Hirdetés
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- MIUI / HyperOS topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Megint Samsung-gyártott Snapdragonról pletykálnak
- iPhone topik
- Két új Poco C-széria mobil érkezett
- Honor Magic 8 Pro Air a neve, január 19-én mutatják be
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
Saccco
nagyúr
Kemény dolgokat tud ez...
Simplify3D 4.0
Bővebben (angol) -
atus72
őstag
válasz
compi.hu
üzenetére
Valami hasonló megoldás lesz, van szenzor láb Anet-nél is csak keresni kell, egyet már a BLTouch elvitt, de majd megoldom valahogy. Amőgy nem zavarna a venti csak most mivel átépítés folyik így az asztalom mellett van a nyomtató és zavaró hogy amikor nem megy akkor is hallom, persze ki is kapcsolhatnám a picsába az egészet tudom

-
atus72
őstag
Köszi, az elsőre esette a választásom, mágnest még be kell szereznem de addig terveztem egy másik "távtartót" ami hasonó a linkelthez csak mágnesek nélkül. Egyébként azt vettem észre hogy nem javult a hangja a ventinek, márcsak azért sem mert ez a dizájn egy kürtőt képez a levegőnek, mindenesetre a filamentcserét megkönníti hogy látom merre megy a szál és nem kell csavarozni a ventit hozzá.
-
atus72
őstag
Uhhh, azt hiszem pihennem kellene, az előző posztot felejtsétek el, már nem tudtam törölni

Tegnapelőtt átvirrasztottam az éjszakát úgy látszik még a mai nap sem tértem magamhoz.
Ránéztem a printerre és nem értettem hogy Y irányban hogy fog elférni a fej, most esett le hogy csak XZ irányban mozog az extrúder, kész vagyok....
-
atus72
őstag
Anet A8 kérdések:
Ma délelőtt világosodtam meg hogy rohadtul nem jó hogy az asztal méret a hivatalos 220x220x240-re van állítva a configurációs fájlban. Messze nem tud ekkorát nyomatatni mert beleveri az extrudert a vázba.
És most ez a terület is még csökkent mivel felraktam a BLToucht a jobb oldalra
Most kb X irányban 175mm-t lehet nyomtatni, nem jó ez így
A Skynet-ben is ilyet adnak meg:
#define X_MAX_POS 220
#define X_MIN_POS -33
#define Y_MAX_POS 220
#define Y_MIN_POS -10
#define Z_MAX_POS 240
#define Z_MIN_POS 0Lehet az én Anet A8-m kesekenyebb?

-
fabula
őstag
atus72 fórumtárs javaslatára feltenném a Marlin 1.1.4 firmwaret az Anet A8-ra. Miután flasheltem kell-e és ha igen milyen beállításokat módosítani, beállítani az új firmware-ben a nyomtató korrekt működéséhez?
Újra kell-e kalibrálni a fejbeállítást, tárgyasztalt?Előre is kösz a segítséget.
-
Saccco
nagyúr
válasz
macilaci78
üzenetére
Ha az a kérdés, hogy ilyet lehet-e nyomtatni, akkor a válasz igen.
Ha az a kérdés, hogy konkrétan a modelled nyomtatható-e, beleszámolva, hogy először próbálkozol modellezéssel, akkor szinte biztosra veszem, hogy hibás a modell, bár még nem ellenőriztem le.szerk.: ellenőriztem, működik, ügyes vagy!
Nekem nem sikerült (illetve csak nagyon nehezen) tömör modellt létrehoznom Sketchup-ban, pedig nem lehetetlen, van pár komoly projekt, ami abban készült.
Én is a Fusion 360-at javaslom. Szerintem egyszerűbb, mint az 123D, mert nem annyira korlátolt.szerk.: Megkövetem magam, ügyes vagy, simán szeletelhető az exportált modell!

-
compi.hu
senior tag
-
izisz
senior tag
Nyomtatás során egyértelmű, hogy jó ha megy arra a környékre a hűtés (gugli: heat creap)
A borda viszont felesleges. Ajánlom e kettő közül valamelyiket használd és a fila csere is könnyebb lesz:
[link] vagy [link]
Én utóbbit használom, a célnak teljesen megfelel (a középső "díszrácsot én kiszedtem, összekoccan a venti közepével, mikor mozog a fej és hirtelen irányváltás van, pont annyit tud moccanni ezeknek a ventiknek a lapátja cakk-pakk, hogy belekoccan a díszrácsba
)
Egyébként volt pár hét, amikor egyáltalán nem volt ott nekem venti. Akkor sem volt heat creap - de ez csak a gyári hotend kialakítás esetén járható út. A nagy alu X-carriage szépen megoldja a hőelvezetést. De az e3d fejek esetén már KELL a venti, különben jön a heat creep.
Amúgy ha annyira zavar, kis mókolás ötlet:
- keresel egy szabad pint a boardon, kinezed venti "on/off"-nak
- marlinba bemókolod ezt a pint, hogy reagáljon g-code-ra
- nyomtatás előtti scriptbe beteszed az általad definiált "ON" sort a fűtés bekapcsolása előtt"
- nyomtatási utáni scriptbe egy kamu hotend fűtést 40/50 fok környékére
- amikor ez a "fűtés" végzett, akkor küldesz egy "OFF" általad definiált kódot
(ennél mondjuk lényegesen egyszerűbb egy szimpla kapcsoló beiktatása
)Egyébként a kialakulás: én nem tudom, mi a "történelmi" háttere, ha van. De pl. én nem szoktam a nyomtatás végén kikapcsoltatni a fűtést. Semmi kedvem kivárni, míg újra felfűt. Vagy visszaveszem 170 fok környékére és úgy pihen, míg kap új munkát vagy hagyom az eredeti hőn és pár percenként kinyomatok vele pici filát, biztos ami biztos alapon. Ha meg bekapcsolom a nyomtatót, azért teszem, mert dolga lesz, így megintcsak kényelmes, hogy egyből megy a venti. No ilyen esetben a venti kikapcsolásnak nincs értelme.
-
atus72
őstag
Miért van az, hogy az extruder ventilátor folyamatosan megy? Úgy értem hogy eleve így van tervezve mert a control board-on is fixre van kötve. Baromi idegesítő hogy állandóan megy függetlenül attól hogy nyomtatok-e vagy sem. Nyilván egy kapcsolót lehetbe betenni de szeretném érteni a koncepciót hogy miért így alakult ez ki

A másik kérdésem is ezzel kapcsolatos:
Anet A8-am van és az extruder fan zavaróan hangos, le lett a gyári cserélve SUNON-ra, nincs változás. Csak engem zavar ennek a hangja?
Azt gondolom hogy az erős zaj azért is lehet mert nagyon közel van a hűtőborda hozzá.
Az extruder hűtőborda kialakítása is kérdéses számomra mivel nem értem hogy egy festett hűtőborda ami egy festett extruderhez csatlakozik mennyire jó a hőátadása?
Mi van ha eltávolítom a hűtőbordát és direkbe megy a venti az extruder kerekekre? -
fabula
őstag
Köszönöm a kimerítő válaszokat
.Letöltöttem az optiboot bootloadert, gondolom az Anethez az atmega1284p-t kell feltölteni az Aurdibo IDE-vel.
Egyenlőre wifi modult még nem tervezek hozzá, addig marad az SD support.Én egyenlőre üvegre nem tervezek nyomtatni, előbb még kísérletezek. Így sem mindig tapadnak meg a filament első rétegének apró részletei a blue tape-en. Valószínűleg mást kellene próbálni a tárgyasztalra tenni. Pedig levettem az első réteg sebességét a Cura-ban, de ez sem mindig elég.
Megnéztem a 3DTouch-ot, de nekem szimpatikusabb lenne valami olyan, ami nem ér hozzá a tárgyasztalhoz, tehát induktív, esetleg kapacitív. Akinek ilyenekkel van tapasztalata Anet A8-on, az ne kíméljen, írja meg, hogy mi vált be. Jobb más hibáiból tanulni, mint a sajátomból :-).
-
atus72
őstag
Lehet hogy a gyári bootloader is jó csak arra kell figyelni hogy az lefordított firmware beférjen

Mivel millió opció van a szoftverben, így attól függ neked mi kell, én végül mégis az optiboot bootloaderre cseréltem mert az jóval kisebb mint a gyári és gyorsabb is a flashelés vele (11500 vs 57600).
Ha az SD card supportot kikapcsolod akkorr jelentősen csökkenthető a firmware mérete, mivel én Octoprint-en keresztül nyomtatok (wifi) így nem kellett az SD kártya támogatás nekem.
Én 3DTouch-ot (BLTouch klón) használok ami elektromechanikus, elég friss az élmény még mivel tegnap installáltam, eddig jóbak tűnik, más kérdés hogy meddig bírja
A kapacitív meg az induktítv azért nem felelt meg mert üvegre nyomtatok és ott problémás a +4mm.
Én most a 2.6-os Curát használom, felvettem mint új printer és beállítottam amit az Anet-het írtak paraméterek, sokan a 15.04-esre esküsznek, nem tudom a történelmi okát ennek. -
fabula
őstag
Köszönöm a választ, én is így gondoltam. A 1.1.4-es Marlint le is töltöttem, te milyen bootloadert tettél fel ami jó és honnan tudom letölteni.
A beállításokat tanulom, de programozni már nem akarok megtanulni, úgy hogy csak használom, amit nálam okosabbak elkészítettek :-).
Az auto level-hez milyen érzékelőt használsz, induktív vagy kapacitív elven működőt és pontosan milyen típust, ha neked van már bevált.Szeletelő programnak egyenlőre szintén a géphez mellékelt Cura 14.07-et használom, de az újabb Skynethez a 15.04.6-ot csomagolták mellé, a Cura honlapján meg már a 2.6.2-es a legújabb verzió. Ti melyiket használjátok? A géphez mellékelt Cura 14.07-hez csatoltak egy Anet A8-hoz való config fájlt is. Ilyen config fájl van az újabb Cura-hoz is?
Elnézést, ha sokat kérdezek, de még némi segítségre szorulok ezekben :-).
-
atus72
őstag
Az nettó hülyeség hogy egy firmware-t akkor lehet feltenni ha előtte már fent volt egy másik, egy dolog van amire figyelni kell hogy az eeprom előző állapota nem biztos hogy megfelel az új firmware-nek, ezt egyébként ki is írja a terminálban.
Én tegnap tettem fel az 1.1.4-es Marlin-t (mint legújabb hivatalos release) mindenféle kavarás nélkül, illetve annyi volt hogy új bootloadert kellett telepítenem mert kevés volt a hely. Ez egy "stabil" release a Marlinből ami már az Anet-t is támogatja és nem kell a továbbiakban a Skynet-et telepíteni mert beolvad a Marlin-be (eddig is azon alapult).
Nem tudok mit mondani hogy mi jobb vagy mi nem mert a gyár firmware az auto levelt nem támogatja így nem volt kérdéses hogy mit teszek fel helyette.
Amőgy mivel nyilt a forrása, ha valami nem tetszik benne akkor bejelented mint bug, ha rárérsz akkor kijavítod magadnak
-
fabula
őstag
Köszi a választ, akkor nincs más hátra, így szedem ki a filamentet. Amúgy eddig én is felfűtöttem, majd kirántottam, de ez olyan "barbár" dolognak tűnt nekem a 21. században, azért kerestem volna kifinomultabb megoldást
.
Amúgy tényleg igazad van, az extruder fogaskereke jóval feljebb van, persze hogy nem tolja ki, csak beledermedne a fúvókába vagy egy centi filament. Tudtam én, hogy buta kérdés volt, csak ezt olvastam valahol, mert persze előbb sokat olvastam a témáról, mielőtt belevágtam, de így is sok meglepetés ér a gyakorlatban (elmélet és gyakorlat ugye nem ua.). Szóval többet kellett volna gondolkodnom kérdezés előtt
.A Skynetből az 1.1 alfát írják mindenhol, hogy azt kell feltenni, de vannak sokkal újabbak is. Bár olyat is olvastam egy külföldi fórumon, hogy az újabb Skynet verziók csak akkor mennek fel, ha előtte fent volt az 1.1 alfa. Hát ezt eléggé kétlem, mivel flasheléskor szerintem törlődik a régi firmware mikor az új felmegy. Se hát a fene tudja, nem ez lesz az első megmagyarázhatatlan jelenség számomra a számítástechnikában.
Továbbra is várom azok válaszát, akik használják a legújabb Skynetet, hogy azt érdemes-e feltenni, vagy elég a sok helyen linkelt 1.1 alfa, meg hogy tényleg kell-e az újabb előtt ezt flashelni.
-
izisz
senior tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Szia,
szerintem legegyszerűbb, ha exportálsz egy stl-t és azt behúzod egy slicer progiba (pl cura).
Ha nincs nyomtatód, szeletelni akkor is tudsz és rögtön láthatod, ha valami nem fain.
Esetleg fontolóra veheted a autodesk fusion360 szoft használatát, ha komolyabb tevezés is a célod a jövőben.@fabula:
nálam skynet megy (már nem tudom a verzióját, nem csereberélem
). Számomra a legfőbb előnye, hogy marlin van ugye anetra faragva, így szabadon lehet benne mókolni, szabadon tudod konfigolni. És nem utolsó sorban, én eepromban tárolt adatokat használok (pl. accel, jerk) és így rém könnyű ezeket módosítani, mmiközben kitapasztalod a nyomtatót (pl. repetier hostnak is van eeprom szerkesztője, octoprint-ben is van marlin eeprom szerkesztő plugin).Ha jól értem, mit szeretnél, azt nem tudod megcsinálni

Gondolj bele, hogy amint a fila elhagyja az extrúder motor tengelyét, nincs, ami tovább nyomja...
A "szakszerű" fila kiszedés: felfűtöd a nozlit, picit megtolod a fila szálat majd hirtelen kirántod (persze közben az extrúder motor fogaskereke ne fogja.) És én személy szerint nem szoktam nyomtatási hőre fűteni, épp csak annyira, hogy ha kézzel lassan tolom befelé a filát, akkor épp csak jön kifelé a nozlin, de ha gyorsabban tolnám, már meghajlana a kezemben a fila szál. És ezen a hőn rántom ki (de ilyenkor tényleg hirtelen, mert hamar megdermed odabent
) -
fabula
őstag
Tisztelt Fórumozók!
Beléptem a 3D nyomtatással kísérletezők közé, vettem egy Anet A8 nyomtatót, amit sikeresen összeraktam és be is üzemeltem. Eddig nyomtat is rendesen, már amennyire én ezt meg tudom ítélni ilyen kevés tapasztalattal .-).
Az lenne a kérdésem, hogy milyen nem gyári firmwaret használ, akinek ilyen gépe van és melyik verziója vált be legjobban. Néztem a Marlint meg a Skynet moddolt változatát is. Skynetből a 2.3.2 verziót találtam a legfrissebbnek, de találtam Marlin-SkyNet3D V2.3.9-et is. Meliyket ajánljátok feltenni, illetve mik az előnyei a gyári firmware-el szemben?Volna még egy olyan primitív kérdésem - sajnos nem sikerült rájönnöm a megoldásra -, hogyan lehet a filamentet kinyomatni menüből az extruder motorral (gyári firmware) a fúvókából? Máshol olvastam, hogy a legjobb elvágni a filamentet az extruder tetején és utána kinyomatni vele, de hogyan?
Ti hogyan veszitek ki a filamentet azon kívül, hogy nyilvánvalóan előfűtöm a fejet menüből (egyenlőre PLA-t használok). Hiába az előfűtés, elég nehezen lehet visszahúzni, mivel a végén marad egy olvadt és lehűlt göb.Előre is köszi a válaszokat és elnézést, ha butaságokat kérdezek, de kezdő vagyok a témában és a tapasztaltabbaktól tanulni nem szégyen.
-
macilaci78
nagyúr
Hali!
Haver javasolta a Autodesk 123D Design programot, de nagyon nem boldogultam vele.
SketchUpban kirajzoltam ezt, hogy lehet leellenőrizni, hogy egy 3D nyomtató elboldogul-e vele?A henger belső átmérőjén egy M8 csavar fog átmenni, azt felfúrom, ha kell, a külső átmérő pedig egy gyűrűbe csúszik bele, ha nagyon kell, reszelek rajta.
Köszi!

-
Saccco
nagyúr
válasz
szacsee
üzenetére
A Cr-10-en van tárgyhűtő (aka layer fan, réteghűtő).
Nekem cartridge-osak a CoLiDo filament-jeim, nagyon lazán lehet húzni belőle, csak csere után mindig szétpattintom a tokot és visszatekerem a fölösleges szálvéget.
Ha fix, hogy lesz géped, akkor megrendelheted az anyagot, szerintem.
Majd mérlegeld a PETG-t is, mint lehetséges anyagot.Handesen:
Ezt a CoLiDo-t nem is lehet oldalt tekerni.
A hátrány inkább az, hogy nem látod mennyi is van a tekercsen pontosan. -
Handesen
csendes tag
válasz
szacsee
üzenetére
Tárgyhűtés : Egy ventillátor ami az asztalra rakott anyagot hűti.
Például
Igazából nem tudom a CR-10 rendelkezik-e vele, de érdemes megrendelni ventillátort is, a többi részét ki tudod majd nyomtatni. ( általában csak a hűtőblokkot hűtő ventillátor van...)Cartridge-s filament is jó lehet, szerintem ugyan az mint amit kapsz amúgy is, csak ez egy dobozban van benne. A kérdés hogy ha húzód az anyagot akkor is kijön, vagy ha az oldalán tekered csak akkor?! Szerintem felesleges, s biztos többe kerül ( ha mástnem a burkolat miatt ) Inkább a gyártó neve számít, arra már utána tudsz nézni mit írnak.
-
szacsee
nagyúr
Tárgyhűtés az meg mi?
Pár videón láttam + ventilátorokat, gondolom az lesz az.
CR-10 lett végül megrendelve, ahhoz milyen "tuning" tárgyhűtést érdemes eszkábálni, vagy jó a gyári is?Cartridge-s filament is jó amúgy? HK-n most van 1-2 fél kilós kiszerelés akciózva, de panaszkodtak páran Gearbestre, hogy nem mindig jön meg a nyomtató, így lehet megvárom, míg megjön maga a gép.
-
Saccco
nagyúr
válasz
szacsee
üzenetére
Igazság szerint nem kell más, csak az alapanyag. Elsőre célszerű valamilyen színes anyagot használni, a fekete és a fehér nehezebben nyomtatható. Szerintem kezdéshez ajánlott a PLA, egyszerű vele nyomtatni és "barátságos" maga az anyag.
PLA-hoz mindenképpen kell tárgyhűtés, ha ez nincs a gépen akkor azzal kell kezdeni, hogy legyen.

Belföldön is van sok forrás, pl.:
- 3dee.hu - a saját filament-jük teljesen jó, a bq-t nem ajánlom, én csak szívok vele
- Devil Design filament-jei, nagyon szépen nyomtathatóak, rétegösszetartásra szerintem a 3dee-s erősebb. Beszerzés pl.: best-markt (ár-értékben legjobb talán)Külföldi forrás pl.:
- Hobbyking, korábban akcióztak sok CoLiDo szálat, azok is szépen nyomtathatóak és igen komoly a rétegösszetartás.
- Tesla-filament.com - ezek nagyon komoly szálak, az összes feljebb említetthez képest szebb eredményt hoztak. De drágábbak is. Promóció keretében jutottam hozzájuk.Szerk.:
Kifelejtettem, ami jó, ha van:
- Nozzle
- PTFE cső
- fűtőpatron
- végállás kapcsoló
- tű nozzle tisztításhoz, bár a beragadt anyagot öngyújtós melegítés után ki lehet általában húzniHa kit-et veszel, akkor kedv a babráláshoz, bár tudom, hogy ezzel rendelkezel.

-
Handesen
csendes tag
Sziasztok,
Haladok, fejlesztgetek .... Jelenleg az XYZ kalibrációt elegendőnek tartom... mondhatni majdnem tökéletes. Mivel még fixen 220°nyomtatok, bármi féle teszt nélkül, így egy hőteszt, s egyéb kalibrációk hátra vannak.
Mellékelek pár képet ha nem baj

Drive linkSzíjak tökéletesen megfeszítve, plusz feszítővel, Z tengely motor alulra rakva, felül is megfogatva csapággyal, üveglapra nyomtatva, tárgyhűtéssel. Marlin fw-vel.
-
szacsee
nagyúr
E10-et már láttam GB-n. Tevo is kint van.
Egy kérdés honnan érdemes rendelni?
Tevo nincs német raktáron.
Cr-10 augusztusban lesz elérhető gb-n.
Cr-10-et favorizálom, mert már bizonyított, nincs valami alternatív forrás eu-ban, vagy máshol?
Aug. 10-20ig vagyok szabin, addigra jó lenne ha ideérne.
-
Saccco
nagyúr
válasz
szacsee
üzenetére
Kint is van : [Tevo Tornado] - Cr-10 copy $369
-
izisz
senior tag
Anet board schematic fb csoport files szekcióban van
-
-
mazso26
tag
válasz
szacsee
üzenetére
Szia,
Jelenleg, ha megengedheted magadnak single extruderes megoldásban CR-10 az élmezőnyben van (ár/értékben mindenképpen).
Ehhez hozzávéve a build volume-ot (300*300*400), normális 30A táp, külön mosfet a fűtött asztalnak, normális kábel management, 15 perces összeszerelés,
nem nagyon van ellenfele.
Sok YT review magasztalja, az ott látott nyomtatási minőség alapján érthető is miért!
369$ körül meg lehet már venni, én mindenképpen ezt javasolnám (vennék is ha nem lenne már két másik
) -
compi.hu
senior tag
J3:

A tobbi meg innen kiderul.
-
szacsee
nagyúr
Sziasztok!
Kezdésnek milyen stabil gépet ajánlatok?
Max határ kb a Creality CR-10 árban.
Annyival tud többet, hogy megérje az árkülönbözetet? -
Saccco
nagyúr
válasz
DrojDtroll
üzenetére
Ha azon keresztül vásárolsz, akkor valaki jutalékot kap. Általában a címsorban a .html után látható rész jelzi.
-
atus72
őstag
Valaki nem tud Anet A8 board schematicot? Alapvetően a J3/LCD csatlakozók kiosztása érdekelne mert
egy 3DTouch-t szeretnék installálni és a leírások azok egy másik típusú grafikus kijelzőre vonatkoznak és találnom kell egy szabad pint a szenzornak. -
layerke
aktív tag
A reflinkes hozzászólásokat sajnos törölnöm kellett, a továbbiakban kérem ezek mellőzését. Köszönöm szépen!

-
Handesen
csendes tag
#3352 Ismerős érzés!
Addig szerintem nézelődj mit szeretnél javítgatni majd. Én ügye a nyomtatóm rendelésével egy időben megrendeltem ventillátort is. 5015-öst , de nézz szét körbe, neked melyik tetszik ( tárgyhűtés ) emellett rendeltem T-nut illetve menetes csavart is ( mondhatni jelenleg még feleslegesen mivel a készlet tartalmaz plusz/pót alkatrészeket
Emellett a Dual-Z hez rendeltem még menetes szárat , csapágy , szíjat meg ami kell. Itt is nézelődhetsz mi tetszik neked, én maradok az egyenlőre egy motoros megoldásnál. Így utólag, azaz még akarok rendelni hozzá egy biztosítékos kapcsolót a táphoz . Emellet valahonnan szerezz üveglapot is , egyszerűen 1000x jobb mint a gyári lap . Kezdve attól hogy pár nyomtatás után a sietségem meglátszott. A kész termékeket olyan erővel húztam fel, hogy hozott pár darabot is az asztallapból. Ellenben az üveglapról azonnal levehető.
Előnye : könnyedebben lejön a kész termék , simább felület
Hátrány : így már fűteni kell az alját , én nyomok rá hajlakkot is így plusz költséget jelent de megéri
Emellett számomra még szükségem lesz arra a kis gumikarikára ami bent tartja a fehér vezetőcsövet... mivel sikeresen "kitéptem" a helyéről, így már nem tudta bent tartani.... szerencsémre mint írtam rendeltem másik fejet, arról tökéletesen működik.
de nálam tuti lesz itthon pár darab belőle.#3353 Köszönöm, jelenleg a Simlify3D-t használom de ránézek arra is!
#3354 Az már számomra sok macerával járna ( mindig szintezni ) így ahogy fentebb írtam az üveglap a befutó nálam. S a legjobb, van még itthon pár 100db így ha nyomatonként törne akkor is kitartana egy ideig

-
szaki7
tag
válasz
Handesen
üzenetére
PLA-hoz egyszerű üveglap, hajlakkal bőségesen lefújva (jól kiszárítva), 60 fokos bed, amikor lehűl a bed, magától elválik.
Nekem ez vált be.Más:
A GearBest-en a Tevo Tarantula 196 USD (EU PLUG kiválasztva)ingyenes szállítás Priority Line 35-40 munkanap
vagy
Expedied Shipping 3-10 munkanap plusz 71 USD-értGondolom az Expedied Shipping-et választottad?
-
Handesen
csendes tag
Szia, nekem volt a másik accom, így azt töröltem.
Pénteken érkezett meg a Tarantula EU express szállítással ( plusz 8$ talán?), GearBest-ről JÚL 3.-án rendelve, 15.-én megérkezett.
Angliába ment elsőnek a csomag, nem akadt fent a vámon ( direkt azért választottam az EU express-t ) s az időre se lehet panaszom. A csomag rendben megérkezett, azóta össze is szereltem.
Sajnos a nózit eltörtem ( olvastam hogy erőből kell meghúzni, mondanám számomra érzéssel ) így az ment a levesbe. Szerencsére amikor a nyomtatót vettem berendeltem egy másik fejet, így volt miről pótolnom ( az is ma jött meg )
A kézikönyv félrevezető, sok olyan elemet tartalmaz ami nincs is a készletben, emellett a csavar hossza nem engedi meg ( pl műanyag határolók azaz alátétek), emellett van hozzá pár tartalék alkatrész is.
Videó alapján tegnap összeszereltem, ma pedig finomhangoltam. Mai nap 12 órát mehet már egyhuzamban, semmi problémát nem látok. Tanulni kell mint a szoftvert, mint magát a szerkezetet.Emellett : Ki hogy oldja meg hogy a PLA-t szépen leszedje? Nekem úgy ragaszkodik az asztalhoz, hogy néha olyan érzésem van hogy a tetején a felső (alimínium??) ki akarna szakadni.... Érdemesebb egy üveget néznem rá? Sajnos az asztalmelegítés jó megoldás, bár akkor deformálódik az anyag.... Közelse olyan hogy lepattan mint ahogy eddig olvastam.
Mellékelek pár képet

Pár MM a különbség azóta javítva, illetve a szintezés is

Itt pedig a tudatlanságom szemléltetése Simlify3D -ben azt hittem ha a pipát kiveszem, akkor nem nyomtatja ( azaz csak azt nyomtat ami látok... hát a Z rajzolásakor esett le hogy valami nem okés ezzel a hajóval...

-
fape
senior tag
Megkérdeztem anno a hivatalos alis eladótól, de csak tudtam meg hova szállítanak a német raktárból: [link]. A facebook csoportban azt írták, hogy az áfa számítás miatt nem szállítanak ide.
-
szaki7
tag
-
atus72
őstag
válasz
layerke
üzenetére
Akkor jól sejtettem, mondjuk belegondolva nem egyszerű lenne a megvalósítás az objektum alapú szeletelő programnak

Az lesz a megoldás amit javasolsz, vagy a falvastagságot növelem és/vagy nagyobbra veszem az infill-t a teljes tárgyon, nem az anyagot sajnálom hanem az időt
-
layerke
aktív tag
A S3D-ben csak úgy lehet állítani a más-más tulajdonságot, hogy x sorig ezzel a kitöltéssel, x+1 sortól a másikkal pl. Viszont az nem jó megoldás neked, hogy több rétegű legyen az oldalfal? Ne 2, hanem 4, egyből kétszer olyan erős lesz a csavarozási pontoknál is (meg máshol is), de az infill maradhat alacsonyabb.
-
atus72
őstag
Nézegettem a Simplify3D feature listáját. Ahogy látom valóban tud olyat hogy a szelető paraméterek mások lehetenek a tárgyon belül, de ezek csak vertikális irányra igazak, jól gondolom?
Mivel nem vettem meg (még) a szoftvert így működés közben nem tudtam megnézni hogy így van-e.
A kérdésem az lenne hogy létezik-e valami megoldás arra ha nekem egy tárgynak tényleg csak egy bizonyos részén kellene a szeletelési tulajdonságokat állítani?
Konkrét példa: van egy oszlop amibe csavarokat szeretnék behajtani és szeretném megerősíteni az oszlopot ott ahova a csavarok kerülnek, de magát az oszlopot elég lenne kisebb infille-el nyomtatni. -
atus72
őstag
válasz
kazmerr
üzenetére
A szabadon lógót úgy értettem hogy a fekete spirálkötöző már rajta van

De így nem tetszik, mindenképp lesz valami cablechain megoldás, a "gyári" megoldásoknak tényleg az a problémájuk hogy elég merev törés kell a kábelekhez a heated bed oldalsó csatlakozójánál mert alig van hely a váz felé (90 fokkal elfordítjuk a heated bed-et ilyenkor).
Egyelőre a thingis chain-t próbáltam nyomtatni de nem vagyok megelégedve a nyomtatás minőségével, ez főleg ott zavaró nekem amikor sok kis supportot akar nyomtatni. Terveztem egy másik chain darabot amihez kevesebb support kell de még nincs kész. AZ is igaz hogy support nélkül még nem próbáltam kinyomatni, lehet nem is kell hozzá, majd holnap kiderül. -
kazmerr
aktív tag
Nem mindegy milyen anyagból, milyen tervezés után.

Ami a thingiversen az Anet-ekhez nyomtatható annak a nagy része szép, de gáz. Sokaknak a heatbed-nél gondot okozott. (kábel törés, csatlakozó olvadás). Egyedül az X tengelyes megoldások közül párra mondták hogy jó hosszútávon is A8-hoz.De igen, igazad van, csak a szabadon logónál jobb, csak mennyivel...
(Az Anet-ekhez jár ilyen spirális kábelburkolat, annál sajnos nem jobb.) -
kazmerr
aktív tag
A két Anet (A6, A8) elég közel áll egymáshoz, nekem is majdnem A8 lett, de elfogyott és volt épp akciós A6 EU-n belül

Amikor az A8-nak utánakapartam akkor alapvető hibának, a váz merevségét találtam, ezen kívül a bordás szíjak ha nincsenek elég feszesre húzva, akkor az is okozhat gondot. A gyári bordás szíj is gáz, mert nekem pl sima gumi volt valami nagyon gyenge hosszirányú szállal, az Y meg is nyúlt nekem kb 1 hónap alatt (kollégám 2 hete kapta meg az A6-osát, abban már erősített volt)
A cura annyira nem gáz, de nem megbízható, ahogy már írtam. Simán használd customban kicsit többet kell emiatt figyelni, de megéri hosszútávon, mert megtanulod mi mit hoz magával.
A ventin én is gondolkoztam, de szerintem felesleges (hacsak nem akarsz nagyon gyorsan cserélni színes nyomtatás miatt), a régi filamentet a motor tetején, elcsíped. Ki tolod vele amennyit csak tud, és beletolod az újat, kb 2-3 perc max és megvan. de 4-ből 1x elsőre sikerül.
Amit az A8-hoz még érdemes az a mosfet a hotbed fűtésére (én toltam a fejre is, ki tudja mi kerül bele, plusz az alaplapot ) és ATX táp, í]y egy rapsberryvel és egy relés kapcsolóval ki-be tudod kapcsolgatni (nekem kézközelből elkerül kicsit messzebbre, és emiatt volt fontos).
Egyébként van még itt más aki ezzel vagy hasonló kínai csodával barkácsolgat?

-
Dalee
aktív tag
válasz
kazmerr
üzenetére
Eddig még semmit. Nemrég sikerült csak értékelhetőt nyomtatni (Cura-ból még mindig nem megy). Egyenlőre csak nézegetem a Thinget, illetve a fórumon javasolt ötleteket gyűjtöm.
Ja két apróságot már csináltam: a heatbed alá tettem parafa szigetelést, illetve a tetejére üveget, továbbá nyomtattam a kijelző mellé két filament vezetőgyűrűt.
Először a rezgéseket akarom minimalizálni, a kalibrációs kocka oldala hullámos. Vettem egy 4 cm vastag falapot, illetve ugyanakkora méretű parafa lapokat, (alulra, felülre) és ehhez szeretnék először lefogatókat nyomtatni, illetve merevítőket a vázhoz.
Továbbá a filament cseréhez szeretném módosítani a ventit levehetőre.
A vezeték tartó ránézésre tényleg tetszetős, de én is pont arra gondoltam, hogy felesleges , ezért nem is akarom semelyik verzióját felszerelni. -
kazmerr
aktív tag
A Z felső lefogatását én sem tudom támogatni. csináltam rá kíváncsiságból pla-ból olyan kupakot ami rászorult a tengelyre, de a vázban elforgott. 2 dolgot tapasztaltam. Kopott, és megnőtt a Z wobble. a 2 teszt nyomtatás után kukáztam is az ötletet.
@Dalee, miket módosítottál a gépeden? Nekem A6-om van de a Z wobble minimalizálására jó a z motor és tengely összekötőjének pontos beállítása, vagy ilyen rendszerű befogató vásárlás: http://www.ebay.co.uk/itm/292037231115
Méretre figyelj, Én benéztem és a Z motor felfogatóimat át kellett alakítani...A cable chain szerintem sem menő, sőt ha rosszul használod, akkor gondot is tud okozni... A pl. heated bednél ne használd hacsak nem tervezel olyat ami végig vezet és összeköttetésben van az ággyal, mert törni fogja a vezetéket, ami annál az áramerősségnél nem egészséges (thingiversen még nem láttam jót)... Ha csak a X-en van az még szerintem elfogadható, ha tényleg nem akad semennyire...
-
izisz
senior tag
ne bízz olyanban, aki ilyen "cable chain" cuccot nyomtat és még használja is a vezetékek "rendezésére" (3d nyomtatón!, rendes, bika cnc más tészta),
plusz aki a spoolt így felteszi a váz tetejére, abban se
annyiban látom értelmét, hogy ha indokolatlanul rátehénkedik az ember az X tengelyre (pl. fila csere) és lenyomod valamelyik oldalt (mert elég könnyen mozdul ugye mindkét Z tengely), akkor a másik oldal követi az összekötés (szíj+tárcsa) miatt. Ill. ha kézzel ohajtja valaki feljebb/lejjebb tekerni az X tengely, akkor elég az egyik Z-t kézzel tekergetni, követi a másik oldal. Míg kézzel úgysem fogod tudni olyan precízen tekerni egyszerre mindkét mocitengely toldót.
(DE, megkötötte a trapézorsó mindkét végét, rossz taktika ilyen girbe-gurba orsónál... vagyis én nem ajánlanám ezt a setupot, de Te döntesz) -
Dalee
aktív tag
-
feket663
tag
válasz
compi.hu
üzenetére
Egy tipikus prusa klón m5x1,25 mm -es orsóval mozgatott Z tengely esetén ez akár 0,00625 mm-t is jelenthet...
De mondjuk ha egy igazán igényesen megépített, trapézmenetes 8 mm-es orsóval szerelt géped van, 4 bekezdéses 2 mm-es menetemelkedéssel, akkor ott már akár 0,04 mm-is, miközben egy jó minőségű BLTouch meg tudja az asztalt szintezni 0,1 mm pontossággal. -
compi.hu
senior tag
válasz
kazmerr
üzenetére
Az ugye megvan, hogy amikor kikapcsolod a léptetőmotorok vezérlését, minden motor a legközelebbi full step pozícióba fog ugrani.
Homing után 1/16 mikrostep esetén ez kb. olyan, mintha egy 16 lövetű forgótárassal játszanál orosz rulettet úgy, hogy 15 slotban van éles lőszer, egy meg üres. -
kazmerr
aktív tag
belerak egy 12sec-es várakozást, alapvetően azzal indokolta az eredeti készítője hogy ilyenkor jut úgysi eszébe mindenkinek minden, de persze ki lehet venni. Én elsőre hülyeségnek gondoltam, de 4. nyomtatásnál bejött... Elfelejtettem hajlakkozni az üveget.

Azóta benne van, mivel octoprintezek ezért ott elég átugrani, de közben egyszer végigfut minden a fejemben...
-
kazmerr
aktív tag
A Cura-val vigyázz, a filament vastagságot nem figyeli a 2.6-os, csak azt amit a custom settingsben állítasz be.
(Azt hiszem a 2.6.1-ben javították) Egyébként nincs nagy baj a Cura-val csak sokan a custom settings-el használják, emiatt pár alap hiba nem derül ki gyorsan...Nekem is van Devil Desig-os csomagom, és az olcsók között nagyon jó minőségű.
-
DeniL
tag
válasz
mazso26
üzenetére
Szia,
köszönöm a válaszod, akkor viszont keresném azt a leendő segítész kollégát aki nekem valami fizettség fejében méretpontosan ki tudná nyomtatni a következő idomokat.
(BP - Puskás, Nyugati) - Göd - Hatvan vonalon mozgok ezeken személyes átvétel, ellenkező esetben posta.
Talán a mostani X tengely és pálcatartóm azért is hajolhatott meg a kocsiban 60 fok alatt, mert nyomtatott alkatrész és gondolom a kitöltése a szokásos 20%, így ezt mindenképp magasabb kitöltéssel szeretném.
Szóval ki tudna segíteni?

-
mazso26
tag
válasz
layerke
üzenetére
Valóban, az egész nyomtatást, folyamatokra (process) lehet bontani.
Minden egyes folyamatnál be lehet állítani külön az összes paramétert, majd megadni a végén, hogy melyik rétegmagasságtól kezdje és hol hagyja abba az adott processt, majd innen folytathatja a következő.
(nagyon hasznos funkció, én személy szerint sokat használom) -
mazso26
tag
Szia,
szvsz én nem szenvednék a fröccsöntött keresésével. Ezer+1 nyomtató működik tökéletesen nyomtatott alkatrészekkel (az egész reprap közösség is erre épült).
Ja és a megoldás része még, hogy ne hagyd egy napig a forró autóban

(valamint ne PLA hanem PETG/ABS/ASA legyen az alapanyag
) -
Dalee
aktív tag
Beleolvasva a Craftware fórumba megvan mindkét bajomra (utolsó réteg egyel kevesebb, beállításokat nem menti) a megoldás. Mindkettő sw. bug.
1. Utolsó réteg 20.00 helyett 19.80:
Kiexportálva a slice beállításokat látszik, hogy a beállítások az alábbiak:
"FirstLayerHeight": 0.20000000298023224 (0.2 helyett)
"LayerHeight": 0.20000000298023224 (0.2 helyett)
"ExtrusionWidth": 0.40000000596046448 (0.4 helyett)
A fentiekhez nem is kell több magyarázat, a megoldás: 20.00 magasságot 20.02-re kell nagyítani és az utolsó
réteg máris 20.00 az eddigi 19.8 helyett.2. Options beállítások nem mentődnek:
Ez a bug az 1.14 verzióra jellemző. Megoldás: Uninstall 1.14 -> Install: 1.13. Beállítasz amit akarsz(automatikusan mentődik) -> Uninstall 1.13 -> Install: 1.14 és az 1.13-ban elmentett beállítás lesz az alap az options-ben. -
atus72
őstag
Létezik olyan szelető program ami nem egyben kezeli a nyomtatandó tárgyat, meglehet adni hogy az objektum bizonyos részei például más kitöltési mintával nyomtatódjon? (illetve sok egyéb paramétert, nyomtatási sebességet, falvastagság stb.)
Nem konkrét feladatról van szó, hanem elvi lehetőségről első körben
-
DeniL
tag
Sziasztok,
szarakodok azóta is a nyomtatóval, már lassan az egész vázon végigmegyek, egy helyen végre találtam valamit, a másik ami problémás, a bal oldali X motor tartó, ami keresztbe viszi az extrudert.
Szóval keresném ebayen/alin, bárhol értelmes áron, először szeretnék nem nyomtatott "X-axis"-ra lelni, mert az Anet A8-asnak fröccsöntött, viszont nekem már a Tronxy-n nyomtatott, ami sajnos engedett, mikor a nyomtatót bennehagytam a kocsiban az 60 fokban egy napig....Szóval keresem ezt, de nem találom, ötlete valakinek?
-
compi.hu
senior tag
"de egy hozzáértő barátom azt mondta, hogy az Arduino alapú vezérlők eléggé megszenvednek a delta gépek vezérlésével, különösen igaz ez, ha a munkát súlyosbítjuk grafikus kijelzővel"
En erre irtam amit irtam, ez pedig csak szines grafikus kijelzokre igaz. Abban a listaban amire az a reakcio jott amire en reagaltam, nem volt monokrom grafikus kijelzovel szerelt masina, csak szines TFT-s. Ha akarod erted, ha nem akarod erteni, en nem fogom neked tovabb magyarazni, reszemrol tema lezarva.
-
feket663
tag
válasz
compi.hu
üzenetére
Kliff kolléga 3286. számú hozzászólásában linkelt pár delta nyomtatót, amelyeken színes, grafikus érintőkijelző van, én erre bátorkodtam írni, hogy szerintem ez nem egy jó megoldás, és most már tulajdonképpen mindannyian ezt mondjuk

Azt viszont továbbra is állítom, hogy már a 128x64 monokróm grafikus kijelzőt se bírja meghajtani az arduino mega (delta nyomtató esetén), mert jóval nagyobb számítási kapacitás kell neki, mint a 4x20 karakteresnek.
-
Dalee
aktív tag
Kinyomtattam a kalibrációs kockát.
Z irányban kb. 0,2mm-el kisebb lett. Bár már a nyomtatás vége gyanús volt, amikor a nyomtató 19.800 mm írt ki az utolsó rétegnél Z-re . Belenéztem a g kódba és az utolsó réteg tényleg 19.800 mm. A Craftware az utolsó réteget miért nem 20.000-al fejezi be? Az objektum nézetben a kocka mérete 20.000 mm
A Cura-val gyorsan szeletelve és belekukkantva a kódba az utolsó réteget 20.1 -re állítja. -
-
compi.hu
senior tag
Közvetlenül printervezérlő mikrokontrollerve kötve SPI-n én még csak monokróm grafikus kijelzőt (LCD) láttam. Nem véletlenül. Ha van is az az elmebeteg aki egy 8 bites lajhárra kötne egy színes TFT-t elég hamar rá kellene jöjjön, hogy az csak elsőre tűnt jó ötletnek.
De valóban, simán lehet hogy hemzsegnek az ilyen megoldások "odakint", csak én nem találkoztam még velük. Ezesetben lennél oly jó, hogy bedobsz egypár linket ezekről? (Félreértések elkerülése végett printerboardra kötött színes grafikus kijelzős megoldásokról beszélünk. 128x64 pixeles monokróm cucc az lópikula erőforráshasználatban.)Köszi
-
atus72
őstag
válasz
compi.hu
üzenetére
Amit linkelsz kijelző az EGY bizonyos fajta, amivel te lehet hogy sorosan kommunikálsz, sok sikert hozzá, de hogy nem ez az általános abban 100% biztos vagyok. A legtöbb grafikus kijelző soros (spi, 3 wire, i2c) protokollal működnek, támogatnak párhuzamos adatátvitelt is csak az ugye pláne nem szeretik a mikrokontrollereknél mert elég sok láb kell hozzá. A leggyorsabb megoldás az spi buszos amikor kellően nagy frekvenciával küldik a NYERS adatot, értem ez alatt a pixel adatokat, ha ez történetesen még színes kijelző akkor hidd el hogy ez elég rendes terhelést tud megvalósítani egy nem túl izmos mikrokontrollerben.
Ternészetesen van olyan megoldás is hogy maga a kijelző már egy fejlettebb cucc, de azok jóval drágábbak és nem ezeket szokták a 3d printerhez használni.
Javaslom hogy keress rá az ILI termékcsaládra ami elég sok TFT module vezérlője, ott biztosan nem használsz RX meg TX-t
Az egyik leggyakoribb grafikus kijlező megoldás a 3d printereknél az az 12864-es modul7, na azt például direktben rákötheted a vezérlőre.
Nem szeretnék vitát nyitni, amit linkeltél az valóban azt tudja amit leírtál csak az nem egy elterjedt kijelző modul, és általában nem így szokták megoldani a problémát. -
feket663
tag
válasz
compi.hu
üzenetére
Nézd el nekem, abszolút kezdő vagyok a témában, 4 arduino mega panelt nyírtam ki, mire rájöttem, hogy az aurámmal van baj, ezután áttértem 32 bitre.
Az viszont biztos, hogy az összes általam képen látott deltán csak a 4x20 karakteres kijelző volt, egyiken sem a 128x64-es grafikus kijelző, ez az MKS TFT-vel szerelt típus az újdonság erejével hatott rám, bár magát a kijelzőt ismerem, az én gépemen is ugyanilyen volt.
-
compi.hu
senior tag
sarcasm on
Értem, Akkor ez az STM32F107 itt a kijelző nyákon bizonyára csak díszlet:
És már csak arra kéne rájönnöm, hogy milyen wireless technológiaval hajtja meg a printer MCU-ja a kijelzőt, mert drót az ellenség félrevezetése végett csak a serial RX/TX-hez megy róla.
Meg ez a datasheet is csak egy átverés.
sarcasm off
Eddig egyetlen nyomtatóvezérlőt láttam amin direktben az MCU vezérelte a TFT-t, ez pedig az MKS Robin, és elég combos ARM mikrokontroller van rajta.
-
compi.hu
senior tag
válasz
feket663
üzenetére
Az a fele nem butaság, hogy a delta geometria már kissé nagy falat a 8 bites atmel prociknak. Viszont mivel ezeket a grafikus kijelzőket nem a printer "alap" mikrovezérlője hajtja direktben, hanem saját mikrovezérlőjük van (többnyire valami STM32) és a printerrel soros interfészen keresztül kommunikálnak pont mint aikor PC-ről küldöd a mannát, így ez a grafikus kijelző már nem oszt, nem szoroz. Pont, mintha rádugtál volna egy Octopi-t kijelzővel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Dell notebook topic
- Projektor topic
- Ha Darwinra hallgat az AI, nehéz lesz megállítani
- Spórolós topik
- Házimozi haladó szinten
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Renault, Dacia topik
- További aktív témák...
- Samsung Odyssey G7 S28BG702EP IPS Monitor! 3840x2160 / 144Hz / 1ms / FreeSync / G-Sync
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600X / GTX 1080Ti 11GB / 16GB DDR4 / 512 Nvme SSD
- Bomba ár! HP ZBook 15u G3 - i7-6G I 8GB I 256SSD I Radeon R7 I Cam I W11 I Garancia!
- Apple Watch Space Black rozsdamentes acél szíj
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

.
.
)

poli27