-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
ffodi
veterán
válasz
Tomika75 #38673 üzenetére
S-Flex 85A-ból sok alkatrészt nyomtattam már, elég jó anyag.
Alábbi beállításokat szoktam használni hozzá (nem Prusa, illetve nem pontosan az az anyag, de kb. jó lehet neked is):
- 215 °C-os extruder hőmérséklet
- 55 °C körüli ágyhőmérséklet
- 105%-os flow
- Sebesség 30-40 mm/sIlletve PEI lapra ne nyomtasd, mert nagyon tapad (és könnyen sérülhet a lap, amikor leveszed róla a nyomtatványt).
A kitöltés kérdésre pedig így nehéz választ adni, függ attól mit nyomtatsz belőle.
-
fabula
őstag
válasz
Tomika75 #38462 üzenetére
Hát igen, álmodozni szabad, de állítlag az álmodozás az élet megrontója
Szerintem hiába vársz, az infláció sajnos nem áll meg, a forint sem fog nagyon visszarősödni a szakértők szerint. Csak a növekedés mértéke fog csökkenni, de egy ideig jellemzően minden is drágább lesz. Hangsúlyozom, ez az én véleményem.
Vagy 20 éve volt egy kollégám, aki 5 éven át minden félévben megkért, hogy állítsak neki össze egy jó PC-t, aztán mindig sokallta az árát. Soha nem lett számítógépe
.
-
tsilver
aktív tag
válasz
Tomika75 #38462 üzenetére
"Az Eibos Easy Dry mellett döntöttem "
nekem kedden jött meg az enyém, még ismerkedünk, Kobrán még nem volt nagyon szálasodásom , A saját LCD és a belerakott páramérő köszönő viszonyban sincs, PLA-t elméletileg 50 fok körül kellene számítania, a belerakott hőmérő 38 fokot mutat, kivéve a filamnetet szépen meleg, Szerintem ár/érték arányban és a többihez képest teljesítményben még mindig ez az egyik legjobb és ha belövi az LCD arányt az ember akkor jól használható. Nyilván a nagyobb testvér jobb lenne, de az nagyon húzós nekem
-
fabula
őstag
válasz
Tomika75 #38452 üzenetére
Már én is várom az összehasonlítást JulianSinulf fórumtárstól, az legalább várhatóan életszerű lesz és nem "propaganda"
. Mert nem utálom ám a Prusát, két éve még én is arra "csorgattam a nyálam" (csak pénzem nem volt rá), csak hát az idő telik, a technológia meg fejlődik töretlenül
.
Nálam csak annyi változott, hogy most meg a Bamboo-ra nincs pénzem.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Tomika75 #38452 üzenetére
És az már nincs is olyan messze. Már van nyomkövetési számom. Ha nem viszik túlzásba a DHL-esek a sztrájkot, akkor a jövő héten meg is jön.
Amúgy nekem az Flsun V400 is tetszett. Ha lenne helyem, akkor megtartottam volna. Viszont a Prusa bizonyította hosszabb távú működőképességét. És már csak eladni tudnám, visszaküldeni nem.
A Bambu-t sokkal hosszabban szeretném tesztelni, így ott a visszaküldés nem fog játszani.
Ha megbízhatónak bizonyul, akkor viszont lehet, hogy megválok a Prusa-tól. De ez még nagyon odébb van. Ki akarom próbálni nagyobb nozzle-val is. Meg jönni fog az indukciós nozzle-m is. Még nem tudom, hova és hogy fog felkerülni.
Lehet, hogy a Bambu egyedi alkatrészeket használ, de pl. a "nozzle" csak 13$ (CHT meg 20€), míg kompletten 32$ és akkor nem kell a pasztával sem vacakolni, meg átrakni a fűtőtestet és hőmérőt. Ha 0,6 vagy 0,8-cal akarnék nyomtatni, akkor sokkal egyszerűbb lesz a csere, mint bármelyik másiknál. És simán megveszem a készre szereltet, mint, hogy játszak az átszereléssel. Így több időm van mással játszaniHa már úgyis témánál vagyunk.
A tapasztaltabb MK3S+-szal rendelkezőktől kérdezném, hogy meddig lehet gyorsítani a nyomtatást semmilyen vagy minimális minőségromlás mellett? És azt hogyan érdemes megtenni? -
válasz
Tomika75 #38212 üzenetére
Azér' messze nem PEEK áron van, itt egy 3/4ed kilós tekercset 120€-ért mérnek, a projekthez gondolom a harmadát sem használnád el. Vagány anyag egyébként, ha még később vmi combosabb cuccra lenne szükséged.
Mondjuk azt látom, hogy kb 330fokos nózihőfok kell neki, azaz kb minden házi nyomtatónál upgrade-ért visít ami önmagában kerül annyiba mint az ominózus filament tekercs.
-
-
kzkz
őstag
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Tomika75 #37699 üzenetére
Valamennyire azért mát ismerem a Tinkercad-ot, szerintem eléggé annyira, hogy ezt a "projektemet" meg tudnám benne csinálni. Csak hát itt ez a bug is, ami az utamat állja.
Amúgy amit nem tudtam hogy kell, YT-os videókból tanultam meg, ezért is "tetszik" a Tinkercad, mert van róluk egy csomó oktató videó. De ilyen "hibával" kapcsolatban nem találtam segítséget.Azért látszik minden pirosban mert az összeset összevontad? Mert így nem fogják neked kinyomtatni, max. egyben ami nagy szívás lenne.-> Csak a tető részeit vontam össze, amit nyilván így egyben akarok kinyomtatni, és át is másoltam egy különálló projektbe, amiben csak a tető van benne. Ezért nem értem mi a gond az összevonással? Szerintem a nyomtatáshoz éppen ez kell, nem?
(Amúgy privátban belinkeltem neked a még össze nem vont tető részt stl file-ban).
-
peugeotmate
őstag
válasz
Tomika75 #37118 üzenetére
Nagyon szép a matt fekete (PLA NX2) anyaguk, ha jól van kalibrálva a gép! Kicsit érzékeny anyag, például nagyobb nozzle temperature mellett tapadt le jól nekem. Az elején küzdöttem egy kicsit a beállításokkal, de végeredményben sikerült egy 12 darabos sorozatot nyomtatnom jó minőségben ebből az előlapból.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Tomika75 #35635 üzenetére
Jelenleg nem bánom, hogy elmarad az összeszerelés élménye. A fontosabb, hogy működjön.
Sok legót (mást is azért) összeraktam már, így ettől nem félnék. Bár volt olyan, hogy beraktam a helyére az elemet, majd kiesett. A végén csodálkoztam is, hogy miért van plusz 2 ilyen nagy elemem. Nem szokott. Aztán működésnél kiderült. Szerencsére csak egyszer fordult elő és azóta jobban figyelek.
De egy ilyen simán becsúszhat bármikor a nyomtatónál is.
Emellett nincs nyomaték csavarhúzóm sem. Túlhúzom, laza lesz, jó kérdés. Csavaroztam már olyat, hogy azt mondta a csaj: "csak kézi erővel". Beletörtem a csavart. A kézi erőt meg úgy 0,5 Nm-es nyomatéknak veszik. Ott. De nem mindegy, hogy női kéz vagy férfi kéz húzza.
Na mindegy. Ami időt megspórolok most ezzel, azt elhasználhatom majd legózásra. Úgyis emiatt áll pár projekt már hónapok óta.
Nem lett volna gond így sem extra dolgokat venni. Szatén lap jön hozzá. Egyet választhattam extrába, felárral. És úgy néztem, hogy erre lehet mindent nyomtatni. Bár a legtöbb anyaghoz már kelleni fog a burkolat, meg a levegőszűrés. Ahogy itt olvasgattam.
Illetve van ez az MM2S kiegészítés is, ami érdekesnek tűnik.Remélem sikerül jól összeraknod!
-
válasz
Tomika75 #35338 üzenetére
Köszi köszi :)
Egyelőre én is pla-val kezdem meg petg-vel, de pl vonz a fa filament is, szóval majd azt is próbálom majd. meg a carbon erősített nylon is.
be is akarom majd zárni, néztem ikea lakkos megoldást ami tök vicces
meg jött egy gyümölcsaszaló tegnap. Azt is majd átakarom majd alakítani hogy belőle tudjak adagolni anyagot. megfúrni oldalt meg rakni bele egy pörgős részt. esetleg az oldalára fordítani és állványt tervezni hozzá.
Haribo meg a pocakba való :Drendeltem pluszba textúrázott alávalót is az mk3hoz.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Tomika75 #35299 üzenetére
A kívánságlista nem teljes ezek szerint.
A 18*18*18 cm kicsi.
Minimum 20*20 cm-es terület kell, magasságra meg 24 cm. Jelenleg ez lenne a legjelentősebb projekt, mert többet is akarok készíteni a tárgyból. Így sem egyben lesz a tárgy, de vannak elemek, melyeket nem szeretnék darabolni.
Ezért vettem olyat, ami 40*40*40 cm-t tud. Kilátásban van pár másik projekt, ami igényli a nagyobb területet és ez már egész jól kielégítené ezt a kívánságot.
Csak közbe jött egy másik projekt is, amit jó lenne minél előbb letudni, de egyelőre ez nem megy. 20*20*2,5 cm lenne.
Kis tárgyak nyomtatása már egész jól megy. Kinyomtattam egy voron kockát utoljára, hogy megnézzem a korábbi tesztek végeredményét. Az alja és a teteje még nem az igazi, de azokat a teszteket még nem csináltam meg. Illetve az alját az üveglap is adja. És igazán a híd sem érdekel, mert egyelőre olyan tárgyakat tervezek, amikben nincs híd. Az oldalfal szép lett. A híd sem esett össze. Hálósodás is minimális volt. Erre már azt mondom, hogy jó.
Úgyhogy elindítottam a 20*20*2,5-ös tárgy nyomtatását. Már az első rétegnél gondok voltak, egy részén nem volt anyag. És észrevettem, hogy néha a fejen lévő nyomásérzékelést jelző LED felvillan. Szóval a szintezés már megint... Gondoltam, hogy majd a következő réteg egyenlít. Hogyan néz ki az alja, annyira nem érdekes jelenleg. Jó lenne, ha már használható lenne a tárgy. De sajnos a hálósodásból valamiért szálasodás lett össze-vissza minden irányban. Úgyhogy megint csak leállítottam a nyomtatást.
Mondjuk valószínű, hogy az is gond, hogy a teszteket normál beállítás mellett csináltam, míg a nyomtatást 0.28 mm superdraft-on akartam és egy kicsit megemeltem a sebességeket is. Nem nagyon, 40-ből 60 lett, 25-ből 30 mm/s. Viszont így a nyomtatási idő 18 órából 11 óra lett volna. Bár a 18 óra lehet, hogy még 15%-os kitöltéssel volt, míg a 11 óránál már csak 10% a kitöltés. Viszont a kitöltésig szerintem el sem jutott. Mérgemben csak leszedtem az asztalról, összehajtogattam és kidobtam. Azért próbáltam meg gyorsítani, mert legalább kettő kell belőle.
Ma újraszeletelem a tárgyat és megpróbálkozom a tesztbeállításokkal, melyek kisebb tárgynál működtek. Ha már 18 órán keresztül fog tartani, akkor közvetlen a g-code-ba beteszem a szintezést is. Az a plusz 5-10 perc már nem számít, ha ettől jó lesz. Az első 1-2 órában úgyis kiderül, hogy van esély a jó munkára vagy sem. -
axlfsi
veterán
-
axlfsi
veterán
válasz
Tomika75 #34978 üzenetére
Nekem van két aszalógépem is (Aldi-s és Lidl-s), szinte teljesen egyformák, de én sajnálom kivágni a rácsokat belőlük, lévén, egyébként rendeltetésének megfelelően is használom (sőt! azért vettem).
Mintha olvastam volna már valami DIY megoldást erre (az alapgépre helyezhető "henger", ami alatt két filament tekercs is elfér ... jól rémlik vagy csak álmondtam?
)
-
laskr99
addikt
-
LógaGéza
veterán
válasz
Tomika75 #34571 üzenetére
Szia!
Szerintem jobban jársz ha opál plexiből kivágatod. Én nyomtattam ilyeneket, de bármi kicsit probléma meglátszott rajta.
Amúgy PLA-ból nekem jobb lett, de abból se mindegy, hogy melyik fehér - Filanora Bio PLA nekem pl szép eredményt adott. Számít az is, hogy mekkora rétegvastagsággal/hány réteget nyomsz, milyen közel van a LED-hez, körbe rakod a LED-eket, vagy párhuzamosan a borítással...
Ha mindenképp nyomtatnád, akkor próbálkozni kell. -
-
azbest
félisten
válasz
Tomika75 #34307 üzenetére
lehet kapni mosógép alá darált gumiból készült vastag lapot. Akár az is jó lehet, bár az méretben nagyobb. Nekem egy hátára fordított gumi lábtörlő van a gép alatt.
Bútor lába alá pedig lehet kapni öntapadós filc lapokat különböző méretben és formában. (Nálam nehogy a parkettán átkopogjon az alsó szomszédnak)A hirtelenebb mozgásoknál lehet a léptetőmotor rezonancia hallatszi és azt vezetik a szilárd alkatrészek.
-
Szabikaa20
őstag
válasz
Tomika75 #34252 üzenetére
Énszerintem is jobb ha angolul tudod...
Én átszoktam rakni cseh-re, ha nem értek valamit angolul mondjuk arra jó lesz a magyar is.
#34254 azbest: Nem hiszem,mert uninstaláltam a Curát és mindent amit a gépen találtam róla és az újat (4.13.1)tettem fel amit újból be kellett állítani.Olyan nagyon nincs moddolva...másik lap van,capricorn cső,fém extruder és egyéb ilyen műanyag kiegészítők.Megy a tárgyhűtés is,de az Prusa-ban is megy.Igen tudom, hogy ott a rétegváltás,de érdekes hogy ezt a Prusa szeletelővel miért nincs?És a kéményét se tudta rendesen megcsinálni a Curával szeletelt.
-
fabula
őstag
válasz
Tomika75 #34212 üzenetére
Bármi lehet
. A nyomtatók nem egyformák, sőt a termisztorok sem, tehát pár fok eltérés lehet a valódi hotend hőmérsékletben, függetlenül attól, hogy mit állítasz be a hőtornyon a G kódban. Azér ekkora (15-20) fokos eltérést még nem láttam két nyomtató között, de hát a fene tudja.
A finom szálazás (vattacukor) oka lehet a nem megfelelő visszahúzási távolság, visszahúzási sebesség, utazási sebesség és magasabb hőfok beállítása is.
Azzal a hőfokkal nyomtass, ami neked a hőtorony alapján a legjobb eredményt adja.
Egyébként talán a fekete filamentek a legérzékenyebbek a nyomtatási beállításokra, azokat a legnehezebb szépen nyomtatni. Filanora Bio Hi PLA-ból én feketét még nem vettem, három másik színt viszont az általam leírt hőmérsékleten szépen lehetett nyomtatni. -
axlfsi
veterán
válasz
Tomika75 #33970 üzenetére
Vámot nem, de áfakülönbséget igen. Többek között ezért sem véletlen, hogy kb. minden drágább nálunk, mint bárhol másutt az EU-ban.
#33971Tomika75 ez jó kérdés, de ha majd veszem a pruszámat, tuti hasonlóképpen fogom (egyébként nyilván a vásárló számlázási címe a mérvadó és nem a szállítási, ... más kérdés, hogy ezt miért nem vizsgálják és / vagy hagyják, hogy országbéli különbségek lehessenek egy-egy rendelésen belül a két címnél).
-
azbest
félisten
válasz
Tomika75 #33964 üzenetére
Valami olyasmi a szabály, hogy talán 10e euro eus külföldi forgalomig a bolt saját országa szerint kezelheti az áfát, de felette már a cél eu ország áfájával kell számolnia. Amelyik cég nem sokat árul külföldre, az lehet még belefér a keretbe. Amelyiknek meg nagyobb a forgalma, az kénytelen külön kezelni az áfákat.
-
kzkz
őstag
válasz
Tomika75 #33950 üzenetére
Nagyrészt már megválaszolták,és a videóban látszik sok minden. Nálam Hepa és szénszuro is van benne.
Nem meleg levegőt fúj ki, inkább a nyomtatóm melegíti fel a szűrőt. 43 fokig megy fel a felső részén, alul gondolom kicsit kevesebb.
Kettes fokozaton már igen komoly légaramlas van a nyomtatóterben. Az egyes nagyon gyatra, a hármas túl hangos ha szabadon áll, szerencsére a zárt doboz úgy leveszi a hangot, hogy alig hallani kettesen.
Eredetileg felülre akartam tenni, de nem hagytam a tervek során elég helyet neki, mert a filament útját akadályozta volna. Kb. 10cmrel kellett volna magasabb dobozt terveznem. Ezért lett az a piramis alakú filament bevezető, ott adtam meg a plusz 10cmt a filamentnek, így nem törik meg túlságosan.
A szagokat elég jól szűri, én petg-t nyomtatok, a feleségem is mondta, hogy most nem érzi. Persze régebben dobozolva se volt a nyomtató, most meg dobozban van, és benne ez a szűrő.
-
dugesz77
őstag
válasz
Tomika75 #33950 üzenetére
Dehogy melegíti. Egy egyszerű hepa filter amin egy pár wattos ventilátor átszívja a levegőt. Így érthetőbb
-
Szabikaa20
őstag
-
válasz
Tomika75 #33840 üzenetére
Pont hogy én is ilyen felhasználó vagyok, hogy nem igazán akarok vele bíbelődni sokat, csak amit kell ha muszáj. Nem vagyok elveszett, fel fogom találni magam valószínüleg ha elakadok, de alapvetően inkább megveszem a drágábbat ha ahhoz nagyobb az esély hogy nem kell piszkálni.
Alapvetően kis 10x10cm maximális méretű TPU és PLA dolgokat nyomnék. Nem tudom pl mennyire számít puhának az a TPU ami kell, nincs tapasztalatom még.
Igazából mielőtt válaszoltál már eldöntöttem magamban hogy Prusa lesz. Szimpatikus a körítés, az állítólagos jó support.köszi a segítséget, remélem hamar megérkezik. az oldalukon több hetet írnak sajnos.
-
axlfsi
veterán
válasz
Tomika75 #33742 üzenetére
Nézegettem, de valójában tényleg jóóóval kevesebb lehetőséged van PS-ben support terén, mint mondjuk egy Cura-ban. Én ezt eddig nem is figyeltem még meg, de valójában ahány szeletelő, annyi féle lehetőségek tárháza. Biztosan ez most így nem lesz teljesen igaz, de én most azt gondolom, hogy egy kicsit nem ár, ha mindegyiket megismered és megtanulod, mert hol ez, hol az a jobb vagy praktikusabb egy-egy feladatra. Most egy kicsit ismét Cura-zok. Nem baj, a változatosság gyönyörködtet!
-
repvez
addikt
válasz
Tomika75 #33514 üzenetére
Köszi, a nagyobb behelyezendő tárgyat ugy értem, hogy amikor elérkezik az idő , hogy a helyére tegyem a rögzitő elemeket
Legyen az egy anya csavar vagy bármi , akkor utána még jó pár cm réteget fel kell huznia , hogy kész legyen és az idő alatt ezek az elemek magasabban vannak a készülö rétegnél és amikor a fej oda ér, hoyg körbemenjen mellettük akkor a nyomtatófej nem tud elférni mellettuk , mert lejjebb van és nincs oldalrirányban sem akkora hézag a fuvoka mellett sem.Remélem érthető , hogy hogy értem.
-
fabula
őstag
válasz
Tomika75 #32558 üzenetére
Nem kell ezt túlagyalni a filament szárítást. Nekem van itthon egy gyümölcsaszalóm, amit több éve vettem kb. 4000 Ft-ért. Filament szárításhoz pár száz forintért vettem rá egy műanyag mosogató tálat, ami pont olyan átmérőjű, mint az aszaló alsó tálcája, ennek az aljára fúrtam pár lukat, ahol a pára eltávozhat és ezzel fedem le a filamntet a szárítón. PLA-t és PETG-t is szárítottam vele, PLA-t 45 C fokon, PETG-t 55 C fokon és kb 3 óra alatt kiszárította őket rendesen. Olcsóbb, mint ezek a sepickó filament szárítók és ugyan olyan hatékony. Ja és egyszerre 2 db 1 kilós tekercs is belefér, ha kell.
Nyomtatás után pedig mennek a tekercsek a vákumos zacsikba szilikagél tasakokkal együtt és egész jól elvannak benne sokáig. -
excalibur36
senior tag
-
Reggie0
félisten
válasz
Tomika75 #32300 üzenetére
Es napi 16 orat homokozik a lanya esetleg a 45 fokra felmelegedett lapattal jatszik? Mert az allando kitettseget messze nem birja: [link]
#32299 Tomika75: ASA kb. ugyanannyiba kerul, mint a PETG, szoval ha csak az ar miatt valasztasz mas anyagot, akkor valamit rosszul csinalsz. PC meg azert messze nem kompatibilis minden nyomtatoval a nagyon magas homerseklet miatt.
Persze, vannak helyek ahol jo a PLA, foleg belterben, szobahomersekletu korulmenyek kozott. Fogaskerekeket kifejezetten ajanlot PLA-bol nyomtatni, ha nagyon nem melegedhetnek fel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Formula-1
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Acer notebook topic
- Milyen házat vegyek?
- Huawei Watch GT 2 Pro - egyszerűen gyönyörű
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Google Chrome
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pulse RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730,
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel 4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool MATREXX 40 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest