiture it with code-named Richland accelerated processing unit with Piledriver x86 cores."
AMD’s Steamroller High-Performance Core Slips to 2014, Excavator May Face Delays
"Originally, Steamroller-based accelerated processing units and then central processing units were meant to be made using 28nm process technology at Globalfoundries (even though AMD never confirmed that officially). However, according to PC Watch web-site, there were issues with test APUs made at 28nm node, which was a reason why AMD decided to terminate exclusivity agreement with Globalfoundries so that to gain ability to choose the right partner for high-end APUs and CPUs. Nonetheless, since Steamroller designs are already tied to Globalfoundries 28nm fabrication process, the release dates of the formers depend on the ramp up and yields of the latter."
AMD’s Kaveri APU slips again, 2014 now
"It looks like the ever slipping AMD Kaveri chip just got another year to ripen on the proverbial vine. Unfortunately for the enthusiast, that year happens to be 2013, not 2012.",
"What was meant to ship about now became a 1H/2013 product, and as early as last July, SemiAccurate moles were bringing up the dreaded R word.",
"That said, it was unquestionably not a 1H/2013 product at that time, the ‘Richland’ update to Trinity had already taken it’s place.",
"More recently, SemiAccurate’s moles have come back and said that Kaveri has slipped yet again to 2014 if it is still alive. Big if. That would put the chip 18 months late best case, and then you have to ask yourself why not just skip it?"Na hát ezért gondolják sokan, hogy ami jön, az már valójában a Kaveri 2.0.
-
hugo chávez
aktív tag
válasz
Oliverda
üzenetére
Nyilván nem azért csúsztatják azt sem, mert amúgy minden rendben és teljesen elégedettek mondjuk az A10-es vonal Richlandjeinek konkurenciával szemben nyújtott teljesítményével... MSI gamer notik pl. amik durván CPU limitesek a HD 8970m dedikált gpu mellett. Jó, nem nagy szegmens, de akkor is, ha az AMD itt sem (és a játékok, illetve a hardvereik játékokban nyújtott teljesítménye azért elég fontos a cégnek, ha jól tévedek) képes beérni az Intelt és a saját gpu-ját nem "hajtja" ki a cpu-ja, az picit gáz. Szóval ha nem is konkrétan arról van szó, de a helyzet értékeléséhez azért szerintem némileg van köze.

Mivel az AMD gőzerővel próbálja nyomni a HSA-t és érdeke, hogy a minél "kompatibilisebb" architektúra a lehető leghamarabb piacon legyen és ugye a Richland meg nem szerepelt egy korai roadmapen sem, amiken a Kaveri igen, ezért nekem úgy tűnik, hogy egy viszonylag hirtelen döntés eredménye, aminek oka pedig simán elképzelhető, hogy részben, vagy egészen az, hogy a Kaveri nem készült el akkorra, amikorra szerették volna.
-
Oliverda
félisten
válasz
hugo chávez
üzenetére
Nem konkrétan a mobil vonalról beszélünk.
A Richland szinte alig igényelt valamilyen fejlesztést, és mivel sikerült vele befogni az i3-at, így érthető hogy nem hagyták ki. Szó sincs vészforgatókönyvről, éppen olyan húzás volt mint az NV GTX 700-as frissítése.
-
hugo chávez
aktív tag
válasz
Oliverda
üzenetére
Na de pl. a mobil vonal már több, mint valószínű, hogy csúszik, még a roadmaphez képest is...
(#12585) dezz:
Nekem is úgy rémlik. De most nem találok egy olyan roadmapet sem, amin az lenne konkrétan, hogy 2013 H1. Szerintem ez csak valószínűleg valami hírben, vagy kommentben lehetett, aztán, mivel várjuk már, de nagyon, hát tényként kezeltük.
A Richland viszont egyértelműen nem volt semelyik korai roadmapen sem, de talán ezért is nem adtak meg konkrét időpontot a Kaverire, mert sejtették, hogy nem lesz sima ügy és a Richland egyfajta nem publikus vészforgatókönyv volt, amit aztán (sajnos) szükséges lett alkalmazni... -
dezz
nagyúr
válasz
hugo chávez
üzenetére
Először még úgy volt, hogy első felében. Amikor megjelent a Richland a roadmapokon, akkor lett hátrébb téve a Kaveri. Elég nyílvánvalóan éppen azért jöbb be a Richland, mert a Kaverit nem tudták időben elkezdeni gyártani. (Talán még most sem kezdődött el a gyártása.)
-
Oliverda
félisten
-
dezz
nagyúr
válasz
Oliverda
üzenetére
Neked az előző képen úgy tűnik, hogy a Kaveri a Kabini utánra, 2013 végére van időzítve? Amit ide most betettél, az kb. 1 hónappal ezelőtti ütemterv, és mint tudjuk, időközben sokminden változott. Pl. A Kaveri helyett a Richland jött...
(#12578): Jó ideje, de a tavalyi 2. félévben végig arról volt szó, hogy 2013H1-ben jön.
(#12580): Az általam betett kép hivatalos volt.
(#12577) lee56: Az semmiképpen sem "eredetileg".
-
Oliverda
félisten
Ilyenre sem emlékszem, de ha volt hasonló időpont, akkor arról kellene legyen hír valahol.
2013 második fele, illetve "late 2013" volt megcélozva már elég régóta. Azt pedig hogy pontosan mikor és milyen formában jelenik meg, továbbra sem lehet pontosan tudni. Akkor beszélhetnénk fél éves késésről, ha az első darabok csak valamikor május környékén válnának elérhetővé. A legutolsó hírek szerint a negyedik negyedévben elkezdődik a szállítás, így hacsak nem találnak valami végzetes hibát, ami miatt az egészet vissza kellene hívni, akkor az év legelején elérhető lesz.
-
Oliverda
félisten
Hogyan, mi alapján beszélhetünk fél éves késéről?
Megkerestem a fenti roadmaphez tartozó szöveget:
"A 2013-as évben is számos újdonság érkezik, de részleteket még nem tudni. Ami biztos, hogy a Comal platformot az Indus váltja, amely a Kaveri APU-t kínálja majd, a Bolton kódnevű vezérlőhíd mellé. A processzor esetében a Steamroller modulok lesznek alkalmazva, mely előreláthatólag a Piledriver továbbfejlesztése, de ennél többet nem lehet tudni róla. Az IGP várhatóan új generációs lesz, a memóriavezérlő pedig továbbra is a DDR3-as lapkákat támogatja. "

Nem tudom, hogy jött ki az a fél év, de ha a korábban szóba került novemberi dátummal kalkulálunk, akkor eredetileg márciusban kellett volna megjelenjen, de én ilyesmiről még csak vad pletykákat sem olvastam soha.
-
lee56
őstag
válasz
Oliverda
üzenetére
Mondjuk ha ez igaz hogy a fogyasztás így le tudták csökkenteni a 4magosok között (ugye az lesz ott még a top APU kategória), és vélhetőleg azért nem gyengébb össz-CPU teljesítmény mellett, akkor akár a több modul is beleférhetne a keretbe. Kérdés persze hogy mennyire érné meg végül, a nagyobb chipek gyártása végett. Ha 8 nem is, de egy 6-magos APU, akkor még akár életképes is lehetne, Excavátorral.
-
leviske
veterán
Az SB-E és IB-E a szerverpiachoz van kötve legjobb tudomásom szerint és esélyes, hogy desktopon kb ennek megfelelő is a részesedésük.
Már az is egy szép lépés lenne, ha a LGA1050-es termékvonallal képesek volnának nyers erőben felvenni a versenyt. Bár én még erre se látok feltétlenül komoly esélyt. Bár a HSA sokat változtathat a helyzeten.
-
Oliverda
félisten
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Nem éri meg. Közel sem lenne annyival gyorsabb mint amennyivel többet zabálna, és az sem váltaná ki a 7850-et. Nincs értelme pénzt feccölni egy ilyen fejlesztésbe. Arról nem is beszélve, hogy lenne vagy 400mm2 a lapka területe.
-
Oliverda
félisten
Az a dia valószínűleg már nem aktuális. Persze lehet hogy később a mindenkori csúcs APU-t FX néven adják ki "K" jelölés helyett.
"És tekintve, hogy a Kaveri az eredetileg tervezett piacra dobáshoz képest egy évet késik,"
Nem tudok ilyesfajta késéről. Volt olyan verzió amiben 2012-re ígérték?
-
dezz
nagyúr
válasz
leviske
üzenetére
Oké, csak Intel oldalon ott van az SB-E és IB-E, up to 150W-tal... Ezek persze nem APU-k, hanem CPU-k. Oké, én is tudom és vallom, hogy az APU a jövő, de egy darabig szükség lesz még erős CPU-kra is. Igaz, az SB-E és IB-E-k piaci szegmense nem valami nagy, valószínűleg nem túl nagy veszteség az AMD-nek, ha kimarad belőle. Mármint anyagilag, mert némi presztizsveszteséget azért jelent.
Végülis, még az is lehet, hogy az AsRock csak "elfelejtette" feltüntetni a 125W-os FX supportot...

(#12564) Oliverda: Rendben, de egy korábbi dia alapján az FX vonal is átköltözik FM2(+) vonalra, ahol nem a fogysztás a legfontosabb szempont.
Az állítólagos die-shotot leszámítva (ami szerintem fake), egy AMD mérnök LinkedIn profiljában szerepel a Kaveri 2.0 név. És tekintve, hogy a Kaveri az eredetileg tervezett piacra dobáshoz képest egy évet késik, erősen remélhető, hogy ez már valójában a Kaveri 2.0 lesz. Hogy mi változott, azt persze senki sem tudja (1.0 -> 2.0).
-
Oliverda
félisten
Semmi. Az AMx vonalat kivezetik és ennyi volt. Meg lehet oldani az FM platformon is mindent. Carizzo-ból elvileg már csak 65 watt lesz a plafon.
Valaki el tudná pontosan mondani, hogy mi a Steamroller 2.0 meg Kaveri 2.0? Eddig semmilyen hihető anyagot nem láttam amiben ezek meg lettek volna különböztetve, vagy egyáltalán ilyen formában lettek volna említve.
-
leviske
veterán
Az AsRock oldalán mindenesetre 95W-ot írnak a FM2+ mellé.
Egyébként én nem érzem annyira nagy wasistdasnak 95W-on belül maradni desktopon. Az Intel a 45nm-es Nehalem óta tartja ezt és se a 32nm-es Sandy, se a 22nm-es Ivy nem lépte ezt túl. Pedig utóbbi kettő már tartalmaz IGP-t. A Kaveri meg jön 28nm-en és még csak el se várja senki, hogy alap órajelen, X86 erőben pofozzon le egy 3770-es Core i7-et.
Ezen felül az sem kizárt, hogy sikerült komolyabban kigyúrni az energiagazdálkodási rendszert.
-
dezz
nagyúr
Mármint, hogy beleférjenek a 95W-ba, a három számjegyű 100 helyett? Hááát, annyit azért nem ér a dolog, hogy kb. egy egész évet késsenek miatta... Szerintem az lehetett a háttérben, hogy a Kabinivel ellentétben (amit a TSMC-nél gyártanak) ezt már a GF-nél akarták gyártani, csak nem nagyon ment nekik... Nagyon remélem, hogy közben a gyártandó terv is változott (Kaveri 2.0).
-
dezz
nagyúr
válasz
leviske
üzenetére
Ja, hogy az a max, amit támogat? Akkor valóban elég valószínű, hogy nem is lesz nagyobb. Úgy látszik, a Kaverinél nem okozott különösebb gondot beférni a "hagyományos" 95W-ba, a legnagyobb modellel is, elfogadható teljesítmény mellett. Viszont így tényleg csak mainstream kategóriának szánják az FM2+ platformot. De mi lesz a magasabb kategóriákkal?
-
leviske
veterán
Persze, ez sem kizárt. Viszont kérdés, hogy miért jelezte az AsRock hivatalosan az Extreme6+ lapja esetében is, hogy FM2+ esetében 95W-ig támogatják a processzorokat. Ez a lap már azért egy felső-középkategóriát kéne, hogy képviseljen, illene minden terméket fogadnia.
És a Gigabyte/ASUS még csak hasonló adatot sem közölt le, nehezen értelmezhető, hogy akkor a AsRock miért lett volna erre rákényszerítve NDA ellenére.
Mindenesetre engem nem zavarna, ha a csúcs Kaveri képes lenne hozni 95W-ból is a szintet. Aztán tunig esetén úgyis odaugrik az ember, ahová akar.
-
Qmi
tag
Sziasztok. Nem tudom, hogy jó helyen teszem-e fel a kérdés, de sürgős lenne.
Kérdés:
FX 6300-os procit, Gigabyte GA-970A-UD3 lap F7-es BIOS-a egyből hajtja?
Volt valami BIOS probléma régebben, hogy nem indultak velük az AM3+ -os lapok.
Legközelebb olvass első hozzászólást!
[ Módosította: Oliverda ]
-
dezz
nagyúr
válasz
leviske
üzenetére
Vagy jelenleg még NDA-s információ.

Nem feltétlen. Az is lehet, hogy az eddigi 100W-os plafont kitolták 125-re, hogy lehessenek komolyabb darabok is (elvileg az FX vonal is átköltözik FM2+-re), miközben a mainstream a korábbi hagyományoknak megfelelően 65 és 95W TDP-s lesz (talán 45 is).
-
leviske
veterán
válasz
Hakuoro
üzenetére
Google-ben rákeresve csak az ASRock oldala jön ki, szóval szerintem elírás.
(#12553) dezz: A 95W-os korlát akkor nem arra utal, hogy 125W-os verzió nem lesz? Pláne, hogy az Intel csak a csúcs kategóriában engedi magát 100W fölé. Én örülnék, ha 125W-os fogyasztás nélkül meglenne egy Core i5, bár ez lehet erősen álom kategória.
-
dezz
nagyúr
válasz
Hakuoro
üzenetére
Talán. A 100W-os TDP osztályt valószínűleg csak azért vezették be, mert a Llano kicsit kilógott a megszokott 95W-ból, de ezért nem akarták a 125W-os TDP osztályba sorolni, mert az nem hangzik jól. Aztán, ha már bevezették, FM2-es prociknál is megtartották, mert több chip férhetett így bele a kalapba. (Többet lehetett teljes értékűként eladni.) A Kaverinél ez már nem létszükséglet, így visszatérhetnek a megszokott 45/65/95(/125?) wattos besoroláshoz.
Persze típustól függően a korábbi chipek közül sem fogyasztott minden 100W-ot, ami ebbe a TDP osztályba volt sorolva. (Az eggyel kisebb osztály teteje a 65W, szóval valahol 65,1 és 100 watt között lehetett a teljesítményfelvételük. A legnagyobb Llanót kivéve, ami valóban megközelíthette a 100W-ot, hiszen vélhetően éppen miatta kellett bevezetni.)
-
Hakuoro
aktív tag
Bejelentett két új FM2+ lapot az Asrock is.
Számomra két dolog szúrt szemet elsőre:
1. Supports Socket FM2+ 95W / FM2 100W processors
Ezek szerint kicsit csökken a fogyasztás? Bár ez marginális különbség...
2. DirectX 11.1, Pixel Shader 5.6 with FM2+ CPU
Erről még nem halottam. A normál GCN is tudja már ezt, vagy csak elírás? -
danih
veterán
Nem tudja valaki, mikor érkeznek már a Temash-ra épülő tablet megoldások?
Nézem a neten, boltokban egyelőre semmi, pedig már hónapokkal ezelőtt megtörtént jópár termék bemutatója. Atomos ajtótámasztékok bezzeg mindenhol kaphatóak. -
lee56
őstag
Azért még sokan vannak, és lesznek is, akik kitartanak a PC mellett, szerencsére a játékkészítők között is akad pár, a Star Citizen alkotója például.
És ahogy néztem sok nextgen címnél is jelen lesz a PC-s változat, ahol a régi konzolok már nem játszanak, ott is,Na erről beszélek, le kell korlátozniuk egyszer, mert PC és nem konzol, hiába hasonló a felépítés, a directX meg a többi késleltető API réteg nem tűnik el. Aztán mégeggyszer ha el akarják adni a játékot annak is akinek nincs APU a gépében. Én nem mondanám hogy húde könnyű dolguk lesz, na persze ha összecsapják.

Arra kb. mindenki kiváncsi.

-
dezz
nagyúr
Annyira azért nincs jól, mint mondjuk 10 éve... Sokan konzolra váltottak (ahol a PC-vel ellentétben jóval többen meg is vásárolják, amivel játszanak - az első években mindenki). És közben sok egyéb hétköznapi tevékenységet is mással végeznek (okosteló, tablet, rendes játékra alkalmatlan kis laptopok).
Pár játék nexgen konzolos verziója eleve nem lesz PC-vel közös fejlesztés, hanem (továbbra is) a jelen gen. konzolokkal közösítik.
Persze lesznek olyanok is, amik csak annyira használják ki az új fícsőröket, hogy simán lehessen őket PC-re is portolni. Már ha kellő számú PC-s user bázisra számíthat a kiadó, hogy megéri lekorlátoznia a fejlesztést, mert ezek többsége vélhetően olyan lesz, amit (jelenlegi) Intelen (+VGA) is minden további nélkül lehet futtatni.
Kíváncsi leszek, mennyi olyan lesz, ami kimondottan jobban fut majd Kaverin (+ VGA).
-
leviske
veterán
Itt már rég nem PC vs konzol harcról beszélünk, hanem AMD vs Intel platformokról. Aki konzolra fejleszt, semmi erővel átemeli PC-re és az AMD jó ideje ezt is hangsúlyozza, hogy az új AMD-s megoldásokon jobban fognak futni a programok. Nem kell itt extra dolgokra gondolni, csak olyasmire, mint jobb fizika/effektek/mimika/AI, de ezt már úgy ismételgetem, mint egy rossz papagáj. Szóval ez a dolog kb úgy fog kinézni, mint anno a PhysX az nVidia esetében, csak azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy az nVidia későn akarta bepakolni a konzolokba és már az AMD-t se tudta meggyőzni.
Más szóval olyan körökben, ahol gyorsan cserélődnek a hardverek, a szoftver stúdiók valószínűleg hamar fognak egy olyan megoldást támogatni, ami eleve a saját bevételeiket is növeli. (Ugye teszem azt, ha csak a Adobe CS7 épülne HSA elvekre, akkor már a CS6 felhasználóknak is megérné váltani, ha teszem azt 2-3x gyorsabb lenne a feldolgozás sebessége.)
A különböző tesztprogramok igazodása szerintem azon fog múlni, hogy melyik cég pénzeli őket, ahogy eddig is. Talán annyi különbség lehet, hogy a HSA mögött már nem csak az AMD áll majd bent, és ha mobil piacon kénytelenek lesznek váltani, akkor idővel desktopon is megfog jelenni.Ezzel pedig asszem le is fedtünk egy átlag hardvertesztet. Erre csak hab a tortán, hogy a szabad szoftver közösség elkezdett mozgolódni a témában és a LibreOffice, meg maga a Canonical már ebbe az irányba szaladgál.
-
lee56
őstag
Azért ott még nem tartunk, pár éve is amikor még a jelen konzolgeneráció volt a szuper nextgen, akkor kezdték már a PC-t temetni, és lám köszöni jól van még mindíg. Attól hogy újabb konzolgen kopogtat attól még nem nagyon változik semmi, főleg hogy most nem csak a programozók kezét kötik meg fentről (zsugori kiadók) pc-re portoláskor, de még a szükséges hardver is a gyárakon belül tartózkodik..
-
dezz
nagyúr
Nem lehet a kettőt különválasztani. Az igazi nagy bevételek ma már a konzolos kiadásból jönnek - ahol elkerülhetetlen az HW egyre jobb kihasználása. Nem 5 év múlva, hanem már most is "next gen. élményt" kell nyújtani, ami nem merül ki a nagyobb felbontásban. Ha az Intel meg akarja menteni a PC-t, mint számottevő otthoni platform (még csak nem is azt írom, hogy játékplatform, mert ha megszűnik az lenni, a többi átlagos feladatra is mást fognak használni, így visszaszorul az irodákba, mint azelőtt volt, hogy kiszorították a home computereket), neki is alkalmazkodnia kell...
-
lee56
őstag
válasz
atti_2010
üzenetére
De ez PC, mert arról beszéltünk, hogy ott meddig tart majd mire elterjednek az APU-k, mert újgenerációs konzollal ellentétben, amivel együtt kapod, pc-n jelenleg még nincs lehetőséged, olyan szintű integrációs megoldást választani, mint csak akár a Kaveri lesz. (konzolok előbb lesznek, úgy értem, tudom hogy egyiket sem tudod még megvenni, mielőbtt ebbe is beleköt valaki
). 
És ha lesz is lehetőség, nem fog mindenki átállni, főleg nem azonnal.. -
atti_2010
nagyúr
Mindkét újgenerációs konzol talán nem teszi ki a fél világot, de van egy fogadásom, hogy ez elég sokat nyom majd a latban...
Konkrétan többen is bejelentettek HSA-t kihasználó játékmotorokat és erre épülő játékokatSzerintem is, ez mar nem PC hogy egy nagyon kis% használ APU-t egyelőre és ha akarják megcsinálják ha nem akarják akkor úgy is jó mert mindkét konzol ezen az elven működik és követelni fogja a Microsoft és a Sony hogy a hardvert 100% kihasználó szoftvert írjanak.
-
dezz
nagyúr
válasz
leviske
üzenetére
Ha ez a HDL valóban csak helytakarékoskodásra jó, az órajel rovására, akkor ez elsősorban megint csak a többszálas teljesítményt javítja (az egyszálas nem igazán lesz jobb attól, ha pl. kettő helyett négy ALU van egy INT clusterben). Ettől függetlenül, a Piledriver fő bottleneckje az utasításdekóder (és talán a L2 kezelés valamilyen hibája), ezt korrigálva jelentősen javulhat az egyszálas teljesítmény is (és a többszálas is). De amúgy a HDL elvileg először az Excavatornál lesz bevetve.
Igen (mint lee56 hozzászólására reagálva is írtam). Legalábbis a többi kisebb-nagyobb bővítéssel.
(#12529) lee56: "Igen, de ez a jövőkép feltételezi azt, hogy a jelenlegieknél egy sokkal mélyebb integrációs szint már legalább a fél világon elterjedt, addig nagyon egy kiadót sem fogsz találni, aki egy ilyen játék megírattatására pénzt költene."
Mindkét újgenerációs konzol talán nem teszi ki a fél világot, de van egy fogadásom, hogy ez elég sokat nyom majd a latban...
Konkrétan többen is bejelentettek HSA-t kihasználó játékmotorokat és erre épülő játékokat. -
leviske
veterán
Szerencsés esetben viszont a csúcs Kaveri nem 3,1-3,5GHz-es órajeleken indulhat, hanem a 8350-hez hasonló 4GHz-en, ami kapásból +20% órajel és emellé jön a +30% IPC teljesítmény. Márpedig ez nem lehetetlen a 6800K 4,1GHz-es órajele fényében, amit a 5800K-val azonos fogyasztáson sikerült kifacsarni. (Miután tudtommal nem HPL eljárással tervezték, gondolom az említett órajelcsökkenés sem jön még elő. Maximum a TSMC szólhat közbe, de ott is éles teszt alatt van már egy ideje a gyártósor a Kabininek és a PS4/XO központi egységének köszönhetően.)
Játékok szempontjából meg igazából nem lesz elvileg sok plusz dolga a fejlesztőknek, csak átemelik a konzolos verziók nagy részét. Ez nem plusz teher szerintem.
A többi területen szerintem sokkal nagyobb kérdés, hogy mikor lesz a HSA elterjedt, de erre meg ott vannak a partnerek "nyomásgyakorlásnak".
-
lee56
őstag
válasz
leviske
üzenetére
Ez igaz, de ha teljesen ki van használva a processzorunk, akkor viszont jelentős a különbség még a majdani Kaveri és egy FX8320 között is, ha utánaszámolsz, azonos frekvenciát nézve a Kaveri szálanként kb. (20-)30(-40)%-al lehet előrébb, viszont 2 modullal dolgozik maximum, és L3-a se lesz.
Igen, de ez a jövőkép feltételezi azt, hogy a jelenlegieknél egy sokkal mélyebb integrációs szint már legalább a fél világon elterjedt, addig nagyon egy kiadót sem fogsz találni, aki egy ilyen játék megírattatására pénzt költene.
Ezért is írtam előbb, hogy kiváncsi leszek milyen "gyorsan" megy majd végbe ez a folyamat.
-
leviske
veterán
Értem én, hogy CPU teljesítményben értetted csak, de ott sem 100%, hogy minden fronton gyengébb lesz. Ha eddig jól értettem, akkor a kritikus komponensek duplázódnak, ez pedig jelentheti azt, hogy 4 szálig még akár erősebb is lehet a rendszer azonos órajelen. 8 szálon pedig még kevés program dolgozik, és a későbbiekben az APU felépítés végett talán nem s kell majd több x86 mag. (Játékokban legalábbis. Én ezt veszem első sorban figyelembe jövő szempontjából.)
-
dezz
nagyúr
válasz
leviske
üzenetére
Mármint, a moduláris felépítéssel? (Nem tudom, hogy ezt az ATI-tól vették-e át.) Nem nagyon lehet vele kiváltani, viszont kinyitotta a kaput újabb fejlődési irányok felé. Mint pl. a HSA.
(#12520) Bici: Tudsz mondani példát olyan desktop vagy szerveres alkalmazásra, amit nem lehetne átírni többszálasra, esetleg GPGPU-sra, ha akarnák?
Mindenképpen lépniük kell az eddig még a babérjaikon üldögélő fejlesztőknek is, mert bár az Intel jobban áll egyszálas teljesítményben, ők sem tudják azt már jelentősen növelni. (Mármint belátható időn belül. Nyilván, ha majd átállunk szilíciumról valami másra, akkor jöhetnek a THz-ek, de az még odébb van.)
(#12522) lee56: Ha azt vesszük, hogy modulonként csak egy szálat futtatva 30-50%-os javulást tapasztalhatunk (ugyanannyi szál fele annyi modulon futtatásához képest - 2x annyi szál ugyanannyi modulon persze gyorsabb), pedig ugyanúgy csak a "féloldali" ALU-k vannak kihasználva, akkor talán a megosztott L2-vel és a dekódolási bottleneck felszámolása jelentősen növelheti a teljesítményt (az egyszálasat is és a többszálasat is), immár modulonként két szál futtatása mellett is. Bár vannak még egyéb megosztott egységek is, szóval 50%-ot nem nagyon érdemes várni. De reménykedhetünk a 30-ban. Egy hivatalos slide-on is ennyi szerepelt, IPC-ben. Csak aztán nehogy jóval alacsonyabb órajelet kapjunk cserébe.
(#12521) FireKeeper: Tehát ez olyasmi, mint pl. FPGA-nál a területre optimalizálás (sebesség helyett)? Akkor viszont miért High Density Library a neve, miért nem Low Transistor Count Library, vagy ilyesmi?
-
lee56
őstag
válasz
leviske
üzenetére
Természetesen tisztán CPU-t igénybevéve, mert úgy fer a kettőt összevetni, és arról is beszéltünk, a CPU-teljesítményről, nemmellesleg.

A HDL-nek meg akkor is lehet jelentősége, ha annak révén több tranzisztort tudnak bezsúfolni egységnyi területre. Akkor még az esetleges frekveniacsökkenés ellenére is adhat majd jobb teljesítményt (nagyobb IPC), de ezt ők jobban tudják ott a gyárban, letesztelik, csinálnak prototipust, aztán mire az egész a boltba jut, már te is biztos lehetsz benne, hogy megérte ezt alkalmazni.

-
leviske
veterán
válasz
FireKeeper
üzenetére
És ha órajelcsökenést okoz, akkor mégis mi értelme? A Bulldozer pont a magas órajelekre lett tervezve, ütné egymást a két koncepció, nem?
(#12522) lee56: Kérdés, hogy milyen számítások alatt nem éri be az FX-8320-at.
Emellett kérdés, hogy a csökkenő X86 teljesítmény igény fényében megoldhatatlan probléma volna-e az SMT alkalmazása is az APU-kban. Persze ez már nyilván nem a Kaveriben.
-
lee56
őstag
Elméletileg a Steamrollerrel érkezne az egyik legkomolyabb single-thread fejlődés ezidáig, azután pedig tovább finomítások várhatóak az Excavátorral is, ezen a téren, (régebben diákon úgy volt hogy évente érkezik egy javított változata a CPU magoknak, de aztán most már megakadt a folyamat, a Kaverivel kicsit késnek majd). De bizonyára addig folytatják, amíg lehet. Végülis ha nyolcmagosat nem is tudnak majd faragni az APU-kból, azért a maradék magok legalább legyenek jó erősek. Ez jó stratégiának tűnik. Csak hát jó soká lesz mire akár egy FX-8320-at is beérnének, fele annyi maggal/modullal. Aztán Abu szerint meg nincs is rá szükség, és valószínűleg ez a jóslat egyszer majd be is válik (IGP-k növekvő szerepe, új konzolok), csak kérdés hány évet kell aludni még addig, amíg ez tényleg általános nem lesz.

-
dezz
nagyúr
válasz
leviske
üzenetére
Valahogy így. Azért acélos az, csak nem egy szálon, hanem minél több. Ez többnyire adott is szerver fronton, ami elvileg a megcélzott piac (volt?). Ugyanakkor tudjuk, hogy akkor már javában Fusionban gondolkodtak, így a legfőbb szempont az egész koncepció moduláris felépítése volt, ami kihatott a megvalósításra (nem lehetett annyit kézzel optimalizálni, mint korábban), ami - a gyártástechnológia kiforratlanságával együtt - túl nagy fogyaszáshoz vezetett, ami végső soron tovább rontotta az egyszálas teljesítményt (plafonba ütköztek az egyszálas turbó órajellel).
-
leviske
veterán
Remélem nem keltek indulatokat, de eszembejutott, hogy anno a Core i7 széria hogy nyitott a Core 2-es elődökhöz képest és elgondolkoztam azon, hogy a Bulldozer esetén ennyit számíthatott, hogy később jelent meg, mint a Nehalem, vagy ténylegesen nem volt cél a bivaly X86-os számítási teljesítmény, előre behódolva a Fusion jövőképnek?
-
HERR Z
veterán
válasz
FireKeeper
üzenetére
na jó, de azért lapgyártóknál látni azt a tendenciát hogy kisebb lehetőségű procinak csak a minden igényt kielégítő lapokat adják, szűkebb rétegeket(gémer, hc tuner) nem szolgálnak ki
-
TomiLi
addikt
Végre az Asus-on kívűl is virít valaki! [link]
Küllemre nagyon rámentek a "gamer" vonalra......
-
stratova
veterán
Warsaw még elvileg Socket G34-be illik (és Piledriver). Egyébként már Opteron 3300, 4300 és 6300 is Piledriver csak a 3300-at az AM3+-szal együtt leváltja Berlin az aktuális útiterv szerint.
Kis vérfrissítés ráfér majd a felső házra.
Xeon E5-2600 mostanság kapja meg a v2-es frissítést azaz Ivy-t (lásd. 12 magos Mac Pro) és 12 mag / 24 szálig skálázódik. Érdekes Intelnél pl. a Socket 1356 / LGA1356-os E5-2400 is még forgalomban van,
De érdekes lesz Berlin Xeon E3-1200v3 (Haswell) ellenében is. -
dezz
nagyúr
válasz
Oliverda
üzenetére
Így hirtelen csak arra tudok gondolni, hogy akkor vetnek be valamit a legkomolyabb szerverek vonalán, ha már minden kis bugot kigyomláltak, ami számíthat. És/vagy addigra igazán alaposan letesztelték az adott mikroarchitektúrát, vagy akár a már korábban elkészült szerveres, főleg 2P/4P változatot, nem lehetnek meglepetések. Ha nem ezekről van szó, akkor szabad a gazda!

-
lee56
őstag
válasz
leviske
üzenetére
Ez azért nem így megy, nem azért fejlesztenek évekig egy új architechtúrát hogy aztán kihagyják, főleg ha nincs komolyabb gond vele, gyárthatóság meg majdani eladhatóság terén. A fejlesztésre költött pénz is jó lenne ha megtérülne egy cég szempontjából. Ráadásul nem 1-2 éves fejlesztési ciklusok vannak ebben a bizniszben, hanem akár 5 is. Az excavátornak is már biztos vannak prototipusai, de még messze nem érett meg a tömegtermelés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Parfüm topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen egeret válasszak?
- PlayStation 5
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- TCL LCD és LED TV-k
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Elektromos autók - motorok
- További aktív témák...
- Ryzen 5 1600X dobozos CPU
- Intel Core I7 11700K - 8mag/16szál - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10900X 10 mag 20 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 11900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core I9 12900KF - 16mag/24szál - Új, bontatlan, 1 év gari - Eladó!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11G I 8-16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- SK Hynix PC811 2TB PCI-E 4.0 x4 nvme SSD 7000/6500MB/s
- Intel Processzorok sok db : Xeon E5-1620V3 // Pentium G4400T // i3 6100, 6100T, 4130, 2140T i5-8500
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Ő is azt írja, hogy a Richland a Kaveri helyére jött be, említi a GF gyártási nehézségeit, stb.

Tehát akkor jóformán csak egy sima átnevezés...

).